Wakacje zaczynamy i na wyniki matur czekamy! Matura 2011 cz. VII - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-11, 14:46   #1801
ladymoonn
Zakorzenienie

Dot.: Wakacje zaczynamy i na wyniki matur czekamy! Matura 2011 cz. VII

Cytat:
Napisane przez _Japonka_ Pokaż wiadomość
Juz o tym myślałam Nie ma to jak desperacko szukac źródeł dochodu Myśle że jakieś 50zł (tak mi się kiedyś obiło o uszy)

Widocznie nie można oceniac wszystkiego wg tego, jak same byśmy postąpiły Ja też sobie nie wyobrażam kupic używane butyale niektórzy ludzie nie mają takich oporów widocznie
może to był jakiś fetyszysta

ladymoonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 14:51   #1802
Bziu
Zakorzenienie

ja jeszcze niczego używanego nie nosiłam, wolę mieć mniej ciuchów za to nowe..

http://miejpoglad.blogspot.com/
Bziu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 14:54   #1803
lilavati007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bziu Pokaż wiadomość
A ja tam nie mam oporów przed noszeniem używanych ubrań. Tzn nie nosze używanych butów i bielizny (). Ale jakieś bluzki, sukienki czemu nie. Zwłaszcza, że w lumpach naprawdę można czasem wychaczyć praktycznie nie noszone, nie zniszczone rzeczy i to markowe (no bo ile znas coś kupiło, założyło raz czy dwa i stwierdziło, że to nie w i moim guście ) a kosztują 10zł czy czasem nawet da się upolować za mniej. No i wiadomo przynajmnej, ze nie będzie tego nosić pół miasta.
lilavati007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 14:54   #1804
_Japonka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Bziu Pokaż wiadomość
Naprawdę??? Ja mam pełno ciuchów z lumpeksów, nie kupiłabym oczywiście żadnego stroju kąpielowego, bielizny czy wspomnianych już wcześniej butów, mimo że wiele ludzi tak robi. Ostatnio kupiłam za całe 6,50zł(!!!) dżinsową ramoneskę z AMISU(w New Yorker)w nienaruszonym stanie Poza tym jeśli często kupuję w lumpeksach to potem jak znajdę się w normalnym sklepie poza sezonem wyprzedżowym to żal mi pieniędzy na cokolwiek, bo wszystko wydaje mi się taaakie drogie...

edit: 111 post!!! Może to też jakiś powód do świętowania? Skoro przegapiłam setny, to

They make it look so easy. Connecting with another human being. It's like no one told them it's the hardest thing in the world.

Edytowane przez _Japonka_
Czas edycji: 2011-06-11 o 14:57
_Japonka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 14:58   #1805
Bziu
Zakorzenienie

może dlatego że u mnie nie ma lumpeksów tzn jest jeden na przeciwko mojej szkoły więc raczej tam nie weszłabym
słyszałam właśnie że można znaleźć fajne rzeczy ale jednak nie jestem przekonana jak na razie, może kiedyś

http://miejpoglad.blogspot.com/
Bziu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 15:01   #1806
paktofonika99
Zadomowienie

Ja też nie,kiedyś nawet byłam przeciwniczką kupowania czegokolwiek w lumpeksach [sama nie wiem czemu ;d ], ale od jakiegoś czasu jak na zakupowym oglądam jakie to perełki można znaleźć to mam ochotę się wybrać do porządnego sh na zakupy, bo u mnie nie ma nic, dosłownie nic
paktofonika99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 15:06   #1807
lilavati007
Wtajemniczenie

Cytat:
Naprawdę??? Ja mam pełno ciuchów z lumpeksów, nie kupiłabym oczywiście żadnego stroju kąpielowego, bielizny czy wspomnianych już wcześniej butów, mimo że wiele ludzi tak robi. Ostatnio kupiłam za całe 6,50zł(!!!) dżinsową ramoneskę z AMISU(w New Yorker)w nienaruszonym stanie Poza tym jeśli często kupuję w lumpeksach to potem jak znajdę się w normalnym sklepie poza sezonem wyprzedżowym to żal mi pieniędzy na cokolwiek, bo wszystko wydaje mi się taaakie drogie...
U mojej babci jest świetny lumpeks. Jest tam dużo markowych ubrań za niską cenę. Tam jak kupuje coś za 10zł to już myślę sobie "ale ździerstwo - dużo", a za 15zł to już wogóle - za więcej nic chyba nie kupiłam. :P

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Cytat:
edit: 111 post!!! Może to też jakiś powód do świętowania? Skoro przegapiłam setny, to
Pewnie!!!
I nie zapomnij świętować 666 posta!!!!

Edytowane przez lilavati007
Czas edycji: 2011-06-11 o 15:07

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-11, 15:09   #1808
misziaaa18
Zadomowienie

ja dawno nie byłam w lumpeksie, tzn jak byłam młodsza to miałam kilka ciuchów kupionych tam ale tak ogólnie to nie, i nie wyobrażam sobie kupić używanej bielizny i kostiumu kąpielowego, buty używane kupiłam raz na allegro ale są w porządku
misziaaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 15:27   #1809
GirlOfDeath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kitten92 Pokaż wiadomość
Jakbym czytała o swojej szafie miesiąc temu Też ciągle słyszałam, że mam pełno ubrań i nie mogę zaprzeczyć - tylko że większość to rzeczy porozciągane, sprane, w których chodzę po domu/ obciachowe do granic możliwość (prezenty)/ rzeczy mające więcej, niż 5 lat Więc wkurzyłam się, wywaliłam wszystko z szafy, popakowałam w worki dla domów dziecka, na śmietnik, a najlepsze sztuki wystawiam na allegro Od razu mam więcej miejsca, ale i tak wg rodziców mam pełno ubrań Co do kieszonkowego, to ja dostaję miesięcznie 50 zł do ręki + 60 zł na konto + 50 zł tygodniowo za prowadzenie domu
O kurczę. Dużo.

Ojej, ale mnie oczy bolą...
Stary 2011-06-11, 15:44   #1810
kitten92
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GirlOfDeath Pokaż wiadomość
O kurczę. Dużo.

Ojej, ale mnie oczy bolą...
Dużo, nie dużo, zależy jak na to patrzeć Przez 3 lata liceum dojeżdżałam do szkoły w innym mieście, więc wszelkie zachcianki pokroju baton, sok, czy kawa musiałam opłacać ze swoich. A jeśli wychodziłam z domu przed 7 i wracałam koło 18, to siłą rzeczy musiałam zgłodnieć Pieniędzy z konta nie ruszałam, więc za 50 zł musiałam opłacić jedzenie i wszelkie inne przyjemności pokroju kino, gazeta, itp. Ubrania, jakieś dodatki i inne głupoty kupuję za swoje pieniądze. Nie pamiętam, kiedy ostatnio ciągnęłam od rodziców kasę na torebkę, czy sweter.
kitten92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 16:00   #1811
misziaaa18
Zadomowienie

Cytat:
Dużo, nie dużo, zależy jak na to patrzeć Przez 3 lata liceum dojeżdżałam do szkoły w innym mieście, więc wszelkie zachcianki pokroju baton, sok, czy kawa musiałam opłacać ze swoich. A jeśli wychodziłam z domu przed 7 i wracałam koło 18, to siłą rzeczy musiałam zgłodnieć Pieniędzy z konta nie ruszałam, więc za 50 zł musiałam opłacić jedzenie i wszelkie inne przyjemności pokroju kino, gazeta, itp. Ubrania, jakieś dodatki i inne głupoty kupuję za swoje pieniądze. Nie pamiętam, kiedy ostatnio ciągnęłam od rodziców kasę na torebkę, czy sweter.

mimo wszystko dużo, ja z kieszonkowego też sobie jedzenie musiałam kupić i wgle ubrania itp też staram sie za swoje ale mimo wszystko nie bede kupować sobie wszystkich ciuchów i kosmetyków 'za swoje', tak to będzie jak będe zarabiać
Stary 2011-06-11, 16:01   #1812
_Japonka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paktofonika99 Pokaż wiadomość
Ja też nie,kiedyś nawet byłam przeciwniczką kupowania czegokolwiek w lumpeksach [sama nie wiem czemu ;d ], ale od jakiegoś czasu jak na zakupowym oglądam jakie to perełki można znaleźć to mam ochotę się wybrać do porządnego sh na zakupy, bo u mnie nie ma nic, dosłownie nic
Ja jak byłam mała to nie mogłam zniesc wypraw mojej mamy do lumpeksów, zawsze stałam przed wejściem i ciągle ją popędzałam Tyle że wtedy nie było takich fajnych lumpeksów jak są dzisiaj

Cytat:
Napisane przez lilavati007 Pokaż wiadomość
U mojej babci jest świetny lumpeks. Jest tam dużo markowych ubrań za niską cenę. Tam jak kupuje coś za 10zł to już myślę sobie "ale ździerstwo - dużo", a za 15zł to już wogóle - za więcej nic chyba nie kupiłam. :P

---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Pewnie!!!
I nie zapomnij świętować 666 posta!!!!
No dokładnie! Ja czasem jak jestem w takim bardziej "luksusowym" lumpeksie, gdzie wszystkie rzeczy są markowe i powyceniane na jakieś 20-25zł to myślę że to ździzerstwo! Dlatego coraz częściej chodzę do takich, gdzie rzeczy są na wagę, jest od groma okropnych rzeczy, ale można znalezc też świetne. A co za satysfackja, jak kupię kurtkę dżinsową za 6,50

Oczywiście, zamiast świętowac okrągłe liczby moich postów będę świętowac 222, 333 itp ;pp aż dojdę do 666

They make it look so easy. Connecting with another human being. It's like no one told them it's the hardest thing in the world.
Stary 2011-06-11, 16:05   #1813
regretsareuseless
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ladymoonn Pokaż wiadomość
też myślę, że to niezły system, uczy gospodarowania pieniędzmi, ja właśnie żałuję, że rodzice nie chcieli tak robić, woleli dać mi pieniądze jak chciałam, a to jest wkurzające, bo trzeba się tłumaczyć
Też myślę, że to niezły pomysł Moi rodzice sami na to wpadli i jak na razie ten system działa dobrze

Cytat:
Napisane przez lilavati007 Pokaż wiadomość
A ja tam nie mam oporów przed noszeniem używanych ubrań. Tzn nie nosze używanych butów i bielizny (). Ale jakieś bluzki, sukienki czemu nie. Zwłaszcza, że w lumpach naprawdę można czasem wychaczyć praktycznie nie noszone, nie zniszczone rzeczy i to markowe (no bo ile znas coś kupiło, założyło raz czy dwa i stwierdziło, że to nie w i moim guście ) a kosztują 10zł czy czasem nawet da się upolować za mniej. No i wiadomo przynajmnej, ze nie będzie tego nosić pół miasta.
Ja też nie mam nic do używanych ciuchów ale nie umiem za bardzo szukać takich rzeczy i mam tylko jeden używany sweterek Na dodatek nic mnie bardziej nie denerwuje jak tłumy szalonych kobiet, które rzucają się na każdy ciuch, nie wiem czy tak jest też u Was ale byłam kilka razy w lumpeksie i za każdym razem widziałam ten sam obraz... Gdyby nie to, byłabym w lumpeksach częściej
regretsareuseless jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 16:08   #1814
wybieramstereo
Rozeznanie

Cytat:

No dokładnie! Ja czasem jak jestem w takim bardziej "luksusowym" lumpeksie, gdzie wszystkie rzeczy są markowe i powyceniane na jakieś 20-25zł to myślę że to ździzerstwo! Dlatego coraz częściej chodzę do takich, gdzie rzeczy są na wagę, jest od groma okropnych rzeczy, ale można znalezc też świetne. A co za satysfackja, jak kupię kurtkę dżinsową za 6,50
ja lubię lumpeksy, jeszcze ta satysfakcja jak się coś znajdzie . Najczęściej chodzę w dzień dostawy, chociaż ostatnio dwie takie "wielorybice" nieźle mnie podźgały łokciami, jak otworzyli sklep. Tak się ludzie pchają, że jak się przewrócisz to przebiegną po Tobie.

I oczywiście żadnej bielizny, ani strojów kąpielowych itd. Chociaż ostatnio jedna blondi ciągnęła całą kupę staników i gubiła po drodze .

Edytowane przez wybieramstereo
Czas edycji: 2011-06-11 o 16:09
wybieramstereo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 16:13   #1815
tynus
Rozeznanie

Cytat:
może można, ale wtedy mnie też nie ma a muszę mieć te wyniki żeby wpisać do rejestracji na uczelnie
Ale przecież wyniki można sprawdzić w necie (nie dostaliści takich pasków z kodem, hasłem ?), a zresztą chyba można zanaczyć aby uczelnia pobrała wyniki z CKE (czyli również prze neta).
tynus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 16:17   #1816
_Japonka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wybieramstereo Pokaż wiadomość
ja lubię lumpeksy, jeszcze ta satysfakcja jak się coś znajdzie . Najczęściej chodzę w dzień dostawy, chociaż ostatnio dwie takie "wielorybice" nieźle mnie podźgały łokciami, jak otworzyli sklep. Tak się ludzie pchają, że jak się przewrócisz to przebiegną po Tobie.

I oczywiście żadnej bielizny, ani strojów kąpielowych itd. Chociaż ostatnio jedna blondi ciągnęła całą kupę staników i gubiła po drodze .
U mnie takich sytuacji jeszcze nie doświadczyłam Nie wiem czemu, ale mam wrażenie że w moim mieście lumpki nie są takie popularne, jak jest towar na wagę, to w dniu dostawy(pon) kg jest za 35zł i jest kompletnie pusto w sklepie Więc ja jak już to idę tam w sobotę(1ozł/kg), a rzeczy są dokładnie te same co w pon Mam wrażenie, że utarg to oni mają jedynie w soboty

Stary 2011-06-11, 16:24   #1817
Smarfetka
Zakorzenienie

Cytat:
Jakbym czytała o swojej szafie miesiąc temu Też ciągle słyszałam, że mam pełno ubrań i nie mogę zaprzeczyć - tylko że większość to rzeczy porozciągane, sprane, w których chodzę po domu/ obciachowe do granic możliwość (prezenty)/ rzeczy mające więcej, niż 5 lat Więc wkurzyłam się, wywaliłam wszystko z szafy, popakowałam w worki dla domów dziecka, na śmietnik, a najlepsze sztuki wystawiam na allegro Od razu mam więcej miejsca, ale i tak wg rodziców mam pełno ubrań Co do kieszonkowego, to ja dostaję miesięcznie 50 zł do ręki + 60 zł na konto + 50 zł tygodniowo za prowadzenie domu
a potem wszyscy się dziwią, że dzisiejsza młodzież nic nie robi za darmo. sprzątanie, dbanie od dom jest obowiązkiem każdego domownika a nie pracą za którą rodzice mają płacić dziecku
Smarfetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 16:24   #1818
wybieramstereo
Rozeznanie

a gdzie tam, u mnie pierwszego dnia to ładujesz wszystko co się podoba w koszyk i dopiero w przymierzalni sprawdzasz rozmiarówkę, bo inaczej się nie da. Jeszcze stoją pod przymierzalnią i czekają aż odwiesisz . Ale akurat w tych lumpach ciuchy są bardzo fajne...chociaż dziwnie walczyć o spódnicę z jakąś babcią. Dzięki lumpom i sieciówkom mam dość dużo ciuchów.

dziś zrobiłam babkę cytrynową i pieguski. Trzeba rozwijać umiejętności kulinarne, nawet kosztem kciuków.
Stary 2011-06-11, 16:29   #1819
Smarfetka
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie takich sytuacji jeszcze nie doświadczyłam Nie wiem czemu, ale mam wrażenie że w moim mieście lumpki nie są takie popularne, jak jest towar na wagę, to w dniu dostawy(pon) kg jest za 35zł i jest kompletnie pusto w sklepie Więc ja jak już to idę tam w sobotę(1ozł/kg), a rzeczy są dokładnie te same co w pon Mam wrażenie, że utarg to oni mają jedynie w soboty
u mnie w dzień dostawy ok 40 zł, a na koniec tygodnia wyprzedaż do 5 zł. no i w dzień dostawy są takie tłumy, że szok

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

Cytat:
ja tak samo, może to dziwne, ale nie lubię wydawać pieniędzy które dostaję od rodziców na "głupoty" mam wrażenie, że je marnuję. na typowe głupoty(tzn. setna para butów czy kolejna bardzo potrzebna torebka) wydaję tylko swoje ciężko zarobione pieniądze
Stary 2011-06-11, 16:37   #1820
lilavati007
Wtajemniczenie

Cytat:

Oczywiście, zamiast świętowac okrągłe liczby moich postów będę świętowac 222, 333 itp ;pp aż dojdę do 666
No u mnie w mieście lumpeksy są drogie i nie takie fajne dlatego rzadko tu coś kupuje, ale u babci można znaleźć wiele fanych rzeczy. Z tym, że są one w takich koszach wię trzeba sobie pogrzebać, a nie a wieszaczkach, ale warto.

A 666 najlepsze, bo to szatańska liczba.

Cytat:
Napisane przez regretsareuseless Pokaż wiadomość
Ja też nie mam nic do używanych ciuchów ale nie umiem za bardzo szukać takich rzeczy i mam tylko jeden używany sweterek Na dodatek nic mnie bardziej nie denerwuje jak tłumy szalonych kobiet, które rzucają się na każdy ciuch, nie wiem czy tak jest też u Was ale byłam kilka razy w lumpeksie i za każdym razem widziałam ten sam obraz... Gdyby nie to, byłabym w lumpeksach częściej
Ja też szczerze nie mam jakiś wielkich łowczych talentów. Dlatego często chodze z mamą albo z ciocią - one potrafią wyszperać różne rzeczy, więc jak znajdą coś fajnego w moim rozmiarze to oglądam i oceniam czy jest ok. Choć czasem to i mnie samej udało się coś upolować. A jaka satysfakcja.

Cytat:
Napisane przez tynus Pokaż wiadomość
Ale przecież wyniki można sprawdzić w necie (nie dostaliści takich pasków z kodem, hasłem ?), a zresztą chyba można zanaczyć aby uczelnia pobrała wyniki z CKE (czyli również prze neta).
U mnie nie dostaliśmy czegoś takiego.
A właśnie, bo na stronie mojej uczelni znalazłam, że jeśli wyraziło się zgodzie na deklaracji maturalnej to oni sami ściągną wyniki matur. Czyli nic nie musiałabym wpisywać, czy np. numer świadectwa albo coś takiego?

Cytat:
a gdzie tam, u mnie pierwszego dnia to ładujesz wszystko co się podoba w koszyk i dopiero w przymierzalni sprawdzasz rozmiarówkę, bo inaczej się nie da. Jeszcze stoją pod przymierzalnią i czekają aż odwiesisz . Ale akurat w tych lumpach ciuchy są bardzo fajne...chociaż dziwnie walczyć o spódnicę z jakąś babcią. Dzięki lumpom i sieciówkom mam dość dużo ciuchów.
Haha. To u mnie nie ma czegoś takiego.
Tylko trzeba chodzić bardzo rano, bo "stałe bywalczynie" zabiorą najlepsze rzeczy. Więc raz na jakiś czas można się poświęcić, bo ogólnie to ja lubie troche pospać.

Edytowane przez lilavati007
Czas edycji: 2011-06-11 o 16:38
Stary 2011-06-11, 16:41   #1821
ladymoonn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tynus Pokaż wiadomość
pasków nie dostałam, ale z tym pobraniem od CKE to musze sprawdzić, dzięki

ladymoonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 16:53   #1822
kitten92
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Smarfetka Pokaż wiadomość
a potem wszyscy się dziwią, że dzisiejsza młodzież nic nie robi za darmo. sprzątanie, dbanie od dom jest obowiązkiem każdego domownika a nie pracą za którą rodzice mają płacić dziecku
Hm Nie będę się nad tym rozwodziła zbytnio - sama chciałam iść do pracy, ale mieszkam w małym mieście, gdzie ofert pracy jest mniej, niż chętnych, nawet w czasie wakacji. Moja mama sama wyszła z propozycją takiej "pracy". Muszę gotować obiady, zmywać wszystkie naczynia, latać po zakupy, ścierać kurze, myć podłogi, balkon, w s z y s t k o - moi rodzice wracają po pracy i nie muszą NIC robić Równie dobrze mogłabym zmyć raz dziennie naczynia i nic nie robić, tylko balangować całe wakacje, a wszystko byłoby na ich głowie. Odciążam ich, a ja przy okazji też coś z tego mam Wbrew pozorom dbanie o dom 24h na dobę nie jest takie łatwe. Zapytaj swojej mamy
Stary 2011-06-11, 17:08   #1823
tynus
Rozeznanie

Cytat:
pasków nie dostałam, ale z tym pobraniem od CKE to musze sprawdzić, dzięki
Nie ? U mnie w szkole dawali..to dziwne. Przynajmniej dzięki temu już w nocy mogę się zalogować na serwer (ale pewnie będzie bardzo przeładowany).
tynus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 17:11   #1824
wybieramstereo
Rozeznanie

Cytat:
Hm Nie będę się nad tym rozwodziła zbytnio - sama chciałam iść do pracy, ale mieszkam w małym mieście, gdzie ofert pracy jest mniej, niż chętnych, nawet w czasie wakacji. Moja mama sama wyszła z propozycją takiej "pracy". Muszę gotować obiady, zmywać wszystkie naczynia, latać po zakupy, ścierać kurze, myć podłogi, balkon, w s z y s t k o - moi rodzice wracają po pracy i nie muszą NIC robić Równie dobrze mogłabym zmyć raz dziennie naczynia i nic nie robić, tylko balangować całe wakacje, a wszystko byłoby na ich głowie. Odciążam ich, a ja przy okazji też coś z tego mam Wbrew pozorom dbanie o dom 24h na dobę nie jest takie łatwe. Zapytaj swojej mamy
a gdybyś "odciążała" rodziców za darmo byłoby coś w tym złego? Ja dużo pomagam w domu odkąd mam wakacje i nie wymagam od rodziców jakiś profitów, bo mieszkam tu tak samo, tak samo jem ten obiad, czy chodzę po umytej wcześniej podłodze. Ja bym nie umiała brać za takie coś pieniędzy, sorry.
Stary 2011-06-11, 17:18   #1825
kitten92
Rozeznanie

Cytat:
a gdybyś "odciążała" rodziców za darmo byłoby coś w tym złego? Ja dużo pomagam w domu odkąd mam wakacje i nie wymagam od rodziców jakiś profitów, bo mieszkam tu tak samo, tak samo jem ten obiad, czy chodzę po umytej wcześniej podłodze. Ja bym nie umiała brać za takie coś pieniędzy, sorry.
Ojej, jaki atak na mnie... Spokojnie Pisałam, że inicjatywa zapłaty wyszła od mojej mamy, nie ode mnie. Bez przesady, nie zrobiłam rodzicom cennika, że za wyrzucenie śmieci biorę 5 zł, za umycie łazienki 10, a za noszenie zakupów 15. Traktuję to jako wakacyjny dodatek do kieszonkowego, same wiecie, że podczas wolnego kasa przecieka przez palce Zamiast latać do rodziców po każde 5 zł na to, na tamto, dostaję 50 i mają mnie z głowy Dla jednych 20 zł miesięcznie kieszonkowego to ogromna suma, a dla innych nie. Równie dobrze dla kogoś innego moje kieszonkowe jest śmiesznie niskie i znam takie osoby...
Stary 2011-06-11, 17:22   #1826
Smarfetka
Zakorzenienie

Cytat:
Nikogo nie muszę się pytać ponieważ jestem już dużą dziewczynką która zna realia prowadzenia domu - te wszystkie rzeczy robię razem z rodzeństwem i nie dlatego, że moi rodzice nie mają na to czasu tylko dlatego, że jest to nasz obowiązek jako członków tej rodziny. Obowiązek nieodpłatnego wykonywania tych czynności kształtuje nasz charakter i wprowadza do przyszłej samodzielności. Nasi rodzice cały dzień ciężko pracują na to, żebyśmy mieli co jeść, pić czy w co się ubrać. Miło by było gdyby wracając do domu nie zastali w domu bałaganu i przy okazji nie musieli płacić swoim dzieciom za porządek.
Wiesz, przypomniała mi się taka sytuacja w podstawówce jak moja katechetka za każdą prawidłową odpowiedz na jej pytanie dawała nam cukierki, wszyscy chętnie się uczyli itp. Nagle jakoś od 4 klasy przestała to robić i jakoś zeszyty już nie były takie kolorowe, a dzieci miały "gdzieś" jej pytania z czego to wynika? dzieci od najmłodszych lat są przykupywane przez dorosłych, co negatywnie wpływa na ich charakter i stosunek do społeczeństwa.
Stary 2011-06-11, 17:24   #1827
wybieramstereo
Rozeznanie

Cytat:
Ojej, jaki atak na mnie... Spokojnie Pisałam, że inicjatywa zapłaty wyszła od mojej mamy, nie ode mnie. Bez przesady, nie zrobiłam rodzicom cennika, że za wyrzucenie śmieci biorę 5 zł, za umycie łazienki 10, a za noszenie zakupów 15. Traktuję to jako wakacyjny dodatek do kieszonkowego, same wiecie, że podczas wolnego kasa przecieka przez palce Zamiast latać do rodziców po każde 5 zł na to, na tamto, dostaję 50 i mają mnie z głowy Dla jednych 20 zł miesięcznie kieszonkowego to ogromna suma, a dla innych nie. Równie dobrze dla kogoś innego moje kieszonkowe jest śmiesznie niskie i znam takie osoby...
wiem, że od Twojej mamy, ale napisałam, że ja nie wzięłabym tych pieniędzy, a nie że sama się o nie prosisz . Nie chodzi o to, czy dostajesz tysiąc, pięć złotych, czy właśnie te 50, chodzi o to, że bierzesz pieniądze za coś co powinnaś robić bezinteresownie, nawet jak ktoś Ci proponuje za to kasę, to przecież nie wciskają Ci jej siłą. I nie jest to atak, tylko moja opinia, jak to na forum. Zawsze możesz puścić ją mimo "oczu" .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-11, 17:26   #1828
_basia
Zadomowienie

Cytat:

Podziwiam Cię i dziwi mnie czemu inne dziewczyny się tak bulwersują
Wydaje mi się, że to 50zł które dostajesz za prowadzenie domu Twoi rodzice nie traktują jako 'wypłatę' tylko jako wdzięczność za wyręczanie ich

Co do kieszonkowego to ja nie mam i żyję, tzn. jeśli na coś potrzebuje to po prostu proszę rodziców, bo jak sami mówią chcą żebym miała to czego oni mieć nie mogli i nie widzę w tym nic złego
Oczywiście mam swoje pieniądze odłożone z urodzin, imienin itp. ale tak jak mówiłam ta kasa jest nietykalna bo zbieram na auto
Co do sprzątania domu, pomagam mamie np. ja sprzątam łazienkę na dole, ona na górze, ja sprzątam górę, ona dół...
No i ubrania najczęściej kupuje za swoje pieniądze, droższe kosmetyki również

Edytowane przez _basia
Czas edycji: 2011-06-11 o 17:32
_basia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 17:32   #1829
misziaaa18
Zadomowienie

też bym chciała dostawać kasę za prowadzenie domu i uważam że powinnam, odkurzam caly dom, myję łazienke, odrabiam lekcje z bratem, robię zakupy i wgle co najmniej 1/2 obowiązków na mojej glowie i nawet dziękuję za to nie usłyszę i nie chodzi że sie nie poczuwam do obowiązku ale mój brat tak nie musi :/
Stary 2011-06-11, 18:00   #1830
GirlOfDeath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _basia Pokaż wiadomość
Co do kieszonkowego to ja nie mam i żyję, tzn. jeśli na coś potrzebuje to po prostu proszę rodziców, bo jak sami mówią chcą żebym miała to czego oni mieć nie mogli i nie widzę w tym nic złego
Oczywiście mam swoje pieniądze odłożone z urodzin, imienin itp. ale tak jak mówiłam ta kasa jest nietykalna bo zbieram na auto
Co do sprzątania domu, pomagam mamie np. ja sprzątam łazienkę na dole, ona na górze, ja sprzątam górę, ona dół...
No i ubrania najczęściej kupuje za swoje pieniądze, droższe kosmetyki również
Mogę wiedzieć ile masz już uzbierane na to auto i jak długo już zbierasz ? Bo zawsze zastanawiałam się ile mi to zajmie. Jak coś to pisz PW.

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości