|
Notka |
|
Konkurs Rossmann - Szał Ciał Załóż swój wątek na dedykowanym forum "Szał ciał" - czyli sposób na piękną figurę do lata. Opisz w tym wątku jaki masz sposób na osiągnięcie pięknej figury. Czy masz jakieś ulubione ćwiczenia, diety, czy sprawdzone sposoby na piękne, zadbane ciało? |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 |
exmod na urlopie:)
|
Dot.: Do lata? Piechotą będę szła! - Piechotą do lata z Siulką :)
Siulka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
jak promyczek słońca....
|
Siula , głowa do góry dzisiaj będzie lepiej
![]() dasz radę z maturą, nie stresuj się ![]() a ja chcę się pochwalić, że od kilku dni regularnie robię brzuszki, nie mam problemów z wagą jedynie z figurą, brak mi formy, bo wcale się nie ruszam ![]() ale brzuszki i przysiady to już jest coś, a jak wyzdrowieję to wybieram się na fitness (buty już mam kupione ![]() ![]() jak się trochę rozruszam, to pójdę i na zumbę ![]() ![]()
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
siula dasz rade !
![]() ja od poniedziałku śmigam na siłownie ![]()
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
Siulka - Jesteś naszą chodzącą alfą i omegą
![]() ![]() świetny wątek, pełen przydatnych rad!
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
KROK XIII - Dłonie i manicure mani.jpg maniii.jpg "Zadbane dłonie są wizytówką kobiety" - słyszałyście ten tekst? Ja tak. Nie żebym się specjalnie przejęła ![]() ![]() Dzisiaj pokażę Wam więc obiecany (zaległy ![]() ![]() ![]() ![]() Chciałabym w tym miejscu podkreślić, że jest to manicure, który wykonujemy na zdrowych dłoniach - bez uszkodzeń, bez zmian chorobowych - jeżeli widzicie jakiekolwiek zmiany w wyglądzie skóry i paznokci swoich rąk - koniecznie skonsultujcie się z dermatologiem! Również diabetycy powinni zachować szczególną ostrożność i nie wycinać skórek! Zatem zaczynajmy ![]() CO PRZYGOTOWAĆ? - miska z ciepłą wodą lub specjalna miseczka do manicure - sól do kąpieli lub płatki mydlane - ręcznik - peeling - krem do rąk - parafina w płynie (opcjonalnie) - zmywacz do paznokci i waciki - patyczki do skórek - pilniki - bloczek polerski - odżywka do paznokci/baza pod lakier - lakiery do paznokci - olejek do paznokci lub krem do skórek - wysuszacz do lakieru (opcjonalnie) - rękawiczki bawełniane ZMIĘKCZANIE SKÓRY I PAZNOKCI Skóra dłoni jest nieustannie narażona na różnego rodzaju detergenty, działanie wody itp. W związku Specjalnym "urządzeniem" do tego jest wyprofilowana wanienka do manicure, ale jeśli takiej nie macie - zwykła miseczka załatwi sprawę ![]() Pierwszym etapem prawidłowego manicure powinno być zmiękczenie skóry i paznokci kąpielą w ciepłej wodzie, najlepiej z dodatkiem płatków mydlanych lub soli do kąpieli - nie mam tu specjalnie preferencji - tak naprawdę może być to jakakolwiek sól do kąpieli. Sól działa antybakteryjnie, często wzbogacona jest olejkami eterycznymi. Taka kąpiel powinna trwać około 10-15 minut - aby dobrze zmiękczyć skórki. OCZYSZCZENIE PAZNOKCI Gdy już mamy zmiękczone paznokcie, warto oczyścić je z resztek lakieru zmywaczem do paznokci - zejdzie dużo łatwiej niż gdybyśmy ich nie poddały działaniu wody. Kiedy oczyścimy paznokcie warto się im dokładnie przyjrzeć, aby skontrolować, czy nie mamy tam jakichś niepożądanych gości w postaci grzybków lub drożdżaków ![]() ![]() Skóra dłoni nie grubieje tak jak stopy, w związku z tym wystarczy jej jedynie porządny peeling, aby dobrze złuszczyć i odświeżyć naskórek. Możemy zastosować zwykły gruboziarnisty peeling do ciała lub specjalny peeling do dłoni - ja nie mam jakiegoś ulubionego, stosuję najczęściej po prostu to co mam pod ręką ![]() KREMOWANIE, NAWILŻANIE Na złuszczone i wygładzone dłonie nakładamy grubą warstwę kremu do rąk. Osobiście mogę bardzo mocno polecić Wam krem Isana Urea 5% - krem z mocznikiem z Rossmanna, za kilka złotych ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przejdźmy teraz do pielęgnacji paznokci - jeżeli nie widzimy na nich żadnych zmian, możemy spokojnie się za nie zabrać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------------------------------------------------------------------- Kolejny mój rytuał - tym razem manicurowy, już poznałyście ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 | |
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też zaczełam mieć świra lakierowego od kiedy nailtek uratował moje pazurki ![]() a co na co dzień nakładasz na skórki Kochana? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Sperko i Luśku - nie mam specjalnego preparatu na skórki - aktualnie, po manicurze nakładam na nie oliwkę NailTek Renew
natomiast na co dzień, przed snem, razem z kremem do rąk - uniwersalny kremik Oriflame - na same skórki ![]() Chcę się zaopatrzyć w jakiś kremik do skórek i najprawdopodobniej będzie to Lemony Flutter ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
|
No ja póki co uzywam tego:quencher_tube.jpg i daje świetne rezultaty na jakiś czas po posmarowaniu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
5* super
![]()
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
KROK XIV - Brwi w idealny łuk Na dzisiaj przygotowałam sobie temat regulacji brwi, czynności, za którą nie przepadam, najchętniej omijałabym szerokim łukiem ![]() ![]() ![]() Wypróbowałam kilka metod regulacji i wreszcie mam faworyta, którego od jakiegoś czasu się trzymam. Ale zacznijmy moją historię brwiową od początku ![]() PĘSETA Próbowałam tradycyjnej metody z pęsetą (pensetą? pincetą?), jednak jest ona dla mnie zbyt pracochłonna, czasochłonna i żmudna ![]() ![]() ![]() ![]() THREADING Próbowałam również tradycyjnej arabskiej metody nitkowania czyli zamerykanizowanego threadingu. Owszem efekty całkiem niezłe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GOLENIE Nie próbowałam - i nie zamierzam, choć słyszałam o amatorkach tego sportu ekstremalnego, golenia ![]() ![]() ![]() ![]() DEPILACJA WOSKIEM NA GORĄCO Wybraną przeze mnie i sprawdzoną już kilkakrotnie metodą jest depilacja woskiem na gorąco ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zacznę od tego, że posiadam odpowiedni sprzęt do podgrzewania wosku, ale nie jest to konieczne, wosk można kupić w drogerii lub hurtowni kosmetycznej i podgrzewać go po prostu w łaźni wodnej (garnku z wodą ![]() O czym trzeba pamiętać - wosk, którego chcemy użyć do depilacji brwi (także do wąsika) powinien być woskiem miodowym. Na rynku są również woski żywiczne - ale te polecam raczej do depilacji nóg, pach czy bikini, do włosów twardych i miejsc mniej wrażliwych (bikini oczywiście wrażliwe, ale grubsze włosy łatwiej wyrywa się woskiem żywicznym). Druga rzecz - przed nałożeniem na okolice oka, koniecznie sprawdzić najpierw (najlepiej na ręce) temperaturę wosku - bardzo łatwo się poparzyć, a w okolicy oka tym bardziej nie byłoby to wskazane ani przyjemne - przydarzyło mi się to raz, ale nie zamierzam zmienić metody, choć było to bolesne i nieprzyjemne doświadczenie ![]() ![]() Kolejną rzeczą oprócz wosku są szpatułki i paski z fizeliny do depilacji (średniej grubości, niezbyt sztywne). Osobiście do depilacji brwi przełamuję szpatułkę na pół wzdłuż jej osi podłużnej, żeby była węższa - dużo łatwiej, wygodniej i dokładniej nakłada się wtedy wosk ![]() ![]() Kiedy sprzęt mamy przygotowany, należy przygotować skórę do naszego minizabiegu. Razem z podgrzewaczem w zestawie dostałam specjalne preparaty przed i po depilacji. Preparat przed depilacją zawiera między innymi dezynfekujący olejek z drzewa herbacianego, natomiast ten po depilacji - aloes i kamforę, które działają chłodząco i łagodząco na podrażnioną zabiegiem skórę. Jeżeli nie mamy pod ręką specjalistycznych preparatów, zawsze możemy zaopatrzyć się w olejek z drzewa herbacianego i rozcieńczyć go z wodą przed przetarciem brwi i skóry - zapewnimy sobie wówczas dezynfekcję skóry. Brwi przecieramy zatem preparatem lub rozcieńczonym olejkiem i jesteśmy gotowe do przystąpienia do części głównej zabiegu. Prezentuję jak wyglądały moje brewki przed zabiegiem, żeby było widać różnicę ![]() Musimy oczywiście ustalić sobie pożądany kształt brwi, jest na to wiele metod, najbardziej znana chyba metoda trzech linii, ale ile szkół tyle metod... Po dezynfekcji sprawdzam najpierw temperaturę wosku na łapce (nakładam odrobinę, na to fizelina i zrywam zdecydowanym ruchem), należy pamiętać, że wosk nakładamy cieniutką warstwą zgodnie z kierunkiem wzrostu włosa, naklejamy pasek i zrywamy pod włos. Jedną brew jestem w stanie wyregulować dosłownie pięcioma ruchami - jeden przypada na część skóry pomiędzy brwiami (moje brwi najchętniej zrosłyby się w jedną i utworzyły szczęśliwą rodzinę... ![]() ![]() ---------------------------------------------------------------------- Na koniec pragnę zaznaczyć, że nie namawiam nikogo do samodzielnych prób tej metody, jeżeli nie czuje się na siłach, nie jest pewien swoich zdolności manualnych itepe. Nie ponoszę odpowiedzialności za to co sobie zrobicie w brewki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
|
Oooo i już masz gwarantowane, że kiedyś przyjadę do Ciebie na depilację brwi woskiem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 |
jak promyczek słońca....
|
Sperko serio?
![]() ![]() ja też mam problem ze zbyt gęstymi brwiami ale wystarczy jak raz na 2 tygodnie pójdę do kosmetyczki i przy okazji zrobię hennę ![]() i też mam często robione woskiem - polecam ![]() dzisiaj się biorę za samodzielne robienie henny, nie chcę się zapuścić przed kolejną wizytą w salonie ![]()
![]() |
#164 |
Organizatorkaaa :)
|
ale masz piękne brwi
![]() ja w czasach młodzieńczych nieumiejętnie sobie powyrywałam i teraz mam bardzo cienkie brwi o brzydkim kształcie i nie mogę zapuścić bo mi nie rosną w tym miejscu co bym chciała ![]()
#165 |
Zakorzenienie
|
Jednak wadą regularnej depilacji brwi woskiem jest to, ze po jakimś czasie powieka opada. Znajoma kosmetyczka mi odradza i faktycznie ma rację, bo widziałam jedną jej klientkę, która nabawiła się nieładnie opadającej powieki, bo uparcie chciała tylko woskiem i woskiem. Po latach zaowocowało. Bezpieczniejsza jest podobno depilacja pęsetą.
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
Siulu... guru ty nasz
![]() ![]() Jak dla mnie, to twój "szał ciał" jest najlepszy!!
#168 |
jak promyczek słońca....
|
wpadłam ocenić watek
![]()
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
KROK XV - Codzienny rytuał poranno-wieczorny 2009_0709_shutterstock_face_moisturizer.jpg 600x450-facesplash_476x357.jpg clean+face_Bad+skin+habits.jpg Moje zabiegi poranne i wieczorne na twarz to już niemal rytuał ![]() ![]() ![]() RANO Oczywiście rankiem wszystko musi trwać jak najkrócej, żeby móc jak najdłużej pospać i szybko się uwinąć ![]() MYCIE TWARZY Rano myję buzię moim najukochańszym od pół roku kosmetykiem czyli Fresh Farmacy z Lusha. Pełna recenzja (którą planuję uzupełnić jeszcze niedługo) jest tutaj. Uwielbiam go, bo sprawia, że moja skóra wręcz piszczy, jest taka tępa - taka jest czyściutka. Nie zawiera żadnych drobinek dodatkowo czyszczących czy peelingujących. Jego malusieńkim minusikiem ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TONIZOWANIE Jako tonika, rano używam do twarzy hydrolatu oczarowego z Biochemii Urody - o stąd ![]() ![]() Ostatnim etapem porannej toalety mojej cery jest krem. Aktualnie moja skóra zaczęła się troszkę przesuszać ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
KROK XV - Codzienny rytuał poranno-wieczorny c.d. WIECZOREM DEMAKIJAŻ Do demakijażu całej twarzy używam aktualnie płynu micelarnego Ziaja Sopot Spa, który lubię, ale nie powiem, żeby to był nie wiadomo jaki fantastyczny kosmetyk, bo tak naprawdę nie oczekuję wiele od płynu micelarnego, każdą kolejną butelkę kupuję z innej firmy i szukam czegoś ciekawego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MYCIE Po demakijażu myję buzię - znowu z użyciem Fresh Farmacy - tak jak rano - z gąbeczką ![]() PEELING Wykonuję go raz-dwa razy w tygodniu, z użyciem kolejnego faworyta z Lusha - Dark Angels - uwielbiam ten peeling, niestety mam go już na wykończeniu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MASECZKA Na przygotowaną peelingiem skórę warto nałożyć maseczkę (również 1-2 razy w tygodniu) - jej składniki świetnie się wówczas wchłoną ![]() ![]() KWASY Jako, że przygotowujemy się do lata, ale słońce jeszcze nie świeci aż tak mocno, mamy ostatni dzwonek na użycie kwasów. Ja stosuję tonik z kwasami AHA/BHA 10% z Biochemii Urody, który UWIELBIAM! Pisałam o nim na blogu. Moja skóra już po kilku zastosowaniach (na wacik i rozetrzeć na buzi) wyjaśniała, zniknęły przebarwienia, udało też mi się zwalczyć zaskórniki, które szczególnie doskwierały mi na nosie. Wydaje mi się też, że tonik zapobiega powstawaniu nowych niespodzianek" na buzi, więc kolejny duży atut do kolekcji! ![]() ![]() ![]() KREM Jeżeli danego dnia nie nakładam kwasów ani maseczek, na noc na mojej buzi zawsze znajdzie się jeden z moich ulubionych kremów walczących ze zmianami trądzikowymi i błyszczeniem, czyli Effaclar DUO z La Roche Posay. Recenzję napisałam tutaj. Bardzo lubię ten krem i nie rozstaję się z nim już od dwóch opakowań - kiedyś wpadłam na pomysł, żeby go zdradzić, jednak kilka nieudanych zakupów - i wróciłam do niego z podkulonym ogonem... Naprawdę bardzo dobry produkt - wart swojej ceny, która nie jest znowu aż tak wygórowana - podchodzi pod 40 złotych ![]() ![]() ![]() ---------------------------------------------------------------------- Moje codzienne rytuały bardzo lubię i chyba takie już zostaną na dłuższy czas, bo pozwoliły mi osiągnąć taki stan cery, że jestem z niej w miarę zadowolona (po okropnych przeprawach z trądzikiem w okresie dojrzewania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
też używam FF i go uwielbiam
![]() ![]() ![]() ![]()
#173 |
Zakorzenienie
|
mnie FF wysusza na wiór
![]() ![]() lubie czytać Twoje nowinki kosmetyczne ![]() ![]()
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Ja do zmywania używam resztek rosołka z nieistniejącego już EGM i psiej kupki z CS...ale tak kusisz tym FF że chyba się skuszę w maju na jakieś grupowe zamówienie
![]() Aniolusiek_ - ta maseczka serio taka warta uwagi?;> Do nawilżania u mnie króluje obecnie Nivea Visage z tej serii Pure Natural i jestem bardzo zadowolona ![]() ![]()
#175 |
Zakorzenienie
|
o kurcze - tu to zawsze mnie coś zaskoczy
![]() nie wiedziałam, że lepiej nie obcinać paznokci u rąk wręcz mysłałam, że to lepsze niż piłowanie ![]() no cóż... wiele jeszcze muszę się nauczyć a i o nitkowaniu nie słyszałam - fajnie to wygląda - ja to mam niestety problem z nadaniem kształtu brwiom ![]() w każdym razie nieustannie podziwiam Twój wątek ![]()
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a teraz ja mam do Ciebie pytanie ![]() ![]() ![]() siula, byłam w dwóch rossmanach i tego kremu Haapyderm nie było ![]() ![]() ![]()
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
U mnie się wchłania do matu
![]() ![]()
#178 |
Zakorzenienie
|
KROK XVI - Zdrowe i lśniące włosy hair1.jpg Na samym wstępie powiem - kocham moje włosy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OLEJE IMGP3573.jpg Pierwszym novum, które zawitało na mojej łazienkowej półce są oleje. O olejowaniu słyszałam to tu to tam, ale dopiero po włosowej historii ze wspomnianego bloga zdecydowałam się na zakup. Mam olej Dabur Vatika kokosowy z amlą, Dabur Amla Jasmine i Dabur Amla Gold - dwa ostatnie są szczególnie przeznaczone do jasnych włosów, a pierwszy jest uniwersalny. Pierwszy z nich jest olejem o konsystencji półstałej, dlatego przed użyciem wkładam butelkę do gorącej wody, aby się olej się rozpuścił - wówczas również lepiej wchłania się we włosy ![]() ![]() ![]() ![]() MYCIE W tej kwestii nic specjalnego nie wyczyniam ![]() MASKA DO WŁOSÓW Jeśli mam ochotę trochę rozpieścić swoje włosy, funduję im maskę - do włosów farbowanych, bo takie mam ![]() ![]() ODŻYWKA Jeżeli danego dnia nie stosuję akurat maski, to zawsze po myciu na włosy nakładam odżywkę. Od ponad roku jest to stale słynna Kallos Crema al Latte, którą uwielbiam - bardzo dobrze działa na moje włosy, wygładza je i sprawia, że są sprężyste i miłe w dotyku, a ponadto łatwiej się rozczesują ![]() ![]() BEZ SPŁUKIWANIA Po delikatnym odciśnięciu włosów w ręcznik nakładam na nie olejki do włosów Kallos - aktualnie olejek Blossy do blondów. Recenzja w moim wykonaniu dostępna do przeczytania tutaj. Świetnie ułatwiają rozczesywanie włosów, a ponadto pięknie je nabłyszczają i mam wrażenie, że zapobiegają rozdwajaniu się końcówek ![]() ![]() SUSZENIE, PROSTOWANIE, FRYZOWANIE Ostatnio staram się jak najrzadziej suszyć włosy, a jeżeli muszę to robić, używam najmniejszej szybkości i chłodnego powietrza suszarki, oraz suszę włosy w dół - aby ułatwić zamykanie łusek włosowych. Moje włosy są po wysuszeniu proste, a kiedy ich nie suszę, mają tendencję do lekkiego falowania (co zawsze doprowadzało mnie do szału ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------------------------------------------------------------------- Staram się ostatnimi czasy szczególnie dbać o swoje włosy ze względu na farbowanie, mam nadzieję, że nie zrobię im strasznej krzywdy tym blondem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
musze kupić amle
![]() ![]() ![]() nie mogę wchodzić więcej na ten wątek ![]()
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
witaj Siulek
![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:46.