Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-10, 13:04   #1831
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez violisia Pokaż wiadomość
Dziewczyny witam serdecznie. Mam pytanie (korzystalam z wyszukiwarki, ale nie znalazlam odpowiedzi) Czy staż musi odbywać sie w moim miejscu zamieszkania, czy np jezeli należe pod urzad pracy X to moge pracowac w miejscowosci Y ktora podlega pod inny urzad ?? znajoma otwiera swoj zaklad i chcialabym isc na staz wlasnie do niej, czy musi ona zlozyc jakies papiery w moim i swoim urzedzie? Na pracy mi zalezy jednak ze wzgledu na zdrowie nie moge sobie pozwolic na kazda prace.

Bardzo prosze o odpowiedz
Zarejestrować można sie tylko w UP w mieście gdzie jest się zameldowanym. Już kiedyś ktoś o to pytał, to ile pamiętam to raczej się nie uda w innym mieście ...

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 15:34   #1832
Nija_
Zakorzenienie

Zadzwoniłam sama do urzędu pracy i zapytałam o ten staż w urzędzie skarbowym, bo obiecali mi, że do środy mnie powiadomią - tak czy nie. Ale dziś w UP babka mi powiedziała, że ta rekrutacja osób na staż w urzędzie skarbowym dalej trwa i ciągle kierują tam ludzi. Czyli nie mam większych szans. Skończyłam LO o profilu mat-fiz i dalej moje CV już świeci pustkami. A babka w skarbowym kazała mi wpisać do CV wszystkie kursy, certyfikaty itd. Pewnie czegoś takiego oczekują. Eh, nie mam szans. A zresztą, jakby mnie zechcieli to pójdę, ale bez większego entuzjazmu. Ekonomia, finanse, papierki, administracja to ostatnia rzecz, jaką chcę się w życiu zajmować.

Zapytam czy nie chcieliby mnie na staż u mnie, w miejskiej bibliotece, nie wiem czy tak można
Stary 2008-07-10, 16:34   #1833
charlotta21
Raczkowanie

Witam!Dziewczyny nie bijcie, że pewnie pytam o rzecz, która już była opisywana, ale nie sposób prześledzić całego wątku, a poza tym informacje są czasem sprzeczne. Moje pytanie jest następujace:

Otóż jestem absolwentką wyższej uczelni po magisterium i z tego, co wiem - przysługuje mi staż absolwentki (mam 24 lata). W tej chwili jednak znalazłam pracę na jakieś dwa, góra trzy miesiące. W związku z tym chciałabym zapytać, czy po takim okresie pracy przysługuje mi jeszcze staż? Jeśli nie, to czy jest jakaś forma zastepcza (słyszałam o czymś takim, jak przygotowanie do zawodu)? I czy te przepisy są regulowane tak samo we wszystkich urzędach w kraju?

charlotta21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 17:11   #1834
Sesja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez charlotta21 Pokaż wiadomość
Witam!Dziewczyny nie bijcie, że pewnie pytam o rzecz, która już była opisywana, ale nie sposób prześledzić całego wątku, a poza tym informacje są czasem sprzeczne. Moje pytanie jest następujace:

Otóż jestem absolwentką wyższej uczelni po magisterium i z tego, co wiem - przysługuje mi staż absolwentki (mam 24 lata). W tej chwili jednak znalazłam pracę na jakieś dwa, góra trzy miesiące. W związku z tym chciałabym zapytać, czy po takim okresie pracy przysługuje mi jeszcze staż? Jeśli nie, to czy jest jakaś forma zastepcza (słyszałam o czymś takim, jak przygotowanie do zawodu)? I czy te przepisy są regulowane tak samo we wszystkich urzędach w kraju?

Staż jest do 25 roku życia, wiec tak czy siak będzie Ci przysługiwał nawet jak podejmiesz tą pracę. Z tym, że bedziesz musiała przy rejestracji miec swiadectwo pracy lub zaświadczenie (przy umowie zlecenie).
Przepisy są regulowane na podstawia ustawy, więc tak samo we wszystkich urzędach.
Stary 2008-07-10, 19:27   #1835
MallaMi
Rozeznanie

dziewczyny, a ja mam takie pytanie:
czy można dwa razy pójść na staż?
i odbyć go np u dwóch różnych pracodawców?
czy na stażu np takim z urzędu można być tylko raz?
MallaMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 19:33   #1836
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
no tak.. ja chce sobie zalatwic staz sama/to znaczy pojsc do firmy wiem juz jakiej i dac cv i spytac o staz,wtedy mam czekac az on zgodzi sie i pojsc zarejestrowac sie do UP czy najpierw sie zarejestrowac i potem dopiero pojsc do faceta z cv i listem?...
Chyba, że masz możliwość załatwienia sobie stażu od np. września/października bezpośrednio u pracodawcy (pod warunkiem,że zadeklaruje taką potrzebę z takim wyprzedzeniem)i wtedy to już pracodawca musi iść do PUP i dowiedzieć się kiedy może złożyć tzw. "wniosek imienny" (czyli uwzględniający Ciebie),nie zmienia to jednak faktu,że wtedy powinnaś być już zarejestrowana.
Jak dla mnie - kombinacje alpejskie.

Cytat:
Czy staż musi odbywać sie w moim miejscu zamieszkania, czy np jezeli należe pod urzad pracy X to moge pracowac w miejscowosci Y ktora podlega pod inny urzad ?? znajoma otwiera swoj zaklad i chcialabym isc na staz wlasnie do niej, czy musi ona zlozyc jakies papiery w moim i swoim urzedzie?
W zasadzie to staż z urzędu pracy z miejscowości X jest adresowany do klientów i pracodawców z miejscowości X. W sumie to z jakiej racji miałby korzystać z tych pieniędzy i osoby pracodawca spoza miejscowości X? Chyba, że masz znajomości...
Wyjściem jest Twój tymczasowy meldunek w miejscowości Y ,rejestracja w tamtejszym urzędzie pracy etc.

Cytat:
Napisane przez charlotta21 Pokaż wiadomość
Dla osób po studiach wyższych staż przysługuje do 27 rż. To,że popracujesz 2/3 miesiące nie ma znaczenia.
Łapiesz się.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-10, 19:35   #1837
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MallaMi Pokaż wiadomość
dziewczyny, a ja mam takie pytanie:
czy można dwa razy pójść na staż?
i odbyć go np u dwóch różnych pracodawców?
czy na stażu np takim z urzędu można być tylko raz?
Jeśli już byłaś gdzieś na stażu przez całe 12 mc to więcej nie możesz iść.
Jeśli poniżej 12 mc to PUP musi to rozpatrzeć. Środki finansowe bywają często ograniczone i na pewno pierwszeństwo będą mieli ci, którzy nie byli WCALE.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-11, 09:44   #1838
violisia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Zarejestrować można sie tylko w UP w mieście gdzie jest się zameldowanym. Już kiedyś ktoś o to pytał, to ile pamiętam to raczej się nie uda w innym mieście ...
dzieki za odpowiedz

"W zasadzie to staż z urzędu pracy z miejscowości X jest adresowany do klientów i pracodawców z miejscowości X. W sumie to z jakiej racji miałby korzystać z tych pieniędzy i osoby pracodawca spoza miejscowości X? Chyba, że masz znajomości...
Wyjściem jest Twój tymczasowy meldunek w miejscowości Y ,rejestracja w tamtejszym urzędzie pracy etc."

nie chodzi juz o same znajomosci, jest to pani u ktorej bylam na praktykach, do pracy mialabym 5 minut bo to zaraz niedaleko mnie, ale niestety dzielnica ta nalezy juz pod inny okreg dlatego pytam bo to rzut kamieniem a niestety takie klopoty papierkowe
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-11, 14:58   #1839
dra
Zakorzenienie

a ja chyba odejde z przygotowania,bo mam dosc,wszytsko mi dano do zrozumienia,ze bedzie gorzej niz jest.Nie wiem czy mozna gdzies zgłosić,ze wykonuje wgóle cos innego ,co miałam na kartetce napisane czego bede sie uczyc
Stary 2008-07-11, 15:27   #1840
gonaa89
Raczkowanie

Dziewczyny, jak myślicie co robi się na stażu w radiu??
(takim sredniej wielkosci) Bo ja się właśnie staram o taki
staż ale własciwie to nie wiem jakich obowiazków sie
spodziewać...
Chyba nie każą mi kawy robić, tylko coś ciekawszego co..?
gonaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-13, 20:45   #1841
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
nie chodzi juz o same znajomosci
Nie zrozumiałaś mnie. Miałam na myśli to,że znajomości dużo by tu pomogły,aby załatwić staż poza obrębem zamieszkania.

Cytat:
Napisane przez gonaa89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak myślicie co robi się na stażu w radiu??
Chyba nie każą mi kawy robić, tylko coś ciekawszego co..?
Pewnie każą Ci parzyć kawę.
Na ciekawsze rzeczy przyjdzie czas później

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-14, 11:23   #1842
Nija_
Zakorzenienie

Jutro zaczynam staż w urzędzie skarbowym, trzymajcie kciuki
Stary 2008-07-14, 12:08   #1843
violisia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Nie zrozumiałaś mnie. Miałam na myśli to,że znajomości dużo by tu pomogły,aby załatwić staż poza obrębem zamieszkania.
heh to nie zrozumialam, niestety w urzedzie nie mam znajomosci, jedyne co to mam salon w ktorym pracuje znajoma
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-14, 19:41   #1844
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
heh to nie zrozumialam, niestety w urzedzie nie mam znajomosci, jedyne co to mam salon w ktorym pracuje znajoma
I niestety właśnie o TE znajomości mi chodziło

Stary 2008-07-15, 07:19   #1845
Hosenka*
Zakorzenienie

Mam juz na koncie stypoendium za czerwiec - czyli ostani miesiac mojego stazu. Dostałam 15 zł () więcej i tak kombinuję za co. Wymyśliłam, że może jest to 50% za jeden niewykorzystany dzień wolnego (w chwili gdy dowiedziałam sie że od 1.07 zaczynam prace mialam 4 dni wolnego do wykorzystania, a wykorzystać mogłam 3: czwartek, piątek i poniedziałek a wtorek to juz 1.07 był) - wtedy by sie zgadzało, bo wychodzi ok 30zł/8 godz pracy na stażu.

Instagram

Stary 2008-07-15, 11:27   #1846
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

Witajcie Mam takie pytanie: jak to jest z L4 na stażu, czy odliczane jest wynagrodzenie za dni, w których nie byłam w pracy? A jak się ma taka sprawa, gdy w grę wchodzi zwolnienie na okoliczności(w moim przypadku pogrzeb:/)? Mam nadzieję, że rozumiecie o co chodz, bo trochę zamotałam
izuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-15, 12:28   #1847
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izuu Pokaż wiadomość
Witajcie Mam takie pytanie: jak to jest z L4 na stażu, czy odliczane jest wynagrodzenie za dni, w których nie byłam w pracy? A jak się ma taka sprawa, gdy w grę wchodzi zwolnienie na okoliczności(w moim przypadku pogrzeb:/)? Mam nadzieję, że rozumiecie o co chodz, bo trochę zamotałam
L4 jest płacone normalnie - nie dostaje się mniej pieniążków jeśli się chorowało.
Co do pogrzebu - możesz wziąć wolne, chyba ze jestes na stażu krócej niż miesiąc. Mozesz sie jednak dogadac z kierownikiem - może Cie puści U mnie nie było problemu z wyjściem np. 3 godz wcześniej Za to też nie odejmują pieniędzy.

Instagram

Stary 2008-07-15, 17:07   #1848
Ata77
Zakorzenienie

Potwierdzam

Stary 2008-07-16, 11:23   #1849
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

Dzięki za odpowiedzi
izuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-16, 11:56   #1850
sylwiana182
Przyczajenie

witam mam takie pytanie... jestem na stażu w urzędzie pracy z funduszy unijnych na 6 miesięcy i dziś się dowiedziałam ze pod koniec roku bedą staże z funduszu pracy.. a ja jeszcze bedę na stażu do konca listopada... czy jest taka możliwość żebym została na stażu w tym samym miejscu tylko ze z tego funduszu pracy??bardzo prosze o odpisanie i pozdrawiam
sylwiana182 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-16, 17:54   #1851
asia_z
Zakorzenienie

ja dzisiaj miałam rozmowę kwalifikacyjną na staż. Z tym że firma do której chciałam iść jest w innym mieście :/ no i jedyne co mi pozostaje, to się przemeldować. Z tym, że w moim przypadku to raczej nie wchodzi w rachubę :/ tak więc pozostaje mi teraz szukać czegoś na miejscu.
Stary 2008-07-16, 19:00   #1852
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwiana182 Pokaż wiadomość
witam mam takie pytanie... jestem na stażu w urzędzie pracy z funduszy unijnych na 6 miesięcy i dziś się dowiedziałam ze pod koniec roku bedą staże z funduszu pracy.. a ja jeszcze bedę na stażu do konca listopada... czy jest taka możliwość żebym została na stażu w tym samym miejscu tylko ze z tego funduszu pracy??bardzo prosze o odpisanie i pozdrawiam
Uważam, że jest to możliwe.

Stary 2008-07-17, 15:03   #1853
baja_86
Zakorzenienie

Dziewczyny dostałam propozycję stażu w przedszkolu na 3/4 etatu, w związku z tym mam pytanie czy moje wynagrodzenie za pracę na tym stażu będzie mniejsze niż te 650 zł netto? bo to jednak nie jest cały etat
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-17, 15:49   #1854
asia_z
Zakorzenienie

dzisiaj się dowiedziałam, że jednak jest możliwe odbycie stażu w innym mieście niż się jest zameldowanym. z tym, że pracodawca musi wystąpić do urzedu pracy z rodzinnego miasta o zgode na ten staż. z tym, że ja mam teraz wątpliwości czy warto iść. Ja muszę za bilet miesięczny na pociąg wydać prawie 200 zł, z tego będę miała mało co... chyba poszukam na miejscu
Stary 2008-07-17, 18:51   #1855
dra
Zakorzenienie

z tego co wiem,to UP zwraca pieniązki za przyjazd,jezeli kwota przekracza 50zł to reszte dopłaca,bo jak ja sie starałam o staz w innej miejscowości to tak mówili,ale poszczescił mi sie i na staz mam 5m drogi,
Stary 2008-07-17, 21:24   #1856
asia_z
Zakorzenienie

no ja jutro idę złożyć podanie do jednej firmy do siebie. Tez słyszałam, ze zwraca, ale jeszcze dodatkowo musze 3 godziny dziennie tracić na dojazdy więc zrezygnowałam po bardzo długich przemyśleniach i rozmowach z TŻ-tem mam nadzieje, że mi się uda na miejscu. Jutro zanosze cv i list.
Stary 2008-07-17, 22:00   #1857
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dostałam propozycję stażu w przedszkolu na 3/4 etatu, w związku z tym mam pytanie czy moje wynagrodzenie za pracę na tym stażu będzie mniejsze niż te 650 zł netto? bo to jednak nie jest cały etat
Sądzę,że nie powinnaś dostać mniejszego stypendium niż jest przewidziane. Staż jest zawsze na pełen etat, a jeśli pracodawca potrzebuję Cię tylko na 6 godzin (to jest 3/4 etatu) to jego sprawa. Stypendium dla każdego jest jednakowe i wypłaca je urząd pracy nie pracodawca.

Cytat:
Napisane przez asia_z Pokaż wiadomość
Ja muszę za bilet miesięczny na pociąg wydać prawie 200 zł, z tego będę miała mało co... chyba poszukam na miejscu
Jest możliwa refundacja za dojazd. Dopytaj w urzędzie.

Stary 2008-07-18, 08:48   #1858
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Sądzę,że nie powinnaś dostać mniejszego stypendium niż jest przewidziane. Staż jest zawsze na pełen etat, a jeśli pracodawca potrzebuję Cię tylko na 6 godzin (to jest 3/4 etatu) to jego sprawa. Stypendium dla każdego jest jednakowe i wypłaca je urząd pracy nie pracodawca.
Dzięki wielkie za odpowiedz
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 10:12   #1859
3a032fcd5bcbee239629acde3cc1a01c42f8ddce_607622724de4b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Zadzwoniłam sama do urzędu pracy i zapytałam o ten staż w urzędzie skarbowym, bo obiecali mi, że do środy mnie powiadomią - tak czy nie. Ale dziś w UP babka mi powiedziała, że ta rekrutacja osób na staż w urzędzie skarbowym dalej trwa i ciągle kierują tam ludzi. Czyli nie mam większych szans. Skończyłam LO o profilu mat-fiz i dalej moje CV już świeci pustkami. A babka w skarbowym kazała mi wpisać do CV wszystkie kursy, certyfikaty itd. Pewnie czegoś takiego oczekują. Eh, nie mam szans. A zresztą, jakby mnie zechcieli to pójdę, ale bez większego entuzjazmu. Ekonomia, finanse, papierki, administracja to ostatnia rzecz, jaką chcę się w życiu zajmować.

Zapytam czy nie chcieliby mnie na staż u mnie, w miejskiej bibliotece, nie wiem czy tak można
Nija - jeśli chcesz staż w skarbówce to wiesz, że nic tam groźnego Cię nie czeka. będziesz przerzucać papiery z lewej na prawą, coś-tam pisać, coś podawać, zanosić, przekreślać, wykreślać i zaznaczać. więc w CV możesz pisać bajki - i tak pewnie zrobiłaś, skoro Cię wzięli ( joke ).

więc rada dla wszystkich: możesz sobie wpisać śmiało w CV:
kurs języka angielskiego,
niemieckiego,
patent żeglarza jachtowego,
umiejętność obsługi programów typu microsoft excel, access,
podstawowe umiejętności tworzenia www (bo wiesz, że <i> oznacza qrsywę, a <b> pogrubienie),
jeśli masz prawo jazdy, to wpisz prawo jazdy,
a jeśli masz prawo jazdy, to możesz dodać też, że masz kurs pierwszej pomocy,
w dodatku dopisz, że szybko piszesz na klawiaturze,
że potrafisz obsługiwać urządzenia biurowe

- i to wszystko będzie prawda.
3a032fcd5bcbee239629acde3cc1a01c42f8ddce_607622724de4b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 10:18   #1860
Hosenka*
Zakorzenienie

[1=3a032fcd5bcbee239629acd e3cc1a01c42f8ddce_6076227 24de4b;8262068] Nija - jeśli chcesz staż w skarbówce to wiesz, że nic tam groźnego Cię nie czeka. będziesz przerzucać papiery z lewej na prawą, coś-tam pisać, coś podawać, zanosić, przekreślać, wykreślać i zaznaczać. więc w CV możesz pisać bajki - i tak pewnie zrobiłaś, skoro Cię wzięli ( joke ).

więc rada dla wszystkich: możesz sobie wpisać śmiało w CV:
kurs języka angielskiego,
niemieckiego,
patent żeglarza jachtowego,
umiejętność obsługi programów typu microsoft excel, access,
podstawowe umiejętności tworzenia www (bo wiesz, że <i> oznacza qrsywę, a <b> pogrubienie),
jeśli masz prawo jazdy, to wpisz prawo jazdy,
a jeśli masz prawo jazdy, to możesz dodać też, że masz kurs pierwszej pomocy,
w dodatku dopisz, że szybko piszesz na klawiaturze,
że potrafisz obsługiwać urządzenia biurowe

- i to wszystko będzie prawda.[/quote]
Ale i tak sie tych programów nie obsługuje w skarbówce

Możesz napisać za to w liście motywacyjnym ze szybko się uczysz obslugi nowych programów - w US mają swoje programy tzn "dedykowane" - do wpisywania zeznań, deklaracji, aktów notarialnych itp.

Instagram

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości