|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1801 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1802 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1803 |
Zakorzenienie
|
Ja dopiero zaczęłam się dobrze czuć, jak miałam "zbijane" TSH z powodów onkologicznych (niepełna supresja). TSH miałam wtedy utrzymywane w okolicach 0,3-0,4, a wolne hormony bardzo wysoko, byle nie przekroczyły normy. Tak było przez ponad pół roku, w tym czasie zniknęły absolutnie wszystkie objawy niedoczynności. Mam wrażenie, że organizm wręcz wysycił się hormonami po długim okresie hipotyreozy. Teraz wystarcza mi ft3 i ft4 w połowie normy.
Paradoksalnie, cieszę się, że miałam podejrzaną zmianę na tarczycy, bo zwiększono mi dawkę hormonów. Nie dowiedziałabym się, jak dobrze można się czuć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1804 | ||
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam pytanie. Muszę skontrolować tsh, ft3 i prolaktynę. Pamiętam, że prolaktynę robiło się jakoś w 10-12 dniu cyklu, ale pewności nie mam. Ktoś mi podpowie, kiedy zrobić. Lekarz mówił mi o tym, ale dawno temu, gadałam z nim wczoraj przez telefon, zapomniałam o to spytać, a już nie chcę dzwonić znowu dzień po dniu
![]() Cytat:
Cytat:
Jeśli już o odczuciach mówimy. Miałyście może kiedyś wrażenie, jakbyście poruszały się jakby po wacie, zapadały się, wszystko wirowało i ciężko było ustać? Ja miałam tak przed zdiagnozowaniem i na początku leczenia. Ostatnio zaczyna wracać. Generalnie czuję się okropnie :/ Mówiłam o tym lekarzowi, mam na dniach robić badania. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1805 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy któraś z was może mi pomóc, ale sprawa wygląda tak: badam TSH co jakiś czas, zazwyczaj wychodzi w górnych granicach normy, ostatnio 4, 8, miesiąc później 1, 8 (bez leczenia). Mam objawy niedoczynności, ale też depresję, więc nie wiem, czy jedno z drugim się nie łączy i np. objawy depresji zmniejszyłyby się, gdybym zabiła TSH. Do brzegu. Lekarz chce mi włączyć lek, przy którym muszę mieć zdrową tarczycę. Przy jakim wyniku żądać leczenia/alarmować ? Ft 3, ft 4, przeciwciała w normie. Wiek 25+, w najbliższym roku chcę zajść w ciążę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1806 | |
dead & alive
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1807 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1808 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1809 | |
dead & alive
|
Cytat:
Ja miałam unormowaną od kilku lat niedoczynność, ale jak zachorowałam na depresję to TSH też skakało mi jak oszalałe, dopiero po wprowadzeniu odpowiedniego leczenia psychiatrycznego wróciło do normy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1810 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1811 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pierwsza jest bardzo dobra, kładzie do szpitala etc. Trochę zapominalska, więc jak będziesz szła od niej do szpitala, sama się upewnij, że masz miejsce. Przestałam się u niej leczyć, bo nie przyjmowała przez dłuższy czas ze względów zdrowotnych, ale to dzięki niej mnie zdiagnozowano. Drugi lekarz prowadzi mnie teraz od jakiegoś roku. Konkretny, teraz cały czas jesteśmy na etapie dopasowania dawki. Można zawsze zadzwonić, napisać, skonsultować się - choćby wczoraj dzwonił koło 22, bo prosiłam rano o kontakt. Ma fajne podejście do pacjentów. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1812 |
Rozeznanie
|
A z Wrocławia kogoś polecacie?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1813 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1814 | ||
Konto usunięte
|
Wyniki z kwietnia 2016:
TSH 4,74 FT4 14,39 Wyniki z czerwca 2016: TSH 1,65 FT3 4,21 FT4 13,1 anty-TPO 23 anty-TG 13 USG we wszystkim prawidłowe. Może świruję, ale teraz bardzo ważną rzeczą jest dla pewność, że z tarczycą wszystko w porządku. Byłam u endo ze dwa lata temu, gdy wyniki TSH były na granicy normy, czyli ok. 4,2 i powiedziała, że jest wszystko ok. Jest to znany, polecany lekarz ginekolog-endokrynolog. Nie miałam żadnych zastrzeżeń jeśli chodzi o wizytę itd. Byłam prywatnie, o ile ma to znaczenie ![]() ---------- Dopisano o 02:18 ---------- Poprzedni post napisano o 02:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 02:20 ---------- Poprzedni post napisano o 02:18 ---------- Cytat:
Tak jak wyżej napisałam, byłam u polecanego lekarza. Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2016-11-24 o 01:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1815 |
Konto usunięte
|
Czyli leki na depresje przyczynily sie do tego, ze ci sie polepszylo?
Ciekawe. Ja od poczatku przebiegu Hashi polegam bardzo na samopoczuciu (moj pierwszy prawdziwy lekarz polecil mi prowadzenie pamietnika, w ktorym zapisywalam absolutnie wszystko, co wydawalo mi sie niefajne w moim samopoczuciu, do tego kilka polecen typu badanie cisnienia, a on to potem wszystko czytal; nie opieral sie tylko na wynikach badan). Jak zrezygnowalam z pracy na rzecz home office, to zdalam sobie sprawe, ze zycie moze byc naprawde piekne ![]() ![]() ![]() Czy polecilibyscie mi wizyte u specjalisty i ewentualnie jakies leki, czy dalsza walke z wlasnymi slabosciami? PS Blue3 - nie wiem, czy to przeczytasz, ale chcialam cie w sumie przeprosic, bo ostatnio troche na ciebie naskoczylam i juz nie moge znalezc, w ktorym temacie to bylo; oczywiscie, zle sie wyrazilam, moje prawidlowe TSH jest w dolnej granicy normy, a nie poza norma; moja reakcja wynika z tego, ze trafialam na lekarzy, ktorzy przy zobaczeniu wyniku TSH 3,0 wmawiali mi, ze wszystko jest ok i odsylali z kwitkiem, mimo ze czulam sie jak wrak. Edytowane przez 763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 Czas edycji: 2016-11-24 o 03:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#1816 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1817 | |
dead & alive
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1818 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczegolowy wywiad: najpierw pyta o samopoczucie, dopiero potem oglada wyniki. Robi usg, bada cisnienie, sprawdza strukture ciala, o wszystko pyta. Podobalo mi sie bardzo ![]() Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#1819 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1820 |
dead & alive
|
W wolnej chwili poczytaj jeszcze o wpływie witaminy B12 na leczenie depresji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1821 |
Zakorzenienie
|
Co do zespołu suchego oka to też mam ale chyba od pracy przy komputerze predzej ;-)
Klucie w sercu to raczej nerwobole ;-) też mi się zdarzają i raczej nie są.od niedoczynności. Miałam dużo innych dolegliwości stricte związanych z niedoczynnościa... |
![]() ![]() |
![]() |
#1822 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1823 |
Konto usunięte
|
Ja też niedawno zrobiłam! I FT4 mam 20 przy normie chyba 19, za to TSH wciąż 2,8. Endo aż się zdziwiła jak to zoabczyła, już myślała, że przypadkiem wzięłam tabletkę tuż przed badaniem.
![]() Ale założyłyśmy kiepską konwersję, więc dostałam większą dawkę i selen do tego. Na szczęście czuję się na tym coraz lepiej. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1824 |
Rozeznanie
|
Endokrynolog stwierdził u mnie hasimoto i niedoczynność. Czy realne jest to, że w ciągu 3 miesięcy TSH spadło mi z 8,3 do 0,79? Brałam Euthyrox 25 mg przez miesiąc, później 50. Od 4 tyg. czuję się fatalnie. Ból głowy jest nieznośny, mam kołatania serca, czasem mroczki przed oczami. Nie wiem, czy to wina tak dużego spadku TSH. Obecnie czekam na wizytę u endo.
![]() ![]() |
![]() |
#1825 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi przy braniu letrox 50 przez 3 miesiące TSH spadło z 4,5 do 0,77, a Ty brałaś w sumie 50-tkę krócej a TSH było wyższe. Ale chyba różne są przypadki Edytowane przez 201611290918 Czas edycji: 2016-11-25 o 16:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1826 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pobrania były w podobnych godzinach, ale badania w dwóch różnych laboratoriach. Pierwsze pobranie: tsh 8,3 (norma 0,27 - 4,20) Ft4 - 1,32 (norma 0,93 - 1,70) ATPO - 240,6 (norma do 34) ATG - 340, 1 (norma do 115). W celu skontrolowania, endo kazał mi zrobić tylko tsh. Wyszlo właśnie 0,7945 przy normie 0,35 - 4,94. A jak tak szybko spadło Ci to tsh to jak się czułaś? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1828 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]() Jakie jeszcze badania powinnam wykonać? Widziałam, że w wątku przewijał się poziom cholesterolu i glukozy. Coś jeszcze warto sprawdzić? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#1829 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201611290918 Czas edycji: 2016-11-26 o 09:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1830 |
Zakorzenienie
|
Ja narazie odstawiłam leki i czekam na wizytę u innego endo. Mam dość brania leku który nie pomaga mi wogole. Nie rozumiem sensu brania leku który nie likwiduje objawów, nie poprawia wynikow ani samopoczucia. To mi szkoda wątroby na to. Ale ogólnie czekam na wizytę i chce jeszcze z tabsow zrezygnować, ustabilizować hormony i cała insulinę bo nie mogę się czuć w wieku 21 lat gorzej niż moja 50 letnia mama.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.