Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-13, 21:43   #1861
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

dzisiejsza eRka:

¦niadanie: owsianka 40g na mleku z bananem
II ¶niadanie: chleb 80g z jogomajo, szynk± i warzywami, jab³ko
Obiad: kasza jêczmienna z warzywami i kurczakiem
Podwieczorek: serek homo nat z dyni±, orzechy w³oskie gar¶æ
Kolacja: papryka faszerowana jajkiem i serkiem wiejskim
wpakowa³am w licznik i wysz³o: ok. 2000kcal
Bia³ka-115g T³uszcze -96g Wêglowodany-161g

z aktywno¶ci dzisiaj si³ownia 1,5 godz

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-13, 21:51   #1862
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

U

¦ I Owsianka: szkl. mleka 3,2%, 2 ³y¿ki p³atków, 2 ³y¿ki kaszy jêczmiennej, ³y¿ka domowego d¿emu porzeczkowego, pestki s³onecznika, przyprawa korzenna

jab³ko (tylko przegryzka, bo obiad jad³am wcze¶nie)

O omlet: 2 jajka + duu¿o duszonych pieczarek z warzywkami (marchewka, seler, por, trochê jogurtu naturalnego) + otrêby ¿ytnie 1 ³y¿ka + kilka ³y¿ek surówki Coleslaw

P ma³a dro¿d¿ówka pszenno-orkiszowa na pó³ z mas³em, jedna po³ówka z mas³em i z d¿emem porzeczkowym, Inka, jab³ko

K 2 kromki chleba ¿ytniego z mas³em, kilka plastrów pomidora, ogórka zielonego, papryki + sa³atka z serka granulowanego wiejskiego ok. 150g, 1/3 makreli wêdzonej, gruuby szczypior

Edytowane przez buty_na_plaskim
Czas edycji: 2013-11-13 o 21:55
buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-13, 22:00   #1863
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Psotka87, jeste¶ jednym z dobrych duchów tego w±tku - uwielbiam Twoje jad³ospisy i rozs±dne podej¶cie do odchudzania!

Moje wczorajsze U (d³uga¶ny dzieñ - pobudka o 4:45, do spania o 3ciej w nocy. Posi³ki I i II w podró¿y)

I Kanapka z 2 kromek jasnego chleba pszenno-¿ytniego z: ¿ó³tym serem, szynk±, papryk± i sa³at±
II Dro¿d¿ówka z kruszonk± i marmolad±
III Owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi na mleku z: ciemnymi winogronami, mandarynk±, serkiem wiejskim i mas³em orzechowym crunchy
Przek±ska: jab³ko
IV Nototenia gotowana na parze; ponad pó³ woreczka ry¿u br±zowego; surówka z bia³ej rzodkwi i marchwi polana oliw± z oliwek
V Jajecznica z 2 jaj na oliwie z pomidorem, estragonem i pieprzem zio³owym
Na imprezie: mleczno-kawowy stout 500ml, owsiany stout 500ml

Dzisiejsze U

I Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami gryczanymi z: bananem, domow± konfitur± wi¶niow±, serkiem wiejskim i mas³em orzechowym crunchy
Przek±ska: jab³ko
II Makaron razowy z kawa³kami szynki wieprzowej sma¿onej bez t³uszczu, pieczarkami, karczochami w oleju s³onecznikowym i czerwon± cebul±
III Sa³atka: wêdzone szprotki, jajo na twardo, kie³ki broku³a i rzodkiewki, pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewki, oliwa z oliwek, pieprz zio³owy
Bardzo Ci dziekujê zaczynaj±c jad³am tragicznie (jeszcze w czerwcu), wszystkiego nauczy³am siê w³a¶nie tu, od Was, g³ównie analizuj±c stare w±tki i pozosta³e jad³ospisy na R

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 07:52   #1864
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Moje wczorajsze P.

I herbata zielona z ³y¿eczk± miodu le¶nego; 2 kromki chleba orkiszowego + 2 ³y¿eczki Delmy z oliw± z oliwek + trochê sa³aty zielonej + 2 du¿e plastry wêdzonego sera ¿ó³tego; 2 kabanosy drobiowe (100% miêsa, cud?); sa³atka z kilku pomidorków, czarnych i zielonych oliwek, ³y¿eczki oliwy z oliwek, bazylii
II szklanka winogron, jogurt Activia 195g
III rogal ma¶lany + 2 ³y¿eczki mas³a orzechowego z du¿ymi kawa³kami + ³y¿eczka siekanych migda³ów + 2 du¿e ³y¿ki bakalii
IV filet panierowany z indyka; 2-3 gotowane ziemniaki z koperkiem; sporo czerwonych buraczków; zupa kalafiorowa (¶redni kubek); sok z jab³ka i ¿urawiny (225 ml - buteleczka)
V budyñ czekoladowy z jakimi¶ p³atkami (ten z paczki, nugatowy - pierwszy raz próbowa³am tej serii...); Princessa orzechowa
VI 5 pyz z miêsem + spora ilo¶æ majonezowego sosu czosnkowego + 2 ogórki kiszone + sok pomidorowy (225 ml - buteleczka)

Bazujê na tym, co zalecono mi je¶æ, ale nie wyliczam sobie co do sztuki, jak czasami mi wypominano. Mam naprawdê dobr± pamiêæ i zwykle pamiêtam, ile czego u¿y³am do sa³atki sprzed 2 dni (rzecz jasna, pamiêæ ta nie ogranicza siê tylko do jedzenia ), wiêc kiedy mogê, podajê dok³adn± liczbê, ¿eby lepiej zobrazowaæ.
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 09:04   #1865
MauraPL
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 269

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka¿ wiadomo¶æ
Mam dok³adnie to samo.. z jednej strony ciekawi mnie jakbym wygl±da³a +3kg i wiele osób mówi, ¿e korzystniej, a z drugiej jest jaka¶ blokada i strach. Ale to nie w±tek o tym, tu chwalimy siê (z za³o¿enia) piêknymi, zdrowymi jad³ospisami
Masz racjê, przepraszam ale na w±tku o anoreksji i normalnym od¿ywianiu nic siê nie dzieje

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-11-14, 10:55   #1866
buty_na_plaskim
Raczkowanie

U

¦niadanie
4 nale¶niki na pe³noziarnistej m±ce orkiszowej sma¿one bez oliwy, bo z oliw± z oliwek w ¶rodku ; )
1 z d¿emem domowym porzeczkowym
1 z bananem i wiórkami kokosowymi
2 z twarogiem pó³t³ustym, cynamonem, odrobin± cukru wanilinowego
+ kawa Inka na wodzie z dodatkiem mleka

pó¼niej:
kilka ³y¿ek surówki Coleslaw, 1/2 banana z rana

Obiad
miska pomidorowej z warzywami i br±zowym ry¿em, zabielanej jogurtem naturalnym, duu¿o pietruszki ; ), gotowany udziec z kurczaka

P
reszta jogurtu naturalnego, ok. 100g, pestki s³onecznika, jab³ko

K
2 kromki chleba ¿ytniego z mas³em, sa³atka z pomidorów, papryki, ogórka
sa³atka z twarogu granulowanego ok. 150 g + 1/3 makreli wêdzonej + szczypior

Czas edycji: 2013-11-14 o 12:28
Stary 2013-11-14, 11:34   #1867
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

U./P proszê o opinie..

BMR: 1226
B 55
T 49
W 203
Zapotrzebowanie przy braku aktywnosci fizycznej: 1471

7.30 Sniadanie: (ponad godzine po przebudzeniu) ok 50g platkow, 3 orzechy wloskie cale, ³yzka otrab, lyzka goji, 200ml mleka, plaster twarogu.
(Po wiekszej ilosc orzechow boli mnie zoladek, moze dodawac siemie zeby dodac NNKT?)
11. II sniadanie. Przed sniadaniem ok 10.30 wypilm herbate z pokrzywy.
Mala grahamka 55g posmarowana serkiem bieluch lekki ok 2³yski, 2 plastry wedliny sojowej o smaku drobiowym (pyszna!), garsc kielek lucerny, 100g papryki (zielona/czerwona)
( I tak: zgodnie z zaleceniami dietetyczki mialam zjesc 5 sliwek, ona wyznaje zasade ze na II sniadanie mam jesc owoc i lub orzechy bo tylko to wolno 1 pierwszej polowie dnia i bron boze zeby 2 sniadanie nie bylo wyzsze kalorycznie od I sniadania, ogarniczam kawe wiec wypilam czarna herbate zwykla mimo zjedzenia tego "posilku" czuje a) bol zoladka, b) glodna zrobilam sie po godzinie (grahamka byla z pelnego ziarna na pewno, nie barwiona itd) c)znowu musialam nagle ratowac sie "cukrem" bo bym zaslabla wiec zjadlam pralinke lindt mleczna i od razu poczulam sie lepiej. = zlamalam zalecenie diet: nie podjadac miedzy posilkami............... po: czarna gorzka herbata na zoladek
15. Obiad: dorsz 200g grilowany, ponad pol woreczka kaszy gryczanej, pomidory 2, surowka z kapusty kiszonej z olejem. (Maksymalnie mam jesc 150g ryby/miesa i bez oleju tylko z oliwa..) znowu w restauracji ale tym razem nie pilam wina.
Chociaz glupio mi w towarzystawie odmawiac :/

18 Podwieczorek:. Jablko, Jogurt naturalny 150g 1.5% tluszczu, 10sztuk migda³ow; kawa. (tragicznie spadalo mi cisnienie, ale wzielam na 1 espresso a nie na 3 )
( Mialam ochote na szarlotke/szernik z kajmakiem, babeczke mala ale zjadlam to chociaz i tak niezgodnie z zaleceniami diet bo mialam zjesc tylko migdaly sztuk 20.)
20:30 lub 21. Kolacja: (chodze spac o 00:00)2 spore kromki razowca posmarowane maslem (zgodnie z Diet mialo byc awokado pol lyzeczki na kromke) i 2 jajka L. plus salatka z roszpunki rzodkiewek, pietruszki i ogorka. (Diet: nie wolno jesc jajek na kolacje..........)
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 12:04   #1868
MauraPL
Raczkowanie

Dlaczego owoce i orzechy trzeba na II ¶niadanie? I dlaczego nie wolno jajek na kolacje?

Stary 2013-11-14, 12:22   #1869
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Cytat:
Napisane przez MauraPL Poka¿ wiadomo¶æ
Dlaczego owoce i orzechy trzeba na II ¶niadanie? I dlaczego nie wolno jajek na kolacje?

z tego co mi powiedzia³a nt owców to" zawieraja cukry proste, fruktoze i lepiej ich nie jesc pod koniec dnia", tak samo jedzenie owocow PO posilku bo wtedy organizm bierze to jako sygna³ ze podjadamy czyli lepiej owoce dawac np DO owsianki a nie jesc PO. Co do orzechow to nie laczyc ich po poludniu z owocami bo tez sie odkladaja. Nie wiem juz nic, jestem kompletnie zagubiona z ta "dieta".
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 12:30   #1870
MauraPL
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
z tego co mi powiedzia³a nt owców to" zawieraja cukry proste, fruktoze i lepiej ich nie jesc pod koniec dnia", tak samo jedzenie owocow PO posilku bo wtedy organizm bierze to jako sygna³ ze podjadamy czyli lepiej owoce dawac np DO owsianki a nie jesc PO. Co do orzechow to nie laczyc ich po poludniu z owocami bo tez sie odkladaja. Nie wiem juz nic, jestem kompletnie zagubiona z ta "dieta".
Idzie zwariowaæ, tego wtedy nie mo¿na tego wtedy. Ah z reszt± lekarze siê chyba znaj±. Jak ja pójdê pierwszy raz to siê dowiem dopiero.

Stary 2013-11-14, 12:49   #1871
201803300917
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 074

moje U- tradycyjnie bêdê wdziêczna za ocenê:
I muesli bio z p³atkami migda³ów wiórkami kokosowymi i jogurtem naturalny, ma³e jab³ko
II miseczka zupy warzywno-grzybowej z lanymi kluskami
w miêdzyczasie banan
III 2 spore go³±bki , do tego ogórek kiszony
3 paski mlecznej czekolady
IV 2 spore kromki ciabatty z almette i obficie na³o¿onym na to kiszonym ogórkiem

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2013-11-14 o 12:53
201803300917 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:38   #1872
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

dzien beztreningowy, jad³ospis R

7.30 - kawa z mlekiem, bu³ka pszenna z mas³em, 3 cienkie kie³baski drobiowe, sos w³asnej roboty z duszonych warzyw, musztarda

12.00 - 2 jajka na twardo, pó³woreczka kaszy jêczmiennej, sos w³asnej roboty z duszonych warzyw, pó³ kubka soku pomarañczowego 100%

15.00 - jab³ko

18.30 - wo³owina mielona duszona z warzywami i przecierem pomidorowym (mieszanka w³oska:fasola, fasolka szparagowa, kukurydza baby, papryka, broku³y, marchew)-> z chilli. takie a la chilli con carne

22.00 - 1/3 klinka twarogu pó³t³ustego z ma³ym jogurtem naturalnym, sol±, pieprzem, czosnkiem i ogórkiem

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-11-14 o 13:40
agaczini jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 13:53   #1873
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 855

Cytat:
U./P proszê o opinie..

B 55
T 49
W 203

7.30 Sniadanie: (ponad godzine po przebudzeniu) ok 50g platkow, 3 orzechy wloskie cale, ³yzka otrab, lyzka goji, 200ml mleka, plaster twarogu.
(Po wiekszej ilosc orzechow boli mnie zoladek, moze dodawac siemie zeby dodac NNKT?)
Mala grahamka 55g posmarowana serkiem bieluch lekki ok 2³yski, 2 plastry wedliny sojowej o smaku drobiowym (pyszna!), garsc kielek lucerny, 100g papryki (zielona/czerwona)
( I tak: zgodnie z zaleceniami dietetyczki mialam zjesc 5 sliwek, ona wyznaje zasade ze na II sniadanie mam jesc owoc i lub orzechy bo tylko to wolno 1 pierwszej polowie dnia i bron boze zeby 2 sniadanie nie bylo wyzsze kalorycznie od I sniadania, ogarniczam kawe wiec wypilam czarna herbate zwykla mimo zjedzenia tego "posilku" czuje a) bol zoladka, b) glodna zrobilam sie po godzinie (grahamka byla z pelnego ziarna na pewno, nie barwiona itd) c)znowu musialam nagle ratowac sie "cukrem" bo bym zaslabla wiec zjadlam pralinke lindt mleczna i od razu poczulam sie lepiej. = zlamalam zalecenie diet: nie podjadac miedzy posilkami............... po: czarna gorzka herbata na zoladek
15. Obiad: dorsz 200g grilowany, ponad pol woreczka kaszy gryczanej, pomidory 2, surowka z kapusty kiszonej z olejem. (Maksymalnie mam jesc 150g ryby/miesa i bez oleju tylko z oliwa..) znowu w restauracji ale tym razem nie pilam wina.

18 Podwieczorek:. Jablko, Jogurt naturalny 150g 1.5% tluszczu, 10sztuk migda³ow; kawa. (tragicznie spadalo mi cisnienie, ale wzielam na 1 espresso a nie na 3 )
( Mialam ochote na szarlotke/szernik z kajmakiem, babeczke mala ale zjadlam to chociaz i tak niezgodnie z zaleceniami diet bo mialam zjesc tylko migdaly sztuk 20.)
20:30 lub 21. Kolacja: (chodze spac o 00:00)2 spore kromki razowca posmarowane maslem (zgodnie z Diet mialo byc awokado pol lyzeczki na kromke) i 2 jajka L. plus salatka z roszpunki rzodkiewek, pietruszki i ogorka. (Diet: nie wolno jesc jajek na kolacje..........)

Ja nie wiem czy ju¿ piszê to pi±ty czy szósty raz ale ju¿ kilka razy by³a omawiana kwestia diety któr± dosta³a¶ od dietetyczki, czemu znów do tego wracasz i rozkminiasz co Ci powiedzia³a?
Ja nie mam ju¿ si³y powtarzaæ znów tego samego.

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 14:51   #1874
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Cytat:
Nie lubiê podwa¿aæ s³ów kogo¶, kto jest a) starszy b) ma wiêksz± wiedzê, ni¿ ja (teoretycznie przynajmniej), ale... serio, zalecenia twojej dietetyczki przypominaj± m±dro¶ci kolorowych gazetek.
Powtórzê - ja mia³am owoce do podwieczorku, czasem nawet do kolacji (a w dodatku to by³ omlet, wiêc i jaja, a w komplecie kakao!), jaj te¿ trochê dostawa³am i dostajê. I mam wra¿enie, ¿e wychodzi mi to tylko na dobre.

Cytat:
Tyle to ja jad³am jak straci³am okres (orientacyjnie). ._.'
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 15:57   #1875
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
U./P proszê o opinie..

B 55
T 49
W 203

Ale ile razy bêdziesz pytaæ o opiniê takich samych jad³ospisów??
Najpierw co¶ zmieñ, potem bêdziemy rozkminiaæ, bo jak na razie ca³y czas wychodzi uboga redukcja, w stronê g³odówki.

Cytat:
Tak nie jedzmy owoców, jedzmy Allevo!

Oczywi¶cie na redukcji trzeba wzi±æ pod uwagê ¿e s± to kalorie g³ównie z cukru prostego i mo¿na zachowaæ umiar w jedzeniu owoców je¿eli mia³yby one sprzyjaæ tyciu (choæ osobi¶cie nie znam nikogo kto ty³by od owoców), ale nie zapominaj ¿e Ty masz PRZYTYÆ, od¿ywiæ organizm, a owoce to tak¿e witaminy i sk³adniki mineralne wiêc Ty powinna¶ je¶æ je z warzywami do ka¿dego posi³ku i przek±ski, nie wliczaj±c ich do bilansu kalorycznego.

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Nie lubiê podwa¿aæ s³ów kogo¶, kto jest a) starszy b) ma wiêksz± wiedzê, ni¿ ja (teoretycznie przynajmniej), ale... serio, zalecenia twojej dietetyczki przypominaj± m±dro¶ci kolorowych gazetek.
Powtórzê - ja mia³am owoce do podwieczorku, czasem nawet do kolacji (a w dodatku to by³ omlet, wiêc i jaja, a w komplecie kakao!), jaj te¿ trochê dostawa³am i dostajê. I mam wra¿enie, ¿e wychodzi mi to tylko na dobre.
No dok³adnie, w dodatku maj± siê nijak dla osoby która musi przytyæ i chce zregenerowaæ organizm
Sam w sezonie zjada³em kilogram truskawek na kolacje i co? Chud³em od jeszcze szybciej! Bo owoce to g³ównie woda! Widocznie nawadnia³em siê od nich jeszcze bardziej i nie by³o zastojów.

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Tyle to ja jad³am jak straci³am okres (orientacyjnie). ._.'
Nic dziwnego 1400 to mniej ni¿ potrzebuj± dziewczêta w wieku 9-13 lat!!
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 16:21   #1876
Rule Britannia
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 537

Dzisiaj na bogato :d

R

¦niadanie: owsianka z kaki
II ¶niadanie: po³ówka banana i bu³ka grahamka z makrel± wêdzon±
Przek±ska: dwie parówki Berlinki (tak btw co o nich my¶licie? to du¿a zbrodnia? bardzo je lubiê) migda³y, ¿urawina suszona
Obiad: kurczak z ry¿em br±zowym i warzywami na oliwie
Kolacja: ³oso¶ z koperkiem wêdzony z 2 kromkami chleba graham + gar¶æ ¿urawiny

Wysz³o mi w koñcu 2000 kcal. G³ównie dziêki migda³om i ¿urawinie. Jest ok?
Rule Britannia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 16:57   #1877
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Rule Britannia Poka¿ wiadomo¶æ
Przek±ska: dwie parówki Berlinki (tak btw co o nich my¶licie? to du¿a
http://tvnplayer.pl/programy-online/...E06,23975.html
Stary 2013-11-14, 16:59   #1878
Psotka87
Zakorzenienie

Do owsianki te¿ mog³a¶ dorzuciæ migda³y, no i suszone owoce to wêglowodany, wiêc orzechy na przek±skê s± chyba lepsze (tzn. w po³udnie spoko, ale kilka razy dziennie to raczej orzechy ni¿ ¿urawina), ale na pewno jest lepiej

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Od dwóch parówek nie umrzesz, ale to raczej kiepski produkt, nawet jak ma % sporo miêsa (a Berlinki nie maj± chyba a¿ tak du¿o).

Stary 2013-11-14, 16:59   #1879
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

Dziewczyny a powiedzcie ile mam teraz je¶æ. Bo widzê, ¿e ogarniacie sprawê i znacie siê trochê na rzeczy. Opowiem w skrócie.
By³am d³u¿szy czas na diecie ok 1100 (i wiem, ¿e to by³ ogromny b³±d i dopiero oczy mi siê otwar³y jak du¿o szpera³am w necie o dietach, ¿e ta jest drastyczna. Zreszt± same wiecie o tym. Bardzo ¿a³uje, ¿e by³am na tej diecie) schud³am z 88 na 64 (przy wzro¶cie 163 wiek 22) lecz w lipcu mia³am kompulsy, trochê zaprzepa¶ci³am a zaczê³am wychodziæ z tej niby diety.. wiêc dodawa³am kalorie. Jad³am dobrze, zdrowo itp ale kilogramy wraca³y.. Wiêc z 64 jest 70. Obecnie jem w granicach 1600-1700, w domu æwiczê kilka razy w tygodniu. Kalkulator zapotrzebowania wylicza mi oko³o 2100 kalorii do utrzymania ogólnie wagi. Czy powinnam je¶æ oko³o 1800 ¿eby schudn±æ ? Ale nie wiem jak organizm i tak zareaguje na nag³y skok takich kalorii

z góry dziêkujê za ka¿d± rade, ka¿da Wasza opinia bêdzie dla mnie cenn± wskazówk±

Edytowane przez cukierkowa1
Czas edycji: 2013-11-15 o 09:09
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 17:14   #1880
Rule Britannia
BAN sta³y

Rano jeszcze ich nie mia³am, dopiero kupi³am po po³udniu to wszystko. Ale jutro ju¿ dorzucê. Czyli zast±piæ migda³ami ¿urawinê? Bo jeszcze kolacja przede mn±

A tak z g³upa zapytam... Bo generalnie owsiankê robiê tak, ¿e zalewam p³atki, a rano je gotujê chwilê i odcedzam, a podobno je siê je razem z t± wod±. Czy g³upoty mi gadaj±? Jutro chyba ju¿ na mleku zrobiê... Ile go wlaæ, podwojon± objêto¶æ p³atków na oko?

Wydawa³o mi siê, ¿e Berlinki s± jednym z najlepszych producentów. Miêso: 71%. Tak jest napisane. Generalnie 5 sztuk kosztuje pi±taka u mnie. Moi rodzice wcinaj± parówki 5 z³/kg, nie chcê chyba wiedzieæ, co tam jest
Stary 2013-11-14, 17:23   #1881
Psotka87
Zakorzenienie

Cytat:
Rano jeszcze ich nie mia³am, dopiero kupi³am po po³udniu to wszystko. Ale jutro ju¿ dorzucê. Czyli zast±piæ migda³ami ¿urawinê? Bo jeszcze kolacja przede mn±

A tak z g³upa zapytam... Bo generalnie owsiankê robiê tak, ¿e zalewam p³atki, a rano je gotujê chwilê i odcedzam, a podobno je siê je razem z t± wod±. Czy g³upoty mi gadaj±? Jutro chyba ju¿ na mleku zrobiê... Ile go wlaæ, podwojon± objêto¶æ p³atków na oko?

Wydawa³o mi siê, ¿e Berlinki s± jednym z najlepszych producentów. Miêso: 71%. Tak jest napisane. Generalnie 5 sztuk kosztuje pi±taka u mnie. Moi rodzice wcinaj± parówki 5 z³/kg, nie chcê chyba wiedzieæ, co tam jest
O rety, pewnie, ¿e owsiankê na mleku! Ja wlewam 2x wiêcej mleka ni¿ p³atków i gotujê a¿ zgêstnieje. A ¿urawinê jak chcesz, tak tylko chcia³am zwróciæ uwagê ¿e to inna kategoria ni¿ orzechy.
A parówki ja kupujê dziecku 93%, wiêc 71 to s³abo np. lidlowe maj± 83%.

Stary 2013-11-14, 17:30   #1882
Rule Britannia
BAN sta³y

Jutro zrobiê na mleku, dzisiaj zjem trochê migda³ów i trochê ¿urawiny, ¿eby by³o umiarkowanie

A parówki 93% to jaki¶ wyrób regionalny czy kupujesz w sklepie? Co to za parówki? Takie chyba mog³abym zje¶æ spokojnie nawet na diecie, przynajmniej raz w tygodniu.

Dziêki za odpowiedzi!
Stary 2013-11-14, 17:30   #1883
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:

a parówki z szynki (93%) tego samego producenta kosztuj± ok 4 z³

ale tak jak napisa³a Psotka od czasu do czasu nas (chyba) nie zabij±, ale nawet w tych lepszych nie spodziewaj siê miêsa pierwszej jako¶ci. Takie idzie na co innego :p
Zawsze mo¿na te¿ kupiæ parówki mniejszego, regionalnego producenta z dobrym sk³adem w sklepie miêsnym. Ja mam takie swoje ulubione "winerki drobiowe" lub cielêce. Trochê kosztuj± za kilogram, ale jak kupujê 4 to a¿ tego tak nie odczuwam, a przynajmniej mam pewno¶æ ¿e nie faszeruje siê chemi± i pazurkami
Stary 2013-11-14, 17:31   #1884
MauraPL
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
A parówki ja kupujê dziecku 93%, wiêc 71 to s³abo np. lidlowe maj± 83%.
A z jakiej firmy kupujesz?
MauraPL jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 17:37   #1885
Psotka87
Zakorzenienie

Firm to ja nigdy nie pamiêtam :p teraz akurat mam w lodówce z szynki 90%, to mog³am sprawdziæ - Krakus, kupione normalnie w Carrefourze. Ale tak jak pisze Dudi, to nadal nie jest super miêso a Berlinki po prostu s± mocno rozreklamowane jako "dobre".

Stary 2013-11-14, 18:06   #1886
bingiel
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 160

I: owsianka na wodzie + orzechy w³oskie + pó³ mango
II: 2 kanapki na razowcu z sa³at±, kie³kami, serem i ogórkiem + 4-5 fistaszków
III: na parze: pier¶ z kurczaka, broku³y, ry¿ br±zowy
IV: mini miseczka kremu z marchwi
V: kaszka kukurydziana na mleku

jak?
bardzo straszne je¶li bêdê omijaæ "posi³ek" miêdzy obiadem , a kolacj±? jest mi niepotrzebny, nie czujê siê g³odna, bo jem obiad tak po 15
bingiel jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 18:14   #1887
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez bingiel Poka¿ wiadomo¶æ
I: owsianka na wodzie + orzechy w³oskie + pó³ mango
II: 2 kanapki na razowcu z sa³at±, kie³kami, serem i ogórkiem + 4-5 fistaszków
III: na parze: pier¶ z kurczaka, broku³y, ry¿ br±zowy
IV: mini miseczka kremu z marchwi
V: kaszka kukurydziana na mleku

jak?
bardzo straszne je¶li bêdê omijaæ "posi³ek" miêdzy obiadem , a kolacj±? jest mi niepotrzebny, nie czujê siê g³odna, bo jem obiad tak po 15
A co by to mia³o byæ - anemiczna redukcja?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-14, 18:49   #1888
buty_na_plaskim
Raczkowanie

dezett, coraz czê¶ciej mam wra¿enie, ¿e jeste¶ trollem na tym forum; i nie pytaj siê "dlaczego", bo chyba nikomu ju¿ siê nie bêdzie chcia³o odpowiadaæ; a je¶li nie jeste¶ forumowym trollem, to z pewno¶ci± ¿yciowym trollem jest Twoja dietetyczka, która za dyplom musia³a zap³aciæ parówkami (poni¿ej 50% miêsa!); jak ona mo¿e mówiæ dziewczynie, która wychodzi z anoreksji i wa¿y tyle, ¿e za chwilê z³amie siê w pó³, ¿eby czasem nie zjad³a oleju, albo czego¶ nie podjad³a, albo nie zjad³a wiêcej ni¿ 150g ryby? je¶li kto¶ w to wierzy to ja w±tpiê z ca³ego serca w ¶wiat resztkami si³; proszê Ciê, nie wzbudzaj w dobrych Ci tu ludziach bia³ej gor±czki i nie b±d¼ recydywistk± z tymi swoimi anemicznymi jad³ospisami i jeszcze dopiskami "dietetyczka to, ja tamto.. zjad³am pó³ ¶liwki wiêcej wiêc jestem harda" no nie, nie jeste¶; albo pójdziesz po rozum do g³owy albo nie; inaczej nie wyzdrowiejesz

Czas edycji: 2013-11-14 o 18:50
Stary 2013-11-14, 19:11   #1889
bingiel
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 160

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
A co by to mia³o byæ - anemiczna redukcja?
co to mia³o znaczyæ?;/
bingiel jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-14, 19:29   #1890
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Napisane przez bingiel Poka¿ wiadomo¶æ
co to mia³o znaczyæ?;/
ze bardzo ma³o i w ogole ¼le

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:27.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.