Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-19, 20:17   #1801
Adrianna_8
Zakorzenienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
mozecie mi napisac dlaczego ma za niskie fT3 i fT4 skoro mieszcza sie w przedziale?
Ft3 i ft4 powinny byc na poziomie 80% normy, czyli przy gornej granicy - tak jest najlepiej dla organizmu. Sa specjalne kalkulatory w internecie do wyliczania %. Przy eliminowaniu niektorych objawow przy chorobach tarczycy te hormony sa wazniejsze od samego TSH.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-19, 20:18   #1802
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie jest prawidłowe TSH? Bo tu czytam ze te normy nie są prawidłowe.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Normy to jedno, ale najwazniejsze jest to, przy jakim TSH czujesz sie dobrze. Niektorzy majacy TSH w normie nadal czuja sie zle. Ja czuje sie np. dobrze przy bardzo niskim TSH, jak oscyluje w granicach 3.0, to odechciewa mi sie wszystkiego.
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-21, 17:42   #1803
damdalena
Zakorzenienie

Ja dopiero zaczęłam się dobrze czuć, jak miałam "zbijane" TSH z powodów onkologicznych (niepełna supresja). TSH miałam wtedy utrzymywane w okolicach 0,3-0,4, a wolne hormony bardzo wysoko, byle nie przekroczyły normy. Tak było przez ponad pół roku, w tym czasie zniknęły absolutnie wszystkie objawy niedoczynności. Mam wrażenie, że organizm wręcz wysycił się hormonami po długim okresie hipotyreozy. Teraz wystarcza mi ft3 i ft4 w połowie normy.
Paradoksalnie, cieszę się, że miałam podejrzaną zmianę na tarczycy, bo zwiększono mi dawkę hormonów. Nie dowiedziałabym się, jak dobrze można się czuć Teraz po operacji TSH też będę miała nisko utrzymywane, by nie przekroczyło 1,0.
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-22, 08:35   #1804
macmiki
Raczkowanie

Dziewczyny, mam pytanie. Muszę skontrolować tsh, ft3 i prolaktynę. Pamiętam, że prolaktynę robiło się jakoś w 10-12 dniu cyklu, ale pewności nie mam. Ktoś mi podpowie, kiedy zrobić. Lekarz mówił mi o tym, ale dawno temu, gadałam z nim wczoraj przez telefon, zapomniałam o to spytać, a już nie chcę dzwonić znowu dzień po dniu

Cytat:
Napisane przez Elfelins Pokaż wiadomość
Ja jestem przykładem osoby która miała depresję z powodu niedoczynności i to przy tsh 3-4 i uważam że to najgorszy z możliwych objawów bo zmęczenie senność tycie i inne bzdety można przeżyć ale depresja sprawiała że nienawidziłam własne dziecko tego raczej nie można do niczego porównać. I tak, takie rzeczy się działy przy tsh w normie jak to pani blue3 napisała, więc nie można generalizować. Uważam że każdy ma prawo czuć się normalnie jak człowiek. Dlatego teraz unikam lekarzy, niestety spotkałam takich co tego nie rozumieją.
Też coś wiem o tym :/ Niestety.

Cytat:
Napisane przez Bogusia_86 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie z innej beczki – czy zdarza wam się odczuwać takie kłucie jakby w sercu ? miałam badania i niby jest ok., ale nadal się to powtarza. Czy przyczyna może być niedobór magnezu?
Ja mam takie jakby igiełki wbijane. I przez chwilę przy każdym ruchu boli. Później przestaje. Nie mam pojęcia od czego. Nie przeszkadza to aż tak bardzo.

Jeśli już o odczuciach mówimy. Miałyście może kiedyś wrażenie, jakbyście poruszały się jakby po wacie, zapadały się, wszystko wirowało i ciężko było ustać? Ja miałam tak przed zdiagnozowaniem i na początku leczenia. Ostatnio zaczyna wracać. Generalnie czuję się okropnie :/ Mówiłam o tym lekarzowi, mam na dniach robić badania.
macmiki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-22, 09:39   #1805
201708160922
Konto usunięte

Nie wiem, czy któraś z was może mi pomóc, ale sprawa wygląda tak: badam TSH co jakiś czas, zazwyczaj wychodzi w górnych granicach normy, ostatnio 4, 8, miesiąc później 1, 8 (bez leczenia). Mam objawy niedoczynności, ale też depresję, więc nie wiem, czy jedno z drugim się nie łączy i np. objawy depresji zmniejszyłyby się, gdybym zabiła TSH. Do brzegu. Lekarz chce mi włączyć lek, przy którym muszę mieć zdrową tarczycę. Przy jakim wyniku żądać leczenia/alarmować ? Ft 3, ft 4, przeciwciała w normie. Wiek 25+, w najbliższym roku chcę zajść w ciążę.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-22, 09:46   #1806
blue3
dead & alive

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy któraś z was może mi pomóc, ale sprawa wygląda tak: badam TSH co jakiś czas, zazwyczaj wychodzi w górnych granicach normy, ostatnio 4, 8, miesiąc później 1, 8 (bez leczenia). Mam objawy niedoczynności, ale też depresję, więc nie wiem, czy jedno z drugim się nie łączy i np. objawy depresji zmniejszyłyby się, gdybym zabiła TSH. Do brzegu. Lekarz chce mi włączyć lek, przy którym muszę mieć zdrową tarczycę. Przy jakim wyniku żądać leczenia/alarmować ? Ft 3, ft 4, przeciwciała w normie. Wiek 25+, w najbliższym roku chcę zajść w ciążę.
Możesz mieć wysokie TSH ze względu na depresję (stres i zły nastrój powodują wzrost TSH), ale możesz mieć też depresję z powodu wysokiego TSH. Najlepiej byłoby ustalić co było pierwsze. Najlepiej by było gdybyś jednak skonsultowała się z endo, może zdecydowałby o zrobieniu USG tarczycy. Ciężko cokolwiek napisać, bo jedna choroba jest sprzężona z drugą.
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-22, 09:48   #1807
macmiki
Raczkowanie

Cytat:
Depresja może być następstwem niedoczynności, lepiej przebadać. Nie ma co się faszerować psychotropami bez sensu. A te "górne normy" to olej. W tym wieku powinnaś mieć max 2. A takie skoki mogą się zdarzyć. Sama przed leczeniem miałam między 2,4 a 4,5. Idź do dobrego endo. Gdzie mieszkasz? Ile byłabyś w stanie dojechać do lekarza? Bo jak chcesz, mogę polecić dobrych z Poznania. Przyjmują prywatnie i na nfz (tylko na nfz słyszałam ostatnio coś o roku 2017, więc nie wiem, czy się opłaca :/ )

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-11-22, 09:54   #1808
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Możesz mieć wysokie TSH ze względu na depresję (stres i zły nastrój powodują wzrost TSH), ale możesz mieć też depresję z powodu wysokiego TSH. Najlepiej byłoby ustalić co było pierwsze. Najlepiej by było gdybyś jednak skonsultowała się z endo, może zdecydowałby o zrobieniu USG tarczycy. Ciężko cokolwiek napisać, bo jedna choroba jest sprzężona z drugą.
Depresja najpierw. Ogólnie psychiatryczne leczę się od kilku lat. USG zawsze spoko, bez żadnych zmian.
Stary 2016-11-22, 10:02   #1809
blue3
dead & alive

Cytat:
Depresja najpierw. Ogólnie psychiatryczne leczę się od kilku lat. USG zawsze spoko, bez żadnych zmian.
Moim zdaniem skoro inne hormony i usg nie wskazują na chorobę tarczycy to daje znać o sobie depresja. Przy zwykłej niedoczynności TSH aż tak nie skacze, bo brak hormonu jest stały. Hashi wyklucza brak przeciwciał i obraz usg. Warto skonsultować się z endo, może powie na ten temat coś jeszcze.
Ja miałam unormowaną od kilku lat niedoczynność, ale jak zachorowałam na depresję to TSH też skakało mi jak oszalałe, dopiero po wprowadzeniu odpowiedniego leczenia psychiatrycznego wróciło do normy.
Stary 2016-11-22, 10:56   #1810
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez macmiki Pokaż wiadomość
Bo jak chcesz, mogę polecić dobrych z Poznania. Przyjmują prywatnie i na nfz (tylko na nfz słyszałam ostatnio coś o roku 2017, więc nie wiem, czy się opłaca :/ )
O, mogę poprosić o podpowiedź? Muszę w końcu sobie tu na miejscu lekarza znaleźć.
theali jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-22, 11:18   #1811
macmiki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
O, mogę poprosić o podpowiedź? Muszę w końcu sobie tu na miejscu lekarza znaleźć.
Podpowiedź: dr Halerz-Nowakowska lub prof. Sowiński.
Pierwsza jest bardzo dobra, kładzie do szpitala etc. Trochę zapominalska, więc jak będziesz szła od niej do szpitala, sama się upewnij, że masz miejsce. Przestałam się u niej leczyć, bo nie przyjmowała przez dłuższy czas ze względów zdrowotnych, ale to dzięki niej mnie zdiagnozowano.
Drugi lekarz prowadzi mnie teraz od jakiegoś roku. Konkretny, teraz cały czas jesteśmy na etapie dopasowania dawki. Można zawsze zadzwonić, napisać, skonsultować się - choćby wczoraj dzwonił koło 22, bo prosiłam rano o kontakt. Ma fajne podejście do pacjentów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-22, 12:07   #1812
_kornelia
Rozeznanie

A z Wrocławia kogoś polecacie?

_kornelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-22, 13:59   #1813
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
A podaj dokładne wyniki ft3 i ft4. Bo to że w normie jeszcze o niczym nie świadczy

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201611290918 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-24, 01:20   #1814
201708160922
Konto usunięte

Wyniki z kwietnia 2016:
TSH 4,74
FT4 14,39

Wyniki z czerwca 2016:
TSH 1,65
FT3 4,21
FT4 13,1
anty-TPO 23
anty-TG 13

USG we wszystkim prawidłowe. Może świruję, ale teraz bardzo ważną rzeczą jest dla pewność, że z tarczycą wszystko w porządku. Byłam u endo ze dwa lata temu, gdy wyniki TSH były na granicy normy, czyli ok. 4,2 i powiedziała, że jest wszystko ok. Jest to znany, polecany lekarz ginekolog-endokrynolog. Nie miałam żadnych zastrzeżeń jeśli chodzi o wizytę itd. Byłam prywatnie, o ile ma to znaczenie

---------- Dopisano o 02:18 ---------- Poprzedni post napisano o 02:13 ----------

Cytat:
Ja miałam unormowaną od kilku lat niedoczynność, ale jak zachorowałam na depresję to TSH też skakało mi jak oszalałe, dopiero po wprowadzeniu odpowiedniego leczenia psychiatrycznego wróciło do normy.
No właśnie zdziwił mnie taki wynik (tak niskie TSH), bo odkąd badam się (od kilku lat, przynajmniej raz w roku), to wyniki są ok. 4-4,2. Teraz leki na depresję przyjmuję od maja ubiegłego roku, przy czym od kilku miesięcy dostaję odpowiedni lek (no dobra, teraz mam kryzys, ale to wina jesieni, lekarz mi w poniedziałek podniósł dawkę leku).

---------- Dopisano o 02:20 ---------- Poprzedni post napisano o 02:18 ----------

Cytat:
Napisane przez macmiki Pokaż wiadomość
Depresja może być następstwem niedoczynności, lepiej przebadać. Nie ma co się faszerować psychotropami bez sensu. A te "górne normy" to olej. W tym wieku powinnaś mieć max 2. A takie skoki mogą się zdarzyć. Sama przed leczeniem miałam między 2,4 a 4,5. Idź do dobrego endo. Gdzie mieszkasz? Ile byłabyś w stanie dojechać do lekarza? Bo jak chcesz, mogę polecić dobrych z Poznania. Przyjmują prywatnie i na nfz (tylko na nfz słyszałam ostatnio coś o roku 2017, więc nie wiem, czy się opłaca :/ )
Gwarantuję, że to nie jest bez sensu :p

Tak jak wyżej napisałam, byłam u polecanego lekarza.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2016-11-24 o 01:14
Stary 2016-11-24, 03:50   #1815
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Konto usunięte

Czyli leki na depresje przyczynily sie do tego, ze ci sie polepszylo?
Ciekawe. Ja od poczatku przebiegu Hashi polegam bardzo na samopoczuciu (moj pierwszy prawdziwy lekarz polecil mi prowadzenie pamietnika, w ktorym zapisywalam absolutnie wszystko, co wydawalo mi sie niefajne w moim samopoczuciu, do tego kilka polecen typu badanie cisnienia, a on to potem wszystko czytal; nie opieral sie tylko na wynikach badan). Jak zrezygnowalam z pracy na rzecz home office, to zdalam sobie sprawe, ze zycie moze byc naprawde piekne , nie tylko lepiej sie czulam, ale tez moglam nareszcie normalnie jesc bez sensacji jelitowych po kazdym posilku . Wychodzi na to, ze stres bardzo zle na nas wplywa. Tylko ze od jakiegos roku miewam takie ''zjazdy'', ze widze wszystko w czarnych barwach, spodziewam sie najgorszego i boje sie nawet dzwonka w drzwiach czy sprawdzania skrzynki na listy (bez powodu; dochodzi do tego, ze zapamietalam godziny, w ktorych przychodza konkretni kurierzy czy listonosze i tylko jak wtedy zadzwoni dzwonek, nie dostaje palpitacji serca); do tego dochodzi nerwica natrectw, ktora bardzo sie w niektorych okresach czasu poglebia. Boje sie tez konfrontacji, nie potrafie sie klocic - wiadomo, czlowiek nie powinien sie klocic, ale czasem trzeba zawalczyc o swoje. Nieraz wybucham bez sensu placzem. Staram sie z tym wszystkim bardzo walczyc i wlasnie dlatego nie jest to stan permanentny, tylko ''zjazdy''; mam duze wsparcie, ale czasem sie zastanawiam, czy ktos nie moglby mi pomoc, czy nie byloby warto sprobowac. W sytuacjach stresowych czuje, doslownie czuje, jak moje samopoczucie leci, przychodzi zmeczenie, sennosc, mgla mozgowa czy jak to sie nazywa... Kiedys bylam zupelnie innym czlowiekiem, przygotowywalam sie do robienia kariery i pracoholizmu, a teraz no coz, robie kariere w garach i przed komputerem i ciesze sie, jak mi sie uda do odpowiedniego pojemnika smieci wyrzucic czy nie zapomne klucza wziac ze soba.

Czy polecilibyscie mi wizyte u specjalisty i ewentualnie jakies leki, czy dalsza walke z wlasnymi slabosciami?

PS Blue3 - nie wiem, czy to przeczytasz, ale chcialam cie w sumie przeprosic, bo ostatnio troche na ciebie naskoczylam i juz nie moge znalezc, w ktorym temacie to bylo; oczywiscie, zle sie wyrazilam, moje prawidlowe TSH jest w dolnej granicy normy, a nie poza norma; moja reakcja wynika z tego, ze trafialam na lekarzy, ktorzy przy zobaczeniu wyniku TSH 3,0 wmawiali mi, ze wszystko jest ok i odsylali z kwitkiem, mimo ze czulam sie jak wrak.

Edytowane przez 763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Czas edycji: 2016-11-24 o 03:55
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-24, 05:09   #1816
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Wyniki z kwietnia 2016:
TSH 4,74
FT4 14,39

Wyniki z czerwca 2016:
TSH 1,65
FT3 4,21
FT4 13,1
anty-TPO 23
anty-TG 13

USG we wszystkim prawidłowe. Może świruję, ale teraz bardzo ważną rzeczą jest dla pewność, że z tarczycą wszystko w porządku. Byłam u endo ze dwa lata temu, gdy wyniki TSH były na granicy normy, czyli ok. 4,2 i powiedziała, że jest wszystko ok. Jest to znany, polecany lekarz ginekolog-endokrynolog. Nie miałam żadnych zastrzeżeń jeśli chodzi o wizytę itd. Byłam prywatnie, o ile ma to znaczenie

---------- Dopisano o 02:18 ---------- Poprzedni post napisano o 02:13 ----------

No właśnie zdziwił mnie taki wynik (tak niskie TSH), bo odkąd badam się (od kilku lat, przynajmniej raz w roku), to wyniki są ok. 4-4,2. Teraz leki na depresję przyjmuję od maja ubiegłego roku, przy czym od kilku miesięcy dostaję odpowiedni lek (no dobra, teraz mam kryzys, ale to wina jesieni, lekarz mi w poniedziałek podniósł dawkę leku).

---------- Dopisano o 02:20 ---------- Poprzedni post napisano o 02:18 ----------

Gwarantuję, że to nie jest bez sensu

Jaka masz normę ft4 na wynikach z czerwca? Bo na pierwszy rzut oka wygląda na dość niskie, dolna granica normy to zazwyczaj 12. A badania robiłaś w tym samym labie? O jakiej godzinie? Ja kiedyś poszłam zbadać po 10 i mi wyszło 2,7, a tydzień pozniej o 8 rano 4,5.
Stary 2016-11-24, 06:19   #1817
blue3
dead & alive

Cytat:
Wyniki z kwietnia 2016:
TSH 4,74
FT4 14,39

Wyniki z czerwca 2016:
TSH 1,65
FT3 4,21
FT4 13,1
anty-TPO 23
anty-TG 13

Gwarantuję, że to nie jest bez sensu

Może srawdź jeszcze czy leki, które obecnie bierzesz nie obniżaja ilości hormonów tarczycy, bo ja jednak obstaję za tym, że tarczyca jest zdrowa skoro w warunkach dla niej korzystnych daje radę, a gorsze wyniki są podczas miesięcy, w których jest bardziej obciążona i to czynnik zewnętrzny wpływa na pogorszenie jej pracy.
Stary 2016-11-24, 07:09   #1818
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ze swojej strony moge polecic Katarzyne Derc. Wg mnie bardzo dobry endokrynolog. Ja bylam u niej w przychodni scanmed, ale tam przyjmuje tylko jeden dzien w tygodniu.
Szczegolowy wywiad: najpierw pyta o samopoczucie, dopiero potem oglada wyniki. Robi usg, bada cisnienie, sprawdza strukture ciala, o wszystko pyta. Podobalo mi sie bardzo . No i daje plan dzialania na dalsze kilka miesiecy.
Cytat:

Stary 2016-11-24, 07:18   #1819
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hiiroko Pokaż wiadomość
Czyli leki na depresje przyczynily sie do tego, ze ci sie polepszylo?
Ciekawe.
Nie, nie. Leki biorę od maja ubiegłego roku. Między kwietniem A czerwcem nie zmieniło się nic w moim leczeniu, diecie itd.

Cytat:
Napisane przez cinderella_ Pokaż wiadomość
Jaka masz normę ft4 na wynikach z czerwca? Bo na pierwszy rzut oka wygląda na dość niskie, dolna granica normy to zazwyczaj 12. A badania robiłaś w tym samym labie? O jakiej godzinie? Ja kiedyś poszłam zbadać po 10 i mi wyszło 2,7, a tydzień pozniej o 8 rano 4,5.
Sprawdzę w domu.

Cytat:
Może srawdź jeszcze czy leki, które obecnie bierzesz nie obniżaja ilości hormonów tarczycy, bo ja jednak obstaję za tym, że tarczyca jest zdrowa skoro w warunkach dla niej korzystnych daje radę, a gorsze wyniki są podczas miesięcy, w których jest bardziej obciążona i to czynnik zewnętrzny wpływa na pogorszenie jej pracy.
Nie, te leki nie wpływają. Cieszy mnie Twoja wypowiedź ☺

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-24, 11:11   #1820
blue3
dead & alive

Cytat:
Nie, te leki nie wpływają. Cieszy mnie Twoja wypowiedź ☺
W wolnej chwili poczytaj jeszcze o wpływie witaminy B12 na leczenie depresji Wiesz, że nie neguję stosowania stabilizatorów nastroju, sama mam zdiagnozowaną depresję od kilku lat, ale witamina B12 pomogła mi trzykrotnie zmniejszyć dawkę stosowanego leku i na pewno warto rozważyć jej wprowadzenie z lekarzem
Stary 2016-11-24, 12:16   #1821
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Co do zespołu suchego oka to też mam ale chyba od pracy przy komputerze predzej ;-)
Klucie w sercu to raczej nerwobole ;-) też mi się zdarzają i raczej nie są.od niedoczynności. Miałam dużo innych dolegliwości stricte związanych z niedoczynnościa...

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-25, 07:30   #1822
macmiki
Raczkowanie

Machnęłam wczoraj badania. TSH mam 0,016

Cytat:
Gwarantuję, że to nie jest bez sensu :p
Mówię tak w razie czego Ty i Twoi lekarze wiecie najlepiej, czy leki są potrzebne
Stary 2016-11-25, 15:45   #1823
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Konto usunięte

Ja też niedawno zrobiłam! I FT4 mam 20 przy normie chyba 19, za to TSH wciąż 2,8. Endo aż się zdziwiła jak to zoabczyła, już myślała, że przypadkiem wzięłam tabletkę tuż przed badaniem.
Ale założyłyśmy kiepską konwersję, więc dostałam większą dawkę i selen do tego. Na szczęście czuję się na tym coraz lepiej.
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-25, 16:17   #1824
izka222
Rozeznanie

Endokrynolog stwierdził u mnie hasimoto i niedoczynność. Czy realne jest to, że w ciągu 3 miesięcy TSH spadło mi z 8,3 do 0,79? Brałam Euthyrox 25 mg przez miesiąc, później 50. Od 4 tyg. czuję się fatalnie. Ból głowy jest nieznośny, mam kołatania serca, czasem mroczki przed oczami. Nie wiem, czy to wina tak dużego spadku TSH. Obecnie czekam na wizytę u endo.

izka222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-25, 16:55   #1825
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez izka222 Pokaż wiadomość
Endokrynolog stwierdził u mnie hasimoto i niedoczynność. Czy realne jest to, że w ciągu 3 miesięcy TSH spadło mi z 8,3 do 0,79? Brałam Euthyrox 25 mg przez miesiąc, później 50. Od 4 tyg. czuję się fatalnie. Ból głowy jest nieznośny, mam kołatania serca, czasem mroczki przed oczami. Nie wiem, czy to wina tak dużego spadku TSH. Obecnie czekam na wizytę u endo.

Faktycznie sporo spadło, a robiłaś te badania w tym samym labie, o tej samej godzinie? A reszta badań jak, ft4, ft3?

Mi przy braniu letrox 50 przez 3 miesiące TSH spadło z 4,5 do 0,77, a Ty brałaś w sumie 50-tkę krócej a TSH było wyższe. Ale chyba różne są przypadki

Edytowane przez 201611290918
Czas edycji: 2016-11-25 o 16:57
Stary 2016-11-25, 17:11   #1826
izka222
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cinderella_ Pokaż wiadomość
Faktycznie sporo spadło, a robiłaś te badania w tym samym labie, o tej samej godzinie? A reszta badań jak, ft4, ft3?

Mi przy braniu letrox 50 przez 3 miesiące TSH spadło z 4,5 do 0,77, a Ty brałaś w sumie 50-tkę krócej a TSH było wyższe. Ale chyba różne są przypadki
Internista stwierdził, że może nastąpił tak szybki spadek ze względu na to, że jestem szczupła. Kazał mi odstawić Euthyrox na kilka dni, a potem od poniedziałku brać 25. Nie mam zamiaru odstawiać, wczoraj wzięłam 25, dziś 12,5.

Pobrania były w podobnych godzinach, ale badania w dwóch różnych laboratoriach.

Pierwsze pobranie:
tsh 8,3 (norma 0,27 - 4,20)
Ft4 - 1,32 (norma 0,93 - 1,70)
ATPO - 240,6 (norma do 34)
ATG - 340, 1 (norma do 115).

W celu skontrolowania, endo kazał mi zrobić tylko tsh. Wyszlo właśnie 0,7945 przy normie 0,35 - 4,94.

A jak tak szybko spadło Ci to tsh to jak się czułaś?

Stary 2016-11-25, 17:17   #1827
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Internista stwierdził, że może nastąpił tak szybki spadek ze względu na to, że jestem szczupła. Kazał mi odstawić Euthyrox na kilka dni, a potem od poniedziałku brać 25. Nie mam zamiaru odstawiać, wczoraj wzięłam 25, dziś 12,5.

Pobrania były w podobnych godzinach, ale badania w dwóch różnych laboratoriach.

Pierwsze pobranie:
tsh 8,3 (norma 0,27 - 4,20)
Ft4 - 1,32 (norma 0,93 - 1,70)
ATPO - 240,6 (norma do 34)
ATG - 340, 1 (norma do 115).

W celu skontrolowania, endo kazał mi zrobić tylko tsh. Wyszlo właśnie 0,7945 przy normie 0,35 - 4,94.

A jak tak szybko spadło Ci to tsh to jak się czułaś?

Mi kiedys TSH spadlo tak samo szybko (z poziomu 7-8 do 0,19), ale odczulam ogromna poprawe i bardzo sie zdziwilam, ze znowu jest zle. Endokrynolog zalecil zmniejszenie dawki - bralam na przemian 75 i 50. No i u mnie gwaltowna zmiana nie byla zwiazana zdecydowanie z byciem szczupla xD

Stary 2016-11-26, 09:51   #1828
izka222
Rozeznanie

Dziękuję za odpowiedzi

Jakie jeszcze badania powinnam wykonać? Widziałam, że w wątku przewijał się poziom cholesterolu i glukozy. Coś jeszcze warto sprawdzić?

Stary 2016-11-26, 09:54   #1829
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi

Jakie jeszcze badania powinnam wykonać? Widziałam, że w wątku przewijał się poziom cholesterolu i glukozy. Coś jeszcze warto sprawdzić?

Ja bym się na Twoim miejscu zastanowiła nad endokrynologiem który bada tylko tsh. Cholesterol i glukoze tak, a reszta to zależy jakie masz objawy, czy nieregularne miesiączki np. itp. A czemu posluchalas internisty a nie endokrynologa? Endo też kazał zmniejszyć dawkę? Ja mam tsh ciut niższe i mam nic nie zmniejszać, bo ft4 dalej kiepskie i dalekie od nadczynności. I w ogóle nie ufalabym internistom w temacie tarczycy

Edytowane przez 201611290918
Czas edycji: 2016-11-26 o 09:58
Stary 2016-11-26, 10:20   #1830
natalkaa7522
Zakorzenienie

Ja narazie odstawiłam leki i czekam na wizytę u innego endo. Mam dość brania leku który nie pomaga mi wogole. Nie rozumiem sensu brania leku który nie likwiduje objawów, nie poprawia wynikow ani samopoczucia. To mi szkoda wątroby na to. Ale ogólnie czekam na wizytę i chce jeszcze z tabsow zrezygnować, ustabilizować hormony i cała insulinę bo nie mogę się czuć w wieku 21 lat gorzej niż moja 50 letnia mama.

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości