|
|
#1801 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wrześniówki cz. II
Troszkę mnie nie było, ale miałam nawał pracy
ale już nadrabiam![]() Mi też się podobasz w tej pierwszej Cytat:
2-Ja klatkę u siebie ubieram już się nie mogę doczekać Ale mój TŻ nie chcę ubierać u siebie bramy- ale ja zrobię to za niego ![]() U nas wymagane są takie dokumenty: do sakramentu małżeństwa: - Wcześniej zarezerwować dzień i godzinę ślubu. - 3 miesiące przed zawarciem sakramentu małżeństwa należy zgłosić się do kanclarii parafialnej - spisać protokół przedślubny. Potrzebne dokumenty: 1. świadectwo chrztu – ważne sześć miesięcy, 2. świadectwo bierzmowania – jeżeli nie ma adnotacji na świadectwie chrztu, 3. dowód osobisty, 4. zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego do ślubu konkordatowego ważne trzy miesiące, 4a. dokument o zawartym związku w USC, 5. świadectwo ukończenia religii, 6. świadectwo ukończenia katechizacji przedmałżeńskiej co najmniej trzech nauk przedślubnych, Następnie: - prośba o wygłoszenie zapowiedzi w parafii zamieszkania. - dwa razy przystąpić do sakramentu pokuty (spowiedź co najmniej w miesięcznym odstępie; przed rozpoczęciem spowiedzi należy zaznaczyć, że jest to spowiedź przedślubna I lub II; po spowiedzi poprosić o podpis spowiednika). - dane o świadkach i imię, nazwisko, data urodzenia, adres zamieszkania. Cytat:
A obrączki śliczne. My mamy tradycyjne.
|
|
#1802 |
|
Raczkowanie
|
aaa my mamy takie zawieszki - bordowe ze złotą wstążką wzór jaki jak te złote a tekst:
Jesteś brachy na weselu Pij więc zdrowo przyjacielu Chciałbym jednak Ciebie prosić Bym nie musiał Cię wynosić Paulina i Kamil 1 września 2012
|
#1803 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
my mamy takie jak w zalaczniku Wogole dostalam paczke z sukienka poprawinowa ktora tu pokazywalam jest cudownaaaaa
|
|
|
|
|
#1804 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze dzisiaj bede przeszukiwac dom Tz-ta,moze tu znajde ale jak bralam ze swojego domu papiery swoje to mam je w jednym miejscu Odpis 26 zl jak cos... No wlasnie swieczki na stoly ...Kurcze musze sie za tym rozejrzec bo w sumie zapomnialam
|
|
#1805 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny ile płacicie za ślub księdzu?
|
|
#1806 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiecej niz 500 zl podobno u mnie w parafi
Wiecej nie ma opcji![]() Kurcze czemu nam suwaczki nie dzialaja ?
żonka Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością. https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2012-06-21 o 13:33 |
|
|
|
#1807 |
|
Raczkowanie
|
cena zależy od danego księdza u mnie podobno nawet ceny sięgają 1000 zł za samego księdza
|
#1808 |
|
Zadomowienie
|
Mojej siostrze w Pabianicach ksiadz powiedzial 1000 zl
Ja tyle nie mam,nie ma opcji...Lekka paranoja Znajomych sie pytalam to 500 zl im powiedzial wiec mysle ze nie bedzie tak zle... Jestem upierdliwa Wygrzebalam cos na stronie diecezji czestochowskiej ![]() http://www.kuriaczestochowa.pl/image...instrukcja.pdf "Wysokość ofiary złożonej w związku z ślubem powinna zależeć od uznania wiernych. Jednak zgodnie z kan. 848 i 1264 ustalam i nakazuję, iż żaden kapłan nie może zażądać za ślub ofiary wyższej niż 400 PLN. Może jednak przyjąć dobrowolną ofiarę wyższą od określonej, jak również ofiarę niższą. W przypadku wydawania licencji, kapłan wydający licencję nie może zażądać ofiary wyższej niż 200 PLN, i tak samo kapłan asystujący na podstawie licencji. Stawka ta będzie obowiązywać do 01 lipca 2011r. Każdego roku podlegać ona będzie aktualizacji."
żonka Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością. https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2012-06-21 o 14:55 |
|
|
|
#1809 |
|
Zakorzenienie
|
my chyba też dajemy 500, wydaje mi się to i tak trochę za dużo za takie coś, ale już trudno... raz w życiu ślub się bierze
|
|
#1810 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1811 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Ja w czoraj była u fryzjerki i farbowała mi włosy + sprawdzaliśmy ile muszę siedzieć pod suszarką i niestety 1,5 h to minimum Wczoraj miałam kolejny próbny makijaż niestety włosy mi się nie zakręciły ale mniej więcej wiem jak będzie fryzura wyglądać oczywiście ostateczny próbny makijaż i pełną fryzurę będę mieć w sierpniu ale ogólnie jestem bardzo zadowolona
|
|
|
|
#1812 |
|
Zadomowienie
|
tak wiec oficjalnie slubujemy 15 wrzesnia 2012 o godzinie 17 Ciesze sie jak cholera no
|
#1813 | |
|
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() więc razem odliczamy
Edytowane przez Pani_Z Czas edycji: 2012-06-21 o 17:22 |
|
|
|
|
#1815 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wczoraj tak siedziałam i oglądała właśnie zawieszki i spodobały mi się te co ty kasiamniam. Potrzebuje ich duuuużo i tak pomyślałam że może sama zrobię... To nie może być trudne =) Na weekend poszukam wstążki i będę działała. Efekty oczywiście pokaże. A na butelki będziecie miały tylko zawieszki? Bo mi podobają się jeszcze takie ozdoby, ale chyba muszę zdecydować się na jedno bo wyjdzie pomieszanie z poplątaniem... Widziałam się dzisiaj z dekoratorką. Przywitała mnie słowami- panna młoda! Pierwszy raz ktoś mnie tak określił, śmiesznie trochę =) Dekorowała moją salę już parę razy i odradziła stanowczo połączenie zieleni z czernią na tę salę. Także zostaje zielono-kremowa tonacja.Co do szczegółów, będziemy ustalały w połowie sierpnia. Jutro będę szła porozmawiać o bukiecie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1816 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do centrum to nie wiem czy drogo - my mieliśmy troche swojego złota i zapłaciliśmy za obrączki chyba 600-700zł. Mamy takie zwykłe. Teraz złoto drogie podobno ![]() Aleksandrę polecam ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1817 |
|
Zadomowienie
|
My w Parafi Sw Piotra i Pawla
Na lisincu
|
#1818 |
|
Raczkowanie
|
Garadiela i Pani Z- ja o 15.00 ślubuję
|
|
|
|
#1819 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja będę miala takie same- robie sama planujemy ok 150 butelek Żubrowki więc powinno pojśc sprawnie ![]() My mysleliśmy o 200/300 zł a Wy tu takie kwoty podajecie tak w ogóle to kiedy trzeba z tej kasy wyskoczyc ? my bylismy u ksiedza poczatkiem tego roku zaklepac date, wtedy kazal przyjsc na 3 miesiace przed slubem z papierami- czy to oznacza ze juz teraz (bo idziemy za tydzien) bedziemy spisywac ten protokol i tez teraz trzeba dac kase ? czy wyznaczy jeszcze jakies spotkanie ?? Tj jakas okreslona ilosc spotkan czy jaak ?Cytat:
Cytat:
!! ![]() Dziewczyny, nie pokazywałam wam jeszcze mojego mega wieszaka na suknie - jest piekny, taki jak na zdjeciach z allegro, takze polecam każdej w zalączinku zdjecie - z lampą i bezKupiłam dzisiaj aniołki jak w zalączniku, celofaniki... i będę dzialam z robieniem podziekowan wydrukuje ładne bileciki z podziekowaniem plus owine je zlotą kokardeczka ![]() Kupilam jeszcze banki mydlane dla dzieciakow ktore prawdopodobnie beda rozdawane na wejsciu z szampanem dla dzieci ![]() Planuje dla nich jeszcze kupic lizaczki: http://allegro.pl/lizak-lizaki-podzi...414332837.html które beda sobie staly na stoliku z fontanna czekladową ![]() Sprzedajacy od baniek mial jeszcze platki roz sprzedawane 100 szt w jednym opakowaniu, kupilam 5 paczek nie wiem czy mało czy duzo, jak co to dokupie, ale stwierdzilam ze zamiast konfetti zrobie takie zawiniątka jak w zalaczniku i goscie beda z tego zamachem ręki wysypywac platki roz wyjdzie duzo taniej taniej bo konfetti kosztuje 10 zl
|
|
#1820 |
|
Zadomowienie
|
Nooo a teraz czas na plan równe 100 DNI PRZED: ŚLUB 29 WRZESIEŃ, GODZ.: 17:00 Kolor przewodni: bordowo/ czerwono- złoty ZAŁATWIONE: - Sala - Orkiestra - Kamerzysta - Fotograf - Kościoł: godzina, śpiew w kościele (koleżanki Ave Maria + pieśni w czasie mszy), kurs przedmalżenski- sukienka: salon Nabla Kraków - Obrączki BATKO - samochod: szwagier czarne audi Q7 (niestety)... marzył mi się jakis stary samochod, ale kasy brak ![]() - fontanna czekoladowa - zaproszenia prawie są podziękowania dla gosci prawie są- mega wieszak na suknie ![]() - bańki mydlane dla dzieciaczków - transport (bus) dla gości (tesciowa zamówiła, wczoraj mnie o tym poinformowala :| yy miło wiedziec... no ale cóż, jak zapytałam "ile powiedzial za przewozke" ? odpowiedziała: nie nie Madziu, my zapłacimy... wiec przynajmniej tyle ![]() --------------------------------------------------------- DO ZAŁATWIENIA: Sala: - ustalic menu - ustalic wystroj (co wziac z wyposazenia sali a co nie) Orkiestra - wybrac piosenkę na 1wszy taniec... - wybrac utwory do grania w czasie wesela - wybrac zabawy na ocepiny Kamerzysta: - wybrac podklady muzyczne jakie chcemy na płytkach - przesłac mu projekt wstepu jaki chcemy na plytce - przeslac mu wczesniej wybrane przeze mnie i TZ zdjecia z czasów naszego poznania sie do prezentacji na płycie - obejrzec z TZ przykladowe wesele, zeby wiedziec co i jak po kolei ![]() Kościół: - zaświadczenie z USC - spisac protokól - odebrac metrykę chrztu TŻ - poradnia rodzinna - dzień skupienia - TZ musi poszukac swojego zagubionego świadectwa ![]() - zgrac sie z inna parą, która bierze slub w tym samym dniu coby sie zlozyc na wystroj Kosciola (zalatwic nr telefonow od Ksiedza) -> Daje bez problemu takie rzeczy ????? !!!!Wygląd PMki: - zamówic buty- zdecydowac się wkoncu na kolor ![]() - zamowic welon - zamowic biżuterie (kolczyki + bransoletkę -zamowic bieliznę - zaczac planowac pudełeczko "1 pomocy" ![]() - wybrac fryzjerkę (jutro czesanie próbne )- wybrac makijażystkę, bo pierwsza to był niewypał ![]() - wybrac kogoś kto mi zrobi pazurki, chyba hybrydowe ) -zaczac jakaś kurację twarzy i ciała (?) - zamowc buty do zmiany na wesele - Kupic sukienkę na poprawiny + buty Wygląd PM: - zamówic garnitur, koszule, buty, muszkę Ogólne: - zaczac robic zaproszenia (czekam az przyjdą materiały- już zamowione na allegro) -> rozdac zaproszenia - kupic wódkę, słodki alkohol (tu sie zdeklarował teśc ze kupi )- kupic dekorację samochodu + tablice rejestr - zrobic poduszeczkę na obrączki - zrobic coś na zbieranie grosików + opakowania na płatki róż dla gości - zamówic bukiet dla mnie + ustalic wystrój sali z dekoratorką - wybrac miejsce podrozy poślubnej i zaklepac coś ![]() - podziekowania dla rodziców: masażyki + kosz slodyczy - zamowic ciasta i tort - zamówic pokrowce na krzesła - zapisac się na kurs tańca - zamówic pudełka na ciasta Iiii to by było na tyle co pamiętam... ![]() Kurczę nie wiedziałam, że lista DO ZAŁATWIENIA będzie aż tak duża... TŻ jest ciągle na delegacjach i nie mam jak tego wszystiego zalatwic ;( trzeba się sprężyc ![]() I tak dzisiejszą studniowkę spędzam w samotnosci TŻ znowu jest w pracy...No nic ... spadam sie uczyc na niedzielny, ostatni egzamin ! Udanych studniówkowych wieczorków dla wszystkich PMek z 29 września !
|
#1821 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ślubujemy tego samego dnia i ja mam niemalże to samo załatwione i to samo do załatwienia! Parę drobnych szczególików się różni. Mój TŻ też wczoraj wyjechał więc i ja spędzam studniówkę sama... Wraca pod koniec przyszłego tygodnia, jak dobrze pójdzie i wtedy ruszamy z kopyta! Co prawda ja tez ciągle w delegacjach ale jakoś damy radę. Na forum jest napisane co i jak i mam nadzieję że pozwoli nam to o niczym nie zapomnieć!
|
|
#1822 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla mnie i dla meza na garnitur ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1823 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia super zestawienie i wieszak
ale powiedz mi te płatki nie są za lekkie ? Dolecą do Was ?Ksiądz bez problemu powinien dać Wam namiary na inną parę . Kurcze z tymi bańkami super pomysł sama muszę dokupić na prezenciki dla dzieci na poprawiny tylko obawiam się , że będzie masaaa dzieci
|
|
|
|
#1824 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hm nie pomyślałam o lekkosci płatków, jak przyjdą zrobimy próbę generalną na świezym powietrzu może wyrzucając je z opakowania zamachem ręki polecą tak jak powinny... zobaczymy ![]() bańki fajny i niedrogi pomysł na allegro 1,10zl jedno pudeleczko baniek ja będę miała 12 dzieci w tym 3 już wiekszych bo ok 13-16 lat... zamówiłam 15 pudełeczek baniek zeby nie było na styk takze nie wydałam fortuny
|
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
Ja u nas naliczyłam około 20 ale domyślam się , że nie wszyscy przyjdą na poprawiny z dziećmi kilkoro dzieciaczków jest maleńkich nawet roku nie mają ale myślę , że z 20 szt to na bank bym musiała kupić pomyślę ale fajny pomysł jest
![]() ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- O nawet po 1zł są te bańki do tego kilka słodkości i akurat będą prezenciki
|
|
|
|
#1826 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mała rzecz, a cieszy ![]() Dziewczyny tak wracając do koloru moich butów.. bo czerwone i złote jakoś mi nie leżą ;( czy miałoby to ręce i nogi gdybym przy naszym kolorze przewodnim czerwono zlotym dodała małe elementy rożu w postaci: - moj bukiet z róż czerwonych i różowych (mniej wiecej załaczniki) - bukiety na stołach z kwiatów czerwonych różowych i żółtych - noi moje RÓŻOWE buty ?Bo faktycznie gdyby wszystko było w czerwono złotym kolorze, a tu nagle buty rozowe to byłoby coś nie tak.. a jesli dołoze do bukietow roz to moze buty juz nei beda tak odstawac od całosci ![]() hehe w ogole jak zapytałam o to dzisiaj koleżanke to sie za glowe złapała, że wymyslam ! Noo ale przeciez to wazne jest wiem wiem, zaczynam wariowac i tak sie skonczyła moja "nauka" -> wizaż... fb... myslenie o butach... a teraz chęci pójscia spac :P
02.08.2006 r Ty i Ja... ![]() 29.09.2012 r Na zawsze razem.. ![]() Nasz Skarb: JAŚ 09.09.2013 ![]() Edytowane przez Madzia000 Czas edycji: 2012-06-21 o 22:03 |
|
|
|
|
#1828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od tego tu jesteśmy, żeby sobie pomagać a jak trafi się na kogoś od siebie to tym bardziej mój kościół jest pw. Opatrzności Bożej byliśmy oglądać znów obrączki dzisiaj , jutro jeszcze do centrum i myślę, że się zdecydujemy na jakieś ale ważne że mamy już swój typ - chcemy jednak najzwyklejsze w miarę cienkie obrączki Powiedzcie mi, ile daje się zaliczki przy zamówieniu obrączek? Bo nie wiem ile kaski zabrać
|
|
|
#1829 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak, dokładnie zdecydowałam się na kolorowy żywy bukiet (jak w załącznikach) butki w kolorze zywego różu (fuksji). na stole też będziemy mieć takie kolorowe bukieciki, może z większą ilością czerwieni i żółci bo w takich kolorach mamy dodatki dziekuje za pomoc ![]() Teraz zaczynam sie rozglądać za biżuterią, też jakąś pozłacaną, skoro dodatki mam złote
|
|
#1830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.

ale już nadrabiam

). Świadectwo szkolne nie ma z tym nic wspólnego.

Wczoraj miałam kolejny próbny makijaż niestety włosy mi się nie zakręciły ale mniej więcej wiem jak będzie fryzura wyglądać oczywiście ostateczny próbny makijaż i pełną fryzurę będę mieć w sierpniu ale ogólnie jestem bardzo zadowolona 

? my bylismy u ksiedza poczatkiem tego roku zaklepac date, wtedy kazal przyjsc na 3 miesiace przed slubem z papierami- czy to oznacza ze juz teraz (bo idziemy za tydzien) bedziemy spisywac ten protokol i tez teraz trzeba dac kase
09.09.2013