NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ - pytania, porady, wskazówki - wątek zbiorczy! - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-29, 14:23   #151
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Nie mogę schudnąć!

Cytat:
Napisane przez Mruczusia Pokaż wiadomość
hmm ale przecież na schudniecie są ćwiczenia fitnessowe, nie siłowe ?

tak przynajmniej generalnie czytam na tym forum... osobiscie preferuję ćwiczenia siłowe, no ale z bólem przerzucam sie z musu na fitnessowe czy nie muszę ?
A kto tak niby napisal? Na schudniecie najlepsze sa cwiczenia silowe, a optymalna kominacja jest: dobra dieta + cwiczenia silowe + interwaly, wzglednie aeroby.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 15:55   #152
Mruczusia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez venomik Pokaż wiadomość
ZDECYDOWANIE

Intensywne ćwiczenia siłowe to najlepsze ćwiczenia na pozbycie się tłuszczu.
to sie głupot naczytałam ale jednak większosc osób na siłowni na schudniecie wybiera steppery i rowerki ...

ja wolę atlasy ze sporymi obciążeniami ale też od instruktorów na siłowni słyszalam, że aeroby są na chudnięcie, z kolei ćwiczenia siłowe na wyrobienie kształtu mięśni (już potym jak warstwy tłuszczylu nie będzie )
Mruczusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 16:48   #153
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mruczusia Pokaż wiadomość
to sie głupot naczytałam ale jednak większosc osób na siłowni na schudniecie wybiera steppery i rowerki ...

ja wolę atlasy ze sporymi obciążeniami ale też od instruktorów na siłowni słyszalam, że aeroby są na chudnięcie, z kolei ćwiczenia siłowe na wyrobienie kształtu mięśni (już potym jak warstwy tłuszczylu nie będzie )
To juz problem tej wiekszosci osob

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2010-03-29, 21:11   #154
marcelka1212
Przyczajenie

Hej, przydałoby mi się zrzucić kilka kilogramów. Sama z dietą za bardzo sobie nie radzę i tak się zastanawiam o kupieniu jakiejś diety na necie. Znalazłam taką na allegro http://www.allegro.pl/item975188969_..._dietetyk.html

Jak myślicie, czy to dobry pomysł? korzystałyście z takiego czegoś?
marcelka1212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 21:29   #155
Mruczusia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez marcelka1212 Pokaż wiadomość
Hej, przydałoby mi się zrzucić kilka kilogramów. Sama z dietą za bardzo sobie nie radzę i tak się zastanawiam o kupieniu jakiejś diety na necie. Znalazłam taką na allegro http://www.allegro.pl/item975188969_..._dietetyk.html

Jak myślicie, czy to dobry pomysł? korzystałyście z takiego czegoś?
a nie lepiej po prostu zdrowo jeść ?
Mruczusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 21:33   #156
marcelka1212
Przyczajenie

Własnie chciałaym zdrowo jeść i przy tym mieć pewność, żę jem zdrowo i dobrze. Wizyta u dietetyka jest znacznie droższa, wiec chyba się opłaca. Kusi mnie to, że oceniają dotychczasowy sposob zywienia? bo naczytałam sie ze nie powinno sie wierzyc tym dietom w gazetach.
marcelka1212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 21:17   #157
zlocus
Raczkowanie

Pomóżcie - nie mogę schudnąć.

Hej wszystkim.
Zapewne takich wątków jak mój było wiele i wiele się pojawi, jednakże wolę, aby ktoś pomógł mi i podszedł do tego z mojej perspektywy.

Mam 18 lat i ważę 60kg przy wzroście 157cm.
Każdy pomyśli - mało (BMI w normie).
Jednakże.. kiedyś ważyłam mniej, moje życie wyglądało inaczej. Nie chcę komentarzy - lecz się na psychikę, masz normalną wagę - ponieważ dla mnie fakt, że dużo przytyłam sprawił, że mam stany depresyjne.
Przejdę do głównego wątku.

Wiele razy próbowałam schudnąć - począwszy od diet 1000kcal, 1500kcal, dieta Dukana itp.
To, że mi się nie udaje, to nie wina mojej słabej woli, ale tego, że nie umiem ze względów zdrowotnych wytrzymać.
Kiedy ograniczam jedzenie mój organizm od razu na to reaguje - jest mi słabo, mam zawroty głowy, źle się czuję, boli mnie głowa - coś strasznego.. Jestem przyzwyczajona do jedzenie sporych ilości, w przeszłości dużo trenowałam (liczne treningi), więc i przemianę materii miałam dobrą.
W zeszłym miesiącu kupiłam karnet na aerobic - 2x w tygodniu + 1x w tygodniu cycling. I co? I przytyłam. PRZYTYŁAM CHODZĄC NA AEROBIC I JEDZĄC SAME ZDROWE RZECZY.
Cóż za ironia..
Pomyślałam - może zacząć stosować jakieś leki. Ale nie ma w rzeczywistości nic, co by mi pomogło. Wiadomo, Meridia czy Zelixa nie wchodzą w grę, a nic innego, co by mi pomogło nie istnieje.
Próbowałam błonników, chromów, Therm Line itp.
I nic.. zaczynam popadać w bezsilność...

Dlatego proszę.
Jeśli któraś z was miała podobny problem, może mogłaby mi poradzić, co zrobić, czy iść do konkretnego lekarza (hormony mam w porządku - tzn robiłam je ostatnio 3 lata temu..), czy są jakieś leki wspomagające w takiej sytuacji.

Dziękuje za przeczytanie całości i za każdą odpowiedź.
zlocus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 21:41   #158
Flossy15
Rozeznanie

Dot.: Pomóżcie - nie mogę schudnąć.

wiesz, może nie powinnaś się sugerować wagą tylko wyglądem, bo jeśli ćwiczyłaś i jadłaś zdrowe rzeczy w normalnch ilościach to pewnie nabrałaś tkanki mięśniowej, a ona więcej waży niż tłuszcz...
Flossy15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 22:58   #159
zlocus
Raczkowanie

Niestety nie.
Wiem, że mam sylwetkę bardziej umięśnioną niż normalne dziewczyny, ale mimo wszystko przybywa mi tłuszczu - umiem rozpoznać mięśnie..
Stary 2010-04-01, 23:40   #160
venomik
Raczkowanie

Wiem, że czegoś takiego nie chcesz słuchać, ale z lekkiego poczucia obowiązku napiszę: jeśli wyglądając lepiej niż większość dziewczyn masz stany depresyjne na punkcie swojego wyglądu, to powinnaś trochę nabrać dystansu i luzu. Nie mówię, że masz się leczyć - ale nie przesadzać.

Ok, obowiązek obowiązkiem, śmiało możesz olać pierwszy akapit. Tutaj będzie właściwa odpowiedź:
Nie wiem jaki masz metabolizm. Być może szybko, być może wolny, może normalny. Wcześniejsze ćwiczenia powinny podkręcać metabolizm, ale też ciężko powiedzieć - na przykład wykonywanie ćwiczeń na czczo działa na niego bardzo źle (przez palenie mięśni).
Diety 1000 kcal prowadzą do obniżenia metabolizmu. Jedzenie poniżej zapotrzebowania też.
Zawroty głowy i kiepskie samopoczucie na redukcji to właśnie efekt jedzenia zbyt wyraźnie poniżej zapotrzebowania. Zwłaszcza jak się do tego dorzuci nawet lekki termogenik.
To nie problem zdrowotny.

Nie wiem co oznacza 'jadłem samo zdrowe i tyłam'. Po pierwsze - waga.
Kobiety mają ten problem podczas okresu, że magazynują wodę i waga może skoczyć o 3-4 kg, mimo że tłuszczu zacznie ubywać. To zawsze problem z oceną u kobiet.
trudno tez ocenić hasło 'jadłam zdrowe i tyłam' bo obiegowa opinia mija się często z prawdą.
Przykładowo: nadmiar owoców na redukcji wskazany nie jest, podobnie z jogurtami (pomijając naturalne), które należy ograniczać. Jedzenie tych rzeczy przed snem to dietetyczne samobójstwo.
Płatki owsiane wcale nie są dobre na redukcję. I tak dalej, i tak dalej...

Hormony jeśli chcesz to możesz zbadać, ale jakbyś miała z nimi problem to byś tyła, a nie trzymała wagę 57kg.

Co zrobić? Przede wszystkim Twój organizm jest do aerobów przyzwyczajony i one niewiele Ci pomagają. Zamiast nich wykonuj ćwiczenia siłowe (ale prawdziwe, a nie machanie hantlami o wadze 2kg) albo interwałowe (polecam HIIT). Ale nie łącz tego jednego dnia.
Co do diety samej (podstawa) to przeczytaj z postów podwieszonych 10 wskazówek. Dalej będzie z górki
venomik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 00:09   #161
Marzeniatko
Zakorzenienie

Co do wzrostu wagi po aerobiku i diecie - cóż, mogło być to spowodowane zatrzymaniem wody w organizmie czy też wzrostem % tkanki mięśniowej, dlatego też zamiast ważenia się proponowałabym zamienić wagę na centymetr - mierzenie się jest o wiele bardziej wiarygodne.

Jeżeli chodzi o Twoje pytanie - myślę, że poniekąd jest to kwestia Twojej psychiki. Wydaje mi się, że kiedy przechodzisz na dietę bardzo dużą uwagę skupiasz na tym co jesz, kiedy masz zjeść, co kupić itd. a co za tym idzie cały czas o jedzeniu myślisz. Co za tym idzie cały czas jesteś głodna i jest to całkowicie normalna reakcja organizmu.

Proponowałabym nie skupiać tak dużej uwagi na diecie, spróbuj jeść to co jesz zazwyczaj, ale o połowę mniej. Z czasem organizm się przyzwyczai do mniejszych porcji, ale oczywiście czas musi upłynąć. Podczas posiłku dokładnie przeżuwaj jeden kęs, pamiętaj, że sygnał o najedzeniu się do mózgu dociera dopiero po ok. 20 minutach od początku jedzenia.

Staraj się pić dużo wody, a przede wszystkim spróbuj odróżnić rzeczywisty głód, od głodu typowo zachciankowego, kiedy chcesz coś zjeść nie dlatego, że rzeczywiście Twojemu organizmowi brakuje pokarmu, ale wynika to z czystego łakomstwa.

Dodatkowo - jeżeli do tej pory jesz spore porcje i nagle organizmowi zmniejszysz dzienny bilans kaloryczny do 1000 kcal to się nie dziw, że reaguje on osłabieniem i zawrotami głowy. Odsyłam Cię do podwieszonych wątków na dietetyce, gdzie dowiesz się jak komponować posiłek i co w odżywianiu jest ważne, bo chyba z Twoją wiedzą nie jest najlepiej i nie piszę tego złośliwie, ale naprawdę trzeba znać chociażby podstawy żywienia, aby się zabrać za dietę i nie zrobić sobie i swojemu organizmowi krzywdy. Kalorie przede wszystkim musisz ograniczać stopniowo.

Mam nadzieję, że chociaż troszkę Ci pomogłam. Powodzenia w zrzucaniu kilogramów.

B L O G

Marzeniatko wystarczy Marzena
Marzeniatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 11:48   #162
Rena
Zakorzenienie

czesto tak jest, ze po zaprzestaniu cwiczen sie przybiera na wadze. Wiele osob to zglasza. Organizm przyzwyczajony do wysilku fizycznego i jakis racji zywnosci "glupieje" gdy nagle mu sie zabierze cos z tego.

A co trenowalas?

Poza tym Twoj wiek - hormony i dojrzewanie tez robi swoje. A jakie masz cisnienie?

Jesli stany depresyjne sa silne, to radze udac sie z tym do psychologa.

W kazdym wypadku wyglada na to, ze czeka Cie zmiana trybu zycia i podejscia do samej siebie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 14:33   #163
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlocus Pokaż wiadomość
Hej wszystkim.
Zapewne takich wątków jak mój było wiele i wiele się pojawi, jednakże wolę, aby ktoś pomógł mi i podszedł do tego z mojej perspektywy.

Mam 18 lat i ważę 60kg przy wzroście 157cm.
Każdy pomyśli - mało (BMI w normie).
Jednakże.. kiedyś ważyłam mniej, moje życie wyglądało inaczej. Nie chcę komentarzy - lecz się na psychikę, masz normalną wagę - ponieważ dla mnie fakt, że dużo przytyłam sprawił, że mam stany depresyjne.
Przejdę do głównego wątku.

Wiele razy próbowałam schudnąć - począwszy od diet 1000kcal, 1500kcal, dieta Dukana itp.
To, że mi się nie udaje, to nie wina mojej słabej woli, ale tego, że nie umiem ze względów zdrowotnych wytrzymać.
Kiedy ograniczam jedzenie mój organizm od razu na to reaguje - jest mi słabo, mam zawroty głowy, źle się czuję, boli mnie głowa - coś strasznego.. Jestem przyzwyczajona do jedzenie sporych ilości, w przeszłości dużo trenowałam (liczne treningi), więc i przemianę materii miałam dobrą.
W zeszłym miesiącu kupiłam karnet na aerobic - 2x w tygodniu + 1x w tygodniu cycling. I co? I przytyłam. PRZYTYŁAM CHODZĄC NA AEROBIC I JEDZĄC SAME ZDROWE RZECZY.
Cóż za ironia..
Pomyślałam - może zacząć stosować jakieś leki. Ale nie ma w rzeczywistości nic, co by mi pomogło. Wiadomo, Meridia czy Zelixa nie wchodzą w grę, a nic innego, co by mi pomogło nie istnieje.
Próbowałam błonników, chromów, Therm Line itp.
I nic.. zaczynam popadać w bezsilność...

Dlatego proszę.
Jeśli któraś z was miała podobny problem, może mogłaby mi poradzić, co zrobić, czy iść do konkretnego lekarza (hormony mam w porządku - tzn robiłam je ostatnio 3 lata temu..), czy są jakieś leki wspomagające w takiej sytuacji.

Dziękuje za przeczytanie całości i za każdą odpowiedź.
Szczerze, to dla mnie to juz pachnie sklonnosciami w strone ED - zaburzenia percepcji wygladu, oczekiwanie efektow od zaraz na lapu capu i od razu wrecz chec siegania po drastyczne srodki

Stary 2010-04-02, 17:30   #164
zlocus
Raczkowanie

Przez ponad 3 lata trenowałam piłkę nożną, potem lekkąatletykę.
Zaprzestałam treningów już ponad 2 lata temu i wiem, że przez to przytyłam, ale w ostatnim czasie to nie umiem już sobie z tym poradzić.

Ciśnienie mam dobre, ze skłonnościami do niskiego.

Nie oczekuję rezultatów w tydzień - wiem, że to czaso- i pracochłonne.
Miałam nadzieję, że aerobic + cycling, dodatkowo brzuszki w domu wspomogą u mnie przemianę materii, ale jedynie po jedzeniu wciąż mam uczucie wzdęcia, ciężkości w żołądku.

Co do mięśni - sylwetkę od trenowania w przeszłości mam umięśnioną i wiem, że nigdy nie osiągnę sylwetki ultraszczupłej. Uda pozostaną umięśnione, brzuch także. Jednak dzisiaj dodatkowo mam warstwę tłuszczu na tym..
Stary 2010-04-02, 18:00   #165
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Przez ponad 3 lata trenowałam piłkę nożną, potem lekkąatletykę.
Zaprzestałam treningów już ponad 2 lata temu i wiem, że przez to przytyłam, ale w ostatnim czasie to nie umiem już sobie z tym poradzić.

Ciśnienie mam dobre, ze skłonnościami do niskiego.

Nie oczekuję rezultatów w tydzień - wiem, że to czaso- i pracochłonne.
Miałam nadzieję, że aerobic + cycling, dodatkowo brzuszki w domu wspomogą u mnie przemianę materii, ale jedynie po jedzeniu wciąż mam uczucie wzdęcia, ciężkości w żołądku.

Co do mięśni - sylwetkę od trenowania w przeszłości mam umięśnioną i wiem, że nigdy nie osiągnę sylwetki ultraszczupłej. Uda pozostaną umięśnione, brzuch także. Jednak dzisiaj dodatkowo mam warstwę tłuszczu na tym..
Te cwiczenia nie wspomoga przemiany materii, porzadne silowe by wspomogly...

Stary 2010-04-02, 18:13   #166
zlocus
Raczkowanie

Ćwiczenia siłowe kojarzą mi się głównie z siłownią, tzw. 'wyciskaniem' itp.
Mogłabyś mi powiedzieć na czym one polegają?
Będę wdzięczna. Po świętach kupuje nowy karnet w klubie fitness, może tym razem na coś innego.
Stary 2010-04-02, 19:08   #167
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Ćwiczenia siłowe kojarzą mi się głównie z siłownią, tzw. 'wyciskaniem' itp.
Mogłabyś mi powiedzieć na czym one polegają?
Będę wdzięczna. Po świętach kupuje nowy karnet w klubie fitness, może tym razem na coś innego.
To Ci sie dobrze kojarza. Jak masz dostep do silowni, to cwicz silowo.
Na fitnessie sa podwieszone watki z atlsem cwiczen chocby.

Stary 2010-04-02, 19:43   #168
Rena
Zakorzenienie

Mi sie tez wydaje, ze skoro juz masz te miesnie, to zeby ladnie wygladaly to musisz je utrzymywac wlasnie cwiczeniami na miesnie. Ale to taka moja opinia.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-18, 21:23   #169
plizie
Rozeznanie

Unhappy Problemy z odchudzaniem...

Drogie wizażanki mam dość duży problem ...
Mam 17 lat 173 wzrostu i ważę 66.5-67.5 kg. w ciągu dnia ...
Od połowy sierpnia stosowałam dietę redukcyjną schudłam 1,5 kg i wszystko było w porządku do czasu rozpoczęcia się szkoły .
Przez wakacje jadłam mało ale często .. typowy mój jadłospis wyglądał tak:

śn. : mleko 0,5% z płatkami owsianymi
2 śn. : 2 małe kromki razowe z białym serem i pomidorem
obiad: makaron razowy z główką brokuła
podwieczorek: szklanka jogurtu naturalnego z brzoskwinią
kolacja: jajecznika (smażona bez tłuszczu) z pomidorem

mimo że dalej nie jem białego pieczywa ,ziemniaków, białego ryżu i kaszy jęczmiennej mam teraz bardzo duży problem z jedzeniem słodyczy ... nie potrafię nie zjeść choćby jednego wafelka w ciągu dnia ...
tak samo obiady z lekkich stały się duże i już nie tak dietetyczne
jem normalne spaghetti ,żeberka ale dalej z brązowym ryżem ...
nie mam już po prostu czasu na gotowanie i chęci .. nie smakują mi te same rzeczy co wcześniej na diecie ...

na razie nie tyję ,ale waga stoi ... nie wiem co robić bo dużo wysiłku kosztowało mnie by wytrzymać na takiej diecie dłużej niż tydzień ...

poradzicie coś ? co jeść by nie czuć apetytu na słodycze ... by nie podjadać wieczorami .. i co gotować żeby było różnorodnie ,ale nie czasochłonnie .. i znacie może jakieś dania gotowe np. takie które można kupić w markecie by nie trzeba było się bawić z godzinnym gotowaniem ,ale żeby nie naruszać programu diety ?

planuję zgubić do 60 ... ale 63 kg. spokojnie mnie zaspokoi ( wiem że obecnie nie ważę bardzo dużo .. mam normalne BMI ale po prostu źle czuje się w swoim ciele )

Dbamy o włosy, o paznokcie, o ciało i o cerę. !

Edytowane przez plizie
Czas edycji: 2010-09-18 o 21:25
plizie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-18, 23:50   #170
Groszek20
Raczkowanie

Dot.: Problemy z odchudzaniem...

Potrzeba Ci przede wszystkim samozaparcia. Wiesz ja wydrukowałam sobie zdjęcie z ciałem kobiety które uważam za genialne, poprosiłam siostre zeby zrobiła mi zdjęcie w tej samej pozie i tez w stroju kąpielowym po czym powiesiłam je obydwa na wewnetrznej stronie drzwi od szafy, a druga identyczna kopie tylko w rozmiarze mini wrzuciłam do portfela. Teraz jak mam napady głodu takiego niemozliwego wieczorem to wyciągam to zdjęcie i patrze na nie, mozg krzyczy NIEEEE a zoładek daj jeść więc robie czerwoną herbate i pije nie jedna dwie ale czasem nawet 4-5 szklanek (akcja zapij gloda) jak tylko czuje zblizajacy sie glod powtarzam akcje, jedynym skutkiem ubocznym jest czeste siku a co jesc zeby sie nie meczyc z gotowaniem i bylo w miare dietetycznie...ja na obiad wrzucam na teflonka warzywa na patelnie...zauwaz ze nie maja takich kolosalnych ilosci kalorii jak spagetii albo jak jest biale miesko w domku to nie jem go z ziemniakami tylko 2 wafle ryzowe do niego i 3 pomidory pokrojone w kosteczke. zapycha tak samo a 100gr pomidora to dopiero 17 kcal sredni pomidor to jakies 150gr a wiec 3 takie pomidory 450gr nie ma nawet 90kcal! dwa wafle 2x35kcal i miesko niechby bylo nawet 150 (taki sredni kawaleczek) to masz dopiero 310kcal! albo robie omlety na otębach pszennych. Jedno jajo, Czubata łyga otrebów wymieszac w miseczce na patelnie i smazyc jak nalesnika to tak zamiast ziemniakow albo smarujesz to serkiem i masz niskokalorycznego nalesnika;] jak mi cos jeszcze przyjdzie na mysl to napisze. A własnie do szkoly mozesz zabierac paczke wafli ryzowych sa w roznych smakach Sonko kosztuje ok2,5zł jest tam 14 wafli a wiec taka paczka ma 490kcal czyli mniej niż baton a naprawde idzie zagryżć głoda. a zamiast slodyczy moze waniliowy serek homo?? 180kcal a nie ponad 500

Faza1 02-15.11.2010r

66kg-65-64-63-62-61-60-59-58-57-56

najbliższe ważenie: 08.11.2010r
Groszek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 12:11   #171
bankowska
Raczkowanie

Ja mam tego typu problem że żyję dość intensywnie...
Jeden dzień nie mam chwili by usiąść a zaś w drugi przez cały dzień siedze nad książkami...

Jestem w 3kl LO przede mną studniówka i chodź mieszczę się w rozmiar 38/36 jakoś mi to nie pasuje mam 165cm i ważę około 60kg... Moim głównym problemem jest brzuszek i oponki z tyłu. I wracając do rozmiaru...cóż z tego że mieszczę się w rozmiar 36 jak i tak wszystko sie odznacza na sukience. Do tego mam dość masywne uda .

Najgorszy problem jest w tym że nie wiem co mam jeść np. w szkole gdy potrzebuje duuużo energii. Czerwona herbata i wasa i pomidory nie starczają

macie jakieś pomysły?
bankowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 13:00   #172
Phynn
Zakorzenienie

Groszek20, odpowiednia dieta nie polega na 'zapijaniu' głodu, lecz jedzeniu w ten sposób, aby jeść niskokalorycznie, zdrowo i nie odczuwać tzw. ssania. Poza tym nie liczą się tylko kalorie. Co z tego, że wafle ryżowe mają ich niewiele skoro są zupełnie bezwartościowe i jak możesz w ogóle proponować coś takiego na obiad ...
Oczywiście, że w taki sposób jaki opisałaś da się schudnąć ... ale zauważ : po uzyskaniu satysfakcjonującej Cię wagi nadal będziesz zapijać głód herbatą bądź przegryzać waflami ?
Dieta to zmiana na dłużej ...

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 13:38   #173
Lady1000
Rozeznanie

Dokładnie, dieta to zmiana starych nawyków na zawsze. Może i wytrzymasz na bardzo niskokalorycznej diecie, schudniesz te 3 kg ale co potem? Jeśli zaczniesz jeść spowrotem niezdrowo, gwarantuję że kilogramy wrócą.

Jeśli chodzi o typowy dzienny jadłospis, zajrzyj do podwieszonego wątku "Przykładowe jadłospisy" oraz do "Nasze codzienne jadłospisy" gdzie również można znaleźć trochę pomysłów na zdrowe jedzenie.

Postaw na ruch. Co tam lubisz, godzinka roweru/pływania dziennie i efekty przyjdą znacznie łatwiej i szybciej niż się spodziewasz.

Jeśli twój jadłospis będzie dobrze ułożony, nie powinnaś rzucać się na słodycze. Ewentualnie spróbuj zamiast nich zjeść jakiś owoc. Pozatym raz na jakiś czas możesz sobie pozwolić na tego wafelka.
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 13:57   #174
Groszek20
Raczkowanie

Bo tak naprawde to nie ma świetnej diety. Nie da sie szybko i skutecznie schudnąc. Nie ma co doradzac jak jesc niskokalorycznie co kupowac w sklepie zeby nie tracic mnostwo czasu na przygotowanie. http://tv.sfd.pl/Dariusz-Szuka%C5%82...dcinek,21.aspx http://tv.sfd.pl/Dariusz-Szuka%C5%82...dcinek,22.aspx polecam te dwa filmiki i przepraszam za tamta porade ale tamta dieta pomaga w miare szybko schudnac a potem trzeba co tydzien dokladac 100kcal tak zeby wrocic do normalnej ilosci kalorii i nie ma efektu jojo albo przynajmniej jest mniej prawdopodobny. Pozdrawiam

Faza1 02-15.11.2010r

66kg-65-64-63-62-61-60-59-58-57-56

najbliższe ważenie: 08.11.2010r
Groszek20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 14:19   #175
TenarJ
Przyczajenie

Dot.: Nie mogę schudnąć!!!

Witam
Mam ten sam problem. Z duza ciekawoscia przeczytalam wszystkie posty w tym watku oraz w 'POMOCY Co z sobą zrobić i od czego zacząć żeby schudnąć? '

Z tego co piszecie zrozumialam, ze spowolnilam swoj metabolizm. Poza sniadaniem, jem glownie warzywa i bialko - tofu, mieso. Cwicze codziennie, biegam, ale waga idzie w gore a nie w dol.
Mam pytanie:
Co sadzicie o diecie bezweglowodanowej (tj bez chleba, ryzu, kasz, makaronow, chlebkow ryzowych itd)? Czy taka dieta przy dodatkowych cwiczeniach powoduje spowolnienie metabolizmu i tycie?
Czy nieuregulowany tryb zycia np chodzenie spac kolo 4 rano a wstawanie po 12 i w zwiazku z tym przesuniecie posilkow moze powodowac tycie?
I ostatnie, czy dobrze rozumiem, ze sugerujecie najpierw doprowadzic metabolizm do normy poprzez jedzenie wiecej niz sie powinno przez 2 tygodnie a pozniej po trochu odejmowac?

Pamietam, ze najwiecej w zyciu schudlam cwiczac godzine codziennie na silowni i jedzac wszystko . A teraz nie jem prawie nic, biegam i tyje.
TenarJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 10:05   #176
nanax
Raczkowanie

nie mogę schudnąć, ale też nie mogę jeść, dlaczego?

Hej, mam taki problem, mianowicie nie mogę schudnać. Mam 169 cm wzrostu, i ważę 59/60 kg. Waga mi się waha. Wiem, że prawidłową mam wagę, natomiast chciałabym jeszcze schudnąć, około 3kg.
Ćwiczę raz w tygodniu, ale jestem aktywna fizycznie (codziennie na 6 piętro parę razy dziennie, dużo spaceruję). Jem raz dziennie, czasami dwa. Ostatnio zjadałam coś koło 12, np. jedną parówkę, a około 19 jogurt, lub owoc. W ogóle nie mam apetytu, wiem, że burczy mi w brzuchu, ale nie chce mi się jeść.
Być może powodem brakiem apetytu jest zbliżajaca się sesja. Obecne czekanie na wyniki zaliczeń, nauka, może tym się denerwuje.
Niektórzy nie wychodzą z lodówki jak mają nerwy, a niektórzy, czyli ja, nie mogę jeść.
Czy to moze być powód braku apetytu?
Wagi nie mam, i nie mam możliwości się zważyc, ale nie czuję że chudnę.
kiedyś przy takim wzroscie moim, ważyłam 68kg, później byłam na diecie dukana, schudłam 10kg, a później przytyłam 1kg, i wagę trzymam.
Gdzieś czytałam o dziwczynach które mało jadły a tyły. Czy to prawda, czy mit? JAk można nie jeść, i tyć?? pozdrawiam

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

a jeszcze dodam, że w przeciągu dnia wypijam około 2.5 litra wody. Wody niegazowanej wypijam 1.5litra, a kolejny litr to soki, herbaty.

Nie mam problemów z wypróżnianiem się, czasami do 3x dziennie ganiam do toalety. Zdarza sie biegunka (wczoraj). I gazy też się pojawiają, więc z organizmem moim wszystko ok.
nanax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 11:55   #177
kolorowatecza
Zakorzenienie

Dot.: nie mogę schudnąć, ale też nie mogę jeść, dlaczego?

Masz rozregulowany metabolizm przez nieregularność posiłków, dlatego też nie schudniesz tak się odżywiając.

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 12:55   #178
ekstradyska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Masz rozregulowany metabolizm przez nieregularność posiłków, dlatego też nie schudniesz tak się odżywiając.
wez wpiz ten jadłopspis na watek "nasze codzienne jadlospisy) to zostaniesz wysłana na "krzywe zwierciadło" jako osoba chora na anoreksje
prawda jest taka że na diecie dunkana waga szybko zleciała, teraz sie cos porobiło i basta
ekstradyska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 13:09   #179
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nanax Pokaż wiadomość
Hej, mam taki problem, mianowicie nie mogę schudnać. Mam 169 cm wzrostu, i ważę 59/60 kg. Waga mi się waha. Wiem, że prawidłową mam wagę, natomiast chciałabym jeszcze schudnąć, około 3kg.
Ćwiczę raz w tygodniu, ale jestem aktywna fizycznie (codziennie na 6 piętro parę razy dziennie, dużo spaceruję). Jem raz dziennie, czasami dwa. Ostatnio zjadałam coś koło 12, np. jedną parówkę, a około 19 jogurt, lub owoc. W ogóle nie mam apetytu, wiem, że burczy mi w brzuchu, ale nie chce mi się jeść.
Być może powodem brakiem apetytu jest zbliżajaca się sesja. Obecne czekanie na wyniki zaliczeń, nauka, może tym się denerwuje.
Niektórzy nie wychodzą z lodówki jak mają nerwy, a niektórzy, czyli ja, nie mogę jeść.
Czy to moze być powód braku apetytu?
Wagi nie mam, i nie mam możliwości się zważyc, ale nie czuję że chudnę.
kiedyś przy takim wzroscie moim, ważyłam 68kg, później byłam na diecie dukana, schudłam 10kg, a później przytyłam 1kg, i wagę trzymam.
Gdzieś czytałam o dziwczynach które mało jadły a tyły. Czy to prawda, czy mit? JAk można nie jeść, i tyć?? pozdrawiam

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

a jeszcze dodam, że w przeciągu dnia wypijam około 2.5 litra wody. Wody niegazowanej wypijam 1.5litra, a kolejny litr to soki, herbaty.

Nie mam problemów z wypróżnianiem się, czasami do 3x dziennie ganiam do toalety. Zdarza sie biegunka (wczoraj). I gazy też się pojawiają, więc z organizmem moim wszystko ok.
powinnaś jeść regularnie ok 5 posiłków dziennie
a taka dieta prowadzi do wyniszczenia organizmu
szczegolnie przy sesji powinnaś bardziej dbać o siebie i sobie dogadzać
chude mięso, orzechy,warzywa najlepiej te zielone
nie będziesz miała siły uczyć się.... niestety
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-22, 13:20   #180
nanax
Raczkowanie

nrazie nie zauważam braku siły. Tzn. szybciej się męcze, ale do nauki siłę mam, nie myślę o jedzeniu. Dzisiaj zjadłam troszkę zupy, i jogurt, w sumie niedawno, i już nie mam ochoty jeść.
nanax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości