|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
, ale skutkuje, mam wieczór dla siebie i tz-ta, a jak pójdę o 23 spać to nawet trochę pośpię
|
|
|
#1802 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
helo
Czytam was namiętnie ale jak tylko chce coś napisać młody akurat wstaje Bliśmy dziś u pediatry Maciej waży 4060 przytył 1300 przez 6 tyg to chyba nieźle ... Niepokoi mnie jedna sprawa minowicie obwód głowki ma 37,5 cm a klatki 35cm ... chyba klatka powinna byc większa od główki (dr. mówi żeby się nie martwić) Jak jest u waszych dzieci ??
|
#1803 |
|
Raczkowanie
|
Mówisz i masz
![]() Też mam czasem gorsze momenty mimo, że moje dziecko to na prawdę aniołek ale chętnie bym pospała dłużej niż 3-4h (no czasem Tż mi "daje" nockę to mam z głowy wstawanie ale i tak się budzę jak mała zapłacze). Szczególnie, że ja z tych co żeby się wyspać potrzebują 12h a nie 8 ![]() A moja córka kończy dziś miesiąc Śmiejemy się z Tżem, że jeszcze 17 lat i 11 miesięcy i jesteśmy wolni
|
|
#1804 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie podobnie. W 7 tygodni przybrała 1500 ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
|
|
#1805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#1806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
drcron,czemu nie lubisz kotletkow sojowych? my tez nie mamy lezaczka, tylko mate-czasem jest ok a czasem nie chce w niej lezec.Gabryska lubi jak puszczamy jej muze,lezy na przewijaku i sie do niej spiewa i tanczy jej nozkami-macha lapkami wtedy jakk dyrygent Pop,e-mail poszedl cynamonkowa, rozmasowywuj te grudki lekko przed karmieniasmi-powinny sie zmniejszacc po karmieniiu Asiulek,ja tez miewam dosc-dwa dni pod rzad siedzenia w domu przez pogode na przyklad i myslalam ze wyjde z siebie. wczoraj otwarcie powiedzialam ze musze od niej odpoczac i poszlam dzis na ploty z kolezanka. to normalne-ze stali nie jestesmy
|
|
#1807 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja to chyba do klubu marudnych nie mogę dołączyć. Moja śpi od 22-iej do 6-tej (i tak jest codziennie od około m-ca). Uwielbia kąpiele. W dzień też ładnie śpi. Uśmiecha się do wszystkich. Na ręce idzie do wszystkich – byle tylko trzymać ją w pionie (podobnie jak Hania od Fasolki). A ja jestem zazdrosna bo mam wrażenie że ona nie traktuje mnie jakoś wyjątkowo i jej wszystko jedno kto się nią zajmuje. A mnie to nawet chyba nie za bardzo lubi
bo kojarzę się jej z ćwiczeniami (wtedy płacze) i różnymi innymi atrakcjami jak ubieranie (tego też nie lubi) czy czyszczenie noska (też ich nie lubi). Przy szczepionkach też ja trzymam i przy pobieraniu krwi, i wizyty u lekarzy itp. Itd. Czyli wszystko co niedobre to ja. Jeszcze trochę a mnie znienawidzi. No i zmuszam do jedzenia. Jak ja Nie lubię ją karmić. O tutaj to ja do klubu marudnych mogę należeć. Już nawet odkurzacz nie pomaga. Ostatnio TZ nauczył ją jeść jak ją nosi. Tylko że ja nie mam siły trzymać ją na jednej ręce (w drugiej butla) i przez 30-40 minut chodzić z nią tak po domu. No ręce mi opadają.Megi – moja jak się ją wkłada do chusty to też płacze ale po jakiś 15 minutach się uspakaja (nie ma innego wyjścia) i zaczyna rozglądać a nieraz nawet zaśnie. Dacron – jak mogłaś te latające kury kupić. Nie lubię ich – Protestuję przeciwko temu zakupowi!!! Aneczkkaa – to chyba normalne że na początku głowa jest większa od tułowia. Muszę zmierzyć jak jest u mojej bo jak mierzyli ją jakieś 5 tygodni temu to miała idealnie równo. Ale zdecydowanie małe dzieci to duża głowa i reszta ciała. PS. Ja właśnie wstałam po 2 -godzinnej dziennej drzemce. To tak na koniec aby Wam (niewyspanym) poprawić humorki ![]() . Dziecko w tym czasie nie mam pojęcia co robiło bo jest z TZ a do niego się nie odzywam i siedzę na górze a on na dole z dzieckiem .
|
#1808 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://www.*******/leki/p557-Zelixa ja się po tym super czułam a waga leciała Cytat:
![]() warto poszukac w necie przepisów pewnie na forach się laski wymieniają tym co jeść Ola śpi - gdzie to zapisać
|
|
#1809 |
|
Zakorzenienie
|
Szukam czegoś dla mamy na dzień matki. I znalazłam coś fajnego co chyba starszemu synkowi kupię, bo w nocy czasem się budzi http://allegro.onet.pl/item103605330...zent_roku.html
|
|
#1810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj o tym czytałam, ale już nie pamiętam gdzie, bo szukałam, kiedy maluch zaczyna sam trzymać główkę i to jakoś w parze idzie.
|
|
#1811 |
|
Zakorzenienie
|
madzia - super rzecz bardzo mi się podoba
no własnie dziś wyrodna matka trenowała dziecko
|
#1812 |
|
Raczkowanie
|
pop powiedz mi gdzie ty chodzisz do przychodni z Oliwką?
mam nadzieje że mi sie to nie przyda ale na wszelki wypadek jak będę w opolu a z mała będzie coś nie tak to lepiej wiedzieć gdzie pójść i chciałam cie jeszcze spytać czy byłaś na zamku w Mosznej (wioska niedaleko Krapkowic- nie mylić z niczym innym).. szkoda że taka brzydka pogoda bo teraz tam azalie kwitną... ania p - twoja Ola prawie miesiąc młodsza od mojej małej i tak główkę trzyma;/ a moja pierona nie chce na brzuchu leżeć tylko ryczy... i główki tak nie podnosi... jak sie ja trzyma na pionowo to fajnie sie patrzy.. przekręca główkę na boki bez problemu... jak leży na plecach to ciągnie brodą do klatki.. na rękach jak leży to też tak robi... ale na brzuchu jak się ją kładzie to główke podniesie tylko na 2-3cm;/ a tak to woli lizać przewijak... a w ogóle to ja się przy was czuję jak matka (prawie) idealna:P prasuje wszystkie ciuszki małej i pieluszki... zawsze podnoszę ją do odbicia... buźkę myję wodą mineralną... to dlatego że myje jej tą wodą najpierw buzię w środku (przy okazji mała wypija sobie kilka kropelek wody)... jeszcze coś chciałam napisać ale wypadło mi z głowy ![]() aaa i dziś 'doszedł' do nas ten leżaczek z fisher-price... fajny jest... mamy ten niebieski z lwem... posadziliśmy w nim mała... wydawała się zadowolona... zobaczymy jak jutro na niego zareaguje
|
|
|
|
#1813 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowak ja nie cierpie soi dla mnie wszystko co zawiera soje smakuje jak tektura
juz wolalabym codziennie jesc szpinak ktorego nie cierpie niz soje ![]() Pop mialam do wyboru albo latajaca kure albo kija do moczenia i stanelo na kurze zreszta u nas latajace i nie latajace kury sa w dodatku takie smieszne z czuprynami a wiesz ile mu radosci takimi latajacymi kurami sprawie nie da sie tego opisac hihi Plmadzia swietny ten sloik z slonkiem super pomysl na prezent ![]() a ja poszukuje bramki z pilka nie wiecie gdzie moge taka kupic ![]() ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Pop dlaczemu sie fochujesz na swojego Tzta ?? nie ladnie tak
|
#1814 | |
|
Zakorzenienie
|
AniaP- Ola to już pięknie podnosi głowę
![]() ![]() Cytat:
W Mosznej byłam już parę razy i nawet zwiedziąłm zamek w środku. Pięknie tam jest. ---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- Drcron - ja się nie fochuję tylko go wychowuję. Wiesz jak to jest: "Zupa była za słona" . a tak naprawde to wczoraj głowa go bolał i poszedł spać a ja zajmowałam się małą a to był czas kiedy on powinien. Ja jak mnie boli głowa to biorę tabletkę. No i dzisiaj jak trusia chodzi i zajmuje się małą, nawet sam ją wykąpał i jutro też za karę będzie się nią zajmował. I oczywiście mnie przepraszał. Wiem jestem okropna ale ja muszę mieć pewność że mogę z nim zostawić dziecko za 3 m-ce.---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:30 ---------- Wy śpicie a ja wyspana jestem i nie mogę spać ale jutro (no właściwie to dzisiaj) wstaję dopiero o 9-tej . O 6-tej Tz karmi![]()
|
|
#1815 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko pozazdrościć u nas karmie tylko ja
zreszta teraz Julka nie wyglada na spiaca no ale może za godzine jej to się zmieni i zasnie
|
#1816 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ania ja to się nie piszę na tabletki juz wole się mordować z brzuszkami, a jeszcze trochę i mały zacznie siedzieć to kupimy koszyk na rower i w teren Moja znajoma brała jakieś tabletki na odchudzanie ale nie pamiętam jak sie nazywały i spać po nich nie mogła więc brała jeszcze na sen a wcale nie schudła za dużo ---------- Dopisano o 07:54 ---------- Poprzedni post napisano o 07:51 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ---------- Cytat:
Widzę ,że masz zapaleńca w domu ![]() Mój sąsiad też choduje i co niedziela zbiórka u niego puszczają gołębie z jakimś zegarem czy co , stoją i patrzą wszyscy w niebo ![]() On cały dzień tam koło nich siedzi to dopiero miłość, Twój też tak? ---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Oczywiście sobota niedziela i nikogo nie ma. ![]() Czasami już mnie szlag trafia ,że muszę siedzieć sama . Wczoraj jakiegoś doła złąpałam aż mi się płąkać chciało ![]() Nawet nie mogę się pozłościć i sobie wyjść ![]() ![]() mogę ale muszę małego ze sobą zabrać |
||||
|
|
|
#1817 |
|
Zakorzenienie
|
aniu u nas okres kolki 24h wiec do kazdego papu sab simplex ma.
przyszedl fotelik wyglada solidnie, montaz ok, jestem zadodowolona z wykonania stabilny jest niedlugo jedziemy po nowego lapka do mnie-w koncu!
|
|
#1818 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Może nie ma sensu dzielić czasu na "mój czas, twój czas", bo przecież zawsze kogoś może boleć ta przysłowiowa głowa, nie?
|
|
#1819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1820 |
|
Rozeznanie
|
witam,
kochane mamusie , moje dziecko trzyma czesto głowke na rawej stronie , musze ja przekrecac na druga zeby jej glowka byla rowna po obu stronach. Czy wy tez macie taki problem czy to jest normalne? pozdrawiam
|
#1821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze tylko postaraj sie nie krzyczec- wiem, ze latwo powiedziec. Ja coraz czesciej widze jak moje emocje i nastroj na nia wplywaja. Ale jak jest TZ w domu to tez pozwalam sobie na akcje typu: wez ja ubierz, albo wez ja ponos, bo mnie cos trafi zaraz. I on wie, ze jak da mi te 3 minuty oddechu to wszystko minie. W ogole powinnam mojemu tztow chyba jakas laurke wystawic, wiecie? Pracuje facet na dwa etaty na wyzszych uczelniach, do jednej dojezdza 80km (a on prawka nie ma, wiec albo PKS jak dzis, albo sie z kims zabiera) Wraca po 5-6 zajeciach poltoragodzinnych i wyrecza mnie jak tylko moze. A niestety specyfika jego pracy jest taka, ze owa praca nie konczy sie z chwila opuszczenia uczelni: przygotowanie egzaminow, prowadzenie seminariow sztuk 4 czyli czytanie prac na biezaco, robienie i potem sprawdzanie testo, quizow wszelkich, teraz jeszcze trafily sie dwie wielkie ogolnoswiatowe konferencje o obu miejscach pracy, przy organizacji ktorych oczywiscie pracowal, a i tak mi pomaga. TFU-on mi nie tyle pomaga ile po prostu zajmuje sie mala, bo tu nie chodzi o to, ze ma "pomagac" tylko ma byc po prostu rodzicem. I do tego bardzo mnie wspiera. Dostal juz ode mnie kubek najlepszego taty na swiecie, ale tak sobie mysle: moze macie jakis pomysl co moglabym mu sprezentowac? Gitary mu nie kupie...wzmacniacza tez nie...pomóżcie. koglus, to asymetria urodzeniowa jest- kladź po obu stronach łozeczka, podchodz raz z jednej raz z drugiej strony, kladz zabawki po tej stronie gdzie rzadko sie odwraca, nos na przemian na obu rekach i obracaj duzo podczas przewijania i zabawy.
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-05-22 o 11:52 |
|
|
|
|
#1822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak śpi to mu wszystko jedno.---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Wczoraj oglądałam program dla młodych mam, i był temat kolek. Żeby nie pozwalać żeby dziecko miało czkawkę, napić żeby przeszła bo się powietrza nałyka i brzuszek boli. No i było też wyjaśnienie niektórych przypadków kolek, tych popołudniowych. Podobno sa wynikiem zdenerwowania mamy przed przyjściem taty po pracy, dziecko wszystko wyłapuje, te negatywne emocje, i zdenerwowanie, że trzeba szybko obiad zrobić, czy coś sprzątnąć, itp. To mój pierwszy senek chyba miał kolki takie z moich nerwów, bo pierwszy raz mamą byłam, i do tego tż przychodził z pracy i pierwsze co to gdzie obiad, i jaki on zmęczony, i jak mi dobrze że nie musze pracować . Teraz go sobie wychowałam, i jak nie mam czasu mu obiadu zrobić to trudno, przyjdzie i sam zrobi, i posprząta też, koszulek mu tez nie prasuję . I z taką laba, że tylko sie malcem zajmuję, i tabliczką czekolady i karmi to nerwów nie mam. Tylko dupka ciągle w nadmiarze . Ja chcę na siłownie
|
|
|
#1823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale... ortopeda powiedział, żebym się nie przejmowała, że to się wyprostuje i... od jakiegoś czasu już luzuje z tą lewą stroną, więc nie przejmuj się.
|
|
#1824 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Zabijecie mnie bo się nie odzywam, ale nie mam kiedy nawet :P Młody prawie nie śpi! A jak nie śpi to .... je. Po 3tyg. byliśmy z wizytą u lekarza i tak przy wypisie ze szpitala Michał ważył 3150, a 3tyg. później ..... 4630g!!! )Przykładowe godziny jedzenia: 6:44 -6:52 7:25-7:31 <mąż - czyt. mąż wziął smyka i spali brzuszek do brzuszka - to jedna z niewielu metod na uspokojenie małego terrorysty - wtedy śpi grzecznie i o jedzenie nie woła> 8:58 - 9:05 9:46 - 9:57 10:50 - 11:30 12:29 - 12:38 <mąż> 14:46 - 14:57 15:07 - 15:16 15:35 - 15:45 <spacer - czyt. druga sytuacja w której Mały się wycisza> 17:30 - 17:50 <spacer> 19:45 - 20:00 20:25 - 20:30 <kąpiel - po kąpieli śpi najdłużej> 23:36 - 23:57 01:27 - 01:38 04:40 - 04:48 .... Dodam jeszcze że tego dnia jadł mało razy bo był mąż w domu i spali razem 2 razy i 2 razy byliśmy na spacerze ![]() To teraz już może wiecie dlaczego tak mało się udzielam ....
Edytowane przez Izumi Czas edycji: 2010-05-22 o 14:34 |
|
|
|
#1825 |
|
Wtajemniczenie
|
My
![]() P.S. Czy któraś z was daje swojemu dziecku Espomisan? Pomaga coś? Bo ja na razie nie widzę różnicy, poza tym że kupki zniknęły (ale to może zbieg okoliczności??) P.S.2 DRCRON - dawałaś kiedyś foto kupki ... nie mogę tego teraz znaleść. Mogę linka prosić? Mąż jest pewny że mały jak już kupa to ma biegunke i mi nie wierzy że tak kupka powinna wyglądać Help
Edytowane przez Izumi Czas edycji: 2010-05-22 o 14:37 |
|
|
|
#1826 |
|
Zakorzenienie
|
heloł
ja też jestem z tych idealnych matek sterylizuj ę butelki, daję szybko picu jak ma czkawkę, tulam, miziam, załuję, masuję i wogóle rozpieszczam...no i nie wiem co to kolkaDorwałam wreszcie dzisiaj ten krem z AA z filtrem - objeździłam wszystkie 12 aptek w moim mieście i w tej 12ej dostałam - jeden jedyny był się mu trafiło![]() a teraz was podkurzę kiełbaska przypalona, karkóweczka....mniam, no to spadam małego ubierać i idziemy się dalej wylegiwać na tarasie![]() Drcron wysłałam Ci maila
|
#1827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1828 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja chcialaby tak samo często jeść ale stwierdzilam ostatnio, że będę ją przytrzymywać do 2 godzin, minimum 1,5 bo może te jej kolki z tego obrzarstwa się biorą? Bo tyez wciąz tylko prtzy cycu siedziała. Tylko zaplakala a ja już ją do cyca i spokój. Ale teraz już sie męczę z marudą ale daję rzadziej... Cytat:
).
|
|
#1829 | |||
|
Zakorzenienie
|
Izumi - faktycznie małego głodomorka urodziłaś
. I jaki blondasek. Piękna para będzie z Gagrysią (mrówkową).Mrowak - oczywiście że nie za karę bo on uwielbia mała się zajmować. ![]() . Tylko żę my obydwoje inżynierowie i tacy trochę zerojedynkowi jesteśmy.![]() Cytat:
Cytat:
A sprawdź czy to tylko głowa. Generalnie jest to jedna z oznak asymetrii. Ja staram sie robić wszystko na dwie strony ale terochę częsciej na tę drugą , której nie lubi. Cytat:
i też siedzę na tarasie.
|
|
#1830 |
|
Zakorzenienie
|
Izumi, to jakiś kosmos jest z tymi karmieniami-przyzwyczajaj tego mojego zięcia do rzadszego jedzenia, bo ja nie mam fermy kur ani hodowli tuczników i jak ja go wykarmię za te X lat potem?
![]() Ale serio-przystawiaj go rzadziej bo ocipiejesz i jeszcze zeświarowaną teściową będzie Gabryśka miała.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.

) ale ja czasem załapuje doła i mam po prostu dość. Nerwy mi nie wytrzymują i ryczę!! Marze o 4-5 godzinach snu bez przerwy... takiego błogiego...

, ale skutkuje, mam wieczór dla siebie i tz-ta, a jak pójdę o 23 spać to nawet trochę pośpię

bo kojarzę się jej z ćwiczeniami (wtedy płacze) i różnymi innymi atrakcjami jak ubieranie (tego też nie lubi) czy czyszczenie noska (też ich nie lubi). Przy szczepionkach też ja trzymam i przy pobieraniu krwi, i wizyty u lekarzy itp. Itd. Czyli wszystko co niedobre to ja. Jeszcze trochę a mnie znienawidzi. No i zmuszam do jedzenia. Jak ja Nie lubię ją karmić. O tutaj to ja do klubu marudnych mogę należeć. Już nawet odkurzacz nie pomaga. Ostatnio TZ nauczył ją jeść jak ją nosi. Tylko że ja nie mam siły trzymać ją na jednej ręce (w drugiej butla) i przez 30-40 minut chodzić z nią tak po domu. No ręce mi opadają.

mam nadzieje że mi sie to nie przyda ale na wszelki wypadek jak będę w opolu a z mała będzie coś nie tak to lepiej wiedzieć gdzie pójść
Wiesz jak to jest: "Zupa była za słona"

Może nie ma sensu dzielić czasu na "mój czas, twój czas", bo przecież zawsze kogoś może boleć ta przysłowiowa głowa, nie?

kiełbaska przypalona, karkóweczka....mniam, no to spadam małego ubierać i idziemy się dalej wylegiwać na tarasie