![]() |
#1801 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Wrześniówki cz. II
Troszkę mnie nie było, ale miałam nawał pracy
![]() ![]() Mi też się podobasz w tej pierwszej ![]() Cytat:
2-Ja klatkę u siebie ubieram już się nie mogę doczekać ![]() ![]() U nas wymagane są takie dokumenty: do sakramentu małżeństwa: - Wcześniej zarezerwować dzień i godzinę ślubu. - 3 miesiące przed zawarciem sakramentu małżeństwa należy zgłosić się do kanclarii parafialnej - spisać protokół przedślubny. Potrzebne dokumenty: 1. świadectwo chrztu – ważne sześć miesięcy, 2. świadectwo bierzmowania – jeżeli nie ma adnotacji na świadectwie chrztu, 3. dowód osobisty, 4. zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego do ślubu konkordatowego ważne trzy miesiące, 4a. dokument o zawartym związku w USC, 5. świadectwo ukończenia religii, 6. świadectwo ukończenia katechizacji przedmałżeńskiej co najmniej trzech nauk przedślubnych, Następnie: - prośba o wygłoszenie zapowiedzi w parafii zamieszkania. - dwa razy przystąpić do sakramentu pokuty (spowiedź co najmniej w miesięcznym odstępie; przed rozpoczęciem spowiedzi należy zaznaczyć, że jest to spowiedź przedślubna I lub II; po spowiedzi poprosić o podpis spowiednika). - dane o świadkach i imię, nazwisko, data urodzenia, adres zamieszkania. Cytat:
![]() A obrączki śliczne. My mamy tradycyjne.
![]() |
#1802 |
Raczkowanie
|
aaa my mamy takie zawieszki - bordowe ze złotą wstążką wzór jaki jak te złote a tekst:
Jesteś brachy na weselu Pij więc zdrowo przyjacielu Chciałbym jednak Ciebie prosić Bym nie musiał Cię wynosić Paulina i Kamil 1 września 2012
#1803 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() my mamy takie jak w zalaczniku Wogole dostalam paczke z sukienka poprawinowa ktora tu pokazywalam jest cudownaaaaa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1804 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeszcze dzisiaj bede przeszukiwac dom Tz-ta,moze tu znajde ale jak bralam ze swojego domu papiery swoje to mam je w jednym miejscu ![]() Odpis 26 zl jak cos... No wlasnie swieczki na stoly ...Kurcze musze sie za tym rozejrzec bo w sumie zapomnialam ![]()
![]() |
#1805 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny ile płacicie za ślub księdzu?
![]() |
#1806 |
Zadomowienie
|
Nie wiecej niz 500 zl podobno u mnie w parafi
![]() ![]() ![]() Kurcze czemu nam suwaczki nie dzialaja ? ![]()
żonka ![]() Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością. https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2012-06-21 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#1807 |
Raczkowanie
|
cena zależy od danego księdza u mnie podobno nawet ceny sięgają 1000 zł za samego księdza
#1808 |
Zadomowienie
|
Mojej siostrze w Pabianicach ksiadz powiedzial 1000 zl
![]() Ja tyle nie mam,nie ma opcji...Lekka paranoja ![]() Znajomych sie pytalam to 500 zl im powiedzial wiec mysle ze nie bedzie tak zle... Jestem upierdliwa ![]() Wygrzebalam cos na stronie diecezji czestochowskiej ![]() http://www.kuriaczestochowa.pl/image...instrukcja.pdf "Wysokość ofiary złożonej w związku z ślubem powinna zależeć od uznania wiernych. Jednak zgodnie z kan. 848 i 1264 ustalam i nakazuję, iż żaden kapłan nie może zażądać za ślub ofiary wyższej niż 400 PLN. Może jednak przyjąć dobrowolną ofiarę wyższą od określonej, jak również ofiarę niższą. W przypadku wydawania licencji, kapłan wydający licencję nie może zażądać ofiary wyższej niż 200 PLN, i tak samo kapłan asystujący na podstawie licencji. Stawka ta będzie obowiązywać do 01 lipca 2011r. Każdego roku podlegać ona będzie aktualizacji."
żonka ![]() Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością. https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2012-06-21 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1809 |
Zakorzenienie
|
my chyba też dajemy 500, wydaje mi się to i tak trochę za dużo za takie coś, ale już trudno... raz w życiu ślub się bierze
![]()
![]() |
#1810 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#1811 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja w czoraj była u fryzjerki i farbowała mi włosy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1812 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() tak wiec oficjalnie slubujemy 15 wrzesnia 2012 o godzinie 17 ![]() ![]() Ciesze sie jak cholera no ![]() ![]()
#1813 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() więc razem odliczamy ![]()
15.09.2012 ![]() Edytowane przez Pani_Z Czas edycji: 2012-06-21 o 16:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1815 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wczoraj tak siedziałam i oglądała właśnie zawieszki i spodobały mi się te co ty kasiamniam. Potrzebuje ich duuuużo i tak pomyślałam że może sama zrobię... To nie może być trudne =) Na weekend poszukam wstążki i będę działała. Efekty oczywiście pokaże. A na butelki będziecie miały tylko zawieszki? Bo mi podobają się jeszcze takie ozdoby, ale chyba muszę zdecydować się na jedno bo wyjdzie pomieszanie z poplątaniem... Widziałam się dzisiaj z dekoratorką. Przywitała mnie słowami- panna młoda! Pierwszy raz ktoś mnie tak określił, śmiesznie trochę =) Dekorowała moją salę już parę razy i odradziła stanowczo połączenie zieleni z czernią na tę salę. Także zostaje zielono-kremowa tonacja.Co do szczegółów, będziemy ustalały w połowie sierpnia. Jutro będę szła porozmawiać o bukiecie.
![]() |
#1816 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do centrum to nie wiem czy drogo - my mieliśmy troche swojego złota i zapłaciliśmy za obrączki chyba 600-700zł. Mamy takie zwykłe. Teraz złoto drogie podobno ![]() Aleksandrę polecam ![]() ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
#1817 |
Zadomowienie
|
My w Parafi Sw Piotra i Pawla
![]() ![]()
#1818 |
Raczkowanie
|
Garadiela i Pani Z- ja o 15.00 ślubuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1819 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() My mysleliśmy o 200/300 zł a Wy tu takie kwoty podajecie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny, nie pokazywałam wam jeszcze mojego mega wieszaka na suknie ![]() ![]() ![]() Kupiłam dzisiaj aniołki jak w zalączniku, celofaniki... i będę dzialam z robieniem podziekowan ![]() ![]() Kupilam jeszcze banki mydlane dla dzieciakow ![]() ![]() Planuje dla nich jeszcze kupic lizaczki: http://allegro.pl/lizak-lizaki-podzi...414332837.html które beda sobie staly na stoliku z fontanna czekladową ![]() Sprzedajacy od baniek mial jeszcze platki roz sprzedawane 100 szt w jednym opakowaniu, kupilam 5 paczek ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1820 |
Zadomowienie
|
Nooo a teraz czas na plan równe 100 DNI PRZED: ![]() ŚLUB 29 WRZESIEŃ, GODZ.: 17:00 Kolor przewodni: bordowo/ czerwono- złoty ZAŁATWIONE: - Sala - Orkiestra - Kamerzysta - Fotograf - Kościoł: godzina, śpiew w kościele (koleżanki ![]() - sukienka: salon Nabla Kraków - Obrączki BATKO - samochod: szwagier czarne audi Q7 (niestety)... marzył mi się jakis stary samochod, ale kasy brak ![]() - fontanna czekoladowa - zaproszenia prawie są ![]() - mega wieszak na suknie ![]() - bańki mydlane dla dzieciaczków - transport (bus) dla gości (tesciowa zamówiła, wczoraj mnie o tym poinformowala :| yy miło wiedziec... no ale cóż, jak zapytałam "ile powiedzial za przewozke" ? odpowiedziała: nie nie Madziu, my zapłacimy... wiec przynajmniej tyle ![]() --------------------------------------------------------- DO ZAŁATWIENIA: Sala: - ustalic menu - ustalic wystroj (co wziac z wyposazenia sali a co nie) Orkiestra - wybrac piosenkę na 1wszy taniec... - wybrac utwory do grania w czasie wesela - wybrac zabawy na ocepiny Kamerzysta: - wybrac podklady muzyczne jakie chcemy na płytkach - przesłac mu projekt wstepu jaki chcemy na plytce - przeslac mu wczesniej wybrane przeze mnie i TZ zdjecia z czasów naszego poznania sie do prezentacji na płycie - obejrzec z TZ przykladowe wesele, zeby wiedziec co i jak po kolei ![]() Kościół: - zaświadczenie z USC - spisac protokól - odebrac metrykę chrztu TŻ - poradnia rodzinna - dzień skupienia - TZ musi poszukac swojego zagubionego świadectwa ![]() - zgrac sie z inna parą, która bierze slub w tym samym dniu coby sie zlozyc na wystroj Kosciola (zalatwic nr telefonow od Ksiedza) -> Daje bez problemu takie rzeczy ![]() Wygląd PMki: - zamówic buty- zdecydowac się wkoncu na kolor ![]() - zamowic welon - zamowic biżuterie (kolczyki + bransoletkę -zamowic bieliznę - zaczac planowac pudełeczko "1 pomocy" ![]() - wybrac fryzjerkę (jutro czesanie próbne ![]() - wybrac makijażystkę, bo pierwsza to był niewypał ![]() - wybrac kogoś kto mi zrobi pazurki, chyba hybrydowe ) -zaczac jakaś kurację twarzy i ciała (?) - zamowc buty do zmiany na wesele - Kupic sukienkę na poprawiny + buty Wygląd PM: - zamówic garnitur, koszule, buty, muszkę Ogólne: - zaczac robic zaproszenia (czekam az przyjdą materiały- już zamowione na allegro) -> rozdac zaproszenia - kupic wódkę, słodki alkohol (tu sie zdeklarował teśc ze kupi ![]() - kupic dekorację samochodu + tablice rejestr - zrobic poduszeczkę na obrączki - zrobic coś na zbieranie grosików + opakowania na płatki róż dla gości - zamówic bukiet dla mnie + ustalic wystrój sali z dekoratorką - wybrac miejsce podrozy poślubnej ![]() ![]() - podziekowania dla rodziców: masażyki + kosz slodyczy - zamowic ciasta i tort - zamówic pokrowce na krzesła - zapisac się na kurs tańca - zamówic pudełka na ciasta Iiii to by było na tyle co pamiętam... ![]() Kurczę nie wiedziałam, że lista DO ZAŁATWIENIA będzie aż tak duża... TŻ jest ciągle na delegacjach i nie mam jak tego wszystiego zalatwic ;( trzeba się sprężyc ![]() I tak dzisiejszą studniowkę spędzam w samotnosci ![]() No nic ... spadam sie uczyc na niedzielny, ostatni egzamin ![]() ![]() Udanych studniówkowych wieczorków dla wszystkich PMek z 29 września ! ![]()
#1821 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ślubujemy tego samego dnia i ja mam niemalże to samo załatwione i to samo do załatwienia! Parę drobnych szczególików się różni. Mój TŻ też wczoraj wyjechał więc i ja spędzam studniówkę sama... Wraca pod koniec przyszłego tygodnia, jak dobrze pójdzie i wtedy ruszamy z kopyta! Co prawda ja tez ciągle w delegacjach ale jakoś damy radę. Na forum jest napisane co i jak i mam nadzieję że pozwoli nam to o niczym nie zapomnieć!
![]() |
#1822 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dla mnie i dla meza na garnitur ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1823 |
Zakorzenienie
|
Madzia super zestawienie i wieszak
![]() Ksiądz bez problemu powinien dać Wam namiary na inną parę . Kurcze z tymi bańkami super pomysł sama muszę dokupić na prezenciki dla dzieci na poprawiny tylko obawiam się , że będzie masaaa dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1824 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hm nie pomyślałam o lekkosci płatków, jak przyjdą zrobimy próbę generalną na świezym powietrzu ![]() ![]() bańki fajny i niedrogi pomysł ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1825 |
Zakorzenienie
|
Ja u nas naliczyłam około 20 ale domyślam się , że nie wszyscy przyjdą na poprawiny z dziećmi kilkoro dzieciaczków jest maleńkich nawet roku nie mają ale myślę , że z 20 szt to na bank bym musiała kupić pomyślę ale fajny pomysł jest
![]() ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- O nawet po 1zł są te bańki do tego kilka słodkości i akurat będą prezenciki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1826 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny tak wracając do koloru moich butów.. bo czerwone i złote jakoś mi nie leżą ;( czy miałoby to ręce i nogi gdybym przy naszym kolorze przewodnim czerwono zlotym dodała małe elementy rożu w postaci: - moj bukiet z róż czerwonych i różowych (mniej wiecej załaczniki) - bukiety na stołach z kwiatów czerwonych różowych i żółtych - noi moje RÓŻOWE buty ![]() Bo faktycznie gdyby wszystko było w czerwono złotym kolorze, a tu nagle buty rozowe to byłoby coś nie tak.. a jesli dołoze do bukietow roz to moze buty juz nei beda tak odstawac od całosci ![]() hehe w ogole jak zapytałam o to dzisiaj koleżanke to sie za glowe złapała, że wymyslam ! ![]() ![]() ![]() i tak sie skonczyła moja "nauka" -> wizaż... fb... myslenie o butach... a teraz chęci pójscia spac :P
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasz Skarb: JAŚ ![]() ![]() Edytowane przez Madzia000 Czas edycji: 2012-06-21 o 21:03 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() mój kościół jest pw. Opatrzności Bożej byliśmy oglądać znów obrączki dzisiaj , jutro jeszcze do centrum i myślę, że się zdecydujemy na jakieś ![]() ![]() Powiedzcie mi, ile daje się zaliczki przy zamówieniu obrączek? Bo nie wiem ile kaski zabrać ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1829 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tak, dokładnie ![]() ![]() ![]() Teraz zaczynam sie rozglądać za biżuterią, też jakąś pozłacaną, skoro dodatki mam złote ![]()
![]() |
#1830 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.