Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 2. - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-15, 10:46   #2011
201609140906
Konto usunięte

Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 2.

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
A właśnie: jeśli wasi znajomi/rodzina itp niepoprawnie się wyrażają to zwracacie im uwagę, poprawiacie czy dajecie sobie spokój?
W tym przypadku mam podobnie, jak fableux, przy czym - przy odpowiedniej okazji - udaje mi się wpleść taką uwagę, naturalnie prowadząc rozmowę, np:
- To rok dwutysięczny czternasty jest już przeniesiony do archiwum?
- Tak, tutaj mam tylko z dwa tysiące piętnastego.
201609140906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 10:53   #2012
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwi_83 Pokaż wiadomość
nie lubię jak ktoś niepoprawnie odmienia np. idę z tatem
Ale to chyba jest poprawnie jesli mianownik to Tato. Powiedz tatowi to jest poprawnie- gdzieś to bylo wyjaśniane.

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 10:58   #2013
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Ale to chyba jest poprawnie jesli mianownik to Tato. Powiedz tatowi to jest poprawnie- gdzieś to bylo wyjaśniane.
A w życiu!! Być może jest to poprawne w jakiejś gwarze, ale nie uwierzę, ze "iść z tatem" to sformułowanie w poprawnej polszczyźnie! I żaden słownik mi takiego bełkotu nie wmówi!

To mój Tato, idę z tatą, powiedziałam tacie!

Na tej zasadzie, którą podałaś, byłoby "idę z tatem, powiedziałam tatowi" - poprawnie?
Stary 2016-04-15, 11:03   #2014
iwi_83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
A w życiu!! Być może jest to poprawne w jakiejś gwarze, ale nie uwierzę, ze "iść z tatem" to sformułowanie w poprawnej polszczyźnie! I żaden słownik mi takiego bełkotu nie wmówi!

Na tej zasadzie, którą podałaś, byłoby "idę z tatem, powiedziałam tatowi" - poprawnie?
uważam podobnie

Edytowane przez iwi_83
Czas edycji: 2016-04-15 o 11:06
iwi_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 12:20   #2015
marza_mr
Zakorzenienie

Lektor w serialu: "To jeden z jego przykrywek".
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 12:38   #2016
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:

Byłooooooo i jest to forma poprawna, choć rzadko używana.

http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/z-t...em-b;6029.html

NSPP:

Na tej samej zasadzie dość długo przewracałam oczami, jak słyszałam formę "otwarłam drzwi". Do czasu, aż zajrzałam do slownika, żeby się upewnić, że jest błędna (!) a z niedowierzaniem ogromnym zobaczyłam, że jest to rzadsza forma poprawna.

Edytowane przez silesianna
Czas edycji: 2016-04-15 o 12:44
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 12:52   #2017
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Jak mnie ta forma drażni...

moja koleżanka mówi, że dziecko podgląduje przez szparę w drzwiach

A właśnie: jeśli wasi znajomi/rodzina itp niepoprawnie się wyrażają to zwracacie im uwagę, poprawiacie czy dajecie sobie spokój?
Poprawiam wszystkich jak leci. U ojca zwalczam "piec zloty", za to on mnie pilnuje z "ciezko". Nabawilam sie tej przypadlosci przez wizaz glownie i teraz mowie "ciezko mi powiedziec" zamiast "trudno mi powiedziec" itp. Mama bledow nie robi, wiec ma spokoj Znajomych poprawiam, ludzi w pracy poprawialam, w sklepie tez potrafie sie przyczepic, ale to bezwiednie, poprawna forma sama mi wylatuje z ust zanim zdaze pomyslec, bylego tez poprawialam ("uspac", no kurde mol, jakie uspac, do cholery!). Ale ja lubie jak ludzie mnie poprawiaja, wiec staram sie zrobic przyjemnosc innym

Send from my mind using the Force
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-04-15, 12:56   #2018
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Na tej samej zasadzie dość długo przewracałam oczami, jak słyszałam formę "otwarłam drzwi". Do czasu, aż zajrzałam do slownika, żeby się upewnić, że jest błędna (!) a z niedowierzaniem ogromnym zobaczyłam, że jest to rzadsza forma poprawna.
Dziękuję, ze zadałaś sobie trud i wkleiłaś zdjęcia, ale ja i tak będę protestować wszystkimi kończynami!!! To tak, jakby ktoś twierdził, ze poprawna jest forma perfuma - przecież kiedyś ta forma była uważana za poprawną i powszechnie stosowana.

Sorry, ale chyba na głuchej wsi zabitej dechami tak mówią. O, doczytałam - regionalizm wschodni - tatowi. Więc nikt mi nie powie, ze to jest poprawna polszczyzna, skoro nawet słownik podaje, ze jest to regionalizm!

Edytowane przez Margot45
Czas edycji: 2016-04-15 o 13:02
Margot45 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 12:58   #2019
invisible_01
Zakorzeniona

Ja poprawiam znajomych i rodzinę. Ludzi z pracy staram się nie, chociaż czasem bardzo korci. Czasami aż się cieszę, że komunikacja u mnie w pracy odbywa się głównie po angielsku, bo jak przychodzi mi porozmawiać z menedżerką sam na sam i przechodzimy na polski, to aż ciężko jej słuchać.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 13:02   #2020
silesianna
Zakorzenienie

Nie, ja znam wiele osób które tak mówią. Na Podkarpaciu to powszechne.
"perfuma" nie występuje w NSPP nawet jako archaizm, więc mam wrażenie że nigdy nie była poprawna. A forma "z tatem" (obstawiam jakieś wpływy wschodnie, może ukraińskie?) funkcjonuje w słowniku jako równorzędna. Ma prawo Ci się nie podobać tak jak mnie nie podoba się słowo "otwarłam"
Natomiast błędem będzie zwrócenie komuś na to uwagi, bo nie jest to forma niepoprawna.

Mnie skóra cierpnie jak słyszę "było coś zrobic". Np:
- Nie zdążyłam na autobus.
- Było wyjść wcześniej z domu.

Dla mnie to typowe językowe niechlujstwo. Ale użytkownicy tej formy upierają się, że wszystko tam jest w porządku.
Stary 2016-04-15, 13:05   #2021
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Nie, ja znam wiele osób które tak mówią. Na Podkarpaciu to powszechne.
"perfuma" nie występuje w NSPP nawet jako archaizm, więc mam wrażenie że nigdy nie była poprawna. A forma "z tatem" (obstawiam jakieś wpływy wschodnie, może ukraińskie?) funkcjonuje w słowniku jako równorzędna. Ma prawo Ci się nie podobać tak jak mnie nie podoba się słowo "otwarłam"
Natomiast błędem będzie zwrócenie komuś na to uwagi, bo nie jest to forma niepoprawna.
To nie jest kwestia tego, czy mnie się ta forma podoba, czy nie. To nie jest poprawna polszczyzna!!! Niech sobie tak mówi ktoś na tym wspomnianym przez Ciebie Podkarpaciu, ale w pracy maturalnej też tak napisze? Chyba, ze był wymóg "praca pisana gwarą".

Każdy region naszego kraju ma swoje specyficzne formy językowe - to są właśnie regionalizmy, ale my tu mówimy o poprawnej, literackiej (?) polszczyźnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-15, 13:32   #2022
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
To nie jest kwestia tego, czy mnie się ta forma podoba, czy nie. To nie jest poprawna polszczyzna!!! Niech sobie tak mówi ktoś na tym wspomnianym przez Ciebie Podkarpaciu, ale w pracy maturalnej też tak napisze? Chyba, ze był wymóg "praca pisana gwarą".

Każdy region naszego kraju ma swoje specyficzne formy językowe - to są właśnie regionalizmy, ale my tu mówimy o poprawnej, literackiej (?) polszczyźnie.
Nowy Słownik Poprawnej Polszczyzny to wydawnictwo normatywne i opisuje normę językową na dwóch poziomach - wzorcowym (bez komentarza), potocznym (z komentarzem "pot.") oraz wskazuje formy błędne (poprzedzone partykułą "nie:") a także regionalizmy (" reg.").
Jak widać na zdjęciach, oburzające Cię formy odmiany wyrazu" tato" nie zostały obdarzone żadnym komentarzem (oprócz "tatowi", który został uznany za regionalizm) , czyli są poprawne na poziomie wzorcowym. Można tak napisać w pracy maturalnej.

Edytowane przez silesianna
Czas edycji: 2016-04-15 o 13:33
Stary 2016-04-15, 13:38   #2023
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Nowy Słownik Poprawnej Polszczyzny to wydawnictwo normatywne i opisuje normę językową na dwóch poziomach - wzorcowym (bez komentarza), potocznym (z komentarzem "pot.") oraz wskazuje formy błędne (poprzedzone partykułą "nie:") a także regionalizmy (" reg.").
Jak widać na zdjęciach, oburzające Cię formy odmiany wyrazu" tato" nie zostały obdarzone żadnym komentarzem (oprócz "tatowi", który został uznany za regionalizm) , czyli są poprawne na poziomie wzorcowym. Można tak napisać w pracy maturalnej.
Jak może zauważyłaś, dyskusja rozpoczęła się od wypowiedzi Karolinki, która pisała właśnie o uznawaniu formy "tatowi" za prawidłową a ja się cały czas czepiam tego konkretnego przypadku, że nie jest to forma prawidłowa.

Zgodnie ze słownikiem jest to regionalizm - co zresztą sama wkleiłaś, mamy dowód czarno na białym.
Stary 2016-04-15, 13:44   #2024
panthher
Rozeznanie

Tak Was czytam, i czytam, bo sama czasem trzymam nerwy na wodzy, podczas rozmów. Sama też pewnie nie jestem święta. Moją zmorą jest nagminne używanie słowa "ilość" zamiast "liczba".

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
panthher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 13:47   #2025
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez panthher Pokaż wiadomość
Tak Was czytam, i czytam, bo sama czasem trzymam nerwy na wodzy, podczas rozmów. Sama też pewnie nie jestem święta. Moją zmorą jest nagminne używanie słowa "ilość" zamiast "liczba".

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wspomniana wczoraj "ilość dziecka w domu dziecka" ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-15, 13:47   #2026
silesianna
Zakorzenienie

Dot.: Wasze "ulubione&amp ;qu ot; błędy językowe cz. 2.

Cytat:
Napisane przez iwi_83 Pokaż wiadomość
nie lubię jak ktoś niepoprawnie odmienia np. idę z tatem
Cytat:
Jak może zauważyłaś, dyskusja rozpoczęła się od wypowiedzi Karolinki, która pisała właśnie o uznawaniu formy "tatowi" za prawidłową a ja się cały czas czepiam tego konkretnego przypadku, że nie jest to forma prawidłowa.

Zgodnie ze słownikiem jest to regionalizm - co zresztą sama wkleiłaś, mamy dowód czarno na białym.
Nie, jak widać w zacytowanym przeze mnie poście ivi, zaczęło się od formy "z tatem" i ja cały czas o tym mówię

"tatowi" - tu nie ma o czym dyskutować
Stary 2016-04-15, 13:48   #2027
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Nie, jak widać w zacytowanym przeze mnie poście ivi, zaczęło się od formy "z tatem" i ja cały czas o tym mówię
A ja o tym:

Cytat:
I z tym się nadal zdecydowanie nie zgadzam
Stary 2016-04-15, 13:51   #2028
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
A ja o tym:

I z tym się nadal zdecydowanie nie zgadzam
I masz rację. Ale sama napisałaś też "nie uwierzę, że forma "z tatem" jest poprawna" - i ja do tego cały czas piję
Stary 2016-04-15, 13:58   #2029
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
I masz rację. Ale sama napisałaś też "nie uwierzę, że forma "z tatem" jest poprawna" - i ja do tego cały czas piję
W tym punkcie mogę się mylić, nie jestem alfą i omegą

Co nie zmienia faktu, że dla mnie forma "z tatem" i tak brzmi... no, sztucznie, dziwnie i niepoprawnie. Coś jak "poszłem".

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-15, 14:00   #2030
silesianna
Zakorzenienie

Myślę, że raczej to można postawić obok "przystanku a. przystanka" czy "otworzyłam a. otwarłam". Wszystkie formy są poprawne. A dla wielu zawsze jedna z nich będzie brzmiała dziwnie
Stary 2016-04-15, 14:13   #2031
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Myślę, że raczej to można postawić obok "przystanku a. przystanka" czy "otworzyłam a. otwarłam". Wszystkie formy są poprawne. A dla wielu zawsze jedna z nich będzie brzmiała dziwnie
Może i tak

Przyznam, ze w rzeczywistości nie spotkałam się nigdy z przypadkiem, żeby ktokolwiek mówił "z tatem" albo "z przystanka" pewnie dlatego tak stanowczo protestuję
Stary 2016-04-15, 16:25   #2032
201607111028
Konto usunięte

"Powiedz tatowi" - to w życiu nie będzie poprawne. Taka odmiana stosowana jest przy "męskich" końcówkach (np. większość imion męskich). Wyobraźcie sobie coś takiego "powiedz kolegowi, sędziowi", itd :co jest:

Co do mianownika "tato"... jeżeli dyskutujemy o stosowaniu tego zwrotu w mowie, to skąd ktoś ma wiedzieć, że masz na myśli celownik słowa "tato", a nie "tata"? Zresztą nawet w wypracowaniu trzeba by było za każdym razem podkreślać, że chodzi o słowo "tato"

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2016-04-15 o 16:31
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 16:41   #2033
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
"Powiedz tatowi" - to w życiu nie będzie poprawne. Taka odmiana stosowana jest przy "męskich" końcówkach (np. większość imion męskich). Wyobraźcie sobie coś takiego "powiedz kolegowi, sędziowi", itd :co jest:

Co do mianownika "tato"... jeżeli dyskutujemy o stosowaniu tego zwrotu w mowie, to skąd ktoś ma wiedzieć, że masz na myśli celownik słowa "tato", a nie "tata"? Zresztą nawet w wypracowaniu trzeba by było za każdym razem podkreślać, że chodzi o słowo "tato"
1) niezupełnie weźmy na przykład imiona, zakończone na -o, tak jak" tato". Maćko, Hugo, jak je odmienimy? Maćkowi, Hugonowi oczywiście mrugam okiem, niemniej jednak sprawa nie jest tak jednoznaczna, jak mówisz.

2. Tu można by się przyczepić jedynie w sytuacji, gdy ktoś w swoim tekście używa słowa "tata" i odmieni "z tatem". Wtedy to będzie błąd. Natomiast jeśli w wypowiedzi nie pojawi się to słowo w mianowniku to należy przyjąć, że użytkownik używa odpowiedniej deklaracji dla danego wyrazu. Bo samej w wypowiedzi "byliśmy z tatem w parku" nie ma nic niepoprawnego.
Stary 2016-04-15, 16:45   #2034
201607111028
Konto usunięte

Dot.: Wasze &q uot ;ulu bion e&am p;amp;qu ot; błędy językowe cz. 2.

Cytat:
1) niezupełnie weźmy na przykład imiona, zakończone na -o, tak jak" tato". Maćko, Hugo, jak je odmienimy? Maćkowi, Hugonowi oczywiście mrugam okiem, niemniej jednak sprawa nie jest tak jednoznaczna, jak mówisz.

2. Tu można by się przyczepić jedynie w sytuacji, gdy ktoś w swoim tekście używa słowa "tata" i odmieni "z tatem". Wtedy to będzie błąd. Natomiast jeśli w wypowiedzi nie pojawi się to słowo w mianowniku to należy przyjąć, że użytkownik używa odpowiedniej deklaracji dla danego wyrazu. Bo samej w wypowiedzi "byliśmy z tatem w parku" nie ma nic niepoprawnego.

1) no tak tak, chodziło mi o imiona zakończone spółgłoskami, ale faktycznie, nie napisałam tego;

2) dobrze wiedzieć, nikt mi tego nie "wtłoczył" do głowy, nawet na studiach. No albo przespalam Wstyd mi

Ale w sumie to jest logiczne Jak wyżej, wtopa z mojej strony XD

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2016-04-15 o 16:49
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 16:54   #2035
silesianna
Zakorzenienie

Spoko, mnie też to na studiach ominęło ale staram się odkształcać na bieżąco
Stary 2016-04-15, 17:42   #2036
Higurashi
Czarna owca

Cytat:
Spoko, mnie też to na studiach ominęło ale staram się odkształcać na bieżąco
Odkształcać? Sprytny słownik?
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 17:53   #2037
silesianna
Zakorzenienie

Słownik za szybko wysłałam

Aczkolwiek... Biorąc pod uwagę pewne aspekty edukacji językowej... To może i by to miało rację bytu!
Stary 2016-04-15, 17:59   #2038
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

A ten Maćko to z Bogdańca może...?
Stary 2016-04-16, 03:23   #2039
Izabeusz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Poprawiam wszystkich jak leci. U ojca zwalczam "piec zloty
Nie wiem o co chodzi z tym "zlotym piecem".
Jeśli piszesz o języku polskim, używaj polskich znaków, bo tego nie daje się czytać!
Izabeusz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-16, 05:39   #2040
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja poprawiam, często odruchowo. W pracy też. Potem przepraszam i mówię, że to bezwiednie. Ostatnio zgrzyta mi w uszach "kogo to długopis?". Wszystkie dzieci w mojej szkole tak pytają. Może to u nas jakaś forma regionalna, ale mnie się flaki od tego wywracaja i zawsze poprawiam na "czyje". A może nie powinnam.? Wczoraj w ogłoszeniu przeczytałam "każdom rozsondnom propozycje"
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości