|
|
#151 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta
Cytat:
Przedszkolanka ublizajace a "ciocia" spoko. A tak na zdrowy rozum, to jak mowie "przedszkolanka" to mam na mysli kogos, kto maluchy uczy. Jak mowie "ciocia" to niekoniecznie.
|
|
|
#152 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
chociaż moja mówi czasem 'pani babcia Krysia' na starszą przedszkolankę - biedna, nie wie jaki to pocisk
|
|
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
w tyłkach się dzieciom poprzewracało, do przedszkolanki tylko "proszę pani magister'' a nie jakieś ciociowanie czy po imieniu
|
|
#154 |
|
Konto usunięte
|
Ja sama byłam karana na różne sposoby: parę razy dostałam klapsa i nie uważam tego za traumę, zresztą nie pamiętam nawet za co to było, do kąta mnie w szkole też parę razy postawiono bo byłam dzieciakiem dość pyskatym... no i jakoś żyję. Więc w odpowiedzi na post którejś wizażanki że takie metody zawsze wywołują jakieś problemy emocjonalne odpowiem, że to bzdura. Nie doszukuję się przyczyny swoich problemów, jakie by nie były, w tym że musiałam 13 lat temu w kącie stanąć bo wyzwałam koleżankę od czegoś tam. Uważam, że byłoby to śmieszne.
Po drugie, to rozwala mnie pogląd, że jak się dziecku tak będzie wszystko tłumaczyć to ono będzie takie dobre i będzie postępowało uczciwie, sprawiedliwie i w ogóle to istny anioł z niego wyrośnie. Bo człowieka przed złymi postępkami powstrzymuje tylko jego własne sumienie. No ludzie, na moje to ludzie dorośli też nie robią wielu teoretycznie złych rzeczy nie dlatego, że ich serce pękłoby z żalu, a dlatego, że by dostali po dupie właśnie w taki czy inny sposób, że im się to po prostu nie opłaca... No ale to pewnie dlatego, że jako dzieci byli stawiani do kąta. |
|
|
|
|
#155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To się nazywa zewnątrzsterowalność -działanie w obawie przed karą lub dla nagrody.
|
|
|
#156 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-S7580 Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-11-01 o 06:44 |
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-mój synuś podbił oko koledze - żadna obca baba nie będzie go karać! -ktoś podbił mojemu synusiowi oko - mamusia już pod drzwiami dyrekcji
|
|
|
#159 |
|
Konto usunięte
|
Klapsa też dostałam. I nie mam traumy. Nie mówię, że to idealna metoda wychowawcza, ale serio jako dzieciak który dostał parę razy po tyłku nie mam żadnej traumy.
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Ona nie pisała o traumie. |
|
|
|
|
|
#161 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym w dorosłym, a więc teoretycznie w pełni już rozumnych ludzi, świecie, są całe grupy społeczne kultywujące dobrowolnie tradycję epatowania agresją (np. społecznym problemem potrafią być mecze "kiboli") - bardzo to naiwne przekonanie, że rozmowa zawsze pomaga na wszystko. ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- naprawdę myślenie z gatunku ''życzę sobie, aby urzędy miejskie byly otwrte w niedzielę bo idąc z koscioła załatwiłbym chętnie jakąś sprawę albo nie życzę sobie aby na tej akurat drodze było ograniczenie prędkości do 90''.
|
||
|
|
|
|
#162 |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
z drugiej strony barykady.
jestem nauczycielem wychowania przedszkolnego. obecnie pracuję w niepublicznym przedszkolu w oddziale żłobkowym. mamy dzieci od 6 miesięcy do 2 lat z kawałeczkiem (dzieci od 2,5 do 3 lat są w oddziale "przejściowym": już nie żłobek, ale jeszcze nie przedszkole). mam w grupie 12 maluchów. jesteśmy we dwie. starsze dzieci otrzymują kary: są sadzane w krzesełkach do karmienia na krótką chwilę żeby odpoczęły, wyciszyły się. ale na to też muszą sobie zapracować. dostają dwa upomnienia, za każdym razem ich zachowanie jest tłumaczone: co zrobiło źle, jakie są tego konsekwencje. jeżeli za 3 razem 2letnia Kasia, z uśmiechem na ustach, popycha 9miesięczną Julię to kara musi być. dzieci sprawdzają granice, ile im wolno, czy będą konsekwencje. jeżeli nie postawimy im jasno granic, to pojawią się problemy wychowawcze, emocjonalne (tak tak, bo dziecko będzie czuło się zagubione) i w zachowaniu wobec innych dzieci. nigdy nie podnosimy głosu na podopiecznych, nie stosujemy kar fizycznych. ale granice muszą być. chociaż często w domu dziecko nie ma żadnych granic i jest rozpuszczone jak dziadowski bicz... a efekty? można pooglądać w telewizji programy interwencyjne... |
|
|
|
|
#163 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#164 |
|
|
a po co ta złośliwość??
bo co, bo nauczyciel w przedszkolu jest gorszy? mam ukończone studia, dwie specjalności i mówię o sobie i o innych koleżankach po fachu "nauczyciel". często jesteśmy lepiej wykształcone niż wielce szanowne panie urzędniczki. |
|
|
|
|
#165 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bo padnę zaraz. możesz mieć nawet doktorat, ale funkcja jaką pełnisz jest dość jasna. tzn nie no okej, każdy nazywa jak się chce no
|
|
|
|
|
|
#166 |
|
Naczelna Nastolatka
|
i oprócz tych dyplomów to masz taki kij w rzyci, że strach. Na studiach tak ci dystans do siebie zabrali?
|
|
#167 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
widać, że nie macie pojęcia o pracy nauczyciela w przedszkolu. |
||
|
|
|
|
#168 |
|
wańka wstańka
|
Współczuję ci takiego podejścia do sprawy. Zalatuje komplekasami na kilometr.
|
|
|
#169 |
|
Naczelna Nastolatka
|
aha, czyli słowo przedszkolanka jest obraźliwe... Powinna mi chyba głowa odlecieć z nadmiaru wody sodowej, mam 4 dyplomy.
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2014-11-01 o 14:11 |
|
|
|
|
#170 | |
|
|
Cytat:
nie obraźliwe. lekceważące |
|
|
|
|
|
#171 |
|
Konto usunięte
|
tak absurdalnej dyskusji nie toczyłam od lat chyba.
|
|
|
|
|
#172 | |
|
|
Cytat:
a ja z dwoma uczę dzieci świata. przynajmniej robię coś ważnego w swoim życiu
|
|
|
|
|
|
#173 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No naprawdę. Rozumiem, że jak do mnie mówią per "anglistka" albo (zgroza, zgroza!!!) "nasza pani" to powinnam się obrazić. A ci rodzice to też niewychowani zamiast "panią magister" mi czapkować to "pani od angielskiego" mówią. Bezczelni...
Popatrz, ja też uczę i to 20 lat prawie. I nie pękłam jeszcze z tej dumy. Chociaż chyba powinnam, dekadę temu.
|
|
#174 |
|
Konto usunięte
|
ja jestem dopiero na początku swojej drogi
ale zastanawiam się czy lepsze będzie "filolog ze specjalizacją w języku angielskim" czy "pani docent"
|
|
|
|
|
#175 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Jestem technikiem medycznym, a ludzie mylą mnie z pielęgniarką, jak żyć?
![]() Nie robię widocznie nic ważnego w życiu.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#176 | |
|
|
Cytat:
ja jestem dumna z tego, że jestem nauczycielem.tylko weź pod uwagę fakt, że słowo "przedszkolanka" jest nacechowane negatywnie - jako nauczyciel gorszej kategorii. i tak wiele osób uważa. nie obrażam się, tylko wyjaśniam swój pogląd w tej kwestii. |
|
|
|
|
|
#177 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
To tak jakby doktor habilitowany nauk medycznych czuł się lekceważony, ze pacjent mówi o nim lekarz ![]() Wiadomo, że na tablicy ogłoszeń, w ofertach pracy nazewnictwo wygląda inaczej; a inaczej w luźnej romowie. Cóż, jak ktoś nie ma problemów to musi je sobie stworzyć.
|
|
|
|
#178 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.... srsly? |
|
|
|
|
|
#179 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
|
#180 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:34.

ale zastanawiam się czy lepsze będzie "filolog ze specjalizacją w języku angielskim" czy "pani docent" 
ja jestem dumna z tego, że jestem nauczycielem.