|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1864 |
Raczkowanie
|
To na czym mam jajka smazyc i z czym jesc zolty ser, skoro na chlebku raczej nie mozna
![]() ![]() Dziekuje ![]()
#1865 |
Zadomowienie
|
Mama posmarowala mi maslem na kolacje
![]() ![]()
#1866 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1867 |
Raczkowanie
|
Moje R bardzo proszę o ocenę!
wstałam późno, bo z pracy wróciłam o 2 w nocy... 11.30- płatki musli z mlekiem 2% (mała miseczka, 3/4szkl płatkó, 100ml mleka) +jabłko 14.30- 2 pietruszki, 1 marchewka i activia naturalna (1h wycieczka rowerkiem-10km) 17.30- filet z jakiejś ryby, 1 pomidor, 1 ziemniak, kawałek papryki, palsterek sera, polane olejem rzepakowym i zapieczone 20.30- kawałek pasztetu z soczewicy wlasnej roboty i jabłko Pewnie za mało???
#1868 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() moje dzisiejsze RRR I: serek wiejski light ze startym jabłkiem i łyżką dżemu bez cukru i cynamonem, pomarańcza. II: 2 kanapki z chleba razowego posmarowanego serkiem homo naturalnym z polędwicą i ogórkiem kwaszonym. III: pierś z kurczaka smażona na małej ilości oleju, podduszone pieczarki z papryką, surówka z kapusty lodowej w sosie jogurtowym i surówka z białek kapusty*** III: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki otrębów pszennych, starte jbłko, cynamon, łyżeczka dżemu bez cukru, 40g białego sera chudego 0%, mleko 0,5% - szklanka. IV: sałatka- 100g piersi z kurczaka gotowanej na parze, ogórek kwaszony i 3 łyżeczki serka wiejskiego light. *** przygotowywała to mama więc podejrzewam, że do surówki wkradła się mała łyżka majonezu, a w podduszonych pieczarkach trochę masła. Dziś nie miałam możliwości przyrządzić nic sama, tak jak przez cały weekend z resztą. Bardzo proszę o ocenę jadłospisu, będę wdzięczna ![]() pozdrawiam ![]() Edytowane przez la novia Czas edycji: 2009-03-09 o 21:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#1869 |
Zakorzenienie
|
Jajka możesz smażyć na oliwie lub maśle, tylko wtedy nie łącz z ww, czyli nie dodawaj chleba, owoców itp., a ser żółty w małych ilościach możesz połączyć z chlebem , dopuszczalnie do 10g tł. Z tym łączeniem tł i ww ,jest tak, że nie każdemu przeszkadza, musisz obserwowac Swoj organizm, jesli waga będzie spadać to możesz spokojnie dalej tak jeść.
#1870 |
Rozeznanie
|
Witam Was dziewczynki, to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje, że jak będzie coś nie tak to nie będziecie na mnie "krzyczeć" tylko wspomożecie
![]() Moje tzw. U (przy czym dodam, że to też W z ed): śniadanie: - owsianka z bananem i czekoladą na mleku i z łyżką siemienia lnianego - kawa z odrobiną mleka 2 śniadanie: -Activia śliwkowa z łyżką siemienia Obiad: - 2 "gołąbki" (kapusta, kasza manna, mielona chuba łopatka wp, jajka, przyprawy) - sos pomidorowy wymieszany z ketchupem pikantnym -herbata owocowa Kolacja: - serek wiejski lekki - łyżka siemienia lnianego - herbata owocowa Dlatego tyle tego siemiania, ponieważ mam problemy z jelitami i lekarz zalecił mi je jeść w określonych dwakach: 1 dzień - 3x po łyżce 2-3 dzień - 3x po 2 łyżki 4-35 dzień 2x po łyżce |
![]() ![]() |
![]() |
#1871 |
Raczkowanie
|
Mogę prosić o ocenę?
![]() R Dzien I Śniadanie 8.00: 5 łyżek owsianki na wodzie z jabłkiem i pomarańczą II Śniadanie 13.00: 2 kromki żytniego ze słonecznikiem,2 plasterki dość tłustej polędwicy, rzodkiewka Obiad 17.30: pól woreczka brązowego ryżu, 2 paluszki rybne, ćwierć opakowania warzyw na patelnie-robione na połowie łyżeczki oleju plus sos- łyżeczka jogurtu greckiego i łyżeczka keczupu Podwieczorek - Nie było bo obiad byl pozno. Kolacja 20.30 wieśniak z rzodkiewką Dzien II S 8.oo - 2 kromki zytniego z poledwica II 10.30- 2 łyżki owsianki III ś 13.00- jabłko i pomarańcza O 15.30- to samo co dnia pierwszego P17.30-dwie łyżki jogurtu greckiego,kilka pestek dyni K.20.00- puszka tuńczyka z ogókiem kiszonym
1. Tamilee, uratuj mnie ![]() A czym jest mobilizacja,hm? cel-50. obecnie-54 Edytowane przez alazif Czas edycji: 2009-03-10 o 08:10 Powód: zeby bylo wyrazniej :) |
![]() ![]() |
![]() |
#1872 |
Zakorzenienie
|
jeszcze raz prosze o ocene bo w sumie mowilyscie ze tyc nie bede a waga w ciagu 3 tygodni wzrosla ponad 2kg...doradzcie co zmienic...(myslalam jak jadlam 1300kcal a teraz jem do 2000 to nie bedzie to az taki skok zeby tak szybko tyc...)
sniadanie: owsianko-zytnianka (2+2lyzki) 2 lyzki otrab pszennych i 2 lyzki kulek granex, 200ml maslanki, lyka wiorkow kokosowych, 5 daktyli, ieszanka owocow: mandaryna, jablko i ananas przekaska: serek wiejski 3%tl 2 sniadanie: 2 kronki chleba krolewskiego oskroba z magraryna, salata lodowa, plastrem wedliny z piersi indyka i plasterkami warzyw, 250ml soku pomidorowego obiad: paczka warzyw na patelnie z ryzem na lyzeczce oleju rzepakowego, 200g kapusty kiszonej kolacja: 2 kromki (mniejsze) chleba j.w. z margaryna, szprotem w pomidorach, salatka z burakow, brzoskwini z puszki, ogorkow kiszonych i jogurtu naturalnego |
![]() ![]() |
![]() |
#1873 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#1874 |
Raczkowanie
|
R:
Śn: 2 kromki razowca z wędliną z kurczaka i papryką II Śn: 2 kromki razowca z wędliną z ogórkiem i kiwi Obiad: ryż brązowy z koktajlem z truskawek i kefiru Podwieczorek: wieśniak z orzechami Kolacja: makrela z puszki w pomidorach Proszę o ocenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1875 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1876 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1877 |
Zakorzenienie
|
R. na dzisiaj.
Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki mleka 3,2%, jabłko, łyżeczka miodu, pół łyżeczki cynamonu) II śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba z zielonym ogórkiem posmarowana masłem Obiad: 2 garści makaronu pełnoziarnistego, chochla sosu meksykańskiego (ze słoiczka) z duuużą ilością ziół prowensalskich i oregano Podwieczorek: garść orzeszków ziemnych Kolacja: opakowanie serka wiejskiego z kakao (1 łyżka)
![]() |
#1878 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale ja sie nie znam ![]() moje U: Ś: 3 kromki razowca z boczkiem pieczonym, pomidorem i pietruszką, pół słoiczka korniszonów ![]() II Ś: szklanka kefiru, jabłko O: razowe spaghetti al dente z sosem: cebula, marchewka, kapusta, mięso mielone wp, pomidory PW: będzie kawałek sernika też jakoś 5x8 cm ![]() K: śledzie w oleistej zalewie (postaram się odsączyć) z 2-3 ogórami kiszonymi pewnie
![]() |
#1879 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() a no i dziękuję za ocenę! krem krówkowy jest z materne, mają jeszcze krem z kasztanów z wanilią- niebo w gębie! co do chałwy, to też taką uwielbiam, a najlepiej kakaową z bakaliami ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1880 |
Przyczajenie
|
Staram sie ze wszystkich sił być na zdrowym R, ale wiem, że dzisiejszy jadłospis jest średnio zdrowy, że jest za mało pożywienia (biorąc pod uwagę jakość), a to co jest mogłoby zostać zastąpione czymś lżejszym, lepszym, mniej kalorycznym, bardziej wartościowym. Spodziewam się uwag, nawet (mimo, że czasem są jak widziałam ostre) właśnie po nie przychodzę - piszę.
Dzisiejszy dzień: 1.szklanka soku wyciskanego w domu z pomarańczy (wiem, że to nie śniadanie, ale o 5 wstaję i nie mam apetytu, a o 6 wychodzę i nadal go nie mam) 2. w oczekiwaniu na autobus koło godziny 7:00 zjadłam croissant'a małego (wiem, że nie na R:/), miał 183 kalorie:P 3.dwa wafle ryżowe i sok bobofruit (wiem, że zamiast soku lepiej byłoby gdybym zjadła jabłko czy marchew, a wypiła wodę, ale miałam co miałam...) 4. o 13:00 mały kawałek ciasta półfrancuskiego ze sporą ilością szpinaku 5. o 14:00 zupa z dużą ilością soczewicy, z porem i jeszcze jakimiś jarzynami 6. przed 16 niestety zjadłam plaster zółtego sera, ogórka korniszonego kawałek i kilka plasterków krakowskiej suchej (upss) 7. no i niestety ( jeszcze większe upsss) 3 kulki rafaello przed chwilą. raczej nie mam problemów i jeśli postanowię sobie nie jeść słodyczy to ich nie jem, ale dziś mam koniec okresu, a one zostały z dnia kobiet i pozwoliłam sobie, ale już nie będę. 2 x zielona herbata, jedna z cytryną, a druga jakaś taka z "srebrnymi koniuszkami" czy coś... proszę o łagodną ostrość w komentowaniu mnie... ![]() 8. na kolację, o ile nie zasnę za szybko, zamierzam zjeść 100 g serka wiejskiego z czymś - nie wiem jeszcze czym, może pomidorem i ziołami. czy rzeczywiście miód jest taki zły na R? uwielbiam jeść wiejski z cynamonem i miodem, czytałam kiedyś nawet, że w ilościach typu łyżczeka dziennie jest dobrym składnikiem diety i polepsza trawienie, ale jednocześnie już w większych ilościach wspomaga wzrost masy. więc jak to jest? lepiej nawet tej łyżeczki nie jeść? |
![]() ![]() |
![]() |
#1881 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1882 |
Raczkowanie
|
R :
1.pół homo naturalnego , pół banana , płatki owsiane i trochę fitness , pół szklanki mleka 2% , kiwi 2.miseczka żurku z kartofelkami i kiełbaską ( tu mam niestety wyrzuty, chociaż było go naprawdę mało..) 3.ryż ciemny , rybka podsmażona na oliwie z oliwek , troszkę buraczków, pół pomidora z łyżką naturalnego 4.omlet z 2 jajek na masełku z plastrem szynki z indyka i połówką pomidora 5.wieśniak z rzodkiewką i papryką dziewczyny proszę o ocene ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1883 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry.
Moje U. śniadanie: 3 łyżki owsianych, świeża śliwka, ta większa taka, 1/2 szklanki mleka jabłko, czerwona herbata. II śniadanie: podwójny słonecznikowiec z serem chudym i plastrem sopockiej, 0,5l zielonej herbaty. III coś dziwnego: jabłko obiad: spora ryba gotowana, warzywa na patelnie: brokuł, kalafior, marchewka - gotowane, śliwka jw. podwieczorek: 100g sera chudego, orzechy. czerwona herbata kolacja: wieśniak lekki, jajko na twardo zielona herbata a później pewnie jeszcze jedna, albo czerwona.
My Sweet November.. Can you breathe what I breathe? Edytowane przez moniczkaaSnk Czas edycji: 2009-03-10 o 17:07 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1884 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1885 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1886 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1887 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[quote=suazi;11377207]Staram sie ze wszystkich sił być na zdrowym R, ale wiem, że dzisiejszy jadłospis jest średnio zdrowy, że jest za mało pożywienia (biorąc pod uwagę jakość), a to co jest mogłoby zostać zastąpione czymś lżejszym, lepszym, mniej kalorycznym, bardziej wartościowym. Spodziewam się uwag, nawet (mimo, że czasem są jak widziałam ostre) właśnie po nie przychodzę - piszę. Dzisiejszy dzień: 1.szklanka soku wyciskanego w domu z pomarańczy (wiem, że to nie śniadanie, ale o 5 wstaję i nie mam apetytu, a o 6 wychodzę i nadal go nie mam) 2. w oczekiwaniu na autobus koło godziny 7:00 zjadłam croissant'a małego (wiem, że nie na R:/), miał 183 kalorie:P 3.dwa wafle ryżowe i sok bobofruit (wiem, że zamiast soku lepiej byłoby gdybym zjadła jabłko czy marchew, a wypiła wodę, ale miałam co miałam...) 4. o 13:00 mały kawałek ciasta półfrancuskiego ze sporą ilością szpinaku 5. o 14:00 zupa z dużą ilością soczewicy, z porem i jeszcze jakimiś jarzynami 6. przed 16 niestety zjadłam plaster zółtego sera, ogórka korniszonego kawałek i kilka plasterków krakowskiej suchej (upss) 7. no i niestety ( jeszcze większe upsss) 3 kulki rafaello przed chwilą. raczej nie mam problemów i jeśli postanowię sobie nie jeść słodyczy to ich nie jem, ale dziś mam koniec okresu, a one zostały z dnia kobiet i pozwoliłam sobie, ale już nie będę. 2 x zielona herbata, jedna z cytryną, a druga jakaś taka z "srebrnymi koniuszkami" czy coś... proszę o łagodną ostrość w komentowaniu mnie... ![]() 8. na kolację, o ile nie zasnę za szybko, zamierzam zjeść 100 g serka wiejskiego z czymś - nie wiem jeszcze czym, może pomidorem i ziołami. czy rzeczywiście miód jest taki zły na R? uwielbiam jeść wiejski z cynamonem i miodem, czytałam kiedyś nawet, że w ilościach typu łyżczeka dziennie jest dobrym składnikiem diety i polepsza trawienie, ale jednocześnie już w większych ilościach wspomaga wzrost masy. więc jak to jest? lepiej nawet tej łyżeczki nie jeść? - od czasu do czasu nie zaszkodzi[/quote] szczerze , z R ten jadlospis nie wiele ma wspólnego. Cytat:
Cytat:
![]() |
#1888 |
Rozeznanie
|
dzięki Funky ;*
do wieśniaka na wieczór jajko doszło!.
#1889 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzieuję za rady ![]() Cytat:
![]() Obiad smaczny, to fakt ![]() Dzieki ![]() Cytat:
![]() Postaram sie dorzucić węgle Dobra Kochane, a teraz postaram się ułożyć orientacyjne U/W na jutro Zaczynamy: śniadanie (8:00): - 3 łyżki płatków owsianych - 3/4 szkl mleka 0,5% (innego nie mam ![]() - łyżka dżemu wiśniowego - łyżka kakao Puchatek - łyżka rodzynek - łyżka siemienia lnianego 2 śniadanie (11:30): - 2 kromki chleba słonecznikowego - łyżeczka serka z ziołami (tak żeby posmarować) - 2 plastry szynki (nie wiem jaka to szynka ale wiem ze domowa ;]) - troche ketchupu - pomidor obiad (15:00): - talerz bigosu (w miare chudy) - kromka chleba słonecznikowego z masłem i ketchupem ![]() - łyżka siemienia podwieczorek (17:00): - Activia do picia śliwkowa - siemie lniane kolacja (19:00): - pół serka wiejskiego - pół puszki śledzia w pomidorach - siemie lniane |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1890 |
Raczkowanie
|
wczorajsze U:
Śn: herbata z cytryną, owsianka: 4 łyżki płatków, 3 daktyle, parę orzechów włoskich,50g musli crunchy tropical, łyżeczka miodu, ok 200g jog. naturalnego II śn: (szkoła) grahamka 100g z masłem i szynką pieczoną O: kotlet schabowy, dużo kaszy gryczanej, ponad 200g warzyw z mrożonki+fasola czerwona z puszki, kukurydza, curry,chili,trochę ketchupu po: inka z mlekiem, 3 jabłka P/K : 3 kromki chleba orkiszowego +dużo szynki wieprzowej pieczonej(uwielbiam ![]() po K: (ok godz przed snem) miska twarogu z kakao + 2 orzechy włoskie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:46.