|
|
#151 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Intercyza
Cytat:
bo np jak ja wychodze z inicjatywa intercyzy a kobieta wyskakuje mi z "brakiem zaufania" to ja jej moge wyskoczyc ze "poluje na kase" i kolo sie zamyka w martwym punkcie.
|
|
|
|
|
|
#152 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podpisuje intercyze a potem i tak uzywaja zycia poza tym gdzie bogaty maz zapedzi do kuchni to XXI wiek kobieta tez moze pracowac nawet kiedy tak naprawde nie musi a robi to bo lubi tez miec kontakt z ludzmi widzisz moi znajomi maja intercyzy a to nie przeszkadza im latac na barbadosy malediwy czy inne cudawianki maz nie zaluje zonie ...no i jedna zona nie zaluje mezowi proste poza tym tak jak pisalem jesli kobieta kocha naprawde i uzywa mozgu to podpisze intercyze ktora nie musi wcale oznaczac uzaleznienia od faceta (no chyba ze kobieta to naprawde wielce sierotka i ofiara losu)
|
|
|
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
intercyza nie musi oznaczać rozdzielności majątkowej!
Ona po prostu określa wzajemne oczekiwania w czasie trwania małżeństwa. Równie dobrze może zawierać zapis, że zonie wolno co miesiąc wydać min. 1000 zł na jej przyjemności ze wspólnego konta ![]() Albo wprowadzać rozdzielność wyłącznie w momencie stwierdzenia zdrady małżeńskiej.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
zazdroszczę tym wszystkim nieskażonym z romantyczną wizją miłości..
![]() miłość to tylko biologia, popęd czysty. kto choć trochę interesuje się psychologią i socjologią, wie, że z początku działają feromony i hormony, po 2 latach wzajemna fascynacja słabnie, by przerodzić się w przyjaźń bardziej. każdy związek przechodzi te fazy i to naturalne jest. naiwne dla mnie jest natomiast myślenie, że miłość zostanie na zawsze, że nic nie jest w stanie jej zaburzyć etc. no gratulacje! tylko skąd tyle rozwodów. intercyza służy jednemu celowi: jeżeli zdecydujemy się rozejść, to zrobimy to jak cywilizowani ludzie, bo z góry wiadomo, co jest czyje. a ileż to par nie rozchodzi się właśnie, bo żony piszą, że same by się nie utrzymały, albo pobite matki, że nie miałyby własnego kąta? więc nie piszcie o tej romantycznej miłości. pieniądze są fundamentem związku. brak pieniędzy automatycznie rodzi niezadowolenie z życia, strach często przed niemożnością zapłacenia raty kredytu i bądź tu człowieku romantyczny! jakaś baza musi być. poza tym.. podział majątku kosztuje i można go przedłużać w czasie ho ho! ileż to znam par, które do tej pory po 10 latach nie zrobiły podziału. a jeżeli mamy do czynienia ze zdradą, to już zemsta murowana. a czemu ktoś miałby igrać naszym mieszkaniem, z zemsty? intercyza ma właśnie znieść przedmiot sporów. ma ułatwić rozstanie, jeżeli do niego dojdzie oczywiście. ja osobiście nie chciałabym nigdy stanąć przed koniecznością wyboru, co tu zrobić jak on mnie zdradzi,a zdradza co czwarty po ślubie. jeżeli zdradzi, to sajonara, do widzenia, rozstanie łatwiejsze, a nie 10 lat na rozwód i jeszcze podział. sam rozwód wystarczy i tak jest ponoć traumatycznym, jak śmierć w rodzinie wydarzeniem. nikt nie lubi się rozstawać. ale jeżeli tak miałoby być, to na poziomie. i po to jest intercyza. żeby nie pisać potem durnowatych wątków, że syn przyszedł wycyckać ojca z mieszkania, bo inaczej żona nie da rozwodu. takie zachowania w przypadku rozwodów są na porządku dziennym. i jeżeli wierzycie w taką poczciwość swoich małżonków, to powodzenia! człowiek się zmienia pod wpływem czynników i nigdy nie wiesz, co mu odbije. intercyza to wg mnie takie ubezpieczenie mienia. na wszelki wypadek. ja napewno nie upatruję w związku tych dziwacznych rzeczy, jak poświęcenie, oddanie, i kult patriarchalny. to przeżytek. rozwody są na porządku dziennym i oddanie nie ma najmniejszego sensu. ileż to znam dziewczyn z dużych korporacji, bo nie wiedzieć czemu tam pracujący faceci zdradzają częściej, które zostają same z dwójką dzieci.. i bądź tu romantyczny. romantyzm nie ma sensu. |
|
|
|
|
#156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym zgadzam się z Chatul, skoro ludzie nie są siebie pewni za kilka lat to po co dzieci ? To przecież bardziej zobowiązujące niż finanse. Po co brać ślub? Przecież w tych czasach nie ma przymusu. Trafny argument podała Marudex(?) co jeśli ten bogatszy współmałżonek będzie chciał po 20 latach zostawić małżonka? |
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
problem to jest wtedy, jak mężczyzna zażądał intercyzy, żona siedziała 1o lat z dziećmi w ramach systemu patriarchalnego i poświęcenia i po 20 latach sajonara. to wtedy jest problem i to byłoby niesprawiedliwe. i dlatego już nikt nie siedzi tyle lat w domu właśnie, bo wiadomo, że facetom odbija. czasem myślę, że żyję w jakichś innych ramach czasoprzestrzennnych i to co Wy tutaj wypisujecie, to dla mnie jakiś absurd, że wy naprawdę sądzicie, że małżenstwo jest po to, żeby wszystkim się dzielić i wszystko oddać. ja tego nie rozumiem. uważam, że życie zbyt zmienne jest. |
|
|
|
|
|
#158 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
W małżeństwie trzeba sobie pomagać Cytat:
Cytat:
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
po rozwodzie byli małżonkowie są sobie obcy.
podobnie jak teściowie stają się obcymi od tej pory osobami. bliscy są sobie babcia, rodzice, dzieci, oni zostają na zawsze rodziną. |
|
|
|
|
#160 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#161 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykład z życia: Dwoje naukowców w Polsce, pracują. On dostaje propozycję wyjazdu do Iraku w latach 80-tych na Uniwersytet na 5 lat. Mają dzieci. Ona wyjeżdża z nim. Tam nie ma pracy dla kobiety. Rozumiem,że pieniądze które on w tym czasie zarobił do niej nie należą, bo przecież mogła zostać w Polsce i na siebie pracować? Zgodnie z Twoim tokiem myślenia rozumiem,że jednak osobne półki w lodówce? No bo czemu mąż na rencie ma jeść szynkę za 60 zl/kg przecież go nie stać ---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 01:15 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:17 ---------- Cytat:
Pełna zgoda, a jeżeli ktoś nie chce to niech ślubu nie bierze |
|||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#162 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A ja Tobie współczuję. Bo z takim podejściem nigdy nie zaangażujesz się w prawdziwy związek. Będziesz miała tylko jego namiastkę. Poza tym tu nie chodzi tylko o jakieś wielkie romantyczne uniesienia a o to, że życie różne scenariusze pisze, a biorąc ślub decydujemy się budować pewnego rodzaju wspólnotę. Jeśli komuś nie pasuje to, że być może trzeba będzie się z małżonkiem czymś podzielić to niech się nie hajta, proste. Cytat:
Cytat:
Po raz kolejny powtarzam - widziały gały co brały. Jeśli ktoś sobie taką pijawkę wziął to jego problem, że nie zauważył kim tak na prawdę jest jego przyszły współmałżonek. A wydaje mi się, że po roku, dwóch znajomości pewne cechy charakteru, pewne poglądy partnera można na tyle poznać, żeby wiedzieć czego się spodziewać.
|
|
|
#163 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nawet nie musi być intercyzy żeby kobieta wyszła na wielu rzeczach znacznie gorzej. Mam tutaj na myśli poświęcenie dla macierzyństwa, a potem emerytura w wysokości 600zł. W innych przypadkach kobiety godzą się na cudowne życie gospodyni domowej nawet jeśli podpisały intercyzę... Potem płacz i zgrzytanie zębów, bo nie jestem samodzielna i nie mogę odejść. Wiadomo, że nie jest tak w co drugim małżeństwie, ale osobiście znam 2-3 przypadki ![]() Temat rzeka ogólnie
|
|
|
|
|
|
#164 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozna rozejśc się w cywilizowany sposób i bez intercyzy ale wracamy do pkt wyjścia to zależy od ludzi ,jak prawie wszytsko. ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
W sensie prawnym tak ale nie emocjonalnym i można łożyć na kogoś nie będąc jego rodziną na papierze. Teściowie to zawsze obcy ludzie ![]() Rodzina na papierze a rodzina w głowie to dwie różne sprawy ,sprawy majątkowe mozna załatwiać nie tylko przez branie ślubu czy intercyzę. I oddac zawartośc konta w darowiżnie sąsiadowi a nie własnemu dziecku ,kwestia rozwiązań i bliskości emocjonalnej. |
||
|
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
itd itp a potem nawet jak im się "zemrze" spadek dziedziczony nie należy do wspólnoty małżeńskiej
|
|
|
#166 |
|
Zadomowienie
|
- Ufasz mi? Chcesz spędzić ze mną resztę życia? Założyć rodzinę? Dzielić się tym co mamy?
- Tak. - Intercyzę poproszę. |
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie dziwi mnie skąd się bierze tyle rozwodów, ludzie po prostu nie dojrzeli do pobierania się, w ogóle bycia w poważnym związku, wybierają często proste rozwiązania w stylu:znamy się już rok(to i tak długo ),więc można się hajtać, jakby co, to podpiszemy sobie intercyzę, bo przecież może nie wyjść i niech lepiej każdy ma swoją część, łatwiej będzie podzielić wszystko przy rozwodzie(Ludzie!Przed ślubem kombinowanie jak to będzie z rozwodemOwszem ,życie pisze różne scenariusze, ale prawdziwy związek opiera się na zaufaniu, wspólnocie-bez tego jest się tylko wspólokatorami,a nie małżeństwem. Tak więc jeśli już przed ślubem ma się czarne scenariusze, przewiduje najgorsze, to nie jest to odpowiednia osoba do układania sobie z nią życia i trzeba szukać kolejnej, albo żyć na kocią łapę, bo ślub jest dla osób świadomie podejmujących decyzję i ryzyko jakie się z tym wiąże )Popieram też to, że Kościół chce przedłużyć narzeczonym okres przedmałżeński, przeprowadzać różne testy itp., bo w tych czasach to nieuniknione
|
|
|
|
|
|
#168 | ||||||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Po jakim X czasie? Po tygodniu, miesiącu, dziesięciu latach? To ważne więc odpowiedz. To po pierwsze. Po drugie zapamiętaj, że szczęśliwe kobiety nie odchodzą! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
- Spadaj! |
||||||||||
|
|
|
|
#169 |
|
Zadomowienie
|
Wg mnie Akuku, masz bardzo fajne podejście do miłości. I racja, wiesz, co "bierzesz" przed ślubem. Każdy trąbi o tym zaufaniu, wzajemnym oddaniu i bliskości - każdy tego chce i pragnie, ale jak przychodzi co do czego to jedno drugiemu może wyciąć niezły numer. A tak to chcą zaufania 100%ego. To już lepiej nie obiecywać swojej wspaniałomyślności, skoro tak naprawdę "nic nie wiadomo". Za słowami idą czyny.
Jak dla mnie intercyza może być dobrym zabezpieczeniem, gdyby po prostu interes jednego z małżonków nie wyszedł. Albo gdyby miał wspólnika w firmie, który wykazał się niestety niekompetencją i doprowadził firmę małżonka do ruiny. Może i mało się znam na tej całej intercyzie, ale wg mnie to chyba najwłaściwszy powód podpisywania tego papierka. |
|
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#171 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#172 |
|
Konto usunięte
|
Bo ja nie uznaje czegos takiego jak czynnosci niezarobkowe, to zwykle lenistwo i wina tej osoby, ktora to robi. To jest zaslanianie sie przed ruszeniem tylka do pracy. Takiej osobie nie nalezy sie nic. W domu mozna zotac na 4 lata jak sie ma dziecko a potem poslac do przedszkola i szukac pracy. Jak sie nie pracuje to sie nie ma, to wcale nie jest obowiazek partnera utrzymywanie nas. 'Ochrona dupy bogatszej' no litosci. Zarabia to ma.
|
|
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wychodzę z założenia,że jeśli ludzie są ze sobą dłuższy okres czasu a potem po 25 latach się rozwiodą to nie znaczy,że druga osoba na nic nie zasługuje, nawet jeśli się zmieniła i zmieniły jej się priorytety.
Normalny Facet pisze o kilku złudnych chwilach, ale chyba nie po takim czasie decydujemy się na małżeństwo?! Poza tym przez te kilka złudnych chwil nie zdąży się zgromadzić wielkiego majątkuJeżeli ktoś mi pomógł w życiu, wspierał mnie to nie będzie mi żal oddać mu części pieniędzy choćby ze względu na stare dobre czasy. |
|
|
|
|
#174 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A zarabia dla siebie, czy dla rodziny? Jak chce zarabiać dla siebie, to może niech nie zakłada rodziny? Jak sądzisz? |
|
|
|
|
|
#175 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Praca, tylko,że 24/h. ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
![]() |
||
|
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oby ci się nóżka nie powinęła w życiu i obyś nie trafiła na męża o podobnych poglądach w tej kwestii. |
|
|
|
|
|
#177 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wg mnie to jest kwestia bardzo indywidualna, czy ktoś chce czy nie chce mieć intercyzy, czy drugie z partnerów chce, zgodzi się ją podpisać czy nie, i jeśli nie to czy zgodzi się na życie w wolnym związku czy jednak odejdzie szukać kogoś innego do pary, bo zależy mu na malżeństwie a nie na konkubinacie, ale jak dla mnie wszelkie fochy w tego rodzaju sprawach, wściekłości, zawsze mogą zrodzić podejrzenie, że coś jest z tymi czyimiś szlachetnymi intencjami bardzo nie tak. I w pewnym stopniu slusznie, Ty możesz masz na tyle pewności względem swojego rozumu, że wiesz na pewno, tak na pewno, że nie dałbys się urobić jakiejś manipulantce, ale życie pokazuje, że ludzie czasem wpadają w zastawioną przez kogoś pułapkę, czy po prostu nie do końca najlepiej odczytali charakter partnera i nic dziwnego, że kombinują różnie, jak się takiego czegoś potencjalnie ustrzec. |
|
|
|
|
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A w ciąży niby czemu ma nie pracować i udawać,że słaba? ![]() Na naukę to był czas przed ślubem, a nie pasożytować ![]() Rehabilitacja? Żeby kózka nie skakała... |
|
|
|
|
|
#179 |
|
BAN stały
|
I to dużo cięższa praca niż robienie dobrego wrażenia w biurze, a z pewnością dużo bardziej odpowiedzialna. Dlaczego tak wiele z Was pisze o "siedzeniu w domu"??? Czy wychowanie dzieci polega na "siedzeniu w domu"? Przecież to ogrom obowiązków wymagający wyjątkowej odpowiedzialności, wielkiego zaangażowania i poświęcenia. Dużo większego niż praca zawodowa, którą zawsze można zmienić wypinając do pracodawcy dolną część pleców.
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
... a do tego jak masz 2 dzieci to już się robi 8 lat ... co tam 8 lat, przecież z automatu się awansuje. Jaki to problem po 2 dzieciach dogonić męża z finansami ![]() I gdzie tu widzisz lenistwo? wiesz jaki to wysiłek wychować dziecko do tych 4 lat? Nikt tu nie mówi, że kobieta ma całe życie siedzieć na d.. i nic nie robić, ale takie 4+4 lata to niestety przepaść. I nadal uważasz, że mimo wszystko nic się tej kobiecie od meża nie należy za te poświęcone lata? A co jak zachorujesz? jak stracisz pracę? Co jak dziecko zachoruje i będzie potrzebna opieka 24/7? Co jak mąż dostanie super ofertę pracy np za granicą i Ty tam dla siebie nic nie znajdziesz? zostaniesz sama z dziećmi w domu tylko dlatego żeby zarobić te swoje 2000 na waciki?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

odbijasz piłeczkę o braku zaufania, bo niby kiedy strona poproszona o rozdzielność się nie zgadza to jest brak zaufania i proszenie o rozdzielność to jest brak zaufania - zgoda.
bo np jak ja wychodze z inicjatywa intercyzy a kobieta wyskakuje mi z "brakiem zaufania" to ja jej moge wyskoczyc ze "poluje na kase" i kolo sie zamyka w martwym punkcie.