![]() |
#151 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Dot.: Co by¶cie zrobi³y gdyby w Polsce by³o teraz tak jak na Ukrainie
Cytat:
Na matematyce te¿ mia³am zadania typu "ile za pr±d". W moim po¶cie bardziej chodzi³o mi o to,¿e w Polsce "wpychaj±" ci wszystko do mózgu zamiast skupiæ siê na indywidualnych preferencjach ucznia na przyk³ad: Chcesz byæ lekarzem,aptekarzem to po co ci tyle wa³kowania historii kto , gdzie , z kim , po co ,kiedy? Zamiast tego lepiej wyrzuciæ 1 godzinê historii , a do³o¿yæ biologii.Jak chcesz byæ historykiem to na odwrót. Za to jak chcesz mieæ zawód to oprócz do³o¿enia praktyk do³o¿y³abym zajêcia z BHP zamiast np.geografii. Tak ucz± w Niemczech podobno , ale nie wiem jak to siê odbywa tak ze szczegó³ami. Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-09-03 o 18:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Kociara
Wiadomo¶ci: 3 340
|
Cytat:
Na pewno bym wyjecha³a. A co do faceta - mój obecny te¿ by od razu wyjecha³, nie jest typem rycerza. Gdybym jednak by³a z kim¶ kto siê upar³ - có¿, rozstaliby¶my siê, bo ja wyznajê inne warto¶ci. Nigdy nie odda³abym ¿ycia w imiê "ojczyzny", czyli inaczej w imiê czyjej¶ polityki. Mo¿na oddaæ ¿ycie za dziecko, mê¿a, rodziców, ale nie za co¶ tak abstrakcyjnego jak "pañstwo". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
BAN sta³y
|
Mam pytanie do tych co by walczyli:
Po co i dla kogo by¶cie tak w³a¶ciwie walczyli i czego oczekiwali po wygranej ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Bia³a Dama
Wiadomo¶ci: 6 434
|
Cytat:
![]() Piszesz, ¿e to lepiej, ¿e szkolnictwo siê upodabnia do zachodniego. Dla mnie to gorzej, nie mam nic przeciwko temu, ¿eby ludzie mieli du¿o wiedzy ogólnej, o ile¿ milej z takimi porozmawiaæ o czymkolwiek. ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Dla siebie samej, po prostu nie jestem z tych ludzi, którzy sobie daj± wchodziæ na ³eb. Nie wyobra¿am sobie, ¿e przychodz± sobie okupanci, wypieprzaj± mnie z domu i rozkradaj± wszystko co mia³am i co by³o moim domem i ¶wiatem. A po wygranej, co najmniej oczekiwa³abym stanu mniej wiêcej sprzed wojny, ale przy okazji odnawiania systemu, jest nadzieja ¿e siê czego¶ nauczymy na b³êdach i co¶ siê zmieni na lepsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | ||
BAN sta³y
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 121
|
Moim zdaniem nauka ogólników powinna siê koñczyæ w gimnazjum. W szkole ¶redniej powinno byæ ju¿ bardziej 'kierunkowo'. Nikt jednak nie mówi, ¿e powinno siê uczyæ dzieciaki mniej, kto to powiedzia³? Na pewno jednak nie powinno siê to odbywaæ kosztem historii czy matematyki, raczej kosztem przedmiotów-zapychaczy. Legenda g³osi, ¿e kiedy¶ WOS zwiêkszy³ czyj±¶ ¶wiadomo¶æ polityczn±...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Kociara
Wiadomo¶ci: 3 340
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4796590 8]no to w takim razie to by³by wyjazd przed wojna a nie w czasie wojny.
![]() pisze do tej konkretnej wypowiedzi, bo ca³ego w±tku nie czyta³am. Otó¿ mylisz siê, bo Polacy, media, politycy znakomicie wiedzieli, ¿e wojna wisi w powietrzu. Nie wiem jaki naprawdê by³ stopieñ paniki - pewnie kazdy reagowa³ na to inaczej, ale zapasy ¿ywno¶ci ju¿ robiono. Tu masz ma³y artyku³: http://metromsn.gazeta.pl/Lifestyle/...pnia_1939.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 296
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
Polacy to i mo¿e my¶l± samodzielnie,gorzej z politykami - to fakt. Co by³o jeszcze twoim zdaniem dobre oprócz tej edukacji ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Wiem co to znaczy. Nie oczekuj ode mnie, ¿e zacznê pochwalaæ prymitywne metody "walki" z problemem. Mo¿e dla ciebie rozstrzelanie to super sprawa, ale dla mnie to cofniêcie siê w rozwoju cywilizacyjnym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
Bia³a Dama
|
Cytat:
![]() Ad. 2. Nie bardzo wierzê, ¿e to by³oby pokojowe tak na co dzieñ, ¿e nap³ywowi ludzie by siê nie uwa¿ali za lepszych, nie narzucaliby czego¶ nam. nawet chyba tak bezbole¶nie absolutnie by siê nie da³o. Nie podoba³oby mi siê to i nie by³abym pozytywnie nastawiona. W Unii Europejskiej fajnym za³o¿eniem jest promocja regionów, przypominanie, ¿e tak naprawdê nasze warto¶ci siê nie bior± z góry, tylko z lokalnych spo³eczno¶ci i to dopiero wêdruje "w górê". Rz±dy w rozumieniu politycznym na du¿± skalê mo¿e by³yby w za³o¿eniu lepsze, ale do naszej ¶wiêtokrzysko¶ci by siê wdar³o co¶ obcego, i to nie stopniowo, tak ¿eby siê wtapia³o i jednoczy³o, ale nagle, i jakby nie patrzeæ, gwa³tem, bo nikt nas nie pyta³by, rozumiem, pod czyimi chcemy byæ rz±dami, tylko by nas przejêto. My¶lê ¿e niewielu ludzi by siê na to godzi³o bez ¿adnego ale, i je¶li nie by³o zbrojnej napa¶ci, to te¿ otwartej walki by od razu nie by³o, ale by³by bunt, i prêdzej czy pó¼niej zaczê³oby siê robiæ bardzo niefajnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#162 |
BAN sta³y
|
Ja tam nie jestem tak pesymistycznie nastawiona.Ludzie czasy komuny wspominaj± dobrze , a taki wielki re¿im ponoæ by³
![]() Wiesz,¿e ja te¿ jestem ze ¶wiêtokrzyskiego ![]() ![]() Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-09-03 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Bia³a Dama
|
Cytat:
Ale wiesz, ju¿ w poprzednim po¶cie mia³am pisaæ te¿ o komunie, o tych PGR itp. To nie by³a ca³kiem obca w³adza, choæ sterowana przez SSSR ale g³upie by³o to, ¿e nie pomy¶leli, czym siê ludzie zajmuj± w regionach, tylko w ka¿dym regionie mia³a byæ np. cukrownia i uprawa buraków. Ka¿dy region mia³ siê zajmowaæ wszystkim, ¿eby niby by³ samowystarczalny. Tylko gdzie do cholery, na Podhalu na tych ska³ach uprawiaæ buraki? Tak samo pgr to mia³o byæ niby wspólne dobro, tylko ¿e to by³o narzucone z góry, teraz s± grupy producenckie, i to ¶wietnie dzia³a, my mamy du¿o grup sadowniczych (jak kupujecie jab³ka w Biedronce to spórzcie, czy nie Owoc Sandomierski Bilcza ![]() Bo Ty promocjê rozumiesz widocznie tylko w komercyjnym wymiarze. Ogólne przes³anie jest takie, ¿eby szanowaæ swoj± odrêbno¶æ, ¿eby siê globalizowaæ, owszem, ale wszystko w granicach rozs±dku, ¿eby nie zatraciæ w tym wszystkim swojej to¿samo¶ci. I nie wiem, ja tam obserwujê teraz ¿e siê rozwijaj± kopalnie kamienia, bo z tego ¶wiêtokrzyskie od dawnych dziejów by³o znane, w promieniu 4o km w ostatnich 10 latach powsta³o co najmniej 3. To jest stawianie na to, gdzie ¶wiêtokrzyskie ma potencja³. Sandomierz rozwija turystykê a¿ za bardzo jak na mój gust, po prostu lubi³am spókój tego miasta, kiedy jeszcze by³. Ale ekonomicznie dla powiatu jest super. Pod Sandomierzem powstaj± winnice, te¿ ostatnia dekada, kiedy sobie przypomniano, ¿e to tradycja od ¶redniowiecza. No i sabatów czarownic na Kadzielni te¿ wcze¶niej nie by³o ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym szczerze to w sumie nie wiem, jak Twoja wypowied¼ ma siê do mojego posta, który zacytowa³a¶, o nauczaniu kierunkowym ![]() ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
![]() ![]() Teraz tylko zmieni³ siê orê¿, bo szabelk± ju¿ siê nie macha. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zadomowienie
|
Pomy³ka. Chodzi³o mi o klasy 1-3. Nauczanie zintegrowane? Chyba tak to siê teraz nazywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
BAN sta³y
|
Sabaty czarownic na Kadzielni fajna sprawa
![]() ![]() Robotnik zawsze by³ "przewalny" wiêc jaka dla niego ró¿nica czy zrywa³ te jab³ka dla w³adzy "góry" czy zrywa dla prywatnego przedsiêbiorcy czy bêdzie zrywa³ dla ziomków Putina ? Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-09-03 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 8 665
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977917]Na pewno nie wiemy? Ja dobrze wiem, ¿e nie czujê sentymentu do mojego kraju. Nie mia³abym nic przeciwko temu, ¿eby np. Pomorze, z którego pochodzê znalaz³o siê na terytorium, powiedzmy, Niemiec.[/QUOTE]
No nie spodziewa³am siê, ¿e ktokolwiek kiedykolwiek co¶ takiego napisze, totalnie abstrahuj±c od historii i tego, co by³o kiedy¶. Po prostu nie mogê tego poj±æ, ¿e mo¿na w ten sposób my¶leæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | ||
Bia³a Dama
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#170 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 825
|
Cytat:
Jestem wychowany w rodzinie o g³êbokich tradycjach patriotycznych. Ojczyzna i jej dobro s± dla mnie bardzo wa¿ne. Dziadek walczy³ w AK i podczas 2 wojny straci³ ca³± swoj± najbli¿sz± rodzinê. Gdy rozmawia³em z Nim o postawie Jego pokolenia podczas wojny to mówi³,¿e wtedy nie by³o nawet mowy o tym ¿eby wiêkszo¶æ wia³a zagranicê,bo nie chce walczyæ za kraj. Gdzie mieli uciekaæ - do zaborcy ![]() Mo¿na mieæ w±tpliwo¶ci co do tego w jakim kierunku zmierza Polska,ale to jednak Ojczyzna. Nie bêdê siedzia³ z za³o¿onymi rêkami i patrzy³ jak obce wojsko pakuje siê do mojego Domu. Dla kogo? Nie rozró¿niam rodaków na lepszych i gorszych wiêc dla wszystkich i dla siebie. Czego oczekujê po wygranej? Tylko tego ¿eby by³o tak jak teraz. Bo teraz jest przynajmniej dla mnie ok. Jak jest dla innych to kwestia gustu,a o gustach siê nie dyskutuje. ![]()
![]() |
![]() |
#171 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My¶lisz, ¿e kiedy¶ ludzie robili wojny dla honoru? Uwa¿am za niezbyt m±dre to, jak idealizujesz przesz³o¶æ. Wojna zawsze by³± po to, ¿eby co¶ zyskaæ- teraz po prostu s± na to inne, mniej ryzykowne metody ni¿ czo³gi. Gra jest ta sama, tylko ¶rodki siê zmieni³y. Wolê ludzi bez honoru, którzy nie robi± wojny ni¿ tych honorowych, którzy pozwalaj± gin±æ cywilom w imiê swoich idei. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | ||
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 4 919
|
Cytat:
Cytat:
Wolê ludzi bez honoru, którzy nie robi± wojny ni¿ tych honorowych, którzy pozwalaj± gin±æ cywilom w imiê swoich idei.[/QUOTE] A ja wolê ludzi z honorem, bo je¶li maj± prawdziwe poczucie honoru, to nie muszê siê obawiaæ przys³owiowego "no¿a w plecy" od nich. Nawet jak s± do mnie wrogo nastawieni. Mimo wszystko wolê ludzi, którzy patrz± trochê dalej ni¿ na przyziemne sprawy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Konto usuniête
|
Zale¿y co kto rozumie przez honor.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 570
|
Cytat:
Lubiê to ![]() Ja chcê tylko spokojnie ¿yæ i wychowywaæ swoje dzieci, dbaæ o rodzinê. Rodzina jest najwa¿niejsza. A to, ¿e kto¶ chce siê dorobiæ na wojnie i po¶wiêca ¿ycia milionów ludzi, a nie swoje, jest dla mnie zbrodni± przeciwko ludzko¶ci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 448
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47977917]Na pewno nie wiemy? Ja dobrze wiem, ¿e nie czujê sentymentu do mojego kraju. Nie mia³abym nic przeciwko temu, ¿eby np. Pomorze, z którego pochodzê znalaz³o siê na terytorium, powiedzmy, Niemiec.[/QUOTE]
Zamiast czekaæ, a¿ Niemcy przyjd± do Ciebie - wyjed¼ do nich... [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47978862]Nie obchodzi mnie kto pierwszy czym i w co rzuci³. Chce mieæ dobrze p³atn± pracê i ¶wiêty spokój. W Polsce nie mam i ¿adne heroiczne wyczyny jakiego¶ dziadka Stasia mi tego nie zapewni³y.[/QUOTE] Brak szacunku i pokory - dlategó¿ dalsza dyskusja sensu nie ma ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47995814]Zale¿y co kto rozumie przez honor.[/QUOTE] Honor to honor. koniec, kropka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zadomowienie
|
Ka¿dy by chcia³, ¿eby ¿ycie by³o piêkne i spokojne. Niestety rzeczywisto¶æ nie zawsze pasuje do naszych marzeñ, wyobra¿eñ. Wojny siê tocz± przez chore ambicje polityków, ja to wiem, ty to wiesz, wszyscy to wiemy. Rozumiem jednak, ¿e wg niektórych, jak kto¶ wkracza na twoje terytorium, okrada ciê, morduje to lepiej nic nie robiæ, tylko oddaæ siê w rêce wroga i jeszcze naiwnie my¶leæ, ¿e bêdzie nas dobrze traktowa³. Poza tym nawet je¶li takie prawdopodobieñstwo istnieje (moim zdaniem jest bardzo niskie, ale za³ó¿my, ¿e tak jest) to niektórzy ludzie maj± poczucie to¿samo¶ci, pewne warto¶ci, idea³y i poczucie honoru i nawet jak kto¶ im ofiaruje 'z³ote góry' nie skorzystaj± z tego, bo liczy siê dla nich co¶ wiêcej. Jakby ka¿dy by³ jak chor±giewka na wietrze, tañczy³ jak mu zagraj± to nasz ¶wiat wygl±da³ by jeszcze gorzej ni¿ teraz, czyli re¿im, dyktatura i nikomu nie mo¿esz ufaæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
BAN sta³y
|
Edytowane przez JaOna19 Czas edycji: 2014-09-05 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48019315]Enigmatycznym pojêciem honoru podpieraj± siê ludzie, którym brak innych argumentów. A jak przyjdzie co do czego, to nikt nie potrafi wyja¶niæ o co tak na prawdê chodzi. Honor to honor, dobre sobie
![]() Ty te¿ nie wyja¶ni³a¶ na czym ten twój honor ma polegaæ. Mo¿na to s³owo rozumieæ na ró¿ne sposoby w zale¿no¶ci od krêgu kulturowego, my rozumiemy go przez pryzmat Polskiej historii i wojen, czyli przede wszystkim wierno¶æ pewnym zasadom, idea³om. Za niehonorowych uwa¿ano i uwa¿a siê zdrajców i donosicieli. ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- W ogóle rozumiesz co oznacza s³owo re¿im? Pisz±c takie komentarze wykazujesz siê jedynie ignorancj± i obra¿asz mieszkañców Korei Pó³nocnej. Edytowane przez MsLizard Czas edycji: 2014-09-05 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.