Cerazette / Azalia / Ovulan / Limetic / Dessette mono / Symonette - wątek zbiorczy! - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-02, 17:36   #151
Leyla89
Zadomowienie

Dot.: cerazette

Cytat:
Napisane przez basikagniezno Pokaż wiadomość
mnie w plastrach wkurzało to jak wyglądały po 2dniach nie wiem jak niektóre laski mogą nimi "szpanować",wyglądają tragicznie. no i skórę mi uczulały, swędziało jak cholera i ni jak się podrapać z cerazette do początku lutego byłam baaardzo zadowolona brak okresu,krwawień,skutków ubocznych no,ale cóż, nie może być tak pięknie

hehe, bardzo pogaduszkowy
oj tak te obwódki z kleju...:/
i świadomość, że uwalniają więcej hormonów
nie miałam do czynienia z cerazette niestety nie zawsze jest tak jakbyśmy tego chcieli dlatego też mamy taką gamę tabletek na rynku

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 17:45   #152
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
oj tak te obwódki z kleju...:/
i świadomość, że uwalniają więcej hormonów
nie miałam do czynienia z cerazette niestety nie zawsze jest tak jakbyśmy tego chcieli dlatego też mamy taką gamę tabletek na rynku
niech zrobią tabletki anty dla facetów,o!
basikagniezno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 18:00   #153
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
niech zrobią tabletki anty dla facetów,o!
Nie ufałabym im, tzn. facetom w tej kwestii
są za bardzo nietargnięci

Stary 2011-03-02, 18:01   #154
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Nie ufałabym im, tzn. facetom w tej kwestii
są za bardzo nietargnięci
no niewiem ja jestem sklerotyczka w tej kwestii.. dopiero jak zaczęłam brać te cerazette to się nauczyłam punktualności i to mój facet często mi przypomina co by wziąć tabsa
Stary 2011-03-02, 18:11   #155
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
no niewiem ja jestem sklerotyczka w tej kwestii.. dopiero jak zaczęłam brać te cerazette to się nauczyłam punktualności i to mój facet często mi przypomina co by wziąć tabsa
Jednym słowem troskliwy ja podczas używania plasterków przy każdej rozmowie słyszałam: "jak się czujesz? wszystko dobrze?"

Stary 2011-03-02, 18:48   #156
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Jednym słowem troskliwy ja podczas używania plasterków przy każdej rozmowie słyszałam: "jak się czujesz? wszystko dobrze?"
mi w sumie żadne tab na nastrój jakoś specjalnie nie psuły
Stary 2011-03-02, 20:21   #157
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
mi w sumie żadne tab na nastrój jakoś specjalnie nie psuły
u mnie raczej była troska o zdrowie... czy coś sie nie dzieje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-02, 20:25   #158
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
u mnie raczej była troska o zdrowie... czy coś sie nie dzieje
no ja ogólnie ostatnio zaczęłam trochę mniej optymistycznie patrzeć na tabsy. nie wiem,naczytałam się o problemach z zajściem w ciąże później i trochę się wystraszyłam. nie wiem czy to prawda czy nie,ale nie wiem jak to jest,przecież napewno mają jakiś wpływ na nasz organizm.
Stary 2011-03-02, 20:36   #159
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
no ja ogólnie ostatnio zaczęłam trochę mniej optymistycznie patrzeć na tabsy. nie wiem,naczytałam się o problemach z zajściem w ciąże później i trochę się wystraszyłam. nie wiem czy to prawda czy nie,ale nie wiem jak to jest,przecież napewno mają jakiś wpływ na nasz organizm.
Ja też, niestety hormony to nie cukierki.A, że jestem hipochondryczką to łatwo mi nie było tez sie zastanawiałam czy w przyszłości nie będe miała podziękowania od organizmu za hormonki. wiadomo wpływa to na organizm, nie tylko trochę.
Wiesz, ostatnio tak myślałam, ze chyba dam sobie spokój z hormonami bo jak mam się o siebie i swoje zdrowie zamartwiać...to dziękuje.

Stary 2011-03-02, 23:31   #160
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Ja też, niestety hormony to nie cukierki.A, że jestem hipochondryczką to łatwo mi nie było tez sie zastanawiałam czy w przyszłości nie będe miała podziękowania od organizmu za hormonki. wiadomo wpływa to na organizm, nie tylko trochę.
Wiesz, ostatnio tak myślałam, ze chyba dam sobie spokój z hormonami bo jak mam się o siebie i swoje zdrowie zamartwiać...to dziękuje.
pewnie. ja akurat (chyba) nie jestem hipochondryczką, ale jakoś coraz mniej przekonana jestem zostają prezerwatywy,trudno. będzie się musiał poświęcić

ps.ja się teraz naczytałam,że niby lekarz podczas krwawienia może badać i się zestresowałam. trudno,najwyżej będę się kłócić .:/

Edytowane przez basikagniezno
Czas edycji: 2011-03-02 o 23:35
Stary 2011-03-03, 10:07   #161
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
pewnie. ja akurat (chyba) nie jestem hipochondryczką, ale jakoś coraz mniej przekonana jestem zostają prezerwatywy,trudno. będzie się musiał poświęcić

ps.ja się teraz naczytałam,że niby lekarz podczas krwawienia może badać i się zestresowałam. trudno,najwyżej będę się kłócić .:/
Ja chyba ze stresu bym nie mogła spać, a każde spóźnienie @ traktowałabym jako jedno
badać może, ale jeżeli dzieje się coś złego z niewyjaśnionych przyczyn a u Ciebie to wiadomo hormonki więc wydaje mi sie, ze nie powinien.
Uciekam, bede wieczorkiem

Stary 2011-03-03, 16:38   #162
Zosian
Przyczajenie

Hej Co do całości wątku: przez wiele lat brałam cilest, ale bóle głowy po comiesięcznym odstawieniu spowodowały, że przeszłam na cerazette (oczywiście za radą ginekologa). Zażywałam cerazette ok roku. Plusem jest hipotetyczny brak okresu, natomiast normalne przy tych tabletkach są właśnie te niespodziewane i przeciągające się w czasie krwawienia.
Uważam, że w takim przypadku nie ma potrzeby rezygnować całkiem z antykoncepcji hormonalnej, ale przede wszystkim zaleźć mądrego ginekologa, który dobierze dobrą metodę! Ważne jest też jak długo bierze się tabletki. Na pewno raz w roku należy zrobić sobie miesięczną przerwę lub dłuższą jeśli robi się ją rzadziej.
Możesz pomyśleć też nad krążkami Nuvaring. Też je miałam przez parę miesięcy. Zupełnie niewyczuwalne, wymieniane raz na tydzień (więc nie trzeba codziennie pamiętać;-)
Ja obecnie po półrocznej przerwie wróciłam do Cilestu, ale w systemie co 3m-ce przerwa (żeby uniknąć bólu głowy w okresie odstawienia). Efekt jest podobny jak w cerazette tzn. brak okresu. No chyba, że zapomnę choćby jednej tabletki - wtedy plamienie 2-3tygodniowe gwarantowane
Jeszcze raz podkreślam - DOBRY GINEKOLOG to sposób na dobrą antykoncepcję i problemy z bólem. Stosowanie i trucie się takimi rzeczami jak np. Nemesil jest chwilowym i szkodliwym rozwiązaniem. Wyregulowanie gospodarki hormonalnej to klucz do sukcesu
Dobrze, że umówiłaś się na wizytę. Badać na pewno przy plamieniu Cie nie będzie, a o problemach z tą ważną częścią ciała lepiej rozmawiać z fachowcem niż z lekarzem od gryp i wypisywania recept
Powodzenia i szybkiego końca problemów życzę
Pozdrawiam
Zosian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-03, 20:15   #163
Leyla89
Zadomowienie

basikagniezno jesteś?
kurcze dzisiaj sie chyba nie ,,spotkamy,, na forum.

Edytowane przez Leyla89
Czas edycji: 2011-03-03 o 20:18
Stary 2011-03-03, 20:53   #164
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zosian Pokaż wiadomość
Hej Co do całości wątku: przez wiele lat brałam cilest, ale bóle głowy po comiesięcznym odstawieniu spowodowały, że przeszłam na cerazette (oczywiście za radą ginekologa). Zażywałam cerazette ok roku. Plusem jest hipotetyczny brak okresu, natomiast normalne przy tych tabletkach są właśnie te niespodziewane i przeciągające się w czasie krwawienia.
Uważam, że w takim przypadku nie ma potrzeby rezygnować całkiem z antykoncepcji hormonalnej, ale przede wszystkim zaleźć mądrego ginekologa, który dobierze dobrą metodę! Ważne jest też jak długo bierze się tabletki. Na pewno raz w roku należy zrobić sobie miesięczną przerwę lub dłuższą jeśli robi się ją rzadziej.
Możesz pomyśleć też nad krążkami Nuvaring. Też je miałam przez parę miesięcy. Zupełnie niewyczuwalne, wymieniane raz na tydzień (więc nie trzeba codziennie pamiętać;-)
Ja obecnie po półrocznej przerwie wróciłam do Cilestu, ale w systemie co 3m-ce przerwa (żeby uniknąć bólu głowy w okresie odstawienia). Efekt jest podobny jak w cerazette tzn. brak okresu. No chyba, że zapomnę choćby jednej tabletki - wtedy plamienie 2-3tygodniowe gwarantowane
Jeszcze raz podkreślam - DOBRY GINEKOLOG to sposób na dobrą antykoncepcję i problemy z bólem. Stosowanie i trucie się takimi rzeczami jak np. Nemesil jest chwilowym i szkodliwym rozwiązaniem. Wyregulowanie gospodarki hormonalnej to klucz do sukcesu
Dobrze, że umówiłaś się na wizytę. Badać na pewno przy plamieniu Cie nie będzie, a o problemach z tą ważną częścią ciała lepiej rozmawiać z fachowcem niż z lekarzem od gryp i wypisywania recept
Powodzenia i szybkiego końca problemów życzę
Pozdrawiam
tylko narazie przy wszystkich tabletkach mam zwiększony apetyt. chciałabym schudnąć,a tu.. więc chyba zrezygnuję poza tym nie wspomniałam o tym,że czasami kłuje mnie prawy jajnik. nie tak jak przy okresie,tylko kłuje. potem przechodzi. i potem po paru dniach znowu pokłuje. to też mogą być tabsy?

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

[/COLOR]
Cytat:
basikagniezno jesteś?
kurcze dzisiaj sie chyba nie ,,spotkamy,, na forum.
hejo,hejo.
jestem
zakupiłam dzisiaj witaminki a co
jakaś taka nie do życia jestem
Stary 2011-03-04, 09:14   #165
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
[/COLOR]

hejo,hejo.
jestem
zakupiłam dzisiaj witaminki a co
jakaś taka nie do życia jestem
wczoraj już mnie nie było:/
pewnie samopoczucie przez tabletki się pogorszyło... wiem z doświadczenia. niestety jeszcze trochę musisz je brać
a witaminki...bardzo dobrze. Wzmocnią organizm.

Stary 2011-03-04, 14:24   #166
Zosian
Przyczajenie

hej
Moim zdaniem te działania uboczne jak wzrost łaknienia i zmiany nastroju przy zażywaniu tabletek to mity. Łatwo nam zrzucić winę za złe samopoczucie lub czyste łakomstwo na COŚ. Ja generalnie lubię jeść czy biorę tabletki czy nie, więc nie oszukuję się, że to one powodują mój wzrost wagi To tak samo jak w przypadku, gdy mówi się, że w ciąży nalezy jeść za dwoje - czysta bzdura! A co do nastrojów, to jesteśmy kobietami i wahania hormonów leżą w naszej naturze i cóż -miewamy chandry i już
Jeśli chodzi o bolący jajnik, to znów kłania się temat pt. dobry ginekolog. Opowiedz to wszystko, co tu piszesz przy najbliższej wizycie. Jak trafisz na dobrego, to Ci pomoże, a jak odniesiesz wrażenie, że Cię zbywa, to szukaj nastepnego!
Powodzenia
Zosian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 15:36   #167
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Zosian Pokaż wiadomość
hej
Moim zdaniem te działania uboczne jak wzrost łaknienia i zmiany nastroju przy zażywaniu tabletek to mity. Łatwo nam zrzucić winę za złe samopoczucie lub czyste łakomstwo na COŚ. Ja generalnie lubię jeść czy biorę tabletki czy nie, więc nie oszukuję się, że to one powodują mój wzrost wagi To tak samo jak w przypadku, gdy mówi się, że w ciąży nalezy jeść za dwoje - czysta bzdura! A co do nastrojów, to jesteśmy kobietami i wahania hormonów leżą w naszej naturze i cóż -miewamy chandry i już
Jeśli chodzi o bolący jajnik, to znów kłania się temat pt. dobry ginekolog. Opowiedz to wszystko, co tu piszesz przy najbliższej wizycie. Jak trafisz na dobrego, to Ci pomoże, a jak odniesiesz wrażenie, że Cię zbywa, to szukaj nastepnego!
Powodzenia
no nie wiem czy ten wzrost łaknienia to tylko mój wymysł. przy nie braniu tabsów jakoś potrafię się pohamować, nie mam ataków głodu nad którymi nie mam kontroli. a jak biorę to zawsze przytyję :/ a jeśli nie przytyję,to nie mogę schudnąć.. chodzę do tego samego gina od 3 lat, uważam,że jest okej. nigdy nie bagatelizuje niczego,więc..
Stary 2011-03-04, 22:20   #168
basikagniezno
Zadomowienie

teraz mi już chyba przechodzi i sama nie wiem czy jutro iść do tego ginekologa czy nie :/ kurcze.

dobra,jednak nie przechodzi. a już się cieszyłam,że to koniec!

Czas edycji: 2011-03-05 o 12:18
Stary 2011-03-05, 14:44   #169
Leyla89
Zadomowienie

Jak tam po wizycie? Co lekarz powiedział?

Stary 2011-03-05, 18:34   #170
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Jak tam po wizycie? Co lekarz powiedział?
obyło się bez badania
dał mi receptę na cyclonamine i hemorigen (na zatrzymanie krwawienia). Na nimesil też dostałam (na bóle miesiączkowe). To od tabsów, więc spoko. Cerazette mam brać do końca opakowania, powiedział,że nie mogę odstawić w środku,bo kompletnie rozreguluje sobie gospodarkę hormonalną .
Stary 2011-03-06, 13:35   #171
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
obyło się bez badania
dał mi receptę na cyclonamine i hemorigen (na zatrzymanie krwawienia). Na nimesil też dostałam (na bóle miesiączkowe). To od tabsów, więc spoko. Cerazette mam brać do końca opakowania, powiedział,że nie mogę odstawić w środku,bo kompletnie rozreguluje sobie gospodarkę hormonalną .
A to fajnie
No tak rzeczywiście lepiej jak skończysz opakowanie bo dopiero wtedy mogłabyś mieć plamienia. Ale najważniejsze, że już dużo tych tabletek Tobie nie zostało

Stary 2011-03-06, 16:58   #172
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
A to fajnie
No tak rzeczywiście lepiej jak skończysz opakowanie bo dopiero wtedy mogłabyś mieć plamienia. Ale najważniejsze, że już dużo tych tabletek Tobie nie zostało
11... :/
ale spoko, wytrzymam
Stary 2011-03-08, 22:03   #173
basikagniezno
Zadomowienie

wysiadam :(

jestem już załamana . masakra jakaś.
mam krwawienia od 3.02. Biorę cerazette. (mam brać do śr za tydz czyli do końca opakowania). Byłam u gin. wypisał mi cyclonamine na zatrzymanie. Biorę już przedostatni dzień,po 6tabletek dziennie. I co? Dupa. Rano byłam pewna,że koniec,spokój. A tu? Od nowa wszystko. :/
W środę skończę te tabletki,znowu będę miała krwawienie albo ciągle jeśli to nie przejdzie. Ciekawe kiedy mój organizm dojdzie do normalności, ja mam już dooość. zastanawiam się tylko czy wszystko jest okej. Po jakim czasie od odstawienia tabsów powinno krwawienie przejść? tzn.kiedy będzie ten moment że jeśli nie przejdzie to zgłosić się do gina?
Przepraszam,że truję,ale mnie to już wykańcza.
Stary 2011-03-08, 22:10   #174
lily92920
Zakorzenienie

Dot.: wysiadam :(

Napewno nie jest ok, skoro krwawisz... Przy braniu anty krwawienie powinno być tylko z odstawienia. I po odstawieniu powinno trwać tyle ile miesiączka, czyli kilka dni.

Radze jednak zmienić lekarza, ba, udać się do niego jak najszybciej, bo widac, że ten się nie zna. Jednak osady baby o której pisałaś w innym wątku mogły być słuszne
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 22:18   #175
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lily92920 Pokaż wiadomość
Napewno nie jest ok, skoro krwawisz... Przy braniu anty krwawienie powinno być tylko z odstawienia. I po odstawieniu powinno trwać tyle ile miesiączka, czyli kilka dni.

Radze jednak zmienić lekarza, ba, udać się do niego jak najszybciej, bo widac, że ten się nie zna. Jednak osady baby o której pisałaś w innym wątku mogły być słuszne
tzn.podobno przy cerazette jest inaczej. to są jednoskładnikowe, nie robi się przerwy,a krwawienia mogą wystąpić. tylko nie wiem czy tak długie.
problem w tym,że nie ma mnie już w Pl :/ będę.. nie wiem,może kwiecień. Zastanawiam się co robić i czy ta cyclonamina już powinna zadziałać czy nie :/
Stary 2011-03-08, 22:19   #176
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lily92920 Pokaż wiadomość
no raczej nie przy jednoskładnikowych

ja szczerze mówiąc już bym dawno rzuciła te tabsy w diabły i wypieprzyła je w połowie opakowania choćby i. krwawienie miesiąc, dżizas, anemii się nabawisz

nie wiem jak to jest po tych jednoskładnikowych, ale jak nie minie tydzień od odstawienia to zgłoś się do lekarza, wykończysz się..
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 22:23   #177
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
no raczej nie przy jednoskładnikowych

ja szczerze mówiąc już bym dawno rzuciła te tabsy w diabły i wypieprzyła je w połowie opakowania choćby i. krwawienie miesiąc, dżizas, anemii się nabawisz

nie wiem jak to jest po tych jednoskładnikowych, ale jak nie minie tydzień od odstawienia to zgłoś się do lekarza, wykończysz się..
powinnam była tak zrobić jak kończyłam poprzednie opakowanie,ale myślałam,że minie :/ zrobię to w środę i koniec przez jakiś czas z anty. biorę witaminki,mam nadzieję,że będzie okej :/
Stary 2011-03-08, 22:26   #178
monius9
Zakorzenienie

zrób sobie morfologię i żelazo jak już ci się to uspokoi na wszelki wypadek. i moze zadzwon do swojego gina i mu powiedz ze te tabletki na zatrzymanie krwawienia nie dzialaja, moze przepisze ci co innego?
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 22:28   #179
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
zrób sobie morfologię i żelazo jak już ci się to uspokoi na wszelki wypadek. i moze zadzwon do swojego gina i mu powiedz ze te tabletki na zatrzymanie krwawienia nie dzialaja, moze przepisze ci co innego?
tylko nie będę miała jak odebrać,a zanim mi ktoś tu pocztą wyślę to będzie koniec marca :/
więc poczekam do odłożenia tabsów, potem zobaczymy, jak coś to może przylecę na pare dni.

Czas edycji: 2011-03-08 o 22:32
Stary 2011-03-09, 12:16   #180
Leyla89
Zadomowienie

Kochana...jejku cały czas masz te krwawienia... Myślałam, że po tych tabletkach od ginka wszystko Ci przejdzie. Pamiętaj o tych witaminach, skoro lekarz kazał Ci skończyć opakowanie. Dziwne tylko, że te leki na zatrzymanie krwawienia nie pomagają...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości