Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-09, 21:03   #1861
Truuuskawek
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Cytat:
Napisane przez ElleEstJolieeeee Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to wygląda na wzorową R. Niby jest ok,zdrowo i ładnie, ale przeraża mnie to jak ty to wszystko ważysz... Przecież takie coś tylko utrudnia życie.Nie uważam żebyś jadła dużo.Nie wygląda mi to na U, jesz bardzo redukcyjnie i nie na luzie.hmm jakoś nie widzę tych 2000 kcal, mam nadzieję że warzyw nie liczysz bo jest ich sporoWprowadź więcej luzu do jadłospisu Nie sądzę,że da się tak jeść całe życieCzy te liczby są aż tak ważne? Nie warto się tak na nich skupiać.Jeśli już to narazie (skoro to poczatki U) to mozesz tylko orientacyjnie przeliczac.. Ale napewno nie jesz za dużo Nawet jeśli dobijesz do 2200 (a powinnas) to i tak bardziej liczy sie kwestia tego zeby tak obsesyjnie nie liczyc tego- przede wszystkim do tego dąż.
ElleEstJolieeeee, dziękuję bardzo za odpowiedz to ważenie i takie redukcyjne jedzenie związane jest z moją obsesją, ale już nad tym pracuję przy małej lub też nawet dużej w moim przypadku pomocy Pójdę za Twoją radą i zwiększę do 2200 powiem, że smakuje mi takie jedzenie i trudno mi będzie się z nim pożegnac :P aczkolwiek dążę to tej "normalności" za, którą tak tęsknię ;x Dobrze wiedziec, że nie jest tego za dużo, przydały mi się te słowa jeszcze raz thx
Truuuskawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 21:07   #1862
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dermoza Pokaż wiadomość
Moje R

I- 2 kromki chleba pelnoziarnistego posmarowane oliwa z oliwek ( maslo sie skonczylo ), 4 plastry poledwicy sopockiej, 4 plasterki sera zoltego, papryka, ogorek- kawa + mleko + 2łyzeczki cukru- łączysz tł(oliwa, ser żółty) z ww(chleb), a na R może to utrudniac chudnięcie, poza tym zrezygnowałabym z cukru, niepotrzebne kalorie.

zielona herbata

II- jajecznica na oliwie z oliwek z 2 jaj + jablko - znowu łączysz tł (oliwa, jajka) z ww (jabłko).

III- kanapka (nie maciupenka) plaster sera zotego, 2 plasterki poledwicy, pomidor ( mialam zajecia na studiach) - ok

IV- rosol z makaronem ( dawno nie jadlam! ) - ok, tylko ten makaron to fajnie jeśli był razowy
V- kotlet schabowy na oliwie z oliwek smazony ( ok pol h po rosolku, naraz to za duzo ) - ok, a warzywa?? troche tak dziwnie samego kotleta jeść

zamierzam zjesc:
VI: jogurt naturalny z kiwi lub serek wiejski ze szczypiorkiem i papryka. -wersja druga zdecydowanie lepsza, owoce na R lepiej w pierwszej czesci dnia, a jogurt to przewaga ww

wypilam dzis 3 kawy (lacznie ze sniadaniem) i 2 herbatki zielone, przypuszczam ze jeszcze wypije dzis dwie czerwone

Prosze o ocenke
j.w
Stary 2009-03-09, 21:21   #1863
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez cytrusekxD Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze UW:
śniadanie: owsianka:3 lyzki patkow owsianych, 200ml mleka, lyzka orzechow i rodzynek, jablko, cynamon bardzo mało, wg mnie stanowczo za małe śniadanie

IIsniadanie:jablko(skromn e bo krotka przerwa miedzy obiadem a sniadaniem) znowu? ;>

Obiad (szkolny)1 ziemniak, gulasz z kilkoma kawalkami miesa, troche fasolki po bretonsku, chochelka rosolu z makaronem tragicznie mało!! 1 ziemniak? trochę, chochelka... nie wierzę, że daja takie male porcje, w 1 ziemniaka w życiu nie uwierzę też jadam w szkole i się najadam

Podwieczorek:wiesniak, pol banana, kilka orzechow, cynamon, 4 cukierki, duza ilosc rodzynek ok, ale czemu pol banana?

Kolacja:3 kanapki grahama(z chleba mini), szynka, ketchup znów mini? :/ masła pewnie brak? mało...

I jak??
i mało. czyli bez zmian w sumie.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 21:23   #1864
Dermoza
Raczkowanie

To na czym mam jajka smazyc i z czym jesc zolty ser, skoro na chlebku raczej nie mozna Ale dalam ciala dzisiaj. Ale przynajmnie na kolacje wybralam druga wersje

Dziekuje

W trakcie zmian
Dermoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 21:25   #1865
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
i mało. czyli bez zmian w sumie.
Mama posmarowala mi maslem na kolacjeA co do tego obiadu to naprawde tak male porcje, jedna kulka ziemniakow, troche sosu z tymi kawalkami miesa, chochelka zupy i tyleA co do sniadania, jutro bedzie wiecej, slowo.
cytrusekxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 21:27   #1866
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
Vanuś... i te naleśniki

Kawwwuusiiaaa...:so l:

p:

Iśn- grahamka z masełkiem, serem, szynką, warzywkami i majonezem, 2 jaja na miękko, kawałek drożdżowego z nutellą

w drodze do szkoły banan

IIśn-a) wieeeelka buła z ziarnami, masłem, serem, jakąś kiełbaską, warzywkami, sosem, kubuś <- jakiego Kubusia najczesciej pijesz?
b) mleko waniliowe, 4 kupne rogaliki z ciasta franc z marmoladą i cukrem

4 okienka czekolady kokosowej mniam!

O- zupa pomidorowa z ryżem, marchew, cebula seler...ziemniaczki polane tłuszczykiem, sporo rybki po japońsku, buraczki i jakaś surówka z majonezem chyba, kompot

cappuccino, kawałek sernika z brzoskwiniami i bitą śmietaną z owocami <- skad maszzzzzzz?

P- bułka słodka z serem i makiem, budyń cappuccino z 3 okienkami czekolady i kawałkamki herbatników tez chce budyn cappuccino

mars, 2 jakies cukierki

K- 3 parówki z serem i ketchupem, <- kupne z serem czy zapiekane? wielka buła z masełkiem i serem oraz ketchupem, kawałek sernika, herbata

teraz maślanka o smaku suszonych jabłek(albo pieczonych) i sernik ponownie <- MASLANKA! z biedronki tak? dobra jest? ?????? zastanawiam sie nad kupnem

Cytat:
Napisane przez vana Pokaż wiadomość
dzisiejszym jadłospisem przebiłam samą siebie jak tak dalej pójdzie, to niedługo zamiast słynnego P, będę musiała przejść na R

tak więc P pt. słodkiego nigdy za dużo, wielki apetyt i łakomstwo :

Iśn: waniliowa bułka maślana 100g: pół z masłem orzechowym i bananem, drugie pół z gruubą warstwą kremu krówkowego<- jakiej firmy? dobry? i konfiturą malinowo-waniliową; kroma chleba razowego z masłem, tłustym twarogiem i nutellą; koktajl (reszta banana- wielki był, ciepłe mleko, kakao); kit kat peanut butter

IIśn: 1. jogurt 390g o smaku marakuji z fitellą kokosową; prince polo xxl, banan
2. opakowanie toffifee (tak, wieeem, ale była to część spóźnionego prezentu na dzień kobiet i wszyscy jedli, więc wykorzystałam wolną lekcję i spożytkowałam czas ), monte drink
3. wielka drożdżówka z masą sera i kruszonki, kbw u mnie teeeez dzis bylo!, kubuś malinowy...

o: micha zabielanej zupy ziemniaczanej z zacierką i jakimś mięchem; 2 ogromne gołąbki w sosie pomidorowym z cebulką, grzybami i słoniną, kotlet schabowy, micha zasmażanych buraczków (ze śmietaną, masłem, octem i cukrem); nektar wieloowocowy
d: kawał miodownika od babci, kawał brownies z masłem orzechowym <- ommmgggggggg, kakao na mleku 3,2%

p: micha kaszy mannej na mleku 3,2% z nutellą i kilkoma okienkami czekolady
miodownik po raz drugi, chałwa kakaowa pyszna jest ale chyba najbardziej lubie z orzechami

k: 6 naleśników z kokosowym serkiem homo, sosem czekoladowym i płatkami migdałów, inka na mleku 3,2% z cukrem; princessa maxi arachidowa koksowych... to znacyz?

a teraz ciągnie mnie do pysznych, grubych, puszystych pierników w czekoladzie, ale wiem, że jak zacznę, to wchłonę min. pół opakowania naraz jeśli nie sięgnę po pierniki, to zapewne w ręce wpadnie mi rafaello lub/i (z naciskiem na to drugie) pudding czekoladowy z bitą śmietaną wiem, jestem okropna

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 21:29   #1867
WeraWerta
Raczkowanie

Moje R bardzo proszę o ocenę!
wstałam późno, bo z pracy wróciłam o 2 w nocy...
11.30- płatki musli z mlekiem 2% (mała miseczka, 3/4szkl płatkó, 100ml mleka) +jabłko
14.30- 2 pietruszki, 1 marchewka i activia naturalna
(1h wycieczka rowerkiem-10km)
17.30- filet z jakiejś ryby, 1 pomidor, 1 ziemniak, kawałek papryki, palsterek sera, polane olejem rzepakowym i zapieczone
20.30- kawałek pasztetu z soczewicy wlasnej roboty i jabłko

Pewnie za mało???
Stary 2009-03-09, 21:36   #1868
la novia
Raczkowanie

Witam wszystkich
moje dzisiejsze RRR

I: serek wiejski light ze startym jabłkiem i łyżką dżemu bez cukru i cynamonem, pomarańcza.
II: 2 kanapki z chleba razowego posmarowanego serkiem homo naturalnym z polędwicą i ogórkiem kwaszonym.
III: pierś z kurczaka smażona na małej ilości oleju, podduszone pieczarki z papryką, surówka z kapusty lodowej w sosie jogurtowym i surówka z białek kapusty***
III: owsianka z 2 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki otrębów pszennych, starte jbłko, cynamon, łyżeczka dżemu bez cukru, 40g białego sera chudego 0%, mleko 0,5% - szklanka.
IV: sałatka- 100g piersi z kurczaka gotowanej na parze, ogórek kwaszony i 3 łyżeczki serka wiejskiego light.

*** przygotowywała to mama więc podejrzewam, że do surówki wkradła się mała łyżka majonezu, a w podduszonych pieczarkach trochę masła. Dziś nie miałam możliwości przyrządzić nic sama, tak jak przez cały weekend z resztą.

Bardzo proszę o ocenę jadłospisu, będę wdzięczna

pozdrawiam

Edytowane przez la novia
Czas edycji: 2009-03-09 o 21:47
la novia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-09, 22:25   #1869
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dermoza Pokaż wiadomość
To na czym mam jajka smazyc i z czym jesc zolty ser, skoro na chlebku raczej nie mozna Ale dalam ciala dzisiaj. Ale przynajmnie na kolacje wybralam druga wersje

Dziekuje
Jajka możesz smażyć na oliwie lub maśle, tylko wtedy nie łącz z ww, czyli nie dodawaj chleba, owoców itp., a ser żółty w małych ilościach możesz połączyć z chlebem , dopuszczalnie do 10g tł. Z tym łączeniem tł i ww ,jest tak, że nie każdemu przeszkadza, musisz obserwowac Swoj organizm, jesli waga będzie spadać to możesz spokojnie dalej tak jeść.
Stary 2009-03-10, 08:01   #1870
Sherrie
Rozeznanie

Witam Was dziewczynki, to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje, że jak będzie coś nie tak to nie będziecie na mnie "krzyczeć" tylko wspomożecie

Moje tzw. U (przy czym dodam, że to też W z ed):

śniadanie:
- owsianka z bananem i czekoladą na mleku i z łyżką siemienia lnianego
- kawa z odrobiną mleka

2 śniadanie:
-Activia śliwkowa z łyżką siemienia

Obiad:
- 2 "gołąbki" (kapusta, kasza manna, mielona chuba łopatka wp, jajka, przyprawy)
- sos pomidorowy wymieszany z ketchupem pikantnym
-herbata owocowa

Kolacja:
- serek wiejski lekki
- łyżka siemienia lnianego
- herbata owocowa

Dlatego tyle tego siemiania, ponieważ mam problemy z jelitami i lekarz zalecił mi je jeść w określonych dwakach:
1 dzień - 3x po łyżce
2-3 dzień - 3x po 2 łyżki
4-35 dzień 2x po łyżce
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 08:08   #1871
alazif
Raczkowanie

GG do alazif

Mogę prosić o ocenę?
R

Dzien I
Śniadanie 8.00: 5 łyżek owsianki na wodzie z jabłkiem i pomarańczą

II Śniadanie 13.00: 2 kromki żytniego ze słonecznikiem,2 plasterki dość tłustej polędwicy, rzodkiewka

Obiad 17.30: pól woreczka brązowego ryżu, 2 paluszki rybne, ćwierć opakowania warzyw na patelnie-robione na połowie łyżeczki oleju plus sos- łyżeczka jogurtu greckiego i łyżeczka keczupu

Podwieczorek - Nie było bo obiad byl pozno.

Kolacja 20.30 wieśniak z rzodkiewką

Dzien II
S 8.oo - 2 kromki zytniego z poledwica

II 10.30- 2 łyżki owsianki

III ś 13.00- jabłko i pomarańcza

O 15.30- to samo co dnia pierwszego

P17.30-dwie łyżki jogurtu greckiego,kilka pestek dyni

K.20.00- puszka tuńczyka z ogókiem kiszonym

A czym jest mobilizacja,hm?

cel-50.
obecnie-54

Edytowane przez alazif
Czas edycji: 2009-03-10 o 08:10 Powód: zeby bylo wyrazniej :)
alazif jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 08:46   #1872
mavika
Zakorzenienie

jeszcze raz prosze o ocene bo w sumie mowilyscie ze tyc nie bede a waga w ciagu 3 tygodni wzrosla ponad 2kg...doradzcie co zmienic...(myslalam jak jadlam 1300kcal a teraz jem do 2000 to nie bedzie to az taki skok zeby tak szybko tyc...)

sniadanie: owsianko-zytnianka (2+2lyzki) 2 lyzki otrab pszennych i 2 lyzki kulek granex, 200ml maslanki, lyka wiorkow kokosowych, 5 daktyli, ieszanka owocow: mandaryna, jablko i ananas

przekaska: serek wiejski 3%tl

2 sniadanie: 2 kronki chleba krolewskiego oskroba z magraryna, salata lodowa, plastrem wedliny z piersi indyka i plasterkami warzyw, 250ml soku pomidorowego

obiad: paczka warzyw na patelnie z ryzem na lyzeczce oleju rzepakowego, 200g kapusty kiszonej

kolacja: 2 kromki (mniejsze) chleba j.w. z margaryna, szprotem w pomidorach, salatka z burakow, brzoskwini z puszki, ogorkow kiszonych i jogurtu naturalnego
Stary 2009-03-10, 09:03   #1873
mongan75
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mavika Pokaż wiadomość
jeszcze raz prosze o ocene bo w sumie mowilyscie ze tyc nie bede a waga w ciagu 3 tygodni wzrosla ponad 2kg...doradzcie co zmienic...(myslalam jak jadlam 1300kcal a teraz jem do 2000 to nie bedzie to az taki skok zeby tak szybko tyc...) spokojnie, teraz bedziesz juz tyc duzo wolniej, a potem znowu bedziesz musiala zwiekszyc kcal zeby znowu waga sie ruszyla. postaraj sie nie zmniejszac kcal!

sniadanie: owsianko-zytnianka (2+2lyzki) 2 lyzki otrab pszennych i 2 lyzki kulek granex, 200ml maslanki, lyka wiorkow kokosowych, 5 daktyli, ieszanka owocow: mandaryna, jablko i ananas ok, fajnie, a nie jest dla Ciebie taka owsianka za malo słodka ?

przekaska: serek wiejski 3%tl mmm, ja bym dodała cos do niego jabluszko z cynamonem i rodzynkami

2 sniadanie: 2 kronki chleba krolewskiego oskroba z magraryna, salata lodowa, plastrem wedliny z piersi indyka i plasterkami warzyw, 250ml soku pomidorowego co to jest plaster wedliny tez tak do tej pory jadałam, teraz klade sobie po kilka, bo tak to przez sałate i warzywa w ogole jej nie czułam

obiad: paczka warzyw na patelnie z ryzem na lyzeczce oleju rzepakowego, 200g kapusty kiszonej a gdzie białko??? chociaz moglas dac kurczaka, i tak byloby dietetycznie

jakis maly chociaz podwieczorek??

kolacja: 2 kromki (mniejsze) chleba j.w. z margaryna, szprotem w pomidorach, salatka z burakow, brzoskwini z puszki, ogorkow kiszonych i jogurtu naturalnego buraki z brzoskw i ogorkami ?
nie znam sie na kcal, ale tutaj jest ich 2000 ? ale skoro na tym tyjesz, to dobrze przelamujesz sie troche do słodkosci?

Cytat:
Napisane przez Sherrie Pokaż wiadomość
Witam Was dziewczynki, to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje, że jak będzie coś nie tak to nie będziecie na mnie "krzyczeć" tylko wspomożecie witamy

Moje tzw. U (przy czym dodam, że to też W z ed czy nie musisz byc na P? waga i okres w normie?):

śniadanie:
- owsianka z bananem i czekoladą na mleku i z łyżką siemienia lnianego wyszstko zalezy ile suchych platkow, ilu % mleku i ile czeko
- kawa z odrobiną mleka lubisz taką z 'odrobiną' mleka ?

2 śniadanie:
-Activia śliwkowa z łyżką siemienia oj nie, zdecydowanie za mało... activia nie nalezy do duzych jogortow to tego jeszcze jakas kanapeczka

Obiad:
- 2 "gołąbki" (kapusta, kasza manna, mielona chuba łopatka wp, jajka, przyprawy) ja do gołąbkow i tak zawsze jem węgle, tez moglas zjesc chociazby z ziemniaczkami, zeby wylac na nie ten pycha sos
-herbata owocowa

podwieczorek ??

Kolacja:
- serek wiejski lekki czemu lekki ? boisz sie wegli na noc? kolacja bardzo dietetyczna....
- herbata owocowa

Dlatego tyle tego siemiania, ponieważ mam problemy z jelitami i lekarz zalecił mi je jeść w określonych dwakach:
1 dzień - 3x po łyżce
4-35 dzień 2x po łyżce
W Twoim jadlospisie jest bardzo duzo produktow nabialowych (mleko, wiejski, jogurt) w porownaniu do białka i warzyyyyw ... co nei znaczy ze musisz koneicznie jesc warzywa, ale bialko przydalo by sie zeby odbudowac organizm po ed. I prawie w ogole nie ma u Ciebie węgli? Zadnego pieczywa...
Stary 2009-03-10, 12:24   #1874
deniaW
Raczkowanie

R:
Śn: 2 kromki razowca z wędliną z kurczaka i papryką
II Śn: 2 kromki razowca z wędliną z ogórkiem i kiwi
Obiad: ryż brązowy z koktajlem z truskawek i kefiru
Podwieczorek: wieśniak z orzechami
Kolacja: makrela z puszki w pomidorach
Proszę o ocenę
deniaW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 12:26   #1875
cytrusekxD
Zadomowienie

Cytat:
Witam Was dziewczynki, to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje, że jak będzie coś nie tak to nie będziecie na mnie "krzyczeć" tylko wspomożecie

śniadanie:
- owsianka z bananem i czekoladą na mleku i z łyżką siemienia lnianegoa ile tej owsianki??
- kawa z odrobiną mleka

2 śniadanie:

Obiad:
- 2 "gołąbki" (kapusta, kasza manna, mielona chuba łopatka wp, jajka, przyprawy)
-herbata owocowa
A podwieczorek??????
Kolacja:
- serek wiejski lekki
- herbata owocowaA jakas kanapeczka moze do tego??

1 dzień - 3x po łyżce
4-35 dzień 2x po łyżce
Masz ten sam problem co ja, wiec pouczac Cie nie bede, ale malo i gdzie podwieczorek??A i obiad bardzo mi sie podoba
cytrusekxD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 13:32   #1876
ElleEstJolieeeee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Truuuskawek Pokaż wiadomość
ElleEstJolieeeee, dziękuję bardzo za odpowiedz to ważenie i takie redukcyjne jedzenie związane jest z moją obsesją, ale już nad tym pracuję przy małej lub też nawet dużej w moim przypadku pomocy Pójdę za Twoją radą i zwiększę do 2200 powiem, że smakuje mi takie jedzenie i trudno mi będzie się z nim pożegnac :P aczkolwiek dążę to tej "normalności" za, którą tak tęsknię ;x Dobrze wiedziec, że nie jest tego za dużo, przydały mi się te słowa jeszcze raz thx
Proszę Cieszę się ,że mogłam pomóc To dobrze,że jesteś swiadoma i nad tym pracujesz. Jeśli Ci takie jedzenie smakuje to nie musisz z niego rezygnowaćtylko powinnaśteż śmiało pozwalać sobie na inne rzeczy,które lubisz i nie patrzeć na jedzenie jedynie przez pryzmat b/t/w.Nie zadręczaj sie tak tymi kcal bo szkoda na to życia

but I'm hungry ..

for you
ElleEstJolieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 14:03   #1877
SweetAboutMe
Zakorzenienie

GG do SweetAboutMe

R. na dzisiaj.

Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki mleka 3,2%, jabłko, łyżeczka miodu, pół łyżeczki cynamonu)
II śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba z zielonym ogórkiem posmarowana masłem
Obiad: 2 garści makaronu pełnoziarnistego, chochla sosu meksykańskiego (ze słoiczka) z duuużą ilością ziół prowensalskich i oregano
Podwieczorek: garść orzeszków ziemnych
Kolacja: opakowanie serka wiejskiego z kakao (1 łyżka)

'Komm und hilf mir fliegen.'
SweetAboutMe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 14:34   #1878
Ska
Zadomowienie

Cytat:

śniadanie:
- owsianka z bananem i czekoladą na mleku i z łyżką siemienia lnianego
- kawa z odrobiną mleka

2 śniadanie:

Obiad:
-herbata owocowa

Kolacja:
- serek wiejski lekki
- herbata owocowa
dla mnie osobiście na U to jakoś mało. brak węgli typu makaron, pieczywo, ryż. i można warzywa dorzucić.
ale ja sie nie znam

moje U:
Ś: 3 kromki razowca z boczkiem pieczonym, pomidorem i pietruszką, pół słoiczka korniszonów
II Ś: szklanka kefiru, jabłko
O: razowe spaghetti al dente z sosem: cebula, marchewka, kapusta, mięso mielone wp, pomidory
PW: będzie kawałek sernika też jakoś 5x8 cm
K: śledzie w oleistej zalewie (postaram się odsączyć) z 2-3 ogórami kiszonymi pewnie
Stary 2009-03-10, 14:34   #1879
vana
Raczkowanie

GG do vana

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
p:

Iśn- grahamka z masełkiem, serem, szynką, warzywkami i majonezem, 2 jaja na miękko, kawałek drożdżowego z nutellą o mniam mniam!

w drodze do szkoły banan

IIśn-a) wieeeelka buła z ziarnami, masłem, serem, jakąś kiełbaską, warzywkami, sosem, kubuś pycha! jaki sos?
b) mleko waniliowe, 4 kupne rogaliki z ciasta franc z marmoladą i cukrem

4 okienka czekolady kokosowej uwielbiam kokosowąąąą

O- zupa pomidorowa z ryżem, marchew, cebula seler...ziemniaczki polane tłuszczykiem, sporo rybki po japońsku, buraczki i jakaś surówka z majonezem chyba, kompot co to za ryba? kocham wszystkie, ta pewnie też by mi podeszła

cappuccino, kawałek sernika z brzoskwiniami i bitą śmietaną z owocami domowy?

P- bułka słodka z serem i makiem, budyń cappuccino z 3 okienkami czekolady i kawałkamki herbatników jak pysznie!

mars, 2 jakies cukierki

K- 3 parówki z serem i ketchupem, wielka buła z masełkiem i serem oraz ketchupem, kawałek sernika, herbata mniam!

teraz maślanka o smaku suszonych jabłek(albo pieczonych) i sernik ponownie maślanki takiej nie piłam, za to uwielbiam jogobellę pieczone jabłko
Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
nie jesteś ślicznie, nie żałuj sobie jak tam przygotowania do matury??????

moje dzisiejsze coś:

I mix płatków z mlekiem - dużo jak zawsze, posypanych kakao, dwa duże kawały ciasta jogurtowego z owocami i posypką (made by ME! ) pycha! i jak wyszło, kuchareczko?

II duża grahamka z posypką sezamową z szynką i serem żółtym, jabłko, szklanka maślanki stracciatello ooo, widzę znajomą maślanę i mam nadzieję, że nie napisałaś, że bułka jeszcze z masłem, bo to jest oczywiste. czy tak?

III pomidorowa zabielana z ryżem, ziemniaczki, ogromna piers z kurczaka z serem, buraczki przez Ciebie i kikę mam ochotę na pomidorową i buraczkiiii! a jadłam ostatnio
d: kawa, kinder bueno white pyyyychota

IV orzeszki nerkowca i ziemne w miodzie, cappuccino jakie pijesz?

V grahamka i dwie kromki razowca z wędliną drobiową i masełkiem i keczupem, serek wiejski zwykły prawie cały (jestem peeeeeełna) z wkrojonymi rzodkiewkami i szczypiorkiem mniami! jadłaś kiedyś wieśniaka z keczupem?

właśnie skonczylam wieśniaka

pewnie jeszcze cos wpadnie, zwlaszcza ze zapowiada się długa noc niestety muszę już uciekać z wizażu, a szkoda, bo bardzo żałuję, że ostatnio wpadam na bardzo krótko
ślicznie i zdecydowanie radośniej niż ostatnio co to za długa noc? nauka? ja nie mogę się zmobilizować do jakichkolwiek powtórek, nawet nie zaczęłam prezentacji z polskiego... oj słabo to widzę, słabo już wiem, kiedy mam ustne i wypadły mi beznadziejnie, bo angielski zdaję dopiero 18-tego a komisja z polskiego jest przerażająca. no ale jakoś to będzie, musi! mam nadzieję, że u Ciebie układa się bardziej różowo.
a no i dziękuję za ocenę! krem krówkowy jest z materne, mają jeszcze krem z kasztanów z wanilią- niebo w gębie! co do chałwy, to też taką uwielbiam, a najlepiej kakaową z bakaliami wedel ma taką, królewską- paczkę 250g mogę zjeść w jeden dzień ^^' a naleśniki miałam z serkiem kokosowym z mlekovity, a drugą część z danio intenso coconut, bo jeden serek mi w zupełności nie starcza koooocham naleśniki, kokosy, wszyyyystko wielki buziak!
Cytat:
Napisane przez pulinaj Pokaż wiadomość
Witam
Natomiast czytając jadłospisy Vany język ucieka mi do pupy. ZAWSZE. Pyszności.....O ja biedna
Cytat:
Napisane przez ka.si Pokaż wiadomość
jeśli mogę wtrącić. i wybaczcie offtopa. ale jakbym miala 1 zyczenie, to chciałabym tak jeść codziennie i abym 1grama nie przytyła

wow! jestem pod wrażeniem
dziękuję ślicznie
walczę!
vana jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 15:27   #1880
suazi
Przyczajenie

Staram sie ze wszystkich sił być na zdrowym R, ale wiem, że dzisiejszy jadłospis jest średnio zdrowy, że jest za mało pożywienia (biorąc pod uwagę jakość), a to co jest mogłoby zostać zastąpione czymś lżejszym, lepszym, mniej kalorycznym, bardziej wartościowym. Spodziewam się uwag, nawet (mimo, że czasem są jak widziałam ostre) właśnie po nie przychodzę - piszę.
Dzisiejszy dzień:
1.szklanka soku wyciskanego w domu z pomarańczy (wiem, że to nie śniadanie, ale o 5 wstaję i nie mam apetytu, a o 6 wychodzę i nadal go nie mam)
2. w oczekiwaniu na autobus koło godziny 7:00 zjadłam croissant'a małego (wiem, że nie na R:/), miał 183 kalorie:P
3.dwa wafle ryżowe i sok bobofruit (wiem, że zamiast soku lepiej byłoby gdybym zjadła jabłko czy marchew, a wypiła wodę, ale miałam co miałam...)
4. o 13:00 mały kawałek ciasta półfrancuskiego ze sporą ilością szpinaku
5. o 14:00 zupa z dużą ilością soczewicy, z porem i jeszcze jakimiś jarzynami
6. przed 16 niestety zjadłam plaster zółtego sera, ogórka korniszonego kawałek i kilka plasterków krakowskiej suchej (upss)
7. no i niestety ( jeszcze większe upsss) 3 kulki rafaello przed chwilą. raczej nie mam problemów i jeśli postanowię sobie nie jeść słodyczy to ich nie jem, ale dziś mam koniec okresu, a one zostały z dnia kobiet i pozwoliłam sobie, ale już nie będę.

2 x zielona herbata, jedna z cytryną, a druga jakaś taka z "srebrnymi koniuszkami" czy coś...

proszę o łagodną ostrość w komentowaniu mnie...

8. na kolację, o ile nie zasnę za szybko, zamierzam zjeść 100 g serka wiejskiego z czymś - nie wiem jeszcze czym, może pomidorem i ziołami.

czy rzeczywiście miód jest taki zły na R? uwielbiam jeść wiejski z cynamonem i miodem, czytałam kiedyś nawet, że w ilościach typu łyżczeka dziennie jest dobrym składnikiem diety i polepsza trawienie, ale jednocześnie już w większych ilościach wspomaga wzrost masy. więc jak to jest? lepiej nawet tej łyżeczki nie jeść?
suazi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 15:51   #1881
alazif
Raczkowanie

GG do alazif

Cytat:
Napisane przez alazif Pokaż wiadomość
Mogę prosić o ocenę?
R

Dzien I
Śniadanie 8.00: 5 łyżek owsianki na wodzie z jabłkiem i pomarańczą

II Śniadanie 13.00: 2 kromki żytniego ze słonecznikiem,2 plasterki dość tłustej polędwicy, rzodkiewka

Obiad 17.30: pól woreczka brązowego ryżu, 2 paluszki rybne, ćwierć opakowania warzyw na patelnie-robione na połowie łyżeczki oleju plus sos- łyżeczka jogurtu greckiego i łyżeczka keczupu

Kolacja 20.30 wieśniak z rzodkiewką

Dzien II
S 8.oo - 2 kromki zytniego z poledwica

II 10.30- 2 łyżki owsianki

III ś 13.00- jabłko i pomarańcza

P17.30-dwie łyżki jogurtu greckiego,kilka pestek dyni

K.20.00- puszka tuńczyka z ogókiem kiszonym
Może ktoś ?

cel-50.
obecnie-54
Stary 2009-03-10, 16:06   #1882
ch0c0
Raczkowanie

R :

1.pół homo naturalnego , pół banana , płatki owsiane i trochę fitness , pół szklanki mleka 2% , kiwi
2.miseczka żurku z kartofelkami i kiełbaską ( tu mam niestety wyrzuty, chociaż było go naprawdę mało..)
3.ryż ciemny , rybka podsmażona na oliwie z oliwek , troszkę buraczków, pół pomidora z łyżką naturalnego
4.omlet z 2 jajek na masełku z plastrem szynki z indyka i połówką pomidora
5.wieśniak z rzodkiewką i papryką

dziewczyny proszę o ocene czy bardzo zgrzeszyłam tym żurkiem , bo chodzą za mną wyrzuty sumienia
ch0c0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 16:18   #1883
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

Dzień dobry.

Moje U.

śniadanie:
3 łyżki owsianych, świeża śliwka, ta większa taka, 1/2 szklanki mleka jabłko, czerwona herbata.

II śniadanie:
podwójny słonecznikowiec z serem chudym i plastrem sopockiej, 0,5l zielonej herbaty.

III coś dziwnego:
jabłko

obiad:
spora ryba gotowana, warzywa na patelnie: brokuł, kalafior, marchewka - gotowane, śliwka jw.

podwieczorek:
100g sera chudego, orzechy.
czerwona herbata

kolacja:
wieśniak lekki, jajko na twardo
zielona herbata

a później pewnie jeszcze jedna, albo czerwona.

Edytowane przez moniczkaaSnk
Czas edycji: 2009-03-10 o 17:07
moniczkaaSnk jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-10, 16:23   #1884
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

Cytat:
R
Dzien I
Śniadanie 8.00: 5 łyżek owsianki na wodzie z jabłkiem i pomarańczą - czemu na wodzie, nie lepsze byłoby mleczko ? Całkowity brak białka, dorzuć jakiś twaróg, albo chociaż wędlinę, bo białko na R to podstawa.

II Śniadanie 13.00: 2 kromki żytniego ze słonecznikiem,2 plasterki dość tłustej polędwicy, rzodkiewka - ładnie

Obiad 17.30: pól woreczka brązowego ryżu, 2 paluszki rybne, ćwierć opakowania warzyw na patelnie-robione na połowie łyżeczki oleju plus sos- łyżeczka jogurtu greckiego i łyżeczka keczupu - super

Kolacja 20.30 wieśniak z rzodkiewką - bardzo ładnie
Ogólnie ok, ale szkoda, że bez podwieczorku. Duże przerwy masz między jedzeniem, dlatego się nie wyrabiasz z 5 posiłkami. Może drugie śniadanie wrzucić ok 11, a nie 13? Wtedy znajdziesz czas na jeszce jedno jedzonko. No i brakuje nnkt, a to też bardzo ważne.

Dzien II

S 8.oo - 2 kromki zytniego z poledwica - Ok, ale mało. Może jakieś warzywko? Albo owoc. Z rana potrzeba dużo, dużo węglowodanów, porządne śniadanie powinno mieć w granicach 400kcal.

II 10.30- 2 łyżki owsianki - ee? malutko, brak białka, brak warzyw.

III ś 13.00- jabłko i pomarańcza - to nie posiłek! Żadnych większych wartości odżywczych.

P17.30-dwie łyżki jogurtu greckiego,kilka pestek dyni - jogurt grecki? co to takiego? Znów brak białka, jogurt to same węglowodany, a na wieczór z tym ostrożnie.

K.20.00- puszka tuńczyka z ogókiem kiszonym - fajnie, tez takia kolację jadam.

Ten jadłospis średnio mi się widzi. Oprócz kolacji i polędwicy w śniadaniu, praktycznie zero biała. Nnkt tez bardzo mało. A same owoce to nie posiłek, góra węglowodanów i cukrów prostych.
jw

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 16:35   #1885
alazif
Raczkowanie

GG do alazif

Cytat:
Napisane przez iKarolajnaa Pokaż wiadomość
jw
Ten jadłospis średnio mi się widzi. Oprócz kolacji i polędwicy w śniadaniu, praktycznie zero biała. Nnkt tez bardzo mało. A same owoce to nie posiłek, góra węglowodanów i cukrów prostych.
Naprawde tak duzo wegli i cukrow ? A ja myslalam,ze bardzo sie ograniczylam.. Eh.. No ale postaram sie ;D

cel-50.
obecnie-54
Stary 2009-03-10, 16:48   #1886
iKarolajnaa
Raczkowanie

GG do iKarolajnaa

Cytat:
Naprawde tak duzo wegli i cukrow ? A ja myslalam,ze bardzo sie ograniczylam.. Eh.. No ale postaram sie ;D
nie, nie! chodziło mi o owoce, że to to same ww i cukry. W całym jadłospisie nie ma ich tak dużo

zmasowany atak na cellulit !

'be my teddy bear ! '
próbuję zaakceptować siebie. ot co.
iKarolajnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 17:17   #1887
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczkaaSnk Pokaż wiadomość
Dzień dobry.

Moje U.

śniadanie:
3 łyżki owsianych, świeża śliwka, ta większa taka, 1/2 szklanki mleka jabłko, czerwona herbata. - malutko, dorzuć chociaż jakiś serek, jogurt lub płatków więcej, o tyle dobrze że na mleku, ale nadal mało. Śniadanie to podstawa, musisz podkręcić sobie metabolizm z rana, żeby w trakcie dnia więcej spalał.

II śniadanie:
podwójny słonecznikowiec z serem chudym i plastrem sopockiej, 0,5l zielonej herbaty.- tej sopockiej mogło byc więcej i jakieś warzywko by się przydało

III coś dziwnego:
jabłko - to raczej jako przekąska

obiad:
spora ryba gotowana, warzywa na patelnie: brokuł, kalafior, marchewka - gotowane, śliwka jw. - a ww??

podwieczorek:
100g sera chudego, orzechy. - mam nadzieję że tych orzechów sporo było
czerwona herbata

kolacja:
wieśniak lekki
zielona herbata - małooooooooooo

a później pewnie jeszcze jedna, albo czerwona.
j.w Bywało lepiej, znowu wracasz do twarogów, serków itp

Cytat:
Napisane przez ch0c0 Pokaż wiadomość
R :

1.pół homo naturalnego , pół banana , płatki owsiane i trochę fitness , pół szklanki mleka 2% , kiwi - płatki fitness sa tylko z nazwy, w rzeczywistości mają duzo cukrów, bananay na R od czasu do czasu, nei wiem ile tych owsianych, ale ogółem śnaidanie wygląda ok
2.miseczka żurku z kartofelkami i kiełbaską ( tu mam niestety wyrzuty, chociaż było go naprawdę mało..) - na R tak średnio,
3.ryż ciemny , rybka podsmażona na oliwie z oliwek , troszkę buraczków, pół pomidora z łyżką naturalnego - łączysz ww (ryz) z tł (oliwa), ale jesli pomimo to chudniesz to ok
4.omlet z 2 jajek na masełku z plastrem szynki z indyka i połówką pomidora - ok
5.wieśniak z rzodkiewką i papryką - ok

dziewczyny proszę o ocene czy bardzo zgrzeszyłam tym żurkiem , bo chodzą za mną wyrzuty sumienia
j.w nie ma się co przejmowac żurkiem, jesli od czasu do czasu wpadnie coś nieplanowanego to świat się nei zawali. Ogółem ładny jadłospis, są ww, warzywa, nnkt.

[quote=suazi;11377207]Staram sie ze wszystkich sił być na zdrowym R, ale wiem, że dzisiejszy jadłospis jest średnio zdrowy, że jest za mało pożywienia (biorąc pod uwagę jakość), a to co jest mogłoby zostać zastąpione czymś lżejszym, lepszym, mniej kalorycznym, bardziej wartościowym. Spodziewam się uwag, nawet (mimo, że czasem są jak widziałam ostre) właśnie po nie przychodzę - piszę.
Dzisiejszy dzień:
1.szklanka soku wyciskanego w domu z pomarańczy (wiem, że to nie śniadanie, ale o 5 wstaję i nie mam apetytu, a o 6 wychodzę i nadal go nie mam)
2. w oczekiwaniu na autobus koło godziny 7:00 zjadłam croissant'a małego (wiem, że nie na R:/), miał 183 kalorie:P
3.dwa wafle ryżowe i sok bobofruit (wiem, że zamiast soku lepiej byłoby gdybym zjadła jabłko czy marchew, a wypiła wodę, ale miałam co miałam...)
4. o 13:00 mały kawałek ciasta półfrancuskiego ze sporą ilością szpinaku
5. o 14:00 zupa z dużą ilością soczewicy, z porem i jeszcze jakimiś jarzynami
6. przed 16 niestety zjadłam plaster zółtego sera, ogórka korniszonego kawałek i kilka plasterków krakowskiej suchej (upss)
7. no i niestety ( jeszcze większe upsss) 3 kulki rafaello przed chwilą. raczej nie mam problemów i jeśli postanowię sobie nie jeść słodyczy to ich nie jem, ale dziś mam koniec okresu, a one zostały z dnia kobiet i pozwoliłam sobie, ale już nie będę.

2 x zielona herbata, jedna z cytryną, a druga jakaś taka z "srebrnymi koniuszkami" czy coś...

proszę o łagodną ostrość w komentowaniu mnie...

8. na kolację, o ile nie zasnę za szybko, zamierzam zjeść 100 g serka wiejskiego z czymś - nie wiem jeszcze czym, może pomidorem i ziołami.

czy rzeczywiście miód jest taki zły na R? uwielbiam jeść wiejski z cynamonem i miodem, czytałam kiedyś nawet, że w ilościach typu łyżczeka dziennie jest dobrym składnikiem diety i polepsza trawienie, ale jednocześnie już w większych ilościach wspomaga wzrost masy. więc jak to jest? lepiej nawet tej łyżeczki nie jeść? - od czasu do czasu nie zaszkodzi[/quote] szczerze , z R ten jadlospis nie wiele ma wspólnego.

Cytat:
Napisane przez SweetAboutMe Pokaż wiadomość
R. na dzisiaj.

Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki mleka 3,2%, jabłko, łyżeczka miodu, pół łyżeczki cynamonu) - a gdzie jakieś białko ?? trochę za mało jak na śnaidanie.
II śniadanie: kromka pełnoziarnistego chleba z zielonym ogórkiem posmarowana masłem - znowu brakuje białka
Obiad: 2 garści makaronu pełnoziarnistego, chochla sosu meksykańskiego (ze słoiczka) z duuużą ilością ziół prowensalskich i oregano - i tu również brak białka, poza tym za mało na obiad
Podwieczorek: garść orzeszków ziemnych - ok
Kolacja: opakowanie serka wiejskiego z kakao (1 łyżka) - i nareszcie jakieś białko
j.w

Cytat:
Napisane przez deniaW Pokaż wiadomość
R:
Śn: 2 kromki razowca z wędliną z kurczaka i papryką - nie podajesz gramatury, ale jesli wędliny było w miarę dużo to ok
II Śn: 2 kromki razowca z wędliną z ogórkiem i kiwi - i tu podobnie
Obiad: ryż brązowy z koktajlem z truskawek i kefiru - tu tez nie wiem jak z gramaturą, ale jakościowo fajny obiad
Podwieczorek: wieśniak z orzechami-ok
Kolacja: makrela z puszki w pomidorach - ok
Proszę o ocenę
j.w
Stary 2009-03-10, 17:33   #1888
moniczkaaSnk
Rozeznanie

GG do moniczkaaSnk

dzięki Funky ;*
do wieśniaka na wieczór jajko doszło!.
Stary 2009-03-10, 17:39   #1889
Sherrie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mongan75 Pokaż wiadomość

W Twoim jadlospisie jest bardzo duzo produktow nabialowych (mleko, wiejski, jogurt) w porownaniu do białka i warzyyyyw ... co nei znaczy ze musisz koneicznie jesc warzywa, ale bialko przydalo by sie zeby odbudowac organizm po ed. I prawie w ogole nie ma u Ciebie węgli? Zadnego pieczywa...
Masz rację, postaram się to zmienić, chociaż nie ukrywam że kocham nabiał
Dzieuję za rady

Cytat:
Napisane przez cytrusekxD Pokaż wiadomość
Masz ten sam problem co ja, wiec pouczac Cie nie bede, ale malo i gdzie podwieczorek??A i obiad bardzo mi sie podoba
Mam tak rozplanowane posiłki, że podwieczorku nie wcisne, ale postaram się inaczej to wszystko rozplanowac
Obiad smaczny, to fakt
Dzieki

Cytat:
Napisane przez Ska Pokaż wiadomość
dla mnie osobiście na U to jakoś mało. brak węgli typu makaron, pieczywo, ryż. i można warzywa dorzucić.
ale ja sie nie znam
Znasz sie znasz ciesze się, że podjęłaś się oceny
Postaram sie dorzucić węgle

Dobra Kochane, a teraz postaram się ułożyć orientacyjne U/W na jutro
Zaczynamy:

śniadanie (8:00):
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3/4 szkl mleka 0,5% (innego nie mam )
- łyżka dżemu wiśniowego
- łyżka kakao Puchatek
- łyżka rodzynek

2 śniadanie (11:30):
- 2 kromki chleba słonecznikowego
- łyżeczka serka z ziołami (tak żeby posmarować)
- 2 plastry szynki (nie wiem jaka to szynka ale wiem ze domowa ;])
- troche ketchupu
- pomidor

obiad (15:00):
- talerz bigosu (w miare chudy)
- kromka chleba słonecznikowego z masłem i ketchupem
- łyżka siemienia

podwieczorek (17:00):
- Activia do picia śliwkowa
- siemie lniane

kolacja (19:00):
- pół serka wiejskiego
- pół puszki śledzia w pomidorach
- siemie lniane
Sherrie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-10, 17:42   #1890
sailormoon00011
Raczkowanie

wczorajsze U:

Śn:
herbata z cytryną, owsianka: 4 łyżki płatków, 3 daktyle, parę orzechów włoskich,50g musli crunchy tropical, łyżeczka miodu, ok 200g jog. naturalnego

II śn: (szkoła) grahamka 100g z masłem i szynką pieczoną

O: kotlet schabowy, dużo kaszy gryczanej, ponad 200g warzyw z mrożonki+fasola czerwona z puszki, kukurydza, curry,chili,trochę ketchupu
po: inka z mlekiem, 3 jabłka

P/K : 3 kromki chleba orkiszowego +dużo szynki wieprzowej pieczonej(uwielbiam ) + szczypiorek ; miska pestek dyni , herbata z cytryną

po K: (ok godz przed snem) miska twarogu z kakao + 2 orzechy włoskie
sailormoon00011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości