|
|
#151 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
![]() Jakiś czas temu dostałam od jednej z Wizażanek przepis na muffinki bananowe. Dość dobrze wygląda, ale nie próbowałam jeszcze, bo nie mam foremek. Mimo to wklejam: Składniki suche: - 1,5 szkl. mąki - łyżeczka sody - pół łyżeczki proszku do pieczenia - pół szkl. cukru Składniki mokre: - pół szkl. oleju - pół szkl. maślanki, kefiru lub mleka - jedno jajko - 2-3 rozgniecione banany - łyżka rumu (jak kto woli) Wymieszać osobno składniki suche i mokre, wlać składniki mokre do suchych, dodać rozdrobnione banany i niedbale wymieszać widelcem, tak by składniki tylko się połączyły. Piec w natłuszczonej formie ok. 25 minut w temp. 175 stopni. Cytat:
Cytat:
Mi się marzy jakiś porządny kurs hiszpańskiego.
|
|
|
#152 |
|
Komplikatorka
|
|
|
#153 |
|
BAN stały
|
https://wizaz.pl/akcje/rossmann/rossm...php?pid=874144 moglabym prosic o glos
Co do zdjec Bounty, to mi ciasto wyszlo cale biale, no i kokosowe
|
|
|
|
|
#154 |
|
Raczkowanie
|
Hej
podrzuce Wam przepis na sałatkę (gyros, warstwowa, kolorowa jak kto woli). ![]() Bierzemy miskę, najlepiej przezroczystą i układamy warstwami: 1. Pierś (pół dużej) pocięta na drobne kawałki podsmażona na patelni posypana curry i posolona of course (ma wtedy ładny żółty kolorek). 2. Ogórek korniszony posiekany w kostkę (3 lub 4 sztuki, żeby nam ładnie przykrył mięsko). 3. Cebulka najlepiej fioletowa posiekana idzie na ogórasy. 4. Majonez, u mnie Kielecki dość sporo (ale ja lubię) żeby zakrył nam ładnie cebulkę. 5. Fasolkę z puszki odsączoną(Biedronka) na majonez 6. Kukurydza z puszki odsączoną (Biedronka) na fasolkę 8. Ketchup sporo(Biedronka) na fasolkę 9. Sałata (lodowa lub pekińska) pociachana na ketchup 10. Resztka majonezu ładnie na sałatę (ładnie bo to ostatnia warstwa i musi sie prezentować ) i ja posypuję prazoną cebulką albo grzankami.efektownie wygląda na stole, a jak smakuje... Mniami |
|
|
|
|
#155 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A i widzę, że nie tylko u mnie wszystko z Biedry ^^
|
|
|
|
|
|
#156 |
|
BAN stały
|
Ja biore sie za pieczenie murzynka
|
|
|
|
|
#157 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś łosoś wyszedł mi trochę tłusty.
|
|
|
|
|
#158 |
|
Lux Mundi
|
Ja robię sałatkę warstwową wg przepisy Siostry Anastazji,
ale modyfikują ją wg własnych upodobań [ nie przepadam np. za groszkiem i fasolą w sałatkach ].Składniki: 1/2 piersi z kurczaka, 3 jajka, 5 ogórków kiszonych puszka kukurydzy 1-2 czerwone cebule 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej makaron świderki [Lubella papryka słodka w proszku, przyprawa do drobiu sól, pieprz Mięso pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku i poddusić. Ugotować jajka, makaron, kukurydze odcedzić, pozostałe składniki pokroić również w kostkę. Na dnie przezroczystej miski ułożyć wystudzone mięso, a następnie makaron. Później przełożyć warstwowo pozostałymi składnikami [prócz kapusty pekińskiej]. Całość dokładnie polać sosem, następnie wierzch przykryć kapustą pekińską, którą oprószamy papryką w proszku. SOS : jeden mały słoik majonezu [daję 3/4 koronnego z Biedry ],1-2 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę, następnie mieszamy z majonezem i ketchupem. Doprawiamy do smaku. Myślę, że cała tajemnica akurat tego zestawu tkwi w ogórkach kiszonych, które genialnie się tutaj wpasowują i nadają sałatce całkiem inny charakter, niż to jest w przypadku korniszonów
|
|
|
#159 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() czasem jak mi sie nie chce jej układać warstwami to poprostu mieszam ![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#160 |
|
Lux Mundi
|
Ja w wersji 'light' robię majonez pół na pół z jogurtem naturell
![]() A ketchupu zawsze jak na lekarstwo -jak jest za dużo, to mi się kojarzy z kebabownią
|
|
|
#161 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja kuzynka na każdą imprezę robi identyczną, tylko chyba na samą górę nie daje majonezu i posypuje prażonym słonecznikiem lub innymi ziarnami mniaaaaaaam
|
|
|
|
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja dzisiaj miałam spaghetti znowu na jutro kupiłam ćwiartki z kurczaka i będę piec ![]() aha z sałatkami i ciastami koniec póki co bo waga dzisiaj mnie załamała
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
Zadomowienie
|
rowniez sie z checia dolacze ;D odkad poszlam na studia rowniez musialam rozpoczac swoje poczynania z kuchnia.. czyli ok. 2 lata temu, jednak od 8 miesiecy musze gotowac prawie codziennie, jako ze moj ukochany oczekuje prawdziwego domu xD
ja wczoraj kotlety z piersi, pomidory w smietanie a dzisiaj kurczak z pieczarkami w sosie smietanowym chłop chory, udrękaaa !
|
|
|
|
|
#164 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#165 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#166 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
szczerze Ci współczuję jak mój tż jest chory to zachowuje się jak zrzędliwa babulka
|
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, a ja dzisiaj 3. Muszę zmienić podpis. Widzisz jakieś postępy? Ja po trzech dniach widzę tylko zakwasy, ale czego się spodziewać po 3 dniach Zrobiłam te muffiny bananowe. Ponieważ nie mam odpowiedniej formy do muffinów wszystkie po kolei rozjechały się na blaszce. Mają kształty jajek i innych figur geometrycznych Ciasto dobrze się upiekło, jednak ciasto odrobinę przykleja się do papieru, dlatego trzeba jeść je "z papierka". W smaku są dobre, bardzo mocno czuć banany chociaż dałam dwa (uważam, że dodanie trzech to były by banany muffinowe, a nie muffiny bananowe ). Nie dodałam rumu, bo nie mam. Konsystencja ciasta bardzo gęsta, po dodaniu bananów robi się bardziej płynna. Nakładałam łyżką do lodów, po dwie łyżki na foremkę.Osobiście daję 4 gwiazdki na 5 ![]() Za to moja mama 6/5 i nie wierzy, że do zrobienia tych babeczek nie potrzeba miksera I specjalnie dla Was (ta da da dam! )... zdjęcia Nie są powalające, ale mogą być. Edytowane przez Callanthe Czas edycji: 2011-09-02 o 19:27 |
|
|
|
|
|
#168 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
rozpuszczony dzieciak wiecznie niezadowolony, wymagajacy gwiazdki z nieba to zdecydowanie lepsze okreslenie ![]() ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
masakra! mowilam to samo.. mieso surowe? fuu.. zupa? najbardziej czasochlonne danie na swiecie a teraz co? rozpuszczona jedynaczka robi najlepsze (podobno) kotlety z piersi z kurczaka, mielone.. choc do tej pory przeraza mnie czasami ugniatanie tego miesa ![]() ..a i zupe juz jedna tez mam na koncie! ![]() ograniczam sie odwolujac do tego ze mamy tylko jeden duzy garnek i ze to przez to nie moge nic gotowac bo brakuje mi garnków :P tż'ty sa wymagajacy :P tez mialam 2x kucharza.. teraz trafilam na nie kucharza dobrze gotujacego no i co? ' jak chcesz byc moja zona to musisz mi gotowac przynajmniej 5x w tygodniu.. to kobieta tworzy dom.. musisz sie zaprzyjaznic z kuchnia, najwyzsza pora' ![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Cytat:
wzywam mojego tż na kontrole, coby zadecydowal czy mozna juz odcedzac hehehe
|
|||
|
|
|
|
#169 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na początku nie wyobrażałam sobie że mogłabym dotknąć surowe mięso ale coś trzeba było jeść ![]() Zupy rzadko gotuję, raz porwałam się na krem pomidorowy z mozarellą i pare razy zrobiłam rosół ![]() A co do ziemniaków, to moje wieczne utrapienie, nigdy nie wiem ile posolić...
|
|
|
|
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ziemniaki solę płaską łyżeczkę
|
|
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie dzisiaj dzień bez gotowania. Zbyt zalatana jestem.
|
|
|
#172 |
|
Zadomowienie
|
Ja jutro z tż robię pizze, mniammmmm
macie jakiś przepis na dobre ciasto, bo nasze już oklepane i pora coś zmienić
|
|
|
|
|
#173 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aha - "sos" to oczywiście ten sos pomidorowy, którym smarujemy ciasto, a nie sos do polania całości Jego nie robiliśmy, ostatnio smarowałam koncentratem z dodatkiem wody i oregano, wyszło pysznie.Ciasto: 500 g mąki 2-3 dag drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/8 szklanki ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/4 szklanki oliwy woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta Sos: słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy łyżka octu balsamico sól, pieprz, czosnek (może być granulowany) oregano łyżeczka cukru Nadzienie: własne składniki mozzarella oregano do posypania Przygotowanie ciasta: Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). Przygotowanie sosu: W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej. Przygotowanie pizzy: Ciasto podziel na 4 kawałki (bo przypominam - to jest przepis na minipizze, więc dzielenie ciasta na placuszki możemy pominąć ), każdy kawałek rozwałkuj dość cienko, podsypując mąką, a następnie wykrajaj niewielkie placuszki. Każdy placuszek smaruj sosem i układaj składniki oraz mozzarellę, posyp oregano. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz pizzę przez około 15-20 minut.
|
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Umm, 12? Generalnie to 11,5, bo ta ostatnia była taka mniejsza
Ja sypię z pudełka. Na oko ![]() Cytat:
Kiedyś robiłam Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowych (panierka by Winiary - polecam! Knorr - badziestwo) i akurat skończyły mi się rękawiczki Robiłam przez worek foliowy... A mielonych nie dotknę. Nawet mnie nie kuszą
|
|
|
|
|
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja ostatnio ugniotłam ciasto takie jak z pizzerii i zrobiłam mini pizze, fakt, że się nasiedziałam w kuchni, ale były pyszne. Przyznam się, że gotuje raz na dwa tygodnie... Nie cierpie tego robić, szkoda mi czasu
|
|
|
|
|
|
#176 |
|
Zakorzenienie
|
Aha no to ładnie.
Coś bym upiekła, ale u mnie wszyscy na "diecie" są
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do a6w to widzę efekty zaraz po skończeniu ćwiczeń u góry już mi się mięśnie zarsowały, może gdybym nie miała takiej opony (przytyłam 6 kg przez 3 miesiące a muffiny piękne witam ![]() u mnie dzisiaj na obiad będą chyba ćwiartki pieczone z kurczaka, zaraz pójdę do rodziców to zamarynuję mięsko
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam dziś pyszne pulpety w sosie. (Mielone lepsze i czuć od razu różnice, pomidory)
Mąż stwierdził, że są najlepsze na świecie (Najlepsze, które zrobiłam i kiedykolwiek jadł) Edytowane przez agusiowata Czas edycji: 2011-09-03 o 12:27 |
|
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
Pulpety w sosie:
Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (najlepsze wieprzowo-wołowe, nie najtańsze, dziś miałam z biedronki kraina mięsa) 1 jajko 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego (dziś dałam 4 pomidory i trochę ketchupu, nie używam koncentratu) 2 łyżki bułki tartej, olej, sól pieprz, bazylia (do sosu dodałam troszkę vegety) 1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, przetrzeć przez sito (Ja robiłam w robocie, nie na totalną miazgę. Później ładnie się wygotowały) 2. Mięso wyrobić z jajkiem, bułką tartą oraz połową cebuli i czosnku (ja trochę czosnku dałam tylko do sosu). Posolić, popieprzyć. Z masy uformować małe pulpety. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć ok. 5 min. z każdej strony. Pulpety zdjąć i trzymać w cieple (Ja później je jeszcze podgrzewam w tym sosie i mieszam). 3. Na tą samą patelnię wrzucić resztę cebuli i czosnku, zrumienić. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy (u mnie ketchup łagodny madero z biedronki), wlać bulion (wrzuciłam kostkę). Sos przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Zagotować. (By zagęścić dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaną z wodą. Najlepiej sprawdzić, czy zagęszczenie sosu jest konieczne). Pulpety podawać z sosem. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:23.

Mi się marzy jakiś porządny kurs hiszpańskiego. 

ale coś trzeba było jeść