|
|
#1771 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: izotek
Cytat:
|
|
|
|
|
#1772 |
|
Przyczajenie
|
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy groszę i napisać, że mi przy pierwszej kuracji Aknenorminem (teraz jestem na 4-tym dniu drugiej) włosy nie wypadały bardziej, a właśnie nawet szybciej rosły... Dużo szybciej. Zależne od organizmu... W ulotce Aknenorminu nawet pisze, że skutki uboczne odnośnie włosów to właśnie albo wzmożone wypadanie, albo wzmożony porost.
|
|
|
|
#1773 |
|
Zakorzenienie
|
Oficjalnie dziś dołączam do grona biorącego Izotek
ciekawe czy tak dalej będę się cieszyć z kuracji oby było w miarę dobrze za 30kaps Izotek 20mg zapłaciłam 60,40 zł
|
|
|
|
#1774 | |
|
Przyczajenie
|
Używałam Cetaphilu i balsamów z olejkami do ust
---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
Miałam jakiś szampon na porost włosów, ale tak na dobre to po roku zaczęły pojawiać się nowe włoski, które były tak cienkie, jak puch u kurczaczka...Plusem jest to, że włosy później się przetłuszczają po kuracji niż przed
|
|
|
|
|
#1775 |
|
Zakorzenienie
|
Po jakim czasie można zacząć drugą kurację? Axotret skończyłam brać z końcem lipca i aktualnie mam pobojowisko na twarzy... Psychika bardziej podkopana niż przed kuracją, bo ostatnia deska ratunku nie pomogła, nie dość, że tyle lat zmarnowanych siedzeniem w domu ze wstydu, to szykuje się problem z tym do końca życia
Pomóżcie, czy komuś pomogła druga lub trzecia kuracja raz na zawsze uporać się z trądzikiem?
|
#1776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1777 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1778 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam nadzieje, ze moge dolaczyc do Waszego grona. Po latachnieskuteczne walki z nieduzym, ale natretnym podskornym tradzikiem w okolicach policzkow, zaczynam 'przygode' z Roaccutane, odpowiednikiem izoteka. Wzielam rano pierwsza tabletke.
Mam jednak pytanie - przepisano mi 40mg dziennie, 2 x po 20mg na wage 49 kg, wedlug ulotki powinno byc mniej, nie wiem czy ktoras tez miala przepisana tak duza dawke?
|
|
|
|
#1779 |
|
Raczkowanie
|
Hej wszystkim, mam pytanie do już bardziej 'doświadczonych' w kwestii brania izoteku
Trądzik mam od jakiś 7 lat, próbowałam dermokosmetyków z kwasami, maści z retenoidami, przeszłam dwie kuracje Tetralysalem: za każdym razem podczas brania tabletek skóra wyglądała bardzo dobrze, jednak miesiąc po skończeniu kuracji trądzik wracał. Nie jest jakiś strasznie intensywny, ale są to duże, bolące, czerwone stany zapalne, wypryski podskórne. Raczej nie ma dnia bym nie miała wykwitów ropnych, albo pryszczy podskórnych na twarzy. Dermatolog zalecił zrobienie badań i wizytę u ginekologa i chce przepisać mi Izotek.Jestem w stanie przetrawić skutki uboczne, ale gdy czytam wypowiedzi ludzi, którz podejeli się kuracji izotekiem z naprawdę zaawansowanym trądzikiem zastanawiam się czy powinnam się tego podjąć, u mnie on nie jest AŻ tak intensywny. Co nie zmienia faktu, że bardzo męczący, bolący i dołujący i tak już od 7 lat. |
|
|
|
#1780 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja miałam podobną sytuację, u mnie masakra na twarzy pojawiła się jak odstawiłam tabletki anty, trądzik wyleczyłam, wróciłam do tabletek i wtedy zaczęłam się zastanawiać co ja zrobię jak będę chciała te tabletki odstawić na dłużej. Poszłam do dermatologa, powiedziałam jak jest i mimo braku jakoś bardzo aktywnego trądziku w tym czasie zaproponowała mi Izotek (cały czas mam dość silny łojotok). Dla pewności odwiedziłam jeszcze dwóch innych dermatologów |
|
|
|
|
#1781 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1782 |
|
Wtajemniczenie
|
Franka, ja też nie miałam wielkiego trądziku, ale za to bardzo uporczywy i ogromny łojotok. Zaczęło mi to już tak siadać na psychikę, że Izotek stał się dla mnie wręcz upragniony.
Co do włosów, ja nie mam problemów póki co, ale codziennie używam wcierek. Polecam Wam Jantar, wodę brzozową, ampułki Seboradin Forte i picie skrzypopokrzywy, niekoniecznie wszystko naraz ![]() U mnie przy dawce 30mg najbardziej cierpią usta, przy 20 wystarczyło posmarować byle jakim kremem i się wygładzały, teraz już potrzebują większej pomocy. Ale suche usta to i tak najmniejszy problem zważywszy, jakie mogą być skutki uboczne. Pamiętam, że zaczynając kurację byłam pewna, że zacznę się tak strasznie łuszczyć i w ogóle A tu nic
|
|
|
|
#1783 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Też biorę 30mg, oby na suchych ustach się skończyło Byłam wczoraj u okulisty z moją alergia i przy okazji sprawdziła mi wadę. Od końca sierpnia jedno oko przesunęło się o 0,5 dioptrii Mam nadzieję że po izo nie będzie gorzej.Włosom robię terapię szokową: Revalid+wcierka+olejowani e
|
|
|
|
|
#1784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie robiłam żadnych badań, bo nie wiem które hormony trzeba badać. I mam pytanie, drogo to wychodzi?
|
|
#1785 |
|
Przyczajenie
|
O tym jakie hormony badać powinien raczej zdecydować lekarz, wtedy może Ci zlecić badania na NFZ. Ale może Twój dermatolog skieruje Cię do specjalisty?
|
|
|
|
#1786 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki, idę właśnie we wtorek do dermatologa i może się czegoś dowiem
|
#1787 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Hej, i jak sprawdza u Ciebie się avene? Chodzi mi o nawilżanie/kojenie zaczerwienień. Ja również planuje go kupić, ale lżejszą wersje :P |
|
|
|
|
#1788 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Teraz się czaję na Lipidię z Iwostinu, chyba na dniach kupię i będę smarować na zmianę z Cicalfatem
|
|
|
|
|
#1789 |
|
BAN stały
|
wzmozony porost wlosow po antybiotyku na tradzik to brzmi zbyt pieknie
mi nie wypadaja, inaczej bylabym calkowicie lysa
|
|
|
|
#1790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja odpuściłam w końcu to badanie hormonów skoro według lekarzy nie ma podstaw, ale wolałabym i tak wiedzieć czy wszystko jest ok. Od połowy września zdecydowałam się na izotek. Gdyby po kuracji jednak problem powrócił, to pierwsze kroki kieruję do endokrynologa i badam hormony. |
|
|
|
|
#1791 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1792 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1793 |
|
Zakorzenienie
|
I czy można robić laser mając cerę naczynkową? Bo właśnie taką mam
|
#1794 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1795 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1796 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1797 |
|
Przyczajenie
|
Możecie mi polecić jakiś dobry krem nawilżająco-kojący? Jestem podczas kuracji axotretem i powoli zauważam na swojej twarzy suche skórki i suchość ;d zastanawiam się nad nad avene cicalfate.
|
|
|
|
#1798 |
|
BAN stały
|
Napisane przez meowww
Mam jednak pytanie - przepisano mi 40mg dziennie, 2 x po 20mg na wage 49 kg, wedlug ulotki powinno byc mniej, nie wiem czy ktoras tez miala przepisana tak duza dawke? ![]() tez waze okolo 50 kg, na poczatku bralam10 mg, potem 20 mg, 30 mg. teraz zaczelam lykac 40mg jak Ty. lekarz powiedzial ze przy mojej wadze rownie dobrze moge lykac 50 mg... wiec u Ciebie jest ok
|
|
|
|
#1799 |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja przy wadze 54 zaczęłam od 20 mg, później 30, a następnie mam nadzieję dostanę 40, bo chcę jak najszybciej skończyć kurację
|
|
|
|
#1800 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie do osób, które biorą izo już od kilku tyg, albo zakończyły kurację. Czy Wasz twarz też była tak czerwona? Dziś mija dwa tyg od pierwszej tabletki, a ryjek mam jakbym mocno spaliła się na słońcu, piecze i czuje jak jest gorący
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:36.

ciekawe czy tak dalej będę się cieszyć z kuracji
oby było w miarę dobrze
za 30kaps Izotek 20mg zapłaciłam 60,40 zł
Pomóżcie, czy komuś pomogła druga lub trzecia kuracja raz na zawsze uporać się z trądzikiem?

Mam nadzieję że po izo nie będzie gorzej.