![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Gruba Ola" gwałci nieprzytomnego chłopaka, a koledzy mają ubaw
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Mi się nie chce kłócić, napisałam, co uważam, róbcie gównoburzę beze mnie.
![]()
![]() |
#154 |
dead & alive
|
+1
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak widać, nie wszyscy postrzegają świat jednakowo ![]() O ile jednak o agresji seksualnej i przemocy wobec kobiet mówi się niewiele, to o analogicznych zachowaniach wobec mężczyzn nie mówi się w ogóle - dlatego zafrapowała mnie sprawa z wątku. W głębi ducha liczyłam na to, że przełamie to jakieś tabu i sprawi, że o agresji i przemocy seksualnej zacznie się mówić otwarciej, ale po reakcjach w wątku widzę, że płonna na to nadzieja ![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Cytat:
Pisząc o minimalizowaniu niebezpieczeństwa miałam na myśli jedynie to, że w niektórych przypadkach można zwiększyć swoje szanse na to, że niebezpieczna sytuacja nie zaistnieje, ale gwarancji (pełnego zabezpieczenia) nie ma nigdy. Nie ma więc korelacji między byciem odpowiedzialnym / mądrym a doświadczeniem tragedii, i ja się z tym zgadzam (chociaż oczywiście wszystkie uważacie, że sądzę coś innego, co jest śmieszne i żałosne btw) ![]() Do tych niektórych przypadków należy akurat upojenie alkoholowe, bo jak się człowiek nabzdryngoli, to nie tyle ma większe szanse na bycie zgwałconym (szanse są IMO zawsze te same bo jak ustaliliśmy - na to, że gwałciciele chodzą po świecie, nie ma się wpływu), ale różnica jest taka, że jak już się gwałciciela spotka, to można chociaż spróbować przed nim uciec, bronić się lub wezwać pomoc, jak się jest trzeźwym, ale jak człowiek nie trybi, co się wokół niego dzieje, to jest niestety łatwym łupem. To jest zupełnie taka sama sytuacja, jak np. posiadanie broni palnej i umiejętność jej użycia w przypadku, kiedy do naszego domu włamie się złodziej - nie mamy wpływu na to, czy ktoś nie zechce nas okraść, nie jesteśmy winni tego, że włamał się do nas złodziej, ale możemy podjąć pewne środki ostrożności, które być może umożliwią nam skuteczną ochronę przed nim. Zamiast jednak dyskutować o tych środkach ostrożności, które faktycznie mogą realnie poprawić naszą pozycję w sytuacji zagrożenia, mamy gównoburzę, i to w dodatku zbędną. Zgadzam się z tym, że warto ostrożnie dobierać słowa, by nie wpędzać ofiar w poczucie winy, ale część osób w tym temacie jest na poziomie fanatyków kościelnych - nie można powiedzieć pół złego słowa na księdza, że ksiądz źle robi, bo ksiądz to świętość... podobnie tutaj - jakakolwiek próba poruszenia ważnego skądinąd tematu kończy się kamieniowaniem i paleniem na stosie Bogu ducha winnych osób. A na dowód tego, że Inkwizycja Oburzonych nie ma w temacie do dodania nic merytorycznego niech posłuży fakt, że "dyskusja" ucichła, kiedy z pola usunęli się "chłopcy do bicia". Gdybyście mieli coś mądrego do dodania w temacie to dyskusja powinna się ożywić po tym, jak ci, którzy ją "zakłócali" ustąpili pola. Wy jednak macie na podorędziu najwyraźniej tylko plucie jadem - gratulacje ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Złe rzeczy po prostu się zdarzają. Można uważać. Można nie wychodzić z domu. A jeżeli to tylko jak jest jasno. Można ubierać się w habit. A i tak Cię zgwałcą w bramie w centrum miasta w samo południe. Tak samo chłopak - mógł po raz kolejny wyjść na miasto z kumplami. Nic nie wskazywało na to że zechcą go upić/ wrzucić mu pigułę gwałtu/ wykorzystać i wrzucić film do internetu. Po prostu wyjście z kumplami które skończyło się inaczej niż poprzednie .... Nie wiem czy czytałaś o Homolce? Co zrobiła z mężem swojej siostrze? Jak ta dziewczynka miała się ustrzec? Jak miała zapobiec swojej śmierci? Nie da się na siebie po prostu uważać - złe rzeczy nie zdarzają się TYLKO TYM KTÓRZY NA SIEBIE NIE UWAŻAJĄ. Złe rzeczy po prostu się zdarzają. ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- generalnie dla mnie ![]() Tak mi się to kojarzy z Homolką, Fritzelem, poznańskimi słowikami i innymi agresorami jakich nie można było uniknąć. Kurczę nawet do kibla w pociągu czy urzędzie strach wyjść bo można zostać zgwałconą, albo sfilmowaną. Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2016-10-05 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
I tak powiem
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;66061211]
generalnie dla mnie ![]() Tak mi się to kojarzy z Homolką, Fritzelem, poznańskimi słowikami i innymi agresorami jakich nie można było uniknąć. Kurczę nawet do kibla w pociągu czy urzędzie strach wyjść bo można zostać zgwałconą, albo sfilmowaną.[/QUOTE] A mi się to kojarzy z wypowiedzią pewnej feministki, Catherine Comins: „Mężczyzna, który został niesprawiedliwie obwiniony o gwałt, może zyskać na tym doświadczeniu". ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Zrozumiałyśmy ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
I tak powiem
|
Hmm, a może zamiast się kłócić, lepiej wyciągnąć jakiś konsensus? Ja bym powiedział tak: wina moralnie zawsze spoczywa na sprawcy gwałtu, ofiara nigdy nie jest "winna". Natomiast rozmawiać o tym jakie środki można podjąć w celach zapobiegawczych jest zasadna, a nawet potrzebna. Ale istotne jest żeby nie pomieszać jej z obwinianiem czy sugerowaniem winy ofierze oraz należy taką dyskusję prowadzić w innym temacie niż w dyskusji o samym gwałcie. A także należy pamiętać, nic nie zapobiega temu czynowi na 100%.
Zgodzicie się ze mną? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
1. Nie wychodzić z domu. 2.Nie jeździć autobusem. 3. Nie chodzić ulicą. 4. Nie mieć w rodzinie lub otoczeniu agresora. 5. Nie wracać późno/wcześnie z pracy. 5. Nie pić alkoholu, nie zażywać środków odurzających, w każdej chwili życia PILNOWAĆ SIĘ I BYĆ CZUJNYM 6. Ani na chwilę nie zapominać o tym, że ktoś może nas zgwałcić i zachowywać się odpowiednio, czyli :wróć do punktu 1. Nie uderza was jako absurdalne, jak mało się mówi o agresorach w takich sytuacjach? Dlaczego pierwszą reakcją u ludzi jest gadanie o tym, co takiego robiła ofiara, i jak mogła uniknąć ataku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
I tak powiem
|
Cytat:
![]() Pilnowanie hasła do konta w banku, to nie wybielanie złodziei, ani nie sugerowanie nikomu że mógł nie mieć konta, i jest sam sobie winien. Drzwi antywłamaniowe nie służą przerzucaniu winy z włamywacza na ofiarę tylko zapobieganiu włamaniom itd. Sorry, jaśniej się nie da. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Konto usunięte
|
To nie miały być złośliwości. Po prostu, wymieniłam sposoby na uniknięcie gwałtu. Ciało ludzkie to nie jest przedmiot, który można łatwo zabezpieczyć i upilnować. W praktyce takie rady sprowadzają się do ograniczenia wolności.
Dobrze, więc ja nie chodzę po ciemku sama, nie upijam się do nieprzytomności w nieznajomych towarzystwach, ubieram się skromnie, by przypadkiem nie reklamować towaru, którego nie chcę sprzedawać. Molestowania za to doświadczyłam: wracając ze szkoły, w autobusie, na ulicy, w tłumie ludzi. Może masz jakieś rady, jak mogłam tego uniknąć? Możeby tak zamiast tego poradzić mężczyznom, by trzymali prącie na wodzy i łapy z dala od obcych kobiet? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
I tak powiem
|
Cytat:
- na poziomie edukacji, wyrabiania odpowiedniej mentalności w społeczeństwie -działaniem obronnym, typu np. zachowywanie pewnej ostrożności (np. nie chodzenie samotnie po nocy), kursy samoobrony, broń, gaz pieprzowy itp. -penalizacja działań przestępczych, resocjalizacja (jeśli jest możliwa) i ogólnie działanie służb penitencjarnych itd. Wszystko co przynosi jakąś korzyść w stronę większego bezpieczeństwa jest wartościowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-10-06 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
Trzepotka, czemu one nie dostaną ostrzeżeń albo lepiej? Chyba że już dostały, a ja nie widzę bo mam je w ignorach. Po tym co cytujesz wnioskuję jednak, że nawet jak dostały ostrzeżenie to nie pomogło.
Naprawdę najeżdżanie na kogoś, że "pieprzy" jest zgodne z regulaminem? Wizaż bawi i óczy ![]() ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Najbardziej dziwi mnie nieporozumienie na poziomie logicznym. Jedni o chlebie, drudzy o niebie. Sztojabudu, nie odnosisz się do tego, co napisał MuchaLibre, a do zupełnie odrębnego zagadnienia. Pytanie, czy robisz to nienaumyślnie, czy celowo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
Pytasz, jak uniknąć gwałtu, podczas kiedy MuchaLibre wcale nie opisuje, jak uniknąć gwałtu... ba, on wcale nie myśli, że gwałtu da się uniknąć - źle interpretujesz jego wypowiedź.
On pisze o tym, co można zrobić, kiedy już spotkamy gwałciciela - to są dwie różne rzeczy. Na innym przykładzie: to, że nosisz gaz pieprzowy w torebce nie sprawia, że z automatu "unikniesz" rabusia czy gwałciciela... jak masz ich spotkać, to i tak spotkasz, z gazem w torebce czy bez. Noszenie gazu nie pozwala więc na uniknięcie niebezpiecznej sytuacji... ale jak już w niej jesteś, to posiadanie gazu może pomóc. MOŻE, nie musi. Ech, najgorsze, że cała ta dyskusja w 90% wynika z tego niezrozumienia właśnie ![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2016-10-06 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Konto usunięte
|
My się, niestety, bardzo dobrze rozumiem. Patrz podpis adeedry.
Cytat:
Prawda jest taka, że nie każdy ma możliwość się fizycznie obronić w danym momencie. Zarzucanie tego komuś jako jego "winy", "braku rozsądku", których konsekwencje poniósł, to obrzydliwość nad obrzydliwości i nie ma tu mowy o "konsensusie". Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-10-06 o 19:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja tu żadnego nieporozumienia nie widzę. ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę sądzisz, że ktoś tu na forum wierzy, że założenie spódnicy długiej do kolan zamiast miniówy może UCHRONIĆ kogoś przed gwałtem? Jeśli tak, to masz swoje nieporozumienie! Nikt tutaj nie twierdzi, że: "jeśli nie będziesz pić na imprezach, to NA PEWNO nie zostaniesz zgwałcony"... wręcz przeciwnie - wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że zarówno trzeźwa, jak i pijana osoba może paść ofiarę gwałtu, bo aby być zgwałconym, wystarczy: a) spotkać gwałciciela (i tu ilość wypitego alkoholu nie ma nic do rzeczy, o czym WSZYSCY wypowiadający się w tym wątku wiedzą!) b) nie mieć sił do tego, by się przed nim obronić (tutaj akurat trzeźwość może pomóc). Wg Ciebie i spółki nasz tok rozumowania jest taki: "piszą, że można się zabezpieczyć przed gwałtem, a więc wg nich ten, kto się przed gwałtem nie zabezpiecza, ten jest sam sobie winny i się wystawił, a może jeszcze sprowokował sprawcę"... Otóż nie ![]() Czym innym jest SKUTECZNA OBRONA, a czym innym FAKT BYCIA ZAATAKOWANYM. TO, ŻE NIE UDAŁO CI SIĘ SKUTECZNIE OBRONIĆ NIE ZNACZY, ŻE JESTEŚ WINNY ATAKU! Ale jednocześnie nie oznacza to, że nie warto się bronić! WARTO. SIĘ. BRONIĆ. I zabezpieczać, na wszelki wypadek, od wszelkiego złego. Bo "przezorny zawsze ubezpieczony". Tylko tyle i aż tyle :/ My mówimy cały czas o ŚRODKACH SKUTECZNEJ OBRONY, które mogą pomóc (ale niestety nie zawsze zapobiegną) w przykrej sytuacji. Wy mówicie o FAKCIE BYCIA ZAATAKOWANYM. To są dwa różne tematy. Jak przeczytasz uważnie wszystkie nasze posty to może dostrzeżesz w końcu "Skąd to wzięłaś, że pisze o tym, co zrobić, kiedy już spotkamy gwałciciela" - odpowiedź jest w postach, serio, tylko wystarczy je uważnie przeczytać, zamiast się na cudzą moralność chandraczyć ![]() I wybacz podnerwiony ton, ale naprawdę, ile można mówić to samo, w nadziei, że w końcu dotrze, kiedy nadal nie dociera, bo ktoś "nie rozumie" i zrozumieć nie chce. No ok, jak bardzo chcecie, to możecie sobie nie rozumieć i w tym nie byłoby jeszcze nic złego - złe jest dopiero poniżanie kogoś za to, że się go nie rozumie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Nie, oczywiście, że nie ![]() "Oczywiście chłopaka spotkała tragedia, ale nawet, gdyby nie został zgwałcony, doprowadzanie się do stanu nieprzytomności i imprezowanie w towarzystwie niegodnym zaufania nie jest rozsądne. I to, że przytrafiło mu się nieszczęście nie zmienia akurat faktu, że zachował się głupio. " No niby nie sprowokował, ale trzea było nie pić, prawda? Kij z tym, że nic nie wiemy o tym, ile, czego i czy z własnej woli przyjął, ktoś sobie siadł z popcornem pooglądać, jak go gwałcą, a potem palnął o tym, jak głupio zachowała się ofiara. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-10-06 o 21:33 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Konto usunięte
|
Oglądałam dziś jakieś filmiki abstrachujków i od klika do klika trafiłam na kanał ziomka, który ma imię (ksywę?) jak anioł, kilkaset tysięcy wyświetleń i subskrybcji i nagrał filmik o nagraniu z "grubą Olą" w roli głównej. W jego nagraniu pojawiają się fragmenty oryginalnego filmiku. Nie wiem, czy ludzie nie zdają sobie sprawy z tego, jak złą rzeczą jest oglądanie tego? Nagranie tego? Nie znam tego youtubera, ale jestem mało biegła w internecie. Domyślam się jednak, że widzowie są raczej młodociani. Umyślnie nie linkuję materiału.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
BAN stały
|
Youtube nie przegląda materiałów, liczy się ilość zgłoszeń, bo to algorytm.
To trzeba zgłaszać na policję, ten gość nie powinien być ukarany przez youtube utratą kasy tylko przez policję. Takie materiały nie podpadają pod żadne prawa cytatu, recenzji czy czegokolwiek. Tego nie powinno tam być. Ma ćwierć miliona wyświetleń za to, czyli już prawie trzy tysiące na tym zarobił. Zgłosiłam to policji. ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Oby youtube tego nie zdjęło zanim policja się tym zajmie, bo będzie bezkarny i jeszcze zatrzyma tę kasę którą na tym zrobił. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:24.