|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1801 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad�ospisy, cz��� XIII
Cytat:
![]() |
#1802 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad�ospisy, cz��� X. [posty chorobowe, w�tek zbiorczy]
Cytat:
domyślam się które i zdecydowanie popieram ![]() przykro patrzec jak choroba zabija resztki racjonalnego myślenia, a zamiast zamiaru zdrowienia pojawia się zamiar wystosowania idealnego jadłospisu. kiedy powrócicie do odpowiedniej wagi, prawdopodobnie nieuświadomiona większośc uzna was za osoby zdrowe, a wy dalej będziecie rozdarte gdzieś pomiędzy jedzeniowymi schematami a delikatnym pragnieniem życia, tak delikatnym, że właściwie niezauważalnym. ponadto objawy przy prawidłowej wadze często przestają byc czymś, co przysparza uwagi ze strony bliskich, także odpada kolejna 'korzyśc' z choroby. tak bardzo bym chciała, żebyście zdały sobie sprawę, że korzyści płynące z choroby, to złudne korzyści. bezpieczeństwo wynikające z planowania to żadne bezpieczeństwo. uwaga ze strony otoczenia. to minusy. to coś, co na dłuższą metę ogranicza i nie pozwala wejśc w prawdziwe życie z pełną odpowiedzialnością za swoje czyny i emocje, droga na skróty. droga na skróty do emocjonalnego wypalenia. do wegetacji. i fajnie by było, gdyby niektóre z was zwróciły uwagę na posty izy, bo są na prawdę wartościowe, a nie odpisywały wyłącznie na te dotykające tematu pt. ile mogę zjeśc kanapek, a co jest najlepsze na śniadanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1803 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
Skomplikowana na wszystkie twoje pytania powinien odpowiadać twój lekarz a nie my! Za to kurde płacisz/twoi starzy płacą, żeby cie leczyli a przy tym informowali o kwestiach dotyczących jedzenia.
Niby przytyłaś i twoja historia jakby zmierza ku lepszemu, natomiast nadal wychodzę z "podziwu" co to za twór w którym się znajdujesz. W normalnym szpitalu przy takim wychudzeniu miałabyś już dawno przynajmniej kroplówki; lekarze niechętnie trzymają ludzi przez miesiąc na oddziałach a co dopiero tyle czasu co ty! Ech... "dziewczeta, bo zoladek boli i czuje sie strasznie przepelniona; jak jutro tak samo bede jadla to to minie?" to miał być żart?czy jest tu gdzieś wróżka na sali? Zapytaj pana doktora i przestań zaśmiecać to forum! Niech ci wypiszą jeszcze jakieś lekarstwa uspokajające na noc bo mam wrażenie że cierpisz na histerię. Jak to jest szpital ,to zamiast klepać tu wypociny maszeruj do pielęgniarek, może ci coś dadzą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1804 |
BAN stały
|
Dot.: Nasze codzienne jadĹospisy, czÄĹÄ X. [posty chorobowe, wÄ
tek zbiorczy]
Musze sie chyba wyladowac, jakos sie wkurzylam, nosi mnie!
![]() ![]() Pamietacie, gdy zaczelam jesc, waga szybko rosla, bo organizm odzwyczajony magazynowal; 2,5 kg, potew stanelo, lekko spadlo i juz stalo - bo organizm przywykl; wczoraj nagle zwiekszylam i objetosciowo i kalorycznie (z dnia na dzien o kilkaset ![]() ![]() ale bedzie rosla juz ciagle, bo przywykne do ok 3tys. kcal ![]() Jutro kolejne +300g i do domku, nie za szybko 700g w 2 dni? Niedobrze mi dzis, zwiekszam ciagle; do sn. 3 kanapki, dojde dzis do 3tys. Nie obciazam zoladka? |
![]() ![]() |
![]() |
#1805 |
Raczkowanie
|
skomplikowana_18 nie zastanawiaj się czy obciążasz żołądek dodatkowym jedzeniem czy nie. jak się doprowadziłaś do tej wagi jaką w tej chwili masz to też myślałaś o tym, czy to jest dobre dla twojego organizmu?
jedz i nie myśl o tym co ile ma kalorii, bo to tylko pogłębia twoją chorobę. w ogóle zajmij się czymś innym. poczytaj coś może, pooglądaj. masz odbudować wyniszczony organizm, więc logiczne, że musisz dodawać więcej jedzenia. kiedyś potrafiłaś się głodzić, to teraz na pewno dasz radę i w tę drugą stronę. ![]()
![]() |
#1806 | |
Rozeznanie
|
tek zbiorczy]
Cytat:
Od czego masz psyhologa!!!!!!!!!!!!!!! wiesz do czego On jest CI potrzebny? Żebyś mu powiedziała o swoich uczuciach!!!!!! Ale Ty go zapewne oszukujesz,JA SIĘ PYAM,CZY ON WIE ŻE GODZINAMI PRZESIADUJESZ NA FORUM POŚWIĘCONYM DIETETYCE, WYPUTYJESZ SIĘ O METABOLIZM I POGRĄŻASZ SIĘ W CHOROBIE? ODPOWIEDZ.! Ja miałam kategoryczny zakaz na internet bo wiedziałam że pierwsze co zroboię do wejdę no google i zaczne wyszukiwać tabelek, super dietek itd. Nigdy z tego nie wyjdziesz, może i przytyjesz może i wyjdzesz ze szpitala ale chora będziesz nadal. Zobaczysz. Osobiście uważam że powinnam zgłosić ten post do Izy, ale niechcę jej sprawiać kłopotu, sama osądzi czy warto się Tobą przejmować, bo wybacz ale zachowujesz się naprawde...no niewiem dziecinnie?? Piszesz o swojej wadze zrostach/spadkach po 8798764973524milionów razy, oczekujesz rad którye Ci już wszyscy pokolei dawali, a Ty nadal oczekujesz uwagi. Wybacz, ale myślę że po ty poście już wszyscy się wkurzą, Nie chciałam Cię obrazić,, jeśli tak się stało to wybacz.
![]() |
#1807 |
Raczkowanie
|
"i tak pewnie kilka dni szybko az przystopuje i juz zwolni, nie?"
A po co ma zwolnić? Ty przy takim wychudzeniu pozbyłaś się na pewno w dużym stopniu tkanki mięśniowej, gdyż organizm żywił się własnymi tkankami (tymi z narządów też!) i walczysz w tej chwili o jej odbudowanie. ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- "powiedzialam, ze przytylam dzis sporo, ze prawdopodobnie jutro przepustka; ale jakas poirytowana sie zrobilam! buhahahahahaha! A jutro usadzisz klocka i powiesz im, że schudłaś.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1808 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Po Twoich postach widać, że boisz się przytyc.
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-02-17 o 13:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1809 |
BAN stały
|
tek zbiorczy]
Cokolwiek bym nie napisala, zawsze jestem krytykowana
![]() to, ze zrobilam taki postep i to, ze jest juz rowne 3 kg wiecej to sie nie liczy? Tyje, dzis +400g, jutro pewnie tez (wiecej jedzenia), pozniej pewnie sie unormuje i bedzie szlo wolniej. Tak jak ostatnio, tyle, ze juz pozniej do tycia nie starczalo; p.doktor tez sie o to pytalam, powiedziala,ze nic mi nie bedzie. A co do kroplowek to zart? ![]() Teraz juz jem tak, ze tyje; lekarze maja zaufanie, sa efekty wagowe ![]() Niepokoi mnie jedynie to, czy nie obciazam zoladka; wtedy wiecej = skok 2,5 kg(czytalam, niejedna wizazanka o tym pisala, ze od razu lepiej przejsc na P i najpierw jest szok i skok wagi), pozniej juz zastoj; a wczoraj sie juz c a l k i e m wzielam z kopyta ![]() Normalna reakcja organizmu; nawet jak 1kg w 3 dni teraz przyszloby, nie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1810 |
Raczkowanie
|
dobra to może tak dla zmiany tematu dodam mój jadłopis, bo przecież od tego jest ten wątek.
![]() powinno być P ale chyba wyszło z tego bardziej U niestety... ŚNIADANIE 2 kanapki masłem i szynką, herbata IIŚNIADANIE kanapka z masłem i szynką, herbata, 2 jabłka OBIAD zupa jarzynowa zabielana, indyk, ziemniaki, warzywa (fasola, marchewka, groszek) PODWIECZOREK banan, rogal pszenny z maslem, herbata KOLACJA wieśniak 200g z warzywami, chleb z masłem i szynką, herbata * na każdej kanapce warstwa masła i po 2 plastry szynki, chleb jakiś mieszany, kromki ciężkie i grube * jabłka i banany spore, bo lubię owoce * rogal pszenny 100g z samym masłem, bo on sam w sobie jest słodki posypany kruszonką, coś w stylu chałki * do wieśniaka dodaję zwykle pomidor i szczypiorek lub ogórek zielony i paprykę * herbaty nie słodzę, bo nigdy nie piłam słodkiej. nie lubię po prostu.
![]() |
#1811 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1812 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do reszty twoich wynurzeń to zacznij nadrabiać szkolne zaległości z zakresu języka polskiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1813 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1814 | |
Zakorzenienie
|
pozwoliłam sobie skomentowac
![]() Cytat:
![]() ale jakościowo fajnie, z tym, że urozmaiciłabym, bo aż w 4 posiłkach masz pieczywo, a w 3 identyczne kanapki. może owsianka / naleśniki / kasza manna na śniadanie? jakiś budyń z bakaliami i sosem na podwieczorek? kombinuj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1815 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() dzisiaj jestem już po obiedzie. na podwieczorek planuję wieśniaka 200g z wkrojonym bananem, łychą miodu i cynamonem i rogala z masłem(ten co wczoraj posypany kruszonką). a na kolacje pewnie będą kanapki (2 lub 3) z masłem i szynką ( ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1816 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
Co do kolacji to mozę tym razem zamiast chleba zjesz jakąś duża bułkę pszenną lub słonecznikową albo z ziarnami? A jak nie to jednak lepiej by było gdyby były 3 kanapki. Sama napisałaś zę powinnaś być na P>. ![]() ![]() A skoro lubisz wieśniaka to możne ser biały? A serów topionych nie lubisz( są w plastrach i trójkątach). A może posmakuje ci łosoś wędzony w plastrach ![]()
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-02-17 o 13:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1817 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a czy ja komuś czegokolwiek zakazuję? kejra napisała swój jadłospis, więc wyraziłam swoją opinię, a uważam, że zbyt duża monotonia w sferze jedzenia jest niekorzystna. ale jeśli ktoś chce, to niech je pieczywo nawet i 8 razy dziennie, przecież nic mi do tego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1818 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1819 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() owsianki nigdy nie jadłam, nie przepadam za mlekiem. ![]() ![]() wiem, że mój jadłospis jest monotonny, ale po prostu bardzo lubię kanapki z szynką. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1820 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takze wiesz. Niektorzy po prostu tak lubia
![]() |
#1821 |
BAN stały
|
tek zbiorczy]
Jaka kupa? lol; to co mi przybylo - zostanie, wiadomo, ze sie zalatwiam jak normalny czlowiek, ale nadrabiam jedzeniem, bo jem duzo i waga idzie w gore.
Ervisha, co Ty chrzanisz? ciagle : boisz sie tycia, nie licz kcal. policzylam, bo lekarka mi kazala bym doszla do 3tys!!!! a co do tycia, 3 kg wiecej juz waze, wiec jak moge bac sie tycia???!!! ![]() wnerw! |
![]() ![]() |
![]() |
#1822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pomysł na dzisiejszy podwieczorek rewelacyjny. Wiesniak z tymi dodatkami i roglam z masłem to wartościowy i pożywny posiłek. Co do kolacji to moze tym razem zamiast chleba zjesz jakąś duża bułkę pszenną lub słonecznikową albo z ziarnami? A jak nie to jednak lepiej by było gdyby były 3 kanapki. Sama napisałaś zę powinnaś być na P>. ![]() ![]() A skoro lubisz wieśniaka to możne ser biały? Są przecież sałatki jarzynowe, łosoś wędzony w plastrach, mozna zjeść bułkę z serkiem homogenizowanym truskawkowym czy czekoladowym (nie wiem jaki smak lubisz). Powiedz co w ogóle lubisz jeść? Przed chorobą też tylu rzeczy nie lubiłaś?
![]() |
#1823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1824 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie - To nie ja w kółko piszę posty typu "czy 70 dag w ciągu 2 dni to nie za dużo" lub " to pewnie tylko chwilowo tak szybko idzie do góry a potem już tyle nie będzie prawda?" Co można po tym myśleć? Zresztą gdybyś nie bała się kalorii to byś w ogóle ich nie liczyła tylko jadła ile wlezie. "Pakowałabyś w kichy aż byś stękała" jak to moja mama mówi.
![]() |
#1825 |
Zakorzenienie
|
ja nie rozumiem w ogóle pomysłu żeby ważyc się codziennie, a nawet kilka razy dziennie?
przecież żeby zaobserwowac realny przyrost masy potrzeba czasu [tydzień?], a różnica 100, czy 200g [a nawet sporo więcej] może byc związana z dobowymi wahaniami wagi [zawartośc jelit, nagromadzenie wody, whatever] sprostuję, żeby ktoś nie wziął tego dosłownie: wpychaniem w siebie jedzenia można sobie coś uszkodzic. lepiej postawic na jakośc, kalorycznośc i dobic jakimiś niezapychającymi dodatkami: orzechami, czy słodyczami... Edytowane przez poppy seed Czas edycji: 2011-02-17 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#1826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1827 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() okresu niestety nie mam... ![]() Cytat:
![]() przed chorobą wiadomo, jadłam więcej i moje jadłospisy były bardziej urozmaicone, bo nie były w ogóle planowane. jadłam to, na co miałam ochotę i nigdy nie byłam w stanie przewidzieć co będę jadła np. na podwieczorek czy kolację. pełen spontan. ![]() no ale zachorowałam i teraz niestety moje jadłospisy wyglądają podobnie a godziny posiłków są stałe (jem co 3 h) ...
![]() ![]() |
![]() |
#1828 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to miałam na myśli Dzięki za sprostowanie bo ktoś mógłby źle odczytać ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
#1829 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() wiesz, wyjście z choroby to długi proces. i tu nie chodzi o to, żeby próbować jakichś produktów, które kiedyś jadłam, bo ja doskonale wiem jak co smakuje. muszę się po prostu do nich na nowo przekonać. tak jak już kiedyś pisałam o tej drożdżówce czy pączku na podwieczorek. zdarza mi się ostatnio zjeść po obiedzie właśnie jakąś drożdżówę. i potem mam głupie myśli, że co ja robię, przecież mam anoreksję, więc nie powinnam tego jeść, chore na anoreksję nie jedzą słodyczy itp. ale przecież ja chcę być zdrowa, więc na przekór sobie jem tą drożdżówkę, żeby pokazać chorobie kto tu rządzi. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1830 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:48.