firemountaingems - są chętni na wspólne zakupy? - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-10, 17:56   #1801
demit
Raczkowanie

GG do demit
Wink Dot.: firemountaingems - są chętni na wspólne zakupy?

Ja się chętnie podłączę pod zamówienie. Mam już upatrzoną jedną rzecz z fmg, ale szukam, może coś jeszcze wpadnie mi w oko
Do środy powinnam się już zdecydować co chcę
demit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 14:36   #1802
kapuszek
Przyczajenie

Dot.: firemountaingems - są chętni na wspólne zakupy?

To czekam na maila.
kapuszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 19:52   #1803
demit
Raczkowanie

GG do demit

Zagapiłam się i maila z zamówieniem wysłałam dopiero dzisiaj
demit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 12:06   #1804
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Jako, że dwie osoby z zebranej po cichu ekipy uratowały się przed wydaniem majątku w FMG i zrezygnowały z zamawiania w ogóle a z jedną jakoś straciłam kontakt ostantio szukam dwóch-trzech osób, które mają ochotę przyłączyć się do wspólnego zamówienia w http://www.firemountaingems.com

Preferowałabym udziałał osób, z którymi już zamówieniowo współpracowałam i które nie zrobiły mnie w konia. Mogę jednak przygarnąć jakieś nowe dobre dusze, które zgodzą się na ustalone wspólnie z pozostałymi dziewczynami warunki, czyli pokrótce:

1. Z zamówieniem trzeba się spręzyć i zdecydować co się chce maksymalnie do jutra wieczorem/pojutrza rano, żeby nam się całość nie rozwlekła jak gumka w starych majtach

2. Cenami obowiązującymi nas w tym zamówieniu są ceny czarne (nie niebieskie, nie zielone, nie różowe) czyli najniższe.

3. Do cen podanych na stronie w dolarach należy doliczyć dodatkowe koszty, czyli:
- koszty wysyłki + pakowania (z FMG)
- podatek vat naliczany na granicy
- cło naliczane na granicy
- koszt obsługi celnej (zazwyczaj kilkadziesiąt złotych dzielone po równo)
- koszty wysyłki ode mnie do Was

4. Koszty wysyłki z FMG będę znała (łącznie) dopiero po włożeniu całego towaru do koszyka. Są one zalezne od wagi paczki, więc im lżejsze rzeczy się zamawia, tym mniej się za wysyłkę płaci. Między sobą koszty wysyłki będziemy dzielić proporcjonalnie do wagi, żeby nie było sytuacji, że osoba zamawiając jedne bigle (ale takich nie ma ) zapłaci za wysyłkę tyle samo, co osoba mająca w paczce kilo swojego towaru

5. Cło dzielimy proporcjonalnie do wartości zakupów, czyli kto zamowi za więcej $ zapłaci proporcjonalnie więcej cła. Ile wynosi cło, tego się dowiemy dopiero na granicy, bo nikt nie zna toku rozumowania i grupowania towarów przez celników polskich Zazwyczaj to jest od kilku do kilkudziesięciu procent.

6. Vat wynosi 22% i płaci się go niestety od wartości zakupów i od kosztów przesyłki także, chyba że coś się w tym temacie zmieniło.

7. Za towar i mniej więcej za przesyłkę będzie trzeba zapłacić z góry, bo w momencie zamawiania ściągnie mi od razu kasę z karty, więc tę kasę na koncie muszę mieć Za vaty, cła i inne duperelele się rozliczymy potem finalnie, jak już wszsytko będzie u mnie

8. Jak długo towar będzie do nas szedł, tego nie wiedzą nawet najstarsi górale, bo wszystko zależy od humoru celników. Do Polski paczka dochodzi przeważnie w tydzień, na cle może stać dwa dni, a może stać miesiąc (no dobra, miesiąc to stał tylko raz i to był wyjątkowy przypadek, zazwyczaj to aż tyle nie trwa, ale no, zdarzyło się )

To z takich najgrubszych ustaleń, resztę dopowiem już potem

Jesli więc jest ktoś chętny na zakupy, w których nie wiadomo kiedy ostatecnzie je otrzyma i ile za nie zapłaci - zapraszam na PW Jak trzy osoby się znajdą, to wyślę link do tableki w której zbieramy zamówienia i przeprowadzamy różne ważne życiowe dyskusje

Aha, od razu napiszę, że zamawiać można co się chce, z wyjątkiem korala i rogu, którego i tak nam nie wyślą ze względu na regulacje prawne tyle że z mojego doświadczenia wynika, że w FMG warto zamawiać raczej rzeczy, których u nas po prostu nie ma (i z tego powodu można nawet za nie ewentualnie przepłacić ) a nie rzeczy, które cenowo się opłacają. Jeśli ktoś czai się na sznur korali weneckich w śmiesznej cenie, to może się zdziwić gdy ten ciężki sznur tak wpłynie na jego działkę za wysyłkę, że jego waga zje całą oszczędność w cenie
No ale to już do rozważenia ewentualnych kupujących.

Ja na przykład zamawiam tm trochę ładnego srebra, trochę Swarów u nas dostępnych tylkow FP, jakieś listki w zywicy i tenshę (plus parę pomniejszych drobiazgów nieskategoryzowanych) bo to są wszystko lekkie rzeczy

Dobra, tyle z opowieści dziwnej treści Reszta na PW
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 17:14   #1805
komurcia
Raczkowanie

Właśnie przeglądam katalog i patrzę co by mnie interesowało
komurcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-01, 17:22   #1806
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Cytat:
Napisane przez marisella Pokaż wiadomość
Jesli więc jest ktoś chętny na zakupy, w których nie wiadomo kiedy ostatecnzie je otrzyma i ile za nie zapłaci - zapraszam na PW Jak trzy osoby się znajdą, to wyślę link do tableki w której zbieramy zamówienia i przeprowadzamy różne ważne życiowe dyskusje
Bardzo dziękuję za szybki i obfity w wiadomości odzew. Trzy osoby zostały już wyłonione przez jednoosobowe jury w składzie: Marisella.

Wszyscy inni chętni mogą gromadzić rzeczy w koszyku, bo moze za miesiąc-półtorej zamówimy coś tam znów
Stary 2010-03-01, 17:42   #1807
Biedronka1
Wtajemniczenie

Mari, nigdy więcej tak nie rób, człowiek nie zdąży przeczytać a Ty już wyjeżdżasz z informację że nie ma miejsc
Biedronka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 07:27   #1808
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Cytat:
Napisane przez Biedronka1 Pokaż wiadomość
Mari, nigdy więcej tak nie rób, człowiek nie zdąży przeczytać a Ty już wyjeżdżasz z informację że nie ma miejsc
Bo to była normalnie taka szybka akcja dla osobników zrośniętych z komputerem i przyssanych do netu na amen
Ale tak w ogóle to masz PW. Znaczy za minutę będziesz mieć
Stary 2010-03-03, 15:10   #1809
MadiSilk
Raczkowanie

GG do MadiSilk

Spóźniłam się, prawda? Kolejne zamówienie za miesiąc dopieroo?
MadiSilk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-04, 10:23   #1810
101Milka
Zadomowienie

GG do 101Milka

Ja tylko tak, może jak będziecie robić zamówienie to się skuszę?

moje drobiazgi z września
101Milka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości