Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-20, 08:12   #1831
papryka85
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

Możemy edytować orto-faq. Co prawda nie liczyłam, że Złoś otworzy wątek natychmiast, ale skoro już tak zrobił, to musimy zrobić aktualizację dzisiaj.

Będę popołudniu, spróbuję zwerbować kocimietkę, bo jej postów nie mogę edytować.
Stary 2009-09-20, 08:20   #1832
gorzalkaa
Raczkowanie

dziewczyny melduje swoja obecnosc
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 08:25   #1833
domiluk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropeczka89 Pokaż wiadomość
a ja mam ptanie? mam aparat od niedawna jest to aparat damona i ciekawi mnie to czy jak odpadnie/odklei się zamek to czy aparat przestaje ,,działać,,?
każdy zamek jest potrzebny, także leć do ort żeby Ci nakleił

mi kiedyś odpadł zamek od zęba który miała się dość konkretnie odkręcić- a skoro odpadł to nic z tym zębem się nie działo w sensie nie rotował się, więc każdy zamek musi być naklejony - chyba że orto celowo go nie nakleił

domiluk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 10:14   #1834
Laity
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
możemy sobie tu prorokować, zobaczymy jak będzie, pewnie jakiś plan wobec tej jedyneczki ortodontka ma. moja orto twierdzi, że "zęby do prostowania powinny być w stanie dziewiczym". to dokładnie jej słowa.
Dokładnie. Mnie też to mocno zaskoczyło jak powiedziała, że spróbuje przykleić zamek do tego materiału co jest (bez spiłowywania), ale ucieszyłam się, że moja krzywizna nie ujrzy światła dziennego. A teraz zgłupiałam bo wolałabym jednak, żeby doprowadzić je do stanu pierwotnego i dopiero brać się za prostowanie.
Przyszedł mi na myśl wariant gugi, ale na prawdę nie wyobrażam sobie tego, żeby docelowo wszystkie zęby były równe, a ta jedna jedynka wystawała. Tym bardziej, że różnica jest naprawdę spora

Nic, pójdę na wizytę za miesiąc to się zapytam jak orto zapatruje się na sprawę.

Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 12:03   #1835
milutek
Wtajemniczenie

Laity - w każdym razie nie przejmuj się, wszystko da się zrobić
Stary 2009-09-20, 12:20   #1836
villemoo
Raczkowanie

ciekawi mnie jakie było Wasze pierwsze wrażenie po zobaczeniu siebie z aparacikiem na zębach w lustrze ;> i w ogóle zaczynam się coraz bardziej bać .. jeszcze 2 tygoodnie
villemoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 12:32   #1837
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez villemoo Pokaż wiadomość
ciekawi mnie jakie było Wasze pierwsze wrażenie po zobaczeniu siebie z aparacikiem na zębach w lustrze ;> i w ogóle zaczynam się coraz bardziej bać .. jeszcze 2 tygoodnie
Ja oglądałam się na raty, najpierw same zamki przyklejone na zębach, za kilka chwil z drutem. Ogólna reakcja: wow (choć nie spodziewałam się, że mnie będzie tak łaskotał )
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 12:38   #1838
villemoo
Raczkowanie

hah ja tylko stoję przed lustrem i sobie to wyobrażam bo.. jakby nie było, to duża zmiana i duży krok do przodu mimo wszystko się boję, czytałam już ORTO FAQ i śledzę Wasze wpisy.. i coś czuję, że po założeniu uzależnię się od tego forum

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi,
by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.

Odchudzanko:
jest: 57 kg
jest 56
cel:52, 53
Stary 2009-09-20, 12:48   #1839
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Moje było takie: "okropność"
Ale już tydzień później byłam zakochana

Cytat:
hah ja tylko stoję przed lustrem i sobie to wyobrażam bo.. jakby nie było, to duża zmiana i duży krok do przodu mimo wszystko się boję, czytałam już ORTO FAQ i śledzę Wasze wpisy.. i coś czuję, że po założeniu uzależnię się od tego forum
A to nas akurat nie zdziwi ja już prawie rok bez aparatu i jeszcze tu zaglądam

Co chcecie dołożyć do FAQ? Przewinęło się tych pomysłów trochę, Złoś otworzył wątek, a ja mam pustkę w głowie
Stary 2009-09-20, 12:48   #1840
CoolCaroline
Przyczajenie

Hello,
Ile miałyście przykręceń? Ja 16, we wtorek ostatnie a szparę między jedynkami mam milimetrową. To niby niedużo, ale różnica jest... Jak ja do szkoły jutro pójdę? A jak wy sobie poradziłyście?
CoolCaroline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 12:49   #1841
Fibbi
Raczkowanie

witajcie, dawno mnie tu nie było szkoła i nauka...

Cytat:
heh, mi nawet nie dali lustra żebym mogła sie obejrzeć po założeniu, więc przez pół miasta szłam do domu z zamkniętą buzią, a jak wróciłam i sie obejrzałam w lustrze.. hmm.. nie było źle na początku troche dziwnie, ale teraz jest już dobrze

jutro minie mięsiąc z aparatem
a mi chyba na końcu drut wyszedł bo ciagle mi haczy policzek..jutro pójde do orto go uciąć troche.
wciąż nie przestają mnie zęby boleć i zastanawiam sie czy tak będzie przez następne dwa lata..
co u Was?
jutro... lecz dzisiaj ostatni chwalmy dzień!

aparatka, góra i dół 21.08.2009

Edytowane przez Fibbi
Czas edycji: 2009-09-20 o 12:51
Fibbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 12:58   #1842
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
mnie sie podobalo pamietam mialam takie trawiasto zielone gumki i jak szlam do mamy do pracy, bo pracowała niedaleko, to wydawało mi się, ze wszycy się na mnie patrza, ze ten aparat się tak strasznie rzuca w oczy
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 13:00   #1843
CoolCaroline
Przyczajenie

Znowu ja.. ;D
A co będzie po 16 kręceniach haas'a? Ktoś wie? :P
CoolCaroline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 13:01   #1844
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1
Konto usunięte

Cytat:
Mój super efekt został trochę popsuty przez Hassa na górze, który całkiem zdominował moją paszczę. Ale dół jest śliczny ze ślicznymi jasno różowymi gumeczkami i przeglądałam się szczęśliwa w każdym lustrze w gabinecie Teraz z utęsknieniem odliczam dni do założenia góry

Nie bój się, nie ma czego
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 13:03   #1845
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez CoolCaroline Pokaż wiadomość
Hello,
Ile miałyście przykręceń? Ja 16, we wtorek ostatnie a szparę między jedynkami mam milimetrową. To niby niedużo, ale różnica jest... Jak ja do szkoły jutro pójdę? A jak wy sobie poradziłyście?

mi kaze przekracac raz w jednym tyg 2 razy w 2 tyg poziniej tydzien przerwy i pozniej 1 w tyg w 2 tygodniu po dwa razy i tydz przerwy to jest w sumie 42 przekrecenia ;/ to normalne? szpary nie mam ale moze dlatego tyle przekrecen bo mi sie hyrax zsuna i musieli mi zdjac i na nowo musze rozkrecac moze dlatego ... nie wiem
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 13:05   #1846
villemoo
Raczkowanie

ja zapewne też będę chodziła z zamkniętą buzią cały czas dużo ludzi pisze, że lepiej na 1 raz wziąć jakieś mało widoczne gumki.. srebrne bądź przezroczyste. Żeby szoku nie było pewnie :P ja zapewne zaopatrzę się w jakąś malinkę

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

k@sia mam taką nadzieję, że nie ma

Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi,
by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi.

Odchudzanko:
jest: 57 kg
jest 56
cel:52, 53
Stary 2009-09-20, 13:08   #1847
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1
Konto usunięte

Cytat:
ja zapewne też będę chodziła z zamkniętą buzią cały czas dużo ludzi pisze, że lepiej na 1 raz wziąć jakieś mało widoczne gumki.. srebrne bądź przezroczyste. Żeby szoku nie było pewnie :P ja zapewne zaopatrzę się w jakąś malinkę
Przeźroczyste podobno się strasznie szybko przebarwiają od wszelkiego jedzenia i picia i brzydko wyglądają, lepiej jakieś pastelowe kolory, no albo srebrne
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 13:12   #1848
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Co chcecie dołożyć do FAQ? Przewinęło się tych pomysłów trochę, Złoś otworzył wątek, a ja mam pustkę w głowie
może coś o wyrywaniu ząbków.
częstym pytaniem na forum jest: "czy wyrywanie zębów boli?" tak, jakby ludzie nie zdawali sobie sprawy z tego że żyjemy w XXI wieku i robi się to ze znieczuleniem

no i coś o hyraxach, hasach i innych podobnych, pękaniu szwu podniebiennego, szparach. ale na ten temat nic nie wiem, bo nie miałam takich cudów.

a i koniecznie coś o retainerach, jakie są rodzaje, jak trzeba nosić, itp - tu pole do popisu dla byłych aparatek - Papryczka, Kejt ?

Edytowane przez milutek
Czas edycji: 2009-09-20 o 13:14
milutek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 13:18   #1849
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
może coś o wyrywaniu ząbków.
częstym pytaniem na forum jest: "czy wyrywanie zębów boli?" tak, jakby ludzie nie zdawali sobie sprawy z tego że żyjemy w XXI wieku i robi się to ze znieczuleniem
Tak, to jest mistrzostwo świata ale o tym już napisałyśmy w faq

Cytat:
no i coś o hyraxach, hasach i innych podobnych, pękaniu szwu podniebiennego, szparach. ale na ten temat nic nie wiem, bo nie miałam takich cudów.
O pękaniu szwu napiszemy, ale prosiłabym o kilka słów kogoś, kto to przeszedł, bo ja wiem tylko tyle, że boli i robi się szpara między jedynkami.

Cytat:
a i koniecznie coś o retainerach, jakie są rodzaje, jak trzeba nosić, itp - tu pole do popisu dla byłych aparatek - Papryczka, Kejt ?
Ale w sumie to też już jest w faq

Zapytałam Złosia, czy jest w ogóle opcja edytowania, z myślą, że jeszcze wszystko przemyślimy tralala, spokojnie stworzymy listę rzeczy do dołożenia... A on bach bach-wątek otworzył i trza się pospieszyć

Towarzystwo ospałe
Dobra, ja dodam wieczorem kilka rzeczy, które mi przyszły do głowy, ale niech mi ktoś potem wyskoczy z tekstem "a to by się jeszcze przydało dorzucić do faq", to zatłukę

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-09-20 o 13:52
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 13:57   #1850
milutek
Wtajemniczenie

jeśli chodzi o wyrywanie, to może warto napisać to czcionką nr 30 i pogrubioną, że jest znieczulenie.

a retainery - fajnie by było zamieścić fotki rodzajów. może od razu tez fotki różnych rodzajów aparatów, ale nie wiem czy to dobry pomysł, w końcu można bez problemu znaleźć w necie ...
Stary 2009-09-20, 14:03   #1851
rudo-zielona
Zadomowienie

Papryka a może jeszcze o lodach jako środku przeciwbólowym? O krwawiących dziąsłach (o Meridolu też odrobinę), ruszających się zębach To tak ode mnie.
Stary 2009-09-20, 14:05   #1852
Laity
Wtajemniczenie

milutek, dzięki za pocieszenie Faktycznie, nie ma co się przejmować.

Jeśli chodzi o orto-faq to mnie brakowało informacji odnośnie tego czego nie zaleca się jeść/pić przy aparacie kryształowym żeby nie zabarwić zamków czy gumek.

Edytowane przez Laity
Czas edycji: 2009-09-20 o 14:08
Stary 2009-09-20, 14:27   #1853
milutek
Wtajemniczenie

Laity - zameczki kryształowe się nie odbarwiają, a przynajmniej nie powinny. ja jem wszystko - aronia, curry, jagody, czerwone wino, herbata, itp. i nic się nie dzieje. odbarwiają się jedynie gumeczki. ktoś niedawno pisał, że przebarwił się aparat - zameczki, ale chyba ceramiczne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-20, 15:08   #1854
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli chodzi o wyrywanie, to może warto napisać to czcionką nr 30 i pogrubioną, że jest znieczulenie.
To akurat jest w części kocimietki, a ona zdaje się być nieuchwytna
Jej opis a gg może nasunąć przypuszczenie, że wyjechała na jakieś wakacje czy cuś

Cytat:
a retainery - fajnie by było zamieścić fotki rodzajów. może od razu tez fotki różnych rodzajów aparatów, ale nie wiem czy to dobry pomysł, w końcu można bez problemu znaleźć w necie ...
Dołączę linki do zdjęć, albo zdjęcia.

Cytat:
Napisane przez rudo-zielona Pokaż wiadomość
Papryka a może jeszcze o lodach jako środku przeciwbólowym? O krwawiących dziąsłach (o Meridolu też odrobinę), ruszających się zębach To tak ode mnie.
Mogę napisać o lodach a z tymi krwawiącymi dziąsłami to o co chodzi? Najwyraźniej przegapiłam, albo nie doczytałam.
Możesz o Meridolu kilka słów? Bo ja nie miałam problemu krwawiących dziąseł i nie używałam tego płynu. Ale mogę to wkleić.

O ruszających się zębach napiszę koniecznie

Cytat:
Napisane przez Laity Pokaż wiadomość
milutek, dzięki za pocieszenie Faktycznie, nie ma co się przejmować.

Jeśli chodzi o orto-faq to mnie brakowało informacji odnośnie tego czego nie zaleca się jeść/pić przy aparacie kryształowym żeby nie zabarwić zamków czy gumek.
Teoretycznie zamki nie powinny się zabarwiać, a co do gumek, to jest informacja w faq, co najbardziej farbuje.
Stary 2009-09-20, 15:08   #1855
Laity
Wtajemniczenie

No właśnie. Ja wyszukałam kilka stron z informacjami na ten temat (znalazłam taką, gdzie napisane było, że nie można pić nawet zielonej herbaty, żeby nie zabarwić zamków), a pani ortodontka oświeciła mnie, że można jeść i pić wszystko, bo to tylko kwestia wymiany gumek.

Może więc przydałaby się taka informacja, żeby ludzie nie myśleli, że aparat kryształowy to jakieś wielkie ograniczenie i kłopot

Stary 2009-09-20, 15:18   #1856
papryka85
Zakorzenienie

Przydałaby się Ekaterina, bo chciałabym jeszcze napisać coś o maskach twarzowych

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Laity Pokaż wiadomość
No właśnie. Ja wyszukałam kilka stron z informacjami na ten temat (znalazłam taką, gdzie napisane było, że nie można pić nawet zielonej herbaty, żeby nie zabarwić zamków), a pani ortodontka oświeciła mnie, że można jeść i pić wszystko, bo to tylko kwestia wymiany gumek.

Może więc przydałaby się taka informacja, żeby ludzie nie myśleli, że aparat kryształowy to jakieś wielkie ograniczenie i kłopot
Czyli chodzi Ci o informację, że zamki w aparatach ceramicznych się nie przebarwiają (przynajmniej nie powinny), mogą przebarwiać się gumki. Tak?
Stary 2009-09-20, 15:19   #1857
rudo-zielona
Zadomowienie

Krwawiące dziąsła. Moja zmora od czasu do czasu. Wtedy pomaga tylko Meridol. (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-do-zebow.html)
Dziąsła mają prawo krwawić i być obrzmiałe oraz obolałe szczególnie gdy ktoś wcześniej miał takie skłonności.
Stary 2009-09-20, 15:50   #1858
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Do krwiawiących dziąseł polecam krem do dziąseł (koncentrat) Ajona - podobno znakomity
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 16:21   #1859
Lady in Blue
Zakorzenienie

Ufff a mi ten skrzep po wyrwanej dolnej czwórce znikł Na szczęście to była ostatnia czwórka i mam nadzieję, że już nic nie będę musiała usuwać
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-20, 16:36   #1860
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Do krwiawiących dziąseł polecam krem do dziąseł (koncentrat) Ajona - podobno znakomity

Nie słyszałam o nim, ale może warto spróbować. Choć tak jak pisałam wcześniej Meridol z moimi dziąsłami radził sobie świetnie. Czytałam trochę o tym koncentracie w necie. Zapowiada się nieźle
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości