Mamusie kwietniowe 2017 - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-08-26, 09:49   #1861
Lilotka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie kwietniowe 2017

Cytat:
Napisane przez moniisia90 Pokaż wiadomość
tu akurat zostawiłabym decyzje każdemu z osobna, ja karmiłam wyłącznie piersią, moja córka nigdy nie akceptowała butelki ale mimo że bardzo często karmiłam to bardzo często miałam przepełnione piersi, w nocy jak córka ładnie spała, jak byliśmy w podróży... pierwsze pół roku to bym must have, ręką nie umiałam odciągać a laktator raz dwa i pozamiatane.
ale fakt, leżaczek-bujaczek lub huśtawka to też must have, zapomniałam

wg mojego lekarza 7 tc bo najważniejsze są tygodnie skończone, ale leci ci 8 tydzień... więc ja bym mówiła że jestem w 8

w ogóle to hej ja się cały czas czuje dobrze, nie mam żadnych zachcianek ani smaków. poprzednio miałam wstręt do kawy sypanej a rozpuszczalną piłam do 3 trymestru bo potem nie miałam ochoty. teraz nic mnie nie odrzuca, kawkę dalej pije, ale rozpuszczalną bo bardziej mi smakuje. ciekawe co tam u mojej fasolki, już w czwartek ją zobaczę to będzie 6+4 myślicie że będzie coś widać?
Będzie już serduszko ❤

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Cytat:
Napisane przez raduska Pokaż wiadomość
Lilotka przyznasz ze sam proces przetwarzania raczej do najzdrowszych nie należy. Wszystko co przetworzone jest gorsze nie ma co sie oszukiwać. Sama piłam taka kawe ale nie oszukiwałam sie ze to samo zdrowie i na równi z kawa z ekspresu ze swiezo mielonych ziaren

Przyznaje. ☺

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 10:27   #1862
Writerka0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nowa92mama92 Pokaż wiadomość
Z tego co ja czytałam i się dowiadywalam to można pić - ograniczyć ilości jak w przypadku kawy ale netto trzeba całkowicie likwidować; )

Pijesz jakieś smakowe yerby? Czy naturalne; )

Zaczęłam od podkradania mężowi Pajarito i mimo iż próbowałam potem najróżniejszych gatunków, smakowych też, Pajarito jest u mnie na pierwszy miejscu. Zwłaszcza pierwsza jest mocna, aż wykręca, ale po mate czuję, że mogę góry przenosić

Cytat:
Napisane przez Lilotka Pokaż wiadomość
Ja odstawiłam ym. Lekarz zasugerował żebym przez pierwsze 3 miesiące nie piła. Ogolnie bezpieczna, maksymalna dawka kofeiny w ciąży to 200-300 mg na dobę. Czyli filiżanka 150 ml czarnej mielonej zalanej wrzątkiem ma koło 75 mg a ta sama filiżanka rozpuszczalej już 115 mg. Do tych 200-300 należy doliczyć inne źródła kofeiny mianowicie kakao, czekolada, herbata, kola, yerba, napoje energetyczne.

To ja w takim razie też poczekam z piciem ym do drugiego trymestru.
Writerka0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 10:28   #1863
nowa92mama92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Writerka0 Pokaż wiadomość
Zaczęłam od podkradania mężowi Pajarito i mimo iż próbowałam potem najróżniejszych gatunków, smakowych też, Pajarito jest u mnie na pierwszy miejscu. Zwłaszcza pierwsza jest mocna, aż wykręca, ale po mate czuję, że mogę góry przenosić

To ja w takim razie też poczekam z piciem ym do drugiego trymestru.
Ja lubię smakowe ym z loyda; ) są słabsze ale bardzo smaczne

11.04.2017 - Mały cud <3
nowa92mama92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 10:32   #1864
Copykat
Zakorzenienie

Mi w ogole ym nie podchodzi, probowalam kiedys bo tz lubi, ale nieeee. Ale za winem mega tesknie

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 10:41   #1865
meniaa94
Wtajemniczenie

Ja za winem też tęsknie ;(
akurat przed ciązą cały barek sobie zapełniłam winami i likierami bo lubie wieczorem wypić ... a raczej lubiłam
Stary 2016-08-26, 10:45   #1866
Copykat
Zakorzenienie

My miesiac temu bylismy na Węgrzech i przywiezlismy mnostwo wina wiec łączę sie w bólu najbardziej bałam sie ze będzie mi palenia brakować ale nawet mnie jakos specjalnie nie ciagnie

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Stary 2016-08-26, 10:50   #1867
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meniaa94 Pokaż wiadomość
akurat przed ciązą cały barek sobie zapełniłam winami i likierami bo lubie wieczorem wypić ... a raczej lubiłam
Ja nie pije alko wogóle. Przed ciąza też nie piłam za czesto. Ogólnie prawie 3 lata nie piłam alko ani kropli. Dla mnie % mogłyby nie istnieć.

Paulina
Stary 2016-08-26, 10:59   #1868
meniaa94
Wtajemniczenie

Lilotka-ja na Islandii mam problem z zaśnięciem często wierce sie w łóżku po 2-3 godziny a najgorzej było jak w nocy było jasno ... po 12:00 słońce zachodziło w nocy a za godzine już wschodziło
wtedy lubiłam wypić lampke wina albo jakiś likier i lepiej mi szło z zaśnięciem

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

No a teraz żeby nie było to też nie pije alko

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Copykat-piłaś kiedys wino migdałowe ? One jest tylko do dostania w Bułgarii w 2 miejscach ... mega polecam !
Nigdy nie piłam lepszego wina ! Szukałam w Polsce wszędzie w te wakacje i nie mogłam znaleźć,tutaj też szukałam i nic ... i na bezcłowym też nie ma
Stary 2016-08-26, 11:14   #1869
Copykat
Zakorzenienie

Menia, nie piłam. Nawet nie wiedzialam ze jest cos takiego

Stary 2016-08-26, 11:22   #1870
Writerka0
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Copykat Pokaż wiadomość
Mi w ogole ym nie podchodzi, probowalam kiedys bo tz lubi, ale nieeee. Ale za winem mega tesknie

Ja też jestem z tych winolubnych, ale nawet jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży, mąż zaproponował mi jednego wieczoru lampkę wina, a ja tylko powąchałam i jakoś zupełnie nie miałam na nie ochoty. Mąż więc wypił dwie lapmki, a ja za parę dni zrobiłam test i zobaczyłam dwie kreski
Cytat:
Napisane przez meniaa94 Pokaż wiadomość
Też mam niezłe zapasy wina, ale wcale mnie do niego nie ciągnie. Kiedyś za to strasznie chciało mi się pić i marzyłam o szklance piwa, no ale pomarzyć sobie mogę
Writerka0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 11:47   #1871
malwiska
Zakorzenienie

Ja jadę teraz do bugarii wiec dać namiary hehhe

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-08-26, 12:09   #1872
raduska
Zakorzenienie

Ja tak jak Lilotka dla mnie alko mógłby nie istnieć.

raduska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 12:18   #1873
malwiska
Zakorzenienie

Uuu to dla mnie piwko to must have choć jak przez poprzednia ciążę zarzekalam się ze jak urodze to tz do szpitala przyniesie mi piwo to jak już urodziłam to nie miałam czasu o tym myśleć.

Stary 2016-08-26, 12:46   #1874
raduska
Zakorzenienie

Piwo pije raz na ruski rok (tzn teraz w ogole nie :p ) ostatni raz na grillu u znajomych wiec w sumie raz w roku;p a tak to wole karmi albo oranżado-piwo Warkę radler hahaha tak wiem ona nawet piwem nie pachnie ale dobrze robiło na laktację !

Stary 2016-08-26, 12:47   #1875
malwiska
Zakorzenienie

Ja na laktacje piłam femaltiker ale wtedy to mi cycki rozsadzalo

Edytowane przez malwiska
Czas edycji: 2016-08-26 o 12:48
malwiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 13:02   #1876
raduska
Zakorzenienie

Femaltiker tak na mnie nie działał jak Warka radler wlasnie

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

A przeciez tu i tu w składzie slod

Stary 2016-08-26, 13:10   #1877
malwiska
Zakorzenienie

Jak.ktoras kiedykolwiek będzie myślała ze nie ma pokarmu to wyoriwadzam was z błędu juz dziś.
Ja jak mała miała 3 tygodnie poszłam na 30 koleżanki przekonana ze ja prawie nie mam pokarmu. Przed wyjściem na imprezę ściągnelam pokarm a o 2 w nocy juz wracałam z przemoczona bluzka ... alkoholu nie piłam ale odstresowalam się i dopiero zobaczyłam ile mam pokarmu.
Jak mała miała ok 3mc to pojechałam na dwu dniowe wesele bez dziecka (zapas mleka w zamrazaloniku) na weselu piłam wino i jadła co chciałam i wtedy pokarm musiałam ściągać co 2h (całą mała butelke) a też jechałam i myślałam że sobie unormowalam karmienie i nic laktatorem pewnie nie odciągne bo w domu ledwo ledwo uzbieralam mleko na czas.mojej nieobecności. Dziecko mi wypija wszystko co 3h a jak tylko dopadłam się do alkoholu i jedzenia to co 2h miałam już tyle.mleka ze groziło powodzią

Stary 2016-08-26, 13:10   #1878
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
Uuu to dla mnie piwko to must have choć jak przez poprzednia ciążę zarzekalam się ze jak urodze to tz do szpitala przyniesie mi piwo to jak już urodziłam to nie miałam czasu o tym myśleć.

A kp?

Paulina
Stary 2016-08-26, 13:58   #1879
patrysia333
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez przezduzeem Pokaż wiadomość
Wy tu o piciu i jedzeniu, a ja dalej wymiotuje po wszystkim co nie jest chlebem z maslem, sucharkiem i wodą
Jestem taka glodna, a wszystko zwracam...
Kawy to w ogole nie wyobrazam sobie pić w takiej sytuacji
Bardzo Ci współczuję, bo przechodziłam to samo i wiem jak to wykańcza. Trzymaj się, może niedługo będzie choć trochę lepiej. U mnie się poprawiło, bo już cokolwiek jem, a to dodaje sił. Mdli mie cały czas, ale wymioty dokuczają już tylko wieczorami.

Do alkoholu mnie wcale nie ciągnie, za piwem nie przepadam, wino lubię, ale w ciąży sam zapach mnie odrzuca.
patrysia333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 14:09   #1880
przezduzeem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patrysia333 Pokaż wiadomość
Bardzo Ci współczuję, bo przechodziłam to samo i wiem jak to wykańcza. Trzymaj się, może niedługo będzie choć trochę lepiej. U mnie się poprawiło, bo już cokolwiek jem, a to dodaje sił. Mdli mie cały czas, ale wymioty dokuczają już tylko wieczorami.

Do alkoholu mnie wcale nie ciągnie, za piwem nie przepadam, wino lubię, ale w ciąży sam zapach mnie odrzuca.
Juz ponad 3tyg mnie meczy... waga leci w dol, juz spadlo mi 3kg, a ze naleze do osob szczuplych to aktualnie wygladam jak szkielet, masakra

A tu wszystkie dziewczyny na watku jak nowo narodzone

przezduzeem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 14:14   #1881
raduska
Zakorzenienie

Przezduzeem wspolczuje Ci bo w poprzedniej ciazy tez tak wciskalam z głowa wiadomo gdzie. Teraz mdlosci mam ale nie wymiotuje chociaz 2 razy było blisko. Za to słabo mi sie czesto robi szczególnie jak z cora jade do sklepu.

Stary 2016-08-26, 14:15   #1882
patrysia333
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez przezduzeem Pokaż wiadomość
Juz ponad 3tyg mnie meczy... waga leci w dol, juz spadlo mi 3kg, a ze naleze do osob szczuplych to aktualnie wygladam jak szkielet, masakra

A tu wszystkie dziewczyny na watku jak nowo narodzone
A rozmawiałaś z lekarzem? Może jednak przydałyby się leki przeciwwymiotne, albo kroplówka?
Też spadłam 3 kg w wagi, aktualnie mam 47 kg, więc podobna sytuacja.
patrysia333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 14:30   #1883
przezduzeem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez patrysia333 Pokaż wiadomość
A rozmawiałaś z lekarzem? Może jednak przydałyby się leki przeciwwymiotne, albo kroplówka?
Też spadłam 3 kg w wagi, aktualnie mam 47 kg, więc podobna sytuacja.
Biore leki, ale one slabo sobie radzą. Tzn na pewno wymiotuje mniej, ale tez i mniej jem przez co jestem strasznie glodna. A jak zaspokoje glod to i tak zwymiotuje wiec wieczne kolo

przezduzeem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 15:28   #1884
justka2209
Rozeznanie

Dziewczyny, a czy badałyście sobie poziom cukru? Ja dostałam takie zalecenie i odebrałam dziś wynik. Tylko 62, a norma jest od 70. To pewnie dlatego ciągle jestem zmęczona i nie mam na nic siły. Macia jakieś pomysły jak do podwyższyć? Herbatę słodzę normalnie, piję słodkie kompoty, jem owoce. Bałam się żeby nie był za duży a tu taka niespodzianka.
justka2209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-08-26, 15:37   #1885
meniaa94
Wtajemniczenie

malwiska-slyszałam że te wino jest tylko w 2 miejscach w Bułgarii ale tak naprawdę nie wiem,byłam tam kilka lat temu.
Swoje wino migdałowe kupiłam w Balchik palace ... to są ogrody jakiejś królowej i tam w tych ogrodach jest sklepik z winami i jak będziesz to spytaj o wino migdałowe i BIERZ OD RAZU KILKA ... RADZĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!
Ja z mamą jak usiadłam to jedną butelke na raz
BIERZ KILKA I MI WYSLESZ :brzyda l:

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

malwiska-ja myślę jeszcze,ze ogólnie możesz gdziekolwiek w Bułgarii spytać o takie wino ale mysle ze najlepsze będzie właśnie tam

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

przezduzeem-a nie możesz jakiegoś innego lekarza sie doradzić ?
albo na pogotowie jechać wieczorem ?
Stary 2016-08-26, 18:55   #1886
Copykat
Zakorzenienie

Ale miałam ciężki dzień w pracy... non stop latałam, dziś ostatni dzień przed urlopem, więc musiałam wszystko domknąć, żeby nie zostawić bałaganu. A jeszcze powinnam posprzątać

Stary 2016-08-26, 19:10   #1887
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
A kp?

co kp? ja karmiłam piersią marzyłam o piwie jak tylko urodzę,przez całą ciąże chodziło za mną piwo dlatego tak gadałam hehe ale jak urodziłam to nagle już mnie tak do piwa nie ciągneło

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Cytat:
Napisane przez justka2209 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy badałyście sobie poziom cukru? Ja dostałam takie zalecenie i odebrałam dziś wynik. Tylko 62, a norma jest od 70. To pewnie dlatego ciągle jestem zmęczona i nie mam na nic siły. Macia jakieś pomysły jak do podwyższyć? Herbatę słodzę normalnie, piję słodkie kompoty, jem owoce. Bałam się żeby nie był za duży a tu taka niespodzianka.
to jest poziom na czczo, 60 jest ok, a po posiłku do 12o po godzinie. Cukru na czczo raczej nie podwyższysz piąc słodką herbatę, po prostu po przebudzeniu zjedz coś.
Zresztą ja mam normę od 60-do 99 (w ciąży do 90) więc wg mnie powinnaś się tylko cieszyć że masz taki niski cukier na czczo
Stary 2016-08-26, 20:08   #1888
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwiska Pokaż wiadomość
co kp? ja karmiłam piersią marzyłam o piwie jak tylko urodzę,przez całą ciąże chodziło za mną piwo dlatego tak gadałam hehe ale jak urodziłam to nagle już mnie tak do piwa nie ciągneło

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

to jest poziom na czczo, 60 jest ok, a po posiłku do 12o po godzinie. Cukru na czczo raczej nie podwyższysz piąc słodką herbatę, po prostu po przebudzeniu zjedz coś.
Zresztą ja mam normę od 60-do 99 (w ciąży do 90) więc wg mnie powinnaś się tylko cieszyć że masz taki niski cukier na czczo
Aha to tylko gadanie. 😁 Ja zrozumiałam, że chciałaś wypić piwo na porodówce.

Paulina
Stary 2016-08-26, 20:31   #1889
Copykat
Zakorzenienie

Mieszkanie posprzątane poszłabym już spać, ale muszę czekać aż się pranie skończy

Stary 2016-08-26, 20:56   #1890
malwiska
Zakorzenienie

Cytat:
Aha to tylko gadanie. 😁 Ja zrozumiałam, że chciałaś wypić piwo na porodówce.

Przed porodem tak.mowilam. żeby tz przyniósł mi piwo do szpitala, ale jak urodziłam to już nie zrealizowałam ani nie wspomniałam o swoim planie hehe

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Copykat Pokaż wiadomość
Mieszkanie posprzątane poszłabym już spać, ale muszę czekać aż się pranie skończy
Szalejesz, moje mieszkanie juz wola tydzień o posprzątanie hehe jutro jedziemy nad morze a w kolejny weekend wylot do bulgarii wiec chyba tz.ogarnie wszystko jak.mnie nie będzie hehe

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości