|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 | |
Pani Mizantrop
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 7
Cytat:
Pamiętam, jak rzuciłam studia w diabły i zaczęłam pracować, to był taki foch, że ponad dwa miesiące się matka do mnie nie odzywała ![]() Co prawda prawie półtora roku temu zerwałam z nią wszelkie kontakty, ale zanim to się stało, to pomimo, że od rzucenia studiów minęło 3-4 lata, to ciągle mi wypominała ![]()
![]() |
#1862 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wkurza mnie podejście teściów i właściwie całej ich rodziny - praca na własny rachunek się absolutnie nie opłaca. R. miał kilka pomysłów na biznes jeszcze jak z nimi mieszkał - zawsze "a po co, a na co, studia skończ itd, X próbował sam firmę prowadzić i tylko długi mu zostały". Skończył studia, znajomy zaproponował mu wejście w spółkę, ale potrzebowaliśmy małej pożyczki od teściów "nie warto, oszuka was na pewno itd" (nie znają człowieka, ale na pewno jest oszustem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1863 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
W Polsce przedsiębiorców traktuje się jak potencjalnych złodziei, biurokracja jest straszna, organizacja pracy w urzędach jeszcze gorsza. Prowadząc małą jedwo-dwuosobową firmę typu sklep internetowy samych składek musisz płacić ok. 1100-1200zł miesięcznie (za osobę). Właśnie z tego powodu zrezygnowałam z zarejestrowania swojej działalności i wstrzymałam się z jakimikolwiek działaniami w tym zakresie. Również dlatego parę tygodni temu moja przyjaciółka musiała zawiesić swoją działalność, którą prowadziła przez kilka lat (też sklep internetowy), bo dochody w granicach 1000zł po odliczeniu wszystkich podatków i składek nie były dla niej satysfakcjonujące. W naszym pięknym kraju jest bardzo ciężko coś osiągnąć. Dziwi mnie to, że w tym kraju żaden urząd i żaden polityk nie dba o interesy obywateli ![]()
![]() |
#1864 |
Zadomowienie
|
Zdaję sobie sprawę z wysokości kosztów prowadzenia działalności i rozpatrując każdy pomysł, bierzemy go pod uwagę. Inna kwestia, ze własną działalność rozważam nie zamierzając rezygnować z etatu (a właśnie - wg teściów nasza praca jest, delikatnie mówiąc, nie najlepsza bo pracujemy w prywatnych firmach a tylko państwowa praca jest pewna i och i ach)
Patrząc na to, co dzieje się w tym cudownym kraju namawiam R. na wyjazd, zwłaszcza że ma propozycję pracy w Norwegii albo UK, ale ciężko mi idzie :/ No i oczywiście teściowie - "X wyjechała i zaraz wracała, Y nie mógł znaleźć pracy a Z zarobił kasę, wrócił i wszystko przepuścił" |
![]() ![]() |
![]() |
#1865 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() A przepuścić zarobione pieniądze można w każdym kraju, zwłaszcza w Polsce, bo tutaj zarobić jest ciężko, a wszystko drogie ![]()
![]() |
#1866 |
Żona Gargamel
|
Jak nie ma, wg mnie wygląda wyjątkowo tępo
![]() Jest znana z tego, że wyszła za mąż za tego starego pryka (jakiś aktor) w wieku 16 lat, pochodzi z ponoć katolickiej rodziny i razem z rodzicami twierdzą, że jest 100% naturalna ![]() Ogólnie żałosne |
![]() ![]() |
![]() |
#1867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1868 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Tak w temacie - dziwi mnie, że ludzie nie znają zasad swojej religii. Grzeszysz - nie żałujesz/nie zamierzasz się poprawić - nie możesz iść do spowiedzi, bo nie dostaniesz rozgrzeszenia. Ostatnio moja mała siostra zaczęła chodzić do spowiedzi, miałam iść z nią do kościoła ją wesprzeć ![]()
![]() |
#1869 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1870 | |
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
Dobrze wiedzieć, że 50+ to stary pryk ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1871 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3868324 5]chcialabym zeby wiecej ludzi mialo takie pozytywne refleksje na temat swojej religii jak Ty masz, zaimponowalo mi to
![]() Ale do kościoła chodzę, nie zawsze, ale wtedy kiedy potrzebuję to idę ![]() Tylko że do spowiedzi i do komunii to ja nijak iść nie mogę. Nie i już. Nie okłamię księdza i Boga. I nie będę też naginać zasad wiary, bo "wg mnie seks przedmałżeński to nic złego" więc spowiadać z tego się nie muszę. ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
![]() Mnie też czasem wyganiają, tylko nie wtedy, kiedy trzeba. Np. przed sesją ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1872 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szwagierka miała problem z uzyskaniem rozgrzeszenia, bo powiedziała, że mieszka z chłopakiem i z nim sypia. Powiedziała, że spowiedź jest bez sensu, bo żeby uzyskać rozgrzeszenie, po to, żeby móc iść normalnie do komunii, albo musiałaby się od chłopaka wyprowadzić, albo iść do innej parafii i zataić to, jak żyje. Znam zasady religii katolickiej. Jak mieszkałam z narzeczonym przed ślubem, to też nie chodziłam do komunii, bo musiałabym zatajać, czyli w pewnym sensie kłamać. Swoją drogą, jest to przykre, bo nikomu się krzywdy nie robi. Tak samo dziwi mnie, jak kiedyś przeczytałam, że grzechem straszliwym jest poparcie dla in vitro czy małżeństw homoseksualnych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1873 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Nie rozumiem, że ktoś traktuje pójście do komunii jak, powiedzmy, zjedzenie śniadania przy stole. Jakby to było coś obowiązkowego, co trzeba robić, niezależnie od wszystkiego.
#1874 |
Konto usunięte
|
no właśnie o tym mówię. Też znam zasady religii katolickiej i z powodu ich znania a niemożliwości (lub niechęci) przestrzegania zdecydowałam się nie mianować się katoliczką. Nie zamierzam czuć się winna z powodu pewnych "grzechów" a z drugiej strony gdybym miała być katoliczką a nie móc w pełni uczestniczyć w obrzędach i sakramentach religijnych z powodu tego który podałaś ciri, to źle bym się czuła z tym. Natomiast jak mówię, Twoja postawa mi zaimponowała bo nie znam ludzi którzy potrafią być tak uczciwi sami przed sobą i Bogiem, więcej niestety znam tych którzy idą się wyspowiadać, nie żałując a potem robią to samo.
Edytowane przez fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 Czas edycji: 2013-01-16 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#1875 |
Zakorzenienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3868668 1]no właśnie o tym mówię. Też znam zasady religii katolickiej i z powodu ich znania a niemożliwości (lub niechęci) przestrzegania zdecydowałam się nie mianować się katoliczką. Nie zamierzam czuć się winna z powodu pewnych "grzechów" a z drugiej strony gdybym miała być katoliczką a nie móc w pełni uczestniczyć w obrzędach i sakramentach religijnych z powodu tego który podałaś ciri, to źle bym się czuła z tym. Natomiast jak mówię, Twoja postawa mi zaimponowała bo nie znam ludzi którzy potrafią być tak uczciwi sami przed sobą i Bogiem, więcej niestety znam tych którzy idą się wyspowiadać, nie żałując a potem robią to samo.[/QUOTE]
Dlatego chodzę do spowiedzi, jak mam taką potrzebę. W sumie od dawna nie czuję się katoliczką. |
![]() ![]() |
![]() |
#1876 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1878 |
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3868668 1]no właśnie o tym mówię. Też znam zasady religii katolickiej i z powodu ich znania a niemożliwości (lub niechęci) przestrzegania zdecydowałam się nie mianować się katoliczką. Nie zamierzam czuć się winna z powodu pewnych "grzechów" a z drugiej strony gdybym miała być katoliczką a nie móc w pełni uczestniczyć w obrzędach i sakramentach religijnych z powodu tego który podałaś ciri, to źle bym się czuła z tym. Natomiast jak mówię, Twoja postawa mi zaimponowała bo nie znam ludzi którzy potrafią być tak uczciwi sami przed sobą i Bogiem, więcej niestety znam tych którzy idą się wyspowiadać, nie żałując a potem robią to samo.[/QUOTE]
Niestety tak jest. Nie podoba mi się takie lekkie podejście do religii. Właściwie, dla mnie prawdziwy katolik=żarliwy katolik, a ja taka nie jestem. Mimo że pewnie myślę o tym więcej niż niejeden, który co tydzień jest w kościele. A powiedzenie tego mamie było niełatwe(nawet w tak zawoalowany sposób), nie rozmawiałam z nią nigdy o seksie, choć wie, że biorę tabletki. Tylko, że jeśli się tego domyśla, to nie powinna pytać czemu nie chodzę do spowiedzi... W sumie sama nie powinna chodzić, ale nie będę jej uświadamiać, czemu ![]()
#1879 |
Raczkowanie
|
Wspierajcie polskie sklepiki odzieżowe, bo niedługo wszystkie upadną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1880 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1881 |
Raczkowanie
|
Popieram, cuda można znaleźć i w dobrych cenach
![]() A w związku z religią, dziwi mnie zdziwienie sporej ilości znanych mi katolików, na informację, że Jezus był Żydem. Raz nawet spotkałam się z tezą, że na 100% był Polakiem (no bo przecież On nasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1883 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wiara chrześcijańska jest NIEDORZECZNA. Weźmiesz rozwód, ożenisz się po raz drugi- nie możesz chodzić do komunii bo rozgrzeszenia przy spowiedzi nie dostaniesz. Zabijesz człowiek, wyspowiadasz się, rozgrzeszenie dostaniesz i możesz sobie chodzić do komuni na lajcie. WTF ja się pytam?
![]() |
#1884 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle, nie rozumiem idei zakazu seksu przedmałżeńskiego czy zakazu mieszkania razem przed ślubem. Raz z moim M. wyszliśmy z kościoła, jak byliśmy narzeczonymi, ponieważ ksiądz powiedział, że ci co mieszkają razem bez ślubu, to patologia a ich rodzina, to jeszcze większa patologia, bo na to pozwalają ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1885 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Niech se tam myśli co chce, ale słowo "patologia" ma raczej ścisłe znaczenie i nie są to dwie dorosłe osoby mieszkające razem.
![]() |
#1886 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Te zasady maja swoje podstawy i maja znaczenie dla osób wierzących. Z zewnątrz mogą wydawać sie dziwaczne czy niedorzeczne, co wcale nie znaczy, ze takie jest.
![]() |
#1887 | ||
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
nie od dziś wiadomo, ze księża to ciemna masa oderwana od rzeczywistości, więc durnotą jest kierować sie ich słowami ![]() ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
jakie? proszę o wyjaśnienie ![]()
![]() |
#1888 |
Zakorzenienie
|
Wiara chrześcijańska, to może zbyt szerokie pojęcie. Rozmawiamy o katolicyzmie
![]() W kościele protestanckim przynajmniej duchowni mają swoje rodziny (żona+dzieci), których nie muszą zatajać. Nie ma obłudy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1889 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jeśli ktoś wierzy to przede wszystkim powinien się interesować, czytać, dokształcać a nie słuchać pierwszego lepszego księdza, bo Ci niestety, często się mylą.
![]() |
#1890 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
no i prawidłowo. Nasi księża grzmią z ambony o patologiach w rodzinie, próbują nam wmawiać jakieś śmieszne bzdety o wychowywaniu dzieci. A skąd oni mają wiedzę na ten temat? z książek? pfffffff. Nie jestem lekarzem, więc nie jestem kompetentna do udzielania porad lekarskich. Ksiądz nie ma rodziny, więc nie powinien się wypowiadać w tym temacie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:34.