QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-21, 09:17   #1891
Ingush
Przyczajenie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Hej! Jestem tutaj nowa.

Wczoraj zaczelam brac Q ze wzgledu na niski progesteron ktory teoretycznie powoduje moj okropny tradzik. Zgodzilam sie jedynie na antykoncepcje ze wzgledu na moja cere. Nie moge juz z nia wytrzymac
Prosze piszcie jesli wam Q pomogla na cere poniewaz osobiscie nie wyobrazam sobie jakiegokolwiek pogorszenia.

Pozdrawiam !
Ingush jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 18:08   #1892
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ingush Pokaż wiadomość
Hej! Jestem tutaj nowa.

Wczoraj zaczelam brac Q ze wzgledu na niski progesteron ktory teoretycznie powoduje moj okropny tradzik. Zgodzilam sie jedynie na antykoncepcje ze wzgledu na moja cere. Nie moge juz z nia wytrzymac
Prosze piszcie jesli wam Q pomogla na cere poniewaz osobiscie nie wyobrazam sobie jakiegokolwiek pogorszenia.

Pozdrawiam !
Mam wrażenie, że mi lekko pomogła, albo nic nie zmieniła. Ale na pewno nie pogorszyła
kizdaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 18:31   #1893
olkka16
Rozeznanie

Mnie na początku dosyć solidnie obsypało- i to nie tylko buzia, ale też dekolt i plecy. Zajęło mi może ze 3 miesiące żeby skórę "uspokoić" - oczywiście antybiotykiem niestety. Tylko prawda jest taka, że nie możesz się tym sugerować, bo tego jak Q zadziała na Ciebie przewidzieć się nie da na podstawie reakcji organizmów innych dziewczyn.
Stary 2013-02-21, 20:55   #1894
kizdaM
Wtajemniczenie

Dziewczyny jak to jest z Q ? Wiadomo, że można pominąć 2 ostatnie tabletki, czyli tabletki placebo. A co jeśli zmniejszy się ilość tych jasno żółtych ? tak jak w moim przypadku ? Zgubiłam jedną tabletkę ;/ niezdara ze mnie totalna. Myślę, że to nie powinno mieć wpływu i powinnam być całkowicie zabezpieczona, ale chcę się upewnić. Czy jak pominę tą jedną tabletkę, i dzień wcześniej wezmę pierwszą czerwoną to będę bezpieczna cały czas ?
Stary 2013-03-10, 21:38   #1895
jamajkanamajkach
Raczkowanie

GG do jamajkanamajkach

Cytat:
Napisane przez Ingush Pokaż wiadomość
Hej! Jestem tutaj nowa.

Pozdrawiam !

Hej ,odkąd pmiętam miałam problem z trądzikiem, i odkąd biorę tabletki jest dużo lepiej trądzik nie zniknął całkiem, ale jest ok, czasami pojawia się jakaś pojedyncza krostka/pryszcz
tak samo mniej mialam pryszczy przy Narai i teraz przy Qlairze

jamajkanamajkach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-12, 21:50   #1896
coccinelle33
Przyczajenie

kupno/sprzedaż

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2013-03-12 o 22:15
coccinelle33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 09:03   #1897
quench
Are you talking to me?!

Dziewczyny mam następujące pytanie. Ginekolog zmienił mi tabletki z Qlairy na Harmonet. Czyli z mocniejszych tabletek wielofazowych na słabsze jednofazowe. Qlaire miałam odstawić w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia - u mnie jest to zwykle druga tabletka czerwona (czyli ostatnia tabletka z opakowania która zawiera jakąkolwiek substancję czynną). Wszystko fajnie, tylko co będzie jeśli akurat w tym miesiącu nie wystąpi u mnie zjawisko krwawienia z odstawienia? A nie zawsze takowe mam. Co więc w schemacie Qlairy jest ostatnią aktywną tabletką? Tabletka z jakąkolwiek substancją czynną (czyli ostatnia z 1 mg estradiolu)? Czy może tabletka która ma estradiol i dienogest w składzie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-14, 10:54   #1898
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam następujące pytanie. Ginekolog zmienił mi tabletki z Qlairy na Harmonet. Czyli z mocniejszych tabletek wielofazowych na słabsze jednofazowe. Qlaire miałam odstawić w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia - u mnie jest to zwykle druga tabletka czerwona (czyli ostatnia tabletka z opakowania która zawiera jakąkolwiek substancję czynną). Wszystko fajnie, tylko co będzie jeśli akurat w tym miesiącu nie wystąpi u mnie zjawisko krwawienia z odstawienia? A nie zawsze takowe mam. Co więc w schemacie Qlairy jest ostatnią aktywną tabletką? Tabletka z jakąkolwiek substancją czynną (czyli ostatnia z 1 mg estradiolu)? Czy może tabletka która ma estradiol i dienogest w składzie?
Nie no, aktywną jest ostatnia kolorowa.
A czemu zmieniasz?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 12:04   #1899
kizdaM
Wtajemniczenie

A jak jest w przypadku, gdy zmieniam Qlairę na lek mocniejszy ? tu Daylette ? Po której tabletce Qlairy powinnam przyjąć pierwszą tabletkę Daylette ?
Stary 2013-03-14, 13:41   #1900
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Nie no, aktywną jest ostatnia kolorowa.
A czemu zmieniasz?
Tylko że teoretycznie, krwawienie z odstawienia pojawia się po zaprzestaniu przyjmowania tabletek z substancją aktywną. A ja je mam przyjmując ostatnią tabletkę nie będące placebo.

Qlairę zmieniam bo wywołała u mnie zapalenie skóry. Najpierw było to łojotokowe zapalenie skóry, później się uogólniło. Ginekolog stwierdził, że tabletki mają za dużo estrogenów i trzeba je zmienić. Poza tym nie miałam żadnych skutków ubocznych z wyjątkiem zatrzymywania płynów (minęło po 4 miesiącach). Libido rewelacyjne, zero plamień śródcyklicznych, skąpe krwawienia z odstawienia (albo ich brak), żadnych zmian nastrojów itp. Ale skóra mnie wykańcza
Stary 2013-03-15, 09:39   #1901
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko że teoretycznie, krwawienie z odstawienia pojawia się po zaprzestaniu przyjmowania tabletek z substancją aktywną. A ja je mam przyjmując ostatnią tabletkę nie będące placebo.
Wcześniej napisałaś;
" Qlaire miałam odstawić w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia - u mnie jest to zwykle druga tabletka czerwona (czyli ostatnia tabletka z opakowania która zawiera jakąkolwiek substancję czynną)."
Ja tez mam krawienie przy drugiej czerwonej

Sprawdź jeszcze w ulotce, ale ja bym brała nowe tabletki po ostatniej tabletce aktywnej. Poza tym wiesz, ze z Q różnie moze być z krawieniem i co jesli w ogóle nie wystąpi?

Nie wiem też czy możesz napisać że przechodzisz z mocniejszych na słabsze... ten nowy sładnik który zawiera Q nie jest tym samym co zawiera harmonet , czyli 0,02 mg etynyloestradiolu nie możesz porównywac do nawet tych dwóch pierwszych ciemnożółtych tabletek Q, które zawierają 3 mg estradiolu walerianianu
ale mam nadzieję ze zmiana poprawi Ci wygląd skóry i problemy znikną...

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

Cytat:
Napisane przez kizdaM Pokaż wiadomość
A jak jest w przypadku, gdy zmieniam Qlairę na lek mocniejszy ? tu Daylette ? Po której tabletce Qlairy powinnam przyjąć pierwszą tabletkę Daylette ?
Tak samo

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-15, 18:51   #1902
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Wcześniej napisałaś;
" Qlaire miałam odstawić w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia - u mnie jest to zwykle druga tabletka czerwona (czyli ostatnia tabletka z opakowania która zawiera jakąkolwiek substancję czynną)."
Ja tez mam krawienie przy drugiej czerwonej

Sprawdź jeszcze w ulotce, ale ja bym brała nowe tabletki po ostatniej tabletce aktywnej. Poza tym wiesz, ze z Q różnie moze być z krawieniem i co jesli w ogóle nie wystąpi?

Nie wiem też czy możesz napisać że przechodzisz z mocniejszych na słabsze... ten nowy sładnik który zawiera Q nie jest tym samym co zawiera harmonet , czyli 0,02 mg etynyloestradiolu nie możesz porównywac do nawet tych dwóch pierwszych ciemnożółtych tabletek Q, które zawierają 3 mg estradiolu walerianianu
ale mam nadzieję ze zmiana poprawi Ci wygląd skóry i problemy znikną...

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ----------

Tak samo
Doczytałam się gdzieś, że mam trzy możliwości, albo wziąć po drugiej czerwonej, albo po drugiej białej placebo, albo w dniu wystąpienia krwawienia z odstawienia, i że to ode mnie zależy co wybiorę. U mnie akurat z tymi krwawieniami jest problem, więc opcja trzecia odpada. Także albo po czerwonej albo po placebo.
Czy jednak powinnam pominąć placebo tak jak piszesz ?

---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

No i jeszcze lepiej, teraz się dowiedziałam, żeby w ogóle nie brać ani placebo ani czerwonych tylko od razu po jasnożółtych wziąć Daylette...
Co robić ?
Stary 2013-03-16, 11:16   #1903
Frutti
Zakorzenienie

Uspokoić się i pisać w jednym wątku o tym, a nie w 10
Stary 2013-03-16, 14:00   #1904
quench
Are you talking to me?!

Rozmawiałam z ginekologiem i mam zrobić następująco: nie brać 4 ostatnich tabletek (w tym dwóch czerwonych) i od ostatniej żółtej tabletki zawierającej w składzie walerian estradiolu i dienogest, zacząć przyjmować Harmonet. Same tabletki z estradiolem nie są stricte aktywne, dlatego na nich może wystąpić krwawienie z odstawienia.
Stary 2013-03-16, 14:47   #1905
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozmawiałam z ginekologiem i mam zrobić następująco: nie brać 4 ostatnich tabletek (w tym dwóch czerwonych) i od ostatniej żółtej tabletki zawierającej w składzie walerian estradiolu i dienogest, zacząć przyjmować Harmonet. Same tabletki z estradiolem nie są stricte aktywne, dlatego na nich może wystąpić krwawienie z odstawienia.
To może i ja powinnam tak zrobić ? Nie brać i placebo i czerwonych, tylko od razu po jasnożółtych zacząć Daylette ?

Chyba jednak pominę tylko placebo, a czerwone wezmę, albo postaram się dodzwonić do swojego ginekologa i jeszcze jego zapytam co robić. Boję się, że jak tak namieszam, to jakoś zmniejszy skuteczność tabletek ?

Edytowane przez kizdaM
Czas edycji: 2013-03-16 o 14:53
Stary 2013-03-16, 14:55   #1906
Frutti
Zakorzenienie

Jak przejdziesz z tabletek aktywnych, na aktywne to skuteczność będzie zachowana
Stary 2013-03-16, 15:28   #1907
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Jak przejdziesz z tabletek aktywnych, na aktywne to skuteczność będzie zachowana
Czyli jak pominę placebo i od razu po czerwonych zacznę Daylette, to skuteczność będzie zachowana ?
A jak to w końcu jest z tymi czerwonymi tabletkami ? Że niby w nich nie ma jako takich substancji czynnych ?
Stary 2013-03-16, 15:42   #1908
Frutti
Zakorzenienie

Nie wiem jaki skład mają czerwone w Q., ale jeśli są aktywne, a w przypadku zapomnienia nie trzeba się dodatkowo zabezpieczać, to raczej można od razu tak przejść na Daylette
Stary 2013-03-16, 16:05   #1909
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem jaki skład mają czerwone w Q., ale jeśli są aktywne, a w przypadku zapomnienia nie trzeba się dodatkowo zabezpieczać, to raczej można od razu tak przejść na Daylette
Ok, to dziękuję za pomoc
Wynika z tego, że mogę po czerwonych wziąć od razu Daylette i będę zabezpieczona przez cały czas Dobrze zrozumiałam prawda ?
Czerwone zawierają 1 mg estradiolu
To teraz mam jeszcze jedno pytanie, jakby ktoś mógł mi to wytłumaczyć, bo już nic nie rozumiem
Dlaczego dostałam informację, że najlepiej pominąć i placebo i czerwone, i od razu po ostatniej jasnożółtej przyjąć pierwszą z Daylette, że to jest najpewniejsza opcja ? A skoro powinno się przyjąć pierwszą tabletkę z nowego opakowania po ostatniej tabletce aktywnej z poprzedniego opakowania ? a przecież czerwona jest aktywna...już nic nie rozumiem dość chaotycznie chyba to napisałam, ale mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi ? Bo ciągle dostaję sprzeczne informacje, jedni mówią, że po jasnożółtej a inni że po czerwonej

Edytowane przez kizdaM
Czas edycji: 2013-03-16 o 16:13
Stary 2013-03-16, 16:41   #1910
quench
Are you talking to me?!

Question Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Cytat:
Tylko walerian estradiolu. W przypadku pominięcia nie trzeba się zabezpieczac.

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Cytat:
Stary 2013-03-16, 17:42   #1911
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

niech mnie ktoś zbije, bo ja już nic nie rozumiem mam dwa sprzeczne źródła
W czerwonej jest jeden skladnik, w żółtej są dwa: 2 mg estradiolu walerianianu; i 3 mg dienogestu.
Frutti mówisz by wziąć czerwone i potem od razu Daylette, pomijając placebo.
quench Tobie ginekolog powiedział byś opuściła 2 czerwone i 2 placebo, od razu po jasnożółtych wzięła z nowego opakowania.
Tak samo w innym źródle mówili mi żebym pominęła i czerwone i placebo.

Nie wiem co robić
Stary 2013-03-16, 18:07   #1912
Frutti
Zakorzenienie

Chyba, że tak dzięki za info, o tym tajemniczym składniku czerwonych tabletek
Więc najlepiej będzie, jak skończysz te żółte i zaczniesz Daylette
Stary 2013-03-16, 21:39   #1913
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Chyba, że tak dzięki za info, o tym tajemniczym składniku czerwonych tabletek
Więc najlepiej będzie, jak skończysz te żółte i zaczniesz Daylette
No skoro tak, to po ostatniej jasnożółtej zacznę od razu Daylette dzięki wielkie za pomoc już czuję się pewniej przynajmniej i wiem co robić
Stary 2013-03-20, 07:39   #1914
ninka 828
Raczkowanie

Biorę Q od miesiąca, z uwagi na na baaaaaaaardzo obfite krwawienia. Wrażenia ogólne ok, sporadyczne bóle głowy, krwawienie z odstawienia po 2 czerwonej tabletce, niestety z bólem brzucha, jak przy zwykłej miesiączce. W trakcie zaczęły koszmarnie wypadać mi włosy, ale to zrzucam na karb tego, że 4 m-ce temu urodziłam dzidzię. Innych sensacji nie odnotowałam. Pozostały mi jeszcze 2 opakowania do przyjęcia i chciałabym zakończyć swoją przygodę z tabletkami hormonalnymi. Z uwagi na możliwe skutki uboczne nie jestem ich fanką. Pozdrawiam
ninka 828 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 20:37   #1915
enamour
Zakorzenienie

Cześć. Qlaira to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne w związku z tym, mam pytanie. Okres powinnam mieć na dniach, ginekolog mi powiedział, żebym wzięła tabletkę pierwszego dnia okresu, a jeśli dostanę go np. o 23, kiedy będę spać, albo w ogóle w nocy? Co wtedy zrobić? Pomyślałam, że fajnie by je było brać w godz. 11-12. Czyli, jeśli dostanę okres w nocy, jak będę spać, to nic się nie stanie, jeśli tabletkę wezmę np. o 10 następnego dnia? Bo w sumie, to będzie już drugi dzień okresu..
Stary 2013-03-24, 20:39   #1916
Frutti
Zakorzenienie

Masz wziąć pierwszą tabletkę do 24h od pojawienia się krwawienia, więc spokojnie
Stary 2013-03-24, 20:42   #1917
enamour
Zakorzenienie

Baardzo Ci dziękuję. Nie wiedziałam dokładnie co i jak, a nie miałam kogo zapytać, ale od czego jest wizaż.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-25, 15:21   #1918
enamour
Zakorzenienie

Dostałam dziś @ i za moment wzięłam tabletkę, czyli o 13.40, mogę jutro wziąć kolejną o 12 albo o 13? Ta tabletka działa 24h? I od momentu wzięcia pierwszej jestem już bezpieczna?
Stary 2013-03-28, 09:11   #1919
Effy123
Raczkowanie

Halo wizażanki! Mam pytanie, wczoraj powinnam przyjąć 14 tabletkę.. no ale zapomniałam, i przyjęłam ją 13h później. Dzisiaj już dostałam krwawienia... na ulotce jest napisane, zeby kontynuować stosowanie tabletek ale nie było mowy o krwawieniu, a do swojej Ginki nie moge zadzownić.

Start 62kg!
Effy123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 17:32   #1920
moniczorek
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Effy123 Pokaż wiadomość
Halo wizażanki! Mam pytanie, wczoraj powinnam przyjąć 14 tabletkę.. no ale zapomniałam, i przyjęłam ją 13h później. Dzisiaj już dostałam krwawienia... na ulotce jest napisane, zeby kontynuować stosowanie tabletek ale nie było mowy o krwawieniu, a do swojej Ginki nie moge zadzownić.
Ja tez kiedyś spózniłam sie z tabletka i mialam krwawienie...nawet dość szybko
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości