Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: To już V wątek przed nami. A tytuł jego zabrzmi:
Wrześniowo-październikowe zaciążone, są ciągle zbudynione 0 0%
We wszystkich domach kolędowanie, a u nas w Gwiazdę było przytulanie 2 4,08%
Zbudynienie sięga zenitu, a my tu na co dzień pitu pitu 4 8,16%
Kopią już nas małe nóżki, coraz większe nasze brzuszki 28 57,14%
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. V 15 30,61%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-09, 11:10   #1951
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092
Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV

Cytat:
Napisane przez katee86 Pokaż wiadomość
Ja mam zamiar przedstawić mojemu listę wyprawkową bo jakoś lekko do tematu podchodzi ("mamy dużo czasu") i chyba nie zdaje sobie sprawy ile to rzeczy, pieniędzy itp., a doprawdy nie mam zamiaru w 9 mcu wózka i wyprawki kompletować, tylko spokojnie czekać na rozwiązanie.
Moja lista wyprawowa (bez łóżeczka, wózka,wanienki) wyniosła ok. 2 tys. a i tak potem musiałam to i owo dokupić np. butelki.Pewnie przy kp nie byłyby potrzebne,ale za to wkładki laktacyjne i osłonki, eh.Wliczałam też rzeczy dla siebie do porodu.
I nie było tak, że czegoś nie użyłam bo np. nie zdążyłam
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 11:13   #1952
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
My mieliśmy już od kilki lat ustalone że jak dziewczynka to Nataliamam nadzieje że nie będzie to bardzo popularne imię ponieważ nie chciałabym sytuacji którą miałam w podstawówce gdzie w mojej klasie było 7 dziewczyn imieniu Kasia.
Z chłopakiem mój mąż ma problem bo nic mu się nie podoba a mi podoba się Michał lub Łukasz , Misio
Dogadałabyś się z moim mężem - na Natalkę się zaparł, chociaż mi się to imię bardzo źle kojarzy i raczej bym swojego dziecia nie chciała tak nazwać - chociaż obiektywnie, Natalia bardzo ładnie brzmi
Michał, Misio... w ogóle męskie na M

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Ja bym na twoim miejscu nic nie stosowała- większość kosmetyków jest odradzane przez ginekologów i dermatologów.
Kosmetyki "gotowe" rzeczywiście niekoniecznie, ale moze by tak z naturalnymi pokombinować? Maseczki, oleje? Mi na twarz bardzo fajnie działa olej tamanu i olejek herbaciany - niestety na syfki na plecach i dekolcie już nie

Cytat:
Odnoście snów
dziś śniło mi się że urządzamy pokój na różowo dla Maleństwa, może to znak że będzie dziewczynka wizytę mam dopiero 26 kwietnia , a do usg połówkowego jeszcze trochę , dziś aktualnie skończyliśmy 14 tydzień
Heh, nie wiem dlaczego, ale od początku ciąży też mam przeświadczenie, że będzie dziewczynka, nawet na weselu mówiłam o dzieciu ona
Do połówkowego jeszcze 4 tygodnie... ciekawe czy się zdziwię

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 11:13   #1953
papalinka83
Zakorzenienie

Cytat:
Odnoście snów
dziś śniło mi się że urządzamy pokój na różowo dla Maleństwa, może to znak że będzie dziewczynka wizytę mam dopiero 26 kwietnia , a do usg połówkowego jeszcze trochę , dziś aktualnie skończyliśmy 14 tydzień
To ja się też pochwalę, że właśnie skończyłąm 16

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 11:14   #1954
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym na twoim miejscu nic nie stosowała- większość kosmetyków jest odradzane przez ginekologów i dermatologów. Co więcej nawet podczas karmienia nic nie wypisują ( przynajmniej Ci u których ja byłam). Chyba już taki nasz urok w ciąży. Może zwyczajnie organizm oczyszcza się właśnie tak i wyrzuca toksyny? Ja też mam różne niespodzianki, no trudno
W poprzedniej ciązy miałam jakieś czerwone plamki na całych plecach i też mówili, że normalne
to krem bez recepty i ma skład jak poniżej chyba niejest jakiś mocny??

Skład:
- ekstrakt z nagietka (Calendula officinalis), ekstrakt z rumianku (Chamomilla recutita), olejek z drzewa herbacianego (Tea Tree oil), witamina A, tlenek cynku Substancje pomocnicze: woda, allantoina, alkohol cetylostearylowy, glikol propylenowy, cremophor, konserwant.

ja mam plamki na całych polikach i czole do tego wykwity ropne- maskara on sciąga i hamuje to cholerne sebum
Stary 2013-04-09, 11:16   #1955
t_89
Zakorzenienie

Pogoda jest wrecz cudowna znowu pada snieg z deszczem ;/ az mi sie nie chce na busa isc bo pozniej tz ma mnie z pracy odebrac i podrzucic na USG wiec musze busem.

Chce ktos cukierka z galaretka?
ja to sie za H chyba zbieram bo zanim doczlapie to mi zejdzie.

No ciekawe czy bedzie chlopak czy dziewczyna mam nadzieje, ze sie nie odkreci tylkiem i bedzie widac zobaczymyyyy az sie nie moge doczekac 15

Edytowane przez t_89
Czas edycji: 2013-04-09 o 11:17
t_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 11:18   #1956
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
A to ja przy okazji zapytam: można używać w ciąży balsamu brązująco- ujędrniającego? (chodzi mi głównie żeby posmarować nogi, i jest to balsam z Lirene- lubię go )
Wiesz gdzieś czytałam tak powierzchownie na ten temat i wydaje mi się, że raczej nie wolno. Niestety nie pamiętam źródła. Ja się właśnie zastanawiam co tu w lecie z szyją zrobić, bo mi się nigdy nie opala i zawsze jest bledsza od twarzy i dekoltu. Zawsze smarowałam się balsamem brązującym a teraz pozostaje mi chyba wyglądać jak zebra. Bo malować pędzlem po szyi jakimś pudrem to nie za bardzo.

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Mamy, mam pytanie laika Czy przyda mi się podgrzewacz Aventu? Widziałam dziś w fajnej cenie w komisie dzieciaczkowym i biję się z myślami czy wrócić i kupić

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
ja już tez właśnie kupiłam podgrzewacz tylko z tommee tippee bo trafiła się super okazja ja wiem że mi się ten podgrzewacz bardzo przyda bo to nie tylko do butelek z mleczkiem jest ale również potem do słoiczków z jedzonkiem wstawiasz tam butelkę i stoi sobie ile trzeba- czasem godzinę, czasem pół nocy- aby dziecko wrzaśnie to masz od razu gotową wodę do wsypania mleczka i w ciągu pół minuty masz flaszkę w buzi dziecka bądź obiadek na zawołanie a że ja kupiłam używany za mniej niż pół ceny nowego, a jest w stanie idealnym bez śladu użytkowania to tym bardziej za taką cenę wzięłam i nie zastanawiałam się
Ja się właśnie też zastanawiam nad kupnem takiego podgrzewacza, fajna sprawa i praktyczny.
Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
niedaj sobie wmówić ciśnienia i tabletek, powinni ci założyć doplera tzn takie urządzonko co co 15 minut mierzy ciśnienie przez 12 czy 24 h a ty w tym czasie masz normalnie funkcjonować chodzić, spać, jeść, pracować dopiero na tej podstawie mogą stwierdzić tym bardziej ze w domu masz normalne..
A to się holter ciśnienia nie nazywa? taki zamawiałam kiedyś dla jednej z Klinik.
Stary 2013-04-09, 11:20   #1957
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez t_89 Pokaż wiadomość
P

No ciekawe czy bedzie chlopak czy dziewczyna mam nadzieje, ze sie nie odkreci tylkiem i bedzie widac zobaczymyyyy az sie nie moge doczekac 15
Życze Ci tego co byś chciała bardziej
Stary 2013-04-09, 11:25   #1958
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Pogoda jest wrecz cudowna znowu pada snieg z deszczem ;/ az mi sie nie chce na busa isc bo pozniej tz ma mnie z pracy odebrac i podrzucic na USG wiec musze busem.

ja to sie za H chyba zbieram bo zanim doczlapie to mi zejdzie.

cukierka z galaretką chętnie, w zamian mam krówkę lub nimm2
super że dziś masz wizytę, trzymam kciuki i niech dzidzia się ujawni

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 11:26   #1959
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
szukam pomysłu jak je zlikwidować... jeżeli poziom hormonów nie, to myślałam, że dieta - odstawilam żółty ser, niejem chipsów, unikam coli, pije dużo wody niegazowanej., deklikanty krem nawilzający i unikanie gromadzenia sebum....

spróbuje jeszcze mojego kremu Acnefan na trądzik, może pomoże...

a co do śmierdzenia to tez tak mam TŻ się śmieje że ja wszytsko wącham a jak bylismy w sklepie to już wogóle była komedia...
W tym Acnefanie jedna rzecz mi się w składzie nie podoba - wit.A, której teoretycznie powinno się unikać w ciąży:
http://parenting.pl/portal/kosmetyki-w-ciazy

tak też mówiła moja ginka odnośnie wit.A....ale jak użyjesz raz na jakiś czas, to się pewnie nic nie stanie; fajnie, że nie ma w nim kwasu salicylowego, a olejek z drzewa herbacianego - który można stosować.

Ewentualnie z antybiotyków to erytromycyna, ale to na receptę.

A trądzik niestety jest efektem ciąży i zmian hormonalnych - u jednych cera pięknieje, u innych brzydnie.
Stary 2013-04-09, 11:26   #1960
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość

A to się holter ciśnienia nie nazywa? taki zamawiałam kiedyś dla jednej z Klinik.
hotler hotler, doppler to na co innego... zbudynienie...

moja kolezanka chodziła z tym hotlerem bo własnie ma akcje biały fartuch wysokie cisnienie, a w domu i w pracy normalne i to badanie to potwierdzilo i niemusi sie szprycować lekami.
Stary 2013-04-09, 11:27   #1961
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
Dzień dobry z rana

Załączam obiecaną fotkę zrobioną przed śniadankiem dziś rano. Początek 17 tygodnia... Rośniemy, a ja czuję się duża
Fajny brzusio i ta sukienka bardzo ładna
Stary 2013-04-09, 11:28   #1962
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Dogadałabyś się z moim mężem - na Natalkę się zaparł, chociaż mi się to imię bardzo źle kojarzy i raczej bym swojego dziecia nie chciała tak nazwać - chociaż obiektywnie, Natalia bardzo ładnie brzmi
Michał, Misio... w ogóle męskie na M

Kosmetyki "gotowe" rzeczywiście niekoniecznie, ale moze by tak z naturalnymi pokombinować? Maseczki, oleje? Mi na twarz bardzo fajnie działa olej tamanu i olejek herbaciany - niestety na syfki na plecach i dekolcie już nie

Heh, nie wiem dlaczego, ale od początku ciąży też mam przeświadczenie, że będzie dziewczynka, nawet na weselu mówiłam o dzieciu ona
Do połówkowego jeszcze 4 tygodnie... ciekawe czy się zdziwię
Imiona męskie na M są cudowne strasznie podoba mi sie też Mateusz ale tak ma na imię mój brat i chrześniak mojego Męża
ja cały czas mam przeświadczenie że będzie chłopczyk więc sen mnie mocno zdziwił , chciałabym już wiedzieć

07-04-2015 Kamiś

Stary 2013-04-09, 11:38   #1963
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Dziewczyny w ostatnią sobotę byłam z mężem u ginekologa, oglądaliśmy malucha i lekarz powiedział, że na 70% dziewczynka . Płeć potwierdzimy jeszcze 26.04 na usg połówkowym.Na razie chodzi nam po głowie imię Amelia.
Stary 2013-04-09, 11:41   #1964
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
to krem bez recepty i ma skład jak poniżej chyba niejest jakiś mocny??

Skład:
- ekstrakt z nagietka (Calendula officinalis), ekstrakt z rumianku (Chamomilla recutita), olejek z drzewa herbacianego (Tea Tree oil), witamina A, tlenek cynku Substancje pomocnicze: woda, allantoina, alkohol cetylostearylowy, glikol propylenowy, cremophor, konserwant.

ja mam plamki na całych polikach i czole do tego wykwity ropne- maskara on sciąga i hamuje to cholerne sebum
Powiem Ci, że wiele składników z pozoru nieszkodliwych normalnie... w ciąży niekoniecznie. Ja wiem, że chcemy być zawsze piękne, ale teraz chyba da się jakoś wytrzymać te kilka miesięcy? Mąż przezyje min 10kg na plusie to i plamy przeżyje ;>

Może faktycznie maseczka drożdżowa czy z owsianki? Niby cytryna też dobrze dziala.

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 11:42   #1965
misia332
Zakorzenienie

Zrobiłam sobie zdjęcie.

butterfly ja robię schabowe.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 9.04.2013 11tc+4d.jpg (31,7 KB, 27 załadowań)

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 11:45   #1966
t_89
Zakorzenienie

Ja przegladam na pampersie imiona
nie wiem nic mi nie wpada w oko
a co sadzicie o imieniu Liliana? albo martynka
podoba mi sie jeszcze Zuzia, lenka

nie wiem co na to tz ale podoba mi sie tez imie liwia

a dla chlopakow sama nie wiem
mikolaj, milosz fajne
ale nie wie co na to tz ehhh

Edytowane przez t_89
Czas edycji: 2013-04-09 o 11:47
Stary 2013-04-09, 11:46   #1967
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Ci, że wiele składników z pozoru nieszkodliwych normalnie... w ciąży niekoniecznie. Ja wiem, że chcemy być zawsze piękne, ale teraz chyba da się jakoś wytrzymać te kilka miesięcy? Mąż przezyje min 10kg na plusie to i plamy przeżyje ;>

Może faktycznie maseczka drożdżowa czy z owsianki? Niby cytryna też dobrze dziala.
bede zapyzialym bejem jak dalej bede miec podejscie ze w ciązy mozna chodzic w czym chce jak się chce z jaka sie chce fryzura z iloma kilogramami iloma syfami, a pozniej bede miec depresje...
Stary 2013-04-09, 11:50   #1968
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Zabieram dzisiaj małą na basen, aż sie boję jak to będzie.Czy powinnam wziąć jakieś kosmetyki i ją wysmarować po?

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Dziewczyny w ostatnią sobotę byłam z mężem u ginekologa, oglądaliśmy malucha i lekarz powiedział, że na 70% dziewczynka . Płeć potwierdzimy jeszcze 26.04 na usg połówkowym.Na razie chodzi nam po głowie imię Amelia.
Super
Stary 2013-04-09, 11:50   #1969
karolson
Zakorzenienie

Cytat:

mikolaj, milosz fajne
Lilianna - moj TŻ ma chrześnice, mi sie Lilianna niepodoba na przyszłośc dla dziecka, bo póki jest Lilką jest ok
Martyna, Zuzanna ok normalne, Lena też ale w rodzinie juz mam jedna i jest jakis wysyp ostatnio,
Mikołaj i Miłek spoko

a co do imion to przegladalam 1 strony wątków gdzie dziewczyny sie rozpakowały, albo zrobią to na dniach i wbrew wszystkiemu malo imion się powtarza i są przeróżne i te prostsze i te bardziej wymyślne

Edytowane przez karolson
Czas edycji: 2013-04-09 o 11:52
karolson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 11:51   #1970
Snow_White1
Wtajemniczenie

Odnośnie samoopalacza - znalazłam w necie taką opinię:
<z broszury opracowanej przez Instytut Matki i Dziecka " nIezwykłe 9 miesięcy"
"Jeśli przyszła mama chce żeby jej skóra wyglądała w tym okresie na opaloną, może stosować samoopalacze. Za bezpieczne uważa się produkty zawierające dihydroksyaceton (DHA)gdyż daje on opaleniznę w wyniku reakcji z aminokwasami skóry, co oznacza że nie przenika do krążenia, ponieważ jest wiązany w skórze. Nie stanowi więc zagrożenia dla ciąży i dziecka, tym barzdziej że DHa jest uważany za związek bezpieczny w stosowaniu.">

Ale może alternatywą są kremy z wyciągiem z orzecha i bursztynu - np. Bielendy. Tam nie ma DHA z tego, co widzę w składzie. Ja taki mam, ładnie barwi skórę i ma przyjemną konsystencję.
Stary 2013-04-09, 11:55   #1971
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:

mikolaj, milosz fajne
Liwia piękne .Lenka to teraz jest chyba co druga dziewczynka, a Martynka to do Marty podobne więc też mi sie nie podoba.No ale oczywiście to Ty decydujesz.Reszta fajne.

---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ----------

A co do plan na skórze to może do dermatologa?
Stary 2013-04-09, 11:55   #1972
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:

mikolaj, milosz fajne
U N as jesli bedzie dziewczynka to wlasnie Liliana.Podoba mi sie jeszcze Stela,Nela,Emilia i Adrianna.Jesli chodzi o meskie to moj maz koniecznie chce Kube-niech mu juz bedzie
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 11:56   #1973
t_89
Zakorzenienie

Tak wszystko pieknie tylko nie wiem jak z TZ bedzie jak bylaby dziewczynka to moglaby byc Liwia bo lena teraz jest oklepane pprzynajmniej u mnie w miescie ale jak sie nie zgodzi bedzie Lena tez mi sie podoba a jak chlopak to Mikolaj EKHM trzeba bedzie przeprowadzic powazna rozmowe
Stary 2013-04-09, 11:57   #1974
Snow_White1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Zrobiłam sobie zdjęcie.

butterfly ja robię schabowe.

Ślicznie

Nigdy w życiu nie robiłam żadnego kotleta ja nie lubię, a mój TŻ - no coż, dostaje od mamy lub teściowej albo na stołówce w pracy. Jakoś daje radę
Stary 2013-04-09, 12:01   #1975
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze Oddam w zamian orzeszki albo rodzynki

Cytat:
Mam w rodzinie Amelkę - czort wcielony, ale jest przy tym taka słodka, ze jej wszystko uchodzi na sucho

Cytat:

mikolaj, milosz fajne
Lilka i Len fajne, Zuzia też, ale jakoś bardzo dużo mam w otoczeniu.
Za to Miłoszy?Miłoszów? niewielu, a to przecież takie piękne imię

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Zabieram dzisiaj małą na basen, aż sie boję jak to będzie.Czy powinnam wziąć jakieś kosmetyki i ją wysmarować po?
Ja bym radziła wziąć - jeśli jej skórę przesuszy, to dobrze byłoby mieć coś na podorędziu

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 12:03   #1976
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Snow_White1 Pokaż wiadomość
Ślicznie

Nigdy w życiu nie robiłam żadnego kotleta ja nie lubię, a mój TŻ - no coż, dostaje od mamy lub teściowej albo na stołówce w pracy. Jakoś daje radę
Kotlety sa pyszne...Och ale mi misia narobilka smaka na schaboszczaka...
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 12:05   #1977
t_89
Zakorzenienie

Ja lece ogarne sie i o 13 wychodze.
Trzymajciue kciuki, jak wroce to napisze co TZ zmajstrowal
Stary 2013-04-09, 12:07   #1978
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez policzanka Pokaż wiadomość
Kotlety sa pyszne...Och ale mi misia narobilka smaka na schaboszczaka...
Którego w końcu nie robię, ponieważ nie mam bułki tartej, a nie chce mi się robić z suchego chleba.

Będą jajka sadzone na szynce parmeńskiej, młode ziemniaczki i mizeria.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-09, 12:08   #1979
ladanseuse14
Zakorzenienie

witam sie po raz drugi, bo znow poszlam spac

bajka nie pamietam dokladnie snu ale Twoja uroda ze zdjecia bardzo utkwila mi w pamieci. aha i w snie bardzo sie lubilysmy

misia serio ?
Stary 2013-04-09, 12:08   #1980
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja lece ogarne sie i o 13 wychodze.
Trzymajciue kciuki, jak wroce to napisze co TZ zmajstrowal

07-04-2015 Kamiś

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości