|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 | |
Zadomowienie
|
Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY
Cytat:
A czy ocet nie zaszkodzi włosom? Właśnie zrobilam płukankę.. Ale ocet to alkohol przecież ![]() ![]() Właśnie znalazłam w necie taką informację o occie: "Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem. Stare domowe recepty mówią również o tym, że regularne dodawanie octu do ostatniego płukania włosów opóźnia ich siwienie." Edytowane przez ananonda191 Czas edycji: 2009-03-09 o 19:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2012 |
Wtajemniczenie
|
Ja z kolei zastosuję dzisiaj po raz pierwszy odżywkę "Fitomedu" to tłustych włosów. Napiszę potem o efektach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2013 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2014 |
Zakorzenienie
|
Kwas . Trochę podsuszy. Zwróciłam się w stronę płukanki octowej po tym, jak przekarmiłam swoje włosy olejami i proteinami. Jak zrobisz mieszankę octową wsadź do niej palec i poliż
![]() octu nie spłukuję. Zapach bardzo szybko wietrzeje. Z moich obserwacji - ocet spirytusowy jest lepszy niż ten jabłkowy. Recepta mojej Babci, która dożyła sędziwego wieku i miała pokaźnych rozmiarów warkocz. |
![]() ![]() |
![]() |
#2015 |
Zadomowienie
|
A po czym mozna poznać, ze włosy są przekarmione?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2016 |
Zakorzenienie
|
Również używam płukanki octowej, ale jak dla mnie to nie ma żadnego wpływu na przetłuszczanie sie włosów, robię z octem z białego wina i nie spłukuję już potem
#2017 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() Jateż mam problem z przetłuszczającymi się włosami ![]() muszę myć je codziennie a i tak są już po paru godzinach przyklapniętę i na czubku głowyprzetłuszczone ![]() mam tak odkąd pamiętam ![]() co możecie polecić dobrego aby się włosy tak szybko nie przetłuszczały?? z góry dzięki za radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2018 |
Zakorzenienie
|
Przeczytać wątek
![]()
#2019 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dopisuję się do walki z moim tłuszczem na włosach. I witam się w tym wątku
![]() Cześć przeczytałam - wstępną selekcję środków zrobiłam. Ale jeszcze poczytam dalej i ochłonę bo musiałabym wydać ze 100 jakbym zakupiła wszystko co wypisałam ![]() Ale widzę, że mój problem jest spory- nawet zaraz po umyciu widzę, że mam tłuste włosy. I to nie przy skórze głowy, ale na długości i to szczególnie te na karku. Spotkałyście się z czymś takim? A niestety włosy mi też wypadają i się plączą p myciu (kręcone) więc bez odżywki po myciu i lepszej pielęgnacji maskami nie ruszę. A stosowała może któraś z wasz oczyszczenie włosów szamponem zmieszanym z sodą? Aaa- i czy słyszałyście o białej glince do stosowania na przetłuszczające się włosy? W pracy mi ktoś doradzał, ale po wstępnym przeszukaniu forum nie znalazłam nic na ten temat ... Edytowane przez iga9 Czas edycji: 2009-03-10 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2020 |
Wtajemniczenie
|
Igo, wydaje mi się, że jeśli masz tłuste włosy zaraz po umyciu to znaczy, że nie zmyłaś z nich całego tłuszczu- spróbuj umyć dwa razy pod rząd włosy, powinno pomóc. Ewentualnie daj mniej niż zazwyczaj odżywki.
Chatul, Ja niby nie mam problemu z przetłuszczaniem się włosów, bo myję je co 3 dni. Jednak używam szamponów przeciwłojotokowych, bo gdy ich nie stosuję to częściej muszę myć głowę. Tak samo większość odżywek powoduje u mnie efekt przyklapnięcia włosów i szybszego ich przetłuszczenia. Dlatego sięgnęłam po odżywkę "Fitomedu" ![]() ![]() Zaobserwuję jeszcze kiedy mi się przetłuszczą i dam znać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2021 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Co do szamponu zmieszanego z sodą to raz użyłam czegoś takiego, ale w innym celu niż zmniejszenie przetłuszczania. Także nie miałam kiedy się przekonać czy działa czy nie. Ale spróbować można. O glince słyszałam, ale mam tyle produktów, że teraz jej nie kupię. Myślałam też o zielonej glince. Ją też się kupuje w tym samym sklepie co białą? Cytat:
![]() |
#2022 | |||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a ja tu jestem bo.. chyba za duzo pielegnacji mnie dopadło ![]() ![]() ![]()
![]() Edytowane przez CherieK Czas edycji: 2009-03-11 o 13:50 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2023 |
ma zielone pojęcie
|
Mnie mama chce kupić sok aloesowy, taki z apteki. I coś czuję, że część wyląduje u mnie na głowie, jak tylko dostanę ten sok
![]() ![]() Mój spożywczy sok aloesowy wycofali z Almy ;/ Ale mama mówiła, że jest na Targach Medycyny Naturalnej, one będą u mnie w mieście jakoś w kwietniu. Ma kupić mi całą zgrzewkę tego soku tak żeby na cały rok starczyło ![]()
#2024 |
Zakorzenienie
|
ananonda - kiedyś, aż takich dobroci na włosy jak dzisiaj nie było i Babcia radziła sobie jak mogła : płukała włosy octem, robiła maskę z żółtek jajek i oliwy, myła deszczową wodą. Tak, tak ! Tylko, że Cherie - ma rację : kiedyś było czyściej i zdrowiej. Moja Babcia mieszkała wśród jezior i lasów, wodę miała - nie z rur, twardą i paskudną {taka jak ja teraz}, ale z własnego ujęcia, krystalicznie czystą i miękką. Do tego zbierała wodę deszczową. Nawet moje włosy po umyciu w takiej wodzie nabierały objętości i urokliwe się stawały
![]() Przejedzone włosy : to moja własna diagnoza ![]() ![]() Aż pewnego dnia ... oklapły i zaczęły zachowywać się tak, jakby dostały ogromniasta dawkę silikonów {które - przynajmniej mnie : nie służą} : nadal wyglądają dobrze i zdrowo {mam taką nadzieję}, ale nie mają tzw. życia. Odstawiłam wszystkie tłustości. Zaczęłam używać płukanki octowej. Czekam na efekt. |
![]() ![]() |
![]() |
#2025 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jest taki watek na forum, polecam tez wizyte u dermatologa, który to potwierdzi badz wykluczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2026 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale wiadomo, że do dermatologa można się wybrać. Byle do dobrego (;
![]() |
#2027 |
Raczkowanie
|
[quote=ananonda191;1136349 4]A czy ocet nie zaszkodzi włosom? Właśnie zrobilam płukankę.. Ale ocet to alkohol przecież
![]() ![]() A o jaki to ocet chodzi? taki zwyczajny kuchenny? |
![]() ![]() |
![]() |
#2028 |
Zakorzenienie
|
Tak .
|
![]() ![]() |
![]() |
#2029 |
Rozeznanie
|
mi sie wydaje ze wlosy szybciej przetłuszczaja mi sie od picia kawy, im wiecej pij-a uwielbiam-tym mam gorsze problemy ze skóra głowy...to samo z tłustym jedzeniem-cos smazonego, ostrzejsze przyprawy, ciasto....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2030 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (teraz włosomaniaczki zaczną prowadzic badania pod kątem: co jeść / czego nie jeść) ![]()
![]() |
#2031 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
kawa, alkohol, przyprawy, mleko i nabial, slodycze -u mnie po tym jest gorzej, chociaz od kiedy biore Cyprest, 2x dziennie Salfazin, drozdze ze skrzypem i pokrzywa, zywnosc szkodzi mi ZDECYDOWANIE mniej Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2009-03-13 o 11:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2032 |
Wtajemniczenie
|
Przyszedł czas na opisanie moich wniosków dot. "Fitomedu"
![]() Niestety po tej odżywce włosy zaczęły mi się przetłuszczać kilka godzin szybciej niż zwykle, jednak nadal będę ją stosować i jak się coś zmieni to dam znać. Może akurat to był zbieg okoliczności i zaszkodziła np. dieta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2033 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2034 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję za wszelkie sugestie i porady
![]() Coś w tym jest, że mimo mycia szamponem z SLS i to zazwyczaj dwukrotnie miałam chyba jakieś niezmyte środki. Chyba faktycznie spanie na plecach mi nie służy - ale trudno nad tym panować ![]() ![]() Donoszę, że umyłam szamponem zmieszanym z łyżeczką sody. Nałożyłam odżywkę Polleny Malwy i na koniec po jej spłukaniu zastosowałam płukankę ze ze zwykłym octem spirytusowym. I to chyba dobre na start - przynajmniej przez 2oh włosy jakoś wyglądają. Raczej muszę myć włosy codziennie - ale używam szamponu Babydream. Na to odżywka. Skalp smarują na zmianę co 2 dzień lotionem Seboradin (mam nadzieję, że nie pomyliłam pisowni) z czarną rzepą lub aloesowym żelem Palomy. Mam też ten żel zmieszany z wodą w butece z atomizerem - tym psikam włosy i zauważyłam, że jeżeli myję włosy wieczorem to ranko świetnie odświeża fryzurę i moje loki. Także polcam. ![]() Chętnie bym wypróbowała ten sok aloesowy polecany przez Chatul. Tylko jak w Almie go nie ma to nawet nie wiem gdzie próbować kupić... |
![]() ![]() |
![]() |
#2035 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2036 |
Zakorzenienie
|
ja dzis przezylam pierwszy raz z płukanką octową, hmm na razie mam wrazenie ze troche wysuszyła mi włosy. Ale nic, poczekam jakie beda dalsze efekty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2037 |
ma zielone pojęcie
|
A ja już jestem na takim etapie, że drugiego dnia spoko mogę iść w rozpuszczonej grzywce
![]() Aczkolwiek nadal mi mało ![]() ![]()
#2038 |
Wtajemniczenie
|
Szampon z czarnej rzepy( rzodkwi) Joanny to jeden z moich ulubionych szamponów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2039 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze tylko dodam, że nadal myję włosy co drugi dzień i nie mam zamiaru wracać do codziennego mycia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2040 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Docelowo to ja bym chciala dojść tak do 3,5-4 dni, szczerze mówiąc. Nie wiem czy to przejdzie. Tj. na stałe to co 3 dni spoko wystarczy, ale jak pomyślę o wyjazdach to co 4 to naprawdę by się przydało. Dlatego mam plan przed np. wycieczką klasową zaszamponetkować włosy i może 4 dni przetrwają ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:10.