|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla os鏏, kt鏎e s na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od篡wianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno嗆 dobowa diet - musz one mie ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narz璠zia |
|
|
#1861 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 204
|
Dot.: Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟
dzisiejsza eRka:
好iadanie: owsianka 40g na mleku z bananem II 郾iadanie: chleb 80g z jogomajo, szynk i warzywami, jab趾o Obiad: kasza j璚zmienna z warzywami i kurczakiem Podwieczorek: serek homo nat z dyni, orzechy w這skie gar嗆 Kolacja: papryka faszerowana jajkiem i serkiem wiejskim wpakowa豉m w licznik i wysz這: ok. 2000kcal Bia趾a-115g T逝szcze -96g W璕lowodany-161g z aktywno軼i dzisiaj si這wnia 1,5 godz
|
#1862 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 79
|
U
I Owsianka: szkl. mleka 3,2%, 2 造磬i p豉tk闚, 2 造磬i kaszy j璚zmiennej, 造磬a domowego d瞠mu porzeczkowego, pestki s這necznika, przyprawa korzenna jab趾o (tylko przegryzka, bo obiad jad豉m wcze郾ie) O omlet: 2 jajka + duu穎 duszonych pieczarek z warzywkami (marchewka, seler, por, troch jogurtu naturalnego) + otr瑿y 篡tnie 1 造磬a + kilka 造瞠k sur闚ki Coleslaw P ma豉 dro盥鄴wka pszenno-orkiszowa na p馧 z mas貫m, jedna po堯wka z mas貫m i z d瞠mem porzeczkowym, Inka, jab趾o K 2 kromki chleba 篡tniego z mas貫m, kilka plastr闚 pomidora, og鏎ka zielonego, papryki + sa豉tka z serka granulowanego wiejskiego ok. 150g, 1/3 makreli w璠zonej, gruuby szczypior
jesiennie szcz窷liwa Edytowane przez buty_na_plaskim Czas edycji: 2013-11-13 o 21:55 |
|
|
|
#1863 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 3 325
|
Cytat:
zaczynaj帷 jad豉m tragicznie (jeszcze w czerwcu), wszystkiego nauczy豉m si w豉郾ie tu, od Was, g堯wnie analizuj帷 stare w徠ki i pozosta貫 jad這spisy na R
|
|
#1864 |
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 580
|
Moje wczorajsze P.
![]() I herbata zielona z 造瞠czk miodu le郾ego; 2 kromki chleba orkiszowego + 2 造瞠czki Delmy z oliw z oliwek + troch sa豉ty zielonej + 2 du瞠 plastry w璠zonego sera 鄴速ego; 2 kabanosy drobiowe (100% mi瘰a, cud?); sa豉tka z kilku pomidork闚, czarnych i zielonych oliwek, 造瞠czki oliwy z oliwek, bazylii II szklanka winogron, jogurt Activia 195g III rogal ma郵any + 2 造瞠czki mas豉 orzechowego z du篡mi kawa趾ami + 造瞠czka siekanych migda堯w + 2 du瞠 造磬i bakaliiIV filet panierowany z indyka; 2-3 gotowane ziemniaki z koperkiem; sporo czerwonych buraczk闚; zupa kalafiorowa (鈔edni kubek); sok z jab趾a i 簑rawiny (225 ml - buteleczka) V budy czekoladowy z jakimi p豉tkami (ten z paczki, nugatowy - pierwszy raz pr鏏owa豉m tej serii...); Princessa orzechowa VI 5 pyz z mi瘰em + spora ilo嗆 majonezowego sosu czosnkowego + 2 og鏎ki kiszone + sok pomidorowy (225 ml - buteleczka) Bazuj na tym, co zalecono mi je嗆, ale nie wyliczam sobie co do sztuki, jak czasami mi wypominano. Mam naprawd dobr pami耩 i zwykle pami皻am, ile czego u篡豉m do sa豉tki sprzed 2 dni (rzecz jasna, pami耩 ta nie ogranicza si tylko do jedzenia ), wi璚 kiedy mog, podaj dok豉dn liczb, 瞠by lepiej zobrazowa.
|
|
|
|
#1865 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 269
|
Cytat:
ale na w徠ku o anoreksji i normalnym od篡wianiu nic si nie dzieje ![]() Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1866 |
|
Raczkowanie
|
U
好iadanie 4 nale郾iki na pe軟oziarnistej m帷e orkiszowej sma穎ne bez oliwy, bo z oliw z oliwek w 鈔odku ; ) 1 z d瞠mem domowym porzeczkowym 1 z bananem i wi鏎kami kokosowymi 2 z twarogiem p馧t逝stym, cynamonem, odrobin cukru wanilinowego + kawa Inka na wodzie z dodatkiem mleka p騧niej: kilka 造瞠k sur闚ki Coleslaw, 1/2 banana z rana Obiad miska pomidorowej z warzywami i br您owym ry瞠m, zabielanej jogurtem naturalnym, duu穎 pietruszki ; ), gotowany udziec z kurczaka P reszta jogurtu naturalnego, ok. 100g, pestki s這necznika, jab趾o K 2 kromki chleba 篡tniego z mas貫m, sa豉tka z pomidor闚, papryki, og鏎ka sa豉tka z twarogu granulowanego ok. 150 g + 1/3 makreli w璠zonej + szczypior
jesiennie szcz窷liwa Edytowane przez buty_na_plaskim Czas edycji: 2013-11-14 o 12:28 |
|
|
|
#1867 |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 405
|
U./P prosz o opinie..
BMR: 1226 B 55 T 49 W 203 Zapotrzebowanie przy braku aktywnosci fizycznej: 1471 7.30 Sniadanie: (ponad godzine po przebudzeniu) ok 50g platkow, 3 orzechy wloskie cale, 造zka otrab, lyzka goji, 200ml mleka, plaster twarogu. (Po wiekszej ilosc orzechow boli mnie zoladek, moze dodawac siemie zeby dodac NNKT?) 11. II sniadanie. Przed sniadaniem ok 10.30 wypilm herbate z pokrzywy. Mala grahamka 55g posmarowana serkiem bieluch lekki ok 2造ski, 2 plastry wedliny sojowej o smaku drobiowym (pyszna!), garsc kielek lucerny, 100g papryki (zielona/czerwona) ( I tak: zgodnie z zaleceniami dietetyczki mialam zjesc 5 sliwek, ona wyznaje zasade ze na II sniadanie mam jesc owoc i lub orzechy bo tylko to wolno 1 pierwszej polowie dnia i bron boze zeby 2 sniadanie nie bylo wyzsze kalorycznie od I sniadania, ogarniczam kawe wiec wypilam czarna herbate zwykla mimo zjedzenia tego "posilku" czuje a) bol zoladka, b) glodna zrobilam sie po godzinie (grahamka byla z pelnego ziarna na pewno, nie barwiona itd) c)znowu musialam nagle ratowac sie "cukrem" bo bym zaslabla wiec zjadlam pralinke lindt mleczna i od razu poczulam sie lepiej. = zlamalam zalecenie diet: nie podjadac miedzy posilkami............... po: czarna gorzka herbata na zoladek 15. Obiad: dorsz 200g grilowany, ponad pol woreczka kaszy gryczanej, pomidory 2, surowka z kapusty kiszonej z olejem. (Maksymalnie mam jesc 150g ryby/miesa i bez oleju tylko z oliwa..) znowu w restauracji ale tym razem nie pilam wina. Chociaz glupio mi w towarzystawie odmawiac :/ 18 Podwieczorek:. Jablko, Jogurt naturalny 150g 1.5% tluszczu, 10sztuk migda這w; kawa. (tragicznie spadalo mi cisnienie, ale wzielam na 1 espresso a nie na 3 )( Mialam ochote na szarlotke/szernik z kajmakiem, babeczke mala ale zjadlam to chociaz i tak niezgodnie z zaleceniami diet bo mialam zjesc tylko migdaly sztuk 20.) 20:30 lub 21. Kolacja: (chodze spac o 00:00)2 spore kromki razowca posmarowane maslem (zgodnie z Diet mialo byc awokado pol lyzeczki na kromke) i 2 jajka L. plus salatka z roszpunki rzodkiewek, pietruszki i ogorka. (Diet: nie wolno jesc jajek na kolacje..........) |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzeda髒e
|
|
#1868 |
|
Raczkowanie
|
Dlaczego owoce i orzechy trzeba na II 郾iadanie? I dlaczego nie wolno jajek na kolacje?
Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1869 |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 405
|
z tego co mi powiedzia豉 nt owc闚 to" zawieraja cukry proste, fruktoze i lepiej ich nie jesc pod koniec dnia", tak samo jedzenie owocow PO posilku bo wtedy organizm bierze to jako sygna ze podjadamy czyli lepiej owoce dawac np DO owsianki a nie jesc PO. Co do orzechow to nie laczyc ich po poludniu z owocami bo tez sie odkladaja. Nie wiem juz nic, jestem kompletnie zagubiona z ta "dieta".
|
|
|
|
#1870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1871 |
|
Konto usuni皻e
Wiadomo軼i: 3 074
|
moje U- tradycyjnie b璠 wdzi璚zna za ocen:
I muesli bio z p豉tkami migda堯w wi鏎kami kokosowymi i jogurtem naturalny, ma貫 jab趾o II miseczka zupy warzywno-grzybowej z lanymi kluskami w mi璠zyczasie banan III 2 spore go陰bk 3 paski mlecznej czekolady IV 2 spore kromki ciabatty z almette i obficie na這穎nym na to kiszonym og鏎kiem Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2013-11-14 o 12:53 |
|
|
|
#1872 |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 148
|
dzien beztreningowy, jad這spis R
7.30 - kawa z mlekiem, bu趾a pszenna z mas貫m, 3 cienkie kie豚aski drobiowe, sos w豉snej roboty z duszonych warzyw, musztarda 12.00 - 2 jajka na twardo, p馧woreczka kaszy j璚zmiennej, sos w豉snej roboty z duszonych warzyw, p馧 kubka soku pomara鎍zowego 100% 15.00 - jab趾o 18.30 - wo這wina mielona duszona z warzywami i przecierem pomidorowym (mieszanka w這ska:fasola, fasolka szparagowa, kukurydza baby, papryka, broku造, marchew)-> z chilli. takie a la chilli con carne 22.00 - 1/3 klinka twarogu p馧t逝stego z ma造m jogurtem naturalnym, sol, pieprzem, czosnkiem i og鏎kiem
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-11-14 o 13:40 |
|
|
|
#1873 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 6 855
|
Cytat:
Ja nie wiem czy ju pisz to pi徠y czy sz鏀ty raz ale ju kilka razy by豉 omawiana kwestia diety kt鏎 dosta豉 od dietetyczki, czemu zn闚 do tego wracasz i rozkminiasz co Ci powiedzia豉? Ja nie mam ju si造 powtarza zn闚 tego samego.
|
|
#1874 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 580
|
Cytat:
Powt鏎z - ja mia豉m owoce do podwieczorku, czasem nawet do kolacji (a w dodatku to by omlet, wi璚 i jaja, a w komplecie kakao!), jaj te troch dostawa豉m i dostaj. I mam wra瞠nie, 瞠 wychodzi mi to tylko na dobre. Tyle to ja jad豉m jak straci豉m okres (orientacyjnie). ._.' |
|
|
|
|
#1875 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw co zmie, potem b璠ziemy rozkminia, bo jak na razie ca造 czas wychodzi uboga redukcja, w stron g這d闚ki. Cytat:
Oczywi軼ie na redukcji trzeba wzi望 pod uwag 瞠 s to kalorie g堯wnie z cukru prostego i mo積a zachowa umiar w jedzeniu owoc闚 je瞠li mia造by one sprzyja tyciu (cho osobi軼ie nie znam nikogo kto ty豚y od owoc闚 ), ale nie zapominaj 瞠 Ty masz PRZYTY, od篡wi organizm, a owoce to tak瞠 witaminy i sk豉dniki mineralne wi璚 Ty powinna je嗆 je z warzywami do ka盥ego posi趾u i przek御ki, nie wliczaj帷 ich do bilansu kalorycznego.Cytat:
Sam w sezonie zjada貫m kilogram truskawek na kolacje i co? Chud貫m od jeszcze szybciej! Bo owoce to g堯wnie woda! Widocznie nawadnia貫m si od nich jeszcze bardziej i nie by這 zastoj闚. Nic dziwnego 1400 to mniej ni potrzebuj dziewcz皻a w wieku 9-13 lat!! |
|||
|
|
|
#1876 |
|
BAN sta造
Wiadomo軼i: 537
|
Dzisiaj na bogato :d
R 好iadanie: owsianka z kaki II 郾iadanie: po堯wka banana i bu趾a grahamka z makrel w璠zon Przek御ka: dwie par闚ki Berlinki (tak btw co o nich my郵icie? to du瘸 zbrodnia? bardzo je lubi) migda造, 簑rawina suszona Obiad: kurczak z ry瞠m br您owym i warzywami na oliwie Kolacja: 這so z koperkiem w璠zony z 2 kromkami chleba graham + gar嗆 簑rawiny Wysz這 mi w ko鎍u 2000 kcal. G堯wnie dzi瘯i migda這m i 簑rawinie. Jest ok? |
|
|
|
#1877 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1878 |
|
Zakorzenienie
|
Do owsianki te mog豉 dorzuci migda造, no i suszone owoce to w璕lowodany, wi璚 orzechy na przek御k s chyba lepsze (tzn. w po逝dnie spoko, ale kilka razy dziennie to raczej orzechy ni 簑rawina), ale na pewno jest lepiej
![]() ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Od dw鏂h par闚ek nie umrzesz, ale to raczej kiepski produkt, nawet jak ma % sporo mi瘰a (a Berlinki nie maj chyba a tak du穎).
|
#1879 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 97
|
Dziewczyny a powiedzcie ile mam teraz je嗆. Bo widz, 瞠 ogarniacie spraw i znacie si troch na rzeczy. Opowiem w skr鏂ie.
By豉m d逝窺zy czas na diecie ok 1100 (i wiem, 瞠 to by ogromny b陰d i dopiero oczy mi si otwar造 jak du穎 szpera豉m w necie o dietach, 瞠 ta jest drastyczna. Zreszt same wiecie o tym. Bardzo 瘸逝je, 瞠 by豉m na tej diecie) schud豉m z 88 na 64 (przy wzro軼ie 163 wiek 22) lecz w lipcu mia豉m kompulsy, troch zaprzepa軼i豉m a zacz窸am wychodzi z tej niby diety.. wi璚 dodawa豉m kalorie. Jad豉m dobrze, zdrowo itp ale kilogramy wraca造.. Wi璚 z 64 jest 70. Obecnie jem w granicach 1600-1700, w domu 獞icz kilka razy w tygodniu. Kalkulator zapotrzebowania wylicza mi oko這 2100 kalorii do utrzymania og鏊nie wagi. Czy powinnam je嗆 oko這 1800 瞠by schudn望 ? Ale nie wiem jak organizm i tak zareaguje na nag造 skok takich kalorii ![]() z g鏎y dzi瘯uj za ka盥 rade, ka盥a Wasza opinia b璠zie dla mnie cenn wskaz闚k Edytowane przez cukierkowa1 Czas edycji: 2013-11-15 o 09:09 |
|
|
|
#1880 |
|
BAN sta造
|
Rano jeszcze ich nie mia豉m, dopiero kupi豉m po po逝dniu to wszystko. Ale jutro ju dorzuc. Czyli zast徙i migda豉mi 簑rawin? Bo jeszcze kolacja przede mn
A tak z g逝pa zapytam... Bo generalnie owsiank robi tak, 瞠 zalewam p豉tki, a rano je gotuj chwil i odcedzam, a podobno je si je razem z t wod. Czy g逝poty mi gadaj? Jutro chyba ju na mleku zrobi... Ile go wla, podwojon obj皻o嗆 p豉tk闚 na oko?Wydawa這 mi si, 瞠 Berlinki s jednym z najlepszych producent闚. Mi瘰o: 71%. Tak jest napisane. Generalnie 5 sztuk kosztuje pi徠aka u mnie. Moi rodzice wcinaj par闚ki 5 z/kg, nie chc chyba wiedzie, co tam jest
|
|
|
|
#1881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A par闚ki ja kupuj dziecku 93%, wi璚 71 to s豉bo np. lidlowe maj 83%.
|
|
#1882 |
|
BAN sta造
|
Jutro zrobi na mleku, dzisiaj zjem troch migda堯w i troch 簑rawiny, 瞠by by這 umiarkowanie
![]() A par闚ki 93% to jaki wyr鏏 regionalny czy kupujesz w sklepie? Co to za par闚ki? Takie chyba mog豉bym zje嗆 spokojnie nawet na diecie, przynajmniej raz w tygodniu. Dzi瘯i za odpowiedzi! |
|
|
|
#1883 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale tak jak napisa豉 Psotka od czasu do czasu nas (chyba) nie zabij, ale nawet w tych lepszych nie spodziewaj si mi瘰a pierwszej jako軼i. Takie idzie na co innego :p Zawsze mo積a te kupi par闚ki mniejszego, regionalnego producenta z dobrym sk豉dem w sklepie mi瘰nym. Ja mam takie swoje ulubione "winerki drobiowe" lub ciel璚e. Troch kosztuj za kilogram, ale jak kupuj 4 to a tego tak nie odczuwam, a przynajmniej mam pewno嗆 瞠 nie faszeruje si chemi i pazurkami
|
|
|
|
|
#1884 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1885 |
|
Zakorzenienie
|
Firm to ja nigdy nie pami皻am :p teraz akurat mam w lod闚ce z szynki 90%, to mog豉m sprawdzi - Krakus, kupione normalnie w Carrefourze. Ale tak jak pisze Dudi, to nadal nie jest super mi瘰o
a Berlinki po prostu s mocno rozreklamowane jako "dobre".
|
#1886 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 160
|
I: owsianka na wodzie + orzechy w這skie + p馧 mango
II: 2 kanapki na razowcu z sa豉t, kie趾ami, serem i og鏎kiem + 4-5 fistaszk闚 III: na parze: pier z kurczaka, broku造, ry br您owy IV: mini miseczka kremu z marchwi V: kaszka kukurydziana na mleku jak? bardzo straszne je郵i b璠 omija "posi貫k" mi璠zy obiadem , a kolacj? jest mi niepotrzebny, nie czuj si g這dna, bo jem obiad tak po 15
|
#1887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzeda髒e
|
|
#1888 |
|
Raczkowanie
|
dezett, coraz cz窷ciej mam wra瞠nie, 瞠 jeste trollem na tym forum; i nie pytaj si "dlaczego", bo chyba nikomu ju si nie b璠zie chcia這 odpowiada; a je郵i nie jeste forumowym trollem, to z pewno軼i 篡ciowym trollem jest Twoja dietetyczka, kt鏎a za dyplom musia豉 zap豉ci par闚kami (poni瞠j 50% mi瘰a!); jak ona mo瞠 m闚i dziewczynie, kt鏎a wychodzi z anoreksji i wa篡 tyle, 瞠 za chwil z豉mie si w p馧, 瞠by czasem nie zjad豉 oleju, albo czego nie podjad豉, albo nie zjad豉 wi璚ej ni 150g ryby? je郵i kto w to wierzy to ja w徠pi z ca貫go serca w 鈍iat resztkami si; prosz Ci, nie wzbudzaj w dobrych Ci tu ludziach bia貫j gor帷zki i nie b康 recydywistk z tymi swoimi anemicznymi jad這spisami i jeszcze dopiskami "dietetyczka to, ja tamto.. zjad豉m p馧 郵iwki wi璚ej wi璚 jestem harda" no nie, nie jeste; albo p鎩dziesz po rozum do g這wy albo nie; inaczej nie wyzdrowiejesz
jesiennie szcz窷liwa Edytowane przez buty_na_plaskim Czas edycji: 2013-11-14 o 18:50 |
|
|
|
#1889 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 160
|
|
#1890 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo軼i: 9 126
|
|
|
![]() |
Nowe w徠ki na forum Dietetyka
|
|
|
«
Poprzedni w徠ek
|
Nast瘼ny w徠ek
»
| Ten w徠ek obecnie przegl康aj: 1 (0 u篡tkownik闚 i 1 go軼i) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:30.

105 --> 102,4
--> 75 kg 

zaczynaj帷 jad豉m tragicznie (jeszcze w czerwcu), wszystkiego nauczy豉m si w豉郾ie tu, od Was, g堯wnie analizuj帷 stare w徠ki i pozosta貫 jad這spisy na R
), wi璚 kiedy mog, podaj dok豉dn liczb, 瞠by lepiej zobrazowa.

), ale nie zapominaj 瞠 Ty masz PRZYTY, od篡wi organizm, a owoce to tak瞠 witaminy i sk豉dniki mineralne wi璚 Ty powinna je嗆 je z warzywami do ka盥ego posi趾u i przek御ki, nie wliczaj帷 ich do bilansu kalorycznego.