![]() |
#1831 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V
Carmel coraz ładniej... tylko podwieczorek.. jak nie podwieczorek.. duże jabłko... a może jakiś serek albo garska NNKT ?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1832 |
Rozeznanie
|
racja, dorzucę na podwieczorek serek homo naturalny z garstką mieszanki studenckiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1833 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1834 |
Wtajemniczenie
|
R/U
1.placuszki owsiane: 1 jajko, 1 białko, 2 łyżki owsianych, 1 otrąb, 1 mąki żytniej, łyżeczka błonnika, proszek do pieczenia, kawałki rabarbaru (sporo); (wyszło 9 placków, 2 dałam mamie ![]() przekąska- 5 duzych truskawek 2. 13 duużych truskawek (cała miseczka), 170g homo nat, 3%, 1 łyżka musli goody z siemieniem, kilka płatków migdałowych, sos waniliowy (2 łyżki) 3. makaron pełnoziarnisty spaghetti, 1,5 kiełbaski odtłuszczonej linessa, 2/3 średniej cukinii, 1/2 puszki pomidorów, 1/4 papryki, 1/2 dużej cebuli, łyżeczka oliwy; 3 łyżki lanych klusek (za mało makaronu sobie ugotowałam) 0,5 h ćwiczeń siłowych 4. 60g jog. nat activia, 75g homo nat; miseczka truskawek, 2 łyżki musli corny z czekoladą, łyżeczka wiórków kokosowych, sos waniliowy (2 łyżki) 5. sałatka: 1/2 puszki tuńczyka, sałata lodowa, cebula, pomidor, papryka, ogórek Kalorycznie bardzo źle? ;>
Edytowane przez Maggie_90 Czas edycji: 2008-05-27 o 14:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#1835 |
Raczkowanie
|
U:
I Serek homogenizowany naturalny z 40 g BF, łyżka otrąb owsianych i 30 g poduszkowców z nadzieniem toffi, marchewka. II Batonik cini-minis, 150 g jogurtu naturalnego; jabłko. III Omlet ala biszkopt czekoladowy (dodałam kakao do ciasta ![]() IV Budyń śmietankowy, 40 g orzechów; ogórek. V Grahamka z serem żółtym i ketchupem, marchewka. |
![]() ![]() |
![]() |
#1836 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie, tylko nie wiedzialam gdzie napisac, wiec pisze tutaj. Jak wkomponowac w Redukcje, posilki przed i po treningowe. Od wczoraj (
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1837 |
Rozeznanie
|
moje nie bardzo R.
1. 200g wieśniaka zwykłego piątnica 2. twarożek domowy + jabłko 3. bułka z jagodą (wiem, wiem ale to było na zawodach i tak jakoś wyszło) i kanapka dwie kromki razowca z twarożkiem domowym) 4. 50g kostki sojowej, warzywa na patelnie,2 łyżki wiejskiego
#1838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1839 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1840 |
BAN stały
|
hej, oto moj dzisiejszy jadlospis, prosze o ocene, na R
sniad: jedna kromka razowca, plasterek szynki, pomidor, ogorek, troche margaryny obiad: 1/3 torebki ryzu bialego, 3 lyzki bialego sosu, devolaj kolacja: kubus i jeszcze jedno pyt: co to sa aeroby?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1841 |
Raczkowanie
|
No to dobrze. dzieki Funky
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1842 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1843 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zgadzam się z Wami, przez Wizaż na podwieczorek i kolację jem zawsze bialko!! jakoś nie umiem już inaczej...bo niby wiem,że bialko mi się nie odloży.. a wiecie co wlaśnie jem na podwieczorek..twaróg!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1844 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba zaraz dostaniesz kolejne ostrzeżenie od Moderatorki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1845 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1846 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' Edytowane przez agness51 Czas edycji: 2008-05-27 o 16:32 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1847 |
Raczkowanie
|
Asienko ale tutaj nikt Ci nie każe jeść białka ... to tak naprawde Twoja i tylko Twoja decyzja! ja na kolacje jem prawie same węgle ... i to chleb biały... a waga nie drga....
|
![]() ![]() |
![]() |
#1848 |
BAN stały
|
dalczego? ja sie na tym nie znam, dlatego poprosilam o ocene i o ewnetualna zmiane...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1849 |
Zakorzenienie
|
Magdalenko - Twoje jadłospisy są ciągle głodówkowe,w żadnym nie ma nawet 1000kcal ...
Może inne moderatorki mnie poprą,bądź się nie zgodzą,jednak uważam,że ta użytkowniczka powinna dostać ostrzeżenie. (aczkolwiek jeszcze go nie dałam,być może zbyt pochopna decyzja,ale jadłospisy ciągle są takie same = głodówkowe) .
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
![]() ![]() |
![]() |
#1850 |
Rozeznanie
|
mimo tego, że wcale nie było tego tak dużo czuję się ociężale i mam brzuch jak balon...
#1851 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Pozwólcie, że odpowiem tutaj na wiadomość, którą wysłała do mnie Agness odnośnie bialka zwierzęcego (czy powinno się je mocno ograniczyć). Może ktoś jeszcze na tym skorzysta ![]() Prawdą jest, że białko zwierzęce w tym również białko mleka krowiego (serki, jogurty i ogólnie nabiał) nie przynosi wielkiego pożytku naszemu organizmowi, a może wyrządzić nawet więcej szkód - kłopoty z regulacją wapnia w organizmie (odwapnienie kości, zębów, w skrajnych przypadkach osteoporoza, jednak to oczywiście przy jakichś większych ilościach mięsa) oraz przede wszystkim zwolnienie przemiany materii przez zakwaszanie i zatruwanie organizmu spalanym białkiem zwierzęcym oraz bezpośredniemu przenikaniu białka mleka krowiego do jelit. Wiem, że na początku może być ciężko zmienić swoje nawyki, tym bardziej, że zakodowałaś już sobie jedzenie dużych ilości białka. Warto jednak postawić na białko roślinne i produkty pełnoziarniste. Nise muszą to być duże ilości białka, bowiem bardziej liczy się bilans tygodniowy, a nawet miesięczny niż dzienny. Pytasz, co w takim razie jeść. Źródeł białka roślinnego jest sporo, przede wszystkim są to rośliny strączkowe (różne odmiany fasoli i soczewicy, ciecierzyca, groch, sporadycznie soja), pestki (dyni, słonecznika), nasiona (siemię lniane, mak), orzechy. Także produkty pełnoziarniste, np. kasze, ryż, mąka zawierają białko, choć na pierwszy rzut oka nie wiele (ok. 11 g/100 g produktu), ale jeśli dieta jest urozmaicona i zawiera różne źródła białka (np. soczewica + kasza + pestki dyni), to nie mamy się o co martwić. Wszelkie nasiona, orzechy i pestki najlepiej namaczać lub mielić, ponieważ wtedy ich wartości odżywcze (czyli w tym białko i NNKT) są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Jeśli chodzi o redukcję, to tu postawiłabym przede wszystkim na świeże warzywa i owoce, jednak nie mogą być one jedynym elementem diety. Jadłospis należy uzupełnić o zboża nierafinowane (nieoczyszczone), czyli kasze, wszelkie mąki z pełnego przemiału, pieczywo razowe warzywa strączkowe (np. gotowana ciecierzyca ze szpinakiem i brokułem to dobry posiłek na redukcji, mamy tu i węglowodany i białko i warzywa), NNKT (pestki, nasiona, o których pisałam wcześniej a także oleje). Posiłków jemy 4-5, w takich odstępach czasowych, jakie dyktuje nam nasz organizm. Kolacja nie musi być czysto białkowa, po prostu 3 h przed snem jemy jeszcze coś lekkiego, może to być kanapka z warzywami i i np. gotowanym jajkiem na twardo. Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz, postaram się odpowiedzieć, jeśli będę potrafiła ![]() ![]()
![]() |
#1852 |
Raczkowanie
|
Moje R:
śniadanie (7:00): 60g twarogu lekkiego, owsianka (szklanka mleka 1,5% + 2 łyżki płatków owsianych + łyżka otrąb owsianych + 2 łyżki otrąb pszennych), zielone jabłko II śniadanie (11:00): 150g wiejskiego lekki, zielone jabłko przekąska (12:00): 30g orzechów ziemnych i nerkowca z miodem (wiem, że na R nie bardzo, ale próbka była dołączona do tych co kupuję, więc zjadłam ;p) obiad (15:00): ok. 200g fileta z tilapii, 2 marchewki, 2 pomidory, 10g (lub mniej) orzeszków ziemnych prażonych bez soli i oleju podwieczorek (18:00): 150g homo naturalnego z łyżeczką cynamonu kolacja (19:30): jajko na miękko, 2 marchewki Proszę o ocenkę. Pozdrawiam ![]() A co do białka to rzeczywiście w nadmiernych ilościach jest szkodliwe aczkolwiek zapotrzebowanie organizmu na nie, jest również niemałe... ja np. do 6 roku życia żywiłam się praktycznie nabiałem i jajkami (nie chciałam nic innego jeść, nawet słodyczy...) i żyje ;P z wiekiem samo mi przeszło. Uważam, że powinno się jeść to na co ma się ochotę, bo widocznie tego właśnie organizmowi brakuje. A ja w dalszym ciągu nie wyobrażam sobie dnia bez serków czy mleka ![]() Niektórzy uważają, że nadmiar białka psuje cerę - wypryski, wągry itp. - osobiście nie zauważyłam tego, co więcej nigdy nie miałam problemów z trądzikiem itp. więc pewnie to też informacja stereotypowa i nie zawsze słuszna ;P
2-13.08 Hiszpania z moimi Świrami ;* ^Nothing suprises me any more. Edytowane przez juliaaa161190 Czas edycji: 2008-05-27 o 17:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#1853 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do placków owsianych piany nigdy nie ubijam, bo jak idę do szkoły to nie mam na to czasu ![]() ![]() Składników nie miksuję, wbijam jajo do miseczki, dosypuję płatki/mąkę/otręby i co tam jeszcze chcę, wstawiam na noc do lodówki, żeby napęczniały, rano dodaję pokrojone w drobnę kostkę owoce, jak jest zbyt gęste to dolewam trochę mleka/jogurtu ![]() Cytat:
![]() I to, czego mnie uczono na lekcjach biologii- ponoć w dzisiejszych czasach jemy aż za duzo białka i pownniśmy bardziej zwrócić uwagę na produkty zbożowe, bogate w błonnik. Cytat:
Cytat:
Sa tam też gotowe diety, sporządzane przez dietetyków, tyle że w żadnym zestawie nie ma aż takich ilości białka, jakie są propagowane na Wizażu. Wiem, że są różne teorie, ale czy tylu wykwalifikowanych ludzi może się mylić? Cytat:
![]() |
#1854 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
(eh, eh, to głupie ed) Cytat:
![]() ![]() ![]() Aha, no i zdecydowanie się zgadzam, że mięso po prostu gnije w jelitach, co jest szkodliwe, szczególnie przy zaparciach, kiedy to dużo dużo więcej szkodliwych substancji w owego mięsa zostaje wchłonięte do naszego organizmu ![]() Pozdrawiam i bardzo podoba mi się to, co napisałaś, rzeczywiście pora się ocknąć i trochę przystopować zanim zamienimy się w kwaszone ogórki ^^ ( proszę o dystans ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1855 |
Zakorzenienie
|
Superchick - wszystko niby fajnie,jednak ja osobiście kocham nabiał,i ciężko byłoby mi z niego zrezygnować prawdę mówiąc
![]() ![]() Maggie - dzięki,dzisiaj wieczorem wrzucę jajo,płatki itp.zostawię na noc i spróbuję wykombinować coś podobnego do Twojego przepisu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1856 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1857 |
Rozeznanie
|
P.
![]() ![]() Śniadanie: Owsianka: 1/2 szklanki płatków, mleko, Jogobella bananowa, mandarynka, Granola II śniadanie: Dwie kromki chleba z polędwicą, sałatą, pomidorem, ogórkiem Jabłko III śniadanie: Danio Intenso kokosowy, który poprzebywał sobie trochę w zamrażalniku, no nie wiem czy mu to na zdrowie wyszło Obiad: Tradycyjny porządny polski kotlet ;p 1/3 torebki brązowego ryżu Surówka: marchew & kapusta Deser: Carte d'Or jogurtowo-owocoleśne ![]() Podwieczorek: Rogalik z twarożkiem pomieszanym z orzeszkami w miodzie Mrożona kawa Kolacja: Lasagne się skończyła. ![]() ![]() W zestawie z sałatką sałatowo-pomidorowo-oliwkowo-oliwozoliwkową. xD
#1858 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak od pewnego czasu biję się po głowie, żeby urozmaicić bardziej jego źródła no i częściowo również jeść trochę więcej białka roślinnego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1859 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do białka, właśnie dlatego, gdy oceniam jadłospisy piszę, by dziewczyny nie traktowały obecności białka jako MUSU, bo, jak mówicie, może to przerodzić się w obsesję. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1860 |
BAN stały
|
heh a ja z komentarzy jadłospisów pamietam przede wszystkim "mało białka" "dodaj troche białka" "dodawaj białko do kazdego posiłku"...
tak bardzo mnie to denerwowało a teraz nagle po poscie superchic(k) kazdy sie "wybiela" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.