![]() |
#151 |
Konto usunięte
|
Dot.: pies-pająk i straszenie ludzi
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;48071912]
(...) Ale jeśli ktoś straszy celowo, żeby mieć z tego zabawę i pieniądze, to zupełnie co innego, to upokarzające dla straszonego i po prostu okrutne.[/QUOTE] Serio tak to widzisz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#153 |
Konto usunięte
|
ja nie lubię takich żartów i chyba nigdy z niczego takiego się nie śmiałam
![]() jakieś zabawne ukryte kamery mnie bawią, lubię to oglądać, ale wielkie pająki, dziewczynki w windzie czy klauny z piłami mechanicznymi? to ma być zabawne? ![]() mnie bardzo łatwo przestraszyć niestety, nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji. mogłabym uciekać, a mogłoby mnie tak sparaliżować, że odruchowo bym uderzyła/kopnęła - naprawdę nie wiem ![]() bawią mnie takie ukryte kamery: https://www.youtube.com/watch?v=RvJZVq5_cGs |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
A widziałaś co było PO fakcie? Bo akurat to nie zostało nagrane. Ale mówisz, jakbyś tam była i wiedziała co się stało.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam że żerowanie na czyimś strachu jest poniżej poziomu przyzwoitości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
and cigarettes
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;48071912]Serio nie widzisz różnicy w przestraszeniu kogoś przez przypadek, poprzez wejście do tramwaju w którym siedzi, a intencjonalne wyskoczenie na niego z krzaków?
Nawet jeśli efekt jest ten sam, to nie sposób obwiniać ani krytykować kogoś idącego ulicą w przebraniu, bo on nie wiedział, nie miał na to wpływu, nie zależało to od niego. Ale jeśli ktoś straszy celowo, żeby mieć z tego zabawę i pieniądze, to zupełnie co innego, to upokarzające dla straszonego i po prostu okrutne.[/QUOTE] Z tym, że ludzie przebierają się w krwawe stroje, w zombie czy inne zwłoki albo kościotrupy chyba nie przez przypadek(?), a po to, by wzbudzać emocje w innych i dla zabawy. Mnie tak samo przestraszy człowiek przebrany za zombie, który nagle wyjdzie zza rogu w Halloween, jak człowiek nieprzebrany, który wyjdzie zza drzewa w pierwszy lepszy piątek. W pierwszym przypadku wg niektórych nic się nie stało, nie mam prawa się przestraszyć, dostać traumy, muszę się spodziewać zaskoczeń i strachu, a w drugim padam na zawał i w dodatku mam prawo skopać źródło mojego zaskoczenia. Gdzie sens? Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Raczkowanie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;48071912]Serio nie widzisz różnicy w przestraszeniu kogoś przez przypadek, poprzez wejście do tramwaju w którym siedzi, a intencjonalne wyskoczenie na niego z krzaków?
Nawet jeśli efekt jest ten sam, to nie sposób obwiniać ani krytykować kogoś idącego ulicą w przebraniu, bo on nie wiedział, nie miał na to wpływu, nie zależało to od niego. Ale jeśli ktoś straszy celowo, żeby mieć z tego zabawę i pieniądze, to zupełnie co innego, to upokarzające dla straszonego i po prostu okrutne.[/QUOTE] Ja odpisałam kilka postów wyżej, bo edita walnęłam - do coffee zresztą ![]() Każdy ma prawo do własnych granic i już. Ja się np. cieszę, że kogoś bawi dowcip czy wkręta, jaką mu ktoś zgotował. Jedno przyjemne wspomnienie więcej - no i super, skoro potem taka osoba mi to opowiada i się śmieje. Mogę wyrazić swoje zdanie, że np. ja bym tak nie mogła, ale nie z pogardą, o nie, nie, nie! Tylko po prostu szczerze mówiąc swoje zdanie. A przy okazji będę się cieszyć z czyjegoś szczęścia. Tylko się dziewczyny nie zacznijmy kłócić, taki ładny kulturalny wątek wyszedł ![]() 1.04 to też kulturowo-społeczne wydarzenie (czy coś ![]() ![]() ![]() Leszy, poniekąd wkręta, bo mi wkręcał przecież, że coś jest tak, a było inaczej ![]() ![]() coffee - akurat właściciel jest odpowiedzialny za psa. Ten człowiek się przestraszył, nie panował nad sobą, uruchomiła się reakcja obronna. No litości, specjalnie tego nie zrobił. Za to żartowniś zrobił to specjalnie. Po co do tego jeszcze psa mieszać, narażać? Edytowane przez Daxie Czas edycji: 2014-09-09 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Wtajemniczenie
|
W samolocie czesto puszczaja filmiki z zartami z przypadkowych ludzi, np, babka prosi cie o zrobienie zdjecie z mezem ktorego nie ma (puste krzeslo) a na zdjeciu wychodzi maz, albo facet prosi ludzi o podgrzanie pizzy w mikrofalowce, jak ja wyciagaja to jest maluuutka. Takie rzeczy nie strasza i mozna sie posmiac..
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale o człowieku który wystraszył cię, bo po prostu szedł chodnikiem i nie chciał tego zrobić, nie powiem że jest cynicznym, pozbawionym empatii idiotą, a o Wardędze już tak, ponieważ on robiąc to co robi, liczy się z tym, że może kogoś tak czy inaczej skrzywdzić, a i tak to robi i to jest moim zdaniem podłe. Tak samo ocenię kogoś, kto w Halloween przebiera się po to żeby straszyć ludzi, ale raczej tacy ludzie idą na jakieś bale, imprezy gdzie wszyscy obecni są przygotowani na to co zobaczą, więc to w ogóle inna kwestia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W przypadku arachnofobii może dojść do reakcji fizjologicznej organizmu, która zwyczajnie ośmieszy straszonego. Nie jest też takie nieprawdopodobne, że dana osoba faktycznie sobie coś zrobi uciekając przed takim stworem. To jest możliwe. Piszesz o Halloween. Oczywiście, że tego dnia strach nie mija. Jednak osoba, która pisała o tym, że tego dnia możemy spodziewać się sytuacji, w których zostaniemy przestraszeni, jest przecież prawdą. Wardęga nie ma pojęcia, w kogo uderza - nic o tych osobach nie wie. Robi to ŚWIADOMIE - to jest kluczem do mojej oceny tej sytuacji. Celem jego działalności jest śmiech, oczywiście, zgadzam się. Moim zdaniem jest to jednak ryzykowna gra. Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2014-09-09 o 19:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Raczkowanie
|
coffee, tak jak napisałam, może przeczytaj moje posty o pewnych naturalnych czynnościach, przy okazji chociażby samochodu elektrycznego. Takie argumenty jak Twój już padały. Po co przerabiać znowu to samo, przeczytaj wątek po prostu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#162 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
A jednak nie masz oporów, by ferować wyroki. Podparte niczym innym jak Twoim wyobrażeniem i domysłami.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |||
and cigarettes
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;48072245]Jasne, że ty się przestraszysz tak samo, takiego samego możesz dostać zawału, traumy, i czego tam jeszcze.
Ale o człowieku który wystraszył cię, bo po prostu szedł chodnikiem i nie chciał tego zrobić, nie powiem że jest cynicznym, pozbawionym empatii idiotą, a o Wardędze już tak, ponieważ on robiąc to co robi, liczy się z tym, że może kogoś tak czy inaczej skrzywdzić, a i tak to robi i to jest moim zdaniem podłe.[/QUOTE] Chciał się przebrać, chciał wyglądać strasznie, chciał wyglądać jak żywy-martwy, nie wie czy idąc na imprezę nie spotka starszej, chorej osoby, która się śmiertelnie przestraszy. Tak samo autor filmiku z pieskiem, nie wie czy trafi na osobę z arachnofobią czy jakąkolwiek inną fobią. Można stwierdzać, że jest cyniczny, nieśmieszny, nudny, żałosny - cokolwiek. Ale robienie z niego niemal mordercy, kogoś, kto niemal celowo chce innych skrzywdzić/doprowadzić do traumy/zawału/śmierci jest przesadą. Każde zachowanie ludzi może zrobić krzywdę innym. Tak jak Leszy idący w płaszczu może komuś odnowić nerwicę, tak samo pluszowy pająk. Czy któreś z tych działań ma na celu zrobienie komuś krzywdę? Cytat:
Fajnie, że nie można wypowiedzieć swojego zdania. ![]() Cytat:
Wtedy to już będzie "oj tam, nic się stało, trudno, bywa"? Jedynie w przypadku, gdy ktoś trzeci, gdzieś umieści pająka (żywego czy nie) należy się martwić, bronić nieliczne osoby z arachnofobią i bać się o ich ewentualne ośmieszenie? Cytat:
To też jest ryzykowne. Jak wszystko. Edytowane przez coffee Czas edycji: 2014-09-09 o 20:10 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]() I nie wiem co złego w tym, że ktoś próbuje postawić się w czyimś położeniu? Nie masz nic przeciwko takim filmikom, Twoje prawo, mnie nie bawią. EOT.
![]() |
![]() |
#166 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak wiadomo, istnieje zasadnicza różnica pomiędzy przypadkiem a celowym działaniem. Leszy nastraszy kogoś przypadkiem, Wardęga ma to na celu. Dla mnie w tym tkwi szkopuł i tyle. Życie bywa stresujące, osoby z arachnofobią są narażone na niego codziennie, oczywiście. Któraś wizażanka pisała wyżej o sytuacji, kiedy to kumple dla żartu nastraszyli dziewczynę z arachnofobią sztucznym pająkiem. Niby bzdura, taki żarcik. Dziewczyna z przerażeniem, w amoku wybiegła na ulicę i potrącił ją samochód. To zapewne prawdziwa historia, nikt nie ma powodu, by wymyślać coś takiego. Oczywiście, do takiej sytuacji może dojść również przez przypadek - dziewczyna mogła zobaczyć ogromnego pająka na szybie i zareagować podobnie. Różnicą jest jedynie to, że w przypadku a) ktoś się do tego przyczynił. Nie, nie miał na celu spowodowanie wypadku, jednak zdarzenie miało miejsce właśnie DLATEGO, że nie pomyślał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
coffee Nie, nie o to mi chodziło. Twoja wypowiedź dla mnie była rozpoczęciem dyskusji. Podejrzewam, że ludzie znowu by napisali to samo, co wcześniej. Mogłaś odpowiedzieć na np. moje argumenty, postawić nowe pytania, nawiązujące do tego tematu. W sensie, chociażby tego rozróżnienia. Bo jak dla mnie nie napisałaś niczego nowego, więc jakbym np. ja chciała porozmawiać o tym, to musiałabym skopiować swoją wcześniejszą wypowiedź, co nie miałoby żadnego sensu. Dlatego zachęciłam do dyskusji, prosząc o argumenty na mój post, bo uważam, że odpowiadał na Twój. Jeżeli poczułaś inaczej, to nie było to moim zamiarem
![]() Poza tym praktycznie w ogóle nie odpowiadałaś na moje argumenty, chociażby ostatni o piesku, dlatego myślałam, że to rozpocznie w końcu jakąś sensowną wymianę zdań ![]() Tak czy siak, myślałam że sytuacja w wątku nieco zelżała, ale jednak nie ![]() ![]() Dobranoc ![]() EDIT: carolina662 Ja o tym napisałam, ale w sumie to niewiele wnosi w tym momencie do dyskusji, bo oni zrobili to specjalnie, tak, owszem, ale wiedząc o jej fobii. Jednak chodziło mi również o podkreślenie tego, jak bardzo bagatelizowany jest to problem, i że lepiej nie kusić losu. Zresztą już była mowa o tym, czemu jak ktoś zrobi "niechcący" to jest bardziej ok, a czemu jak "chcący" to już nie ok. Koleżanka woli powtarzać w kółko to samo, trudno. Nie ma sensu tłumaczyć się ze swojego zdania, skoro "to już było" ![]() A Leszy w sumie ma rację, że to mogło być uzgadniane, ale ja mówiłam generalnie o tym, co sądzę, gdyby uzgadniane nie było - gdyby mnie to spotkało i co o tym sądzę. Filmiki imo były bazą jedynie. Edytowane przez Daxie Czas edycji: 2014-09-09 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ten cel jest - dla mnie - tutaj kluczowy. Fajnie, że są osoby po których spotkanie z takim pająkiem by spłynęło, ale są też takie, które by się tym mniej czy bardziej, ale jednak przejęły. I dla nich tak, takie przestraszenie jest zrobieniem krzywdy. Kurcze, pewnie że nawet idąc w południe pełną ludzi ulicą może się nam stać jakaś krzywda. Ale po co te krzywdy świadomie prowokować i zwiększać ryzyko ich wystąpienia? Cytat:
Edytowane przez bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 Czas edycji: 2014-09-09 o 20:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I ogólnie wy wszystkie tak broniące ofiary tych filmików: nie macie pojęcia, czy po fakcie nie jest to uzgadniane z ofiarami dowcipów. To, czy wrzucenie ich wpadki, ich momentu przerażenia do internetu. WĄTPIĘ też, by profesjonalne konta z dużą ilością subskrypcji mogły sobie pozwolić na nieprofesjonalne działanie.
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#170 |
Konto usunięte
|
filmu nie widziałam i mnie nie ciągnie żeby zobaczyć, słyszałam, widziałam w internecie zdjęcia tego psa i... żałosne, zzastanawiam się co ten facet ma w głowie (o ile w ogóle coś ma) że nakręca takie filmy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale wiem, że gdyby to przydarzyło się mi, to byłoby to dla mnie okropne przeżycie. Tak, to śmieszne, bałabym się pluszowego pająka, ale tak, bałabym się. Dlatego uważam że nie powinno być społecznego przyzwolenia na takie "żarty", bo nie wiadomo na kogo one trafią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie, bo czegoś nie rozumiem - ale skoro Ci ludzie wiedzieli, co ma się stać, to o co chodzi z tym psem?
![]() EDIT: O matko, nie doczytałam o tym, że "po fakcie" ![]() ![]() Edytowane przez Daxie Czas edycji: 2014-09-09 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Konto usunięte
|
Jak np mam uczulenie na jad pszczoly, to wrzucenie do pomieszczenia sloika z pszczolami mnie nie smieszy i moze sie skonczyc tragicznie. Ale, analogicznie niekotrzy by powiedzieli ze nie moge z domu wychodzic bo przeciez pszczoly lataja po swiecie i zawsze moge trafic na taka. Tam, gdzie sie ludzie zabawiaja ryzykujac ludzkim zdrowiem to jest dla mnie niedopuszczalne. I tak, fobie i nerwice to sa choroby ktore nie tak latwo wyleczyc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja codziennie zabawiam się ludzkim zdrowiem, chodzę z zarostem. Diaboł jeden wie, czy jakiś paganophob nie wpadł pod koła z mojej winy. Ale mam nadzieję, że Ty uważasz, by nie narazić ANI JEDNEGO człowieka z fobią? Bo tych fobii jest milion i jeszcze więcej (a tak serio to trochę mniej, ale w setkach liczone). Poza tym Twój przykład jest całkowicie z pupy wyjęty, bo raz jeszcze: rozpatrujemy psychiczne konsekwencje, nie fizyczne. Żadna pszczoła Cię niechcący nie użądli. Przestraszyć na śmierć owszem, można się niechcący.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-09-09 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
wasza koleżanka
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;48073158]Mam szczerą nadzieję, że wszystkie te osoby miały wielki ubaw i zgodziły się na rozpowszechnianie swojego wizerunku. Serio, chciałabym żeby tak było.
Ale wiem, że gdyby to przydarzyło się mi, to byłoby to dla mnie okropne przeżycie. Tak, to śmieszne, bałabym się pluszowego pająka, ale tak, bałabym się. Dlatego uważam że nie powinno być społecznego przyzwolenia na takie "żarty", bo nie wiadomo na kogo one trafią.[/QUOTE] Zgadzam się. Nie boję się pluszowych psów i ludzi przebranych za zombie, ale samo zaskoczenie mnie może zrobić mi krzywdę. Kiedyś powiedziałam koledze, że strasznie panikuję gdy ktoś mnie straszy. Chciał to sprawdzić, na imprezie wyskoczył zza drzwi z głośnym okrzykiem a ja padłam na ziemię i zaniosłam się spazmatycznym płaczem. Pewnie gdybym miała pełny pęcherz puściłyby mi też zwieracze. Nikt się nie śmiał. I nie wiem co bym zrobiła temu typkowi gdyby to mnie postanowił przestraszyć a potem jeszcze opublikował moją reakcję.
![]() |
![]() |
#178 |
Konto usunięte
|
Leszy, widzę że mało wiesz o chorobach psychiki więc nie będę dyskutować. Co więcej, po prostu się z tego nabijasz w powyższym poście. Nie widziałam żartu z pszczolami i o to wlasnie chodzi, choroba fizyczna jeat zrozumiała ale psychiczna no to juz jakieś fanaberie. Świadomość społeczna na ten temat jest porazajaca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A potrafisz odnieść się do dyskusji, czy żyjesz we własnym świecie? ![]() Nie, nie o to chodzi. Chodzi o to, że nie czytasz moich wiadomości, dopowiadasz sobie i jesteś oburzona. Pomogę Ci raz jeszcze: Cytat:
Żadna pszczoła Cię niechcący nie użądli. ŻADNA. Przestraszyć Cię i wywołać atak paniki u fobika może ktoś zrobić to NIECHCĄCY. Jak dużo Ty wiesz o chorobach psychiki, że porównujesz je z UCZULENIEM na jad pszczoły? Dalej! Nie odpowiedziałaś mi na pytanie: Ale mam nadzieję, że Ty uważasz, by nie narazić ANI JEDNEGO człowieka z fobią?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-09-09 o 20:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 |
Konto usunięte
|
Jezu, nie mówimy tylko o fobiach to raz. Dwa, owszem możesz przypadkiem wkurzyc pszczole i Cie uzadli. Dalszą dyskusję zostawiam i już napisałam dlaczego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.