Co by¶cie zrobi³y gdyby w Polsce by³o teraz tak jak na Ukrainie - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-09-03, 10:00   #121
JaOna19
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 1 148
Dot.: Co by¶cie zrobi³y gdyby w Polsce by³o teraz tak jak na Ukrainie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Poka¿ wiadomo¶æ
Chyba czê¶æ zwierz±t reprezentuje lepsze stanowisko od niektórych przedstawianych tutaj, bo na przyk³ad pies dla kie³basy nie zostawi swojego Pana. Oczywi¶cie u¿ywam tego jako porównania, a nie obrazy.
Ty chcesz tu rozmawiaæ merytorycznie , czy wylewaæ jakie¶ swoje bluzgi jak ci nie przypasuje jaki¶ pogl±d.
Zani¿y³e¶ poziom bardzo tym wpisem.Cz³owiek to nie pies , a pies to nie cz³owiek.
Po co za³o¿y³e¶ ten w±tek,¿eby ci wszyscy przytakiwali.

P.S. Debata -rozmowa zazwyczaj po¶wiêcona aktualnym zagadnieniom, po³±czona z dyskusj± i maj±ca za zadanie przedstawienie ró¿nych stanowisk.
JaOna19 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 10:16   #122
MsLizard
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 296

Cytat:
Napisane przez JaOna19 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja uwa¿am , ¿e to du¿y plus. W Polsce za du¿o siê próbuje siê nawpychaæ tej wiedzy do g³owy.Musisz kuæ jak kowal jakie¶ zagadnienia np. z biologii ( 10 stron zamiast 1 ) która ciê w ogóle nie interesuje.
Wola³a bym zamiast tego zajêcia praktycznego ¿ycia tak jak w Usa np.jak siê wype³nia PIT.
Problem w tym, ¿e teraz ludzie ¼le rozumiej± praktycyzm... PITa mo¿na siê nauczyæ wype³niaæ samemu, albo z pomoc± znajomej/znajomego. To chyba oczywiste, ¿e je¶li materia³ jest trudniejszy, obszerniejszy to tworzy siê wiêcej po³±czeñ miêdzy neuronami i cz³owiek jest m±drzejszy. M³odzie¿ jest coraz 'g³upsza', nie ma co do tego ¿adnej w±tpliwo¶ci, bez wzgledu na to ile mia³aby do nauki to i tak bêdzie za du¿o, a g³upimi lud¼mi ³atwiej manipulowaæ.

Uwa¿am, ¿e je¶li kto¶ ma w dup.e Polskê to powinien jak najszybciej wyjechaæ, jak dla mnie to lepiej, mniejsza konkurencja na rynku pracy, mniej lizania ty³ka zachodowi.
MsLizard jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 10:19   #123
201604251028
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 726

Cytat:
Chyba z ka¿d± kategori± bior±.Chodzi o to , ¿eby by³ w miarê sprawny.
Dla mnie nie jest smutny ten w±tek. Rozkminka jak ka¿da inna.
A ty co by¶ zrobi³a ?
Ja prawdopodobnie zglosilabym sie jako sanitariuszka, pielegniarka.
Cytat:
Ja uwa¿am , ¿e to du¿y plus. W Polsce za du¿o siê próbuje siê nawpychaæ tej wiedzy do g³owy.Musisz kuæ jak kowal jakie¶ zagadnienia np. z biologii ( 10 stron zamiast 1 ) która ciê w ogóle nie interesuje.
Wola³a bym zamiast tego zajêcia praktycznego ¿ycia tak jak w Usa np.jak siê wype³nia PIT.

Wracaj±c do tematu ludzie w Polsce s± nie chêtni do walczenia , bo wiedz±,¿e tak na prawdê by nie walczyli za siebie , tylko za interesy polityków.Wiêc ich to nie obchodzi pod czyim wp³ywem politycznym bêdzie Polska.
Byle by tylko hajs siê zgadza³ i mo¿na ¶piewaæ hymn Rosji
A kiedys za co walczyli?
201604251028 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 10:36   #124
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez yonce Poka¿ wiadomo¶æ
A kiedys za co walczyli?
Za idea³y.Romantyzm taki i wiara w to , ¿e we w³asnym kraju z w³asnym rz±dem bêdzie lepiej.

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez MsLizard Poka¿ wiadomo¶æ
Problem w tym, ¿e teraz ludzie ¼le rozumiej± praktycyzm... PITa mo¿na siê nauczyæ wype³niaæ samemu, albo z pomoc± znajomej/znajomego. To chyba oczywiste, ¿e je¶li materia³ jest trudniejszy, obszerniejszy to tworzy siê wiêcej po³±czeñ miêdzy neuronami i cz³owiek jest m±drzejszy. M³odzie¿ jest coraz 'g³upsza', nie ma co do tego ¿adnej w±tpliwo¶ci, bez wzgledu na to ile mia³aby do nauki to i tak bêdzie za du¿o, a g³upimi lud¼mi ³atwiej manipulowaæ.
To , ¿e mo¿na uczyæ siê samemu albo z pomoc± znajomych to oczywiste.Mnie chodzi³o stricte o naukê w szkole.Mimo to dalej wola³a bym ,¿eby w szkole uczyli mnie PIT-u ni¿ budowy bia³ek.
Nie uwa¿am m³odzie¿y za g³upsz± nawet bym nie u¿y³a takiego s³owa.My¶lê , ¿e dzisiejsza m³odzie¿ jest m±drzejsza i mniej zmanipulowana od poprzednich generacji.M³odzie¿ sama mo¿e zobaczyæ jak jest na ¶wiecie nie tylko z opowie¶ci znajomych ,ale przez internet.A tam w³adze w Pl nie mo¿e ju¿ wetkn±æ swoich paluchów ( na wszystkie strony www) I manipulacja idzie z ka¿dego kraju, a nie jak dawniej Tvp,Polsat,kilka gazet,brak dostêpu do zagranicznych informacji.
Wiêc politycy z Pl maj± nie lada problem,bo ludzie to widz± i przechodzi im ochota na walkê za tak zbudowan± Ojczyznê.

Cytat:
Uwa¿am, ¿e je¶li kto¶ ma w dup.e Polskê to powinien jak najszybciej wyjechaæ, jak dla mnie to lepiej, mniejsza konkurencja na rynku pracy, mniej lizania ty³ka zachodowi.
Nie ka¿dy ma mo¿liwo¶ci , ¿eby wyjechaæ. Nie uwa¿am emigracji za lizanie ty³ka zachodowi.

Edytowane przez JaOna19
Czas edycji: 2014-09-03 o 13:41 Powód: b³±d gramatyczny : )
Stary 2014-09-03, 10:47   #125
maryanna3
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 911

Cytat:
Napisane przez michal100 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja siê domy¶lam co autor mia³ na my¶li.
Na Ukrainie z regularnym wojskiem rosyjskim walcz± miêdzynarodowi ochotnicy w tym oczywi¶cie Polacy. Czyli komu¶ jednak przysz³o do g³owy wybraæ siê na wojnê
Je¶li wojna przekroczy Nasz± granicê nikt nie bêdzie siê pyta³ o ¿adnych ochotników. Bêdzie powszechna mobilizacja i tyle.
Ok, rozumiem. Czyli jako ochotnik na wojnê w obcym kraju. No to nie tyle kaza³abym mu siê pukn±æ co rozpêdziæ i waln±æ g³ow± w ¶cianê. Zreszt± to taka gadka szmatka je¿eli naprawdê o to chodzi³o, je¶li ju¿ wyje¿d¿aj± w ten sposób to zawodowi ¿o³nierze a raczej wiêkszo¶æ z naszych T¯ tutaj to zawodowi ¿o³nierze nie s±. W±tpiê, ¿e jaki¶ ¿ó³todziób, który np. tylko interesuje siê wojskiem nagle stwierdza: a pojadê sobie wojowaæ. Poza tym, ¿e zapewne jest to jednak niemo¿liwe to jeszcze jakby by³ sam to spoko, je¿eli ma dziewczynê/¿onê i nie daj bo¿e dzieci to ju¿ w ogóle nawet nie nieodpowiedzialno¶æ co idiotyzm. Ale co podkre¶lam, ca³a ta rozmowa to czysta abstrakcja.
¯e by by³a mobilizacja jakby by³a wojna to ja wiem.
Cytat:
Wielkopolska która by³a nazywana spichlerzem Niemiec ca³y czas my¶la³a o skutecznym powstaniu i wola³a do³±czyæ do biednej i rolniczej Polski ni¿ dalej bogaciæ siê jako czê¶æ Niemiec. Chyba czê¶æ zwierz±t reprezentuje lepsze stanowisko od niektórych przedstawianych tutaj, bo na przyk³ad pies dla kie³basy nie zostawi swojego Pana. Oczywi¶cie u¿ywam tego jako porównania, a nie obrazy.
Oczywi¶cie...

Edytowane przez maryanna3
Czas edycji: 2014-09-03 o 10:48
maryanna3 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 10:59   #126
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:

To , ¿e mo¿na uczyæ siê samemu albo z pomoc± znajomych to oczywiste.Mnie chodzi³o stricte o naukê w szkole.Mimo to dalej wola³ bym ,¿eby w szkole uczyli mnie PIT-u ni¿ budowy bia³ek.
Nie uwa¿am m³odzie¿y za g³upsz± nawet bym nie u¿y³a takiego s³owa.My¶lê , ¿e dzisiejsza m³odzie¿ jest m±drzejsza i mniej zmanipulowana od poprzednich generacji.M³odzie¿ sama mo¿e zobaczyæ jak jest na ¶wiecie nie tylko z opowie¶ci znajomych ,ale przez internet.A tam w³adze w Pl nie mo¿e ju¿ wetkn±æ swoich paluchów ( na wszystkie strony www) I manipulacja idzie z ka¿dego kraju, a nie jak dawniej Tvp,Polsat,kilka gazet,brak dostêpu do zagranicznych informacji.
Wiêc politycy z Pl maj± nie lada problem,bo ludzie to widz± i przechodzi im ochota na walkê za tak zbudowan± Ojczyznê.

Nie ka¿dy ma mo¿liwo¶ci , ¿eby wyjechaæ. Nie uwa¿am emigracji za lizanie ty³ka zachodowi.
Wiêkszo¶æ rzeczy, których siê uczysz, nie bêdziesz pamiêtaæ i nie przydadz± ci siê w ¿yciu zawodowym. Ale to nie o to chodzi. Chodzi o æwiczenie pamiêci, wyobra¼ni, my¶lenia logicznego. A to co siê teraz dzieje w edukacji to taki "powrót z komórk± na drzewa', aby by³ super wóz, pe³na micha i niech mnie ucz± jak zarabiaæ pieni±dze i wype³niaæ papiery bo przecie¿ obcowanie z kultur±, wiedza, rozwój duchowy to pff strata czasu. Ale ja oczywi¶cie nie jestem zmanipulowany(a), coraz ni¿szy poziom wiedzy m³odzie¿y ¶wiadczy tylko o tym, ¿e jest m±drzejsza, samowystarczalna i szko³a w ogóle nie jest potrzebna.

A tak w ogóle, to nie uwa¿am, ¿e emigracja ¶wiadczy o lizaniu ty³ka zachodowi, mówiê tylko, ¿e lepiej, ¿eby ci co tak kochaj± zachód do niego wyruszyli.

BTW te wasze wizje zachodu miodem i mlekiem p³yn±cych to tylko fantazja.
Stary 2014-09-03, 11:16   #127
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
Wiêkszo¶æ rzeczy, których siê uczysz, nie bêdziesz pamiêtaæ i nie przydadz± ci siê w ¿yciu zawodowym. Ale to nie o to chodzi. Chodzi o æwiczenie pamiêci, wyobra¼ni, my¶lenia logicznego. A to co siê teraz dzieje w edukacji to taki "powrót z komórk± na drzewa', aby by³ super wóz, pe³na micha i niech mnie ucz± jak zarabiaæ pieni±dze i wype³niaæ papiery bo przecie¿ obcowanie z kultur±, wiedza, rozwój duchowy to pff strata czasu. Ale ja oczywi¶cie nie jestem zmanipulowany(a), coraz ni¿szy poziom wiedzy m³odzie¿y ¶wiadczy tylko o tym, ¿e jest m±drzejsza, samowystarczalna i szko³a w ogóle nie jest potrzebna.

A tak w ogóle, to nie uwa¿am, ¿e emigracja ¶wiadczy o lizaniu ty³ka zachodowi, mówiê tylko, ¿e lepiej, ¿eby ci co tak kochaj± zachód do niego wyruszyli.

Nikt chyba ju¿ nie ma wizji zachodu jako super,extra ,euro,jest gitara.Ale ka¿dy wie,¿e tam chocia¿ maj± sprawne szpitale.

"Chodzi o æwiczenie pamiêci, wyobra¼ni, my¶lenia logicznego."

Wolê ¿eby przysz³y elektryk æwiczy³ powy¿sze na praktykach,¿eby mi w przysz³o¶ci nie spali³ chaty,zamiast "studiowaæ" okres M³odej Polski jak go to nie interesuje.

W szkole oprócz rozwi±zywania Pitów i jak siê wype³nia papierki urzêdowe to na æwiczenie pamiêci, wyobra¼ni, my¶lenia logicznego wola³abym takie zadania jak: przeliczanie kilowatów na pieni±dze, metrów sze¶ciennych wody i gazu na pieni±dze.Obliczanie ile pr±du mi zabiera komp i takie tam.

Edukacja ogólna tylko zakres podstawowy,a potem ka¿dy wybiera swoj± drogê np. od gimnazjum.
Bez narzucania innym co maj± robiæ,bo to re¿im , daj ludziom wolny wybór.

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 11:23   #128
Imperialista
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 4 919

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Poka¿ wiadomo¶æ
Ok, rozumiem. Czyli jako ochotnik na wojnê w obcym kraju. No to nie tyle kaza³abym mu siê pukn±æ co rozpêdziæ i waln±æ g³ow± w ¶cianê.
A gdyby¶ mieszka³a we Lwowie i by³aby¶ Marin±, a twój facet Andriej podejmuje decyzjê, ¿e zapisujê siê na wycieczkê do Doniecka razem z Batalionem Azow?

Piêkniejsza strona batalionu Azow, który w³a¶nie broni Mariupola:
http://www.liveleak.com/view?i=8e2_1...1&safe_mode=on
Imperialista jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 11:31   #129
maryanna3
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 911

Cytat:
A gdyby¶ mieszka³a we Lwowie i by³aby¶ Marin±, a twój facet Andriej podejmuje decyzjê, ¿e zapisujê siê na wycieczkê do Doniecka razem z Batalionem Azow?

Piêkniejsza strona batalionu Azow, który w³a¶nie broni Mariupola:
http://www.liveleak.com/view?i=8e2_1...1&safe_mode=on
To by³abym Ukraink±, to ju¿ inna sytuacja ni¿ wojaczka za obcy kraj. Ale i tak by mi siê to nie podoba³o, tylko, ¿e co mia³abym zrobiæ? Ani bym go nie rzuci³a ani bym mu nogi nie odciê³a, ¿eby nie móg³ i¶æ walczyæ. Tyle, ¿e to dalej abstrakcja. Facet, który nigdy nie wykazywa³ siê przesadnym patriotyzmem, nie by³ zainteresowany wojn±, wojskiem, polityk± nie pójdzie nagle ochoczo na front je¶li nie bêdzie do tego zmuszony. Inna sprawa je¶li sytuacja jest na tyle powa¿na, ¿e ju¿ zmuszony jest, bo jest mobilizacja, bo s± powo³ywane rezerwy a je¶li s± powo³ywani ci co nie maj± za wiele z wojskiem wspólnego to znaczy, ¿e jest naprawdê ¼le. Raczej ka¿da kobieta zdaje sobie sprawê z kim jest zwi±zana.

Edytowane przez maryanna3
Czas edycji: 2014-09-03 o 11:32
maryanna3 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 11:34   #130
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Nikt chyba ju¿ nie ma wizji zachodu jako super,extra ,euro,jest gitara.Ale ka¿dy wie,¿e tam chocia¿ maj± sprawne szpitale.
hahaha Jak masz znajomego lekarza zagranic± to zapytaj.

Cytat:
W szkole oprócz rozwi±zywania Pitów i jak siê wype³nia papierki urzêdowe to na æwiczenie pamiêci, wyobra¼ni, my¶lenia logicznego wola³abym takie zadania jak: przeliczanie kilowatów na pieni±dze, metrów sze¶ciennych wody i gazu na pieni±dze.Obliczanie ile pr±du mi zabiera komp i takie tam.
Materializm, materializm i jeszcze raz materializm. Je¶li nie jeste¶ na tyle dalekowzroczna ¿eby zobaczyæ konsekwencje takiego my¶lenia to ja ju¿ nie pomogê.
Cytat:
Edukacja ogólna tylko zakres podstawowy,a potem ka¿dy wybiera swoj± drogê np. od gimnazjum.
Bez narzucania innym co maj± robiæ,bo to re¿im , daj ludziom wolny wybór.
Jakby dzieci mog³y o sobie decydowaæ to by siê tylko bawi³y a nie uczy³y czytaæ, pisaæ i liczyæ. Konsekwencje tego nie bêdê wymieniaæ. Tak samo jest z m³odzie¿±.
Stary 2014-09-03, 11:53   #131
pankasztan
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 765

To zale¿y jak daleko by siê posunêli. Gdyby zadowoli³a ich wschodnia czê¶æ Polski, to nie ruszy³bym ty³ka. Mia³bym nadziejê, ¿e na mocy porozumienia niemiecko-rosyjskiego pozosta³a czê¶æ zostanie zaanektowana przez Rzeszê.

Gdyby przekroczyli granicê Wielkopolski, to zaci±gn±³bym siê do partyzantki i walczy³ z Moskalami.

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Cytat:
Jakby dzieci mog³y o sobie decydowaæ to by siê tylko bawi³y a nie uczy³y czytaæ, pisaæ i liczyæ. Konsekwencje tego nie bêdê wymieniaæ. Tak samo jest z m³odzie¿±.
Dzieci maj± ogromn± potrzebê zdobywania wiedzy. Taki maluszek zadaje sam z siebie wiele pytañ, jest ciekawy ¶wiata, chce go poznawaæ.

Nie ma pewno¶ci czy ca³y swój czas dzieci spêdza³yby na zabawie. Byæ mo¿e robi³by wiele innych rozwijaj±cych rzeczy, o ile dano by im mo¿liwo¶æ wyboru. Ka¿dy z nich móg³by rozwijaæ swoje pasje i zdolno¶ci.
pankasztan jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 11:54   #132
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pankasztan Poka¿ wiadomo¶æ
To zale¿y jak daleko by siê posunêli. Gdyby zadowoli³a ich wschodnia czê¶æ Polski, to nie ruszy³bym ty³ka. Mia³bym nadziejê, ¿e na mocy porozumienia niemiecko-rosyjskiego pozosta³a czê¶æ zostanie zaanektowana przez Rzeszê.

Gdyby przekroczyli granicê Wielkopolski, to zaci±gn±³bym siê do partyzantki i walczy³ z Moskalami.
To siê nazywa solidarno¶æ. Okre¶lenie Imperialisty by³o zbyt pob³a¿liwe. Wstyd mi, ¿e ¿yjê w¶ród takich ludzi. Wyje¿d¿ajcie czym prêdzej na zachód.
Stary 2014-09-03, 12:00   #133
pankasztan
Rozeznanie

A mi jest wstyd za Ciebie. Ka¿dy jest wolnym cz³owiekiem i o ile nie krzywdzi drugiej osoby, mo¿e robiæ co mu siê podoba.

Szanujê osoby, które akcentuj± swój patriotyzm i s± gotowi gin±æ za ojczyznê. Ja do tych osób siê nie zaliczam i nie zamierzam siê tego wstydziæ.
Stary 2014-09-03, 12:05   #134
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
hahaha Jak masz znajomego lekarza zagranic± to zapytaj.
Daj jaki¶ przyk³ad.
Ja s³ysza³am tylko z pierwszej rêki o miastach Dortmund i Leeds , ¿e tam maj± dobrze ze szpitalami. W±tpiê,¿eby na zachodzie by³a taka patologia jak u mnie: Dentysty brak,ortopeda czekasz pó³ roku,a laryngolog nie przyjmujê w weekendy,na tygodniu do 15:00. Za takie szpitale ja bym mia³a walczyæ? NIE

Cytat:
Materializm, materializm i jeszcze raz materializm. Je¶li nie jeste¶ na tyle dalekowzroczna ¿eby zobaczyæ konsekwencje takiego my¶lenia to ja ju¿ nie pomogê.
Jakie wg ciebie s± konsekwencje takiego my¶lenia?

¯ycie duchowe to np.mi³o¶æ.A ¿ycie praktyczne to co to jest? Jedzenie,rachunki,benzyna ,wydatki = PLN
¯ycie praktyczne to materializm taka jest prawda.Ten komputer z , którego piszesz to sk±d go masz? rodzice,facet albo znajomi zafundowali , sama kupi³a¶ czy na chodniku ci dali za darmo? Wykluczam tylko opcjê nr.3.
Co do tego elektryka czy innego np. mechanika to to nie jest materializm , a BHP , ¿eby w przysz³o¶ci komu¶ albo sobie krzywdy nie zrobiæ przez swój b³±d spowodowany brakiem odpowiedniej wiedzy.

Cytat:
Nie przesadzaj ma³olat(ka)15 lat to ju¿ nie takie bezradne dziecko,¿eby o wszystkim za niego decydowaæ.To co dopiero jak 18 lat to mo¿na?

Moim zdaniem ¿ycie praktyczne to nie jakie¶ bujanie w ob³okach tylko samo utrzymanie siê
Stary 2014-09-03, 12:08   #135
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
A mi jest wstyd za Ciebie. Ka¿dy jest wolnym cz³owiekiem i o ile nie krzywdzi drugiej osoby, mo¿e robiæ co mu siê podoba.

Szanujê osoby, które akcentuj± swój patriotyzm i s± gotowi gin±æ za ojczyznê. Ja do tych osób siê nie zaliczam i nie zamierzam siê tego wstydziæ.
Ale co ciebie obchodz± inni, przecie¿ ty by¶ nawet palcem nie kiwn±³ gdyby im siê co¶ dzia³o... hipokryzja w wypowiedzi.

To nie chodzi tylko o patriotyzm, idea³y czy tym podobne a o racjonalne, logiczne my¶lenie. Patrzycie krótkowzrocznie, bo wizja mamony przes³ania wam rzeczywisto¶æ i jeste¶cie w stanie siê zaprzedaæ za 'parê srebników'. To pierwszy krok to niewolnictwa.

Edytowane przez MsLizard
Czas edycji: 2014-09-03 o 12:18

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 12:10   #136
pankasztan
Rozeznanie

Gdyby ka¿dy by³ tak patriotyczny jak wicepremier Piechociñski, to móg³bym byæ spokojny o los ojczyzny.

http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online...ow,464362.html
Stary 2014-09-03, 12:18   #137
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Jakie wg ciebie s± konsekwencje takiego my¶lenia?

Moim zdaniem ¿ycie praktyczne to nie jakie¶ bujanie w ob³okach tylko samo utrzymanie siê
Konsekwencje s± takie, ¿e kto¶ zaczyna tob± sterowaæ i manipulowaæ a ty tego nie widzisz bo 'zwabi³ ciê kas±' i jest ci dobrze. Jak zorientujesz siê, ¿e jeste¶ w niewoli to bêdzie za pó¼no. Nie, tu nie chodzi o bujanie w ob³okach, ale my¶lenie przysz³o¶ciowe. Ty wybierasz co¶ na krótk± metê i chcesz pozwoliæ by agresor rós³ w si³ê.

Edit. Szpitale to temat na d³ug± dyskusjê. W Polsce nie jest za ró¿owo i ka¿dy o tym wie, zagranic± jest na pewno lepiej, ale mówienie o 'sprawnych szpitalach' to jednak nadu¿ycie, jakby nie by³o tam te¿ narzekaj±, sprzêt siê psuje a specjali¶ci gorsi ni¿ w Polsce. Dlatego chêtnie bior± Polaków.

Edytowane przez MsLizard
Czas edycji: 2014-09-03 o 12:23
Stary 2014-09-03, 12:22   #138
pankasztan
Rozeznanie

Cytat:
Ale co ciebie obchodz± inni, przecie¿ ty by¶ nawet palcem nie kiwnê³a gdyby im siê co¶ dzia³o... hipokryzja w wypowiedzi.
Có¿ za filozoficzna sentencja wy³ania siê z tej wypowiedzi. Brak pomocy równa siê wyrz±dzeniu krzywdy. Szkoda ¿e ¶rednio odnosi siê to do sytuacji wojny.

Cytat:
To nie chodzi tylko o patriotyzm, idea³y czy tym podobne a o racjonalne, logiczne my¶lenie. Patrzycie krótkowzrocznie, bo wizja mamony przes³ania wam rzeczywisto¶æ i jeste¶cie w stanie siê zaprzedaæ za 'parê srebników'. To pierwszy krok to niewolnictwa.
To ¿e¶ pojecha³. Wyci±gasz zbyt daleko id±ce wnioski. By³oby odwrotnie. Chcia³bym ¿yæ w kraju, w którym darz± obywateli szacunkiem i nie traktuj± jak niewolników.
Stary 2014-09-03, 12:34   #139
olka_222
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 651

Cytat:
Innymi s³owy w jakim¶ regionie trwa wojna domowa i wasz facet deklaruje, ¿e chce i¶æ walczyæ w imiê wy¿szych idea³ów. Jaka by³aby wasza reakcja gdyby pad³a taka deklaracja i facet rzeczywi¶cie tam pojecha³by?

.
Idealy to moze i byly 200 lat temu, walczy sie nei dla siebie ale dla tych co siedza na stolkach i wymyslaja soibe rozne bzdurne plany a sami do walki w pierwszym rzedzie nie stana.

W zyciu bym nei pozwolila zeby moj TZ ' poszedl' walczyc! po co i dla kogo? Zeby ktos w najlepszym wypadku, inny zgarnal pieniadze, honory, uznanie etc? A ja dostane list z wyrazami kondolencji albo marne 400 zl renty inwalidzkiej? Zabralabym co mam i wyjechala gdzie indziej, skoncentrowala sie na spelnianiu moich planow a nei poswiecaniu wszystkiego dla kogos innego...

Kiedys moze i chodzilo o honor, teraz to sa wladza i pieniadze, pieniadze i jeszcze raz pieniadze......

Edytowane przez olka_222
Czas edycji: 2014-09-03 o 12:36
olka_222 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 12:39   #140
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
Konsekwencje s± takie, ¿e kto¶ zaczyna tob± sterowaæ i manipulowaæ a ty tego nie widzisz bo 'zwabi³ ciê kas±' i jest ci dobrze. Jak zorientujesz siê, ¿e jeste¶ w niewoli to bêdzie za pó¼no. Nie, tu nie chodzi o bujanie w ob³okach, ale my¶lenie przysz³o¶ciowe. Ty wybierasz co¶ na krótk± metê i chcesz pozwoliæ by agresor rós³ w si³ê.
Manipulacja - masz j± codzienne przed oczami np. reklamy,serwis info,forum wizaz,promocje w marketach.Zawsze kto¶ bêdzie ci sugerowa³ jak masz ¿yæ co robiæ jak my¶lec itd. Co z tego? dla mnie to ¿aden szok i odkrycie.Wybierasz z tego to co ty chcesz,resztê olewasz i ¿yjesz.Proste.

Sterowanie bo kto¶ ci da kasê- to siê chyba nazywa pój¶cie do pracy.Wybierasz ofertê (jak masz wybór) tak±,która ci najbardziej odpowiada,równie¿ finansowo i zaczynasz wykonywaæ polecenia prze³o¿onych.Tak samo jest w wojsku.Raczej siê jest ¶wiadomym tego co siê robi.

Jak zorientujesz siê, ¿e jeste¶ w niewoli- ju¿ siê zorientowa³am:
nr 1.- ta materialna , chod¼ by¶ nie wiem jak zaprzecza³a to ka¿dy z nas jest materialnym niewolnikiem i uduchowiony romantyk i makler z Wall Street jad± na jednym wózku.Przecie¿ za co¶ jedz±.

nr.2 - prawo w Polsce.Same zakazy i nakazy.
Za taki kraj nie walczê.

Edytowane przez JaOna19
Czas edycji: 2014-09-03 o 12:53
Stary 2014-09-03, 13:11   #141
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Có¿ za filozoficzna sentencja wy³ania siê z tej wypowiedzi. Brak pomocy równa siê wyrz±dzeniu krzywdy. Szkoda ¿e ¶rednio odnosi siê to do sytuacji wojny.
Tak, zaniechanie te¿ wyrz±dza krzywdê. Jak by¶ zobaczy³, ¿e kogo¶ gwa³c± to nic nie zrobisz i odejdziesz bez wyrzutów bo przecie¿ ty nie jeste¶ sprawc±.

Cytat:
To ¿e¶ pojecha³. Wyci±gasz zbyt daleko id±ce wnioski. By³oby odwrotnie. Chcia³bym ¿yæ w kraju, w którym darz± obywateli szacunkiem i nie traktuj± jak niewolników.
A co robisz w tym celu, ¿eby w takim kraju ¿yæ? My¶lisz, ¿e politycy rozwi±¿± twoje problemy? Dla sprostowania, nie jestem zwolenniczk± tego co robi± politycy ale niektórzy maj± zbyt roszczeniow± postawê, o tchórzostwie nie wspomnê. Niewolnictwo mo¿na ró¿nie rozumieæ, to ¿e gdzie¶ jest wiêksza wolno¶æ gospodarcza nie znaczy, ¿e istnieje 'wolno¶æ' w ogólnym rozumieniu tego s³owa. Jak siê zetkniesz z nakazami i zakazami w innych krajach to zmienisz zdanie. Ale co ja siê bêdê tutaj produkowaæ, jak wy ca³y czas o pieni±dzach.
Stary 2014-09-03, 13:44   #142
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 060

Cytat:
Jak mo¿na byæ w niewoli je¶li komu¶ jest dobrze ? Przecie¿ o to w³a¶nie chodzi ¿eby cz³owiek czu³ siê dobrze i bezpiecznie

Ilsa Lund jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 13:56   #143
michal100
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 825

Cytat:

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ----------

Dzieci maj± ogromn± potrzebê zdobywania wiedzy. Taki maluszek zadaje sam z siebie wiele pytañ, jest ciekawy ¶wiata, chce go poznawaæ.

Nie ma pewno¶ci czy ca³y swój czas dzieci spêdza³yby na zabawie. Byæ mo¿e robi³by wiele innych rozwijaj±cych rzeczy, o ile dano by im mo¿liwo¶æ wyboru. Ka¿dy z nich móg³by rozwijaæ swoje pasje i zdolno¶ci.
W±tpiê. Gdyby weszli na Wschód Ciebie by ju¿ dawno w Pl nie by³o je¶li masz pogl±dy aby oddaæ czê¶æ kraju bez walki. W mojej opinii jeste¶ tchórzem,ale masz do tego prawo, bo RP to wolny kraj.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Poka¿ wiadomo¶æ
Ok, rozumiem. Czyli jako ochotnik na wojnê w obcym kraju. No to nie tyle kaza³abym mu siê pukn±æ co rozpêdziæ i waln±æ g³ow± w ¶cianê. Zreszt± to taka gadka szmatka je¿eli naprawdê o to chodzi³o, je¶li ju¿ wyje¿d¿aj± w ten sposób to zawodowi ¿o³nierze a raczej wiêkszo¶æ z naszych T¯ tutaj to zawodowi ¿o³nierze nie s±. W±tpiê, ¿e jaki¶ ¿ó³todziób, który np. tylko interesuje siê wojskiem nagle stwierdza: a pojadê sobie wojowaæ. Poza tym, ¿e zapewne jest to jednak niemo¿liwe to jeszcze jakby by³ sam to spoko, je¿eli ma dziewczynê/¿onê i nie daj bo¿e dzieci to ju¿ w ogóle nawet nie nieodpowiedzialno¶æ co idiotyzm. Ale co podkre¶lam, ca³a ta rozmowa to czysta abstrakcja.
¯e by by³a mobilizacja jakby by³a wojna to ja wiem.

Oczywi¶cie...
Nie s± to zawodowi ¿o³nierze,bo takim nie wolno opu¶ciæ kraju bez rozkazu. Samowolka ¼le wygl±da w papierach. Jednak ochotnicy s± po przeszkoleniu wojskowym,byli wojskowi,bo przynajmniej ja nie spotka³em siê z przypadkiem,¿e kto¶ pojecha³ po przygodê. I jeszcze 1 kwestia. Oni nie uczestnicz± w wojnie tylko w operacji antyterrorystycznej. Bez og³oszenia stanu wojennego na Ukrainie nie tocz± siê dzia³ania wojenne.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 14:47   #144
pankasztan
Rozeznanie

Cytat:
Tak, zaniechanie te¿ wyrz±dza krzywdê. Jak by¶ zobaczy³, ¿e kogo¶ gwa³c± to nic nie zrobisz i odejdziesz bez wyrzutów bo przecie¿ ty nie jeste¶ sprawc±.
Przecie¿ nie ma tu znaku równo¶ci. Pomoc ofierze gwa³tu vs udzia³ w wojnie. To charakterystyczne ¿e osoby bez argumentów uciekaj± siê do podobnych analogii.

Cytat:
Niewolnictwo mo¿na ró¿nie rozumieæ, to ¿e gdzie¶ jest wiêksza wolno¶æ gospodarcza nie znaczy, ¿e istnieje 'wolno¶æ' w ogólnym rozumieniu tego s³owa. Jak siê zetkniesz z nakazami i zakazami w innych krajach to zmienisz zdanie. Ale co ja siê bêdê tutaj produkowaæ, jak wy ca³y czas o pieni±dzach.
Rozwiñ my¶l o zakazach i nakazach w innych krajach, które ró¿ni³yby siê od tych w Polsce.
Stary 2014-09-03, 15:04   #145
_Matilde_
Bia³a Dama

Wiadomo¶ci: 6 434

Cytat:

Wracaj±c do tematu ludzie w Polsce s± nie chêtni do walczenia , bo wiedz±,¿e tak na prawdê by nie walczyli za siebie , tylko za interesy polityków.Wiêc ich to nie obchodzi pod czyim wp³ywem politycznym bêdzie Polska.
Byle by tylko hajs siê zgadza³ i mo¿na ¶piewaæ hymn Rosji
Jako¶ nam siê mie¶ci ta wiedza i nie s±dzê ¿eby to by³o na szkodê. Mnie akurat uczono w liceum jak siê wype³nia PIT

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 15:08   #146
JaOna19
BAN sta³y

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Poka¿ wiadomo¶æ
Jako¶ nam siê mie¶ci ta wiedza i nie s±dzê ¿eby to by³o na szkodê. Mnie akurat uczono w liceum jak siê wype³nia PIT
A czy ja piszê , ¿e mi siê nie mie¶ci i ¿e dzia³a na szkodê ?
Na jakiej lekcji ciê tego uczono? Chodzi³a¶ do ekonomika ?
Stary 2014-09-03, 15:38   #147
Varga
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 183

Cytat:
A czy ja piszê , ¿e mi siê nie mie¶ci i ¿e dzia³a na szkodê ?
Na jakiej lekcji ciê tego uczono? Chodzi³a¶ do ekonomika ?
Mnie uczono jak wype³niaæ pit na zajêciach z przedsiêbiorczo¶ci, choæ nie pamiêtam nazwy przedmiotu
Obliczenia na "ile zap³acê za pr±d" mia³am na egzaminie wstêpnym do liceum, wiêc w podstawówce musia³am mieæ.
Nie wierzê, ¿e program nauczania a¿ tak bardzo siê zmieni³.
Varga jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 17:24   #148
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Przecie¿ nie ma tu znaku równo¶ci. Pomoc ofierze gwa³tu vs udzia³ w wojnie. To charakterystyczne ¿e osoby bez argumentów uciekaj± siê do podobnych analogii.
Twoja sprawa czy chcesz czy nie, nie jestem nawet zatem, ¿eby¶ ponosi³ za to jak±¶ odpowiedzialno¶æ karn±. Rozpatrujê twoj± wypowied¼ w kategoriach moralnych, albo przynajmniej zwyk³ej ludzkiej przyzwoito¶ci i widzê w tym analogiê do tego co napisa³am. Spoko, nie mówiê, ¿e ka¿dy polak powinien czuæ siê 'zbawc± ¶wiata' i jechaæ na ka¿d± wojenkê na drugim koñcu ¶wiata ale jak facet mi mówi, ¿e nawet by nie ruszy³ ty³ka jak mordowali by jego braci z tej samej ziemi, a co wiêcej chêtnie by ich odda³ w rêce FR aby tylko jego cztery litery by³y bezpieczne to niestety... uwa¿am ciê za dno moralne i tchórza (tak, jest to moja subiektywna opinia, ty masz swoje zdanie, ja mogê mieæ swoje).

Cytat:
Rozwiñ my¶l o zakazach i nakazach w innych krajach, które ró¿ni³yby siê od tych w Polsce.
Prawo generalnie siê ró¿ni w ró¿nych krajach, ale chyba siê trochê zapêdzi³am i nie zauwa¿y³am up³ywaj±cego czasu. Pod wzglêdem absurdalnych przepisów, biurokracji ju¿ zrównujemy do krajów UE. A to jest dla mnie jedna z gorszych form niewoli w dzisiejszych czasach.

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Varga Poka¿ wiadomo¶æ
Mnie uczono jak wype³niaæ pit na zajêciach z przedsiêbiorczo¶ci, choæ nie pamiêtam nazwy przedmiotu
Obliczenia na "ile zap³acê za pr±d" mia³am na egzaminie wstêpnym do liceum, wiêc w podstawówce musia³am mieæ.
Nie wierzê, ¿e program nauczania a¿ tak bardzo siê zmieni³.
Ale jak kto¶ mia³ matematykê i fizykê to ju¿ z tych wiadomo¶ci, które posiada³ mo¿e wywnioskowaæ jak liczyæ takie rzeczy.
Prawda jest taka, ¿e program zmienia siê ca³y czas, ja do liceum chodzi³am parê lat temu, ale widzê np. po matematyce, ¿e znajomi w liceum maj± teraz du¿o mniej materia³u.

Edytowane przez MsLizard
Czas edycji: 2014-09-03 o 17:25
Stary 2014-09-03, 17:44   #149
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 549

Cytat:
Nasz kochany prezydent podpisa³ ustawê, która zabrania³aby karê ¶mierci w czasie wojny, bo tak mu kaza³a Europa. Innymi s³owy wszelkiego rodzaju dezerterzy czy maruderzy nie s± zagro¿eni i w zasadzie mog± robiæ co chc±. Gdyby by³a jaka¶ Krwawa Niedziela jak w Bydgoszczy to nie mo¿na by³oby rozstrzelaæ dywersantów.
No i bardzo dobrze.
A mo¿e my¶lisz, ¿e lepiej wyj¶æ z kretyñskiego za³o¿enia, ¿e ludzie przymusowo wcieleni do wojska bêd± ochoczo walczyæ za sprawê, któr± maj± w dvpie?
Cytat:
Ju¿ kolejny raz w tym w±tku wpadaj± jakie¶ frazesy bez pokrycia. Co to znaczy, ¿e m³odzie¿ jest coraz g³upsza? Po czym to widaæ? O ile mi wiadomo nikt nie przeprowadza testów sprawdzaj±cych masowo inteligencjê w¶ród nastolatków.
Cytat:
Nie, to nie jest fantazja. Mia³am okazjê sprawdziæ. Je¶li ju¿ jeste¶my przy miodzie i mleku, to na jedzenie przeznacza³am znacznie mniejszy procent zarobków ni¿ w Polsce. Taki przyk³ad.
A poza tym "zachód" jest szerokim pojêciem.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-09-03, 18:10   #150
Imperialista
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 4 919

Mi jako¶ wojna ukraiñska przypomina serial "Pó³noc-Po³udnie". Mo¿e kiedy¶ nakrêc± film o tym o nazwie "Wschód-Zachód". Po³udniowe stany USA równie¿ chcia³y siê oderwaæ jak Waszyngton zacz±³ ingerowaæ w ich sprawy.

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;47989030]No i bardzo dobrze.
A mo¿e my¶lisz, ¿e lepiej wyj¶æ z kretyñskiego za³o¿enia, ¿e ludzie przymusowo wcieleni do wojska bêd± ochoczo walczyæ za sprawê, któr± maj± w dvpie?[/QUOTE]

A nie wiesz co to znaczy s³owo maruder i nie wiesz czym by³a Krwawa Niedziela?

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2014-09-03 o 18:03
Imperialista jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-12-28 14:09:08

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.