Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-11-17, 20:51   #2011
MalaArielka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 773
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Moje dzisiejsze U:

I ¶niadanie: kromka ciemnego chleba z ma³± ilo¶ci± mas³a i z bia³ym serem, parówka z szynki z ketchupem,
II ¶niadanie: spora miska sa³atki greckiej z fety, pomidorów, oliwek i ogórka( jako dodatek ³y¿ka siemienia lnianego),
III posi³ek: domowy rosó³ z makaronem i kur±, na deser czekoladowy zaj±c,
Iv posi³ek: 2 parówki z szynki, 8 oliwek, kawa³ek sera feta,
v posi³ek: kromka ciemnego chleba z mas³em, 4 kawa³ki ¶ledzia z cebulk±.
MalaArielka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 10:43   #2012
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez agaczini Poka¿ wiadomo¶æ
Poa - dziêkujê co do pieczywa to oczywi¶cie staram siê je¶æ pieczywo pe³noziarniste ale jak siê wieczorem nie kupi³o to siê zjada pszenniaka od t¿-ta aczkolwiek staram siê tego unikaæ )) i pocieszy³a¶ ¿e swoboda jest zauwa¿alna, mój mózg ma tendencjê do bycia sier¿antem, wiêc staram siê nie popadaæ w skrajno¶æ ¿eby nei mieæ problemów z psychik±
To brzmi wrêcz paradoksalnie, ale te¿ muszê staæ na stra¿y tego, aby zbyt bardzo nie staæ na stra¿y .
A czasem wolê zje¶æ zwyk³± kajzerkê ni¼li barwion± ciemn± bu³ê, któr± ma d³uuugaaa¶ny sk³ad. Dlatego najczê¶ciej wybieram grahamki - go³ym okiem widaæ, co ma w ¶rodku .

Cytat:
Napisane przez Juno123 Poka¿ wiadomo¶æ
Wstawiam swój jad³ospis. Nie wiem czy U czy R .Staram siê je¶æ zdrowo i smacznie nie ograniczaj±c siê, ale mam ma³o czasu na gotowanie i my¶lenie o jedzeniu poniewa¿ mam bardzo pracowity kierunek studiów.

¦niadanie: owsianka:5 ³y¿ek p³atków owsianych, 3 ³y¿ki otrêbów, jab³ko cynamon i kilka ³y¿ek jogurtu naturalnego, kawa z mlekiem.
(jem to na uczelni przez kilka przerw)

Obiad: Sa³atka z kurczakiem i sosem imbirowo-sezamowym (sa³ata pomidory koktajlowe, cebula grzanki, marchewka,ogórek i spora ilo¶æ kurczaka)

Na wzmocnienie : czekolada z orzechami , kawa³ek ciasta

Kolacja: Bu³ka grahamka z jajkiem, serkiem bia³ym + warzywa
3 ³y¿ki otrêbów to zbyt wiele - wystarczy jedna. Przed wyj¶ciem na uczelniê naprawdê przyda³by Ci siê ciep³y posi³ek zjedzony w domu - ugotuj tak± owsiankê na mleku, mo¿esz potem dodaæ ten jogurt. W tym miejscu przyda³yby Ci siê te¿ orzechy - oprócz owoców. Uwierz mi, warto po¶wiêciæ na to czas rano - o wiele lepiej bêdziesz funkcjonowaæ podczas dnia na uczelni.

Na zajêcia mo¿esz zabraæ ze sob± w³a¶nie pojemnik z sa³atk±. Mog± to te¿ byæ jakie¶ kanapki, a tak¿e zdrowe przek±ski np. pod postaci± suszonych i ¶wie¿ych owoców.

Ciasto ok, choæ najlepsze bêdzie domowe (albo z naprawdê pewnego ¼ród³a). Tej czekolady to ca³a tabliczka wpad³a? Je¶li tak - to za du¿o jak na jeden raz...

Trochê my¶lenia o jedzeniu bêd±c na pracowitym kierunku studiów tylko zaprocentuje Tobie na plus! Musisz przecie¿ sk±d¶ braæ si³y

Cytat:
Napisane przez poppy seed Poka¿ wiadomo¶æ
dawno mnie nie by³o, trochê chorujê obecnie, ruchu od d³u¿szego czasu brak

U.

¦niadanie: tosty z 3 kromek grahama z ¿ó³tym serem, wêdlin± drobiow±, czarnymi oliwkami, ketchupem i zio³ami prowansalskimi; kawa z mlekiem.

przek±ska: 2 mandarynki, sok jab³kowo-¿urawinowy 250 ml

Obiad: pier¶ kurczaka gotowana na parze podana ze szpinakiem duszonym z czosnkiem, ry¿ br±zowy, surówka (kapusta pekiñska, pomidory, papryka, oliwa z oliwek, sos balsamiczny).

Podwieczorek: jogurt naturalny z granatem i pra¿onymi p³atkami migda³ów; kawa z mlekiem.

Kolacja: omlet z dwóch jaj (z ³y¿k± m±ki pe³noziarnistej) z tart± cukini± i wêdlin± drobiow±; herbata z cytryn± i miodem lipowym.
Zdrowia ¿yczê w takim razie! A menu naprawdê PIÊKNE!

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
ok pomyli³em siê, bo my¶la³em ¿e na wodzie bo ostatnio taka moda tutaj panuje
ok,ooo ³oso¶ nie zauwa¿y³em - ok, ale czy Ty rozumiesz ¿e to wszystko nadal jest ma³o? Co to jest ³y¿eczka oliwy do kaszy? Ja lejê prosto z butelki i nawet nie wiem ile, na pewno wiêcej. Do tego lubiê dodaæ cebulkê, paprykê, albo marchew kiszonego ogórka i koperek. Sama kasza i ³y¿eczka oliwy to ja³owo nawet jak na redukcjê. Ty daj sobie mas³o, warzywa a nawet ¶mietanê/jogurt grecki.
Ale oczywi¶cie nie sam± kasz± cz³owiek ¿yje. Nie jesz drugich ¶niadañ bo to, nie jesz zup bo tamto. Ale wiesz ¿e powinna¶ je¶æ? NIE MA WYT£UMACZENIA, szukasz ich na si³ê bo tak naprawdê nie chcesz przytyæ. To siedzi g³êboko w Tobie.
Po co tak liczysz te porcje? Kto wa¿y broku³a???!!!!!! Bo na pewno nie ja. Kupujê jak najwiêkszego i choæbym siê mia³ skichaæ gotujê i zu¿ywam go ca³ego (a przy tym innych warzyw te¿ nie brakuje o np jutro bêdzie taki obiad - makaron, broku³, papryki, pomidory, dymka ze szczypiorem, jajka, ryba...) bo na drugi dzieñ to ju¿ zwiêdnie.

I ci±gle zastanawiasz siê ile czego mo¿na. U¶wiadom sobie ¿e w Twoim wypadku uniwersalne zalecenia siê nie sprawdz±. Nikt tak naprawdê nie wie jakie masz niedobory. Zrób badania, id¼ do lekarza i zacznij je¶æ tak jak potrzebuje tego Twój organizm, a nie tak jak ustali³a WHO dla przeciêtnego cz³owieka, bo na nic Ci siê to nie zda.
Kochana dezett, we¼ sobie powy¿sze zdania mocno do serca! Gubisz siê, bardzo siê gubisz, ale ¶wiate³kiem w tunelu jest fakt, ¿e mimo wszystko SZUKASZ poprawnej drogi (w przeciwieñstwie do SybilVane...). Jeszcze raz powtórzê - WALCZ o siebie, JEDZ bez wyliczania i bez sprawdzania ile mo¿na... Ty naprawdê potrzebujesz teraz MNÓSTWA sk³adników od¿ywczych, musisz daæ sobie pe³en luz i swobodê. Dbaj o to, ¿eby ka¿dy posi³ek by³ naprawdê solidny... Wszyscy tu dobrze Ci ¿ycz±!A alkohol na razie sobie odpu¶æ... Zbyt s³abiutka jeszcze jeste¶ ¿eby Twój organizm sobie z nim poradzi³.

Cytat:
Napisane przez Iwoka Poka¿ wiadomo¶æ
Mi dietetyczka powiedzia³a, ¿e ze wzglêdu na cholesterol wolno je¶æ 4 ¿ó³tka + dowoln± ilo¶æ bia³ek. Co osoba to inne my¶lenie... Ostatnio widzia³am odcinek "Zdrowie na widelcu" i tam spokojnie polecali jajka. Ponoæ WHO dopuszcza nawet 10 tygodniowo dla tych, którzy nie choruj± na ¿adne mia¿d¿yce itd. Bez sensu by³oby, ¿eby zdrowa osoba musia³a rezygnowaæ z jajek "tylko" dlatego, ze jest zdrowa...
Ograniczanie ¿ó³tek to dla mnie g³upota jakich ma³o. ¯ó³tko to najbardziej warto¶ciowy element jaja. I co z tego, ¿e zawiera cholesterol, skoro ma tak¿e NNKT = wszystko jest rekompensowane . (w koñcu pisklê do rozwoju potrzebuje zarówno cholesterolu jak i NNKT!)

Jedzcie jaja, bo to prawdziwy skarb! To nie bogu ducha winne jajo jest przyczyn± chorób cywilizacyjnych...

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ
Masz racje, porcje wiêksze bo i apetyt ostatnio mi dopisuje Dziekuje! Zawsze fajnie przeczytaæ takie mi³e s³owa

Taak, portery by³y. Zaczê³am studia to i u mnie wiêcej alkoholu go¶ci Aczkolwiek staram siê nie przeginaæ zbytnio i trzymaæ w ryzach jako tako Jak to Erena napisa³a wszystko jest dla ludzi. Aktualnie w³a¶nie zg³êbiam tajemnice porterów Co polecasz szczególnie? Ostatnio pi³am legende Alaskan Smoked Porter, Flying Dog Gonzo.

To od razu U z dzisiaj bo wczoraj zabalowa³am nie¼le ale w sumie to jad³ospis ca³kiem spoko wygl±da jak na lekko kacowy dzien :P

I 2 grzanki z razowca z pesto bazyliowym, sa³at±, serem capri, pomidorem i szczypiorkiem

II du¿y i gruby nale¶nik z m±ki orkiszowej z ricott± i musem jab³kowo-cynamonowym

III domowe kotleciki rybne w panierce z bu³ki graham z du¿± ilo¶ci± szczypiorku, buraczki z prazonymi orzeszkami pinii, karczochy marynowane

kawa czarna, 2 paski gorzkiej czekolady

IV bêd± grzanki z chleba orkiszowego z bazyliowym pesto, wêdzon± to³pyg±, blanszowanym szpinakiem i pomidorem

do picia ponadto: woda, pokrzywa x2
Jak na kacowy dzieñ to jedzonko rzeczywi¶cie piêkne! Choæ powiem Ci, ¿e odk±d pijam prawdziwe piwa praktycznie w ogóle nie miewam kaca... Kaca mam, je¶li gdzie¶ po drodze pojawi siê wódka. Po samych piwach jestem naprawdê fit na drugi dzieñ, o ile siê wy¶piê. Alaskan Smoked Portera pi³am oblewaj±c obronê in¿ynierki, bardzo dobry - aczkolwiek szkoda, ¿e nie kupili¶my d³u¿ej le¿akowanego. Flying Dog Gonzo to totalna miazga, do teraz pamiêtam jego ciê¿ki syropowy posmak. Co polecam? Je¶li bêdziesz mieæ okazjê - spróbuj jakichkolwiek stoutów/porterów z browaru De Molen. Maj± bardzo bogat± ofertê i jeszcze nie pi³am s³abego piwa od nich... Poza tym - imperial coffee stout Flying Dog Kujo - jedno z moich ulubionych piw. No i jeszcze imperial sweet stout Death Star z Revelation Cat, imperial russian stout z kaw± i kakao Cocoa Psycho z BrewDoga... Nie mówi±c ju¿ o rewelacyjnym DogB z BrewDoga (choæ cena ponad 60 z³ za 0,33l zabija...). Ceny cenami, ale je¶li dorwiesz gdzie¶ Creme Brulee z Southern Tier to te¿ nie wahaj siê wydaæ tych 50 z³ za 0,65l... Raz siê ¿yje, a mnie smak tego piwa totalnie zdetronizowa³... Tyle, ¿e ja naprawdê lubiê fuzje smakowe, w których s³odycz w wrêcz szokuj±cy sposób konfrontowana jest z gorycz±.

O naszych rodzimych ba³tyckich porterach niestety niewiele Ci powiem, ale ostatnio Polacy wypu¶cili kilka naprawdê godnych uwagi stoutów. Koniecznie spróbuj Smoku Joe z AleBrowaru (z wêdzonym s³odem whisky), Czarn± Wo³gê z Artezana (owsiany stout, koooocham to piwo!), Robust Portera z Hausta (zaskakuj±co kwiatowy z aromacie), Herê z Olimpu (mleczno-kawowy stout, lekki wolta¿em ale mocno osiadaj±cy na jêzyku) i totalne rewelacje z Pracowni Piwa: Crack (na amerykañskich chmielach) i 6 Joseph Street (¿ytni stout). No !

buty_na_plaskim - spoko s± te Twoje U. Ale czy Ty czasem nie powinna¶ byæ na P?

SybilVane, rêce mi opadaj±... Dlaczego to sobie robisz? Nie pomo¿emy Ci, je¶li sama nie bêdziesz chcia³a sobie pomóc...

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-11-18 o 10:45
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 11:39   #2013
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Poka¿ wiadomo¶æ
Moje dzisiejsze U:

I ¶niadanie: kromka ciemnego chleba z ma³± ilo¶ci± mas³a i z bia³ym serem, parówka z szynki z ketchupem,warzywa jakies do tego?
II ¶niadanie: spora miska sa³atki greckiej z fety, pomidorów, oliwek i ogórka( jako dodatek ³y¿ka siemienia lnianego),jakies wegle?
III posi³ek: domowy rosó³ z makaronem i kur±, na deser czekoladowy zaj±c, warzywa?
Iv posi³ek: 2 parówki z szynki, 8 oliwek, kawa³ek sera feta,oliwki liczysz na sztuki no i jak zdarta plyta - gdzie jakas zielenina?
v posi³ek: kromka ciemnego chleba z mas³em, 4 kawa³ki ¶ledzia z cebulk±.
Nie za bardzo mi sie to widzi Niedzielne pustki w lodowce czy zawsze tak jesz? Po pierwsze - dlaczego tak scinasz weglowodany? Jestes na U, a widze tylko 2 kromki chleba i makaron w rosole. Po drugie - parowki na dwa posilki. Nie daloby sie ich zastapic czyms bardziej wartosciowym? Po trzecie i chyba najbardziej (obok tych nieszczesnych parowek) bijace po oczach - czy Ty jadlas wczoraj jakies warzywa oprocz salatki greckiej?
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 12:43   #2014
agaczini
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 148

Cze¶æ weekend pracowity bo 3 godzinny maraton zumby i dwa treningi si³owe, jestem z siebie zadowolona i mini grzeszki weekendowe (bia³e pieczywo, kilka kostek gorzkiej) s± wybaczone my¶lê ;p

dzisiejszy jad³ospis R, dzieñ beztreningowy

7.30 - kawa z mlekiem, 2 kromki chleba razowego, 2 jajka sadzone, kabanos (nie znalazlam warzyw w lodowie )

11.30 - 100 ml soku pomarañczowego 100%, 3 nale¶niki z m±ki pe³noziarnistej, 100 g twarogu, 3 ³y¿ki konfitury z brzoskwini,

14.30 - jab³ko, gar¶æ migda³ów

17.30 - talerz zupy ogórkowej z marchewk±, pietruszk±, i ziemniakami

20.00 - pieczona pier¶ kurczaka ok. 150 - 200 g, pieczona brukselka i batat
Stary 2013-11-18, 13:41   #2015
Bibiannaa
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 552

To mit czy prawda,ze na tych 7000kcal tyjermy o kilo? Ktos sprawdzil?
Bibiannaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 13:43   #2016
Iwoka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 741

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Poka¿ wiadomo¶æ
To mit czy prawda,ze na tych 7000kcal tyjermy o kilo? Ktos sprawdzil?
Ponoæ tak jest, ¿e dostarczenie 7000 kcal wiêcej ni¿ wynosi nasze zapotrzebowanie to kg dodatkowo.

Mój blog kosmetyczny

Instagram
Iwoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 14:12   #2017
Bibiannaa
Rozeznanie

To dobrze,bo dzis sobie policzylam i jem o 1100wiecej,czyli na tydzien kg
Stary 2013-11-18, 14:19   #2018
MauraPL
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 269

Ty tak zawsze wszystko wyliczasz? :P Ja jestem na tym etapie, ¿e siê tego oduczylam.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-11-18, 17:19   #2019
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Cytat:
To dobrze,bo dzis sobie policzylam i jem o 1100wiecej,czyli na tydzien kg
ostatnio przyty³a¶ w 2dni 2kg rzekomo, sama sobie przeczysz
szybko z ED siê nie pozbierasz, a tutaj kilka osób Ciê dodatkowo nakrêca.
brawo

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Poza tym jestes srednio inteligentna chyba, bo jak ktos mo¿e sprawdziæ takie fakty?
Organizm to nie maszyna
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 17:53   #2020
201803300917
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 074

U- bêdê wdziêczna za opiniê
I jajecznica z 2 jaj z wêdlin±, tost pszenny, pó³ pomidora
II jogurt naturalny, banan
III pieczony indyk z rodzynkami, kasza gryczana, spora porcja surówki z cykorii ogórka kiszonego i jab³ka , na deser 3 paski mlecznej czekolady z orzechami
IV sa³atka puszka tuñczyka, kukurydza, pomidor, majonez, przyprawy, do tego kromka razowca
potem jab³ko
d picia: woda, zielona herbata, miêta, melisa, trochê soku mango

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2013-11-18 o 17:56
201803300917 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 18:11   #2021
essero
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 59

Dzisejsze P ( Bardzo siê ciesze bo zosta³o mi jeszcze nieca³e 5 kg do nabicia i nie odpuszcze , korzystam z ¿ycia )

¦niadanie:

-makrela 25 dag
- w kromki chleba ¿ytniego
- 2 plastry fileta pieczonego/ pomidor/ szczypiorek
- 2 plastry polêdwicy z indyka/ ogórek
- 4 plastry cammemberta i na to du¿o miodku

(wyjadanie miodu ze s³oika )

2¶niadanie
- kawa³ek sernika z brzoskwiniami i kokosowa± ros± xd
-jab³ko+ 2 ³y¿eczki ricotty cytrynowej ze ¶mietan± i cukrem

Obiad
-miska 0,5 l gêstego barszczu ukraiñskiego z fasolk± i ziemniaczkami zabielany ¶mietan±
-æwiartka lub wiêksze udko (nie wiem co to by³o ) z zupki

Podwieczorek
-du¿o lód z polew± czekoladow± z mc 'donalds
-mc ' wrap miodowo musztardowy z grillowanym kurczakiem i bekonem

Kolacja (bêdzie)
-2 kromki ¿ytniego
lazur turkusowy
2 plastry fileta z kurczaka i pomidorek ze szczypiorkiem
- sa³atka jarzynowa z majonezem lub jajecznica (jeszcze nie wiem)
kefirek 400 ml pewnie i sernik

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Poka¿ wiadomo¶æ
ostatnio przyty³a¶ w 2dni 2kg rzekomo, sama sobie przeczysz
szybko z ED siê nie pozbierasz, a tutaj kilka osób Ciê dodatkowo nakrêca.
brawo

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Poza tym jestes srednio inteligentna chyba, bo jak ktos mo¿e sprawdziæ takie fakty?
Organizm to nie maszyna
Zgadam siê z koleg± Dziewczyno nie licz kcal bo zapêdzasz siê w ko³o , wiem co mówie bo z tego wychodze i nie licze juz i wiesz co jako¶ mi lepiej
essero jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-18, 18:46   #2022
Reavela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 186

Cytat:
Napisane przez Psotka87 Poka¿ wiadomo¶æ
Ja bêdê nudna - do owsianki orzechy, wiórki kokosowe, kakao... no i lepsze by by³y owoce ni¿ d¿em (chyba ¿e domowy?), chocia¿ czasem oczywi¶cie mo¿e byæ.
dziêkujê domowy, taki pyszny, ¿e ciê¿ko siê powstrzymaæ a w dodatku, odk±d nie jem owsianek na mleku, to tak ¶wietnie mi je zastêpuje

Cytat:
Napisane przez Seducer Poka¿ wiadomo¶æ
Wiadomo - orzechy, wiórki, tak jak napisa³a dziewczyna przede mn± albo pestki dyni, teraz przyda siê solidna dawka magnezu. Jeszcze mo¿na kupiæ lepsze mas³o orzechowe lub gorzk± czekoladê, najlepiej tak± m.in. 70%. Takie rzeczy nawet na redukcji w rozs±dnej ilo¶ci s± mile widziane Kandyzowane owoce zast±pi³abym rodzynkami/suszonymi ¶liwkami/daktylami.
A co do jajka: ja ostatnio pokocha³am owsiankê z nim. Szczególnie ubite bia³ko nadaje takiej konsystencji... jakbym jad³a puch
dziêkujê ja za owsiank± z jajkiem nie przepadam, próbowa³am kilka razy i jako¶ nie moje smaki.

Dzisiejsze R: jakie¶ 1700 kcal bez sa³atek (nie chcia³o mi siê ju¿ liczyæ )
I:owsianka na wodzie:5 ³y¿ek p³atków, 1 ³y¿ka otr±b pszennych, ³y¿ka wiórek kokosowych + pra¿one jab³ka z cynamonem i daktylem + 2 ³y¿eczki d¿emu wi¶niowego
II:go³±bek z ry¿em br±zowym, kasz± gryczan±, jêczmienn±, indykiem, ketchup
~ gruszka, gar¶æ orzechów w³oskich
III:kasza gryczana, po³owa golonki z indyka, sa³atka z oliw±: papryka marynowana, sa³ata, ogórek, resztka æwik³y, która mi zosta³a (z ³y¿ka mo¿e)
~ ma³e jab³ko
~ 40 minut pilatesu z Cassey
IV:kasza gryczana z oliw± z oliwek, octowa sa³atka z ogórków i papryki, druga po³owa golonki
V:domowa bu³ka razowa z mas³em i pomidorem.
Reavela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 18:51   #2023
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

A, jak domowy to spoko ja te¿ narobi³am s³oików z dyni i z jab³ek i nie mogê siê powstrzymaæ :P pomy¶leæ, ¿e kiedy¶ mi smakowa³y kupne d¿emy...

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 18:52   #2024
strachp0myslec
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2
Question Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Proszê o opiniê, to mój pierwszy post
R
I. dwie du¿e kromki chleba ¿ytniego, dwa jajka, pomidor
II. gar¶æ orzechów, banan
III. makaron spaghetti 100g z sosem boloñskim (zrobi³am sama z kawa³kami piersi kurczaka, pomidorami z puszki i ¶wie¿± bazyli±, cebul±, czosnkiem)
IV kromka pieczywa ¿ytniego z ¿ó³tym serem, pomidor
V jogurt naturalny
strachp0myslec jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 19:05   #2025
Bibiannaa
Rozeznanie

Gdy tego nie robie jem stsznie malo. Np moja dietetetyzka mnie uswiadomila,ze moja kromka hleba ktora kroje ma 150 kcal,a nie 200,albo jajka ktore jem maja 90,a nie 120. Na terapii raz mialam z nia spotkanie w domu,caly dzien po prostu u mnie spedzila patrzac i liczac ile jem. Nie umiem jesc duzo,nie liczac. Tak juz mam
Stary 2013-11-18, 19:36   #2026
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Napisane przez strachp0myslec Poka¿ wiadomo¶æ
R
I. dwie du¿e kromki chleba ¿ytniego, dwa jajka, pomidor jakies tluszcze ?
II. gar¶æ orzechów, banan - to wg mnie raczej przek±ska, nie posilek
III. makaron spaghetti 100g z sosem boloñskim (zrobi³am sama z kawa³kami piersi kurczaka, pomidorami z puszki i ¶wie¿± bazyli±, cebul±, czosnkiem)
IV kromka pieczywa ¿ytniego z ¿ó³tym serem, pomidor, jakie¶ t³uszcze ? posmaruj t± kromkê mas³em, bia³ko ?
V jogurt naturalny - ma³o i ma³o tre¶ciwie
Ja bym by³a g³odna :P No i tak jak wy¿ej

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

Cytat:
Gdy tego nie robie jem stsznie malo. Np moja dietetetyzka mnie uswiadomila,ze moja kromka hleba ktora kroje ma 150 kcal,a nie 200,albo jajka ktore jem maja 90,a nie 120. Na terapii raz mialam z nia spotkanie w domu,caly dzien po prostu u mnie spedzila patrzac i liczac ile jem. Nie umiem jesc duzo,nie liczac. Tak juz mam
Nie masz tak, tylko tak sobie wpoi³a¶.
Wychodzenie z choroby nie polega na obsesyjnym liczeniu kcal, zw³aszcza na przytyciu..

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 20:02   #2027
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez strachp0myslec Poka¿ wiadomo¶æ
R
I. dwie du¿e kromki chleba ¿ytniego, dwa jajka, pomidor
II. gar¶æ orzechów, banan
IV kromka pieczywa ¿ytniego z ¿ó³tym serem, pomidor
V jogurt naturalny
Kalorycznie wydaje siê w dolnej granicy, ale jeszcze ok (zliczy³am porcje "na oko"). Podoba mi siê to, ¿e jest "czysto" - nie ma chemii, nie ma syfu, s± ma³o przetworzone produkty. Ale trochê do poprawki jest:
1. W ogóle nie widzê t³uszczu - jedyne jego ¼ród³a to orzechy, jaja i ser ¿ó³ty. Gdzie oliwa, wiêcej ziaren, pestek, mas³o? Dobry t³uszcz nie zahamuje Ci redukcji, je¶li z nim nie przesadzisz, a wspomo¿e wch³anianie witamin.
2. Niewiele bia³ka Wysz³o mi jakie¶ 70g, czyli, je¶li nie machnê³am siê w liczeniu ca³o¶ci, jakie¶ 20% ca³ej Twojej dziennej dawki kalorii. Ró¿ne ¼ród³a ró¿nie mówi±, ale na redukcji mo¿esz przyj±æ, ¿e ok. 30% kalorii powinno pochodziæ z bia³ka. Mo¿e nawet trochê wiêcej, ale te¿ bez przesady Fajnie ¿e s± jaja. Dorzuæ do tego ryby, wiêcej miêsa, twaróg.
3. Brak warzyw. Same pomidory, w dodatku w niewielkiej ilo¶ci. Warzywa je siê bez ograniczeñ, nie liczy siê kalorii z nich (temat by³ kilka razy wa³kowany, ale jeste¶ nowa, wiêc powtórzê: poza str±czkami, ziemniakami i warzywami korzeniowymi, pod warunkiem ¿e jesz je w du¿ej ilo¶ci, a nie jedna marchewka czy ³y¿ka fasoli z puszki, przy liczeniu kalorii warzyw w ogóle nie bierze siê pod uwagê). Zajadaj siê nimi na zdrowie
4. Kolacja biedniutka. Dorzuæ do tego jogurtu jakie¶ p³atki owsiane, a przede wszystkim orzechy, pestki, siemiê lniane, bo t³uszczu masz malutko.

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-11-18 o 20:05
Stary 2013-11-18, 20:04   #2028
Poa alpina
Zadomowienie

Dzisiejsze U - ca³y dzieñ spêdzony w domu na nauce.

I Owsianka z kasz± mann±, otrêbami gryczanymi i kaw± zbo¿ow± na mleku z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
Przek±ska: jab³ko
II Kawa³ek piersi indyka sma¿ony bez t³uszczu; kasza kuskus z sosem sojowym; marchew gotowana z mas³em
III Mix sa³at z wêdzonymi szprotkami, jajem na twardo, pomidorem, kiszonym ogórkiem, rzodkiewkami, pieprzem zio³owym i oliw± z oliwek

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x owocowa, zio³owa.

Stary 2013-11-18, 20:08   #2029
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze U - ca³y dzieñ spêdzony w domu na nauce.

I Owsianka z kasz± mann±, otrêbami gryczanymi i kaw± zbo¿ow± na mleku z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
Przek±ska: jab³ko
II Kawa³ek piersi indyka sma¿ony bez t³uszczu; kasza kuskus z sosem sojowym; marchew gotowana z mas³em
III Mix sa³at z wêdzonymi szprotkami, jajem na twardo, pomidorem, kiszonym ogórkiem, rzodkiewkami, pieprzem zio³owym i oliw± z oliwek

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, 2x owocowa, zio³owa.
Bêdê czepialska, a co! Niby fajnie, apetycznie, ale trochê "niejadkowo" mi siê wydaje z tymi trzema konkretnymi posi³kami. Brakuje mi t³uszczu w obiedzie i wêgli w kolacji. Ale je¶li to nie jest sta³a tendencja (a widzia³am w poprzednich, ¿e nie jest) to mniam!

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-18, 20:13   #2030
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Niedziela – „dzieñ rodzinny”*
*odwiedza³am moj± siostrê – ona i jej ch³opak oboje bardzo siê interesuj± kulinariami, zawsze maj± w domu du¿o jedzenia i ci±gle kupuj± ró¿ne dziwne kuchenne sprzêty jak np. gofrownica albo maszyna do chleba…
I(9.00): manna (25g na wodzie), starte jab³ko
II(11.00): prawie ca³y jogurt pitny jogobella Man
III(13.00): zupa warzywna
IV(14.00): makaron z sosem miêsno-warzywnym (moja rodzina nie wie, ¿e jestem wege), na deser domowej roboty p±czek
V(17.00): szarlotka z lodami i bit± ¶mietan± (te¿ domowa oczywi¶cie, siostra wszystko umie sama zrobiæ)
VI(19.00): jogurt bez cukru 450g

Poniedzia³ek:
I(8.30): dro¿d¿owka z d¿emem
II(11.00): kawa z mlekiem, dwa herbatki
III(14.00): jab³ko
IV(15.00): manna (jaka¶ podrabiana smakija, ale a¿ 144 kcal), kawa z mlekiem
V(18.00): jogobella light, cola light (smutno mi jako¶ by³o)
VI(21.00): budyñ s³odka chwila, ³y¿eczka kakao
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 20:23   #2031
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Bêdê czepialska, a co! Niby fajnie, apetycznie, ale trochê "niejadkowo" mi siê wydaje z tymi trzema konkretnymi posi³kami. Brakuje mi t³uszczu w obiedzie i wêgli w kolacji. Ale je¶li to nie jest sta³a tendencja (a widzia³am w poprzednich, ¿e nie jest) to mniam!
Na zaczepki z chêci± odpowiem . Je¶li chodzi o obiad, to ugotowan± marchew wymiesza³am w garnku z mase³kiem . Porcja sa³atki na kolacjê by³a naprawdê wielka - zawsze robiê tak± i jem ju¿ bez wêgli. A¿ za du¿o szprotek wêdzonych doda³am, za s³ono mi siê zrobi³o. Siedzia³am ca³y dzieñ na ty³ku, wiêc nie mia³am co wiêcej w siebie pakowaæ . A w weekend sporo piwa w siebie wla³am i bez s³odko¶ci siê nie oby³o - lu¼niejszy dzieñ dla ¿o³±dka by³ wskazany .

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
*odwiedza³am moj± siostrê – ona i jej ch³opak oboje bardzo siê interesuj± kulinariami, zawsze maj± w domu du¿o jedzenia i ci±gle kupuj± ró¿ne dziwne kuchenne sprzêty jak np. gofrownica albo maszyna do chleba…
IV(14.00): makaron z sosem miêsno-warzywnym (moja rodzina nie wie, ¿e jestem wege), na deser domowej roboty p±czek
V(17.00): szarlotka z lodami i bit± ¶mietan± (te¿ domowa oczywi¶cie, siostra wszystko umie sama zrobiæ)

Poniedzia³ek:
Tutaj s± same wêglowodany... A¯ 144 kcal?

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-11-18 o 20:24
Stary 2013-11-18, 20:32   #2032
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Cytat:

Poniedzia³ek:
Jaka zdolna siostra, nawet szarlotkê umie zrobiæ

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Na zaczepki z chêci± odpowiem . Je¶li chodzi o obiad, to ugotowan± marchew wymiesza³am w garnku z mase³kiem . Porcja sa³atki na kolacjê by³a naprawdê wielka - zawsze robiê tak± i jem ju¿ bez wêgli. A¿ za du¿o szprotek wêdzonych doda³am, za s³ono mi siê zrobi³o. Siedzia³am ca³y dzieñ na ty³ku, wiêc nie mia³am co wiêcej w siebie pakowaæ . A w weekend sporo piwa w siebie wla³am i bez s³odko¶ci siê nie oby³o - lu¼niejszy dzieñ dla ¿o³±dka by³ wskazany .

Tutaj s± same wêglowodany... A¯ 144 kcal?
Jak ja siedzê w domu ca³y dzieñ to jem 3x wiêcej ni¿ potrzebujê :p tylko zabieganie mnie ratuje :p

Dzisiejszego swojego nie wrzucam, bo podjad³am synkowi Kinder czekoladkê, poza tym zjad³am standardow± porcjê swojej 70%, dwa biszkopty, na obiad sma¿ony kurczak w panierce od mamy... heh :p ale reszta by³a w porz±dku

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 20:39   #2033
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Psotko nie przejmuj siê - ja zjad³em pó³ opakowania alpejskiego mleczka z karmelem na spó³ê z T¯, i do tej pory nie mam nawet ochoty my¶leæ o jakiej¶ kolacji, wiêc z mojej strony jad³ospisu równie¿ nie bêdzie
No chyba ¿e wczorajszy

DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 20:43   #2034
Bibiannaa
Rozeznanie

Moze i racja,to ja nie wiem juz jak jesc.
Stary 2013-11-18, 20:52   #2035
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Moze i racja,to ja nie wiem juz jak jesc.
Jak je¶æ? Po prostu JE¦Æ, i tyle...

Cytat:
Jak ja siedzê w domu ca³y dzieñ to jem 3x wiêcej ni¿ potrzebujê :p tylko zabieganie mnie ratuje :p

Dzisiejszego swojego nie wrzucam, bo podjad³am synkowi Kinder czekoladkê, poza tym zjad³am standardow± porcjê swojej 70%, dwa biszkopty, na obiad sma¿ony kurczak w panierce od mamy... heh :p ale reszta by³a w porz±dku
A ja podczas zabieganych dni bardzo pilnujê jedzenia - metabolizm zasuwa, no a ja stajê siê potworem bêd±c g³odna - zawsze muszê mieæ co¶ do jedzenia w razie wu

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Psotko nie przejmuj siê - ja zjad³em pó³ opakowania alpejskiego mleczka z karmelem na spó³ê z T¯, i do tej pory nie mam nawet ochoty my¶leæ o jakiej¶ kolacji, wiêc z mojej strony jad³ospisu równie¿ nie bêdzie
No chyba ¿e wczorajszy

Ja za to wczorajszego i przedwczorajszego nie mam co wstawiaæ, bo by mnie pos±dzono o alkoholizm. Có¿, Targi Piwne zobowi±zuj±!

Stary 2013-11-18, 21:06   #2036
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Cytat:
Jaka zdolna siostra, nawet szarlotkê umie zrobiæ
-
Szarlotkê robi mistrzowsk±, ale naprawdê mi zaimponowali tymi p±czkami...
a¿ szkoda, ¿e te talenty nie s± u nas rodzinne
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 21:46   #2037
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzie¶ na Latarnianym Pustkowiu...:)
Wiadomo¶ci: 6 518

Cytat:

Poniedzia³ek:
Po co umieszczasz tu swoje jad³ospisy skoro wszystkie s± beznadziejne, ludzie Ci o tym pisz±, a Ty i tak nic nie zmieniasz?

Jeszcze jaka¶ biedna dziewczyna z problemami siê nimi zainspiruje i bêdzie nie tylko krzywda dla Twojego organizmu, ale jeszcze dla kogo¶ innego.

'Jad³ospis' z dzisiejszego dnia to ju¿ szczególnie wo³a o pomstê do nieba. Dro¿dzówka, jab³ko, deser z kaszy mannej i jogurt. I to jest wszystko, z czego ma sobie wzi±æ energiê Twój organizm na ca³y dzieñ. Same wêglowodany, do tego przede wszystkim cukry. Zero bia³ka, zero t³uszczy. Zero normalnego,warto¶ciowego posi³ku. Na dodatek dalej te jogurciki jesz codziennie i to dwa razy dziennie.

Dziewczyno, zacznij stosowaæ siê do tego, co Ci ludzie tu pisz±, bo jeste¶ chora. U¶wiadomo to sobie i zacznij po prostu je¶æ warto¶ciowe rzeczy, a nie takie co¶. Ty po prostu nie chcesz przytyæ, skoro z uporem maniaka ci±gle umieszczasz te swoje bez sensu jad³ospisy i masz w czterech literach rady otrzymane na tym w±tku.

Brak s³ów.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2013-11-18 o 21:50
syklamen jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-18, 22:07   #2038
buty_na_plaskim
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

Jak dla mnie SybilVane nie jest chora, a jest trollem Z PREMEDYTACJ¡. Albo szare komórki same siê zjad³y, bo nie wierzê, ¿e kto¶ tak na powa¿nie, za przeproszeniem, g³upa r¿nie.

buty_na_plaskim jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 22:17   #2039
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Dzisiejsze U.
@ ani widu, ani s³ychu, a wyniki hormonów okaza³y siê bardzo dobre. Nie mam pojêcia, o co chodzi, chyba pozostaje tylko czekaæ i dbaæ o dobr± ilo¶æ t³uszczów i bia³ka...
Zabawne, ¿e po P apetyt mi szaleje (a mo¿e to ograniczenie nabia³u?), kiedy¶ umia³am zapchaæ siê warzywami, teraz mogê siê nimi nafurtowaæ, a i tak bêdê g³odna po godzinie.

I serek wiejski 150g + kilka ma³ych rzodkiewek + trochê bazylii + ok. ³y¿eczka pestek dyni + trochê kie³ek broku³u; 2 kromki chleba razowego wytrawnego + Delma z oliw± z oliwek + 2 plastry szynki konserwowej wieprzowej + kilka listków sa³aty z gotowego mixu sa³at + kawa³ek pomarañczowej papryki; herbata zielona
II jab³ko; Activia pitna 195g o smaku suszonych ¶liwek
III kanapka: 2 kromki chleba razowego wytrawnego + Delma z oliw± z oliwek + po³ówka du¿ego plastra ¿ó³tego sera Gouda z zio³ami (spokojnie zakry³ kromkê) + sa³ata + 2 plastry pomidora + odrobina kie³ek
IV nieca³a 1/2 woreczka kaszy jaglanej (1/3?); spora ilo¶æ gulaszu z kurczaka i cukinii; kawa³ek papryki konserwowej, ogórek kiszony, ³y¿ka buraczków tartych; miseczka super-gêstego roso³u z makaronem
V jogurt naturalny 150g (znalaz³am taki, który nie ma mleka w proszku, w koñcu *.*' tylko czemu tak cholernie rzadki...) + 1/2 banana + 1/2 sporej mandarynki + ³y¿eczka kakao (mia³y byæ pestki s³onecznika, ale zapomnia³am dodaæ...)
VI 2 kromki chleba razowego wytrawnego podpieczone w tosterze + Delma z oliw± z oliwek + du¿y plaster szynki z indyka z zio³ami dzielony na 2 + jajko na twardo + 2 ma³e grzybki ze s³oika + kawa³eczek konserwowej papryki; sa³atka z pomidora (ok. 100g), oliwek (max. 10 sztuk - nie liczy³am, sypnê³am to, co by³o); do picia rumianek.
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-18, 22:39   #2040
natul
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 204

eRka:

I: 2 parówki z szynki (93% miêsa), ³y¿eczka ketchupu, 55g chleba razowego cienko posmarowany mas³em, pomidor , sól, pieprz
II: activia naturalna (chcia³am serek homo nat kupiæ, ale w bufecie uczelnianym niestety nie mieli, a rano nie mia³am czasu na wej¶cie do sklepu), miód 20g, gar¶æ orzechów, jab³ko
III: makaron 40g z mielonym indykiem, szpinakiem i serem feta
IV: omlet z 2 jaj, ³y¿ki mleka i ³y¿ki m±ki, z miodem, ³y¿k± jogurtu nat i mas³a orzechowego domowej roboty

mo¿e tak dla odmiany kto¶ by oceni³?

105 --> 102,4 --> 75 kg
natul jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.