![]() |
#1861 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013, część XX !
Wpadam na szybko w przerwie pomiedzy wieszaniem jednej a drugiej firanki
![]() ![]() KUBUSIU, zdróweczka usmiechu i jak najczesciej zaskakuj mamusie ![]() FEWCIU, zdrowia dla Blaneczki ![]() Resztą odpisów zajme sie jutro w pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1862 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1863 |
Zakorzenienie
|
Cześć.
Ja za dnia u t. bo mama uskutecznia sprzątania wielkie a z Ami się rzekomo nie da ![]() Tż urzęduje na górze, skręcili szafki kuchenne, już wiem, że grobowo nie będzie, białe szafki ładnie przełamują fiolet ![]() I ogólnie coraz więcej widać. Nadal martwię się szafą, że będzie z pupy ![]() Jutro przywiozą płytę indukcyjną i blat do aneksu, będzie też pan elektryk podłączać płytę i przykręcać gniazdka ( bo nie wiem czy wiecie, ale my wszystko od zera, włącznie z prądem więc póki co wiszą kable ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1864 |
Konto usunięte
|
Kubulesławie! najlepsze życzenia urodzinowe!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1865 | ||
Zakorzenienie
|
hej!
dziekujemy za wszytkie zyczenia!!!! ![]() Kuba dzis oczywiscie nie spal w dzien a na noc poszedl dopiero przed 22. szok! no ale tyle dzis mial wrazen wiec i nie dziwota ![]() wszystko sie udalo, dziecie z prezentow mega zadowolone. szal na traktorek ze zdjecia (od t.ów) i na mate wodna ![]() ![]() a najlepsze, pytam sie go dzis rano (po raz pierwszy) - co bedziemy dzis spiewac na twoich urodzinach? Sto...? -koski ![]() ![]() ![]() Cytat:
nawijko - super wlosy! Badzia - helol! wesolych swiat!!!! Cytat:
jak minal dzien? lepiej troszke? lady - super salon! ślicznie macie! ps. widze ze kota nas podczytuje! ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1866 |
Lurker ;)
|
Pstryczku a czemu jakas pani na fb twierdzi, ze Kubulo to jej ziec
![]() ![]() ![]()
#1867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to sprawka obrotnej mamusi! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1868 |
Zakorzenienie
|
Kubusiu kochany WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!!
#1869 |
Zakorzenienie
|
PSTRYCZKU
![]() Super, ze taki udany dzien za Wami! Rano myslalamm ze Kuba taaaki chory, a tu w dzien zadnego kichania, kaszlu, itp. Kaszlal tylko w czasie drzemki i rano troszke przez sen - nie wiem co to :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1870 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale pieknie macie ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1871 |
Zakorzenienie
|
Jestem padnięta. Jeszcze dziś sprzatałam i robiliśmy zakupy bo pon i wt pracujemy oboje od rana do wieczora :/
---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Dobranoc ![]()
#1872 |
Zakorzenienie
|
Hej kochane
![]() Kubusiu-samych radosnych i kolorowych dni dla Ciebie ![]() Dopiero się odgrzebałam z robotą-musiałam wykorzystać że mąż w domu i mały miał kogo męczyć ![]() Pozdejmowałam dziś wszystkie firany i zasłony w domu,poprałam,powieszałam nowe, w międzyczasie zrobiłam naleśniki,później obiad,puściłam jeszcze dwie pralki z ciuchami,pofarbowałam mamie włosy i baterie mi siadły ![]() ![]() Miałam jeszcze w planach popakować prezenty bo robię to już od kilku dni ale nie mam już kompletnie sił. Może jutro się uda. Spadam odpoczywać bo jutro kolejny ciężki dzień. Dobrej nocy dziewczęta.
#1873 |
Wtajemniczenie
|
Solenizantowi wczorajszemu buziaki !
![]() Hope- świetnie wyglądasz ! Fewciu- podasz przepis na blok? ![]() Wróciłam niedawno z wawy, z uczelni....na biało :miałam prezentacje dziś,musiałam wziąć tabletki bo miałam atak paniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1874 |
Zakorzenienie
|
Czesc!
lenova ![]() Julku! Przede wszystkim zdrowia i zadziw swoich rodzicow rozwojem w tym roku! szaja, debrah wybiegam pytaniem w przyszlosc, ale bardzo mi zalezy na Waszych odpowiedziach: co powinien potrafic i czego mozna oczekiwac i wymagac od 2,5 (max niespelna 3) latka? Pomozcie dziewczyny, bo juz sie zaczynam stresowac kwestia przedszkola... |
![]() ![]() |
![]() |
#1875 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1876 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny Blanuś ma dzisiaj straszny dzień
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tutejszych przedszkolach jest egzamin i pytania jak dla mnie troche na wyrost. Zostal nam rok do egz i trzeba go bedzie dobrze wykorzystac, ale z drugiej strony chce, zeby Yae sie bawila a nie "zakuwala" od malenkiego |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1878 |
Zakorzenienie
|
JULKU, wszystkiego najlepszego, zdrowia!
![]() Dzizaz, jaki dzien z dooopy.... Młode nie spało w nocy, wiercił sie, wybudzalco kwadrans, az wreszcie po 1 obudził sie całkowicie i sie bujalismy 2 godziny.... Oczy mi same lecą.... i jeszcze leje, klimat mamy tak bożonarodzeniowy, ze tylko sie cieszyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1879 |
Zakorzenienie
|
Cześć
Ja właśnie jadę do pracy i bede w domu dopiero o 20.30 :/ Jutro za to na 6 do 17 :/ chce juz święta!
#1880 |
Konto usunięte
|
Meneq, Debrah - napiszę, co u Agatki było wymagane i czego w ciągu roku panie wymagały, nad czym zalecały pracę:
- dziecko odpieluchowane (tu w ogóle dyskusji nie ma), bez smoczka, komunikatywne (czyli jeśli jest zdrowe dziecko, to powinno porozumiewać się w podstawowym zakresie, przy czym słowa jak najbardziej dziecięce mogą być - częściowo samodzielne - potrafi trzymać łyżkę/widelec i posłużyć się tym, pije z kubka samodzielnie, potrafi zapiąć buty (zalecenie zapinanych na rzep czy zatrzask, nie wiązane), potrafi umyć zęby (bo myją po posilkach), ręce, wytrzeć je, samo idzie sikać, przy kupie przez pierwsze miesiące panie mogą pomóc, ale ćwiczymy samodzielność A teraz to, co przeciętny 3latek powinien potrafić (albo inaczej: bez problemu jest w stanie opanować, jeśli tylko mu się to umożliwi - podkreślam, bo w rodzinie mam prawie 3latka który z tych rzeczy nic, a rodzice... też nic i w zadzie to mają): - zna kolory podstawowe (nie musi znać srebrnego czy seledynowego ![]() - nazywa przedmioty w swoim otoczeniu, wie, że lampa świeci a pralka pierze... - nazywa zwierzęta - typu pies, kot, kura, świnia, krowa itd., słoń, zebra itd. Nikt nie każe mrówkojada nazwać ![]() - wie, jak posługiwać się kredkami, pędzlem, nożyczkami (i znów - nie musi doskonale, ale wie, jak się nożyczki trzyma, jak ten ruch wykonać, daje po swojemu radę po linii prostej), rysuje głowonogi, koło, koloruje w podstawowym stopniu (najpewniej wyjeżdżając za linię) - przelicza do 5 (to w przedszkolu w trakcie roku wyszło, ale były dzieci, które nie opanowały - i nie wierzę, że normalne dziecko ma z tym problem, to się idzie na spacer i auta liczy i nazywa kolory, liczy się kroki, schody, kwiatki - cokolwiek) - wykonuje 2-3 stopniowe polecenia (weź lalkę, idź do pokoju i połóż na stole) - skupia się przez kilkanaście minut (i tyle też trwają zajęcia edukacyjne u 3latków) - trening ubioru - zakłada skarpetki, bluzkę, spodnie, może mieć problem z założeniem rajstop czy kurtki (czegoś rozpinanego), ale ćwiczymy, ćwiczymy ![]() - utoczy z plasteliny kulkę czy walec, potrafi nawlekać na sznurek coś z dużym otworem (duże korale, makaron) - wieżę z klocków (zwykłych, ustawianych, nie doczepianych) buduje, 8-10 klocków to jest, puzzle układa 15-30 elementowe (jak widać po wątku, tu mamy rozstrzal już teraz ![]() - wykazuje zainteresowanie innymi dziećmi i chęć wspólnej zabawy, przy czym ukierunkowana, samodzielnie zainicjowana zabawa (chodź, pobawimy się w dom, ja jestem mama a ty dziecko) pojawia się po 3rż z reguły - wcześniej są to zabawy wspólne klockami, w kółeczku i tak dalej ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Meneq, a jakie pytania, podasz? |
![]() ![]() |
![]() |
#1881 |
Wtajemniczenie
|
wiecie co?
wczoraj oddałam Ani smoczka. I CZUJĘ, że zrobiłam dobrze. Ona nie była na odmoczkowanie gotowa, czekałam 3 (!) tygodnie, ale widziałam jak się męczyła, jak jej tego brakowało, jak pojawiły nam się problemy z zasypianiem, ssanie własnej wargi (!), paluszka albo kocyka... To nie był ten czas. Trochę mnie męczą te jej zęby, ale uważam że na jej etapie rozwojowym to po prostu jest jej potrzebne. I wiecie co jeszcze? O dziwo! Moaj teściowa pochwaliła moje zachowanie! Nie, że to nie wychowawcze, tylko że to dobrze że tak patrzę na potrzeby Anusi. Miło mi się zrobiło.
![]() |
#1882 |
Konto usunięte
|
Ja chcę zabrać w 1 dzień świąt - czwartek, pt, sb, nd będzie w domu, zobaczymy. Agatce odcięłam końcówkę i ona go nie chciała wtedy, 2 dni marudzenia i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1883 |
Zakorzenienie
|
Poza tym, co wymienilas, np. Czy potrafi plukac gardlo? Czy zdjete ubranie potrafi zlozyc? Ma znac cyfry 1-10, ksztalty (np rozroznic prostokat od kwadratu) i bezposrednio skierowane do dziecka, np. Dlaczego ostatnio gniewal sie na niego tata/mama? Co zrobic, kiedy sie zgubi? Moglabym przytaczac i przytaczac. Yae mialaby to opanowac do wieku 2,5 lat?!
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1884 |
Zakorzenienie
|
Ewa dziecko musi być gotowe. My zabraliśmy smoczek kiedy widzieliśmy że Mała nim się tylko bawi wieczorem, drugi sama wyrzuciła. Jesteśmy bez niego jakiś miesiąc, może dłużej i mała RAZ się o niego upomniała. Dzisiaj. Ma ewidentnie ciężki dzień. Także ten moment i u Was przyjdzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1885 |
Zakorzenienie
|
MENEQ, przeraza mnie to co piszesz..... to trzeba by dziecko po prostu szkolic, tresowac bez mała...
![]() FEWCIU, ucałuj Blanus ![]() EWULKO, skoro to nie był ten czas to dobrze zrobiłas ![]() ![]() ![]() Byłam w kwiaciarni odebrac zamówiony stroik-choinke. Piękna ![]() ![]() ![]() Przy okazji wpadłam do ciucha i mam dla siebie piekne turkusowe szorty, bluzke białą wytłaczaną taką na lato, dzinsowe legginsy a dla młodego dresiki. Za całosc 11 zł ![]() Ale wiecie co? Pandemonium po prostu, przejsc sie nie da chodnikiem, do sklepu nie wejdziesz, na poczcie tłum jakby kase rozdawali....... Jak to dobrze, ze siedze w pracy i mnie to omija ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz juz wiem, dlaczego istnieja szkolki dla dzieci od lat 0!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1888 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() Kubusiu, Juleczku wszystkiego co najlepsze chłopaki! ![]() ![]() fewciu biedna Blaneczka, ucałuj Ją ![]() ![]() Lenova tulę ![]() my zaraz wyjezdzamy do moich Rodziców na całe dwa tygodnie. a 27 przylatuje moja Sis, także będzie mnie mniej ![]()
#1889 |
Lurker ;)
|
Laski, macie sprawdzony przepis na ciasto pierogowe?
#1890 |
Zakorzenienie
|
![]() poczytałam Was, chwilę klapłam na dupie bo Młody śpi uczepiony mnie. Sylwietta nawet mi nie mów o tłumach... Ludzi porąbało dosłownie.. A TZ i tak będzie musiał jeszcze do sklepu jechać jak mi zaraz wyjdzie, czego nie kupiłam ![]() Fewciu ucałuj Blanusię, biedna ![]() Little zdrowia dla Was, jak się czujecie? Nawijko jak Kuba? Cudnie wyglądasz ![]() Meneq szokens ![]() Szaja jak Dorka z mową? U nas stoi w miejscu na przedziale 40-50 słów i to w większości dźwiękonaśladowcze, dziecięce... Ewulko Nikt Cię nie potępi,widocznie Ania nie gotowa ![]() ![]() Misiael udanego pobytu u rodziców ![]() Insolito ładne imię ![]() Lenova tulę mocno, w decyzji nie pomogę.. Sama żałuję moich studiów.. Czuję się tępa po prostu po nich i że zrobiłąm bardziej z rozpędu pod Dominikę niż pod siebie.. Deli ja robię Murzynka do t. (ona sernik i krówkę) a do rodziców Brownie. A bo ja nie mówiłam, że Wigilię mam ostatecznie u t.? ![]() W czwartek wrąbałam w siebie całą butelkę wina. Wygarnęłam wszystko TZtowi. Wszyściutko, łącznie z tym, że zaczynam myśleć o byłym i go z nim porównywać. Obiecał sie poprawic i powiedział że on sobie sprawy nie zdaje często co mówi. Wczoraj wypucował całą kuchnie ![]() Z moją siostrą byli u neurochirurga w Krakowie. Poprzednim razem nie odtworzyła się cała płyta z badania. Tym razem obejrzał całość... DOminika ma nie jedną, a dwie torbiele w tym niedorozwój móżdżku.. I prawdopodobnie ta druga, poprzednio pominięta torbiel powoduje ucisk, który z kolei powoduje ataki epileptyczne.. Ma mieć jeszcze robiony rezonans. Jeśli diagnoza się potwierdzi, to długie leczenie nas czeka. Dawid pięknie załatwia się już na.. nakładkę! Szybko mu to z kopyta poszło! Pampers tylko na drzemkę i na noc! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:31.