|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#1771 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
o ja czasami, a o co chodzi?
swoja droga dawno nie bylam, musze sie przejsc |
|
|
|
#1772 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#1773 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
P
Sniadanie -3 kromki chleba ¿ytniego - ser lazur z niebiesk± ple¶nia du¿o bo kocham 6 plastów hah - ser bia³y wiejski (twaróg )z mas³em i ¶mietan±i na to ³y¿ka miodu - mas³o/ 2 plastry indyka pieczonego/ ogórek konserwowy jajecznica z cebulk± z 3 jaj wiejskich 2 sniadanie - ok 300g makaronu (tak suchego nie jestem pijana ani naæpana) z 350 g sera bia³ego t³sutego i 2 ³y¿ki mas³a oraz cukier wyszlo 2 miski pe³ne i je zjad³am z ³akomstwa bo takie dobre Obiad -2 ga³ki ziemniakó ze ¶mietana -gulasz z indyka zamielany smietana i zag. m±k± -marchewka z groszkiem z mas³em i m±k± Podwieczorek -talerz kapusty z pieczarakmi sma¿onymi i cebul± sma¿on±(bigos weg.) - 1 delicja malinowa - pó³ babeczki (nie mojej cudem ugryz³am) Kolacja bêdzie mleko z miodem lub kefir 400 g 2 kanapki z serem i miodem po³ makreli
|
|
|
|
#1774 |
|
Zadomowienie
|
oj akurat nie jadlam tego
|
|
|
|
#1775 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda...ale i tak dziêkujê
|
#1776 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Zaszala³am dzisiaj, a¿ mi trochê wstyd :P
U/P: ¶niadanie 35g kaszy pêczak na "mleku budyniowym" (100g mleka, trochê wody, ³y¿ka proszku budyniowego, p³aska ³y¿eczka lnu mielonego) z ³y¿k± wiórków kokosowych i kostk± gorzkiej czekolady, jab³ko, kawa z odrobin± mleka 1,5& II ¶niadanie 2 kromki chleba ziarnistego z sa³at±, kie³basa senatorska (70g) podana z ketchupem, kostka gorzkiej czekolady, kawa z odrobin± mleka 1,5% obiad zupa tajska (makaron ry¿owy, krewetki, kurczak przesma¿ony, grzyby mung, mleko kokosowe) p³aski talerz; sma¿ona na ³y¿eczce oleju sezamowego pier¶ z kurczaka, 1,5 ziemniaka ugotowanego, fasolka szparagowa przek±ska 20g s³onecznika kolacja twaróg chudy 50g z jogurtem naturalnym 250g, p³atkami zdrowy b³onnik 15g, ³y¿eczk± lnu i d¿emu, cynamonem, kromka chleba ziarnistego z sa³at±; ³y¿eczka kakao naturalnego z 2/3 szklanki mleka 1,5% w miêdzyczasie marchew, 1,5l wody, DRA¯E MLECZNE 90g, piêtka chleba -75 minut æwiczeñ Edytowane przez Seducer Czas edycji: 2013-11-10 o 18:51 |
|
|
|
#1777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widzê tutaj ani jednego pe³nowarto¶ciowego dania, ¿adnych potraw same lekkie przek±ski które mo¿na sobie je¶æ bez wyrzutu pomiêdzy posi³kami kiedy siê odchudza. Omlet z gruszk± i kawa³kiem jab³ka jest za s³aby nawet jak na redukcjê, przykro mi. Sama robisz sobie krzywdê. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-11-10 o 18:58 |
|
|
|
|
#1778 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1779 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 187
|
No dobra, wróci³am. Ale tylko na chwilê
![]() Utrzymanie: I. wilgotnie, przypieczone pancakes kakaowo-dyniowe posypane posiekanymi orzechami brazylijskimi II. serek wiejski z kiwi, namoczonymi rodzynkami i kupn± tahini III. zapiekanka ry¿owa z dyniowym puree, porem, czerwon± i bia³± fasol± oraz pokruszonym serem feta na wierzchu IV. 2 ¶redniej wielko¶ci jab³ka V. cynamonowa jajecznica podana z plasterkami surowego korzenia pietruszki i mas³em orzechowym Jak teraz na to patrzê to nie jest tak ¼le jak my¶la³am. W sumi to nawet ³adnie chyba wysz³o
|
|
|
|
#1780 |
|
Zakorzenienie
|
Tofu ciêzko u mnie dostaæ a jak jest to bardzo drogie
|
#1781 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 212
|
Cytat:
jeszcze napisz, ze du¿o pijesz i utrzymujesz jak±¶ aktywno¶æ to bêdziemy mog³y wystawiaæ Twoje jad³ospisy w ramkê haha oby tak dalej!Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Okazje i pomys³y na prezent
|
|
#1782 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
U
![]() I kakaowa owsianka gotowana z ³y¿k± otr±b pszennych na mleku 2%, z jab³kiem i kawa³kami ¶wie¿ego kokosa II kawa³ek pe³noziarnistego chlebka bananowego z orzechami w³oskimi posmarowany bieluchem, kilka wêdzonych ¶liwek III burger drobiowy podany na pieczonych ziemniakach z sosem musztardowym, pomidor z rukol± i czerwon± cebul±, kubek roso³u ![]() IV 2 kromki razowego chleba orkiszowego z domowym ajwarem i pieczonym kurczakiem 2 piwa w typie porter do picia ponadto: 2x espresso, pokrzywa, woda |
|
|
|
#1783 | ||
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 113
|
Cytat:
Dla mnei dalej TRAGICZNIE. A jestes zmeczona jak wejdziesz na drugie pietro, bo za ma³o jesz, zapewne nie masz w ogole energii i zadnego zapa³u. Ja juz nie bede komentowac takich jadlospisow, jak kto¶ w ogole rad nie stosuje, bo i po co.
||
|
|
|
#1784 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 563
|
P?
I jogurt naturalny 180g + 6 migda³ów + 3 ³y¿ki musli (bez dodatku cukru, z goj± - gor±co polecam, smakuje jak marzenie ); kajzerka z 2 plastrami szynki wiejskiej, Delm±, 2 plastrami pomidora i li¶ciem sa³aty; herbata zielonaII szklanka winogron; mleko smakowe truskawkowe 250 ml III grahamka z Delm±, li¶ciem sa³aty, kawa³kiem ogórka konserwowego, spor± ilo¶ci± ³ososia wêdzonego (ok. 50 g, pó³ tacki); szklanka soku marchewkowego IV gigantyczny kotlet mielony z miêsa drobiowego z warzywami w ¶rodku; ok. 2 gotowane ziemniaki z koperkiem; sa³atka z kapusty kiszonej i marchewki; du¿a micha roso³u (nie zjad³am ca³ego... ale co gêste wyjad³am); sok pomarañczowy 300 ml V budyñ czekoladowy z kawa³kami orzechów z wkrojonym bananem VI 2 du¿e kromki chleba orkiszowego z 2 ³y¿eczkami Delmy, du¿ym plastrem ¿ó³tego sera wêdzonego, plastrem szynki wiejskiej i jajkiem na twardo; sa³atka z ca³ego pomidora, ma³ego ogórka ze s³oika, szczypiorku i ³y¿eczki oliwy z oliwek Po: rzadki kisiel, bodaj¿e ¿urawina z melis±. |
|
|
|
#1785 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1786 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 336
|
Dzisiaj mia³am za³amanie ale jako¶ musze wzi±¶æ siê wgar¶æ !!!Pomocy mam 15 lat 164 i wa¿e 40 kg musze przytyæ a jem tak miesi±c po szpitalu szchud³am 5 kg !!
¦niadanie :P³atki z mlekiem +jab³ko obiad: warzywa na patelnie +100 piersi z kurczaka +1 jab³ko kolacija :sa³atka (kukurydza jajko sa³ata groszek jogur nat , pomidor) |
|
|
|
#1787 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale dziêki! Przynajniej co¶ jest dobrze ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1788 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
Przyznam ¿e jest smacznie ale wcale nie tak idealnie. Pe³ne i warto¶ciowe posi³ki to tylko ¶niadanie i obiad, dwójka to jakby przek±ska, czwórka to nie posi³ek a kolacja typowo redukcyjna, a jak kojarzê to dopiero skoñczy³a¶ P, wiêc uwa¿am ¿e o wiele za ma³o. Choæ nie typowo i smacznie ...
|
|
#1789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiejsze U/R na luzie, wsta³em o 11 :Po przebudzeniu: ciep³a woda z sokiem z cytryny i miodem lipowym 1: koktajl proteinowy (mleko migda³owe, od¿ywka bia³kowa, mro¿one maliny, p³atki ¿ytnie pe³noziarniste, zmielony nie³uskany sezam, jagody goji) + 2 jab³ka 2: 4 kromki ¿ytniego razowca (2 z mas³em i kie³kami broku³a, 2 z ricott± i kie³kami) + 2 kie³baski drobiowe z fileta (bez konserwantów i zapychaczy, sprawdzone) + sa³atka z pomidorów, ogórka ma³osolnego, dymki i czerwonej papryki +musztarda 3: pe³noziarniste spaghetti z boczkiem, czerwon± i ¿ó³t± papryk±, czarnymi oliwkami, cebul±, przecierem pomidorowym, natk± pietruszki i parmezanem (po raz pierwszy takie zrobi³em, lepsze od boloñskiego ) 4: sa³atka ze szpinaku, buraków, granatu, czerwonej cebuli, orzechów w³oskich i bryndzy + pasek czekolady 99% + podwójne espresso z mlekiem 1,5% 5: sa³atka z wêdzonej makreli, serka wiejskiego, papryki, ogórków konserwowych, quinoa i czerwonej cebuli z koperkiem i jogurtem greckim + do picia: woda, czarna herbata z cytryn±, lipa, melisa, 1/2 butelki Desperados Red (pierwszy raz pi³em )Ruch: - 1 h si³owni pod chmurk± (nie mog³em siê powstrzymaæ dopiero niedawno j± odkry³em ) /5 minut rozgrzewka, 10 minut krzes³o, 15 minut prasa, 15 minut wio¶larz, 15 minut orbitrek/- 1h spaceru (zakupy) |
|
|
Okazje i pomys³y na prezent
|
|
#1790 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No i chocia¿ drugi podpunkt ja akurat nazwa³abym posi³kiem (w koñcu jest w nim bia³ko, wêgle i t³uszcze, a i kalorii nie ma³o) to co do czwartego siê zgadzam. Jednak lubiê zapisywaæ to po swojemu, nawet je¶li posi³kiem to nie jest, a my¶lê, ¿e nie jest to zbyt wielkim problemem dla innych. Na redukcji kto¶ wyjada ³y¿kê mas³a orzechowego na kolacjê? A tak serio to po prostu mia³am ochotê ma tak± kolacjê i nie chcia³am jeszcze na si³ê nic do niej dodawaæ. Co do przytycia, to by³am na takim lekkim P, ¿eby podbiæ wagê o oko³o 2 kg tylko, no i jad³am wtedy mniej wiêcej tyle co teraz i po prostu waga zaczê³a staæ.No to kolejne, w sumie w miarê podobne do tamtego, Utrzymanie te¿ dodam: I. tosty francuskie z chlebka czekoladowo-sezamowego z dodatkiem aromatu ¶mietankowego sma¿one na ³y¿eczce t³uszczu kokosowego II. twaróg z pomarañcz±, namoczonymi jagodami goji oraz gar¶ci± orzechów laskowych III. zapiekanka ry¿owa z dyniowym puree, porem, czerwon± i bia³± fasol± oraz pokruszonym serem feta na wierzchu (IV.) dwa ¶redniej wielko¶ci jab³ka V. orkiszowy omlet biszkoptowy z pomarañcz± i migda³ami Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2013-11-11 o 20:47 |
|
|
|
|
#1791 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
|
|
|
|
#1792 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 914
|
Cytat:
|
|
#1793 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 111
|
Ervisha, jadalam swego czasu w green wayu. Kofte tez (to byl jeden z moich ulubiencow
). Nie jestem pewna co do tego, z czego byla robiona. Mogl byc paneer, ale nie musial. W razie czego tu, gdzie teraz mieszkam, paneer jest w knajpach indyjskich czesto zastepowany tofu w weganskich wersjach potraw i smakowo nie ustepuje oryginalowi.Ale na czuja wydaje mi sie, ze mozna sprobowac ze zwyklym twarogiem. Zreszta - zobacz co znalazlam: http://www.znajdzprzepisy.pl/click/i...gazone.blox.pl |
|
|
|
#1794 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
To zwykle niedowierzanie,bo powolny spacer to znikomy ruch,bylo na maratonie mnostwo dziadkow i tempo bylo tragiczne. Dzieki za to'niereformowalna',zapew ne Ty jestes idealem nigdy o nic nie pytasz i znasz odpowiedz na wszystko,kolezanko serdeczne gratulacje w Twoja strone,dyplom do tego?
Wiecie moze ile kalorii ma kilogram swojskiego tlustego twarogu? Zawsze mnie to zastanawialo,a wtryniam go dzien w dzien. Uwielbiam lekko posolony. |
|
|
|
#1795 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 111
|
Bibiannaa, wiesz na czym polega problemy z Toba i Twoja aktywnoscia? Czasem mozna odniesc wrazenie, ze Ty niby rozumiesz, ze nie powinnas itp., ale jednoczesnie temat ruchu (zwlaszcza chodzenia i biegania) dosc czesto u Ciebie wychodzi i jakos tak mimochodem wkrecasz sie w tego typu akcje jak ten spacer teraz. Jak dla mnie to, co powiedzial kalkulator, jest wysoce prawdopodobne - w koncu nawet przy wolnym tempie 8 godzin ruchu non stop... I prosze, nie zaperzaj sie tak. Czesc osob tutaj ma/miala tego typu problemy, co Ty teraz. Jednoczesnie malo komu pomaga glaskanie po glowce, uwierz mi. Nikt tutaj nie jest Twoim wrogiem, wiec nie oczekuj bagatelizowania problemu przez ludzi Tobie zyczliwych.
Co do twarogu - nie mam pojecia. Na pewno jest dosc tlusty, ale tez zdecydowanie zdrowszy niz supermarketowy Jedz na zdrowie i ciesz sie, zazdroszcze Ci, ze masz do takiego dostep |
|
|
|
#1796 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 563
|
Bibiannaa, wierz±c ilewazy w 100g twarogu t³ustego jest 148, mo¿na chyba przyj±æ, ¿e ten twój ma podobn± warto¶æ.
Przy okazji - jeste¶ na P, prawda? Jak tam to twoje tycie wygl±da? Ja te¿ jestem na P, ale mi zasugerowano w³a¶nie ograniczenie ilo¶ci bia³ka (sama uwielbiam nabia³ i jad³am go b. du¿o), m.in. ze wzglêdu na przeci±¿enie nerek jego nadmiarem... |
|
|
|
#1797 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Przepraszam. Masz racje zapalam sie tak niepotrzebnie. Wiesz ten spacer duzo dla mnie znaczyl,to cel na dzieciatko mojej znajomej. Na co dzien ograniczam. W kazdym razie zjadlam 2 kolacje i nadrobilam to 1000kcal,mim,o,ze tyle moglam nie spalic,a noz wyjdzie mi na dobre.
Co do mojego P jest 3000tys kcal od tygodnia,bez ruchu,bo mialam tydzien usztywniona kostke. Zwaze sie doiero w niedziele. Zapewne moj twarog ma wiecej,bo babcia nie sciaga smietany obstawiam 200kcal na 100g |
|
|
|
#1798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wra¿enie ¿e wci±¿ ciê¿ko zaakceptowaæ Ci fakt ¿e masz je¶æ i przestaæ siê katowaæ æwiczeniami. Przywi±zujesz wiêksz± uwagê do ilo¶ci spo¿ytych i spalonych kalorii ni¿ niejeden na redukcji. Jak dla mnie to Ty masz jeszcze spory problem... Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-11-11 o 17:13 |
|
|
|
|
#1799 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
dzisiejsza eRka:
¦niadanie: jaglanka (40g) z jab³kiem, cynamonem, przypraw± do piernika,³y¿eczk± ksylitolu II ¶niadanie: 2 kawa³ki chleba razowego posmarowanego cienko mas³em, z szynk± i warzywami, gar¶æ orzechów w³oskich Obiad: 50g ry¿u z kurczakiem (ok.130g) i warzywami, na ³y¿ce oleju Podwieczorek: serek wiejski 200g z ³y¿eczk± miodu Kolacja: jajecznica z 2 jaj z cebulk± i pomidorem
|
#1800 |
|
Zakorzenienie
|
O dziwo nie w Almie czy Krakowskim Kredensie (tam to ju¿ na pewno nigdy po wêdliny nie pójdê, ceny kosmiczne a sk³ady jak w Carrefour
W ka¿dym b±d¼ razie sieciówek unikam jak ognia.
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 2 (0 u¿ytkowników i 2 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:28.

)

105 --> 102,4
W ka¿dym b±d¼ razie sieciówek unikam jak ognia.