|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1771 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
No weźcie, bo zacznę się odchudzać. A ja wczoraj przed północą pączka wciągnęłam.
Mały zasnął wczoraj o 20stej - ja zasnęłam z nim. Przed północą obudziłam się na pączka , małego do łóżeczka. O 3 karmienie, o 6 pobudka. Robi się z niego człowiek A teraz sobie śpi.Włożyłam go do chusty - nie był zadowolony, za to bardzo mu się podobało, jak się nią wiązałam, jak go przerzucałam, itd. Ostatnio biorę go na ręce, tulę i ćwiczymy sobie - schylam się z nim, kładę, przechylam - wniebowzięty.
|
#1772 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
![]() Nie ma ci kto narobić? mi to mama hurtowo robi pierogi i do zamrażarki wkładam później jak znalazł Mój też co 2-3 godz musi zjeść czasem się zdarzy ,że w nocy prześpi 4 a 5 to spał jak był chory i dałam mu ibufen , ale to może każde dziecko jest inne. A w środę go ważyłam i waży 6600, skończył tydzień temu 3 miechy |
|
|
|
|
#1773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, karmię cyckiem. Pani od laktacji wyliczyła mi, że "1100 gramów w 10 tygodni oznacza ponad 100 gramów na tydzień, czyli norma wyrobiona, a już jak spojrzymy na przyrosty tak jak powinniśmy czyli nie od masy urodzeniowej, a od tej najniższej po spadku pewnie będzie więcej niż 1100 gramów. " A jeśli niepokoi mnie ten przyrost wagi to właśnie sugerowała czestsze karmienie zwłaszcza w nocy kiedy ona potrafi długo przespać. Ale skoro mieście się w normie to niech śpi na zdrowie. Wczoraj znów usłyszeliśmy od pielęgniarki i lekarza, że Gabryśka bardzo długa rośnie. A właśnie- byliśmy u tego ortopedy. Wszystko OK-zakładać dodatkową pieluchę Asia, ponawiam zaproszenie. Szczegolnie w wakacje jak bedziemy juz na wiekszym mieszkaniu to spokojnie zanocowac mozecie i w ogole!
|
|
#1774 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama mieszka 200 km ode mnie i widzimy się bardzo rzadko ( Była u mnie dopiero 2 razy odkad jest maleństwo. Po urodzeniu na tydzień i teraz na weekend majowy. Więc nie mam takich możliwosci. A teraz z moim dzieckiem nie mam szans na klejenie pierogów Niestety, dla mnie dodatkowe kg to wielka radośc. Od jakis 15 lat ważę wciąz tyle samo, więc jak w ciąży przytyłam 20 kg (a nadal nalzałam do chudych) to byłam wniebowzięta. Wreszcie nie było kosci kolo szyi i nie mozna bylo liczyc zeber. A teraz... znów to samo a nawet gorzej. Mala ze mnie wysysa wszystko...---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- No nie, śpi godzinę a już sie zaczyna wybudzać. Oszaleje... ![]() ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
Mam nadzieje, że wypali. Tylko najpierw musimy kupić wreszcie to auto. Jutro tż jedzie jakies ogladac, mam nadzieje, że wreszcie mu przypasuje
|
|
#1775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na dzieciaczki pewnie ta pogoda tak wplywa a co do rzeczy ktore mozesz jeszcze jesc to jest to kasza roznego rodzaju brokuly buraki ale i tak ciesz sie ze mozesz jesc kurczaczka mi lekarka nawet to kazala odstawic by sprawdzic od czego ta wysypka na Julki cialku wiec ja tylko jem chleb razowy <zeby nie na bialej mace > wedliny sojowe i pasztety sojowe kotlety sojowe < obzydlistwo> marchewke brokuly buraki pije wode zywca albo herbatke hippa dla karmiacych <dzisiaj sie konczyla i tylko zywiec mi zostal > jak gotuje zupki dla siebie to takie woda ziemniaki marchewka i sol i jak tu byc pulchna?? w zyciu sie nie da ale sa dwa wyjscia albo moja dieta albo modyfikowane i mimo ze jestem wyrodna matka co dziecka do odbicia nie podnosi i zapycha mu dziub smokiem co by sie nie darlo to wole jeszcze troche karmic cycem puki same kosci ze mnei nie zostana
|
|
#1776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chwile się pobawi, posłucha co matka do niej gada i za chwile juz jej się nie podoba. Już nie wiem co mam wymyślać A nawet nie mam leżaczka żeby ją w niego włożyć. Dopiero za 1,5 tygodnia dostane. Ale nie wiem czy to coś da, bo teraz wkładam ją do fotelika to chwila jest dobrze i za moment znów kwaśna mina i ryk... ech... tylko ręce i kolana zostają Do huśtawki na razie jeszcze nie wkładam bo wydaje mi się jeszcze trochę za wcześnie... za jakieś 2 tygodnie może...A buraczki jak sobie robisz?? ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- A wczoraj chodziłam na spacerku z małą i chciałam sobie coś kupić do przekąszenia i co... nie wiedziałam co mogę sobie kupić no i poprzestałam na chrupkach kukurydzianych...
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2010-05-21 o 11:23 |
|
|
|
|
#1777 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek ja jeszcze wafle ryzowe jem te okragle i krakersy lajkonika
![]() a buraczki robie na cieplo z sama sola albo na zimno z lyzka oliwy ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- dziewczyny czy jasno żółta kupka jest normalna ?? w koncu sie u nas kupka pojawila <jupi> ale sladowe ilosci ale to zawsze cos ale jest taka bardzo jasno żółta
|
#1778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A uwielbiam ![]() Co do kupy to chyba jest ok, u mnie też taka bywa. Taka chyba nawet powinna być. U nie częściej taka ciemniejsza- pomarańczowa. A jak często teraz Julka robi kupkę? Bo moja raz dziennie a teraz już nawet dłużej, bo ostatnio była wczoraj w nocy. Nie wiem czy przez to ona ma takie gazy... ciagle puszcza mega bąki i często ją to męczy... nie wiem czy zacząć podawać jej espumisan??
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2010-05-21 o 11:35 |
|
|
|
|
#1779 |
|
Zakorzenienie
|
Julka teraz 3 dni nie robila kupy i dzis wyszla wlasnie ta jasna
a baki tez ja mecza czasem zrobi takiego glosnego ze az placze po chwili ja wczoraj wmusilam w nia kilka lyczkow herbatki koperkowej plula dalej niz widzi ale na kupke pomogla
|
#1780 | ||
|
Zakorzenienie
|
No to ja już jestem (a właściwie to Oliwka) po wizycie u okulisty. Jak na razie to jest OK czyli siatkówka ukrwiona blizny po laserze też zagojone. Następna wizyta za 3 miesiące (sierpień). Dzisiaj byłam tylko z bratem TZ a na TZ jestem wściekła. I gdyby nie to że w następnym tygodniu mamy wizytę u kardiologa i USG przezciemiączkowe to wyjechałabym do Wawy. Ale ja się nad nim odegram
![]() . Dupek![]() Cytat:
3 lata temu byłam w Indiach i tam w ciągu dwudziestu paru dni straciłam 7 kg. No ale to z innych powodów . Ja to chcę ważyć tak 55 kg (i tyle ważyłam wcześniej) ale teraz mam 62kg (wzrost 161cm). Ja nie mogę być za chuda bo w moim wieku to niezbyt dobrze wygląda bo wszystkie zmarszczki widać - a ja jak na razie to ich nie mam I nawet niektórzy podejrzewają że się botoksuję - a to naturalne.Cytat:
Ja niestety w tym roku nigdzie za granicę sie nie wybieram ze względu na te wszystkie wizyty u lekarzy - musimy do końca roku być pod stała kontrolą ![]() A co to za sekrety e-mail???? No to też masz grubasa ![]()
|
|
#1781 |
|
Zakorzenienie
|
nie no ja zaraz oszaleję przez tą pogodę
POP - ja miałam te niebieskie pampersy, zakupiłam jednak te same tylko 3 i są idealne...mam tylko nadzieję, że nie uczulą małego bo są całe zielone w środku i czymś zalatują ![]() Co do mycia tyłeczków - to współczuję Wam mycia wacikami, jakoś bym chyba nie dała rady co przewijanie latać po miseczkę z wodą na szczęście mój mały tyłeczek toleruje wszystkie chusteczki Kupiłam małemy na dzień dziecka garnuszek na klocuszek z Fisher-Price - tak przyszłościowo, ale świetny - póki co sama się nim bawię aaaa i załatwiliśmy chrzciny na 18 lipca dobrze, że był ten sam ksiądz co nam ślub dawał, bo ja tam poszłam nabuzowana i z fochami, a ten to jakiś taki nawet sympatyczny no i 150 zł skasował - chyba promocja - hehehe
|
#1782 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Nie jesteś sama!!!!! Toż to opis mojej Hani )) Ja mam tak samo, pocieszyłaś mnie, że to nie jest odosobniony przypadek to moje dziecko )) Ja się pocieszam, że to się zmieni, zresztą chyba Tylkooliwka tak pisała, że jak jej mały skończył 3 miechy, to nastąpiła zmiana i nawet sam zasypiał w wózku. Ja na razie ratuję się chustą, wczoraj byłam na 2 godz spacerze na wałach (zobaczyć czy Odra nie przelewa) z chustą, bo wózka mi się nie chciało tam tachać i mała spała jak zabita, szok! A w wózku byłby ryk po max 1 godz. Takie to kochane te nasze skarby
Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-05-21 o 12:17 |
||
|
|
|
#1783 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tylko wpadlam was pocieszyc...moj tez jest mala maruda....od 2 nocy chce spac tylko na brzuszku i kazda zmiana pozycji powoduje ryk......daje nam szkole - stwierdzilam nawet ze zmieniam mu imie na bin laden junior
![]() Po za tym ma skaze bialkowa chyba i ja tez jestem od wczoraj na restrykcyjnej diecietez sie zastanawiam co jesc no i mam nawal mleczny - 2 miesiace po porodzie moje cycki wykarmily by 2-3 takich dzieci jak ja mam zastanawialam sie czy to nie zapalenie ale piersi nie sa zaczerwienione wiec chyba nie......... ![]() Pozdrawiam
|
#1784 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek - musisz czytac składy są ciastka które jeść Ci wolno . tak samo możesz sobie iśc na lody ale sorbetowe .
kolezanki córcia była na diecie bezmlecznej do 3 roku zycia i sporo rzeczy jadła . i wlasnie wiem ze nawet sa słodycze które mleka w sobie nie miały . ja na tych dietach co je tu podajecie bym nie wyrobiła ja się nie potrafie tak odchudzać . jak skończe karmić to mam już zelixe naszykowaną ![]() Ola wczoraj płakała do 22 giej . kolezanka męża przytargała sab simplex i będę podawała od wieczora jak przywiezie . jak to podajecie ?
|
#1785 | |
|
Rozeznanie
|
A jeszcze Hania lubi być noszona w pionie, w poziomie bucZy i śmiejemy się z tz, że mogłaby robić za pozomicę, hi,hi
Poważnie, nawet sprawdzałam, biorę do pionu -cisza, jak tylko jest jakiś odchył w poziom-ryk. A jaka dokładna! I jak leży to tak się pręży, purpurowa cała ze złości, aż pięści zaciśnięte i sine, brzuch twardy, bo się napina, nic tylko kolka. A jak tylko biorę na rączki, albo do chusty-cudowne ozdrowienie! Więc chyba to nie kolka... Zresztą podaję jej cały czas bobotic, regularnie i jak ma kupę zrobić, to bardzo się nie wysila, stęka, ale nie krzyczy, bączki odchodzą ładnie. Myślę, że ją bardzo świat ciekawi, bo w pionie widać wszystko i rozgląda się i zagapia się w coś tam, co zobaczy, ona chce być już dorosła (jak wszystkie dzieci zresztą), .....tylko czy mamusia z tatusiem to wytrzymają? Asiulek i wszystkie mamuśki marud -JEDNOCZĘ SIĘ Z WAMI!! ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
Myślę, żeby z tej przyprawy tylko taki wywar zrobić i tym smarować, bo ten piasek mnie dobija i pewnie też drażni skórę małej. Aniu, a jak Ola Ci płacze, to co robisz? Bierzesz na rączki, bujasz? Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-05-21 o 12:50 |
|
|
|
|
#1786 |
|
Zakorzenienie
|
Mi coś nie idzie z tą chustą. To za luźno, to za wąsko, to on płacze - cholera wie dlaczego.
|
#1787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc szczerze nawet wygodniej niż z chusteczkami.
|
|
|
#1789 |
|
Zakorzenienie
|
ja tak samo robie z tym ze w dzien wymieniam wode w sumie nie wiem po co ale jak cos tam robie to sekunde nalac swiezej wody
|
|
#1790 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze odkąd obmywam mojego wodą to nie uzywam smarowideł pod pieluchę, no chyba że była duża kupa i nie od razu zmieniona.
|
|
#1791 |
|
Zakorzenienie
|
ja tak samo odkad to co miala zeszlo po clotrimazolum
---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- czekam na fotelik, dobrze ze tata w domu to moge isc na spacer a on bedzie filowal za przesylka ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- wlasnie zadzwonil tz ze ma niespodzianke i jutro jedziemy mam wybrac sobie nowego lapka jupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii iiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie bede musiala okupywac ojca kompa
|
|
#1792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ja musze sie pochwalic prezentem dla meza na urodziny ![]() http://allegro.pl/item1042552155.html#gallery nie cierpie tych jego ptaszysk bo sraja wszedzie ale kupilam mu dwa z rodowodem niech sie cieszy jeden odemnie drugi od Julki ![]() a moje dziecko lezy od godziny na lozku i wpatruje sie w okno
|
|
#1793 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Mamuśki
![]() No w żaden sposób nie mogę Was nadrobić Co troszkę podgonię..to naklikacie tyle stronek,że nie wiem kiedy Was dogonię..Jestem dopiero na ok.40str i jeszcze sporo przede mną.U nas wszystko w porządku Niunia ma już miesiąc i tydzień. Jesteśmy już po wizycie u ortopedy-tu wszystko ok,przed nami pierwsze szczepienie(to się Niuni trafiło na Dzień Dziecka,ale nast. razem jej wynagrodzimy te cierpienia w tak szczególnym dniu,heh ).Nadiuszka ma wysypkę, jestem właśnie na etapie czytania o tym..troszkę o wysypkach pisałyście. A w wielkim skrócie(nie zapeszając) chyba mam złote dziecko Pięknie śpi w nocy,budzi się 2 lub 3 razy,co prawda w dzień często je,ale jest duża i ma potrzeby a na spacerkach śpi wyśmienicie..no i te uśmiechy..rozbrajające.Ps. Czy któraś z Was karmiących wyłącznie piersią borykała się z jakimiś guzkami czy zgrubieniami w piersi? kurczę wczoraj coś mnie zaczęło pobolewać w lewej piersi od zewn.strony(jakby pod pachą) i czuje jakby guzek. nie wiem co to jest,ale dziś jakby mniej bolało.. Będę wdzięczna za kilka słów. Na kontrolę wybieram się dopiero w następnym miesiącu,a trochę się tym niepokoję. POZDRAWIAM WAS WSZYSTKIE I DZIECIACZKI TEŻ ![]() Postaram się do Was niedługo dołączyć ![]() A to moja Malutka Nadia
|
#1794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pop no naprawde kawał klocka ręce mi odpadają od naszenia dobrze ,że już chce posiedzieć trochę |
|
|
|
|
#1795 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie!
|
|
|
#1796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1797 |
|
Raczkowanie
|
pl_madzia, dziękuję!
|
#1798 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dzięki Ja powiem szczerze- może powiecie, że jestem wyrodna matka (na szczęście jes tu już kilka takich ) ale ja czasem załapuje doła i mam po prostu dość. Nerwy mi nie wytrzymują i ryczę!! Marze o 4-5 godzinach snu bez przerwy... takiego błogiego...Czasem zaczynam myśleć, żeby przejść na sztuczne mleko ![]() Mam nadzieję, że i tu znajdę kogos kto dolączy do klubu ![]() Tobie to dobrze...
|
|
#1799 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek - jak dzidzia kończy 2 miesiące, to już jest lepiej. A podobno bajka się zaczyna po ukończeniu 3. Ja czekam. No, ale i tak nie jest najgorzej. Mój już śpi - mam nadzieję, że to już nocny sen. Jak nie, to i tak wieczorem pada najpóźniej o 21.
Kochany
|
#1800 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Asiu, ja też mam takie załamki, uwierz.... Ale nie masz gwarancji, że na sztucznym dziecko będzie jak aniołek. Może też być i gorzej, nie wiesz jak zereaguje. Ja się pocieszam czytając forum o karmieniu piersią, tłumaczę sobie, że moje mleko jest najlepsze i szkoda byłoby mi tej więzi z Hanią. Moja znajoma, która leżała ze mną na sali po porodzie , mimo, że super karmiła piersią musiała zmienić na butlę ze względu na leki, które musiała brać. I mówi, że to straszna dla niej strata jest. Może co innego, jak dziecko od początku jest na butli , nie wiem. A ja dziś walczę ze smokiem Uparłam się, bo Hania jak zazsie to uspokaja się, ale zanim to nastąpi, to jest plucie, prężenie i bunt. I udaje się Trudno, potem może będę się męczyła z odwykiem, ale dziś np. 3 razy uratował mnie smoczek na spacerze. Bo już byłby ryk niemiłosierny i na sygnale do domu, jak to już bywało. A dziś smok w dziub i spacer w ciszy, mała śpi, prawie 2 godz. Jestem wyrodna, bo pcham jej na siłę trochę tego smoka, przytrzymuję ,ale jest mimo wszystko o wiele dziś spokojniejsza. Płacze mniej (bo trudno płakać ze smokiem,nie?). A tak to do tej pory miałam wrażenie, że ona wpada w histerię, że sama się nakręca i potem nic jej nie uspokoi(oprócz noszenia w pionie). Trudno, może robię błąd, ale mam nadzieję, że nie. I dziś np. ładnie leżała w foteliku, patrzyła na mnie a ja robiłam obiad i z nią gadałam.Trwało to może jakieś pół godz, ale to już coś. Nigdy wcześniej jej się to nie zdarzałao.
Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-05-21 o 19:24 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.

Mały zasnął wczoraj o 20stej
- ja zasnęłam z nim. Przed północą obudziłam się na pączka
A teraz sobie śpi.

Ciagle by chciała byc na raczkach noszona a staramy się naparwdę jak juz wrzeszczy... ech...
bo ja juz chudsza nisz przed ciażą

na szczęście mój mały tyłeczek toleruje wszystkie chusteczki 
Więc szczerze nawet wygodniej niż z chusteczkami.