|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#2011 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 773
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Moje dzisiejsze U:
I ¶niadanie: kromka ciemnego chleba z ma³± ilo¶ci± mas³a i z bia³ym serem, parówka z szynki z ketchupem, II ¶niadanie: spora miska sa³atki greckiej z fety, pomidorów, oliwek i ogórka( jako dodatek ³y¿ka siemienia lnianego), III posi³ek: domowy rosó³ z makaronem i kur±, na deser czekoladowy zaj±c, Iv posi³ek: 2 parówki z szynki, 8 oliwek, kawa³ek sera feta, v posi³ek: kromka ciemnego chleba z mas³em, 4 kawa³ki ¶ledzia z cebulk±. |
![]() ![]() |
![]() |
#2012 | ||||||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
![]() ![]() A czasem wolê zje¶æ zwyk³± kajzerkê ni¼li barwion± ciemn± bu³ê, któr± ma d³uuugaaa¶ny sk³ad. Dlatego najczê¶ciej wybieram grahamki - go³ym okiem widaæ, co ma w ¶rodku ![]() Cytat:
Na zajêcia mo¿esz zabraæ ze sob± w³a¶nie pojemnik z sa³atk±. Mog± to te¿ byæ jakie¶ kanapki, a tak¿e zdrowe przek±ski np. pod postaci± suszonych i ¶wie¿ych owoców. Ciasto ok, choæ najlepsze bêdzie domowe (albo z naprawdê pewnego ¼ród³a). Tej czekolady to ca³a tabliczka wpad³a? ![]() Trochê my¶lenia o jedzeniu bêd±c na pracowitym kierunku studiów tylko zaprocentuje Tobie na plus! ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jedzcie jaja, bo to prawdziwy skarb! To nie bogu ducha winne jajo jest przyczyn± chorób cywilizacyjnych... Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() O naszych rodzimych ba³tyckich porterach niestety niewiele Ci powiem, ale ostatnio Polacy wypu¶cili kilka naprawdê godnych uwagi stoutów. Koniecznie spróbuj Smoku Joe z AleBrowaru (z wêdzonym s³odem whisky), Czarn± Wo³gê z Artezana (owsiany stout, koooocham to piwo! ![]() ![]() buty_na_plaskim - spoko s± te Twoje U ![]() ![]() SybilVane, rêce mi opadaj±... Dlaczego to sobie robisz? ![]()
od 10.7.2005 - T¯ ![]() od 3.03.2014 praca ![]() od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-11-18 o 10:45 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2013 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2014 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Cze¶æ
![]() dzisiejszy jad³ospis R, dzieñ beztreningowy 7.30 - kawa z mlekiem, 2 kromki chleba razowego, 2 jajka sadzone, kabanos (nie znalazlam warzyw w lodowie ![]() 11.30 - 100 ml soku pomarañczowego 100%, 3 nale¶niki z m±ki pe³noziarnistej, 100 g twarogu, 3 ³y¿ki konfitury z brzoskwini, 14.30 - jab³ko, gar¶æ migda³ów 17.30 - talerz zupy ogórkowej z marchewk±, pietruszk±, i ziemniakami 20.00 - pieczona pier¶ kurczaka ok. 150 - 200 g, pieczona brukselka i batat
#2015 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
To mit czy prawda,ze na tych 7000kcal tyjermy o kilo? Ktos sprawdzil?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2016 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 741
|
Ponoæ tak jest, ¿e dostarczenie 7000 kcal wiêcej ni¿ wynosi nasze zapotrzebowanie to kg dodatkowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2017 |
Rozeznanie
|
To dobrze,bo dzis sobie policzylam i jem o 1100wiecej,czyli na tydzien kg
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2018 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 269
|
Ty tak zawsze wszystko wyliczasz? :P Ja jestem na tym etapie, ¿e siê tego oduczylam.
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2019 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
Cytat:
![]() szybko z ED siê nie pozbierasz, a tutaj kilka osób Ciê dodatkowo nakrêca. brawo ![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Poza tym jestes srednio inteligentna chyba, bo jak ktos mo¿e sprawdziæ takie fakty? Organizm to nie maszyna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2020 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 074
|
U- bêdê wdziêczna za opiniê
![]() I jajecznica z 2 jaj z wêdlin±, tost pszenny, pó³ pomidora II jogurt naturalny, banan III pieczony indyk z rodzynkami, kasza gryczana, spora porcja surówki z cykorii ogórka kiszonego i jab³ka , na deser 3 paski mlecznej czekolady z orzechami IV sa³atka puszka tuñczyka, kukurydza, pomidor, majonez, przyprawy, do tego kromka razowca potem jab³ko d picia: woda, zielona herbata, miêta, melisa, trochê soku mango Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2013-11-18 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#2021 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
Dzisejsze P ( Bardzo siê ciesze bo zosta³o mi jeszcze nieca³e 5 kg do nabicia i nie odpuszcze , korzystam z ¿ycia )
![]() ¦niadanie: -makrela 25 dag - w kromki chleba ¿ytniego - 2 plastry fileta pieczonego/ pomidor/ szczypiorek - 2 plastry polêdwicy z indyka/ ogórek - 4 plastry cammemberta i na to du¿o miodku ![]() (wyjadanie miodu ze s³oika ) ![]() 2¶niadanie - kawa³ek sernika z brzoskwiniami i kokosowa± ros± xd -jab³ko+ 2 ³y¿eczki ricotty cytrynowej ze ¶mietan± i cukrem Obiad -miska 0,5 l gêstego barszczu ukraiñskiego z fasolk± i ziemniaczkami zabielany ¶mietan± -æwiartka lub wiêksze udko (nie wiem co to by³o ) z zupki Podwieczorek -du¿o lód z polew± czekoladow± z mc 'donalds -mc ' wrap miodowo musztardowy z grillowanym kurczakiem i bekonem ![]() Kolacja (bêdzie) -2 kromki ¿ytniego lazur turkusowy 2 plastry fileta z kurczaka i pomidorek ze szczypiorkiem - sa³atka jarzynowa z majonezem lub jajecznica (jeszcze nie wiem) kefirek 400 ml pewnie i sernik ![]() ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2022 | ||
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 186
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Dzisiejsze R: ![]() ![]() I:owsianka na wodzie:5 ³y¿ek p³atków, 1 ³y¿ka otr±b pszennych, ³y¿ka wiórek kokosowych + pra¿one jab³ka z cynamonem i daktylem + 2 ³y¿eczki d¿emu wi¶niowego II:go³±bek z ry¿em br±zowym, kasz± gryczan±, jêczmienn±, indykiem, ketchup ~ gruszka, gar¶æ orzechów w³oskich III:kasza gryczana, po³owa golonki z indyka, sa³atka z oliw±: papryka marynowana, sa³ata, ogórek, resztka æwik³y, która mi zosta³a (z ³y¿ka mo¿e) ~ ma³e jab³ko ~ 40 minut pilatesu z Cassey IV:kasza gryczana z oliw± z oliwek, octowa sa³atka z ogórków i papryki, druga po³owa golonki V:domowa bu³ka razowa z mas³em i pomidorem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2023 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
A, jak domowy to spoko
![]()
#2024 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
![]()
Proszê o opiniê, to mój pierwszy post
R I. dwie du¿e kromki chleba ¿ytniego, dwa jajka, pomidor II. gar¶æ orzechów, banan III. makaron spaghetti 100g z sosem boloñskim (zrobi³am sama z kawa³kami piersi kurczaka, pomidorami z puszki i ¶wie¿± bazyli±, cebul±, czosnkiem) IV kromka pieczywa ¿ytniego z ¿ó³tym serem, pomidor V jogurt naturalny |
![]() ![]() |
![]() |
#2025 |
Rozeznanie
|
Gdy tego nie robie jem stsznie malo. Np moja dietetetyzka mnie uswiadomila,ze moja kromka hleba ktora kroje ma 150 kcal,a nie 200,albo jajka ktore jem maja 90,a nie 120. Na terapii raz mialam z nia spotkanie w domu,caly dzien po prostu u mnie spedzila patrzac i liczac ile jem. Nie umiem jesc duzo,nie liczac. Tak juz mam
|
![]() ![]() |
![]() |
#2026 | |||
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
Wychodzenie z choroby nie polega na obsesyjnym liczeniu kcal, zw³aszcza na przytyciu..
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2027 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. W ogóle nie widzê t³uszczu - jedyne jego ¼ród³a to orzechy, jaja i ser ¿ó³ty. Gdzie oliwa, wiêcej ziaren, pestek, mas³o? Dobry t³uszcz nie zahamuje Ci redukcji, je¶li z nim nie przesadzisz, a wspomo¿e wch³anianie witamin. 2. Niewiele bia³ka Wysz³o mi jakie¶ 70g, czyli, je¶li nie machnê³am siê w liczeniu ca³o¶ci, jakie¶ 20% ca³ej Twojej dziennej dawki kalorii. Ró¿ne ¼ród³a ró¿nie mówi±, ale na redukcji mo¿esz przyj±æ, ¿e ok. 30% kalorii powinno pochodziæ z bia³ka. Mo¿e nawet trochê wiêcej, ale te¿ bez przesady ![]() 3. Brak warzyw. Same pomidory, w dodatku w niewielkiej ilo¶ci. Warzywa je siê bez ograniczeñ, nie liczy siê kalorii z nich (temat by³ kilka razy wa³kowany, ale jeste¶ nowa, wiêc powtórzê: poza str±czkami, ziemniakami i warzywami korzeniowymi, pod warunkiem ¿e jesz je w du¿ej ilo¶ci, a nie jedna marchewka czy ³y¿ka fasoli z puszki, przy liczeniu kalorii warzyw w ogóle nie bierze siê pod uwagê). Zajadaj siê nimi na zdrowie ![]() 4. Kolacja biedniutka. Dorzuæ do tego jogurtu jakie¶ p³atki owsiane, a przede wszystkim orzechy, pestki, siemiê lniane, bo t³uszczu masz malutko. Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-11-18 o 20:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2028 |
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U - ca³y dzieñ spêdzony w domu na nauce.
I Owsianka z kasz± mann±, otrêbami gryczanymi i kaw± zbo¿ow± na mleku z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym Przek±ska: jab³ko II Kawa³ek piersi indyka sma¿ony bez t³uszczu; kasza kuskus z sosem sojowym; marchew gotowana z mas³em III Mix sa³at z wêdzonymi szprotkami, jajem na twardo, pomidorem, kiszonym ogórkiem, rzodkiewkami, pieprzem zio³owym i oliw± z oliwek Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x owocowa, zio³owa.
#2029 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2030 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Niedziela – „dzieñ rodzinny”*
*odwiedza³am moj± siostrê – ona i jej ch³opak oboje bardzo siê interesuj± kulinariami, zawsze maj± w domu du¿o jedzenia i ci±gle kupuj± ró¿ne dziwne kuchenne sprzêty jak np. gofrownica albo maszyna do chleba… I(9.00): manna (25g na wodzie), starte jab³ko II(11.00): prawie ca³y jogurt pitny jogobella Man III(13.00): zupa warzywna IV(14.00): makaron z sosem miêsno-warzywnym (moja rodzina nie wie, ¿e jestem wege), na deser domowej roboty p±czek V(17.00): szarlotka z lodami i bit± ¶mietan± (te¿ domowa oczywi¶cie, siostra wszystko umie sama zrobiæ) VI(19.00): jogurt bez cukru 450g Poniedzia³ek: I(8.30): dro¿d¿owka z d¿emem II(11.00): kawa z mlekiem, dwa herbatki III(14.00): jab³ko IV(15.00): manna (jaka¶ podrabiana smakija, ale a¿ 144 kcal), kawa z mlekiem V(18.00): jogobella light, cola light (smutno mi jako¶ by³o) VI(21.00): budyñ s³odka chwila, ³y¿eczka kakao |
![]() ![]() |
![]() |
#2031 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
od 10.7.2005 - T¯ ![]() od 3.03.2014 praca ![]() od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-11-18 o 20:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2032 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
Dzisiejszego swojego nie wrzucam, bo podjad³am synkowi Kinder czekoladkê, poza tym zjad³am standardow± porcjê swojej 70%, dwa biszkopty, na obiad sma¿ony kurczak w panierce od mamy... heh :p ale reszta by³a w porz±dku ![]()
![]() |
#2033 |
Zakorzenienie
|
Psotko nie przejmuj siê - ja zjad³em pó³ opakowania alpejskiego mleczka z karmelem na spó³ê z T¯, i do tej pory nie mam nawet ochoty my¶leæ o jakiej¶ kolacji, wiêc z mojej strony jad³ospisu równie¿ nie bêdzie
![]() No chyba ¿e wczorajszy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2034 |
Rozeznanie
|
Moze i racja,to ja nie wiem juz jak jesc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2035 | ||
Zadomowienie
|
Jak je¶æ? Po prostu JE¦Æ, i tyle...
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2036 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2037 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518
|
Cytat:
Jeszcze jaka¶ biedna dziewczyna z problemami siê nimi zainspiruje i bêdzie nie tylko krzywda dla Twojego organizmu, ale jeszcze dla kogo¶ innego. 'Jad³ospis' z dzisiejszego dnia to ju¿ szczególnie wo³a o pomstê do nieba. Dro¿dzówka, jab³ko, deser z kaszy mannej i jogurt. I to jest wszystko, z czego ma sobie wzi±æ energiê Twój organizm na ca³y dzieñ. ![]() Dziewczyno, zacznij stosowaæ siê do tego, co Ci ludzie tu pisz±, bo jeste¶ chora. U¶wiadomo to sobie i zacznij po prostu je¶æ warto¶ciowe rzeczy, a nie takie co¶. Ty po prostu nie chcesz przytyæ, skoro z uporem maniaka ci±gle umieszczasz te swoje bez sensu jad³ospisy i masz w czterech literach rady otrzymane na tym w±tku. Brak s³ów.
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-11-18 o 21:50 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2038 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
Jak dla mnie SybilVane nie jest chora, a jest trollem Z PREMEDYTACJ¡. Albo szare komórki same siê zjad³y, bo nie wierzê, ¿e kto¶ tak na powa¿nie, za przeproszeniem, g³upa r¿nie.
#2039 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Dzisiejsze U.
@ ani widu, ani s³ychu, a wyniki hormonów okaza³y siê bardzo dobre. ![]() Zabawne, ¿e po P apetyt mi szaleje (a mo¿e to ograniczenie nabia³u?), kiedy¶ umia³am zapchaæ siê warzywami, teraz mogê siê nimi nafurtowaæ, a i tak bêdê g³odna po godzinie. ![]() I serek wiejski 150g + kilka ma³ych rzodkiewek + trochê bazylii + ok. ³y¿eczka pestek dyni + trochê kie³ek broku³u; 2 kromki chleba razowego wytrawnego + Delma z oliw± z oliwek + 2 plastry szynki konserwowej wieprzowej + kilka listków sa³aty z gotowego mixu sa³at + kawa³ek pomarañczowej papryki; herbata zielona II jab³ko; Activia pitna 195g o smaku suszonych ¶liwek III kanapka: 2 kromki chleba razowego wytrawnego + Delma z oliw± z oliwek + po³ówka du¿ego plastra ¿ó³tego sera Gouda z zio³ami (spokojnie zakry³ kromkê) + sa³ata + 2 plastry pomidora + odrobina kie³ek IV nieca³a 1/2 woreczka kaszy jaglanej (1/3?); spora ilo¶æ gulaszu z kurczaka i cukinii; kawa³ek papryki konserwowej, ogórek kiszony, ³y¿ka buraczków tartych; miseczka super-gêstego roso³u z makaronem V jogurt naturalny 150g (znalaz³am taki, który nie ma mleka w proszku, w koñcu *.*' tylko czemu tak cholernie rzadki...) + 1/2 banana + 1/2 sporej mandarynki + ³y¿eczka kakao (mia³y byæ pestki s³onecznika, ale zapomnia³am dodaæ...) VI 2 kromki chleba razowego wytrawnego podpieczone w tosterze + Delma z oliw± z oliwek + du¿y plaster szynki z indyka z zio³ami dzielony na 2 + jajko na twardo + 2 ma³e grzybki ze s³oika + kawa³eczek konserwowej papryki; sa³atka z pomidora (ok. 100g), oliwek (max. 10 sztuk - nie liczy³am, sypnê³am to, co by³o); do picia rumianek. |
![]() ![]() |
![]() |
#2040 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
eRka:
I: 2 parówki z szynki (93% miêsa), ³y¿eczka ketchupu, 55g chleba razowego cienko posmarowany mas³em, pomidor , sól, pieprz II: activia naturalna (chcia³am serek homo nat kupiæ, ale w bufecie uczelnianym niestety nie mieli, a rano nie mia³am czasu na wej¶cie do sklepu), miód 20g, gar¶æ orzechów, jab³ko III: makaron 40g z mielonym indykiem, szpinakiem i serem feta IV: omlet z 2 jaj, ³y¿ki mleka i ³y¿ki m±ki, z miodem, ³y¿k± jogurtu nat i mas³a orzechowego domowej roboty mo¿e tak dla odmiany kto¶ by oceni³? ![]()
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.