|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Dzisiaj miałam również bardzo nieprzyjemną wizytę u okulistki.Tym bardziej jest to dla mnie przykre,że to niby renomowana przychodnia i słyszałam same ,,achy'' i ,,ochy'' na jej temat. Chciałam tylko zrobić sobie ,,mały przegląd'',bo od wielu lat noszę soczewki.Jednak pani okulistka doszła do wniosku,że nie powinnam już ich więcej stosować -bo to ,,tylko nosi się w dzień ślubu'' lub ,,jak się idzie na basen''. ![]() Wada wzroku od wielu lat mi się nie pogorszyła.Moim zdaniem jest wszystko w porządku.Okulistka jednak kategorycznie stwierdziła,że nie zrobi mi badań pod tym względem,że powinnam nosić tylko okulary.Trochę się jej postawiłam(w końcu zapłaciłam za wizytę ).Z wielka łaską kazała mi iść do sklepu obok, i kupić jakiekolwiek soczewki,abym je przy niej założyła na próbę.Wypisała mi na kartce moc -1,5 na lewe i prawe oko.Chociaż do tej pory zawsze nosiłam -1,5 i -1,75(bo mam taka wadę). Wróciłam do niej ,czekając w kolejce pod gabinetem prawie godzinę,ponieważ już przyjmowała innego pacjenta. Kazała mi otworzyć pudełeczko i założyć soczewkę na oko.Byłam tak zdenerwowana na tą całą sytuację,że nie mogłam jej po prostu złapać.Pani doktor strasznie zła złapała ją energicznie i po prostu przerwała na pół. ![]() Nawet nie chce mi się pisać co mi dalej mówiła... ![]() Zepsuła mi cały dzień.Jeszcze nigdy żaden lekarz mnie tak nie potraktował.Myślałam,że padnę trupem-wrzeszcząca na mnie lekarka,strasząca mnie wszystkimi chorobami świata,szarpiąca moje soczewki.Chciałam zadbać o swoje zdrowie,a nasłuchałam się takich obelg jakbym co najmniej kogoś zamordowała. ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#1772 |
|
Nie depcze krokusów
|
Też tak myślałam, ale tak jak w sklepie - rozmiar rozmiarowi nierówny. Internetowy kolega-optometrysta uświadomił mnie, że krzywizna i średnica to nie wszystko, liczy się też materiał soczewki. Gdy soczewka przyschnie, to się zmniejsza i uciska rogówkę (tego nie czuć), każda wysycha w innym tempie. Różne materiały różnie się dostosowują i różne firmy stosują różne wykończenie danej serii, więc między Focus a Focus Dailies (różny materiał, ta sama seria) będzie niewielka różnica, a między Focus a Optix (ta sama firma, różne serie) istotna. No ale to już decyzja indywidualna dorosłej osoby, czy idzie do lekarza, czy nie. Osoby niepełnoletnie niech idą obowiązkowo, bo jak coś będzie nie tak, to odpowiedzą ich rodzice. Lekarz, do którego idę, daje namiary na szkła różnych firm (podaje parametry, które będą pasować z uwzględnieniem różnic, o których wspominałam, więc ze szkieł A i B o takich samych parametrach, ale różnych firm, może być polecony tylko model A, a ponadto model C o zupełnie innych parametrach...) i to do pacjenta należy ostateczny wybór. Dobrze, że będę mieć przez rok bezpłatne kontrole, to sobie "popróbuję" różne firmy
![]() VE to niestety sieciówka-masówka Podobnie Contempo - podczas wizyty dobierają tylko Optixy, które mają 1 rozmiar.marryme21 - co za głupia pinda!!!!!!!
|
|
#1773 |
|
Zakorzenienie
|
Malla
Mi się właśnie marzy taki lekarz,który mnie uświadomi w tych wszystkich różnicach pomiędzy soczewkami.Dlatego wybrałam tą przychodnię,bo maja niezłą renomę i wszyscy mówią,że tam pracują specjaliści.
|
|
|
|
#1774 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mam -2 i -2.5 wiec z tego wynika ze mam dobrze przypisane bez zmian sprobuuje solfensy albo te optixy... szkoda ze nie moge torycznych zamowidz gdzies po jedenej parzee :/
|
|
|
|
|
#1775 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
znaam to dobrzee... wydaje mi sie ze ci okulisci w moim miescie sa tempi niewyksztalceni i wcale dobrze nie znaja sie na rzeczy wiecej dowiaduuje sie tutak od wass ... a o tym zeby mi cos pomuuc doradzic itp to nie wspomne :/ chodzi tylko o kasioorke jak ja sie mojej babki pytam (prywanie bylam) to co jest wogole ten astygmatyzm a ona mi odp ze tam na scienie wisi taka plansza idz sobie poczytaj :/;/:/ BEZ PRZESADYY :/ a te soczewki ktore mi daja na probe to napewno dlatego ze maja z tymi firmami jakies uumowy :/:/ |
|
|
|
|
#1776 |
|
Nie depcze krokusów
|
Też już się przejechałam na prywatnych okulistach. Kiedyś jak zapytałam, dlaczego wada mi się tak szybko pogarsza i co mogę zrobić, to mi powiedziała babeczka "jedz borówki" (60zł za wizytę kilka lat temu), inny gość (50zł) powiedział, że na pewno zawsze nie widziałam, tylko o tym nie wiedziałam (z tablicy czytałam w podstawówce bezbłędnie...). Dopiero potem mi wytłumaczono, że to taki cholerny typ wady, który jest wrodzony, ale ujawnia się dopiero w trakcie dojrzewania i będzie postępował do... nie wiadomo do kiedy. Nagle pojawił mi się astygmatyzm, o którym też się dowiedziałam, że na pewno zawsze miałam, tylko nie zdawałam sobie z niego sprawy, bo dobrze widziałam (co to za wada, która jest, ale dobrze się widzi?)... Masakra... Dobrze, że jest internet
![]() SaBka =) - czy lekarz wskazał Ci, jakich parametrów się trzymać? Soflensy mogą być małe, jeśli chcesz uniknąć koniecznie wizyty u lekarza, lepiej weź większą krzywiznę niż mniejszą, bo soczewka podsychając, kurczy się. Poza tym łatwiej stwierdzić, że jest za duża niż za mała (tego się nie czuje), bo to widać. Sama nie wiem, jaką mam dokładnie zalecaną krzywiznę i średnicę, bo dostałam chyba to, co akurat było na stanie (i to był zły wybór). Wiem tylko, że 8,3 może być za małe, a średnica max. 14,2.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-05-01 o 01:31 |
|
|
|
#1777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1778 |
|
Rozeznanie
|
hej, skończyły mi się juz soczewki i muszę złożyć zamówienie na nowe
dotychczas nosiłam firmowe z viosion express, takie mi założyli jak byłam na wizycie, dopiero później nieco o nich poczytałam- mimo to bardzo mi służyły i nie narzekałam na nie. Teraz chciałabym zmienić na jakiieś inne mój promień krzywizny: 8,7 wada: OP (-4) OL(-3) brak astygmatyzmu jakie soczewki polecacie zastanawiam się między B&L soflens, B&L Optima, a Acuvue dwutygodniowymi liczę na Waszą pomoc
|
|
|
|
#1779 |
|
Zadomowienie
|
rhapsody ja polecam te ostatnie - Acuvue dwutygodniowe. Ja je stosuje miesiąc chociaż są dwutygodniowe
|
|
|
|
#1780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1781 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1782 |
|
Nie depcze krokusów
|
Rhapsody - jaką masz średnicę (dia)? Wcześniej nosiłaś miesięczne iWear, czyli zapewne szkła silikonowo-hydrożelowe najbardziej zbliżone budową do Air Optix (wybierając je odczujesz najmniejszą różnicę --> bc 8,6, dia 14,2), a Optima (bc 8,7, dia 14), Soflens59 (bc 8,6, dia 14,2) i Acuvue2 (bc 8,3 i 8,7, dia 14) są hydrożelowe, czyli zbudowane z materiału starszego technologicznie, niewskazanego dla osób z suchym okiem, mniej przepuszczającego tlen. Jeśli nie chcesz iść do lekarza teraz, to wybierz identyczne parametry co miałaś poprzednio (jeśli średnica jest odrobinę inna, to wybierz te, co mają tę samą krzywiznę) i przy najbliższej kontroli poproś go, żeby obejrzał, czy nowy model dobrze leży.
Fajnie by było, jakbyś miała możliwość najpierw wypróbowania pary, kupując na sztuki w sklepie. Jeśli Ci nie będą odpowiadać, nie stracisz kasy na całym opakowaniu.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-05-02 o 00:16 |
|
|
|
#1783 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wlasnie niee... :/ nic mi nie powiedzial tylko przypisal J&J o srednicy 14.5 i krzywiżnie 8.6 z tego zrouzmilalm ze takie moje oczka maja wymiaryy i takich szuukalalm na internecie ale poszlam do optyka przy tym gabinecie gdzie bylam i pytalalm sie czy moglabym dostac sioczewki z B&L na proobe powiedzieli mi ze nie tylko dali Zeiss (myssllam ze to dlatego ze chodzi o te parametryy ze zeiss maja takie wlansie jak J&J ) a tu sie okazalooo ze poprostuu tylko takie pewnie mielii bo ta firma ma sowje inee parametry :/ CZYLI MOWISZ ZE LEPEJ WIEKSZE NIZ MNIEJSZE ?? |
|
|
|
|
#1784 |
|
Raczkowanie
|
powiedzcie mi
jak sie to objawia czy soczewka jest za duuza czy za maala ;>?????? slyslzlam ze jak za duuzaa to spaadaaa z oka ? ;>
|
|
|
|
#1785 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
maparwde material hydrozelowy sie starszy technoliogicznie i nienajlepszy?? ja wlansie myssllam ze jest lepszyy niz tej zwyyklyy na innym watku przeczytaalm ze soczewki zrobione z tego materialu J&J mozna nosic nawet do miesiacaa bpo nie osadza sie na nim bialaka i ogolnie jest dobryy tylko trzeba czyscic soczewke mechanicznie ????? |
|
|
|
|
#1786 |
|
Nie depcze krokusów
|
Tutaj masz małe porównanie. Co oznacza wg Ciebie "zwykły" materiał? Najnowsze są silikonowo-hydrożelowe i takie również posiada J&J, np. Acuvue Advance, Oasys - obydwa modele 2-tygodniowe, używane często bez szkody przez miesiąc, gdy nie ma przeciwwskazań (o tych osadach nie czytałaś w innym wątku, tylko w tym, to była wypowiedź Lalaith).
Soczewka nie może spaść z oka! Gdzie to słyszałaś?! Kiedyś na meczu siatkówki wypadła, ale zawodnik dostał piłką w głowę. Jeśli krzywizna jest za duża, to objawy mogą być różne zależnie od średnicy, materiału i czasu od założenia. Zazwyczaj soczewka jest zbyt ruchoma, nie układa się centralnie (u mnie tak było), po mrugnięciu lub ruszając gałką oczną przez chwilę źle się widzi, bo musi "nadążyć", koniec końcem z powodu nadmiernej ruchomości sprzyja uszkodzeniom mechanicznym rogówki (zdzieraniu wierzchnich warstw jej nabłonka).
|
|
#1787 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wlasnie problem w tym ze na kartce ktora dostalam od optyka mam podana tylko krzywizne a zadnej srednicy, moze wiec mam jakas standardowa, nie wiem ![]() chyba zdecyduje sie ostatecznie na acuvue j&j dwutygodniowe jeszcze sie waham miedzy kwartalnymi bauscha powiedzcie mi Dziewczyny, jesli mam dwie rozne moce soczewek, jest szansa kupic w ramach jednego opakowania soczewki u jednego sprzedawcy, czyli 3 takie i 3 takie, jesli sa pakowane po 6 szt, czy musze od razu kupic dwa opakowania? pozdrawiam |
|
|
|
|
#1788 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
|
|
|
|
#1789 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
o tym ze moga spadac z oka powiedziala mi pani ktora sprzeadaje w gabinecie optycznym powiedziala mi ze miala soczewki zaduuze i ze jej wypadaly z oka wiec nie wiem .... :/ |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1790 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepsze, że te soczewki dobrała mi moja absolutnie przecudowna Pani Okulistka.
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2008-05-04 o 16:39 |
|
|
|
|
#1791 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1792 |
|
Raczkowanie
|
nosila ktoras z was soczewski air optix for astigmatism ciba vision?? ;> zamierzam soebie jeee kupic .... ale najpierw chce zasiegnac waszej poraady
|
|
|
|
#1793 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1795 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe
Kiedy zaczęłyście nosić soczewki kontaktowe ? Moja okulistka uważa , iż powinnam mieć min. 14 lat.
|
|
|
|
#1796 |
|
Zadomowienie
|
Moja namawiała mnie na soczewki od 12-13 r.ż. mniej więcej. A zaczęłam nosić w styczniu 2002. W 2 klasie gimnazjum, czyli jak miałam 14 lat.
|
|
#1797 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odp. i przepraszam, ale muszę na chwilę offtop :
beacia z forum o krolikach ?
|
|
|
|
#1798 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.
|
|
#1799 |
|
Raczkowanie
|
ja slyszlalm nawet ze od 18 dziewczyny jak sie skonczy okres dojrzewaznia ... sama tyluu nie mam i "walczylam" o to z mama ... bo ona byla tego zdania ze od 18 ja jej powiedizlaam ze to wlaasnie teraz soczewski sa mi najbardziej potrzebne jak bede okolo 30 to moge sobie nosic i okuularki ... na internecie wyczyalalm ze nie ma LIMITUU WIEKU TRZEBA POPROSTUU BYC NA TYLE ODPOWIEDIZALNYM ZEBY DBAC O SOCZEWKI JAK NALEZYY...
|
|
|
|
#1800 |
|
Zadomowienie
|
czesc dziewczyny jestem tu po raz pierwszy i mam pytanie .. ile mniej wiecej kosztują soczewki jednodniowe? bo na codzień nosze okulary, ale chciałabym tak od czasu do czasu ubierać soczewki...
dodam że mam dosc duzą wade wzorku (jestem krótkowidzem)
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.

).

sprobuuje solfensy albo te optixy... szkoda ze nie moge torycznych zamowidz gdzies po jedenej parzee :/

?