Mamusie listopad-grudzien 2011 - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-10, 16:31   #2041
glamourous
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzien 2011

A moi chlopcy dzis pierwszy raz dostali zupke z miesem- cielecinka. Chyba im smakowalo, adas zjadl swoja porcje i jeszcze z 20 ml ktore zostaly domiskowi
Stary 2012-05-10, 16:32   #2042
Seona
Zakorzenienie

Goldika, jaki komplement ale się nie dziwie z Twoją figurą

Rudominka, kondolencje

Lili mi dzisiaj jazdę na polu zrobiła. Musiałam nieść ją na ręku a drugą pchać wózek. Glam podziwiam, bo Ty kiedyś Sonie tak targałaś i jeszcze swój kombajn szacun

Nettka, gluten czyli co, bo ja już nie pamiętam pamiętam że przy Pati była kaszka manna z Bobovity, słoiczki z glutenem (ale nie pamiętam jak się nazywały)

W piątek o 22:25 na Tvnstyle będzie o obsesji karmienia piersią może nie zapomnę, ciekawa jestem

Ela, ja niestety 100 pieprzyków nie uzbieram

Domi, chwalę się, wygrałam książkę

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 16:39   #2043
pokszyfka
Zadomowienie

też chciałam zaczać z tym glutenem ale jak mam pół łyżeczki manny ugotować osobno w wodzie, wyłowić i dodac do kaszki heee? jak wy to robicie?
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 16:43   #2044
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pokszyfka Pokaż wiadomość
też chciałam zaczać z tym glutenem ale jak mam pół łyżeczki manny ugotować osobno w wodzie, wyłowić i dodac do kaszki heee? jak wy to robicie?
ja dawalam takie, ale ile razy w tyg? to nie pamietam: http://www.bobovita.pl/nasze_produkt...check_cookie=1
http://www.bobovita.pl/nasze_produkt...zki/KASZKA/459
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: gif Kaszka_manna_d.gif (21,8 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: gif man-wieloowoc_d.gif (23,3 KB, 5 załadowań)

Ślub
Pati
Lili
Stary 2012-05-10, 16:55   #2045
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
Napisane przez nettka_ Pokaż wiadomość
Jutro zamierzam wprowadzić gluten. I tak się zastanawiam jak długo go podawać? Czy z upływem czasu jakoś więcej go podawać?
Sorki za głupie pytanie ale nie mam pojęcia
jezeli karmisz piersia to przez 2 miesiace podajesz 2-3g dziennie a potem dowolna ilosc, jezeli mm to 2g przez 2 miesiace a potem 6g przez 2 miesiiace i dopiero dowolna ilosc. 2g to pol lyzeczki kaszy manny/ej (nigdy nie wiem).
ja daje kaszke nestle zdrowy brzuszek 8 zburz lub 5 zboz z lipa, nbie ma cukru a mlody ja uwielbia z owocami. 1 lyzeczka suchej to wlasnie 2g

Adas wlasnie zwiedza podloge w kuchni szorujac na brzuchu do tylu, na oko 1,5m juz przelazl

zrobilam mu warzywka z indykiem, nie szalal, a ze zrobilam duzo porcji to do dzisiejszej dodalam troche jablka i zjadl wszystko. mam tylko nadzieje ze nei bedzie placzu i zagazowywania w nocy jak po ostatnim jablku

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 17:19   #2046
mol_aa
Zadomowienie

Witam się

Dzien mnie nie było, a tu tyle stron do czytania, oszalałyście???

Byłam dzisiaj z Tżem we Wrocku, trochę popracować i trochę poszaleć po sklepach. Obkupiłam się bardzo chciałam coś małemu kupić, ale nic mi sie nie podobało, a jak już było coś fajnego to rozmiar nie ten
Dla małego upolowałam bodziaki w biedronie z dinusiem, fajne wzorki i przede wszystkim gatunek dobry także zadowolona jestem.

Lecę czytać co u Was się działo
mol_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 18:06   #2047
ela3010
Zadomowienie

Seonka jaką książkę wygrałaś???? Ja to mol książkowy, dziś w ddtvn mówili że coraz mniej ludzi czyta ksiązki, niektórzy wolą słuchać albo wogle nie czytają, niedługo zostanę jedyną czytającą.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-10, 18:11   #2048
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

oj nie elus, zostaniemy we dwie, wyprowadzajac sie z UK wyslalam do domu 130kg ksiazek plus 6 wielkiech kartonow ktore wyjechaly pozniej.

Kuchnia Tygryska
Stary 2012-05-10, 18:13   #2049
nettka_
Zadomowienie

dzięki dziewczyny

Muszę poszukać tych słoiczków z kaszką manną ale chyba Hipp ma
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 18:46   #2050
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
jezeli karmisz piersia to przez 2 miesiace podajesz 2-3g dziennie a potem dowolna ilosc, jezeli mm to 2g przez 2 miesiace a potem 6g przez 2 miesiiace i dopiero dowolna ilosc. 2g to pol lyzeczki kaszy manny/ej (nigdy nie wiem).
ja daje kaszke nestle zdrowy brzuszek 8 zburz lub 5 zboz z lipa, nbie ma cukru a mlody ja uwielbia z owocami. 1 lyzeczka suchej to wlasnie 2g

czy dobrze zrozumiałąm, że wystarczy 1 łyżeczke rozrobić z woda i to styknie??? bo dostałam próbke tej kaszki i tam jest z 5 łyżeczek a moja to ma ostatnio dziwne fazy... raz zje 180 sloiczka, a raz 3-5 łyżeczek i zabawa ... najgorsze ze obwiniam to ze pic sie chce, bo ona z butelki ani lyzeczki nie chce pic, no a jak picku z cyca dostanie to juz i sie napije i zje wiec pasowałaby mi opcja malutkiej porcji bo tak pare łyżek wcisne... a co - cały dzien ma stac i mam ją dokarmiac? bo w koncu jak potem wiedziec czy zjadla te 2-3g czy nie dzieci na mm czy obiadkach to chyba łatwiej niż na cycu

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 18:51   #2051
pokszyfka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Seonka jaką książkę wygrałaś???? Ja to mol książkowy, dziś w ddtvn mówili że coraz mniej ludzi czyta ksiązki, niektórzy wolą słuchać albo wogle nie czytają, niedługo zostanę jedyną czytającą.
a niektórzy nie mają czasu bo maja malutkie dzieci ja dawniej też dużo czytałam
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-10, 18:55   #2052
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:

ja czytam jak juz młoda pojdzie spac, przewaznie po na wspolnej az do kuchennych rewolucji lub do przepisu na zycoe albo poprostu a w dzien jak mloda spi, to albo nadrabiam wizaz, albo prasowanko, sprzatanko czy pranko

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-05-10, 19:13   #2053
goldika
Zakorzenienie

Tz kupil zielone i brazowe na 80cm. Mysle, ze beda troszke duze ale to dobrze, bo mlody wyrosl nam juz 85% ubranek
jakosc bardzo fajna, lepsze niz z Lidla.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 19:16   #2054
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
jakaś o marketingu nie wiem czy Cię taki temat interesuje

Cytat:
u mnie to samo

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
ja czytam jak juz młoda pojdzie spac, przewaznie po na wspolnej az do kuchennych rewolucji lub do przepisu na zycoe albo poprostu a w dzien jak mloda spi, to albo nadrabiam wizaz, albo prasowanko, sprzatanko czy pranko
ja wtedy zajmuje się starszą lub mężem

Ślub
Pati
Lili
Stary 2012-05-10, 19:27   #2055
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
czy dobrze zrozumiałąm, że wystarczy 1 łyżeczke rozrobić z woda i to styknie???
oto co znalazlam w odpowiedzi experta nestle, bo nigdzie nei ma info na temat ile glutenu tam jest

Cytat:
1 łyżeczka kaszki Nestlé Zdrowy Brzuszek 5 zbóż z lipą to ok. 2-3 g produktu glutenowego. Jeśli Twój Maluch jest karmiony piersią wprowadzanie niewielkich ilości glutenu powinno rozpocząć się nie wcześniej niż w 5 i nie później niż w 6 miesiącu życia i trwać 2 pełne miesiące. Po tym okresie możesz podawać dziecku gluten bez ograniczeń i przygotować porcję kaszki zgodnie z informacją na opakowaniu.

Natomiast jeśli Twój Maluszek jest karmiony mlekiem modyfikowanym to zgodnie z obowiązującym schematem żywienia wprowadzanie glutenu jest podzielone na 2 etapy i trwa łącznie 4 miesiące (od 6 do 9 miesiąca życia). W pierwszym etapie (6-7 miesiąc) trwającym 2 miesiące powinnaś wprowadzić do diety dziecka jeden posiłek zawierający dodatek 2-3 g produktu glutenowego w ciągu doby. W etapie drugim (8-9 miesiąc) zwiększamy ilość produktu glutenowego do 6g w ciągu doby. Pełną porcję kaszki Zdrowy Brzuszek 5 zbóż z lipą przygotowaną zgodnie z informacją na opakowaniu Maluchowi karmionemu mlekiem modyfikowanym podajemy od 10 miesiąca życia.

Kaszka ta nie wymaga gotowania, więc możesz ją dodać bezpośrednio do mleka, przecieru warzywnego czy deserku.

Kuchnia Tygryska
Stary 2012-05-10, 19:42   #2056
princessskaa
Wtajemniczenie

Hejka

Ale jestem padnięta.. Aż myć mi się nie chce Ale po takim całym gorącym dniu to byłaby zbrodnia hehehe

Muszę się pochwalić, że dzisiaj mieliśmy sukces kulinarny - mała zjadła zupkę mej roboty I zjadła naprawdę sporo A takiego stresa miałam po wczorajszym płaczu..

Byłam w aptece podpytać o cene żelu do dziąsełek i babka mi poleciła zakup szczoteczki silikonowej z takim ogranicznikiem, żeby dzidzia do gardła nie wsadziła (oczywiście trzeba lookać, żeby trzymała za końcówkę). I powiem Wam, że mała ją uwielbia 15zł zapłaciłam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN0818.jpg (54,2 KB, 38 załadowań)
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 19:45   #2057
nettka_
Zadomowienie

Ja zgłupiałam już z tym glutem
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 19:52   #2058
glamourous
Zakorzenienie

Seona dzis tez wrocilam ze spaceru na ostatnich nogach
Dalam sie naciagnac na hulajnoge naiwnie liczac ze sonia bedzie jechac, ja isc i bedzie super hiper mega fajnie
Niestety w drodze powrotnej adas zaczal sie drzec jak wsciekly, musialam go wyjac a co wkladalam do wozka to wrzask. Sonia z ta hulajnoga radzila sobie srednio na jeza wiec musialam spory kawal albo ciagnac hulajnoge razem z sonia albo ja niesc i jeszcze patrzec i uwazac na sonie

Wozki obok siebie chyba srednio nadaja sie dla rodzenstwa w roznym wieku bo jak sonia usiadla z domiskiem to sciagalo na jej strone
W tym upale do domu dotarlam wsciekla spocona i ledwie zywa... Z wrzeszczacym adamem i sonia marudzaca ze ona jeszcze nie chce wracac

Chyba burza u nas bedzie

Kupilam chlopcom dzis sliczne czapeczki- bereciki z cieniutkiej bawelny
I to tyle z nowin dnia

---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

W rossmanie tez sa takie zestawy 3 szczotczek z ogranicznikiem- tzn nie szczoteczek tylko takich roznych gumowych wypustek do masowania dziaselek
Dola mam w zwiazku z przykazdem tzta. Oczywiscie minelo juz 2,5 tyg od zlozenia wniosku a zaproszenia nadal nie ma

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Dalia dla ciebie mam ksiazke- " irlandzki koktajl", autorkagosia jakastam, moge sprawdzic. Na pewno z duza przyjemnoscia przeczytasz... Z wieloma kwestiami to normalnie jakbym samato napisala
Stary 2012-05-10, 19:57   #2059
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
a moja jak lezy na brzuszku i zapomina jak sie odwrócic na plecy to ręce w bok i do góry, nogi do góry i.... "lecę bo chcęęęęęę" załączam fotkę
Helcia tez tak latam na zmianę z pełzaniem do tyłu i bujaniem sie na rękach i kolanach.

A my dzisiaj po szczepieniu, Helena nawet się nie skrzywiła.,pielęgniarka była w ciężkim szoku. Waży 8 kg i ma 67 cm! a w ubranka 74 wchodzimy.

A ja tez kupiłam bodziaki w dinusie.
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-10, 20:02   #2060
princessskaa
Wtajemniczenie

Uciekam Kochane, do jutra

Przespanych nocek!!! (przeczytajcie to zdanie na głos, może dziecie usłyszy i się dostosuje hehehe)
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 20:04   #2061
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

Hej
Co do glutenu to zaraz na allegro muszę zamówić kaszkę orkiszowa instant, bo Berni kończy dzisiaj 6 miesięcy (przypomniałam sobie rychło w czas o kaszce). Moje dziecko nie lubi dyni, ale jakoś mnie to nie martwi bo my też

Mam do odstąpienia kupon rabatowy na zakupy w Smyku oraz do wykorzystania w Rossmanie na mleko modyfikowane Gerber i mleko NAN p
Pro 2 lub NAN Pro 2R - jak ktoś jest chętny to proszę o pw
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 20:09   #2062
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość

Dalia dla ciebie mam ksiazke- " irlandzki koktajl", autorkagosia jakastam, moge sprawdzic. Na pewno z duza przyjemnoscia przeczytasz... Z wieloma kwestiami to normalnie jakbym samato napisala

oooo... zaraz wygoogluje

wiolqn - dziękuje za info ja kupilam mlodej kaszke bananową z babydreama i jej smakuje ale wlasnie robie i łyżke stołową plus woda i potem cycem poprawia, ale przyznam ze nie codziennie :P

ja tez zmykam..... dobranoc mamunie

Daniel Fasolek w drodze

Stary 2012-05-10, 20:11   #2063
Chawa
Zadomowienie

GG do Chawa

mszpilka też mieliśmy się dzisiaj szczepić, ale sąsiadów prosić o podwiezienie nie będę (i tak musieli mnie dzisiaj na izbę przyjęć zawieść). Ze szczepieniami się nie śpieszy.

Dziewczyny może doradzicie mi coś: mały znów ma zaparcie (po dyni???a jabłko z bananem wczoraj jeszcze jadł), dziś po jabłku ze śliwką trochę puściło; problemem jest też bolesne oddawanie gazów.
Chawa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-10, 20:16   #2064
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chawa Pokaż wiadomość
Mam do odstąpienia kupon rabatowy na zakupy w Smyku
Chawa a co byś chciała za ten kupon do Smyka? Mam tam kilka rzeczy upatrzonych. A czemu Ty nie chcesz?

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Chawa Pokaż wiadomość
Dziewczyny może doradzicie mi coś: mały znów ma zaparcie (po dyni???a jabłko z bananem wczoraj jeszcze jadł), dziś po jabłku ze śliwką trochę puściło; problemem jest też bolesne oddawanie gazów.
U mnie sprawdza się super herbatka koperkowa Krugera. Mogę Ci jej odsypać i przysłać Kupa od razu po jednym łyku i pierdy jak petardy

Ślub
Pati
Lili
Stary 2012-05-10, 20:17   #2065
OlusiaS
Wtajemniczenie

a ja czytam wizaz

Chawa a czemu na izbie bylas????
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 20:19   #2066
Seona
Zakorzenienie

O co chodzi z tym tytułem mamy- kuny u mam lipiec -sierpień? mama kwoka słyszałam, ale mama kuna?

Ślub
Pati
Lili
Stary 2012-05-10, 20:20   #2067
asiol
Rozeznanie

hej
Wy wszytskie bodziaki kupowałyście w biedrze ;D
a ja kuplam młodemu bodziak kibica w pepco
Mlody byl dzisiaj nie znosny 2 drzemke dopiero zlapal o 17. 30 na spacerze wiec zasnac potem nie mógł...
ale szczęśliwie już śpi
asiol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 20:21   #2068
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Byłam w aptece podpytać o cene żelu do dziąsełek i babka mi poleciła zakup szczoteczki silikonowej z takim ogranicznikiem, żeby dzidzia do gardła nie wsadziła (oczywiście trzeba lookać, żeby trzymała za końcówkę). I powiem Wam, że mała ją uwielbia 15zł zapłaciłam
Princesska ale bajer!! Muszę to kupić. A jakiej to jest firmy, bo wątpię żeby to było i może by mi zamówiły?

Ślub
Pati
Lili
Stary 2012-05-10, 20:28   #2069
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
O co chodzi z tym tytułem mamy- kuny u mam lipiec -sierpień? mama kwoka słyszałam, ale mama kuna?
tez sie zastanawiamy .chyba po prostu do rymu tak napisaly...

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

kurde,jaka ja glupia...
Jak Max byl maly kupilam mu zestaw szczoteczek i m.in. byla tam taka,jak Princesski,a ja sie zastanawialam,po co to kolko...
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-10, 20:38   #2070
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Princesska ale bajer!! Muszę to kupić. A jakiej to jest firmy, bo wątpię żeby to było i może by mi zamówiły?
W rossmanie sa take jak pisalam zestaw 3 roznych babydream oczywiscie

Te mamy to moze mialy byc kumy? Znaczy lepiej sie rymuje
No chyba ze to jakis wewnetrzny dowcip. Os jak nasz zul tajemniczy

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości