Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-13, 10:33   #1801
Solciuchna
Zakorzenienie

Dot.: zaczynam. ile powinnam jeść kalorii?

Cytat:
Napisane przez paluinka90 Pokaż wiadomość
Witam, mam pytanie. Od ok. roku jem dziennie 1500-1600, wiadomo z odstępstwami, schudłam ok 12kg. Od dwóch dni mam ogromną ochotę na wszystko co widzę, nie mogę się powstrzymać od jedzenia. Co to może oznaczać? Czy mój organizm domaga się jakiegoś produktu itp.?
To oznacza, że taka kaloryczność to za mało dla Ciebie. Możesz mieć problem z rzucaniem się na żarcie i przejadaniem się, a może to prowadzić nawet do poważniejszych następstw. Zwiększ po prostu kaloryczność diety.

Zwiększaj powoli - najpierw o 100 kcal i sprawdź w ciągu kilku dni, jak to na Ciebie działa. Jeśli nie wystarcza, to zwiększ o kolejne 100 kcal.
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 10:41   #1802
julink
Raczkowanie

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Hej dziewczyny!
Jestem na lekkiej Redukcji,mając na celu zrzucenie max 3 kg i chcialabym zapytać o możliwość jedzenia szynek. Konkretnie chodzi mi o szynki z kurczaka i indyka.Czy są one w ogole polecane,czy zawierają za dużo konserwantów i są za bardzo przetworzone?ostatnio tak mnie na nie 'wzięło',że potrafię wyjeść z lodówki na raz po 4 plasterki takowej

Edytowane przez julink
Czas edycji: 2012-09-13 o 10:43
julink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 15:01   #1803
ciezarna_zakonnica
Raczkowanie

owsianka na kolacje z jogurtem naturalnym 0% i wkrojonym jabłkiem to dobry pomysł? :}
ciezarna_zakonnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 22:52   #1804
Ziggy_Stardust
Rozeznanie

Jak to jest z piciem mleka na redukcji? Niezalecane? Nie ukrywam, że raz na jakiś czas (wiadomo, że nie litrami), lubię wypić sobie trochę mleka, czy to spowalnia chudnięcie? Wiem, że powinnam sama obserwować swój organizm i wyciągnąc wnioski, ale pytam o wasze doświadczenia.

Ziggy_Stardust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-15, 09:14   #1805
Solciuchna
Zakorzenienie

julink, myślę, że szynki, mimo iż najlepsze nie są to nie przeszkodzą Ci w redukcji i jak bardzo masz na nie ochotę to zjedz

ciezarna_zakonnica, od pewnego czasu poleca się węglowodanowe kolacje, więc czemu by nie Tylko śniadanie należy zjeść białkowe. Po więcej informacji poszperaj w necie.

Ziggy_Stardust, wiesz co, moim zdaniem ta paranoja wobec nabiału jest trochę już głupia. Nabiał co prawda sprzyja zatrzymywaniu się wody podskórnej, ale bez przesady, my nie mamy tutaj fitnessowych sylwetek na pokaz, tylko odchudzamy się dla siebie Dieta z nabiałem czy bez - po sobie nie zauważyłam różnicy. Z kolei brak nabiału powoduje braki wapnia, co może być gorsze niż odrobina wody pod skórą Poczytaj tutaj : http://potreningu.pl/diety/artykuly/...ia-odchudzanie Oczywiście niektórzy jedzą nabiału w 3-4 posiłkach dziennie, co moim zdaniem jest sporą przesadą, jest to nagminne zwłaszcza u osób zaczynających redukcję albo zdrowiej się odżywiać - nie wiedzą co mają jeść, więc na okrągło sięgają po nabiał, bo tak jest szybko.
Stary 2012-09-18, 21:16   #1806
julink
Raczkowanie

a co sądzicie o np kiszonej kapuście na redukcji? i tego typu kupnych,gotowych sałatkach do obiadu czy na kolację?
julink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 15:03   #1807
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
a co sądzicie o np kiszonej kapuście na redukcji? i tego typu kupnych,gotowych sałatkach do obiadu czy na kolację?
Nie widzę przeciwwskazań Uwielbiam kiszone ogórki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-19, 19:21   #1808
asmenaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
jednak zwroc uwage, ze te kupne surowki maja zwykle cukier w skladzie
na twe wierne serce
Przyjdzie czas spotkać się
potarmosić uszy
lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć
Lecz dziś sobie śnij

Małymi kroczkami do celu!
asmenaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-22, 13:30   #1809
annie614
Przyczajenie

Witam, mam trochę nietypowe pytanie. Mam na lewym jajniku 4cm torbiel. Od czasu kiedy zaczęła rosnąc przytyłam 10 kg. Teraz biore hormony, które maja torbiel złuszczyć. Czy jest mozliwe, ze to wlasnie przez tę torbiel tak przytyłam ( bo jadłam cały czas tak samo) i czy jest szansa, ze ja pozbędę się jej to będę mogła schudnąc ? Zaznaczam, ze cały czas jestem na diecie ale to nic nie daje. Jestem juz załamana

annie614 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-23, 09:21   #1810
Solciuchna
Zakorzenienie

Jak bierzesz hormony to jak najbardziej mogłaś przez to przytyć.
Stary 2012-09-25, 21:36   #1811
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Mam pytanie odnośnie tego całego ujemnego deficytu kalorycznego Czy znaczy to, że powinnam spalać tyle, ile zjadam, czyli np 1500kcal jem i tyle samo spalam, czy może spalać tyle,żeby zrównać się do poziomu BMR, który chyba jest niższy od całkowitego zapotrzebowania- np BMR to 1300, całkowite to 1500, a więc żeby był ten deficyt to dziennie powinnam spalać różnicę?
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-27, 07:55   #1812
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
Mam pytanie odnośnie tego całego ujemnego deficytu kalorycznego Czy znaczy to, że powinnam spalać tyle, ile zjadam, czyli np 1500kcal jem i tyle samo spalam, czy może spalać tyle,żeby zrównać się do poziomu BMR, który chyba jest niższy od całkowitego zapotrzebowania- np BMR to 1300, całkowite to 1500, a więc żeby był ten deficyt to dziennie powinnam spalać różnicę?
BMR to jest Twoje zapotrzebowanie na podstawowe czynności życiowe, takie jak oddychanie, trawienie, metabolizm itd., nie wolno nigdy schodzić poniżej BMR, bo wtedy drastycznie zwalnia metabolizm.

Nie wiem jakie jest Twoje zapotrzebowanie całkowite, ale powiedzmy, że "książkowo" 2500 kcal. Wystarczy, że odejmiesz 300 kcal i już masz ujemny bilans. Zaleca się odejmowanie nie więcej niż 700 kcal od dziennego bilansu.

Czyli dziennie, możesz jeść tyle ile jadłaś do tej pory, a spalić musisz te 300 kcal.

Tylko czemu pytasz o spalanie? Mierzysz sobie to czymś? To jest bez sensu

Edytowane przez Solciuchna
Czas edycji: 2012-09-27 o 07:56
Stary 2012-09-27, 08:31   #1813
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Cytat:
Napisane przez Solciuchna Pokaż wiadomość
BMR to jest Twoje zapotrzebowanie na podstawowe czynności życiowe, takie jak oddychanie, trawienie, metabolizm itd., nie wolno nigdy schodzić poniżej BMR, bo wtedy drastycznie zwalnia metabolizm.

Nie wiem jakie jest Twoje zapotrzebowanie całkowite, ale powiedzmy, że "książkowo" 2500 kcal. Wystarczy, że odejmiesz 300 kcal i już masz ujemny bilans. Zaleca się odejmowanie nie więcej niż 700 kcal od dziennego bilansu.

Czyli dziennie, możesz jeść tyle ile jadłaś do tej pory, a spalić musisz te 300 kcal.

Tylko czemu pytasz o spalanie? Mierzysz sobie to czymś? To jest bez sensu
Nie spalanie, źle się wyraziłam. Chodziło mi o to, że te BMR organizm sam "wchłonie" na wszystkie czynności życiowe. Spalać w sensie jeść tyle, ile wynosi zapotrzebowanie całkowite, a za to więcej się ruszać A więc, żeby podsumować Twoją wypowiedź- liczę całkowite i od niego ucinam kalorie i to jest właśnie ujemny bilans.
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-30, 19:11   #1814
trifless
Raczkowanie

Mam pytanie dotyczące diety jabłkowej.
Chciałabym zapytać, czy jeśli jadłabym same jabłka oraz normalne, tylko trochę lżejsze obiady, straciłabym na wadze? Bo jedzenie samych jabłek to wg. mnie zbrodnia dla organizmu i nie zamierzam tego stosować.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Stary 2012-10-01, 15:29   #1815
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trifless Pokaż wiadomość
Mam pytanie dotyczące diety jabłkowej.
Chciałabym zapytać, czy jeśli jadłabym same jabłka oraz normalne, tylko trochę lżejsze obiady, straciłabym na wadze? Bo jedzenie samych jabłek to wg. mnie zbrodnia dla organizmu i nie zamierzam tego stosować.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Coś Ty za bzdury wyczytała

Dieta jabłkowa jest równie mądra jak dieta chałwowa, paluszkowa, kapuściana czy kopenhaska To są mono-diety i jedynie zrobisz sobie na nich krzywdę.

PRAWDZIWA dieta redukcyjna jest dobrze zbilansowana, nie wyklucza żadnych makro składników. Na początek wystarczy, jak zaczniesz spożywać zdrowsze, niskoprzetworzone produkty w zamian za te wysokoobrobione (np. brązowe pieczywo, mąka, ryż, makaron), dużo warzyw, i już schudniesz. A potem możesz kombinować więcej. Poczytaj sobie :
http://super-sylwetka.pl/dieta/39-od...n-zywieniowych
http://super-sylwetka.pl/dieta/39-od...ta-zrob-to-sam
http://potreningu.pl/kobieta/artykul...zybko-schudnac
Stary 2012-10-01, 20:19   #1816
blax5
Zadomowienie

Zaczęłam się zastanawiać czy słusznie robię zwiększając liczbę kcal, licząc że po pewnym czasie organizm się przyzwyczai do tej zwiększonej ilości i będę mogła tyle kcal spożywać?
Działa to tak czy nie za bardzo? Czy działa ale najpierw jednak bym musiała w miarę dużo przytyć(bo w sumie nie potrzebuję)?
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-05, 22:32   #1817
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Zaczęłam się zastanawiać czy słusznie robię zwiększając liczbę kcal, licząc że po pewnym czasie organizm się przyzwyczai do tej zwiększonej ilości i będę mogła tyle kcal spożywać?
Działa to tak czy nie za bardzo? Czy działa ale najpierw jednak bym musiała w miarę dużo przytyć(bo w sumie nie potrzebuję)?
Słusznie zakładasz. Oczywiście nie może to być więcej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie, i musisz dodawać kcal powolutku, wtedy nie przytyjesz.
Stary 2012-10-06, 16:47   #1818
Papaya001
Przyczajenie

Czy któraś z Was słyszała może o środku na odchudzanie Chili Forte Ch+? W jednej z gazet się z nim spotkałam i muszę przyznać, że mnie zainteresował. W internecie, co dziwne, nie mogę znaleźć ani jednej opinii na stronach w j. polskim. Również na samym wizażu nie było o nim mowy.
Storna główna: www.chiliforte.pl
Papaya001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 22:45   #1819
Wenress
Zakorzenienie

Co mam zrobić jeśli do powiedzmy godziny 18 jadłam o wiele mniej, niż moje zapotrzebowanie? Lepiej zjeść normalny posiłek i skończyć dzień na dużym -, czy zjeść dużą kolację i potem jeszcze coś żeby 'nadrobić' kalorie (oczywiście nie w postaci słodyczy czy innego badziewia tylko coś zdrowego) ? Rzadko ale są takie dni, że kompletnie nie ma czasu na jedzenie i nie wiem co lepiej robić po powrocie do domu

Ćwiczę!
Wenress jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-07, 13:10   #1820
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Papaya001 Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was słyszała może o środku na odchudzanie Chili Forte Ch+? W jednej z gazet się z nim spotkałam i muszę przyznać, że mnie zainteresował. W internecie, co dziwne, nie mogę znaleźć ani jednej opinii na stronach w j. polskim. Również na samym wizażu nie było o nim mowy.
Storna główna: www.chiliforte.pl
Nie bierz suplementów, jeśli się na tym nie znasz. Wszyscy chudną bez pomocy suplementów. Lepiej zainwestuj w witaminy, bo tych na redukcji naprawdę może Ci brakować.

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Co mam zrobić jeśli do powiedzmy godziny 18 jadłam o wiele mniej, niż moje zapotrzebowanie? Lepiej zjeść normalny posiłek i skończyć dzień na dużym -, czy zjeść dużą kolację i potem jeszcze coś żeby 'nadrobić' kalorie (oczywiście nie w postaci słodyczy czy innego badziewia tylko coś zdrowego) ? Rzadko ale są takie dni, że kompletnie nie ma czasu na jedzenie i nie wiem co lepiej robić po powrocie do domu
Nie ma znaczenia o jakiej porze co zjesz, liczy się bilans dzienny, a w zasadzie tygodniowy. Kiedyś cały dzień nie jadłam i o 20 dopiero zjadłam obiad, który zawierał 1600 kcal
Stary 2012-10-08, 18:32   #1821
kalinka9
Raczkowanie

Dieta - przykłady

Hej, macie może przykładowe sprawdzone diety, chętnie bym zerknęła, bo już moje mi nie pomagaj:/
kalinka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 19:51   #1822
dziuba85
Zakorzenienie

Jak skutecznie pozbyć się nadmiaru wody. Opuchlizna całego ciała - powód, okres + alkohol + cukier (słodycze) ? Naprawdę jest to spora opuchlizna, gdyż wczoraj miałam aż białe - sinawe stope - szczególnie prawa.
Alkohol + słodycze spożywane bardzo rzadko, niestety staram się, jak najmniej, bo ost. po tym zatrzymuję wodę w organizmie?

Wydaje mi się, że mogą to być też problemy z krążeniem - mama ma żylaki.

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 19:58   #1823
Ooolaa93
Przyczajenie

Regeneracja

Hej
Od 2 tygodni meczy mnie zapalenie błony śluzowej żołądka przez co jem bardzo niewiele i nie mam siły na nic, zastanawiam się nad odpowiednia dieta dla mnie abym miała sile na wysiłek fizyczny i umysłowy (klasa maturalna) chce jak najszybciej wrocic do sil, problem tylko tkwi w tym ze nie moge jesc wielu cennych produktow licze na wasza pomoc
Ooolaa93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 20:03   #1824
yule
Raczkowanie

Kotlety sojowe

Witam,
Zastanawia mnie od jakiegoś czasu to czy kotlety sojowe są dietetyczne i czy mogą stanowić zdrową przekąskę (niby zawierają dużo białka i całkiem sporo błonnika) ??
Stary 2012-10-08, 20:44   #1825
Ziggy_Stardust
Rozeznanie

Mam pytanie o kawę - czy ma bardzo zły wpływ na dietę? Nie słodzę, piję czasem do śniadania sypaną z mlekiem.

Stary 2012-10-08, 21:21   #1826
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ziggy_Stardust Pokaż wiadomość
Mam pytanie o kawę - czy ma bardzo zły wpływ na dietę? Nie słodzę, piję czasem do śniadania sypaną z mlekiem.
Nie ma. Spokojnie. Jeśli nie słodzisz i nie dodajesz śmietanki, to spoczko.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 23:02   #1827
Ziggy_Stardust
Rozeznanie

A to fajnie A taka codzienna kawa mocno wypłukuje magnez?

Stary 2012-10-09, 09:22   #1828
ciezarna_zakonnica
Raczkowanie

Kubek żurku na redukcji to chyba nie bardzo? :x
ciezarna_zakonnica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 15:49   #1829
Solciuchna
Zakorzenienie

Dot.: Regeneracja

Cytat:
Napisane przez kalinka9 Pokaż wiadomość
Hej, macie może przykładowe sprawdzone diety, chętnie bym zerknęła, bo już moje mi nie pomagaj:/
Low carb i mały ujemny bilans (min -300, max -600 kcal), ale należy pamiętać, żeby nie jeść poniżej swojego BMR.
Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
Jak skutecznie pozbyć się nadmiaru wody. Opuchlizna całego ciała - powód, okres + alkohol + cukier (słodycze) ? Naprawdę jest to spora opuchlizna, gdyż wczoraj miałam aż białe - sinawe stope - szczególnie prawa.
Alkohol + słodycze spożywane bardzo rzadko, niestety staram się, jak najmniej, bo ost. po tym zatrzymuję wodę w organizmie?

Wydaje mi się, że mogą to być też problemy z krążeniem - mama ma żylaki.
Przede wszystkim wystrzegać się alkoholu, słodyczy, soli i wysoko przetworzonej żywności Możesz popijać napar z pokrzywy. W aptekach są też tabletki (belissa hydro-cośtam, aquafemin), ale próbowałam ich, nie są nic warte
Cytat:
Napisane przez Ooolaa93 Pokaż wiadomość
Hej
Od 2 tygodni meczy mnie zapalenie błony śluzowej żołądka przez co jem bardzo niewiele i nie mam siły na nic, zastanawiam się nad odpowiednia dieta dla mnie abym miała sile na wysiłek fizyczny i umysłowy (klasa maturalna) chce jak najszybciej wrocic do sil, problem tylko tkwi w tym ze nie moge jesc wielu cennych produktow licze na wasza pomoc
Ha, witaj w klubie, mam to samo od jakiegoś miesiąca... Przede wszystkim jedz rzeczy lekkostrawne, poszperaj w google, co wolno a czego nie. Niestety, przy tym zapaleniu trzeba odstawić też niektóre wydawać by się mogło zdrowe produkty (jak ciemne pieczywo), kategorycznie należy odstawić alkohol, kawę, herbatę, można pić wodę oraz herbatki ziołowe. Ograniczyć surowe owoce. No i jeść najlepiej rzeczy gotowane na parze.
Cytat:
Napisane przez yule Pokaż wiadomość
Witam,
Zastanawia mnie od jakiegoś czasu to czy kotlety sojowe są dietetyczne i czy mogą stanowić zdrową przekąskę (niby zawierają dużo białka i całkiem sporo błonnika) ??
To zależy jak są przyrządzane, jaki mają skład; jak są bez panierki to wydaje mi się, że ok Chociaż od dawien dawna ich nie jadłam, nie interesowałam się, więc nie odpowiem Ci dokładnie.
Stary 2012-10-09, 17:59   #1830
Ooolaa93
Przyczajenie

Dot.: Regeneracja

Cytat:
Napisane przez Solciuchna Pokaż wiadomość
Ha, witaj w klubie, mam to samo od jakiegoś miesiąca... Przede wszystkim jedz rzeczy lekkostrawne, poszperaj w google, co wolno a czego nie. Niestety, przy tym zapaleniu trzeba odstawić też niektóre wydawać by się mogło zdrowe produkty (jak ciemne pieczywo), kategorycznie należy odstawić alkohol, kawę, herbatę, można pić wodę oraz herbatki ziołowe. Ograniczyć surowe owoce. No i jeść najlepiej rzeczy gotowane na parze.
Szperalam i mniej wiecej wiem co moge jesc ale jem malo bo boli i nie mam na nic sily, szukam wyjscia na prosta bo trace na sile przy bieganiu, pompkach, graniu w siatke itp.

Edytowane przez Ooolaa93
Czas edycji: 2012-10-09 o 18:04
Ooolaa93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości