![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca w korporacji
Cytat:
Są korpo które mają długa listę oczekiwań i wybierają osobę która spełnia wszystkie. A są takie, którym wystarczy cześć umiejętności, bo reszty np. Same pracownika douczą. W tym przypadku często chodzi też o kasę, bo kandydat mający cały wachlarz umiejętności oczekuje więcej kasy niż ten, który spełnia tylko kilka kryteriów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Praca w korpo-entry level
Cytat:
Z takimi umiejętnościami (jeżeli tabele przestawne, vlookupy masz w małym palcu) to uderzaj do HR Data Entry, coś odnośnie raportowania. Jak masz rachunkowość/księgowość to jeszcze atakuj dział Invoice, Revenue. Na juniora na pewno powinno styknąć.
![]() |
![]() |
#153 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praca w korporacji- zarobki, blaski i cienie, staż
Excel bardzo się przydaje, to narzędzie niezbędne na wielu stanowiskach biurowych. We Wrocławiu korpo powstaje coraz więcej, a mówi się, że najlepiej opłacane są prace związane z IT. Na tym blogu xxx możecie sprawdzic gdzie opłaca się szukać pracyâŚ
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-11-10 o 21:53 Powód: Reklama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Raczkowanie
|
praca w korporacji
witajcie mam pytanie do osob pracujacych w korporacjach: ile znacie jezykow i na jakim poziomie? ile mniej wiecej zarabiacie? i w jakim miescie pracujecie? jak na razie jestem na etapie studiowania i bardzo bym chciala pracowac w korpo ale jak na razie znam tylko angielski i to na dosc mizernym poziomie ale zamierzam sie zapisac do szkoly jezykowej i troche go podslifowac ale jak przegladam oferty pracy to szukaja z minimum dwoma jezykami i to mnie troche przeraza jak to wyglada w praktyce?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
Dot.: praca w korporacji
Pewnie zalezy od korpo i od tego czym dana firma sie zajmuje. U nas wymagany jest tylko angielski, poziom pewnie jakies b2 minimum. Zarobki na starcie to ok. 5 tys. brutto, co roku calkiem fajna podwyzka. Duze miasto wojewodzkie, nie stolica.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
BAN stały
|
Niekoniecznie z dwoma, zależy od charakteru pracy. Moja koleżanka anglistka pracuje w zasadzie tylko z klientami anglojęzycznymi, więc biegły angielski jej wystarczył. Podczas okresu próbnego miała regularnie testy ze słownictwa branżowego. Na dzień dobry dostała 4 tysięcy do ręki. Inna moja koleżanka iberystka też poszła do korpo, ale tam w zasadzie nie używa języków obcych. Od wielkich dzwonów angielskiego, hiszpańskiego nigdy (na co narzeka). Najpierw była office managerem za 2 tysiące z hakiem do ręki, potem awansowała do wsparcia sprzedaży i ma już jakieś 3,5 do ręki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zadomowienie
|
Ale nie rozumiem pytania, bo w korporacji to jest 1000 róznych stanowisk więc może się określ bardziej?
Ja pracowałam w 3 typowych korporacjach. Dwie to byly banki, pracowałam jako analityk danych i nawet angielski nie był wymagany, zero, nic, zero. Wszystko po polsku. I pracowałam w jednej firmie kosmetycznej, gdzie angielski już był konieczny, bo nawet cześć zespołu w Warszawie nie była polskojęzyczna. Moja szefowa nawet nie mówiła po polsku. Więc bywa róznie, natomiast osobiście stawiam tylko na angielski. Pracuję na pograniczu IT i analizy danych, angielski przynajmniej biernie (np. do czytania dokumentacji) to raczej must have (już nawet nie mówię, o tym, czego firma wymaga, po prostu większość źródel wiedzy jest po angielsku i nie wyobrażam sobie nie znać tego języka), natomiast wymagania drugiego języka w swojej branży nie spotykam, albo baaaaaaaaardzo rzadko. Edytowane przez Azhaar Czas edycji: 2018-04-03 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Przyczajenie
|
Temat poruszany od bardzo dawna. Jak ktoś wspomniał powyżej, nie raz zresztą analizowany w różny sposób.
![]() |
#159 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie trochę z innej beczki, mam nadzieję, że nie będzie uznane jako offtop, ale ... na jakich stanowiskach pracuje się w korpo oprócz działów finansowych, controllingu, typowego IT?
Może głupie pytanie, ale naprawdę. Dużo się mówi o korporacjach, ale od jakiego stanowiska może zacząć niedoświadczona osoba? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
HR, legal, marketing, logistyka, call center, tłumaczenia (też się zdarza)... można też pracować w korpo jako inżynier... Możliwy wybór stanowiska zależy przede wszystkim od wykształcenia, bo studia to zwykle podstawowy waurnek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
BAN stały
|
Dot.: Korporacja i co dalej?
oj, tak uczcie się języków bo to w korpo podstawa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Przyczajenie
|
Dokładnie, praktycznie we wszystkich ofertach, które przeczytałam, był język, więc myślę, że to podstawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Przyczajenie
|
Piszę książkę o postaciach, które można spotkać w korpo: samotna managerka, dobry manager, kujon-pracuś wyrabiający KPI-e, antysystemowiec, narzekacz, cicha woda, szczur nastawiony na performance, itp. Jeśli jesteś zainteresowana/zainteresowany przekazaniem anonimowo swoich historii korporacyjnych, napisz na pocz_szcz_pol@wp.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Przyczajenie
|
Ale dziewczyna umie ang. więc nie wiem dlaczego tutaj tak akcentujecie znajomość ang.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Przyczajenie
|
Zarobki w korporacjach
Hej,
Zastanawiam się ostatnio jak to jest z zarobkami w dużych korporacjach. Duże miasta : Warszawa, Wrocław, 3Miasto, Kraków, Poznań Duże zagraniczne firmy, nie sam hi-end typu Big4 czy Magic Circle ale światowe lub regionalne brandy z dziedziny finansów, prawa,consultingu,przemys łu IT. Ile realnie można zarobić na początku/po 3/5/10 latach w tego typu firmach. Bardziej osiągalne pułapy. dominanty niż skrajne wartości. Wykształcenie wyższe kierunkowe : FiR,ekonomia, AiR ekonometria,prawo,psychol ogia Mam 30 lat, wyższe studia jedne z tych "polecanych" Podstawy 4k netto, sporo śmieciówek, bonusów tak że realnie wychodzi 7-8k ale w razie urlopu/choroby/itd jest podstawa 4k. Nie potrafię siebie porównać: mam gorzej, lepiej, podobnie ? Tak wiem ile wynosi średnia, mediana i dominanta wg GUS ale chciałbym o odniesienie do wyżej wyodrębnionej części populacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
Korporacje
Trochę mi głupio zadawać takie pytanie, no ale naprawdę nie wiem, a może Wy pomożecie
![]() Sprawa dotyczy mojej koleżanki. Dziewczyna pracowała 9 lat w bardzo małej firmie (szef + 3 osoby). W firmie zaczęło źle się dziać i koleżanka złożyła wypowiedzenie. Często słyszę zdania typu: "w korpo od razu znajdziesz pracę, potrzebują ludzi do wklepywania danych", itd. Ja pracuję w zupełnie innej branży i nic nie wiem o tych słynnych korporacjach... Koleżanka pracowała tylko w tej małej firmie i teraz ciężko jej odnaleźć się na rynku pracy. Koleżanka ma wyższe wykształcenie, mgr z ekonomii, ogólnie jest świetnym pracownikiem, rzetelnym, zaangażowanym, itd. Czy możecie powiedzieć coś o tych "korpo", gdzie ich szukać, może jakieś nazwy? ![]() Z góry dziękujemy za wszystkie rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Korporacje
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
EDIT: Te 9 lat w jednej małej firmie to jej jedyna"poważna" praca. W czasie studiów początkowo pracowała dorywczo - wykładanie towaru, zbieranie owoców,itp. Edytowane przez usmiechnieta_dama Czas edycji: 2018-12-23 o 16:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
FCE obecnie to żaden wyczyn, zwłaszcza w korporacji. Do tego zabawnie wygląda w CV, gdy osoba ma już 33 lata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nawet jeżeli koleżanka teraz zacznie się uczyć kolejnego języka, to do poziomu specjalistycznego daleka droga, niestety... Czyli z poziomem FCE i z FCE w CV lepiej w ogóle nie aplikować, żeby się nie ośmieszyć? Chodzi o realną ocenę sytuacji... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Według mnie to jest minimum jakiego człowiek może oczekiwać w niezbyt wymagającej pracy biurowej (na początek). Cytat:
O, albo wsparcie sprzedaży (wprowadzanie danych do systemu, pomoc w rozliczeniach delegacji pracowników w terenie, pomoc przy komunikacji wewnętrznej itp.). Z językami na pewno byłoby łatwiej, ale wcale nie jest tak, że zawsze wymagają płynnej i doskonałej znajomości angielskiego. Zależy jaka firma i jakie stanowisko. Jeśli chodzi o wpisanie FCE do CV to niby czemu śmiesznie miałoby to wyglądać? Faktem jest, że to żadne osiągnięcie w dzisiejszych czasach, ale w kursach można przecież wpisać, a w znajomościach języka podać poziom (w sensie, że B2).
![]() |
![]() |
#173 |
Raczkowanie
|
A według mnie koleżanka ma szanse. Sama jestem rekruterem i na stanowisko juniorskie, jeżeli ma angielski B2 (również w mowie ! ), dobrze napisane CV i będzie przygotowana do rozmowy to nie widzę problemu by się dostała.
Zwłaszcza w Krakowie, które jest zatrzęsieniem korporacji. Wiem, ze moja firma ma też oddział w Krk, mogłabym koleżankę polecić. Jeżeli by chciała, skontaktuj się na PW ze mną ![]() Wesołych Świąt !
![]() |
![]() |
#174 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A na co warto szczególnie zwrócić uwagę podczas przygotowań do rozmowy? Jeżeli możesz zdradzić rąbka tajemnicy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zadomowienie
|
Też bym celowała w kadry / księgowość niż w typowo biurowe stanowiska.
I "znajomość języka angielskiego (poziom XY)" lepiej brzmi niż FCE. Zresztą co tu gdybać - to czy Autorka ma angielski na wystarczającym poziomie zostanie sprawdzone na rozmowie kwalifikacyjnej. Także powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogółem moim zdaniem koleżanka ma szanse. Ale podstawą będzie to jak przedstawi swoją poprzednią pracę i obowiązki w cv. No i jak "się sprzeda" na rozmowie. Nie wiem gdzie dokładnie szuka pracy, ale Katowice brzmią moim zdaniem jak dobry pomysł. Kilka korpo się znajdzie ![]() Aaa, i można iść do korpo bez znajomości angielskiego - np polskie firmy ubezpieczeniowe - PZU, Warta etc. Tam na stanowiskach tzw "klepacza" nie trzeba znać języków. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Przyczajenie
|
W korporacji fajne jest to, że możesz piąć się po szczeblach w górę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
Koleżanka zamiast zajmować się rozważaniami nad korpo niech się weźmie za napisanie cv. Potem wchodzi portale z ogłoszeniami o pracę i ognień
![]()
![]() |
#179 |
Raczkowanie
|
Pracowałam w dwóch korporacjach i moim zdaniem to trzeba lubić - jeden się w tym odnajdzie, a drugi nie. Jesli ktoś nie przepada za procedurą goniącą procedurę, ocenami każdego skrawka pracy, ocenami rocznymi i patrzeniem na ręce w atmosferze nieco bezsensownej presji (czasem nie prowadzącej do produktywności, a jedynie do wyścigu pomiędzy pracownikami), często z nadgodzinami to będzie marudził na warunki.
Generalnie polecam spróbować - to na pewno - lecz lepiej nie nastawiać się na wieloletnią karierę do emerytury ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
altis Odszkodowania
|
dokładnie trzeba spróbować i samemu się przkonać
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.