Galerie artystyczne w internecie cz. II - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-12, 13:57   #1771
alisja6
Raczkowanie

Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

a żeby odprowadzac ten cholerny podatek (tzn. mama za mnie) muszę jeszcze rejestrować DG? czy można po prostu sprzedawać i latać co miesiąc do urzędu?

---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

A jeżeli nie bedę miała zarejestrowanej DG to da się porostu sprzedawać i co miesiąc odprowadzać podatek? czy po prostu dac sobie siana do 18?

Edytowane przez alisja6
Czas edycji: 2009-09-12 o 13:54
alisja6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 13:57   #1772
lubomirka
www.dulcedo.pl

Cytat:
Napisane przez alisja6 Pokaż wiadomość
a żeby odprowadzac ten cholerny podatek (tzn. mama za mnie) muszę jeszcze rejestrować DG? czy można po prostu sprzedawać i latać co miesiąc do urzędu?
Jeśli mama za Ciebie to ona musi mieć DG, podpiełabym się pod mamę i działała pod jakimś psełdonimem markę wyrobisz i w razie kontroli mama będzie miała rachunki. To mi do głowy przychodzi.
Stary 2009-09-12, 14:04   #1773
alisja6
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lubomirka Pokaż wiadomość
Jeśli mama za Ciebie to ona musi mieć DG, podpiełabym się pod mamę i działała pod jakimś psełdonimem markę wyrobisz i w razie kontroli mama będzie miała rachunki. To mi do głowy przychodzi.
Ale to dużo roboty mama musi mieć DG (nie wiem czy się zgodzi) Bo to chyba trochę trwa takie założenie DG? Chyba poczekam do 18 i będę sprzedawać kolczyki koleżankom po kryjomu...
Stary 2009-09-12, 14:12   #1774
substytut
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kassia27 Pokaż wiadomość

A dla mnie Polskie prawo jest pokręcone i nie dopracowane i tyle.
I niestety niepredko sie zmieni...
substytut jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 14:16   #1775
alisja6
Raczkowanie

Jeśli w ogóle się zmieni... ale się nasprzedawałam przez ten internet po cholerze
Stary 2009-09-12, 14:28   #1776
kassia27
Raczkowanie

GG do kassia27

Cytat:
Napisane przez lubomirka Pokaż wiadomość
A dziewczyny, żeby nie było, że się czepiam, ale nie miło jest jak skarbówka zaczyna działać. Ja bym się bała sprzedaży w internecie nie mając działalności, bo wpływy są udokumentowane. Jeśli chcecie robić kilka sztuk to nie wystawiać tego w galerii, kwestia nerwów i odpowiedzialności.
To jak sobie markę wyrobić?

Jeśli będę sprzedawała wyłącznie znajomym to w Galeriach nikt znać mnie nie będzie i kiedy już założę DG to znowu długo to potrwa nim ktoś mi zaufa jako twórcy. Znajomi nie zawsze kupią (zwłaszcza gdy ma się niewiele koleżanek, które stać na droższą biżu choć raz w miesiącu) i wówczas będzie to błędne koło. W galeriach jest dziennie mnóstwo oglądających.

Ech, ja to już jestem ogłupiała totalnie.

Nie stać mnie by nadwyrężać domowy budżet i opłacać DG bez dochodów. A chcę znowu zarabiać tak jak kiedyś (przed ciążą).
W tej mojej dziurze (mieście gdzie mieszkam) to sobie ewentualnie mogę w łeb strzelić
Stary 2009-09-12, 14:45   #1777
lubomirka
www.dulcedo.pl

Są pewne dylematy których się nie przeskoczy, rozumiem te dylematy sama rozwijam firmę i nie powiem, żebym kokosy robiła wręcz powiem że balansuję na granicy. Ale ja przy sprzedaży nie ograniczam się do internetu jeżdżę na giełdy itd. A co do rozwiązania w sprawie sprzedażny bez działalności i kasy proponuję wybrać się do jakiegoś stowarzyszenia rzemieślniczego wiem, że będąc zrzeszonym lub posiadając tytuł artysty plastyka można inaczej się rozliczać niż kasa fiskalna. Ale nie zgłębiałam tematu, jest nawet pewien pan który sprzedaje srebrne wyroby w jednej z galerii handlowych w Warszawie bez kasy tłumaczył mi że z tego powodu - niestety więcej powiedzieć nie umiem. trzeba nawiedzić kilka biur księgowości może maja na to jakiś pomysł.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-12, 15:26   #1778
rusalkas
Raczkowanie

przepraszam za wiadomość niezwiązana z tematem, ale nie wiem gdzie mogłabym umieścić swoje pytanie. Chodzi mi o to, że szukam bezpośredniego kontaktu z jedna z artystek wykonująca torebki. Artystka ta jest reklamowana przez jedną z galerii internetowych, która bardzo skrzętnie ukrywa dane swoich podopiecznych. Chciałbym nawiązać z tą panią kontakt w celach handlowych. Może wiecie w jaki sposób możną ją odszukac? Dodam, że przekopałam inne galerie, (które pozwalaja na podpisywanie prac nazwiskiem) ale nic to nie dało. Chętnie podałabym pseudonim którym posługuje sie artystka, ale nie wiem czy mogę?
rusalkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 16:06   #1779
clementinne
Zadomowienie

Exclamation Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

Cytat:
Napisane przez rusalkas Pokaż wiadomość
przepraszam za wiadomość niezwiązana z tematem, ale nie wiem gdzie mogłabym umieścić swoje pytanie. Chodzi mi o to, że szukam bezpośredniego kontaktu z jedna z artystek wykonująca torebki. Artystka ta jest reklamowana przez jedną z galerii internetowych, która bardzo skrzętnie ukrywa dane swoich podopiecznych. Chciałbym nawiązać z tą panią kontakt w celach handlowych. Może wiecie w jaki sposób możną ją odszukac? Dodam, że przekopałam inne galerie, (które pozwalaja na podpisywanie prac nazwiskiem) ale nic to nie dało. Chętnie podałabym pseudonim którym posługuje sie artystka, ale nie wiem czy mogę?
Wpisz ten pseudonim do Google. Na 99% ma jakiś swój blog chociażby, i tam będzie kontakt do niej.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 16:21   #1780
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
Napisane przez kassia27 Pokaż wiadomość
To jak sobie markę wyrobić?

Jeśli będę sprzedawała wyłącznie znajomym to w Galeriach nikt znać mnie nie będzie i kiedy już założę DG to znowu długo to potrwa nim ktoś mi zaufa jako twórcy. Znajomi nie zawsze kupią (zwłaszcza gdy ma się niewiele koleżanek, które stać na droższą biżu choć raz w miesiącu) i wówczas będzie to błędne koło. W galeriach jest dziennie mnóstwo oglądających.

Ech, ja to już jestem ogłupiała totalnie.

Nie stać mnie by nadwyrężać domowy budżet i opłacać DG bez dochodów. A chcę znowu zarabiać tak jak kiedyś (przed ciążą).
W tej mojej dziurze (mieście gdzie mieszkam) to sobie ewentualnie mogę w łeb strzelić
Kasia miałam ten sam problem-mieszkam na zadupiu bez szans na normalną prace-bizuteria to dla mnie było coś co mnie po prostu odstresowywało.....no ale właśnie-w momencie gdy zdecydowałam że to właśnie chce robic przyszedł czas wyboru-jak chce sobie wyrobic marke, rozleklamowac siebie jako twórce musze się pokazywac w galeriach reklamowac itd itp....no i tu właśnie zaczyna się problem: działajac bez DG w mysl Polskiego prawa robie to nielegalnie wiec im bardziej jestem widoczna i znana tym wieksze ponosze ryzyko że bądz skarbówka, bądź urząd probierniczy mnie namierza i dowala taką kare że raz na zawsze się odechce.... Cóż to kwestia wyboru, odwagi i chorego prawa w Polsce-ja miałam szanse podziałać 3 miesiące na próbe bo jest tu taka możliwość-ale po tych trzech miesiącach wóz albo przewóz-dla urzedu nie ma tłumaczeń, że to tylko zabawa, że dodatek do kieszonkowego itd itp.....wiec pomimo że sprzedaje niewiele i nadal mam wieksze koszty niż dochody zdecydowałam że dla spokoju mojego własnego sumienia wole wyrabiac sobie marke nawet ryzykując duże koszty na początku związane z podatkami, znakowaniem towaru znakami konwencji bym mogła je sprzedawac nie tylko w UK ale i w Polsce ale za to spac spokojnie...cóż-wszystko jest kwestią wyboru.

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 16:38   #1781
rusalkas
Raczkowanie

szukałam juz, niestety bez sukcesu. Występuje tylko w galeriach i pod pseudonimem, żadnych dodatkowych danych.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-12, 16:46   #1782
alisja6
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rusalkas Pokaż wiadomość
szukałam juz, niestety bez sukcesu. Występuje tylko w galeriach i pod pseudonimem, żadnych dodatkowych danych.
Podaj mi galerię i jej pseudonim może uda mi się pomóc.
Stary 2009-09-12, 18:44   #1783
kassia27
Raczkowanie

GG do kassia27

Cytat:
Napisane przez Reverie1 Pokaż wiadomość
...wiec pomimo że sprzedaje niewiele i nadal mam wieksze koszty niż dochody zdecydowałam że dla spokoju mojego własnego sumienia wole wyrabiac sobie marke nawet ryzykując duże koszty na początku związane z podatkami, znakowaniem towaru znakami konwencji bym mogła je sprzedawac nie tylko w UK ale i w Polsce ale za to spac spokojnie...cóż-wszystko jest kwestią wyboru.

Ja niestety nie mogę sobie pozwolić na koszty większe od dochodów i na dokładanie z domowego budżetu
Od kilku dni już mnie głowa boli od myślenia i kombinowania. Lecz cóż ja wykombinuję nie mając sprzedaży
Stary 2009-09-12, 19:55   #1784
marann
Przyczajenie

Co sądzicie o galerii Arsneo.pl ??
marann jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 20:53   #1785
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez marann Pokaż wiadomość
Ja mogę powiedzieć tylko same pozytywne rzeczy...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-13, 09:51   #1786
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez marann Pokaż wiadomość
Bardzo pozytywna i miła galeria Chyba nie można na nich narzekać
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 12:22   #1787
rusalkas
Raczkowanie

Cytat:
Podaj mi galerię i jej pseudonim może uda mi się pomóc.
wprawdzie odpisałam na prywatną pocztę, ale odpowiem i tu, może ktoś zna tą osobę i pomoże mi się z nią skontaktować. Chodzi mi o Iris, jej prace są wystawiane w galerii pakamera i Antypody mody.
Stary 2009-09-13, 14:56   #1788
alisja6
Raczkowanie

Co sądzicie o sklepie korallo.pl? Chciałabym kupić tam trochę srebra i swarków, ale boję się w ciemno (nigdy tam nie kupowałam) . Myślę o zakupach za 400zł. Jakie macie doświadczenia z tym sklepem?
Stary 2009-09-13, 15:03   #1789
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Co sądzicie o sklepie korallo.pl? Chciałabym kupić tam trochę srebra i swarków, ale boję się w ciemno (nigdy tam nie kupowałam) . Myślę o zakupach za 400zł. Jakie macie doświadczenia z tym sklepem?
Osobiscie bardzo złe. I nie tylko ja. Ale to nie na ten wątek, poczytaj http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=92956

Do dzisiaj mi zresztą nie oddali pieniędzy za reklamowane elementy.
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-13, 15:59   #1790
alisja6
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Osobiscie bardzo złe. I nie tylko ja. Ale to nie na ten wątek, poczytaj http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=92956

Do dzisiaj mi zresztą nie oddali pieniędzy za reklamowane elementy.
kurczę, akurat tylko w korallo jest wszystko czego potrzebuję... boję się ryzykować choć widziałam i pochlebne opinie, jednak 400zł to trochę kasy...

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

a co powiecie o sklepie onyks.eu?
Stary 2009-09-13, 16:43   #1791
zuteria
Rozeznanie

To nie ten wątek! O wielu sklepach internetowych dużo zostało już powiedziane. Trzeba poszukać w wątku wskazanym przez Clementinne.

Chainmaille w moim wykonaniu, będzie mi miło jeśli skomentujesz

zuteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 17:11   #1792
zuteria
Rozeznanie

Dziewczyny, czy któraś z Was wysyłała ostatnio może zgłoszenie do Modnej? Wysłałam swoje 2 tygodnie temu i troszkę zaczęłam się już stresować brakiem odpowiedzi, tzn. zastanawiam się czy zgłoszenia powtórne też za każdym razem doczekują się odpowiedzi czy też jeżeli w dalszym ciągu pracom czegoś brakuje po prostu są pomijane, bo rozumiem, że mogą spotkać się z irytacją rozpatrującej.

Chainmaille w moim wykonaniu, będzie mi miło jeśli skomentujesz

zuteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 18:11   #1793
triszka
Rozeznanie

GG do triszka Send a message via Skype™ to triszka

Z tego co wiem to Modna zwraca szczególną uwagę na zdjęcia. Mają być ostre, jasne, kolory nie przekłamane, no w ogóle cud miód i orzeszki .
Oczywiście prace też muszą być wykonane poprawnie z dbałością o szczegóły ale z tego co widziałam w Twoim wątku to tego Ci nie brakuje .

Blog -> KLIK

......Wrapy.....
..........Fimo........

triszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-15, 19:19   #1794
Candi
Rozeznanie

będę odpisywać na zgłoszenia w przyszłym tygodniu - cierpliwości
teraz wprowadzamy duże zmiany i kończymy właśnie nad nimi prace i będziemy przyjmować nowe osoby, jak już wszystko ruszy
Candi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 12:16   #1795
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

No a ja dziś dostałam swój pierścioneczek zamówiony u Nibylandii w Modnej

Eh...... zauroczyłam się pierścionkiem i nie zwróciłam uwagi na takie drobiazgi w wykonaniu ;] Carga z jednej strony jest tak wymęczona,że szok. W dodatku, nie jest ona zlutowana ( na zdjęciu widać, ale nie sądziłam,że to będzie taki odstęp). Na obrączce widać,ze chyba lut na nią skapnął, bo jest taka "plama"
Ale jestem zadowolona Nie był w sumie drogi, więc jest ok. Ładny pierścionek. Śliczne na palcu wygląda ( w końcu nikt mi go nie będzie oglądał tak blisko więc nie będzie źle). Projekt bardzo mi się podoba, mam go już na palcu i nie oddam nikomu
Stary 2009-09-16, 19:52   #1796
anika7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez M0N1K4 Pokaż wiadomość
Na obrączce widać,ze chyba lut na nią skapnął, bo jest taka "plama"
lut by dał się usunąć, jeśli jest to plama to jest to najprawdopodobniej tzw. zud ... jest to tlenek miedzi (twardy i kruchy) trudny do usunięcia, tworzy się gdy miedź zawarta w srebrze odciąga tlen podczas lutowania.
anika7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 22:11   #1797
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez anika7 Pokaż wiadomość
lut by dał się usunąć, jeśli jest to plama to jest to najprawdopodobniej tzw. zud ... jest to tlenek miedzi (twardy i kruchy) trudny do usunięcia, tworzy się gdy miedź zawarta w srebrze odciąga tlen podczas lutowania.
A możliwe, możliwe No nic, delikatnie go zaoksyduję żeby mi do kolczyków pasował i po zmniejszeniu obrączki nie powinno być go widać, bo się schowa między palcami
Stary 2009-09-17, 23:00   #1798
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Obie strony są zawirusowane !!!!!!
Stary 2009-09-18, 08:30   #1799
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Obie strony są zawirusowane !!!!!!
Owszem, usuwam posty jako niebezpieczne.
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-22, 13:49   #1800
101Milka
Zadomowienie

GG do 101Milka

"Są pewne dylematy których się nie przeskoczy, rozumiem te dylematy sama rozwijam firmę i nie powiem, żebym kokosy robiła wręcz powiem że balansuję na granicy. Ale ja przy sprzedaży nie ograniczam się do internetu jeżdżę na giełdy itd. A co do rozwiązania w sprawie sprzedażny bez działalności i kasy proponuję wybrać się do jakiegoś stowarzyszenia rzemieślniczego wiem, że będąc zrzeszonym lub posiadając tytuł artysty plastyka można inaczej się rozliczać niż kasa fiskalna. "

Można się zgłosić do jakiegoś ośrodka kultury, który ma koło twórców ludowych i jesli wystawiają stoiska na różnych imprezach, to można sprzedawać jako twórca ludowy. Wtedy jest to legalne bez DG. NIe jest to idealne wyjscie ale zawsze jakieś.

moje drobiazgi z września
101Milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości