tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-14, 19:20   #2011
agata2905
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
to jesteśmy dwie!
<przybij piątkę>
pięć!!

Choć przyznam, że niestety skóre na całym ciele mam przesuszoną, a na głowie to już koszmar, a jeszcze nie ma jak tego posmarować :/

Edytowane przez agata2905
Czas edycji: 2009-05-14 o 19:35
agata2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 19:47   #2012
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agata2905 Pokaż wiadomość
Choć przyznam, że niestety skóre na całym ciele mam przesuszoną, a na głowie to już koszmar, a jeszcze nie ma jak tego posmarować :/
a mnie wszystko swędzi chyba od dwóch miesięcy, głównie dekolt i plecy już mnie to wk***a
Stary 2009-05-14, 19:49   #2013
paulina04125
Przyczajenie

Niestety na senność to i ja narzekam. Przy plastrach nie zauważyłam nic takiego. Ogólnie czuje się troszeczkę osłabiona, dzis na przykład zemdlałam ale nie wiem czy to przez tabletki.
paulina04125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 19:51   #2014
klaudynka18
Rozeznanie

Ja również chciałam podzielić się moimi odczuciami odnośnie YAZ-u. Dziś zażyłam 16-stą tabletkę i moje spostrzeżenia są następujące:
-ostatnio zrobiłam się trochę bardziej drażliwa, łatwo mnie wyprowadzić z równowagi, ale tak jak już pisała któraś Wizażanka, nie chcę tego kłaść na karb tabletek, bo po prostu jestem przemęczona i zwyczajnie mam za dużo na głowie, więc najprawdopodobniej to z tego wynika
-na początku miałam bóle głowy, szczególnie wieczorem, ale teraz jest już ok
-plamień nie miałam praktycznie w ogóle(no może poza jednodniowym, ale naprawdę minimalnym i tuż po okresie)
-powiększenia/bólu/drażliwości piersi-brak
-troszkę drętwieją mi nogi(zwłaszcza jak trzymam ,,nogę na nogę", ale przed zażywaniem tabletek było podobnie, tylko, że troszkę rzadziej)
-cera bez zmian
-nieznacznie zwiększył mi się apetyt,ale nie wiem czy ma to coś wspólnego z tabletkami, bo jestem na diecie, więc być może po prostu żołądek broni się przed utratą dalszych kilogramów
-jestem strasznie senna-to chyba najbardziej dokuczliwe działanie niepożądane, jakie mnie dopadło!
Mam nadzieję, że dalej nie pojawią się inne problemy, a @ dostanę zgodnie z wytycznymi-na białych tabletkach placebo

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 20:52   #2015
nstk
Przyczajenie

a co jeśli Yazy i alko? dzis bylam na piwku z koleżanka i zażyłam tabletke a potem wypilam piwko... a jak u Was z tym? jakies wieksze przejmowanie sie, uwazanie? czy po alko obniżone dzialanie tabsów? pozdrawiam
nstk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 21:15   #2016
jelka
Przyczajenie

Witam. Przeczytałam cały wątek, obserwuję go już od dłuższego czasu. Yaz przyjmuję od soboty. Piszecie, że miewacie nudności.. ja też je mam, a wczoraj wystąpiły z zawrotami głowy i zasłabnięciem.. Chciałabym się dowiedzieć jak sobie radzicie z mdłościami ? Tzn, czy pijecie jakieś herbatki, np. mięte itp ?? Bo mi one wyjmują z życia już któryś wieczór z rzędu .... A niedługo sesja i chcę sobie z nimi jakoś poradzić.

Pozdrawiam
jelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 21:20   #2017
klaudynka18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nstk Pokaż wiadomość
a co jeśli Yazy i alko? dzis bylam na piwku z koleżanka i zażyłam tabletke a potem wypilam piwko... a jak u Was z tym? jakies wieksze przejmowanie sie, uwazanie? czy po alko obniżone dzialanie tabsów? pozdrawiam
Przeszukaj wątek, ta kwestia już była wielokrotnie poruszana

klaudynka18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-14, 22:41   #2018
7martina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jelka Pokaż wiadomość
Witam. Przeczytałam cały wątek, obserwuję go już od dłuższego czasu. Yaz przyjmuję od soboty. Piszecie, że miewacie nudności.. ja też je mam, a wczoraj wystąpiły z zawrotami głowy i zasłabnięciem.. Chciałabym się dowiedzieć jak sobie radzicie z mdłościami ? Tzn, czy pijecie jakieś herbatki, np. mięte itp ?? Bo mi one wyjmują z życia już któryś wieczór z rzędu .... A niedługo sesja i chcę sobie z nimi jakoś poradzić.

Pozdrawiam
Mozesz brać typowe leki na chorobę lokomocyjną, np. aviomarin (tylko ze powoduje sennosc) lub cocculine (nie powoduje sennosci ale jest slabszy) itd.
Zapytaj w aptece i pamietaj zeby powiedziec ze bierzesz tabletki anty
7martina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-14, 23:45   #2019
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:

Pozdrawiam
A kiedy bierzesz tabletki? Może bierz tuż przed zaśnieciem?
Wtedy powinnaś przespać skutki uboczne

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 00:44   #2020
jelka
Przyczajenie

Biorę o 22... ale z nauką czasem długo w nocy siedzę....Tym bardziej, że jej sporo i z dnia na dzień co raz więcej I to tak różnie bywa...
Dzięki za odpowiedzi
jelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 08:22   #2021
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Biorę o 22... ale z nauką czasem długo w nocy siedzę....Tym bardziej, że jej sporo i z dnia na dzień co raz więcej I to tak różnie bywa...
Dzięki za odpowiedzi
wiem o czym mowisz... bo u mnie to samo;/ ucze sie do 2 albo 3 i chodze jak zombie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-15, 09:02   #2022
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi
Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
wiem o czym mowisz... bo u mnie to samo;/ ucze sie do 2 albo 3 i chodze jak zombie
ehh ta sesja, też Was rozumiem
jeszcze się nie zaczęła a mój organizm już się buntuje.. dziś o mało nie zemdlałam rano

a na nudności to podobno dobra jest herbata z imbiru - tylko musi byc świeży
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 11:33   #2023
Manehajera
Zakorzenienie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Cytat:
Napisane przez _nietoperek_ Pokaż wiadomość
Nie wiecie czy zmieniło się coś w Katowicach?
hm, chyba nic nowego, na Stawowej przy "żabie" kosztują 37,99zł, taniej nie znalazłam
Manehajera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 15:07   #2024
forumkowiczka
Zadomowienie

Wrocław, ulica Piastowska- 42,55
forumkowiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 16:01   #2025
littleblackwitch
Zadomowienie

3 op i plamień brak
mam nadzieję poprzednio już w połowie były...
oby
bardzo chcę zostać na YAZie
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-15, 16:24   #2026
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

a u mnie jakas tragedia biore antybiotyk (ze wzgledu na kleszcza) i chyba mnie uczuliło, cały "babski dół" mam spuchnięy, piecze ze dotknąć sie nie mozna coz za diabelstwo mi sie przyplatało
Stary 2009-05-15, 17:23   #2027
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
a u mnie jakas tragedia biore antybiotyk (ze wzgledu na kleszcza) i chyba mnie uczuliło, cały "babski dół" mam spuchnięy, piecze ze dotknąć sie nie mozna coz za diabelstwo mi sie przyplatało

Stary 2009-05-15, 17:41   #2028
maya23
Raczkowanie

mam,mam,mam....okres!
zgodnie z instrukcja obslugi...miedzy 1 a 2 placebo!
Dziwny ten okres...juz chyba krew z nosa idzie szybciej i jest jej wiecej!
...tak ogolnie na nic nie narzekam!czuje sie
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 19:22   #2029
Fufka
Zakorzenienie

w Bydgoszczy znalazłam w aptece przy szkole podstawowej nr 25 (ul. A. Grzymały-Siedleckiego) za niecałe 38 zł, wszędzie powyżej 40, a nawet 47 zł! to jest skandal...
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-15, 19:46   #2030
alalicja
Przyczajenie

Witam.
Mam pewne wątpliwości i dla rozwiania ich prosiłabym o kilka słow od was, zatem.... Yaz to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne więc jak większosc poczatkujących mam obawy, które pomimo racjonalizmu cieżko mi przełamać. Kochałam sie dziś z TŻ, a jestem na tabletkach placebo(dokładnie dziś wezmę 3 tab placebo). Wszytskie różowe tabletki brałam o wyznaczonej porze, zadnych ostrych biegunek i wymiotów. Niestety okres nie wystąpił, ale przegladając poprzednie wypowiedzi rozumiem, że często w czasie pierwszego stosowania tabletek okres moze pojawic sie nawet w 2 blistrze.

To jak jest z tą ochroną podczas placebo? Wiem, że w ulotce jest napisane iż teoretycznie ochrona jest, ale prosiłabym o jakies wypowiedzi od was
alalicja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 19:54   #2031
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alalicja Pokaż wiadomość
Witam.
Mam pewne wątpliwości i dla rozwiania ich prosiłabym o kilka słow od was, zatem.... Yaz to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne więc jak większosc poczatkujących mam obawy, które pomimo racjonalizmu cieżko mi przełamać. Kochałam sie dziś z TŻ, a jestem na tabletkach placebo(dokładnie dziś wezmę 3 tab placebo). Wszytskie różowe tabletki brałam o wyznaczonej porze, zadnych ostrych biegunek i wymiotów. Niestety okres nie wystąpił, ale przegladając poprzednie wypowiedzi rozumiem, że często w czasie pierwszego stosowania tabletek okres moze pojawic sie nawet w 2 blistrze.
To jak jest z tą ochroną podczas placebo? Wiem, że w ulotce jest napisane iż teoretycznie ochrona jest, ale prosiłabym o jakies wypowiedzi od was
Teoretycznie i praktycznie na placebo też jesteś zabezpieczona. Słuchaj się ulotki, nie gdybaj

A krwawienie może się jeszcze pojawic, dopiero weźmiesz dziś 3. placebo.. Ja np. dostaje na 4. placebo.

Edytowane przez MissMiss
Czas edycji: 2009-05-15 o 19:56
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 20:13   #2032
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Teoretycznie i praktycznie na placebo też jesteś zabezpieczona. Słuchaj się ulotki, nie gdybaj

A krwawienie może się jeszcze pojawic, dopiero weźmiesz dziś 3. placebo.. Ja np. dostaje na 4. placebo.

być może dopiero na różowych
bez obaw
Stary 2009-05-15, 21:20   #2033
maya23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez alalicja Pokaż wiadomość

...a ja Wam zdradze,ze na pierwszym placebo kazalam zalozyc gumke!

Z natury jestem niedowiarkiem wiec wolalam na zimne dmuchac!
Musze pozbyc sie tego bezsensownego strachu!
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 21:24   #2034
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
...a ja Wam zdradze,ze na pierwszym placebo kazalam zalozyc gumke!

Z natury jestem niedowiarkiem wiec wolalam na zimne dmuchac!
Musze pozbyc sie tego bezsensownego strachu!
a Ty niedobra

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-16, 07:10   #2035
anared
Przyczajenie

Witam dziewczyny,
ja biorę dopiero 6 tabletkę Yazu- pierwszy raz mam kontakt z hormonami. Objawy mam następujące: brak apetytu (kompletny)- coś ugotuję, popatrzę ale już tego nie zjem, a jak jem to od razu robi mi się niedobrze ; okres miałam 3 dni ale nadal mam krwawienia i to dziwne- czasem w nocy, czasem w dzień lub wcale.
Nie mam humorów, wahań nastroju itp. Co do zaufania- z działania Yaz planuję skorzystać po pierwszym miesiącu brania tebletek...
Moja Gin mówiła, że Yaz mają również na celu stymulowanie wagi tzn. nie powinnam przytyć tylko schudnąc Ale wszytsko zależy od ćwiczeń w łóżku
anared jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 07:19   #2036
kaktusica
Raczkowanie

Ja też jestem z tych "pierwszomiesięcznych próbnych", chociaż nie do końca mi się udało :P
Coś tam modziliśmy ( ), ale na absolutnego suchara i jeszcze z gumką :P Dzisiaj łyknę 18 tabletkę.

Tylko wiecie, ja cały czas się zastanawiam.. bo ja mam taki zespół natręctw-martwienia się, czy nie używać by czegoś jeszcze? (trafiłam na jakiś wątek, gdzie panienki używały tabletek+gumki, tableetek+bóg-wie czego, i sama widzę, że to no durne troche.. :P ale co się naczytałam to moje :|) Z jednej strony - OCZYWIŚCIE mam pełną świadomość tego, że to najbardziej niezawodny sposób antykoncepcji jaki wymyślono do tej pory, i że powinnam się w głowe stuknąć.. no ale moja wyobraźnia robi swoje ;P Może np jakiś kremik plemnikobójczy, albo coś? Któraś z Was robiła takie kombinacje? ;>
kaktusica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 07:29   #2037
alalicja
Przyczajenie

CO jak co ale przecież stosujesz antykoncepcje hormonalną wiec po co Ci jeszcze gumki, srodki plemnikobójcze etc(no chyba że pominęłaś tabletki, ale zakładajac ze wszystko bierzesz o okreslonym czasie, nie masz ostrej biegunki i wymiotow to przeciez jestes chroniona przed ciążą). Znów nie popadajmy w paranoje Bierzesz tabsy wiec juz od 1 dnia( i tu znowu jesli wzięłas pierwsza rózowa tabletkę w 1 dzień menstuacji) jestes chroniona przed ciąża niezależnie czy to Twoja pierwsza przygooda z tabletkami czy n-ta.

Ps. MAm dzis okres. skąpy bo skąpy ale jest.

Edytowane przez alalicja
Czas edycji: 2009-05-16 o 07:31
alalicja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-16, 07:42   #2038
kaktusica
Raczkowanie

Tabletek nie pominęłam, biegunki i wymiotów absolutnie brak. Pierwsza nie była łyknięta w pierwszy dzień, ale teraz to już i tak bez znaczenia, bo ochrona pewnie i tak już aktywna.
Zgadzam się, z tym, że to paranoja... no ale nie ma w pełni skutecznej metody. Tabletki też mogą zawieźć - czasami.
kaktusica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 07:43   #2039
diablica963
Przyczajenie

Witam , jestem tu nowa... mam takie pytanie co do stosowania tabletek YAZ ... właśnie wczoraj zaczęłam zażywać YAZ okresu dostałam właśnie wczoraj późnym wieczorem i od razu zażyłam tabletkę tak jak kazał mi lekarz, ale chciałabym zazywac ją w godzinach rannych. Jak myślicie Czy mogę zażyc dzisiaj tabletke ( to bedzie moja druga) w godzinach przedpołudniowych ? Np wczoraj zażyłam o 22 a dzisiaj mogę zażyć np o 11 i tak ją stosować już zawsze ??
Proszę was o szybką poradę Zależy mi na czasie
Z góry dziękuje ;*

Edytowane przez diablica963
Czas edycji: 2009-05-16 o 08:07
diablica963 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 09:21   #2040
gizus88
Przyczajenie

Hej dziewczyny, ja kończe drugie opakowaniu Yazu i w sumie wszystko by było oki, bo nie miałam żadnych plamień, bólów głowy, nie przytyłam, troche suchą skórę mam niestety ale posmarowałam oliwką dla dzieci i jest oki. Mam tylko takie pytanko bo własnie nic mi póki co nie dolega, poza tym że czasem brakuje mi powietrza, jakby serce wolniej pracowało, a nigdy nie miałam problemów z serduchem, dlatego myślę że to chyba po tabletkach, a czy któraś z Was też coś takiego miała? Dzieki za odpowiedz, pozdrowionka
gizus88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości