![]() |
#1951 |
Zakorzenienie
|
Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy
Ja nie miałam ale kiedyś pamiętam mądre słowa gina - zawsze na początku tabletek trzeba uważać, bo nie wiadomo jak organizm zareaguje.
![]() |
#1952 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Qlairę biorę od października w celach leczniczych (obfite i bolesne miesiączki). Tabletki staram się brać regularnie (w styczniu zdarzyło mi się pominąć jedną) Jak dotąd, żadnych skutków ubocznych, typu plamienia etc. nie było, aż do przedwczoraj. Zaczął mnie pobolewać brzuch jak przy okresie, tylko, rzecz jasna, sporo lżej, no i pojawiły się brązowawe plamienia. Dzisiaj zauważyłam "czystą"czerwoną krew na papierze. Brzuch nadal pobolewa. Wzięłam 11 tabletkę z portfelika. Czy mam powód do niepokoju, czy nawet po ponad 7 miesiącach mogą się przytrafić takie nieoczekiwane plamienia? Kilka dni temu byłam na kontroli u gina i prócz podejrzenia polipa endometrialnego, nie stwierdził nic niepokojącego.
Żyję sobie. Edytowane przez Safia Czas edycji: 2013-05-20 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1953 |
Raczkowanie
|
Safia, a miałaś usg robione? jak stwierdził polipa?
![]() |
#1954 |
Raczkowanie
|
vanesska to właśnie za pomocą usg stwierdził, że to może być polip, ale nie jest do końca pewien. Kazał powtórzyć badanie tuż po zakończeniu krwawienia.
![]() |
#1955 |
Raczkowanie
|
dobrze, bo już myślałam, że po opisaniu Twoich objawów wysnuł taką diagnozę... są tacy lekarze, niestety. zrób w takim razie drugie usg, najlepiej jakoś w pierwszym tygodniu po miesiączce... endometriozę można jednoznacznie stwierdzić tylko za pomocą zabiegu, natomiast samo podejrzenie już daje przesłanki, co do trafnej diagnozy.
![]() |
#1956 |
Raczkowanie
|
Tamto usg miałam robione w 6 dniu po zakończeniu krwawienia, ale lekarz powiedział, że najlepszy obraz sytuacji będzie, gdy przyjdę na badanie maksymalnie w drugim dniu po zakończeniu @. No cóż, pożyjemy, zobaczymy.
W każdym bądź razie, wydaje się być zainteresowany moim problemem i stara się nie diagnozować na wyrost ![]() A czy podczas histeroskopii można stwierdzić endo? Słyszałam o laparoskopii, ale to bardziej inwazyjny zabieg od histero, gdyż wiąże się z rozcinaniem (choć niewielkim) brzucha. Mam nadzieję, że w efekcie nie okaże się to endo ani inne dziadostwo, ale staram się być przygotowana na wszelkie ewentualności, żeby nie być potem niemile zaskoczoną.
Żyję sobie. Edytowane przez Safia Czas edycji: 2013-05-21 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1957 |
Raczkowanie
|
z tego, co się orientuję, a raczej orientuję bardzo, bo mam endo III stopnia, to można to stwierdzić tylko po laparoskopii czy laparotomii... dopiero usunięcie operacyjne ewentualnych ognisk/torbieli endometriozy i oddanie ich do histopatologii, daje jednoznaczną diagnozę.
![]() |
#1958 |
Raczkowanie
|
Qlaire przepisano mi w związku z endometriozą
właśnie zaczęłam 2 opakowanie czuje się ok tylko drugiego dnia miesiączki odczuwałam ból taki że łyknęłam 2 prochy ale później już było ok czy ktoś jeszcze bierze Q przy endometriozie?
![]() |
#1959 |
Podróżniczka
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1960 |
Raczkowanie
|
i ja
![]() |
#1961 |
Raczkowanie
|
a co z waszą endometriozą? zatrzymała się? mnie już tak zdemolowała że nie mam jajników została mi macica (operacja, visanne, 4m-ce przerwy, operacja)
jak się czujecie na Qlairze? i co z bólem? dzięki
![]() |
#1962 |
Raczkowanie
|
ja miałam III stopień i laparoskopię. po operacji ból zniknął. qlaira na początku wprowadziła lekki zamęt, dostałam krwawienia które zatrzymało się dopiero jak gin przepisała mi cycklonaminę... czuję się dobrze. mam nadzieję, że endo nie wróci... planuję ciążę na jesień, więc do tego czasu będę kontynuować qlairę...najważniejsze dla mnie jest to,że ból...a właściwie bóle, bo nie tylko brzuch mnie bolał- zniknęły. jak ręką odjął. cieszę się, że ta operacja naprawdę mi pomogła.
![]() |
#1963 |
Zadomowienie
|
a czy jest tu ktos kto bierze te tabsy i ma inne skutki uboczne oprocz plamien?typu bole konczyn,rozdraznienie,nag la zmiana nastrojow,ospalosc etc.
![]() |
#1964 |
Wtajemniczenie
|
Ja jak brałam Q to też miałam problem z plamieniami, a do tego dochodziły wahania nastorju i ogólne złe samopoczucie.
![]() |
#1965 |
Raczkowanie
|
ja nie miałam skutków ubocznych... jeśli nie liczyć jakiś 5-6 dni w których chodziłam nabuzowana. ale to na samym początku, gdzieś w środku brania I opakowania. żadnych innych typu boleści, nudności, ospałość, czy spadek libido. naszczęście!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1966 |
Are you talking to me?!
|
[QUOTE=wariateczka88;41027 408]a czy jest tu ktos kto bierze te tabsy i ma inne skutki uboczne oprocz plamien?typu bole konczyn,rozdraznienie,nag la zmiana nastrojow,ospalosc etc.[/QUOTE
![]() ![]() Po pół roku brania qlairy dostałam zapalenia skóry. Do tego doszły wahania nastrojów - od euforii po okropna złość na cały świat i ryk bez powodu.
![]() |
#1967 |
Przyczajenie
|
Qlaira- przesuniecie okresu
Witam,
Wkrótce wychodzę za mąż i akurat trudne dni przypada na ten niezwykły dzień w życiu kobiety. Nie chciałabym, aby pewnego rodzaju dyskomfort popsuł mi całą uroczystość.Dlatego chcialabym przesunac termin miesiaczki jak mam to zrobic ? Biore tabletki antykoncepcyjne Qlaira, a niestety w ulotce nie ma nic na ten temat napisane.. Prosze o odpowiedz Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1968 |
Raczkowanie
|
Dot.: Qlaira- przesuniecie okresu
tymi pigułkami nie przesuniesz okresu. one mogą spowodować jego zanik przy długotrwałym stosowaniu- w zależności jak organizm reaguje. ale przesunąć, nie przesuniesz, jak przy innych tabsach, bo te się i tak bierze bez przerwy. ewentualnie możesz nie brać tych 2 placebo i zacząć nowe opakowanie, ale poradź się lekarza.
![]() |
#1969 |
Raczkowanie
|
mi moja pani doktor powiedziała, że aby przesunąć miesiączkę (ale tylko "do przodu", można tylko opóźnić) powinno się wziąć więcej tych żółtych tabletek, z innego opakowania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1970 |
La Moderatoiure
|
Dziewczyny, kiedy mogę się spodziewać pierwszego normalnego okresu po odstawieniu tabletek Qlaira ? Mija mi 32 dzień cyklu, okres z reguły miałam w 30 dniu (bez antykoncepcji hormonalnej), regularny. Tabletki odstawiłam zgodnie z końcem opakowania ponad miesiąc temu. I czekam.
Edytowane przez La Monica Czas edycji: 2013-06-07 o 11:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1971 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1972 |
Raczkowanie
|
regulamin
![]() Edytowane przez Eldo_rado Czas edycji: 2013-06-18 o 12:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1973 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny. Mam problem, biorę Qlairę już bodajże 7 miesiąc i dostałam krwotoku! Duży, bordowy krwotok. Jest mi słabo, mam zawroty głowy i brzuch mnie tak boli że 3 ketonale forte nie pomogły. Pomocy co mam robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jesteś teraz w terminie @?
![]() |
![]() |
#1975 |
Przyczajenie
|
Tabletki biorę regularnie, w tamtym miesiącu dostałam okres tydzień wcześniej i trwał 2 tygodnie, gin stwierdziła że to nie jest powód do niepokoju, teraz dostałam przy 2 czerwonej tabletce czyli w terminie.. początkiem ich zażywania było dobrze, okres trwał nawet po 2 dni i był znikomy a od tamtego miesiąca zalewa mnie tai bordowy krwotok który sie nie kończy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1976 |
Zakorzenienie
|
To ewidentnie musisz zmienić tabletki...
![]() |
#1977 |
Przyczajenie
|
sugerowałam ostatnio zmianę tabletek ale nie poskutkowało, dostałam skierowanie na specjalistyczne USG oraz tabletki Vitacon na receptę które mają niby zmniejszyć krwawienie i poprawić krzepliwość ale jak dotąd to one wcale nie pomagają, miałam już cyclonaminę i inne cuda które tylko pogarszały sprawę a do tego doszła poważna anemia.
Boję się wstać z krzesła, bo jak wstanę to mnie zaleje dosłownie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1978 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
Biegiem do ginekologa. Najlepiej innego.
![]() |
![]() |
#1979 |
Przyczajenie
|
w tamtym miesiącu poszłam podczas okresu ( tego co trwał 2 tygodnie ) i powiedziała że za bardzo panikuję i że to nie powód do niepokoju, dzisiaj dostałam i mam dopiero 1 dzień, pójdę i co? dostanę większy opieprz że panikuję znowu bo dopiero okres się zaczął. Nie chce się kłocić z gin bo i tak znajdzie argument żeby powiedzieć że sie za bardzo przejmuje.. jest najlepsza w moim mieście, do niej są nawet kilkumiesięczne kolejki, wszyscy zadowoleni, wolałabym jej już nie zmieniać tylko jak ją uświadomić że mnie to trochę męczy już?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1980 |
Zakorzenienie
|
Ale chyba widzisz ze jednak nie jest najlepsza?
![]() Idź do innego lekarza...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.