czy ktoś szuka pracy? - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-29, 13:23   #1801
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: czy ktoś szuka pracy?

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Nie roczne,a góra 9 miesięczne
a moze ale i tak długie

---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Snufki Pokaż wiadomość
Ja pracuje w Urzędzie Marszałkowskim, zarabia się więcej niż wymieniła Hosenka, ale na kokosy nie ma co liczyć
Więcej, bo tak jak napisałam, u marszałka lepiej się zarabia niż u wojewody.

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
nie mówiąc juz o tym,ze jak cię przyjmują musisz podpisać papierek,że nie będziesz się chwalić zarobkami ;]
Ja nie podpisywałam nic takiego Z resztą - czym tu chwalic

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 14:13   #1802
Snufki
Rozeznanie

U nas wojewoda jest w tym samym budynku i zarabiają podobno tak samo przynajmniej tak mówią osoby co tam mają znajomych
Snufki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 14:48   #1803
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
U nas wojewoda jest w tym samym budynku i zarabiają podobno tak samo przynajmniej tak mówią osoby co tam mają znajomych
Napisałam skrótem myślowym – mialam na myśli pracę w jednostkach podległych wojewodzie, a nie konkretnie w urzędzie wojewódzkim.

Instagram

Stary 2009-12-29, 15:17   #1804
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
A ja bym się chętnie dowiedziała, jak wygląda kwestia zarobków w administracji publicznej. Ciekawa jestem, czy są to jakieś z góry narzucone kwoty, zależne od stanowiska, czy może podlegają negocjacjom. Orientujecie się może?
rozne sa zarobki, i zalezy jaki urzad jakie stanowisko czy masz dosiwadczenie czy nie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
To zależy, czy instytucja podlega wojewodzie, marszałkowi czy bezpośrednio ministrowi.
Wojewoda płaci mało Ja pracowałam w inst własnie jemu podleglej i dostawałam niewiele więcej ponad minimalną krajową (1500 brutto, czyli ok 1100 netto), do tego dochodzą dodatki specjalne (zależne od typu stanowiska i długości pracy) w przeróżnych kwotach – od kilkunastu złotych do kilkuset (kierownicy itp.), ale są przyznawane tylko na dany rok, pod jego koniec (dostaje się wtedy wyrównanie za wsześniejsze miesiące w roku)

Ale ogólnie rzecz biorąc – w budżetówce kiepsko płacą (choć dodając 13-stkę, wynagrodzenie urlopowe czy jak to tam się nazywa (tzw. „wakacje pod gruszą”), te dodatki, premie i nagrody to całkiem nieźle się uzbiera).
u mnie w UM dostaje sie na dzien dobry 2000 brutto, moja kolezanka dostala tyle samo na dzien dobry w skarbowce, ale miala znajomosci wiec nie wiem jak tak naprawde tam wygladaja zarobki, za to na stazu urzedniczym w Sądzie Okregowym dostaje sie 1600 brutto, w reszcie sie nie orientuje
gregia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 19:27   #1805
Ilena
Zakorzenienie

i po świętach znowu wysłałam CV kilka ... ahh już 5 stycznia mam egzamin na prawko może się uda to będzie łatwiej
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 19:45   #1806
88Ekaterina88
Zakorzenienie

a ja od lutego chyba bede robić kokardy chałupniczo póki nie znajde czegoś na stałe

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 19:53   #1807
Ariena
Zakorzenienie

Powodzenia w zdaniu prawka! Ja niedawno zdałam i byłam w siódmym niebie. Też mam nadzieję że to o jeden powód mniej żeby odrzucić moje CV
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-29, 20:00   #1808
Ilena
Zakorzenienie

no i się opłaciło mam w niedziele rozmowę w sprawie pracy na stoisku ze słodyczami

hmmm boje się tego prawka ale jeszcze 4 stycznia wykupiłam sobie jazdy
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 21:22   #1809
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pinkpanther69 Pokaż wiadomość
Taaa.. najlepiej żeby ktoś miał 20 lat 5 lat praktyki i oczywiście studnia na co najmniej 2 kierunkach plus z 3 języki mile widziane
Ja szukam pracy czasem intensywniej, czasem nie, ale zazwyczaj efekt jest jeden: lata przez pół roku rozdam z 50 CV , a potem okazuje się, że u znajomego znajomego kogoś szukają, ale tylko na zastępstwo. To idę. Taka praca potrwa miesiąc może 2, a potem od nowa...
Czasami mam tego serdecznie dość i za każdym takim razem dochodzę do wniosku, że znajomości to podstawa
Planuje otworzyć własną firmę i trochę zacząć tym kręcić tym swoim życiem, bo człowiek który nie pracuje nawet nie stoi w miejscu tylko się cofa, a ja tego nie chcę...
pomysłów kilka mam tylko trochę forsy brak, więc trzeba iść do pracy, żeby chociaż na jakiś początek było. I koło się zamyka. Nie wiem czy mam sie śmiać, czy płakać

Ech, mam tak samo...

Zastanawiam się czy nie lepiej zapisać się do Urzędu Pracy jako bezrobotna, czy ktoś znalazł pracę przez UP?

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 06:38   #1810
Snufki
Rozeznanie

Ja nie, z ofert które mi dawali nie było nawet najmniejszej szansy na to Z reguły zresztą w ogóle nic dla mnie nie mieli. Ale posłali mnie na dwa fajne staże
Stary 2009-12-30, 09:41   #1811
n-nika
Zadomowienie

ja tez musze isc sie zarejestrowac do UP
-
Urządzamy Nasz dom
zaKochana
n-nika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-30, 10:39   #1812
Myszka_83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość

Zastanawiam się czy nie lepiej zapisać się do Urzędu Pracy jako bezrobotna, czy ktoś znalazł pracę przez UP?
Na Urząd Pracy to raczej nie ma co liczyć , ja już prawie dwa lata jestem zarejestrowana i nic mi nigdy nie zaproponowali. Sama szukam.
Ale zerejestrować się warto, choćby ze względu na ubezpieczenie

Myszka_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 11:31   #1813
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Ech, mam tak samo...

Można powidzieć, ze ja, ale dano mi zły adres mailowy

Z rejestracją poczekajcie do nowego roku (zresztą pewnei i tak żadna nie planuje jutro się reejstrowac) bo podobno zasiłek wzrośnie do ponad 700 zł za pierwsze 3 miesiące, maleje za kolejne 3 mce - do ponad 500 zł i na kolejne miesiące tez maleje.

Instagram

Stary 2009-12-30, 12:30   #1814
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Można powidzieć, ze ja, ale dano mi zły adres mailowy

Z rejestracją poczekajcie do nowego roku (zresztą pewnei i tak żadna nie planuje jutro się reejstrowac) bo podobno zasiłek wzrośnie do ponad 700 zł za pierwsze 3 miesiące, maleje za kolejne 3 mce - do ponad 500 zł i na kolejne miesiące tez maleje.
Niestety na zasiłek się nie łapię bo na umowę o pracę przepracowałam tylko 3 miesiące. Reszta na czarno albo umowy-zlecenia.

Wiem że u nas w urzędzie organizowali całkiem fajne kursy doszkalające np. języka angielskiego, ale szybko pieniążki na kursy się rozeszły (chyba już w marcu) bo bardzo dużo chętnych mieli. Trzeba zaraz na początku roku się zapisać, więc planuję się na jakiś załapać.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 14:24   #1815
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

A ja znowu wracam na liste szukajacych pracy. W realu na stanowisku kasjerki ledwo wytrzymalam. Ludzie niemili, na pomoc ciezko liczyc, w kasie glownej nie da sie nic zapytac, bo po prostu nie odpowiadaja/odwracaja sie.
Maja mi do kasy dawac 500zl na dzien, jak czegos brakuje to place z wlasnej kieszeni. Bylo o 50gr mniej, stoje tam, pytam, prosze ich, a oni nic. Zajmowali sie soba. Prosze dalej, a oni 'niech pani poczeka' to czekam, czekam, dobre 15-20minut, a one sobie kawke pija, plotkuja i sie smieja . W koncu mi to daly, z laska.
Ale pierwsze dni byly najgorsze. Jako poczatkujaca - wiadomo, zerowa umiejetnosc obslugi kasy fiskalnej, nic nie wiem, jeszcze pelno bonow. Malo co mi tlumaczyli, latwo jest niechcacy nabic 2 rzeczy na raz. Wiec wycofywalam, a jak wycofywalam - musialam ich wolac po karte. Nie raz i nie dwa bylo tak, ze kobiety byly dla mnie strasznie niemile, wrecz na mnie krzyczaly przy klientach, ze czegos nie wiem... Kilka razy z placzem wracalam do domu, bo psychicznie sie wytrzymac tam nie dalo...
Ostrzegam Was przed tym miejscem, przynajmniej w Lubinie. Juz lepiej pojsc gdzies na nocke (typu tesco).
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-30, 15:26   #1816
Ariena
Zakorzenienie

Szkoda, ale z drugiej strony nie miałaś zbytnio wyboru żeby tam dłużej siedzieć. Głupie baby, nie rozumiem dlaczego Ci nie pomagały, w końcu jak się tam przyjmowały to też nie wiedziały wszystkiego od razu.
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 16:50   #1817
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Szkoda, ale z drugiej strony nie miałaś zbytnio wyboru żeby tam dłużej siedzieć. Głupie baby, nie rozumiem dlaczego Ci nie pomagały, w końcu jak się tam przyjmowały to też nie wiedziały wszystkiego od razu.
Wiesz kasjerki mi nawet pomagaly, ale te, ktore sa nade mna juz nie. One niby tez czasami sa na kasie, ale maja 'wiecej mocy' niz inne. Sa po prostu chamskie. Czasami jak naprawde potrzebowalam pomocy, bo cos zle mi wchodzilo to slyszalam teksty (przy klientach) w stylu "no czego znowu nie wiesz", "jezu kiedy ty sie nauczysz", "no co ty glupia jestes czy co". A byl to moj drugi dzien. Pierwszy to bylo szkolenie (czyli caly czas ktos byl ze mna i mowil co robic). Pozniej staralam sie ich nie wolac, ale i tak jesli cos mi nie wyszlo, to byly strasznie chamskie i bezczelne.
Stary 2009-12-30, 17:07   #1818
souvenir
Zadomowienie

xxSHINeexx, pracowałam w realu w innym mieście na promocji, dokładnie rozdając karty payback, wiec tak naprawdę pracownikiem tego sklepu nie byłam, a mimo to przez te 5 dni odczułam strasznie złą atmosferę tam panującą, miałam wrażenie że każdy na każdego psioczy i kłody pod nogi rzuca, może to zbieg okoliczności, no ale jakoś zraziłam się do tamtych pracowników.

U mnie w mieście otwierają Tesco, złozyłam cv i cisza, chociaż wiem, że jedną kobietę zaprosili na rozmowę i zadawali jej dziwne psychologiczne pytania (na stanowisko kasjera) no nic poczekam jeszcze, ale czuję się zrezygnowana
souvenir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 17:11   #1819
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez souvenir Pokaż wiadomość
xxSHINeexx, pracowałam w realu w innym mieście na promocji, dokładnie rozdając karty payback, wiec tak naprawdę pracownikiem tego sklepu nie byłam, a mimo to przez te 5 dni odczułam strasznie złą atmosferę tam panującą, miałam wrażenie że każdy na każdego psioczy i kłody pod nogi rzuca, może to zbieg okoliczności, no ale jakoś zraziłam się do tamtych pracowników.

U mnie w mieście otwierają Tesco, złozyłam cv i cisza, chociaż wiem, że jedną kobietę zaprosili na rozmowę i zadawali jej dziwne psychologiczne pytania (na stanowisko kasjera) no nic poczekam jeszcze, ale czuję się zrezygnowana
Tesco to niezla sprawa Pomimo tego, ze sa nocki, to slyszalam, ze atmosfera jest naprawde super. Mi niestety nie udalo sie tam dostac, no ale bede jeszcze probowac...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-30, 17:43   #1820
moniak85
w krainie snu i marzeń

GG do moniak85

a ja niestety jutro idę ostatni dzień do pracy 9umowa mi się kończy) a nie ma szans dalej przedłużyć i będę bezrobotna..
moniak85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 20:24   #1821
mysiunia85g
Zadomowienie

Cytat:
Ja się wczoraj rejestrowałam i to po raz kolejny, dziś pani mi zaproponowała odśnieżanie ulic i to by było na tyle
Nikt z moich znajomych ani ja, nigdy nie znalazł pracy przez UP, ewentualnie staże się trafiały!
Jedynym plusem rejestracji w UP jest ubezpieczenie zdrowotne i to to mi głównie chodziło.
mysiunia85g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 21:15   #1822
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysiunia85g Pokaż wiadomość
Ja się wczoraj rejestrowałam i to po raz kolejny, dziś pani mi zaproponowała odśnieżanie ulic i to by było na tyle
Nikt z moich znajomych ani ja, nigdy nie znalazł pracy przez UP, ewentualnie staże się trafiały!
Jedynym plusem rejestracji w UP jest ubezpieczenie zdrowotne i to to mi głównie chodziło.
ja tak samo zarejestrowałam sie w UP tylko ze wzgledu na ubezpieczenie czasami jak mi proponowali prace to nie wiedzialam czy smiac sie czy płakac
gregia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 06:51   #1823
Snufki
Rozeznanie

90% osób rejestruje się chyba tylko po to ubezpieczenie. Mi zazwyczaj panie nic nie proponowały, raz jedna chciała mi wcisnąć skierowanie na jakies badziewie, gdzie nawet w 10% nie spełniałam kryteriów, ale powiedziałam,że nie będe traciać czas ani kasy an bilety,żeby jezdzić bez celu i sobie pani podarowała :/
Stary 2009-12-31, 10:55   #1824
Dagunia
Komplikatorka

Z tego co słyszałam od tego roku ( nie wiem od jakiego miesiąca) ma być tak,że osoby zarejestrowane w PUP-ie i nie pobierające zasiłku nie będą ubezpieczone... ale czy to wejdzie to nie mam pojęcia...
Stary 2009-12-31, 11:13   #1825
Snufki
Rozeznanie

Wątpie w to, wPolsce chyba każdy póki co ma zgwarantowane darmowe świdczenia zdrowotne w ramach ubezpieczenia właśnie ;]
Stary 2009-12-31, 12:26   #1826
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Tesco to niezla sprawa Pomimo tego, ze sa nocki, to slyszalam, ze atmosfera jest naprawde super. Mi niestety nie udalo sie tam dostac, no ale bede jeszcze probowac...
W Tesco pracowałam jako 'work' i złego słowa nie powiem,... no może poza kiepska płacą Atmosfera super, pracownicy świetni, było wesoło, i to bez specjalnego obijania, kierownicy tez bardzo ludzcy. Oczywiście jak w życiu dużo zależało na jaki dział się trafiło, ale większość naprawdę była super.
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 15:41   #1827
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Z tego co słyszałam od tego roku ( nie wiem od jakiego miesiąca) ma być tak,że osoby zarejestrowane w PUP-ie i nie pobierające zasiłku nie będą ubezpieczone... ale czy to wejdzie to nie mam pojęcia...
Bzdura. Trzeba by było zmienic Konstytucje.

Art. 67.
  1. Obywatel ma prawo do zabezpieczenia społecznego w razie niezdolności do pracy ze względu na chorobę lub inwalidztwo oraz po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zakres i formy zabezpieczenia społecznego określa ustawa.
  2. Obywatel pozostający bez pracy nie z własnej woli i nie mający innych środków utrzymania ma prawo do zabezpieczenia społecznego, którego zakres i formy określa ustawa.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 16:13   #1828
Dagunia
Komplikatorka

Ustawe zawsze można zmienić Napisałam tylko to co sama przeczytałam.
Stary 2009-12-31, 16:56   #1829
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Ustawe zawsze można zmienić Napisałam tylko to co sama przeczytałam.
Ustawę owszem można zmienić, ale Konstytucje już nie tak łatwo (na szczęście). To by była dopiero tragedia. Jesteś bezrobotny = jestes nikim i nie masz żadnych praw. Ludzie w ZK mają więcej praw. Oby to co przeczytałaś przenigdy nie stało się rzeczywistością. Chociaż wolę nie znać kierunku, w którym zmierza nasz kraj.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 17:14   #1830
Dagunia
Komplikatorka

Teoretycznie można tak rozegrać ( wiem że tak jest bo sama musiałam "wcielać" to w życie): przychodzi bezrobotny na wizytę i proponujesz mu pracę np. przy sprzątaniu ulic czy porządkowaniu terenów zielonych w mieście i jeśli ktoś odmawia to się wykreśla... Takim sposobem "zwalcza" się bezrobocie w Polsce...

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości