|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XVIII część niech się kręci
Cytat:
![]() PS: a ta Altera morelowa to przypadkiem odżywka b/s? Poszukuję nowej, bo ta nędza Z Apteczki Babuni mnie załamuje... ![]()
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1862 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Nie marudzę już ![]() Cytat:
![]() Chwalę się i dzisiaj ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1863 | |||||||||||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dżem dobry
![]() To do roboty, bo weekend był gościowo-pożegnalny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czasem, ale rzadko, dodawałam do odzywki d/s, która wcierałam w skóre głowy. Ok. 15 kropli na porcję odżywki. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Bo odżywką jestem zachwycona i testuję ją teraz stale. Rozpoczęłam teraz test obciążeniowy. W sobotę umyłam Ziajką na ciemeniuchę, na to Alterka morelowa resztki, odzywka z makadamią z TKM, żel na carbomerze. Cud miód i orzeszki ![]() Dziś umyłam woda i nałożyłam Bingo z elastyną i kolagenem zmieszane z żelem aloesowym. Na to pójdzie makadamia i żel aloesowy. Zobaczymy, jak będzie z obciążeniem. Cytat:
Cytat:
A gdybyś zastosowała go jako b/s i żel jednoczesnie?
![]() |
#1864 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziś mam trochę szał zakupów - w koszyku wylądowały maska Agafii drożdżowa i Planety Organici balsam turecki i maska ajurwedyjska ![]()
![]() |
#1865 | ||||||
Zakorzenienie
|
To prawie rówieśnicy
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Prawda ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Moje znowu mięciutkie, gładziutkie i dociążone po nawilżającej bioetice, kocham ją ![]() ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
![]() Ajurwedyjska mi trochę puszyła i lubiła obciążyć, ale włosy po niej były miękkie w dotyku i ładnie się kręciły ![]() Balsam turecki - lubi spuszyć i obciążyć. Drożdżowa świetna na skalp ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1866 | ||||||||||||||||
|
Cytat:
![]() Dołącze się do tego, co juz zostalo napisane - miesiąc cg to za krótko, by cokolwiek powiedzieć. Ale dodać chcę coś innego: Cytat:
Zatem? Co się dzieje z włosami, a co ze skórą? Dokąd sięga przetłuszczenie (bo sebum przemieszcza się po włosie stąd wrazenie, że włos się przetłuszcza)? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czuję się wywołana do tablicy, a musze napisać na początek: nie jestem lekarką, więc trudno mi się wypowiadac w sprawie chorób. Bo łupież to juz choroba, więc warto dobrze się zastanowić, zanim diagnozę i lek się przekreśli. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Inaczej niestety sie nie da. Mam nadzieję, ze tych olejków nie wcierałaś w skórę? Cytat:
Dlaczego podejrzewasz, że to jednak jest sucha skóra? Swędzieć będzie i tak. Moim zdaniem powinnas przejrzeć jeszcze blog Łojotokowej Głowy, ale na spokojnie, bez stwierdzania, ze na pewno masz to samo. Po prostu się poprzyglądaj. Cytat:
![]() ![]() Poza tym chyba musiałby mieć jakiś kontakt z Twoją skórą. Raczej nie demonizowałabym kotów. Grzyby moga pojawić się i tak bez względu na kontakt ze zwierzętami. Można się samej do tego przyczynić, szczególnie wtedy, gdy przesadza się z wcieraniem różnych rzeczy w skórę, a przede wszystkim z wcieraniem olejów. Pamiętaj też, że byłaś w ciepłym kraju, w kraju, gdzie temperatury są inne i Twoja skóra też mogła reagować inaczej. Miałaś już podobne doświadczenia z wysoką temperaturą? Może warto się chwilę zatrzymać nad tym właśnie aspektem i ustabilizować skórę, która przyzwyczaiła się do wydzielania większej ilości sebum. Jak sie na to zapatrujesz? Cytat:
![]() Nie wiem, czy poczeka ![]() ![]()
![]() |
#1867 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziękuję ![]() Już zamówiłam na zsk czekam aż przyjdzie i doleję do Jantara który stoi cały i czeka na użycie ![]() Serum też niedługo przyjdzie, bo znalazłam za naprawdę niską cenę więc zakupiłam, użyje chyba dopiero za miesiąc żeby zobaczyć efekty po Jantarze z ekstraktami. Dam znać jak zadziała jedno i drugie. Mam jeszcze coś takiego dostałam kilka dni temu http://moje-kosmetyki-byn.blogspot.c...i-nie-dla.html co o tym myślisz ?? Wszyscy byli chętni a teraz nikt się nie zgłasza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1868 | ||||||
|
Cytat:
Tylko pytanie zadałabym jeszcze inaczej: skąd pewność, że je wtedy otwierasz i zamykasz? Suszenie jest procesem polegającym na odparowywaniu wody. Przyspieszamy go mniej lub bardziej, stosując suszarkę. Na rozchylenie łusek - pomijając produkty chemiczne - wpływ będą mieć najbardziej temperatura i... woda. To dlatego często piszę, by nie spać z odżywką, czepkiem i ręcznikiem na włosach. Nie znalazłam informacji o temperaturze na wylocie suszarki, ale wątpię by była ona taka, jaką osiągnąc można prostownicą czy lokówką. Nadto oddziałuje się powietrzem, a nie metalem. Woda tymczasem i tak odparowuje, tyle że zmieniamy jej tempo. Poza tym jest jescze coś: włosy mają przywrócone pH, łuski są uzupełnione i "pokryte" składnikami produktów (zakładam tutaj naszą pielęgnację), więc chronione przed uchylaniem. Owszem, zastanawiałam się, w jaki sposób podziała zmiana temperatur w procesie suszenia i musze stwierdzić, że moje włosy nie wykazuja oznak zniszczeń, bo do tego prowadziłoby ciagłe rozchylanie łusek. A suszarkę stosuję od czerwca 2010 co mycie, podobnie zresztą jak zmiany temperatur. Cytat:
Dziękuję ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Patrzę na skład tego szamponu Emolium i widzę i panthenol i mocznik i alantoinę. Zobaczmy jeszcze Cerokogel... i co widzę? Mocznik i to w 30-procentowym stężeniu! Czyli ten produkt złuszcza skórę. Może powinnaś pójśc w tym wlaśnie kierunku? Nie wysuszania, ale złuszczania? Może warto nabyc mocznik i dodać do szamponu Emolium w stężeniu ok 10% (tak na początek) na porcję? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#1869 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1870 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Drugi dał szampon stieprox, i lek sterydowy z kwasem salicylowym (diprosalic) którego nawet boje się stosować. Kiedy mówiłam o izoteku i suchości skóry ta wysłała mnie na badanie skóry pod kątem grzybów... Możliwe, że masz racje z tym azs. W trakcie terapii miałam różne tego typu objawy na ciele, typu złuszczające się placki z takimi małmi krostkami - chyba o to chodzi? Te produkty emolium i cerkogel jak sama zauważyłaś wspomagają złuszczanie naskórka, ale też dają mi ukojenie jeśli chodzi o świąd. Tyle, że przy delikatny szamponach mam strasznie oklapnięte włosy.. Druga sprawa, że co drugi dzień stosuję też loxon 2%.. Cytat:
Na palcach jednej ręki można policzyć produkty do wcierania, które nie powodują u mnie zwiększonego wypadania i podrażnienia (stara wersja jantara, cerkogel, loxon, balsam z enzymami pijawek), a próbowałam naprawdę kilkanaście tego typu produktów w ciągu mojego życia. Mycie odzywką (hegron, potters), tak jak wyżej - znacznie większe wypadanie. To samo połozone na skórę olej łopianowy, sesa, rycynowy, nafta, amla, joanna rzepa, nowy jantar, saponics, mydło sesa, emulsja emolium i pewnie jeszcze kilka b się znalazło. U mnie mycie teraz odbywa się tak, że rozrabiam małą procję szamponu ze sporą ilością ciepłej wody, potrząsam słoiczkiem, potem powoli wylewam to na zmoczoną skórę głowy, wmasowuję w skórę, potem przeciągłymi ruchami przenoszę pianę na długość, tak jakby przeczesując włosy palcami. Potem dosłownie przez chwilę polewam włosy wodą i dodaję jeszcze odrobinę szamponu, wtedy jest ładna piana i bardzo długo spłukuję. To tyczy się emolium, mocniejszy szampon pewnie zastosowałabym zwyczajnie jeden raz. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1871 | ||||||
|
Felkowa analiza gotowa -> KLIK, choć musze przyznać, ze jak już znam produkt, to nie potrafię go zrobić
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym przydałoby się nieco więcej o Twojej pielęgnacji. I oczywiście fotki. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#1872 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1873 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1874 | ||
Przyczajenie
|
![]()
Mówie o tym olejku https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...air-serum.html
Nie wszystkim ten produkt spasował ale u mnie sprawdza się rewelacyjnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dzisiaj mylam akurat glowe i dalam potem ta odzywke, narazie rewelka, co bedzie dalej? nie wiem ![]() ![]() na moim Avku można mnie zobaczyc ale to zdj jest z jakis 2-och miesiecy temu ![]()
Dzień Dobry ![]() Edytowane przez Kromcia02 Czas edycji: 2013-10-14 o 15:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1875 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() No właśnie średnio. Gdy nakładałam żel, przeciągając rękami od skóry do końcówek, to dodatkowo je "rozczesywałam" i w efekcie pasma się bardzo porozbijały i o ile zaraz po wyschnięciu i odgnieceniu były do przeżycia, to po kilku godzinach zamieniłam się w miotłę ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1876 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1877 |
Raczkowanie
|
Mnie butelka wystarcza mniej więcej na dziesięć razy. A że włosy myję codziennie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1878 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem... chciałabym jakąś wydajną, fajną odżywkę do stosowania na co dzień i nie wiem jaką wybrać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1879 | |||
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mnie się czasem zdarza nie domyć przy skalpie. Kiedyś nigdy się to nie zdarzało, w ostatnim czasie kilka razy. Cytat:
![]() ![]() Widziałam w Realu. Myszko, dumna Mamusiu, masz cudnego Syna ![]() No i wiedziałam, że o czymś zapomniałam. Eloe, jak sukieneczki w Endo? ![]() ![]() Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2013-10-14 o 17:42 Powód: skleroza:) |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1880 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ad 2. ta mgiełka to mieszanka wody i alkoholu denat z kilkoma kropelkami ekstraktów, więc też bym nie przesadzała, na dłuższą metę może skutecznie wysuszyć włosy... w ogóle opisz może dokładniej pielęgnację? stosujesz CG/częściowe CG, czy nie? jakie produkty stosujesz (ze składami w miarę możliwości), jak często myjesz itp? ciekawa jestem, może uda się np dobrać jakąś lekką odżywkę, którą mogłabyś kłaść po każdym myciu itp ![]() a ja dzisiaj myłam Alterrką z granatem, na to mieszanka niebieskiej Isany i Garniera Oleo Repair a b/s farmona lniana, stylizacja polegała na wysuszeniu dyfuzorem bez żadnego stylizatora, bo jutro mam EEG i nie mogłam kłaść niczego na włosy, żelu ani pianki ani nic... i pewnie będę musiała od razu umyć jak wrócę z badania ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1881 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Cytat:
![]() No to sobie dogadzamy! ...ale żadna mnie nie oczarowała jeszcze. ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
![]() Jak przeszłam na CG to dramat , no bo co można ![]() Olejek rycynowy ! Wiem, to na zwykły łupież, może nie na jakieś poważniejsze choroby, ale rycynowy, po 29 latach całkowicie rozwiązał u mnie problem z łupieżem ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
Zmywałam dokładnie i długo, jak to zawsze gęste maski. Nie nakładałam jak w opisie do skalpu tylko na włosy. Dwa razy taka sama klapa a raczej smalec...
Pędzlomaniactwo, kosmetykomaniactwo, włosomaniactwo, zaczęło się od 2012 r. Oby nowe mnie nie dopadło, bo czasu na życie nie wystarczy... ![]() Konkursomaniactwo '15 ************************* ******************** "Upadłaś? Wstań, popraw koronę i zasuwaj dalej! " ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1882 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
a ja się pochwale, że też mam taki płaszczyk ^^ :P
![]() |
#1883 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Oczywiście dziś znowu byłam w swoim ukochanym sklepie i zarzuciłam właściciela pretensjami, że przez to, że nie ma rosyjskich kosmetyków musiałam gdzie indziej zamawiać ![]() Ale powiedział, że zamówi mi szampon Khadi z różą więc poczułam się lepiej ![]() Nie no naprawdę powinnam się leczyć. Albo zamontować półkę na odżywki ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1884 | ||
Zakorzenienie
|
W E.Leclercu i Realu widziałam. Ja mam o tyle prościej, że Pollena Eva to chyba łódzka firma i mam w galeriach handlowych spore stoiska z ich kosmetykami. I się bardzo opłaca. Płacę tam za tę maskę 10zł, w Realu jest po 15.
![]() Cytat:
Po avatarze to ja widzę puchu sporo i "loczki", które nosiłam na początku liceum i wydawały mi się ładne, a teraz... nie mogę na te zdjęcia patrzeć, bo na ogół było to właśnie takie napuszone afro pełne drobnicy bez składu i ładu. Jeśli się mylę, to przepraszam Cię. Cytat:
![]() I gratuluję pięknie. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1885 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1886 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() jeszcze trochę pracy i będą śliczne "loczęta" ![]()
Dzień Dobry ![]() Edytowane przez Kromcia02 Czas edycji: 2013-10-14 o 19:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1887 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1888 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1889 |
Przyczajenie
|
no wlasnie nawilzac zamierzam bo tak jak wczesniej mowilam kupilam dzisiaj troche kosmetykow pielegnacyjnych
![]() ja jestem otwarta na każdą opinię, każdy ma prawo do własnego zdania ![]() wiem, że nie są w najlepszym stanie ale na pewno lepszym niż na Avku, jeszcze trochę pracy nad nimi ![]() aż dojdę do "ładu i składu"
#1890 |
Zadomowienie
|
Eloe nie znalazłam analizy Kamiwazy
![]() Ale skład zły mi się nie wydał (w ogóle nie wiedziałam o istnieniu tego czegoś, tata kupił ![]() Basiu ja mam takie zboczenie, że strasznie się wpatruję w piękne kręcone włosy na żywo, więc pewnie wychodzę na stalkerkę, ale jeszcze mi się nie zdarzyło macać ![]() Moje włosy chyba zbuntowały się po tygodniu wysuszania fryzjerskim stafem i po nocnym olejowaniu, myciu Bingaczem, TBS i Alterce z Granatem, pokazały się z dobrej strony ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.