Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-31, 17:17   #151
Luba
Zakorzenienie

Dot.: Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Nas na pierwszym zebraniu przedszkolanka... tfu! przepraszam, nauczycielka przedszkolna, zapytała czy mamy coś przeciwko, jeśli dzieci będą do niej mówić per ciociu. Nikt nie protestował, ja osobiście nie mam nic przeciwko.
No pacz.
Przedszkolanka ublizajace a "ciocia" spoko.
A tak na zdrowy rozum, to jak mowie "przedszkolanka" to mam na mysli kogos, kto maluchy uczy. Jak mowie "ciocia" to niekoniecznie.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-31, 17:20   #152
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
No pacz.
Przedszkolanka ublizajace a "ciocia" spoko.
A tak na zdrowy rozum, to jak mowie "przedszkolanka" to mam na mysli kogos, kto maluchy uczy. Jak mowie "ciocia" to niekoniecznie.
podobno dzieci tak lubią chociaż moja mówi czasem 'pani babcia Krysia' na starszą przedszkolankę - biedna, nie wie jaki to pocisk
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-31, 17:23   #153
WhiteCherry
Zakorzenienie

w tyłkach się dzieciom poprzewracało, do przedszkolanki tylko "proszę pani magister'' a nie jakieś ciociowanie czy po imieniu
Stary 2014-10-31, 20:19   #154
201607111042
Konto usunięte

Ja sama byłam karana na różne sposoby: parę razy dostałam klapsa i nie uważam tego za traumę, zresztą nie pamiętam nawet za co to było, do kąta mnie w szkole też parę razy postawiono bo byłam dzieciakiem dość pyskatym... no i jakoś żyję. Więc w odpowiedzi na post którejś wizażanki że takie metody zawsze wywołują jakieś problemy emocjonalne odpowiem, że to bzdura. Nie doszukuję się przyczyny swoich problemów, jakie by nie były, w tym że musiałam 13 lat temu w kącie stanąć bo wyzwałam koleżankę od czegoś tam. Uważam, że byłoby to śmieszne.

Po drugie, to rozwala mnie pogląd, że jak się dziecku tak będzie wszystko tłumaczyć to ono będzie takie dobre i będzie postępowało uczciwie, sprawiedliwie i w ogóle to istny anioł z niego wyrośnie. Bo człowieka przed złymi postępkami powstrzymuje tylko jego własne sumienie. No ludzie, na moje to ludzie dorośli też nie robią wielu teoretycznie złych rzeczy nie dlatego, że ich serce pękłoby z żalu, a dlatego, że by dostali po dupie właśnie w taki czy inny sposób, że im się to po prostu nie opłaca... No ale to pewnie dlatego, że jako dzieci byli stawiani do kąta.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-31, 23:10   #155
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
No ludzie, na moje to ludzie dorośli też nie robią wielu teoretycznie złych rzeczy nie dlatego, że ich serce pękłoby z żalu, a dlatego, że by dostali po dupie właśnie w taki czy inny sposób, że im się to po prostu nie opłaca... No ale to pewnie dlatego, że jako dzieci byli stawiani do kąta.
w dużej mierze właśnie tak jest

To się nazywa zewnątrzsterowalność -działanie w obawie przed karą lub dla nagrody.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-31, 23:51   #156
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Ja sama byłam karana na różne sposoby: parę razy dostałam klapsa i nie uważam tego za traumę, zresztą nie pamiętam nawet za co to było, do kąta mnie w szkole też parę razy postawiono bo byłam dzieciakiem dość pyskatym... no i jakoś żyję. Więc w odpowiedzi na post którejś wizażanki że takie metody zawsze wywołują jakieś problemy emocjonalne odpowiem, że to bzdura. Nie doszukuję się przyczyny swoich problemów, jakie by nie były, w tym że musiałam 13 lat temu w kącie stanąć bo wyzwałam koleżankę od czegoś tam. Uważam, że byłoby to śmieszne.

Po drugie, to rozwala mnie pogląd, że jak się dziecku tak będzie wszystko tłumaczyć to ono będzie takie dobre i będzie postępowało uczciwie, sprawiedliwie i w ogóle to istny anioł z niego wyrośnie. Bo człowieka przed złymi postępkami powstrzymuje tylko jego własne sumienie. No ludzie, na moje to ludzie dorośli też nie robią wielu teoretycznie złych rzeczy nie dlatego, że ich serce pękłoby z żalu, a dlatego, że by dostali po dupie właśnie w taki czy inny sposób, że im się to po prostu nie opłaca... No ale to pewnie dlatego, że jako dzieci byli stawiani do kąta.
Luba akurat pisała o biciu, że ludzie piszą "dostałam w tyłek i nic mi nie jest", a widać u nich niezłe deficyty. Nie pisała o staniu w kącie.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 06:41   #157
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Wieszczka Pokaż wiadomość

Co do stawiania do kąta, ja bym sobie nie życzyła, żeby obca kobieta, której płacone jest za opiekę nad dziećmi, decydowała o karaniu mojego dziecka
Pewa, a jak twoje dziecko kiedystam np. Okradnie sklep, to tez nie bedziesz sobie zyczyla zeby obca kobieta (w domysle sedzina) decydowala o karaniu twojego dziecka?

Wysłane z mojego GT-S7580

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-11-01 o 06:44
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 09:36   #158
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Pewa, a jak twoje dziecko kiedystam np. Okradnie sklep, to tez nie bedziesz sobie zyczyla zeby obca kobieta (w domysle sedzina) decydowala o karaniu twojego dziecka?

co tam dorosłość, w podstawówce:

-mój synuś podbił oko koledze - żadna obca baba nie będzie go karać!
-ktoś podbił mojemu synusiowi oko - mamusia już pod drzwiami dyrekcji
Stary 2014-11-01, 10:29   #159
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Luba akurat pisała o biciu, że ludzie piszą "dostałam w tyłek i nic mi nie jest", a widać u nich niezłe deficyty. Nie pisała o staniu w kącie.
Klapsa też dostałam. I nie mam traumy. Nie mówię, że to idealna metoda wychowawcza, ale serio jako dzieciak który dostał parę razy po tyłku nie mam żadnej traumy.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 10:58   #160
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość

Nie życzę sobie żeby żona sędziego wtrącała się do karania mojego dziecka

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Cytat:
Klapsa też dostałam. I nie mam traumy. Nie mówię, że to idealna metoda wychowawcza, ale serio jako dzieciak który dostał parę razy po tyłku nie mam żadnej traumy.
Ona nie pisała o traumie.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 11:37   #161
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Tutaj się mylisz.Od strony psychicznej kara izolacji//odrzucenia to dla małego dziecka kara najbardziej dotkliwa i bolesna.Rozumiem sytuację,kiedy trzeba np. odzielić agresora,ale 'kąty' są naduzywane,stosowane a absurdalnych sytuacjach typu dziecko gada przy obiedzie,a po karze maluch zmuszany jest do przeprosin.

Dzieci tez mają uczucia,to nie małe bezrozumne zwierzątka,które kijem i marchewką trzeba wpasować w ramy. Po jednym stanie w kącie spłynie jak po kaczce i jeszcze się powydurnia w tym czasie,a inny będzie to przeżywał tygodniami.Wg mnie wychowanie nie polega na zmuszaniu dziecka do określonych zachowań,na wymuszeniu ich poprzez kary i nagrody.
no nie przesadzajmy, to nie jest zsyłka na Syberię tylko oderwanie na krótki czas od świetnej w dziecka mniemaniu zabawy gdy bez krępacji manifestuje że ma w 4 literkach co opiekun do niego mówi i czego wymaga.
Poza tym w dorosłym, a więc teoretycznie w pełni już rozumnych ludzi, świecie, są całe grupy społeczne kultywujące dobrowolnie tradycję epatowania agresją (np. społecznym problemem potrafią być mecze "kiboli") - bardzo to naiwne przekonanie, że rozmowa zawsze pomaga na wszystko.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Co do stawiania do kąta, ja bym sobie nie życzyła, żeby obca kobieta, której płacone jest za opiekę nad dziećmi, decydowała o karaniu mojego dziecka
jak chcesz koncertu życzeń to zapewnij dziecku prywatną opiekę albo sama się nim zajmuj, bo zapisując dziecko do dowolnej placówki nie masz najczęsciej wpływu na to, o której godzinie jest angielski, wf, ile jest np. lekcji polskiego w tygodniu i to, jakie wychowawca stosuje dostępne społecznie metody wychowawcze.

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

naprawdę myślenie z gatunku ''życzę sobie, aby urzędy miejskie byly otwrte w niedzielę bo idąc z koscioła załatwiłbym chętnie jakąś sprawę albo nie życzę sobie aby na tej akurat drodze było ograniczenie prędkości do 90''.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:06   #162
lipstick89
Jedyna oryginalna Lips :)

z drugiej strony barykady.

jestem nauczycielem wychowania przedszkolnego. obecnie pracuję w niepublicznym przedszkolu w oddziale żłobkowym. mamy dzieci od 6 miesięcy do 2 lat z kawałeczkiem (dzieci od 2,5 do 3 lat są w oddziale "przejściowym": już nie żłobek, ale jeszcze nie przedszkole).

mam w grupie 12 maluchów. jesteśmy we dwie. starsze dzieci otrzymują kary: są sadzane w krzesełkach do karmienia na krótką chwilę żeby odpoczęły, wyciszyły się. ale na to też muszą sobie zapracować. dostają dwa upomnienia, za każdym razem ich zachowanie jest tłumaczone: co zrobiło źle, jakie są tego konsekwencje. jeżeli za 3 razem 2letnia Kasia, z uśmiechem na ustach, popycha 9miesięczną Julię to kara musi być. dzieci sprawdzają granice, ile im wolno, czy będą konsekwencje. jeżeli nie postawimy im jasno granic, to pojawią się problemy wychowawcze, emocjonalne (tak tak, bo dziecko będzie czuło się zagubione) i w zachowaniu wobec innych dzieci.

nigdy nie podnosimy głosu na podopiecznych, nie stosujemy kar fizycznych. ale granice muszą być. chociaż często w domu dziecko nie ma żadnych granic i jest rozpuszczone jak dziadowski bicz... a efekty? można pooglądać w telewizji programy interwencyjne...

2018
20/52
lipstick89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 13:54   #163
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
jestem nauczycielem wychowania przedszkolnego. obecnie pracuję w niepublicznym przedszkolu w oddziale żłobkowym.
zagadka nazewnictwa rozwiązana
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 14:00   #164
lipstick89

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
zagadka nazewnictwa rozwiązana
a po co ta złośliwość??
bo co, bo nauczyciel w przedszkolu jest gorszy? mam ukończone studia, dwie specjalności i mówię o sobie i o innych koleżankach po fachu "nauczyciel". często jesteśmy lepiej wykształcone niż wielce szanowne panie urzędniczki.

2018
20/52
Stary 2014-11-01, 14:02   #165
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lipstick89 Pokaż wiadomość
a po co ta złośliwość??
bo co, bo nauczyciel w przedszkolu jest gorszy? mam ukończone studia, dwie specjalności i mówię o sobie i o innych koleżankach po fachu "nauczyciel". często jesteśmy lepiej wykształcone niż wielce szanowne panie urzędniczki.

bo padnę zaraz. możesz mieć nawet doktorat, ale funkcja jaką pełnisz jest dość jasna. tzn nie no okej, każdy nazywa jak się chce no
Stary 2014-11-01, 14:03   #166
zakonna
Naczelna Nastolatka

i oprócz tych dyplomów to masz taki kij w rzyci, że strach. Na studiach tak ci dystans do siebie zabrali?
Stary 2014-11-01, 14:08   #167
lipstick89

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość

bo padnę zaraz. możesz mieć nawet doktorat, ale funkcja jaką pełnisz jest dość jasna. tzn nie no okej, każdy nazywa jak się chce no
Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
i oprócz tych dyplomów to masz taki kij w rzyci, że strach. Na studiach tak ci dystans do siebie zabrali?
dystans do siebie mam. ale nie pozwolę na obrażanie i naśmiewanie się z mojego zawodu. gdyby nie nauczyciele przedszkola 80% dzieci nie umiałoby poprawnie trzymać kredki, wiązać butów, czy umyć zębów. bo 80% rodziców nie ma na to albo czasu albo chęci. bo lepiej to zwalić na przedszkole. w przedszkolu zaczyna się edukacja dziecka. źle przygotowane dziecko ma problem z nauką w klasach pierwszych. a to już jest poważny problem.

widać, że nie macie pojęcia o pracy nauczyciela w przedszkolu.

2018
20/52
Stary 2014-11-01, 14:09   #168
ajah
wańka wstańka

Cytat:
a po co ta złośliwość??
Współczuję ci takiego podejścia do sprawy. Zalatuje komplekasami na kilometr.
Stary 2014-11-01, 14:10   #169
zakonna
Naczelna Nastolatka

aha, czyli słowo przedszkolanka jest obraźliwe... Powinna mi chyba głowa odlecieć z nadmiaru wody sodowej, mam 4 dyplomy.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-11-01 o 14:11
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 14:12   #170
lipstick89

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Współczuję ci takiego podejścia do sprawy. Zalatuje komplekasami na kilometr.
patrz! trafiłaś w sedno! no gratuluję, rozgryzłaś mnie!

Cytat:
aha, czyli słowo przedszkolanka jest obraźliwe...
nie obraźliwe. lekceważące

2018
20/52
Stary 2014-11-01, 14:12   #171
201604181004
Konto usunięte

tak absurdalnej dyskusji nie toczyłam od lat chyba.
Stary 2014-11-01, 14:14   #172
lipstick89

Cytat:
aha, czyli słowo przedszkolanka jest obraźliwe... Powinna mi chyba głowa odlecieć z nadmiaru wody sodowej, mam 4 dyplomy.
gratuluję.
a ja z dwoma uczę dzieci świata. przynajmniej robię coś ważnego w swoim życiu

2018
20/52
Stary 2014-11-01, 14:14   #173
zakonna
Naczelna Nastolatka

No naprawdę. Rozumiem, że jak do mnie mówią per "anglistka" albo (zgroza, zgroza!!!) "nasza pani" to powinnam się obrazić. A ci rodzice to też niewychowani zamiast "panią magister" mi czapkować to "pani od angielskiego" mówią. Bezczelni...

Popatrz, ja też uczę i to 20 lat prawie. I nie pękłam jeszcze z tej dumy. Chociaż chyba powinnam, dekadę temu.
Stary 2014-11-01, 14:18   #174
201604181004
Konto usunięte

ja jestem dopiero na początku swojej drogi ale zastanawiam się czy lepsze będzie "filolog ze specjalizacją w języku angielskim" czy "pani docent"
Stary 2014-11-01, 14:18   #175
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Jestem technikiem medycznym, a ludzie mylą mnie z pielęgniarką, jak żyć?

Nie robię widocznie nic ważnego w życiu.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 14:18   #176
lipstick89

Cytat:
No naprawdę. Rozumiem, że jak do mnie mówią per "anglistka" albo (zgroza, zgroza!!!) "nasza pani" to powinnam się obrazić. A ci rodzice to też niewychowani zamiast "panią magister" mi czapkować to "pani od angielskiego" mówią. Bezczelni...

Popatrz, ja też uczę i to 20 lat prawie. I nie pękłam jeszcze z tej dumy. Chociaż chyba powinnam, dekadę temu.
bo może minęłaś się z powołaniem ja jestem dumna z tego, że jestem nauczycielem.

tylko weź pod uwagę fakt, że słowo "przedszkolanka" jest nacechowane negatywnie - jako nauczyciel gorszej kategorii. i tak wiele osób uważa. nie obrażam się, tylko wyjaśniam swój pogląd w tej kwestii.

2018
20/52
Stary 2014-11-01, 14:20   #177
ajah
wańka wstańka

Cytat:
patrz! trafiłaś w sedno! no gratuluję, rozgryzłaś mnie!

nie obraźliwe. lekceważące
Trudno inaczej wytłumaczyć tak duże prywiązanie do używania słów, które własciwie używane są powiedzy zwyczajowo i w mowie potocznej.
To tak jakby doktor habilitowany nauk medycznych czuł się lekceważony, ze pacjent mówi o nim lekarz

Wiadomo, że na tablicy ogłoszeń, w ofertach pracy nazewnictwo wygląda inaczej; a inaczej w luźnej romowie.

Cóż, jak ktoś nie ma problemów to musi je sobie stworzyć.
Stary 2014-11-01, 14:20   #178
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
tylko weź pod uwagę fakt, że słowo "przedszkolanka" jest nacechowane negatywnie - jako nauczyciel gorszej kategorii. i tak wiele osób uważa. nie obrażam się, tylko wyjaśniam swój pogląd w tej kwestii.
srsly
....

srsly?
Stary 2014-11-01, 14:21   #179
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Szczerze? Pierwsze słyszę

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-01, 14:22   #180
ajah
wańka wstańka

Cytat:
bo może minęłaś się z powołaniem ja jestem dumna z tego, że jestem nauczycielem.

Powiedz mi co z ciebie za nauczyciel, skoro językowo jesteś tak niedouczona?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości