|
|
#1921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pm-2018
Cytat:
|
|
#1922 |
|
Zakorzenienie
|
My w tym roku ograniczymy wyjazd wakacyjny, na 3 dniowy wypad
Chodzimy do kina, odpoczywamy itd.. jakieś przyjemności trzeba mieć. Na wesele odkładamy co miesiąc konkretną sumę i tyle
|
|
#1923 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzie jedziecie?
Ja w kwietniu zabieram tz do stolicy a w lipcu chce w góry i do Malborku. Plus w sierpniu mamy wesele w okolicach Bydgoszczy to będziemy musieli dzień wcześniej przyjechać i Toruń chcę zwiedzić. Kupa kasy pójdzie ale nigdy nie jeździłam na wycieczki.---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- No i chce jeszcze do Kowna. Czekam tylko na uruchomienie pociągu Białystok - Kowno bo będzie przejeżdżał przez okolice TŻ to żal nie jechać
|
#1924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas już sytuacja opanowana, ogarnęłam rozmowę z TŻ. Wszystko jest ok, trochę go rozumiem, bo dopadła go stresówka, bo teraz ma dość duże wydatki i przestraszył się, że się nie uda i stąd te schizy, nerwy. Mnie na tą chwilę to przeraża to, że jeżeli chcemy 2018 rok to my na tą chwilę nie mamy żadnej orkiestry, nic, oprócz kamerzysty, którego jesteśmy pewni. Salę w sumie mamy upatrzone, ale jest ich około 4-5. Orkiestry żadnej fajnej nie znamy, my w życiu oboje byliśmy może na 2-3 weselach gdzie wszystkie były gdzieś dalej albo z DJ. |
|
|
|
|
#1925 |
|
Wtajemniczenie
|
Chciałabym oficjalnie dołączyć do groma Pm 2018
![]() W sumie nie mówię jeszcze jaka data dokładnie bo ostateczna decyzja nie zapadła ale rok jest pewny. Niestety przeraża mnie fakty drożejących usług... Od fotografa przez kamerzystę, salę po zespół gdzie w tym ostatnim przypadku różnica między 2015 a 2018 to 1500zł więcej No ale z tym trzeba się pogodzić.Policzyłam wszystko i stwierdzam że 40tys na jednodniowe wesele (ok 100osób) trzeba mieć - liczę już wszystko. Co myślicie o tej kwocie? Nie chcę za bardzo szaleć, wydaje mi sie tak względnie No ale to i tak ciągle kupa kasy Wiadomo, sporo też się wróci ale po co zostać po weselu z niczym, lepiej teraz jak najwięcej odkładać. co do tego...pisałyście o oszczędnościach, też uważam że trzeba pewne rzeczy sobie odpuścić, ale też nie popadając w skrajność. My niestety nie możemy liczyć na rodziców za bardzo, a jeśli już to niewielką pomoc, wiec chcemy sami jak najwięcej uzbierać. Ja już wybijam Tż różne pomysły z głowy, rózne wyjazdy, a przynajmniej skrócenie ich. Ja już wymyśliłam sobie, że szukam drugiej pracy (dorywczej, na 1-2 weekendy w miesiącu) ale już wiem wstępnie w co mogłabym się wkręcić, żeby jednak tej kasy więcej chomikować, bo oficjalnie zaczęliśmy gromadzić fundusze Jednak stwierdzam że trzeba jak najszybciej decydować, wybierać oferty bo już coraz więcej dat na 2018 "się zajmuje"
"Dotąd dwoje, choć jeszcze nie jedno. Odtąd jedno, choć nadal dwoje" Edytowane przez poziomkowa91 Czas edycji: 2016-02-22 o 00:11 |
|
|
|
#1926 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Miło mieć tu kogoś, kto wcześniej od nas przez to przechodził, liczymy na cenne rady! ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Witam się po weekendzie, zmykam popracować!
|
|
|
#1927 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
u nas padła decyzja że nie będzie wesela a skromne przyjęcie szkoda mi kasy na wielką imprezę to wszystko drogie wolimy remont mieszkania itp będę z wami na bieżąco ale nie dziwcie się iż z mojej strony nie będzie wiele inspiracji weselnych
|
|
|
|
#1928 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#1929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już mi lepiej |
|
|
|
|
#1930 |
|
Rozeznanie
|
Masz już jakąś wizję ślubu? Przyjęcia? Będziecie brać ślub kościelny, czy cywilny? (jeśli już pisałaś, to wybacz, ale czasem nie ogarniam wątku )
|
|
#1931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przyjęcie skromne obiad dla najbliższych ![]() co do ślubu mamy dylemat ja bym chciała cywilny TŻ upiera się przy kościelnym |
|
|
|
|
#1932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1933 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny, witam się jako przyszła PM2018
(W momencie zaręczyn miałam być PM2016, ale codzienność zweryfikowała mój zapał )Widzę, że rozmawiacie o terminach u usługodawców. My już mamy zaklepaną salę i zespół - 30.06.2018 Chyba będę jedną z pierwszych PM2018 z terminem
|
|
|
|
#1934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I skąd jesteś?
|
|
|
|
|
#1935 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Przyznam szczerze, że to dopiero początek przygotowań, a ja już jestem zmęczona Dobijają mnie wszelkie terminy, ceny...
|
|
|
#1936 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny, A my teraz odpoczywamy, sala i zespół zalatwiony a z kamerą i fotografem nie musimy się spieszyć bo jest tego pełno, póki co zbieranie pieniążków na wakacje i wesele
|
|
#1937 | |
|
Zakorzenienie
|
TŻ właśnie rozmawiał z rodzicami dzisiaj o weselu, bo jeszcze tak nie rozmawiał w sumie na poważnie. Jesteśmy już pewni, że 2018 rok.
U mnie na pewno lipiec, sierpień odpada, nie chcę typowego lata. Wolałabym czerwiec, wrzesień... wrzesień już trochę jest porezerwowany na salach, kamerzysta, więc będzie raczej czerwiec. ![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
W przyszłym raczej w wakacje się nie uda, chyba, że jakiś krótki wypad.
|
|
|
|
|
#1938 |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie chciałam tak typowo w lato, dlatego wybraliśmy czerwiec 9,10 czerwiec 2018
u Nas połowę za wesele płacą moi rodzice a połowę mój Tż , więc troszkę mniej Nas to ogranicza ale w przyszłym roku już muszą być wakację w Polsce ;p robimy dwudniowe wesele na ok 110 osób ale liczymy , że w 40-45 tys się zmieścimy , najwyżej na czymś oszczędzimy co będzie zbędne ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- My na początku też tak myśleliśmy, o ślubie cywilnym i przyjęciu tak na 50 osób dla najbliższej rodziny , ogólnie ja miałam wizję małego skromnego wesela, a wyszło nam sporo więcej gości niż planowaliśmy
|
|
#1939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo potem tak po 20 czerwca już raczej może być gorąco.
|
|
|
|
|
#1940 |
|
MerDer 4ever
|
Hej
My mamy slub i wesele na ok. 100-140 osób (taki rozstrzał bo dużo przyjezdnych i nie wiem ile ostatecznie przyjedzie), dwudniowe. Chciałabym sie zmieścić w 55 tys ![]() Sale rezerwowałam w kwietniu 2015 na sierpień tego roku |
|
|
|
#1941 |
|
Zakorzenienie
|
Dużo zależy od miejscowości. U mnie to jest tak, że mam miejscowość do 50 000 tys. mieszkańców, a sal dookoła około 5-6. Takie, które my bierzemy pod uwagę to naprawdę 3-4. Na tą chwilę wszędzie są wolne terminy oprócz jednej sali, ale mimo wszystko jedziemy w kwietniu po rozmowie z rodzicami i targach ślubnych rezerwować już.
Tylko najpierw też wstępne rozmowy na salach.
|
|
|
|
#1942 |
|
Zadomowienie
|
Pod koniec stycznia, umowę z zespołem podpisaliśmy dwa tygodnie temu. Teraz rozglądam się za foto (video raczej nie chcemy), ale myślę, że z rezerwacją terminu jeszcze się wstrzymam, bo wielu nie ma nawet kalendarzy na 2018 rok jeszcze.
Aktualnie mieszkam w Warszawie, natomiast ślub będzie 70 km od Warszawy, w stronę Lublina ![]() My liczymy 120-140 osób, ciężko przewidzieć, bo bardzo dużo osób będzie przyjezdnych. Z tego też powodu do kosztów musimy wliczać noclegi.. Mam nadzieję, że zamkniemy się w 55 tys. Pomogą nam znacznie moi rodzice, bo to oni sfinansują praktycznie całość "talerzyków" z mojej strony. Natomiast TŻ za wszystko płaci sam. |
|
|
|
#1943 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1944 |
|
MerDer 4ever
|
Ja jakos tragicznie kosztów nie obniżam ale mam nadzieje ze takie 55-60 tys wystarczy
poprawiny robimy a za samochód tez sporawo płacimy
|
|
|
|
#1946 |
|
Rozeznanie
|
Dlaczego?
![]() My nie robimy z dwóch powodów-finanse i fakt, że jesteśmy w poprawiny padnięci jako goście, a co dopiero jako PM ![]()
|
|
#1947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no tyle że nasze wesele zakonczylo się ok 7:30 rano a msza byla na 15 :P
|
|
|
|
|
#1948 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też nie wyobrażam sobie poprawin
Pomijąc zmęczenie to finansowo mówię stanowcze nie. Chociaż nieraz słyszałam opinie, że na poprawinach było lepiej niż na weselu, no ale w swoim przypadku nie widzę możliwości.Jeszcze nie dawno byłam przekonana że zrobimy skromne przyjęcie po ślubie i tyle, ale jednak wiele osób mnie odwodziło od tego pomysłu, ze to jednak raz w życiu taka chwila i trzeba się bawić Wszystko fajnie tylko czuję takie obawy, ze tyle kasy trzeba mieć Boję się że za dużo trzeba będzie sobie odmawiać żeby osiągnąć cel. Teraz czuję taką presję, że powinniśmy niedługo rezerwować salę, zespół bo za chwilę terminy na ten 2018 się skończą A jakoś nie wydaje mi się że tak się pospieszymy i zmobilizujemy
|
#1949 | |
|
Zadomowienie
|
My robimy, ale tylko takie w formie obiadu dla części rodziny, na sali
Tak jak pisałam, większość jest przyjezdna, więc stwierdziliśmy z rodzicami, że taka forma poprawin będzie ok. Chociaż gdyby to zależało tylko ode mnie to bym pewnie nie robiła ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1950 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam na poprawinach w formie obiadu i ledwo dawalam rady. Teraz w sierpniu z TŻ jedziemy na wystawne wesele i poprawiny będą na pewno bo żałować kasy na to nie będą. W moje urodziny :F
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.

TŻ mnie dobija ciągle. On podchodzi do tego aż tak profesjonalnie, że ręce mi opadają. Ja wiem doskonale, że uzbieranie kasy na wesele to ogromne koszty, ale to co on chce zrobić (zero urlopów, ograniczyć przyjazdy do mnie (bo nie mieszkamy jeszcze razem), jakieś tnięcie kosztów po całości) to jest dla mnie chore totalnie... Nie wiem, może to ja myślę jak księżniczka, ale gdyby tak co druga para robiła to chyba rozstawaliby się po miesiącu. Jak to u Was dziewczyny wygląda? Z kwestiami finansowymi, itd? Też musicie wszystko ograniczać bo ''musimy zrobić wesele i nie możemy nic innego''?... 

Chodzimy do kina, odpoczywamy itd.. jakieś przyjemności trzeba mieć. Na wesele odkładamy co miesiąc konkretną sumę i tyle

No ale z tym trzeba się pogodzić.
Wiadomo, sporo też się wróci ale po co zostać po weselu z niczym, lepiej teraz jak najwięcej odkładać. co do tego...pisałyście o oszczędnościach, też uważam że trzeba pewne rzeczy sobie odpuścić, ale też nie popadając w skrajność. My niestety nie możemy liczyć na rodziców za bardzo, a jeśli już to niewielką pomoc, wiec chcemy sami jak najwięcej uzbierać. Ja już wybijam Tż różne pomysły z głowy, rózne wyjazdy, a przynajmniej skrócenie ich. Ja już wymyśliłam sobie, że szukam drugiej pracy (dorywczej, na 1-2 weekendy w miesiącu) ale już wiem wstępnie w co mogłabym się wkręcić, żeby jednak tej kasy więcej chomikować, bo oficjalnie zaczęliśmy gromadzić fundusze

Będziecie brać ślub kościelny, czy cywilny? (jeśli już pisałaś, to wybacz, ale czasem nie ogarniam wątku
u Nas połowę za wesele płacą moi rodzice a połowę mój Tż , więc troszkę mniej Nas to ogranicza ale w przyszłym roku już muszą być wakację w Polsce ;p robimy dwudniowe wesele na ok 110 osób ale liczymy , że w 40-45 tys się zmieścimy , najwyżej na czymś oszczędzimy co będzie zbędne