Co by¶cie zrobi³y gdyby w Polsce by³o teraz tak jak na Ukrainie - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-09-03, 18:12   #151
JaOna19
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 1 148
Dot.: Co by¶cie zrobi³y gdyby w Polsce by³o teraz tak jak na Ukrainie

Cytat:
Napisane przez Varga Poka¿ wiadomo¶æ
Mnie uczono jak wype³niaæ pit na zajêciach z przedsiêbiorczo¶ci, choæ nie pamiêtam nazwy przedmiotu
Obliczenia na "ile zap³acê za pr±d" mia³am na egzaminie wstêpnym do liceum, wiêc w podstawówce musia³am mieæ.
Nie wierzê, ¿e program nauczania a¿ tak bardzo siê zmieni³.
Mia³am taki przedmiot jak przedsiêbiorczo¶æ,ale tam uczono ogólników.Co to jest gie³da,jak byæ kreatywnym itp..Nawet nie by³o na tym przedmiocie jak napisaæ cv.By³o to na jêzyku polskim.
Na matematyce te¿ mia³am zadania typu "ile za pr±d". W moim po¶cie bardziej chodzi³o mi o to,¿e w Polsce "wpychaj±" ci wszystko do mózgu zamiast skupiæ siê na indywidualnych preferencjach ucznia na przyk³ad:

Chcesz byæ lekarzem,aptekarzem to po co ci tyle wa³kowania historii kto , gdzie , z kim , po co ,kiedy? Zamiast tego lepiej wyrzuciæ 1 godzinê historii , a do³o¿yæ biologii.Jak chcesz byæ historykiem to na odwrót.
Za to jak chcesz mieæ zawód to oprócz do³o¿enia praktyk do³o¿y³abym zajêcia z BHP zamiast np.geografii.
Tak ucz± w Niemczech podobno , ale nie wiem jak to siê odbywa tak ze szczegó³ami.

Edytowane przez JaOna19
Czas edycji: 2014-09-03 o 18:45
JaOna19 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 18:40   #152
Ciemna163
Kociara

Wiadomo¶ci: 3 340

Cytat:
Napisane przez Imperialista Poka¿ wiadomo¶æ
I wasz facet poszed³by na ochotnika walczyæ do Donbasu? Podobno na Ukrainie s³u¿y kilka ochotniczych batalionów (miêdzy innymi Azow i Donbas), gdzie poszli ochotnicy walczyæ z separatystami.

Innymi s³owy w jakim¶ regionie trwa wojna domowa i wasz facet deklaruje, ¿e chce i¶æ walczyæ w imiê wy¿szych idea³ów. Jaka by³aby wasza reakcja gdyby pad³a taka deklaracja i facet rzeczywi¶cie tam pojecha³by?

Zainspirowa³em siê tym, jak widzia³em po¿egnanie ¿o³nierzy z jakiego¶ ochotniczego batalionu we Lwowie. No i artyku³em o naszych Batalionach ON w czasie kampanii wrze¶niowej, które sk³ada³y przewa¿nie siê z ochotników.

Na pewno bym wyjecha³a. A co do faceta - mój obecny te¿ by od razu wyjecha³, nie jest typem rycerza. Gdybym jednak by³a z kim¶ kto siê upar³ - có¿, rozstaliby¶my siê, bo ja wyznajê inne warto¶ci. Nigdy nie odda³abym ¿ycia w imiê "ojczyzny", czyli inaczej w imiê czyjej¶ polityki. Mo¿na oddaæ ¿ycie za dziecko, mê¿a, rodziców, ale nie za co¶ tak abstrakcyjnego jak "pañstwo".
Ciemna163 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 18:46   #153
JaOna19
BAN sta³y

Mam pytanie do tych co by walczyli:
Po co i dla kogo by¶cie tak w³a¶ciwie walczyli i czego oczekiwali po wygranej ?
Stary 2014-09-03, 18:57   #154
_Matilde_
Bia³a Dama

Wiadomo¶ci: 6 434

Cytat:
Napisane przez JaOna19 Poka¿ wiadomo¶æ
A czy ja piszê , ¿e mi siê nie mie¶ci i ¿e dzia³a na szkodê ?
Na jakiej lekcji ciê tego uczono? Chodzi³a¶ do ekonomika ?
Chodzi³am do ogólniaka profil biol - chem. Ale to by³o jedno z najlepszych liceów w województwie
Piszesz, ¿e to lepiej, ¿e szkolnictwo siê upodabnia do zachodniego. Dla mnie to gorzej, nie mam nic przeciwko temu, ¿eby ludzie mieli du¿o wiedzy ogólnej, o ile¿ milej z takimi porozmawiaæ o czymkolwiek.

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Cytat:
Dla siebie samej, po prostu nie jestem z tych ludzi, którzy sobie daj± wchodziæ na ³eb. Nie wyobra¿am sobie, ¿e przychodz± sobie okupanci, wypieprzaj± mnie z domu i rozkradaj± wszystko co mia³am i co by³o moim domem i ¶wiatem. A po wygranej, co najmniej oczekiwa³abym stanu mniej wiêcej sprzed wojny, ale przy okazji odnawiania systemu, jest nadzieja ¿e siê czego¶ nauczymy na b³êdach i co¶ siê zmieni na lepsze.

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 19:04   #155
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Poka¿ wiadomo¶æ
Chodzi³am do ogólniaka profil biol - chem. Ale to by³o jedno z najlepszych liceów w województwie
Piszesz, ¿e to lepiej, ¿e szkolnictwo siê upodabnia do zachodniego. Dla mnie to gorzej, nie mam nic przeciwko temu, ¿eby ludzie mieli du¿o wiedzy ogólnej, o ile¿ milej z takimi porozmawiaæ o czymkolwiek.
Uwa¿am, ¿e szkolnictwo to co¶ wiêcej ni¿ tylko mi³e pogawêdki o czymkolwiek.Ogóln± wiedze to ludzie mog± i czerpi± np. z discovery czy you tube

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Cytat:
Dla siebie samej, po prostu nie jestem z tych ludzi, którzy sobie daj± wchodziæ na ³eb. Nie wyobra¿am sobie, ¿e przychodz± sobie okupanci, wypieprzaj± mnie z domu i rozkradaj± wszystko co mia³am i co by³o moim domem i ¶wiatem. A po wygranej, co najmniej oczekiwa³abym stanu mniej wiêcej sprzed wojny, ale przy okazji odnawiania systemu, jest nadzieja ¿e siê czego¶ nauczymy na b³êdach i co¶ siê zmieni na lepsze.
A jak oni zajêli by ¶wiêtokrzyskie w pokojowy sposób.To znaczy og³osili,¿e teraz co prawda oni rz±dz± , ale poza tym wszystko jest po staremu i nie bêdzie takich akcji , które podkre¶li³am w twoim cytacie - walczy³aby¶ ?
Stary 2014-09-03, 19:09   #156
_Mia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 121

Moim zdaniem nauka ogólników powinna siê koñczyæ w gimnazjum. W szkole ¶redniej powinno byæ ju¿ bardziej 'kierunkowo'. Nikt jednak nie mówi, ¿e powinno siê uczyæ dzieciaki mniej, kto to powiedzia³? Na pewno jednak nie powinno siê to odbywaæ kosztem historii czy matematyki, raczej kosztem przedmiotów-zapychaczy. Legenda g³osi, ¿e kiedy¶ WOS zwiêkszy³ czyj±¶ ¶wiadomo¶æ polityczn±...
_Mia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 19:18   #157
Ciemna163
Kociara

Wiadomo¶ci: 3 340

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4796590 8]no to w takim razie to by³by wyjazd przed wojna a nie w czasie wojny. A to zmienia postaæ rzeczy. A w ogóle to sk±d bêdziesz wiedzia³a ¿e wojna tu¿ tu¿. 1 wrze¶nia 39 nikt siê za bardzo nie spodziewa³. [/QUOTE]

pisze do tej konkretnej wypowiedzi, bo ca³ego w±tku nie czyta³am.
Otó¿ mylisz siê, bo Polacy, media, politycy znakomicie wiedzieli, ¿e wojna wisi w powietrzu. Nie wiem jaki naprawdê by³ stopieñ paniki - pewnie kazdy reagowa³ na to inaczej, ale zapasy ¿ywno¶ci ju¿ robiono. Tu masz ma³y artyku³: http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/...pnia_1939.html
Ciemna163 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 19:37   #158
MsLizard
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 296

Cytat:
Dlatego, ¿e ¿yjê w kraju, w którym mimo wszystko jest mi dobrze, tu siê wychowa³am, kocham t± przyrodê, lubiê polski humor i nie wyobra¿am sobie ¿ycia w innej kulturze do której nie przystajê. Uwa¿am te¿, ¿e agresji nale¿y siê przeciwstawiaæ a nie godziæ siê na ni±. Oczekujê, ¿e Polacy zaczn± my¶leæ samodzielnie, a nie robiæ to co karze unia , bazowaæ na tym co by³o dobre a nie budowaæ (tak jak to jest teraz np. w kwestii tej nieszczêsnej edukacji) na zepsutych fundamentach.

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

Cytat:
Napisane przez _Mia Poka¿ wiadomo¶æ
Moim zdaniem nauka ogólników powinna siê koñczyæ w gimnazjum. W szkole ¶redniej powinno byæ ju¿ bardziej 'kierunkowo'. Nikt jednak nie mówi, ¿e powinno siê uczyæ dzieciaki mniej, kto to powiedzia³? Na pewno jednak nie powinno siê to odbywaæ kosztem historii czy matematyki, raczej kosztem przedmiotów-zapychaczy. Legenda g³osi, ¿e kiedy¶ WOS zwiêkszy³ czyj±¶ ¶wiadomo¶æ polityczn±...
Stary system (brak nauczania pocz±tkowego, o¶mioletnia podstawówka, 4-letnie liceum) by³ bardzo dobrym systemem. Wszystko co teraz jest wprowadzane to nieudolne próby naprawy czego¶, czego naprawiæ siê nie da. Wszystkie te psychologiczne hase³ka na temat "nowoczesnego nauczania bla bla" to tylko puste s³owa nie przek³adaj±ce siê na wyniki. Podrêczniki, które teraz wprowadzaj± w ogóle nie przystaj± pod wzglêdem s³ownictwa do wieku uczniów, nie wspomnê o przero¶cie formy nad tre¶ci±. Wystarczy wzi±æ stary podrêcznik i wiele rzeczy, których siê uczysz staje siê bardzo jasne. Dlaczego teraz nie ma takich podrêczników? Czemu uwa¿aj±, ¿e lepsze s± kolorowe czytade³ka ni¿ m±dra tre¶æ w czarno-bia³ej ksi±¿ce? Ju¿ nie wspomnê o innych pomys³ach dotycz±cych wychowania seksualnego (nie wiem jak to siê zwie teraz) dzieci. Sami sobie odpowiedzcie. Do tego zawód nauczyciela zmierza do bycia urzêdnikiem.
MsLizard jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 19:50   #159
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez MsLizard Poka¿ wiadomo¶æ
Dlatego, ¿e ¿yjê w kraju, w którym mimo wszystko jest mi dobrze, tu siê wychowa³am, kocham t± przyrodê, lubiê polski humor i nie wyobra¿am sobie ¿ycia w innej kulturze do której nie przystajê. Uwa¿am te¿, ¿e agresji nale¿y siê przeciwstawiaæ a nie godziæ siê na ni±. Oczekujê, ¿e Polacy zaczn± my¶leæ samodzielnie, a nie robiæ to co karze unia , bazowaæ na tym co by³o dobre a nie budowaæ (tak jak to jest teraz np. w kwestii tej nieszczêsnej edukacji) na zepsutych fundamentach.
Fajnie , ¿e ci jest dobrze.Nie fajnie , ¿e wyzywasz tych , którym jest mniej dobrze za to ,¿e nie chc± z szabelk± rzuciæ siê na naje¼d¼ców.Przyroda siê nie zmieni z przyczyn politycznych dalej mo¿na by by³o j± kochaæ,polski humor nie zmieni³by siê ot tak z dnia na dzieñ je¶li w ogóle,kultura te¿ by siê nie zmieni³a ot tak na to ¿adne wojsko nie ma wp³ywu to samo ewoluuje.Te¿ uwa¿am,¿e agresji trzeba siê przeciwstawiaæ,ale tej personalnej,a nie,¿e kto¶ siê og³asza wodzem,a ¿ycie zwyk³ych ludzi i tak siê toczy normalnie.
Polacy to i mo¿e my¶l± samodzielnie,gorzej z politykami - to fakt.

Cytat:
bazowaæ na tym co by³o dobre a nie budowaæ (tak jak to jest teraz np. w kwestii tej nieszczêsnej edukacji) na zepsutych fundamentach.
Co by³o jeszcze twoim zdaniem dobre oprócz tej edukacji ?
Stary 2014-09-03, 19:51   #160
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Cytat:
A nie wiesz co to znaczy s³owo maruder i nie wiesz czym by³a Krwawa Niedziela?
Wiem co to znaczy. Nie oczekuj ode mnie, ¿e zacznê pochwalaæ prymitywne metody "walki" z problemem. Mo¿e dla ciebie rozstrzelanie to super sprawa, ale dla mnie to cofniêcie siê w rozwoju cywilizacyjnym.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 19:53   #161
_Matilde_
Bia³a Dama

Cytat:
Uwa¿am, ¿e szkolnictwo to co¶ wiêcej ni¿ tylko mi³e pogawêdki o czymkolwiek.Ogóln± wiedze to ludzie mog± i czerpi± np. z discovery czy you tube

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

A jak oni zajêli by ¶wiêtokrzyskie w pokojowy sposób.To znaczy og³osili,¿e teraz co prawda oni rz±dz± , ale poza tym wszystko jest po staremu i nie bêdzie takich akcji , które podkre¶li³am w twoim cytacie - walczy³aby¶ ?
Ad. 1. Mog± ale nie musz±, zazwyczaj, nie czarujmy siê, nie chce siê im. To nie tylko pogaduszki, ale ju¿ w takich codziennych sytuacjach widaæ ró¿nicê. Ludzie im wiêcej przyswajaj±, tym wiêcej kojarz± ze sob± i wiêcej rozumiej± ju¿ bez szczególnej nauki. Po prostu umys³ siê rozwija. Oczywi¶cie zawsze byli, s± i bêd± kujony, czyli ludzie, którzy siê nie ucz± po to ¿eby wiedzieæ, tylko klepi± na pamiêæ ¿eby dostaæ pi±tkê Ale umys³ cz³owieka zaskakuje, czêsto tak mamy ¿e nam siê przy okazji rozmowy bierze wiedza nie wiadomo sk±d, na co dzieñ nie korzystamy z tego a nagle "wskakuje na swoje miejsce".
Ad. 2. Nie bardzo wierzê, ¿e to by³oby pokojowe tak na co dzieñ, ¿e nap³ywowi ludzie by siê nie uwa¿ali za lepszych, nie narzucaliby czego¶ nam. nawet chyba tak bezbole¶nie absolutnie by siê nie da³o. Nie podoba³oby mi siê to i nie by³abym pozytywnie nastawiona. W Unii Europejskiej fajnym za³o¿eniem jest promocja regionów, przypominanie, ¿e tak naprawdê nasze warto¶ci siê nie bior± z góry, tylko z lokalnych spo³eczno¶ci i to dopiero wêdruje "w górê". Rz±dy w rozumieniu politycznym na du¿± skalê mo¿e by³yby w za³o¿eniu lepsze, ale do naszej ¶wiêtokrzysko¶ci by siê wdar³o co¶ obcego, i to nie stopniowo, tak ¿eby siê wtapia³o i jednoczy³o, ale nagle, i jakby nie patrzeæ, gwa³tem, bo nikt nas nie pyta³by, rozumiem, pod czyimi chcemy byæ rz±dami, tylko by nas przejêto. My¶lê ¿e niewielu ludzi by siê na to godzi³o bez ¿adnego ale, i je¶li nie by³o zbrojnej napa¶ci, to te¿ otwartej walki by od razu nie by³o, ale by³by bunt, i prêdzej czy pó¼niej zaczê³oby siê robiæ bardzo niefajnie

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2014-09-03, 20:17   #162
JaOna19
BAN sta³y

Ja tam nie jestem tak pesymistycznie nastawiona.Ludzie czasy komuny wspominaj± dobrze , a taki wielki re¿im ponoæ by³

Cytat:
W Unii Europejskiej fajnym za³o¿eniem jest promocja regionów
Wiesz,¿e ja te¿ jestem ze ¶wiêtokrzyskiego Nie widzê i u nas i u mnie tej promocji.Poza t± prymitywn± reklam± w tv jakie¶ 2 lata temu.Polska zachód ,Polska wschód , ¿e niby wschód taki biedny i zacofany he promocja po chu...u

Edytowane przez JaOna19
Czas edycji: 2014-09-03 o 20:18
Stary 2014-09-03, 20:47   #163
_Matilde_
Bia³a Dama

Cytat:
Ja tam nie jestem tak pesymistycznie nastawiona.Ludzie czasy komuny wspominaj± dobrze , a taki wielki re¿im ponoæ by³

Wiesz,¿e ja te¿ jestem ze ¶wiêtokrzyskiego Nie widzê i u nas i u mnie tej promocji.Poza t± prymitywn± reklam± w tv jakie¶ 2 lata temu.Polska zachód ,Polska wschód , ¿e niby wschód taki biedny i zacofany he promocja po chu...u
Wczoraj gada³am z kuzynk±, starsz±, po pieædziesi±tce, w³a¶nie du¿o rozmawia³y¶my o rz±dach itp. Powiedzia³a ¿e za komuny siê przynajmniej jeszcze liczy³ honor, bo teraz tylko pieni±dze.
Ale wiesz, ju¿ w poprzednim po¶cie mia³am pisaæ te¿ o komunie, o tych PGR itp. To nie by³a ca³kiem obca w³adza, choæ sterowana przez SSSR ale g³upie by³o to, ¿e nie pomy¶leli, czym siê ludzie zajmuj± w regionach, tylko w ka¿dym regionie mia³a byæ np. cukrownia i uprawa buraków. Ka¿dy region mia³ siê zajmowaæ wszystkim, ¿eby niby by³ samowystarczalny. Tylko gdzie do cholery, na Podhalu na tych ska³ach uprawiaæ buraki? Tak samo pgr to mia³o byæ niby wspólne dobro, tylko ¿e to by³o narzucone z góry, teraz s± grupy producenckie, i to ¶wietnie dzia³a, my mamy du¿o grup sadowniczych (jak kupujecie jab³ka w Biedronce to spórzcie, czy nie Owoc Sandomierski Bilcza bo id± na ca³y kraj). A wtedy ludzie tam pracowali na odwal siê, bo czuli ¿e robi± "na nich, na tych z góry" ¿e sami z tego nic nie bêd± mieæ.

Bo Ty promocjê rozumiesz widocznie tylko w komercyjnym wymiarze. Ogólne przes³anie jest takie, ¿eby szanowaæ swoj± odrêbno¶æ, ¿eby siê globalizowaæ, owszem, ale wszystko w granicach rozs±dku, ¿eby nie zatraciæ w tym wszystkim swojej to¿samo¶ci.
I nie wiem, ja tam obserwujê teraz ¿e siê rozwijaj± kopalnie kamienia, bo z tego ¶wiêtokrzyskie od dawnych dziejów by³o znane, w promieniu 4o km w ostatnich 10 latach powsta³o co najmniej 3. To jest stawianie na to, gdzie ¶wiêtokrzyskie ma potencja³.
Sandomierz rozwija turystykê a¿ za bardzo jak na mój gust, po prostu lubi³am spókój tego miasta, kiedy jeszcze by³. Ale ekonomicznie dla powiatu jest super.
Pod Sandomierzem powstaj± winnice, te¿ ostatnia dekada, kiedy sobie przypomniano, ¿e to tradycja od ¶redniowiecza.
No i sabatów czarownic na Kadzielni te¿ wcze¶niej nie by³o To wszystko sprawia, ¿e czujemy siê w tym województwie u siebie, mamy siê czym chwaliæ, jeste¶my co¶ warci.

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2014-09-03, 21:03   #164
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Stary system (brak nauczania pocz±tkowego, o¶mioletnia podstawówka, 4-letnie liceum) by³ bardzo dobrym systemem.
Jestem wielkim przeciwnikiem gimnazjum, niemniej jednak nauczanie pocz±tkowe to dobra rzecz. Warto zapoznawaæ dzieci ze szko³± i obowi±zkami wcze¶niej, zapocz±tkowywaæ pisanie, czytanie, nawet jêzyk obcy jeszcze przed podstawówk±.

Poza tym szczerze to w sumie nie wiem, jak Twoja wypowied¼ ma siê do mojego posta, który zacytowa³a¶, o nauczaniu kierunkowym

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Cytat:
Powiedzia³a ¿e za komuny siê przynajmniej jeszcze liczy³ honor, bo teraz tylko pieni±dze.
Gadanie Drastyczne oznaki braku honoru w¶ród w³adzy siêgaj± staro¿ytno¶ci. W Polsce przyk³adem mo¿e byæ chocia¿by potop szwedzki- wiesz, ilu by³o chêtnych na konspirê z wrogiem i oddanie kraju?
Teraz tylko zmieni³ siê orê¿, bo szabelk± ju¿ siê nie macha.
Stary 2014-09-03, 21:07   #165
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Jestem wielkim przeciwnikiem gimnazjum, niemniej jednak nauczanie pocz±tkowe to dobra rzecz. Warto zapoznawaæ dzieci ze szko³± i obowi±zkami wcze¶niej, zapocz±tkowywaæ pisanie, czytanie, nawet jêzyk obcy jeszcze przed podstawówk±.
Pomy³ka. Chodzi³o mi o klasy 1-3. Nauczanie zintegrowane? Chyba tak to siê teraz nazywa.
Stary 2014-09-03, 21:13   #166
JaOna19
BAN sta³y

Sabaty czarownic na Kadzielni fajna sprawa tylko co do tej promocji to mogliby odremontowaæ te dworce pks i pkp w Kielcach,bo w porównaniu do g³ównego w Krk czy centralnym Wwa to pora¿ka totalna.Te dworce to pamiêtaj± chyba jeszcze pana Gierek 4 Ever hehe.Wiêc po takiej reklamie jak ta w tv wtedy , to kto¶ kto widzia³ t± reklamê i wysi±dzie na tych peronach to sobie utrwali ten stereotyp biednej zacofanej wschodniej Polski

Cytat:
A wtedy ludzie tam pracowali na odwal siê, bo czuli ¿e robi± "na nich, na tych z góry" ¿e sami z tego nic nie bêd± mieæ.
Robotnik zawsze by³ "przewalny" wiêc jaka dla niego ró¿nica czy zrywa³ te jab³ka dla w³adzy "góry" czy zrywa dla prywatnego przedsiêbiorcy czy bêdzie zrywa³ dla ziomków Putina ?

Edytowane przez JaOna19
Czas edycji: 2014-09-03 o 21:15
Stary 2014-09-03, 21:15   #167
201705250955
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 8 665

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977917]Na pewno nie wiemy? Ja dobrze wiem, ¿e nie czujê sentymentu do mojego kraju. Nie mia³abym nic przeciwko temu, ¿eby np. Pomorze, z którego pochodzê znalaz³o siê na terytorium, powiedzmy, Niemiec.[/QUOTE]

No nie spodziewa³am siê, ¿e ktokolwiek kiedykolwiek co¶ takiego napisze, totalnie abstrahuj±c od historii i tego, co by³o kiedy¶. Po prostu nie mogê tego poj±æ, ¿e mo¿na w ten sposób my¶leæ.
201705250955 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 21:21   #168
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Pomy³ka. Chodzi³o mi o klasy 1-3. Nauczanie zintegrowane? Chyba tak to siê teraz nazywa.
A. No to siê zgadzam
Stary 2014-09-03, 21:41   #169
_Matilde_
Bia³a Dama

Cytat:

Gadanie Drastyczne oznaki braku honoru w¶ród w³adzy siêgaj± staro¿ytno¶ci. W Polsce przyk³adem mo¿e byæ chocia¿by potop szwedzki- wiesz, ilu by³o chêtnych na konspirê z wrogiem i oddanie kraju?
Teraz tylko zmieni³ siê orê¿, bo szabelk± ju¿ siê nie macha.
Ja mówi³am o honorze, którzy czuli ludzie. Zwykli, szarzy A z kolei z przyjacielem rozmawia³am kiedy¶ o idea³ach itp. i te¿ powiedzia³ co w stylu, ¿e teraz nawet porz±dnej wojny nikt nie zrobi, bo ludzie nie patrz± na honor, tylko na to ¿e to siê nie op³aca. I ¿e to w³a¶ciwie przera¿aj±ce, jak ludzie s± wpatrzeni w pieni±dz. Wszystko mo¿na zrobiæ, na wszystko siê mo¿na zgodziæ, ¿eby tylko przypadkiem nie zbiednieæ

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
Sabaty czarownic na Kadzielni fajna sprawa tylko co do tej promocji to mogliby odremontowaæ te dworce pks i pkp w Kielcach,bo w porównaniu do g³ównego w Krk czy centralnym Wwa to pora¿ka totalna.Te dworce to pamiêtaj± chyba jeszcze pana Gierek 4 Ever hehe.Wiêc po takiej reklamie jak ta w tv wtedy , to kto¶ kto widzia³ t± reklamê i wysi±dzie na tych peronach to sobie utrwali ten stereotyp biednej zacofanej wschodniej Polski

Robotnik zawsze by³ "przewalny" wiêc jaka dla niego ró¿nica czy zrywa³ te jab³ka dla w³adzy "góry" czy zrywa dla prywatnego przedsiêbiorcy czy bêdzie zrywa³ dla ziomków Putina ?
Grupa producencka polega na tym, jak sama nazwa wskazuje, producenci zbieraj± siê w grupê i tworz± przedsiêbiorstwo, którego s± wspólnikami. Oczywi¶cie ka¿dy w ró¿nym stopniu, i jest jeden g³ówny szef, ale i tak pracuj±c ka¿dy to robi w swoim interesie, no i siê nagle okaza³o, ¿e du¿o lepiej siê to wszystko krêci ni¿ wtedy, kiedy ka¿dy sobie handlowa³ we w³asnym zakresie, i jak nie znalaz³ kupca to karmi³ jab³kami ¶winie. Teraz wszystko schodzi na pniu, i mo¿liwo¶ci s± o wiele wiêksze, dobra, powa¿na firma to znaczy zuuupe³nie co innego ni¿ zmarzniêty rolnik na siedz±cy gie³dzie kolejn± dobê, który w koñcu odda³by te jab³ka za grosze z poca³owaniem rêki

Webook
Filmweb
Last.fm

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 23:05   #170
michal100
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 825

Cytat:
Po co?
Jestem wychowany w rodzinie o g³êbokich tradycjach patriotycznych. Ojczyzna i jej dobro s± dla mnie bardzo wa¿ne. Dziadek walczy³ w AK i podczas 2 wojny straci³ ca³± swoj± najbli¿sz± rodzinê. Gdy rozmawia³em z Nim o postawie Jego pokolenia podczas wojny to mówi³,¿e wtedy nie by³o nawet mowy o tym ¿eby wiêkszo¶æ wia³a zagranicê,bo nie chce walczyæ za kraj. Gdzie mieli uciekaæ - do zaborcy Gdybym mia³ wyjechaæ z Polski ze strachu przed FR to dziadek by siê chyba w grobie przewróci³.
Mo¿na mieæ w±tpliwo¶ci co do tego w jakim kierunku zmierza Polska,ale to jednak Ojczyzna. Nie bêdê siedzia³ z za³o¿onymi rêkami i patrzy³ jak obce wojsko pakuje siê do mojego Domu.
Dla kogo?
Nie rozró¿niam rodaków na lepszych i gorszych wiêc dla wszystkich i dla siebie.
Czego oczekujê po wygranej?
Tylko tego ¿eby by³o tak jak teraz. Bo teraz jest przynajmniej dla mnie ok. Jak jest dla innych to kwestia gustu,a o gustach siê nie dyskutuje.
Stary 2014-09-03, 23:16   #171
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mówi³am o honorze, którzy czuli ludzie. Zwykli, szarzy A z kolei z przyjacielem rozmawia³am kiedy¶ o idea³ach itp. i te¿ powiedzia³ co w stylu, ¿e teraz nawet porz±dnej wojny nikt nie zrobi, bo ludzie nie patrz± na honor, tylko na to ¿e to siê nie op³aca. I ¿e to w³a¶ciwie przera¿aj±ce, jak ludzie s± wpatrzeni w pieni±dz. Wszystko mo¿na zrobiæ, na wszystko siê mo¿na zgodziæ, ¿eby tylko przypadkiem nie zbiednieæ
Jeste¶my ulepieni z tej samej gliny, szarzy nie szarzy- bywaj± ideali¶ci, bywaj± szuje, bywaj± piewcy honoru, bywaj± ci, którym wystarczy ¿e maj± na chleb. Od zawsze na zawsze, jak homo sapiens homo sapiensem

My¶lisz, ¿e kiedy¶ ludzie robili wojny dla honoru? Uwa¿am za niezbyt m±dre to, jak idealizujesz przesz³o¶æ. Wojna zawsze by³± po to, ¿eby co¶ zyskaæ- teraz po prostu s± na to inne, mniej ryzykowne metody ni¿ czo³gi. Gra jest ta sama, tylko ¶rodki siê zmieni³y.

Wolê ludzi bez honoru, którzy nie robi± wojny ni¿ tych honorowych, którzy pozwalaj± gin±æ cywilom w imiê swoich idei.
Stary 2014-09-04, 08:16   #172
Imperialista
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 4 919

Cytat:
Jeste¶my ulepieni z tej samej gliny, szarzy nie szarzy- bywaj± ideali¶ci, bywaj± szuje, bywaj± piewcy honoru, bywaj± ci, którym wystarczy ¿e maj± na chleb. Od zawsze na zawsze, jak homo sapiens homo sapiensem
Co¶ akurat w tym jest. Tym którym nie starcza na chleb zazwyczaj wystarczy chleb, ale nawet w¶ród nich s± "piewcy honoru".

Cytat:
My¶lisz, ¿e kiedy¶ ludzie robili wojny dla honoru? Uwa¿am za niezbyt m±dre to, jak idealizujesz przesz³o¶æ. Wojna zawsze by³± po to, ¿eby co¶ zyskaæ- teraz po prostu s± na to inne, mniej ryzykowne metody ni¿ czo³gi. Gra jest ta sama, tylko ¶rodki siê zmieni³y.
Niektóre kraje wola³y wojnê ni¿ wpa¶æ pod wp³yw innego kraju, tutaj pojawia siê kwestia honoru. Niektórzy ludzie woleli walczyæ ni¿ podporz±dkowaæ siê okupantowi, tutaj pojawia siê kwestia honoru.

Wolê ludzi bez honoru, którzy nie robi± wojny ni¿ tych honorowych, którzy pozwalaj± gin±æ cywilom w imiê swoich idei.[/QUOTE]

A ja wolê ludzi z honorem, bo je¶li maj± prawdziwe poczucie honoru, to nie muszê siê obawiaæ przys³owiowego "no¿a w plecy" od nich. Nawet jak s± do mnie wrogo nastawieni. Mimo wszystko wolê ludzi, którzy patrz± trochê dalej ni¿ na przyziemne sprawy.
Imperialista jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-04, 08:21   #173
Konto usuniête

Zale¿y co kto rozumie przez honor.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-04, 08:57   #174
blue_cat
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 570

Cytat:

Wolê ludzi bez honoru, którzy nie robi± wojny ni¿ tych honorowych, którzy pozwalaj± gin±æ cywilom w imiê swoich idei.

Lubiê to
Ja chcê tylko spokojnie ¿yæ i wychowywaæ swoje dzieci, dbaæ o rodzinê. Rodzina jest najwa¿niejsza. A to, ¿e kto¶ chce siê dorobiæ na wojnie i po¶wiêca ¿ycia milionów ludzi, a nie swoje, jest dla mnie zbrodni± przeciwko ludzko¶ci.
blue_cat jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-05, 14:26   #175
carolinascotties
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 448

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977917]Na pewno nie wiemy? Ja dobrze wiem, ¿e nie czujê sentymentu do mojego kraju. Nie mia³abym nic przeciwko temu, ¿eby np. Pomorze, z którego pochodzê znalaz³o siê na terytorium, powiedzmy, Niemiec.[/QUOTE]

Zamiast czekaæ, a¿ Niemcy przyjd± do Ciebie - wyjed¼ do nich...

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47978862]Nie obchodzi mnie kto pierwszy czym i w co rzuci³.
Chce mieæ dobrze p³atn± pracê i ¶wiêty spokój. W Polsce nie mam i ¿adne heroiczne wyczyny jakiego¶ dziadka Stasia mi tego nie zapewni³y.[/QUOTE]

Brak szacunku i pokory - dlategó¿ dalsza dyskusja sensu nie ma

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47995814]Zale¿y co kto rozumie przez honor.[/QUOTE]
Honor to honor. koniec, kropka.

Toksyczny zwi±zek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-05, 14:42   #176
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
A ja wolê ludzi z honorem, bo je¶li maj± prawdziwe poczucie honoru, to nie muszê siê obawiaæ przys³owiowego "no¿a w plecy" od nich. Nawet jak s± do mnie wrogo nastawieni. Mimo wszystko wolê ludzi, którzy patrz± trochê dalej ni¿ na przyziemne sprawy.
To by³o powiedziane trochê z przek±sem z mojej strony. Kto¶, kto wysy³a ludzi na wojnê za swoje sprawy to nie jest dla mnie cz³owiek honoru. Jak napisa³a Lisbeth- zale¿y co kto rozumie jako honor
Stary 2014-09-05, 15:07   #177
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
To by³o powiedziane trochê z przek±sem z mojej strony. Kto¶, kto wysy³a ludzi na wojnê za swoje sprawy to nie jest dla mnie cz³owiek honoru. Jak napisa³a Lisbeth- zale¿y co kto rozumie jako honor
Ka¿dy by chcia³, ¿eby ¿ycie by³o piêkne i spokojne. Niestety rzeczywisto¶æ nie zawsze pasuje do naszych marzeñ, wyobra¿eñ. Wojny siê tocz± przez chore ambicje polityków, ja to wiem, ty to wiesz, wszyscy to wiemy. Rozumiem jednak, ¿e wg niektórych, jak kto¶ wkracza na twoje terytorium, okrada ciê, morduje to lepiej nic nie robiæ, tylko oddaæ siê w rêce wroga i jeszcze naiwnie my¶leæ, ¿e bêdzie nas dobrze traktowa³. Poza tym nawet je¶li takie prawdopodobieñstwo istnieje (moim zdaniem jest bardzo niskie, ale za³ó¿my, ¿e tak jest) to niektórzy ludzie maj± poczucie to¿samo¶ci, pewne warto¶ci, idea³y i poczucie honoru i nawet jak kto¶ im ofiaruje 'z³ote góry' nie skorzystaj± z tego, bo liczy siê dla nich co¶ wiêcej. Jakby ka¿dy by³ jak chor±giewka na wietrze, tañczy³ jak mu zagraj± to nasz ¶wiat wygl±da³ by jeszcze gorzej ni¿ teraz, czyli re¿im, dyktatura i nikomu nie mo¿esz ufaæ.
Stary 2014-09-05, 16:19   #178
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Poka¿ wiadomo¶æ
Honor to honor. koniec, kropka.
Enigmatycznym pojêciem honoru podpieraj± siê ludzie, którym brak innych argumentów. A jak przyjdzie co do czego, to nikt nie potrafi wyja¶niæ o co tak na prawdê chodzi. Honor to honor, dobre sobie
Stary 2014-09-05, 17:07   #179
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
... nasz ¶wiat... czyli re¿im.
Witamy w Polsce : choinka:

Edytowane przez JaOna19
Czas edycji: 2014-09-05 o 17:10
Stary 2014-09-05, 17:24   #180
MsLizard
Zadomowienie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48019315]Enigmatycznym pojêciem honoru podpieraj± siê ludzie, którym brak innych argumentów. A jak przyjdzie co do czego, to nikt nie potrafi wyja¶niæ o co tak na prawdê chodzi. Honor to honor, dobre sobie [/QUOTE]

Ty te¿ nie wyja¶ni³a¶ na czym ten twój honor ma polegaæ. Mo¿na to s³owo rozumieæ na ró¿ne sposoby w zale¿no¶ci od krêgu kulturowego, my rozumiemy go przez pryzmat Polskiej historii i wojen, czyli przede wszystkim wierno¶æ pewnym zasadom, idea³om. Za niehonorowych uwa¿ano i uwa¿a siê zdrajców i donosicieli.

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ----------

Cytat:
Witamy w Polsce : choinka:
W ogóle rozumiesz co oznacza s³owo re¿im? Pisz±c takie komentarze wykazujesz siê jedynie ignorancj± i obra¿asz mieszkañców Korei Pó³nocnej.

Edytowane przez MsLizard
Czas edycji: 2014-09-05 o 17:56
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-12-28 14:09:08

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.