Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-15, 14:04   #1921
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
j.w.

hm wrzuci³am twaróg na kolacje, bo to ¼ród³o zarówno bia³ka jak i wêglowodanów prostych bo jest to produkt mleczny ry¿ jest równie¿ wêglem prostym ponoæ niewa¿ne czy bia³y czy br±zowy, tyle ¿e br±zowy ma na sobie b³onnikow± otoczkê za to fasola to bardzo dobre wêglowodany z³o¿one. Niemniej jednak masz racjê, to co zaproponowa³as jest lepsze aczkolwiek my¶lê ¿e akurat te moje oko³otreningowe nie s± karygodne. Trenujê na sporym obci±¿eniu wiêc wêgle proste przed te¿ nie zaszkodz±. Wa¿ne ¿e nie ma t³uszczu du¿o w oko³otreningowych

Poa - dziêkujê co do pieczywa to oczywi¶cie staram siê je¶æ pieczywo pe³noziarniste ale jak siê wieczorem nie kupi³o to siê zjada pszenniaka od t¿-ta aczkolwiek staram siê tego unikaæ )) i pocieszy³a¶ ¿e swoboda jest zauwa¿alna, mój mózg ma tendencjê do bycia sier¿antem, wiêc staram siê nie popadaæ w skrajno¶æ ¿eby nei mieæ problemów z psychik±
Stary 2013-11-15, 14:55   #1922
Juno123
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 595
GG do Juno123

Wstawiam swój jad³ospis. Nie wiem czy U czy R .Staram siê je¶æ zdrowo i smacznie nie ograniczaj±c siê, ale mam ma³o czasu na gotowanie i my¶lenie o jedzeniu poniewa¿ mam bardzo pracowity kierunek studiów.

¦niadanie: owsianka:5 ³y¿ek p³atków owsianych, 3 ³y¿ki otrêbów, jab³ko cynamon i kilka ³y¿ek jogurtu naturalnego, kawa z mlekiem.
(jem to na uczelni przez kilka przerw)

Obiad: Sa³atka z kurczakiem i sosem imbirowo-sezamowym (sa³ata pomidory koktajlowe, cebula grzanki, marchewka,ogórek i spora ilo¶æ kurczaka)

Na wzmocnienie : czekolada z orzechami , kawa³ek ciasta

Kolacja: Bu³ka grahamka z jajkiem, serkiem bia³ym + warzywa

No i jest 56 kg/171 tylko 2kg do wagi idealnej

"Ooo Muszu Ty geniuszu"

我爱你 M

Juno123 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 15:15   #1923
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 996

dawno mnie nie by³o, trochê chorujê obecnie, ruchu od d³u¿szego czasu brak

U.

¦niadanie: tosty z 3 kromek grahama z ¿ó³tym serem, wêdlin± drobiow±, czarnymi oliwkami, ketchupem i zio³ami prowansalskimi; kawa z mlekiem.

przek±ska: 2 mandarynki, sok jab³kowo-¿urawinowy 250 ml

Obiad: pier¶ kurczaka gotowana na parze podana ze szpinakiem duszonym z czosnkiem, ry¿ br±zowy, surówka (kapusta pekiñska, pomidory, papryka, oliwa z oliwek, sos balsamiczny).

Podwieczorek: jogurt naturalny z granatem i pra¿onymi p³atkami migda³ów; kawa z mlekiem.

Kolacja: omlet z dwóch jaj (z ³y¿k± m±ki pe³noziarnistej) z tart± cukini± i wêdlin± drobiow±; herbata z cytryn± i miodem lipowym.

Edytowane przez poppy seed
Czas edycji: 2013-11-15 o 15:17
poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 15:21   #1924
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518

Cytat:
Napisane przez Juno123 Poka¿ wiadomo¶æ
Wstawiam swój jad³ospis. Nie wiem czy U czy R .Staram siê je¶æ zdrowo i smacznie nie ograniczaj±c siê, ale mam ma³o czasu na gotowanie i my¶lenie o jedzeniu poniewa¿ mam bardzo pracowity kierunek studiów.

¦niadanie: owsianka:5 ³y¿ek p³atków owsianych, 3 ³y¿ki otrêbów, jab³ko cynamon i kilka ³y¿ek jogurtu naturalnego, kawa z mlekiem.
(jem to na uczelni przez kilka przerw)

Obiad: Sa³atka z kurczakiem i sosem imbirowo-sezamowym (sa³ata pomidory koktajlowe, cebula grzanki, marchewka,ogórek i spora ilo¶æ kurczaka)

Na wzmocnienie : czekolada z orzechami , kawa³ek ciasta

Kolacja: Bu³ka grahamka z jajkiem, serkiem bia³ym + warzywa

Czekolad± i ciastem siê nie wzmocnisz. To puste kalorie s±, chyba o tym wiesz. Zabijesz tylko na ma³± chwilkê g³ód, a ¿adnych innych korzy¶ci z tego nie ma. Oczywi¶cie wiadomo, ¿e wszystko jest dla ludzi, ale skoro rozwa¿asz R, to musisz przestaæ 'wzmacniaæ siê' s³odkim.

W dalszej kwestii niech siê wypowie kto¶ kompetentniejszy ni¿ ja. Ale wed³ug mnie sporo rzeczy tutaj brakuje jeszcze. Z tego, co widzê to na pewno dobrych t³uszczy. I jaki¶ porz±dny obiad by siê przyda³ np. : miêso,, ry¿/kasza i warzywa. Owoców te¿ za ma³o moim zdaniem - jedno jab³ko. Lepiej zamiast s³odyczy zje¶æ jakie¶ owoce w³a¶nie.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2013-11-15 o 15:31
syklamen jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 16:13   #1925
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 639
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
Znowu ca³y dzieñ w biegu i ca³y dzieñ na s³odyczach

U/P*
*rozwa¿am tak± mo¿liwo¶æ, siostra mnie straszy skutkami niedowagi, no i @ nie ma

I(9.30): dro¿d¿ówka z d¿emem
II(11.30): kawa z mlekiem, dwa herbatniki
III(15.00): jogurt 0% s³odzony stewei±
IV(16.30): jogurt z ziarenkami, kawa z mlekiem
V(17.30): jab³ko
VI(19.00): jogurt OSM, 10g otrêbów, ³y¿eczka kakao, herbata ze s³odzikiem

i 0,5l coli zero wpad³o (straszna ochota na s³odkie i zmêczenie - wsta³am o 6.00)

co tu robiæ...
Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Rozwa¿asz przej¶cie na P? Oh, ³askawie rozwa¿asz propozycjê zatroskanej siostry? Oh, ³askawie rozwa¿asz to, co ¿yczliwi ludzie próbuj± Tobie w tym w±tku wbiæ do g³owy? Miesi±czki nie masz, pewnie jeszcze jest Ci z tym wygodnie, co? Ochota na s³odkie pomimo ca³ego dnia wpieprzania jedynie cukru, ciekawe dlaczego? Zmêczenie - ciekawe dlaczego? Co robiæ, ojejku, co robiæ?
Proponujê rozpêdziæ siê najszybciej jak tylko potrafi i z ca³± si³± j*b.n@. æ g³ow± w mur Mo¿e to pomo¿e?
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 16:18   #1926
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Pewnie wystarczy w tekturê ;D
Stary 2013-11-15, 16:23   #1927
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez dezett Poka¿ wiadomo¶æ
Nie, nie jestem trolem. Po prostu zagubi³am sie juz w tym wszystkim. Zapisa³am sie do psychologa (chodze regularnie) i dietetyka, ¿eby uzyskac "kompleksow±" pomoc i w koncu wyj¶c z tych zaburzeñ. Co do psychologa jestem zadowolona, natomiast faktycznie podejscie dietetyczki mnie dziwi i martwi. Ale zrozumcie, poszlam, dostalam "diete od lekarza" wiec zaufa³am. Efekt jest taki, ¿e: chodze glodna, mam spadki energii (te zas³abniêcia) itd. - ale wg niej jest to efekt niestabilnego poziomu cukru we krwi a nie za malej ilosci jedzenia i wlasnie dlatego mam: nie jesc produktów z wysokim IG, nie podjadaæ i nie jesc slodyczy najlepiej w ogole a tym bardziej slodyczy i owoców po 14(!).

Dzieñ w domu. Bezruchowy.

9. Sniadanie:
[ wg. Was jak powinnam zwiêkszyæ t± owsianke?- nie wy¶miewajcie 3-4 orzechów w³oskich bo wlasnie testuje po jakiej ilosci boli mnie ¿o³±dek, a chce jesc cokolowiek z NNKt. Moze dokladac lyzke pestek slonecznika?]

Owsianka: 50g p³atków ( wiecej nie wcisnê ni¿ 5 ³yzek sto³owych),
2 ³yzki stolowe otrab zytnich,
2 ³yzki sto³owe jagód goji (moze dodawac ¶wieze owoce zamiast suszonych? albo dodatkowo albo jesc owoc PO ¶niadaniu?) ,
250ml mleka 2% i gruby plaster twarogu pó³tlustego;
(po tym sniadaniu czuje ciê¿ko¶c na zoladku moze za duzo nabialu?
ale jestem tez oslabiona troche.. tak¿e jako¶ super energii nie doda³o mi to sniadanie.)

herbata zielona.

Obiad:
(pozno wstalam)
zalecone" 150g indyka pieczonego w folii i polany sosem wlasnym czyli wytopionym niby tluszczem, du¿o koperku;
ponad polowa woreczka kaszy gryczanej (nie wiem jak kiedys moglam jesc mniej kaszy..)
broku³ (http://www.ilewazy.pl/porcja-brokula)
du¿y pomidor
³y¿ka stolowa oliwy z oliwek

Podwieczorek:
KAWA.
+ 2 paski czekolady z ca³ymi orzechami laskowymi,
2 kruche babeczki zz budyniem smietankowym (http://www.blikle.pl/index.php?page=...emart&Itemid=4 ) i miseczka borówek.

Kolacja: 3 kromki chleba razowego na zakwasie posmarowane awokado (1/4), tuñczykiem (polowa puszki) lub wêdlin± drobiow± lub tofu [ co wybraæ? ]
+, sa³at±, ogórkiem zielonym i kie³kami lucerny.
po: pokrzywa.

Co¶ zmieniæ? Co¶ dodaæ?
Dla Ciebie te¿ ju¿ nie mam si³y i dziwie siê ¿e dziewczyny jeszcze Ci odpisuj±.

Jeste¶cie wraz z SybilVane niezaprzeczalnie najwiêkszymi trollami tego w±tku, piszecie non stop w kó³ko to samo, pytacie o to samo i pomimo lawiny rad nadal nie wiecie jak je¶æ. Rozkoszujecie siê tym jak ludzie ubolewaj± nad waszym anorektycznym sposobem od¿ywiania czy co? Taki fetysz? Bo ja ju¿ tego nie rozumiem. Mnie jak by kto¶ powiedzia³ jedz normalnie, zwiêksz porcje, nie wa¿ i nie licz wszystkiego, nie bój siê t³ustszych ryb, wpierniczaj warzywa i owoce na kilogramy, przestañ je¶æ same jogurty to NIE PYTA£BYM SIÊ PO 10 RAZY W KÓ£KO CO MAM ROBIÆ!!

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
Pewnie wystarczy w tekturê ;D
no dobra, przy tej wadze faktycznie wystarczy gips-karton...
Stary 2013-11-15, 17:51   #1928
Iwoka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 740

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
No dobra, przy tej wadze faktycznie wystarczy gips-karton...
Bior±c pod uwagê, ¿e kartony zabi³y Hankê Mostowiak to tutaj pewnie wystarczy pude³eczko po zapa³kach...

No przepraszam, ale nie mog³am siê powstrzymaæ. Sama mam problemy z od¿ywianiem i zdajê sobie z tego sprawê, dlatego te¿ nie zamieszczam ju¿ swoich jad³ospisów. Nie chcê budziæ dodatkowych kontrowersji, dlatego wolê czerpaæ jakie¶ inspiracje z porad udzielanych innym dziewczynom. Jednak z drugiej strony jak czytam te ich jad³ospisy to mnie troszkê krew zalewa, bo przy nich te moje wygl±daj± jakbym by³a mega wielkim ob¿arciuchem, a one jeszcze okre¶laj± to jako U/P

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 18:55   #1929
cukierkowa1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 97

jak to wygl±da ?
Dzi¶ 3 jajka dlatego ju¿ nie dodawa³am do nale¶ników
r

9:00 owsianka pieczona z bananem, serkiem naturalnym i jajkiem z ³y¿k± s³onecznika

12:00 bu³ka ma¶lana(co¶ jak cha³ka) z wêdlin± i pomidorem i jajkiem na twardo

14:00 przek±ska jab³ko

15:20 sa³atka z makaronu pe³no. z jajkiem, ogórkami,3 marchewkami+³y¿ka przecieru

18:20 2 nale¶niki bez jajek: z 2 ³y¿ek m±ki i 2 ³y¿ek budyniu+ok 100 ml mleka, nadziane serkiem naturalnym posypane cukrem
cukierkowa1 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 19:04   #1930
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Tak to jest, jak dietetyk ma w g³owie suche regu³ki wkute na uczelni, a nie widzi w ogóle realnych problemów pacjenta... Tak jak powtarzaj± inne dziewczyny w tym w±tku - jad³ospisy od dietetyka mo¿esz traktowaæ jako bazê, ale Tobie potrzeba WIÊCEJ. Zreszt±, sama to czujesz... 2 ³y¿ki otr±b to za du¿o - sypnij jedn±, albo i wcale. Je¶li masz w±tpliwo¶ci, który produkt wybraæ - zjedz oba. Naprawdê POWINNA¦ sobie na to pozwoliæ. To czy zjesz owoc do owsianki, czy pó¼niej - nie jest dla Ciebie wa¿ne. Masz JE¦Æ, du¿o i zdrowo. Zero wyliczania, zero kombinowania. Nie wchod¼ na te strony ilewazy.pl, nie sprawdzaj warto¶ci energetycznej w tabelach. Wpadasz w ten sposób kolejne b³êdne ko³o. Nadal mocno trzymam za Ciebie kciuki!

Psotka87, Erena - pytam o to, czy jest u mnie ok z paru powodów... Przede wszystkim dlatego, ¿e nie pamiêtam, kiedy ostatni raz æwiczy³am. Nie nale¿ê do osób, które ca³y dzieñ siedz± na ty³ku - du¿o chodzê pieszo. Przyzwyczai³am siê do regularnych æwiczeñ, ale teraz inne zajêcia nie pozwala³y mi nawet odpaliæ programu fitness na YT, ale... W sumie cieszy mnie to. Nie chcia³am staæ siê niewolnic± æwiczeñ, a z moj± sk³onno¶ci± do popadania w skrajno¶ci by³o by to ca³kiem mo¿liwe... (a przy tym mog³abym mieæ znów problemy z @, a któr± przecie¿ tak walczy³am). Jem nadal tak samo wiele, jak wtedy, gdy æwiczy³am - ale teraz znów mam wiêkszy wysi³ek umys³owy. Mo¿e powinno niepokoiæ mnie to, ¿e czê¶ciej pijê alkohol, ale... z drugiej strony, jestem na ostatnim roku studiów, rozsmakowuj± siê w genialnych piwach, no i... przez parê lat by³am abstynentk±, bo ba³am siê kalorii z alkoholu. Mo¿e trochê nadrabiam teraz te "suche lata", gdzie moje ¿ycie towarzyskie le¿a³o i kwicza³o, bo by³am taka ortodoksyjna w "zdrowym" od¿ywianiu...
Suma sumarum, cieszy mnie, ¿e jest ok .
Dziêkujê. Za bardzo zaufa³am tej Diet. Chocia¿ "teoretycznie" to ona przyjê³a dla mnie jad³ospis ok 1600 kalorii aby cytuje: przyzwyczaiæ organizm do jedzenia po tej znikomej ilo¶ci, która zjada³am wcze¶niej a po 3 tygodniach czyli w nast tygodniu mam przej¶c na 2 tys, a¿ dojde do 3 tys. Ok, kalorycznie to moze i tyle bêdzie ale jesli ja mam siê "odzywiaæ" i uczyæ je¶æ, sluchaæ w³asnego organizmu, nie ogarniczaæ sie w odpowiadaniu na jego potrzeby (Do czego mam destrukcyjn± sk³onno¶c) - ona wie o moim Ed. - to kiepsko widze nawet te 3 tys....

Przykladowa kolacja na dzisiaj zgodnie z jej zaleceniami: leczo z cukinii,bak³a¿ana i papryki z dodatkiem 2lyzek oliwy z oliwek.

Mam jeszcze pytanie do alkoholu.. Czy mam kompletnie go ograniczyæ? Jaka jest dopuszczalna ilosc w moim przypadku? (wino wytrawne do obiadu/po kolacji lub drink jak wychodze z domu).

Cytat:
Napisane przez Abigal Poka¿ wiadomo¶æ
j.w. Generalnie ten jad³ospis jest beznadziejny i nieod¿ywczy, a Pani± dietetyk polecam zmieniæ, albo wzi±æ sprawy w swoje rêce...
- twaróg zaczê³am dodawac odkad naczyta³am siê na watku owsiankowym, ¿e dziewczyny dodaja i wtedy ona robi sie bardziej
"twarogowa-sernikowa" a dodatkowo "podbijam bia³ko", Diet. zaakceptowa³a to..
- otreby: mam problem z zaparciami od jakiegos czasu i Diet. kazala mi dodawac 4³yzki do ¶niadania MINIMUM. Jedna lyzka wydawala
mi sie rozs±dna..
- goji bardzo mi smakuje, szczegolnie polaczenie wloskie/laskowe + goji. I naczytalam sie o ich odzywczych wlasciwosciach.
Za rodzynkami i daktylanmi nie przepadam w owsiance ew. suszone morele mog± byæ
- owoce w OWSIANCE najbardziej lubilam te sezonowe: maliny, borowki, truskawki a typowo cytrusowe kiwi, pomarancze, grapefruit zawsze
lubilam jesc PO owsiance czy tak moge robic? Diet to wybitnie skrytykowala... A nie wyobrazam sobie wkroic kwasne kiwi do mleka aby byly W OWSIANCE i stanowily jeden posilke

- co do jajek... w owsiance mi nie podchodza kompletnie. A i tak w tygodniu zjadam ok 4 calych jajek.
Zazwyczaj jem na twardo jedno cale jako L a z drugiego bialko,sa to duze jajka wiec nie wiem czy nie przesadzam.

-z mies jem glownie ryby 4x w tygodniu nie tylko te chude jak dorsz, ale rowniez lososia, pstraga i hallibuta.
Zauwazylam ze po porcji wiekszej niz 200g czuje ciezkosc na zoladku jakby on nie trawi³ tej ryby..
porcja wegli (3-4 srednie ziemniaki, pol woreczka kaszy lub ryzu jest ok kiedys jadlam 1 ziemniaka, i mniej niz polowe woreczka kaszy.)
a do obiadu zawsze duuuu¿o warzy z oliwa (³yzka stolowa). akurat z warzywami nie mam problemu i raczej tendencje do zapychania sie...co chyba tez nie jest ok.

- slodkie podwieczorki: babeckzi kruche/ciasta domowe/rogal grahamka z dzemem tak 3-4x w tygodniu ale tez nie wybieramjakis przetworzonych rzeczy
czekolade z calymi orzechami, dodaje owoc zeby to mialo rece i nogi nie chce sobie tez tak odmiawiac slodkiego
moze cha³ka/rogal/grahamka z maslem orzechowym?

-z kolacja mam ZAWSZE problem. Utrwalilam sobie w glowie 2 kromki chleba (max 85g) i nie jestem w stanie przelamac sie do wiekszej ilosci
czyli 120g np.. ostatnio mam faze na jajka, krewetki, tunczyka, chpciaz wedzonego losoia zjadam na kolacje 2-3 razy w tygodniu.
szczegolnie lubie jajka i awokado.. No i przyznaje ze wole smarowac chleb nim lub oliwa (jaka ilosc na kromke?) niz maslem.....

planuje zakupic tez olej lniany.
i jak na obiad mam mieso to nie zawsze chce mi sie tez mieso na kolacje np. na obiad inydk a na kolacje wedlina z indyka.. wtedy zjadam jajka lub tunczyka, cos wedzonego, krewetki,

- zaciekawilas mnie z tym tofu, bardzo polubilam tez wedlina sojowa :/ szkoda

dzieki za odpowiedz.

Cytat:
Dla Ciebie te¿ ju¿ nie mam si³y i dziwie siê ¿e dziewczyny jeszcze Ci odpisuj±.

Jeste¶cie wraz z SybilVane niezaprzeczalnie najwiêkszymi trollami tego w±tku, piszecie non stop w kó³ko to samo, pytacie o to samo i pomimo lawiny rad nadal nie wiecie jak je¶æ. Rozkoszujecie siê tym jak ludzie ubolewaj± nad waszym anorektycznym sposobem od¿ywiania czy co? Taki fetysz? Bo ja ju¿ tego nie rozumiem. Mnie jak by kto¶ powiedzia³ jedz normalnie, zwiêksz porcje, nie wa¿ i nie licz wszystkiego, nie bój siê t³ustszych ryb, wpierniczaj warzywa i owoce na kilogramy, przestañ je¶æ same jogurty to NIE PYTA£BYM SIÊ PO 10 RAZY W KÓ£KO CO MAM ROBIÆ!!
Przperaszam, ale wydaje mi sie, ze jednak Ja zmienilam swoje jadlospisy chociaz troche pod wplywem waszych rad. Jem wieksze obiady, sniadania i kolacje, dodalam tluszcze i mimo wszytsko wydaje mi sie ze moje jedzenie jest bardziej odzywcze niz kolezanki jogurty, jogurty i jogurty............ Chyba tylko Poa pamieta jak malo kiedys jadlam plus duzo cwiczylam......
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 19:06   #1931
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 111

Cukierkowa: Generalnie ¶niadanie jak dla mnie bomba, ale dalej mam trochê w±tpliwo¶ci. Nie wiem jakie porcje. Brakuje mi t³uszczy innych ni¿ z jajek (nawiasem mówi±c - nie bój siê jaj, je¶li nie "siedz±" Ci na ¿o³±dku) i bia³ka innego ni¿ z jajek i nabia³u. I warzyw wydaje mi siê niewiele, w ogóle brakuje ich w kolacji. (chyba ¿e to tylko taki opis, a w praktyce porcje by³y wieksze).

Bia³a bu³a, je¶li nie jest na co dzieñ, tylko dzisiaj wpad³a, ok
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 19:14   #1932
cukierkowa1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Cukierkowa: Generalnie ¶niadanie jak dla mnie bomba, ale dalej mam trochê w±tpliwo¶ci. Nie wiem jakie porcje. Brakuje mi t³uszczy innych ni¿ z jajek (nawiasem mówi±c - nie bój siê jaj, je¶li nie "siedz±" Ci na ¿o³±dku) i bia³ka innego ni¿ z jajek i nabia³u. I warzyw wydaje mi siê niewiele, w ogóle brakuje ich w kolacji. (chyba ¿e to tylko taki opis, a w praktyce porcje by³y wieksze).

Bia³a bu³a, je¶li nie jest na co dzieñ, tylko dzisiaj wpad³a, ok
tak na oko to z 300-400g dzi¶ zjad³am warzyw druga bu³a w tym tyg
dziêki za uwagê
Stary 2013-11-15, 19:14   #1933
dezett
Zadomowienie

Tak wyszlo mi sniadanie. Bez twarogu poltlustego (30g /B 5,6 T 1,4 W1,4 ))
(
Nie wiem tylko czy moje orzechy, ktore dodaje faktycznie waza 15 gram bo te wloskie sa tak podrobione biore je na lyzke stolowa i czasami to jest 10, czasami 12 a czasami 15 i trudno mi oszacowac. Moze zamienic je na laskowe? Wtedy dac te 10 sztuk np.
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytu³u.jpg (31,5 KB, 25 za³adowañ)
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-11-15 o 19:16
Stary 2013-11-15, 19:20   #1934
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cukierkowa1 Poka¿ wiadomo¶æ
tak na oko to z 300-400g dzi¶ zjad³am warzyw druga bu³a w tym tyg
dziêki za uwagê
No to nie za du¿o. Spokojnie mo¿esz je¶æ wiêcej (mówiê o warzywach ). Nie ustosunkowa³a¶ siê do t³uszczy. Nie wpisujesz oliwy do sma¿enia/smarowid³a do chleba itp., czy ich nie u¿ywasz?
Stary 2013-11-15, 19:22   #1935
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

Wczorajsze P

Sniadanie:
3 krommki zbójnickiego
- mas³o/ 2 plastry indyka pieczonego, pomidorek
- ser bia³y pe³not³usty ze ¶mietan± i mas³em na to miodek ok 1 ³y¿ka
- ser lazur b³êkitny 4 plastry
jajecznica z 3 jaj z cebulk± (Jaja wiejskie xl )

2 sniadanie ( no nistety mamo)
-jab³ko
-kefir 400 g z 2 ³y¿eczkami miodu

Obiad
- swoja porcja lasagne z pizza hut + pó³ porcji lasagne mamy bo jest na diecie czyli 1,5 porcji lasagne bolognese

Podwieczorek
- makaron z serem bia³ym, cukrem i mas³em ( 200 g suchego makaronu, 3 ³y¿ki cukry ok 300 g sera bia³ego i ³y¿ka mas³a)

Kolacja
- 2 kromki zbójnickiego
- ser bia³y pe³not³usty z mas³em i ¶ietana na to 1 ³y¿ka miodu
- szynka z pomidorem
jajecznica z 2 xl jaj z dymk±
jab³ko

Dzisiejsze P

Sniadanie
3 kromki chleba ¿ytniego
- ser bia³y pe³not³usty z mas³em i ¶mietan± na to ³y¿ka miodu
- ser lazur 4 plastry
- szynka, cebula, szczypiorek , pomidor
jajecznica z 3 jaj xl z cebulk±
jab³ko

2 sniadanie
kefir 350 g
jab³ko
kawa³ek kulebiaka z nadzieniem kasza peczak, twaróg, ziemniaki, mas³o (sama robi³±m) d³ ok 25 cm i szer 2 cm 1 kawa³ek

Obiad
- 22 pierogi leniwe z 2 ³ykami mas³a i bu³k± tart± oraz cukrem

Podwieczorek
-kawa³ek kulebiaka
- mleko w tubce 150 g z gostynia <3

Kolacja ( bedzie)
- 2 kanapki
- lazur lub cammembert
- szynka z pomidorem
jajecznica z 2 jaj xl z cebulk±
pewnie jab³ko i kefir lub jedno z tych sie zobaczy

A pomy¶leæ ,ze miesiac temu to jeszcze siê ogranica³am przez t± anoreksje hahah ,ale nie powiem jak siê tyje to wygl±da siê ³±dniej ju¿ 7 kg za mn± )))))))))))))))))) i jeszze 6-7 kg przede mn±
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 19:26   #1936
cukierkowa1
Raczkowanie

Cytat:
No to nie za du¿o. Spokojnie mo¿esz je¶æ wiêcej (mówiê o warzywach ). Nie ustosunkowa³a¶ siê do t³uszczy. Nie wpisujesz oliwy do sma¿enia/smarowid³a do chleba itp., czy ich nie u¿ywasz?

W sumie to tylko do bu³ki da³am odrobinê mas³a, a na nale¶nika te¿ z kapkê oleju i w sumie to wszystko.
W³a¶nie planujê kupiæ jak±¶ oliwê bo jeszcze nigdy nie mia³am. No i jakie¶ orzechy bo mam tylko s³onecznik.
Stary 2013-11-15, 19:27   #1937
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
i mimo wszytsko wydaje mi sie ze moje jedzenie jest bardziej odzywcze niz kolezanki jogurty, jogurty i jogurty............ Chyba tylko Poa pamieta jak malo kiedys jadlam plus duzo cwiczylam......
Owszem, od samych jogurtów na pewno s± bardziej od¿ywcze, ale te¿ nic nie zmieniasz i widzê ca³y czas te same owsianki na wodzie z plastrem twarogu, ja³owe warzywa+chude miêso+ja³owa kasza do obiadu, brak drugiego ¶niadania i 2-3 kanapki na kolacjê. Szczerze mówi±c Twoje jad³ospisy by³yby mi za ma³e na redukcjê, a co dopiero na przytycie.

Co to jest za ¶niadanie dla osoby z niedo¿ywieniem?? Czemu nie zjesz np ogromnej jajecznicy z szynk± i pomidorami + kanapki z mas³em i szczypiorkiem+kubek kakao, a owsiankê np na drugie ¶niadanie??
Czemu nadal jesz wy³±cznie chude miêso i ryby, przygotowywane w sposób jaki nadawa³by siê jedynie na ¶cis³± redukcjê? Czemu nie dodasz do tej kaszy jakiej¶ sma¿onej cebulki, ¶mietany i innych warzyw?
Czemu nie jesz zup?
Czemu na podwieczorek zamiast czego¶ po¿ywniejszego albo sporej porcji ciasta zjadasz jedynie 2 ma³e babeczki?
Stoisz w miejscu z mylnym przekonaniem, ¿e je¿eli tu do³o¿ysz jedn± kromkê wiêcej, a tam jednego orzecha to jeste¶ mistrz bo jesz wiêcej ni¿ dietetyczka Ci zaleci³a. A efekt jest taki ¿e go nie ma, bo i tak jesz du¿o za ma³o i nie tylko nie wystarcza ¿eby pokryæ codzienne zapotrzebowanie ale i organizm nie ma te¿ sk±d czerpaæ na wyrobione wcze¶niej niedobory.
Stary 2013-11-15, 19:34   #1938
essero
Raczkowanie

Cytat:
Owszem, od samych jogurtów na pewno s± bardziej od¿ywcze, ale te¿ nic nie zmieniasz i widzê ca³y czas te same owsianki na wodzie z plastrem twarogu, ja³owe warzywa+chude miêso+ja³owa kasza do obiadu, brak drugiego ¶niadania i 2-3 kanapki na kolacjê. Szczerze mówi±c Twoje jad³ospisy by³yby mi za ma³e na redukcjê, a co dopiero na przytycie.

Co to jest za ¶niadanie dla osoby z niedo¿ywieniem?? Czemu nie zjesz np ogromnej jajecznicy z szynk± i pomidorami + kanapki z mas³em i szczypiorkiem+kubek kakao, a owsiankê np na drugie ¶niadanie??
Czemu nadal jesz wy³±cznie chude miêso i ryby, przygotowywane w sposób jaki nadawa³by siê jedynie na ¶cis³± redukcjê? Czemu nie dodasz do tej kaszy jakiej¶ sma¿onej cebulki, ¶mietany i innych warzyw?
Czemu nie jesz zup?
Czemu na podwieczorek zamiast czego¶ po¿ywniejszego albo sporej porcji ciasta zjadasz jedynie 2 ma³e babeczki?
Stoisz w miejscu z mylnym przekonaniem, ¿e je¿eli tu do³o¿ysz jedn± kromkê wiêcej, a tam jednego orzecha to jeste¶ mistrz bo jesz wiêcej ni¿ dietetyczka Ci zaleci³a. A efekt jest taki ¿e go nie ma, bo i tak jesz du¿o za ma³o i nie tylko nie wystarcza ¿eby pokryæ codzienne zapotrzebowanie ale i organizm nie ma te¿ sk±d czerpaæ na wyrobione wcze¶niej niedobory.
Osoba której teraz cytuje dobrze mówi !!!! Sama przez to przechodzi³am i uwie¿cie mi ,¿e im szybciej siê prze³amiecie tym lepiej . Jestescie na P po ed nie przejmujcie sie kcal nie wchodzcie na ilewazy.pl czy inne tabele jedzcie to na co macie ochote Ja np od tygodnia po nawet obfitym obiecie zajadam sie pe³n± du¿a mich± makaronu z srem bia³ym cukrem i mas³em bo mi to poprostu smakuje i korzystam póki '' moge" na takie " objadanie " siê ptzyjemni¶ciami i to mi sprawia przyjemno¶æ Dzisaij tez na spontana sz³am akurat po kukurydze do sa³atki jarzynowej i na ch³odni zobaczy³am ju¿ dawno nie jedzone przezemnie mleko w tubce po anoreksja zniszczy³a mi banie ,ze tego niby nie moge i dzisaj kupi³am dla przzyjemno¶æi I dam wam jedn± radê jak±ja kiedy¶ dosta³am jedz co lubisz dla przyjemno¶ci , nie licz kcal, i nie patrz co jad³as wczeniej jesdz po prostu to na co msz ochote o której chcesz

Sorki za b³êdy ,ale pisze szybko bo siê zdenerwowa³am hahah
Stary 2013-11-15, 19:45   #1939
dezett
Zadomowienie

Cytat:

Czemu nie jesz zup?
owsianki jem na mleku 2%! zawsze daje szklankê!
co do tlustych ryb : losos lub pstrag 2-3x w tygodniu, losos wedzony na kolacje.
co do sniadan: owielbiam owsianki na sniadanie nie umiem jesc rano nic innego. a drugie sniadanie jem wtedy gdy mam dlyzszy dzien a nie wstaje o 10.
kasze polewam zawsze oliwa (lyzeczka), zup nie jadam od lat.. wyjatkiem jest rosol w niedziele. na podwieczorek czesto jem tez jogurt z garscia orzechow i owocem.

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

a pytam o te orzechy/kromki bo juz nie wiem. i tyle.

ile jajek w tygodniu mozna jesc?
poza schemat.

Edytowane przez dezett
Czas edycji: 2013-11-15 o 19:47
Stary 2013-11-15, 19:47   #1940
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 432

Cytat:
Napisane przez essero Poka¿ wiadomo¶æ
Osoba której teraz cytuje dobrze mówi !!!! Sama przez to przechodzi³am i uwie¿cie mi ,¿e im szybciej siê prze³amiecie tym lepiej . Jestescie na P po ed nie przejmujcie sie kcal nie wchodzcie na ilewazy.pl czy inne tabele jedzcie to na co macie ochote Ja np od tygodnia po nawet obfitym obiecie zajadam sie pe³n± du¿a mich± makaronu z srem bia³ym cukrem i mas³em bo mi to poprostu smakuje i korzystam póki '' moge" na takie " objadanie " siê ptzyjemni¶ciami i to mi sprawia przyjemno¶æ Dzisaij tez na spontana sz³am akurat po kukurydze do sa³atki jarzynowej i na ch³odni zobaczy³am ju¿ dawno nie jedzone przezemnie mleko w tubce po anoreksja zniszczy³a mi banie ,ze tego niby nie moge i dzisaj kupi³am dla przzyjemno¶æi I dam wam jedn± radê jak±ja kiedy¶ dosta³am jedz co lubisz dla przyjemno¶ci , nie licz kcal, i nie patrz co jad³as wczeniej jesdz po prostu to na co msz ochote o której chcesz

Sorki za b³êdy ,ale pisze szybko bo siê zdenerwowa³am hahah
Super ze to zrozumia³a¶

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 19:50   #1941
Erena
Zadomowienie

Ervisha - przyda³ siê przepis na koftê czy zrobi³a¶ inaczej, po swojemu?
Stary 2013-11-15, 19:52   #1942
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ervisha - przyda³ siê przepis na koftê czy zrobi³a¶ inaczej, po swojemu?
jeszcze nie robi³am po podzia³am przepis

Stary 2013-11-15, 19:57   #1943
Erena
Zadomowienie

Wrzuci³am link kilka stron temu jak co¶
Stary 2013-11-15, 20:02   #1944
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Wrzuci³am link kilka stron temu jak co¶
Ju¿ szukam

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Pewnie zrobiê po niedzieli po na razie go³±bków wege narobi³am ;D

Stary 2013-11-15, 20:12   #1945
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:
co do tlustych ryb : losos lub pstrag 2-3x w tygodniu, losos wedzony na kolacje.
co do sniadan: owielbiam owsianki na sniadanie nie umiem jesc rano nic innego. a drugie sniadanie jem wtedy gdy mam dlyzszy dzien a nie wstaje o 10.
kasze polewam zawsze oliwa (lyzeczka), zup nie jadam od lat.. wyjatkiem jest rosol w niedziele. na podwieczorek czesto jem tez jogurt z garscia orzechow i owocem.

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Czemu 2% a nie 3,2? Kaszê to ja na R polewam dwoma ³y¿eczkami oleju. I tak, jogurt to faktycznie lepsza opcja na podwieczorek na P ni¿ kawa³ ciasta...

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 20:15   #1946
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:

ok pomyli³em siê, bo my¶la³em ¿e na wodzie bo ostatnio taka moda tutaj panuje
ok,ooo ³oso¶ nie zauwa¿y³em - ok, ale czy Ty rozumiesz ¿e to wszystko nadal jest ma³o? Co to jest ³y¿eczka oliwy do kaszy? Ja lejê prosto z butelki i nawet nie wiem ile, na pewno wiêcej. Do tego lubiê dodaæ cebulkê, paprykê, albo marchew kiszonego ogórka i koperek. Sama kasza i ³y¿eczka oliwy to ja³owo nawet jak na redukcjê. Ty daj sobie mas³o, warzywa a nawet ¶mietanê/jogurt grecki.
Ale oczywi¶cie nie sam± kasz± cz³owiek ¿yje. Nie jesz drugich ¶niadañ bo to, nie jesz zup bo tamto. Ale wiesz ¿e powinna¶ je¶æ? NIE MA WYT£UMACZENIA, szukasz ich na si³ê bo tak naprawdê nie chcesz przytyæ. To siedzi g³êboko w Tobie.
Po co tak liczysz te porcje? Kto wa¿y broku³a???!!!!!! Bo na pewno nie ja. Kupujê jak najwiêkszego i choæbym siê mia³ skichaæ gotujê i zu¿ywam go ca³ego (a przy tym innych warzyw te¿ nie brakuje o np jutro bêdzie taki obiad - makaron, broku³, papryki, pomidory, dymka ze szczypiorem, jajka, ryba...) bo na drugi dzieñ to ju¿ zwiêdnie.

I ci±gle zastanawiasz siê ile czego mo¿na. U¶wiadom sobie ¿e w Twoim wypadku uniwersalne zalecenia siê nie sprawdz±. Nikt tak naprawdê nie wie jakie masz niedobory. Zrób badania, id¼ do lekarza i zacznij je¶æ tak jak potrzebuje tego Twój organizm, a nie tak jak ustali³a WHO dla przeciêtnego cz³owieka, bo na nic Ci siê to nie zda.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-11-15 o 20:16
Stary 2013-11-15, 20:46   #1947
essero
Raczkowanie

Cytat:

Odpowiem Ci tak
Do owsianki jak ju¿ dajesz to mleko 2 % to daj 2 szklanki ja tez jestem na P i daje 2%mleko ,ale do owsianki do 1 szklank± zalewam a¿ wchlonie SZKLANKE OWSIANYCH i potem dolewam drug± Co do jajek to ja jem 5 razy 7 dni to wychodzi 35 jajek w tydzien xd
I nic mi nie jest bo jem 3 rano do 3 kanapek i 2 wieczorem do 2 kanapek lub 3 i jab³ka i kefir Wiem przez co przechodzisz bo tez tk mia³am do owsianki dawa³am szklanke mleka i szklanke wody masakra ,ale powiem Ci im szybciej siê prze³amiesz tym wiêcej sko¿ystaæ bo jak PRZYTYÆ TO NA JEDZONKU KTÓRE LUBIMY
Napewno lubisz mleko z tubki (moze nie teraz po masz ed ),ale wczesniej lubia³as nie odmawiaj go sobie P±czka mo¿esz zjejsc co tylko lubisz Ale oprócz tego jedz zdrowo i te p±czki czy slodycze to jako dodatek ! nie jako posi³ek pamietaj
Stary 2013-11-15, 20:49   #1948
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Ja ostatnio ca³ego rogala ¶wiêtomarci¶nkiego zjad³em (200g) i jako¶ ¿yjê
Stary 2013-11-15, 20:51   #1949
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 563

Cytat:

A ja od siebie dodam, ¿e od swojej dietetyczki dostawa³am 1-2 jaja na dzieñ. Mówi³a, ¿e to optymalna liczba przy urozmaiconej diecie.
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-15, 21:14   #1950
Bibiannaa
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 552

Jedni uwielbiaja jaja,inni twarogi(ja), najwazniejsze to sie przemoc, ja od 4 dni przytylam 2kg ,moze to i jelita,moze to i woda,ale ciesze sie ,ze cos sie ruszy³o. Uwaga postep u mnie, nie cwicze. Stwierdzilam,ze jak osiagne wage 48kg to wtedy zaczne np truchtac godzinke dziennie. Choc nie wiem ile wtedy bede jadla , ile bede mogl spozywac kcal itd.
Bibiannaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:00.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.