![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Raz a dobrze - sprzwdzanie, przeszukiwanie, testowanie partnera
Cytat:
Bo w dobrym związku kryzysy się opanowuje, nad kryzysami się pracuje. Bo w dobrym związku nie trzeba szukać pocieszenia w łóżku Kachny zza rogu, tylko ma się je w wersji podstawowej na miejscu. I jeśli zdarzy się coś już tak wielce dramatycznego, że się inaczej nie da, coś tak dogłębnie rujnującego nas i związek, że się zacznie takie głupoty wyrabiać, to sorry, ale tylko naprawdę szczera idiotka rzuci się szukać dowodów na wiarołomność partnera, a nie rozwiązań tego, że już siedzą po dwóch stronach emocjonalnego oceanu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
A teraz rozumiem, bo ja swojego "obgadać/przegadać" nie odnosiłam li tylko do zdrady, tylko do w ogóle rzeczy w związku, które uwierają, nie pasują, coś jest nie tak- muszę rozmawiać. Tak mam.
W przypadku zdrady akurat mam wyjątkowo jasne i klarowne zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Konto usunięte
|
rembertowa jak to pięknie brzmi gdy o tym piszesz.
jak to brzydko wygląda gdy ty wcielasz to w życie ![]() ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
ale o problemach ogólnie nie lubię rozmawiać. nie lubię tematu toczyć, ciągnąć, jest problem to się go rozwiązuje, a jak się go nie da rozwiązać to kilka wyjść: pozbyć się go, zapomnieć o nim, albo rozejść sie w swoją stronę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Konto usunięte
|
Szperajac w telefonie/fb czy innych rzeczach mojego chlopaka w poszukiwaniu CZEGOS czulabym sie tragicznie. To ponizajace, nawet gdybym cos znalazla mialabym uklucie w sercu, ze sie znizylam do tego poziomu. Jak dziewczyny pisaly na wstepie: cos jest nie tak to sie rozmawia a nie grzebie po kieszeniach, to takze wielkie swinstwo. Gdybym przylapala mojego faceta, jak przeszukuje moje rzeczy 'bo cos podejrzewa' to z bolem serca ale zakonczylabym ten zwiazek. Tak sie nie robi a jak komus nie ufasz to nie jestes z nim w zwiazku a nie robisz wszystko, by znalezc powod, dlaczego mu nie ufasz
![]() Czasamimam wrazenie, ze baby bardzo lubia utrudniac sobie zycie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
I wtedy się traci. Najmniej kilkaset zł za rozwód za obopólną zgodą. Najbardziej za całą emocjonalną i okropną traumę i inne patole, jakie są konsekwencją takiego wyboru. I ludzie muszą zrozumieć, że irracjonalnie to można założyć niebotycznie wysokie szpile na imprezę i wracać boso, a nie wychodzić za mąż za pajaca, bo "ładnie" i "sukienka" i "och ach". Bo tu cena jest duża. I może być wręcz ogromna.
![]() |
#157 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A czy ja napisałam, że by to po mnie spłynęło jak po kaczce? Oczywiście, że nie. Ale skoro już się stało, to się nie odstanie przecież, nie widzę powodu dla którego miałabym tracić rozum dla nic niewartego kretyna, zwłaszcza mając na głowie dzieci i inne zobowiązania, które trzeba przecież rozsądnie podzielić. W takiej sytuacji nie ma czasu ani miejsca na miotanie się niczym ryba wyjęta z wody. Jak się mój były puścił, to też mi było przykro, byłam w szoku, czułam się oszukana itd. A miało być tak pięknie, miał być ślub i ogóle czego to miało nie być. Mimo wszystko cieszę się, że nie grzebałam: a co by było gdybym niczego nie znalazła, a on i tak robiłby swoje? To by dopiero uśpiło moją czujność, męczyłabym się z wyrzutami sumienia a on by się nadal świetnie bawił. Dlatego uważam, że trzeba wyłożyć kawę na ławę a nie bawić się w podchody. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie nazwałabym ich frajerami czy inaczej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Konto usunięte
|
Ależ ja ich nie nazywam frajerami, ani też nie potępiam; niech robią tak, jak uważają za słuszne, bo to oni, a nie ja, będą ponosić konsekwencje swoich czynów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Dzik
|
Raz w zyciu, przez przypadek, dowiedzialam sie a raczej ujrzalam na wlasne oczy, ze moj byly mial dostep do jednego z moich kont i bezczelnie z tego faktu korzystal.
Kanalia w zywe oczy mi wmawiala, ze to nie tak jak mysle (sic!) a potem bronila sie zrzucajac wine na mnie. Czulam sie fatalnie po tym odkryciu i zastosowalam potem zwielokrotnione srodki ostroznosci mailwo/komorkowej, ktore stosuje do dzis. Trudno mi opisac to uczucie, ale bylo naprawde fatalne, bezposrednio po odkryciu faktu prawie zwymiotowalam z obrzydzenia i duzo wody uplynelo zanim sobie to poukladalam. Bo nie rozumiem, dlaczego ktokolwiek ma prawo uzurpowac sobie wtargniecie w moja prywatnosc. Dlatego sama nikogo nie sprawdzalam i sprawdzac nie mam zamiaru. Gdyby mnie intuicja gryzla i grzmiala na alarm, pojde z otwarta przylbica i zapytam wprost. Bo co, cale zycie jak ta zmija z ukrycia? Cel nie zawsze uswieca srodki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wypadałoby jednak rozgraniczyć rozterki z powodu, że ma się dzieci i zobowiązania finansowe i rozstanie to nie takie hop-siup (takie jestem w stanie zrozumieć) od upartego trzymania się gaci misiaczka, bo ja go kocham i on się zmieni (tego, mimo szczerych chęci, nie ogarniam). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo inaczej: szpiegowanie, testowanie, przeszukiwanie, sprawdzanie, jest po prostu formą zdrady. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dobre podsumowanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. «działanie na szkodę narodu, kraju itp.» 2.«niedochowanie wierności małżeńskiej lub partnerskiej» 3. «odstąpienie od jakichś zasad, wartości, idei» Naruszenie prywatności, celowe złamanie tajemnicy korespondencji, tajne podchody dla przetestowania wierności, czy co tam jeszcze tu się pojawiły za pomysły, jak najbardziej spełniają punkt numer trzy. Te wszystkie manewry są też kłamstem, oszustwem i fundamentalną nieuczciwością wobec partnera, który nie wie, że jest poddawany takiemu badaniu. Są zwyczajnym sprzeniewieżeniem się uczciwości, którą zdaje się recytuje się w przysiędze ślubnej. No ale może większość czyni to bez zrozumienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Takie rzeczy wypada chyba ustalić na początku związku, nie sądzisz? Z tym że mało kto się ucieszy na propozycję "kochanie, co ty na to, żebyśmy od jutra regularnie sprawdzali swoją korespondencję" ![]() Takie sprawdzanko w tajemnicy, żeby zaspokoić swoją ciekawość, bez zgody partnera na takowe działanie jest moim zdaniem zdradą i koniec. ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
ma zielone pojęcie
|
Ja jestem przeciwna wystawianiu drugiej osoby na próbę i potajemnemu przetrzepywaniu jej rzeczy, które uznawane są za prywatne.
Zaufanie do partnera jest dla mnie jedną z kluczowych spraw. Nie wyobrażam sobie bycia z kimś, komu nie ufam. A w przypadku zachwiania zaufania (co już jest w moim mniemaniu sygnałem alarmowym, że w związku jest coś nie tak), to rozwiązaniem jest rozmowa. W takiej rozmowie jak najbardziej może dojść do pokazania telefonu, komputera czy innych prywatnych rzeczy, ale przez ich właściciela. Nie wyobrażam sobie potajemnego szperania w cudzych rzeczach, jeśli nie chodzi o podejrzenie, że np. grozi nam niebezpieczeństwo ze strony ich właściciela. Uważam zresztą, że często takie przeszukiwanie rzeczy drugiej osoby niewiele daje. Jak się znajdzie dowód winy, to można mówić o jakimś rozwiązaniu sprawy, ale co jak się niczego nie znajdzie? Zaufanie wróci? No nie, nie wróci. Będą kolejne i kolejne próby przeszukiwania rzeczy drugiej osoby, nawet jeśli jest ona niewinna. Coś takiego nie ma sensu. Można się zwyczajnie wykończyć w związku bez zaufania. Z drugiej strony, muszą być powody, by w ogóle zaufać drugiej osobie. Nie zaakceptowałabym sytuacji, w której jestem w pokoju partnera, on np. wyszedł do sklepu, a ja nie mogę sięgnąć sobie po plastry, wyjąć z półki książki, która mnie zainteresowała itp.. Podobnie byłoby w przypadku, gdybym nie miała nawet szansy dotknąć telefonu partnera czy zobaczyć, co robi na komputerze. Jestem przeciwna czytaniu prywatnej korespondencji drugiej osoby czy przeszukiwaniu jakichkolwiek jej rzeczy z powodu braku zaufania, ale też uważam, że nadmierne ukrywanie wszystkiego przed partnerem jest zwyczajnie podejrzane. I nie dałabym rady być z kimś, kto drży, gdy sprawdzam godzinę na jego telefonie.
![]() |
#171 |
Hrodebert
|
Sprawdzanie to chyba złe słowo ,ciekawe jak by miała wyglądać argumentacja takiej umowy .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
motam się?
![]() do tej pory były odpowiedzi na moje pytania, teraz nagle ci pytanie przestało pasować i zaczynasz się wymigiwać od odpowiedzi. zaczęłyśmy od sprawdzania czy partner nas nie zdradza, sama wymyśliłaś przykład okłamania w innej kwestii. i doskonale widzę teraz, że trafiłam w niewygodny punkt, bo odpowiedź na to pytanie potwierdziłaby moje przekonanie, że sprawdzenie partnera raz, skutkuje w prawie 100% sprawdzaniem go już zawsze, dopóki nie znajdzie się tego, czego się szuka. pierwsze podejrzenia będą budzić następne, a brak dowodów na nieszczerość spowoduje dalsze zadręczanie się, a nie uspokoi. dowiedziałam się czego chciałam ![]() edit. tak mi przyszło jeszcze do głowy, że właśnie dlatego zakończyłabym związek z facetem, jeśli odkryłabym, że mnie sprawdza. bo już nigdy bym mu nie zaufała, zawsze zastanawiałabym się czy przypadkiem znowu mi gdzieś w rzeczach nie grzebie. Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2014-02-16 o 18:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Gdybym coś takiego usłyszała, pewnie nie złapałabym dobrze zakrętu, tak szybko bym uciekała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ależ ja od początku mówię i wcale tego nie ukrywam moja droga, że jeśli mam złe przeczucia, sprawdzę i nic nie znajdę, to sprawdzę drugi raz. Przecież nikt tego tutaj przed tobą nie ukrywa i nie przeczy że jest inaczej, napisałam jedynie że w niektórych sytuacjach po nie znalezieniu niczego dałabym sobie spokój. Przytoczyłam przykład z wychodzeniem i błędną oceną sytuacji, napisałam też że jeśli byłaby to intryga i romans z terapeutką to bym w to uwierzyła i moja czujność byłaby uśpiona. Nie wiem gdzie ty tu widzisz unikanie niewygodnych pytań, bo póki co jedyna niewygodna rzecz w tej dyskusji to mój fotel którego nie mogę podwyższyć ![]() Dlategoż właśnie napisałam ci, że się motasz. Bo wydaje mi się że dość jasno i wyczerpująco i niejednokrotnie odpowiedziałam ci na zadane pytanie. A gdyby facet mnie sprawdził, nie zakończyłabym związku. Zastanowiłabym się co zrobiłam takiego że to zrobił, czy daję mu powody do obaw oraz czy postępuję fair. No chyba że nagle ujawniłaby się u niego jakaś choroba psychiczna w stylu syndromu Otella, ale wiadomo, póki rozum mam to rozgraniczam co jest sprawdzeniem ze strachu a co jest manią prześladowczą ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2014-02-16 o 18:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a podobno jestem jedyna w tej dyskusji co się z rembertową nie zgadza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
zuy mod
|
Ufff, przebrnelam.
Najpierw odniose sie do odcinka "Zdrad" - o ile to ten sam, to w tamtym przyjaciolka tej zdradzonej naopowiadala o tym, ze ona go zdradza, nie dziwie sie, ze facetowi w takiej sytuacji puscily hamulce. I nie mialabym pretensji do nikogo, poza soba, gdyby facet mnie zdradzil podczas takiej prowokacji. A ogolnie - nie chcialabym byc w zwiazku, w ktorym nie moge dotknac telefonu/komputera faceta. Ale nie uwazam, aby sprawdzanie bylo konieczne. Jezeli nie ufam facetowi to zadne przetrzepanie fejsa/maila tego zaufania NIE PRZYWROCI. Bo dopoki nic nie znajde bede miec wrazenie, ze cos pominelam, ze moze usunal czy cokolwiek. Btw serio, nie zawsze zdrade widac, szczegolnie gdy byla jednorazowym wyskokiem. wysłano z mojej Xperii SP
![]() |
![]() |
#178 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Hrodebert
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.