Nasze kuchenne sztuczki - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-13, 03:36   #181
abram
Raczkowanie

Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)

Cytat:
Napisane przez CinnaMoon Pokaż wiadomość
Niezawodny sposób na krojenie cebuli bez wylewania morza łez to robienie tego w soczewkach kontaktowych
Wiem, wiem - nie każdy posiada
He he, nareszcie wiem dlaczego absolutnie nie lzawie podczas krojenia cebuli
abram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-13, 17:01   #182
Anuska77
Zadomowienie

Wiekszosc sztuczek kulinarnych zostalo juz opisane. Ja ze swojej strony dodam jeszcze info na temat gotowania brokulow. Otoz wkladamy brokuly do goracej wody (dopiero co przegotowanej) nie gotujacej!!! i przykrywamy przykrywka az zmiekna. Mozemy miec pewnosc, ze szybko beda miekkie, zachowaja ksztalt, zapach i sie nie rozleca bo wiadomo, ze sa bardzo delikatne. Kolejna sztuczka to dodanie goracego mleka do masy ziemniaczanej na placki ziemniaczane (pisalam o tym w watku o tychze plackach). Mleko spowoduje, ze po upieczeniu placki beda zlote i nie sciemnieja. Jak sobie cos przypomne to dorzuce
Stary 2007-11-14, 11:08   #183
abc_81
Rozeznanie

GG do abc_81
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki

Przeczytałam tylko część wątku, więc to może już było. Jak gotuje mleko zawsze wsypuję cukier - mleko nie wykipi.
abc_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-14, 20:12   #184
pocz
Raczkowanie

GG do pocz

No to ja mam taką radę- dla osób smażących we frytownicy Żeby usunąć brzydki zapach z tłuszczu (np. po rybie) , należy wsadzić do niego 2 kromki chleba i natkę pietruszki. Podobno działa
pocz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 23:57   #185
abram
Raczkowanie

SPOSOB NA KASZE NIEPRZYPALONA NA SYBKO

jak juz wchlonie wode to zestawic z ognia owinac w stara gazete (oczewiscie w garnczku) i pozniej w koc a dojdzie nieprzypalona

Edytowane przez abram
Czas edycji: 2007-11-17 o 22:04 Powód: bledy ort
Stary 2008-02-27, 18:49   #186
karolinka86
Zakorzenienie

Problemy w kuchni...

Nie znalazłam takiego wątku, więc zakładam swój
Jesli macie jakis problem z gotowaniem, pieczeniem etc.piszcie!! Mozemy sobie wspolnie doradzac, co Wy na to?
Ja np. dopiero sie ucze i wskazowki bardziej obytych osob beda dla mnie bardzo cenne
No to moze zaczne:

W przepisach na ciasta czesto jest cos takiego jak ucieranie masła z jajkami,cukrem, maka itp.na masę...
A czy cos zlego sie stanie jesli maslo rozpuszcze i dodam do niego te skladniki mieszajac mikserem?Tak nieraz jest w muffinkach i wychodzi ok!!

To samo jesli mam ubic bialka na sztywna piane...No nie jest to takie latwe( mam na mysli tak sztywna piane, ze gdy podniose trzepaczke do gory, to piana z niej nie spadnie)...Wymaga troche czasu...i sily...
A gdybym to mikserem ubila? Nie bedzie tego efektu?

Czekam na Wasze rady!!

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 18:58   #187
czoornoo
Zakorzenienie

GG do czoornoo
Dot.: Problemy w kuchni...

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Nie znalazłam takiego wątku, więc zakładam swój
Jesli macie jakis problem z gotowaniem, pieczeniem etc.piszcie!! Mozemy sobie wspolnie doradzac, co Wy na to?
Ja np. dopiero sie ucze i wskazowki bardziej obytych osob beda dla mnie bardzo cenne
No to moze zaczne:

W przepisach na ciasta czesto jest cos takiego jak ucieranie masła z jajkami,cukrem, maka itp.na masę...
A czy cos zlego sie stanie jesli maslo rozpuszcze i dodam do niego te skladniki mieszajac mikserem?Tak nieraz jest w muffinkach i wychodzi ok!!

To samo jesli mam ubic bialka na sztywna piane...No nie jest to takie latwe( mam na mysli tak sztywna piane, ze gdy podniose trzepaczke do gory, to piana z niej nie spadnie)...Wymaga troche czasu...i sily...
A gdybym to mikserem ubila? Nie bedzie tego efektu?

Czekam na Wasze rady!!

ja zawsze robie mikserem i wychodzi tak jak normalnie recznie...

p.s swietny pomysl z tym watkiem!!!

czoornoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 19:48   #188
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czoornoo Pokaż wiadomość
ja zawsze robie mikserem i wychodzi tak jak normalnie recznie...

p.s swietny pomysl z tym watkiem!!!
Dzieki No tez mysle ze fajny pomysl...Przynajmniej dla osob, ktore chca sie czegos dowiedziec

A z tym ucieraniem masla? Uwazacie ze moge rozpuscic i potem dodac skladniki? Bedzie ok?

Stary 2008-02-27, 19:49   #189
Nutka
Nutka nie gryzie!

jak zwał tak zwał ale wątek na ten temat jest :

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...henne+sztuczki

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 20:46   #190
plywok
Zakorzenienie

a co do ubijania piany to jeszczee wczesniej wsypuje sie szczypte soli, aby sie szybciej ubilo
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 20:52   #191
scarlett26
Zakorzenienie

ja mam problem - nie umiem ugotować NIC... Wszystko to dla mnie czarna magia - wszystko jest albo rozgotowane albo niedogotowane, spalone na zewnątrz, a surowe w środku, ciasto nigdy nie chce się zagnieść itp itd

a te wszystkie książkowe szczypty, porównywanie konsystencji, pieczenia aż się zarumieni i gotowania aż się ugotuje doprowadzają mnie do czarnej rozpaczy
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 21:17   #192
Tequila Sunrise
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
ja mam problem - nie umiem ugotować NIC... Wszystko to dla mnie czarna magia - wszystko jest albo rozgotowane albo niedogotowane, spalone na zewnątrz, a surowe w środku, ciasto nigdy nie chce się zagnieść itp itd

a te wszystkie książkowe szczypty, porównywanie konsystencji, pieczenia aż się zarumieni i gotowania aż się ugotuje doprowadzają mnie do czarnej rozpaczy
Oj znam ten ból Mi nie wychodzą żadne bardziej skomplikowane potrawy, zawsze coś zepsuję.
Tequila Sunrise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 22:00   #193
czoornoo
Zakorzenienie

GG do czoornoo

Cytat:
Napisane przez Tequila Sunrise Pokaż wiadomość
Oj znam ten ból Mi nie wychodzą żadne bardziej skomplikowane potrawy, zawsze coś zepsuję.

no to jest nas wiecej...

czoornoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 22:13   #194
Taverney
Zakorzenienie

karolinko, nie musisz rozpuszczać masła do ucierania, wystarczy jak dodasz składniki tak, jak kolejno podają w przepisie, a masło podzielisz nożem na mniejsze kawałki i mikser da sobie z tym radę.
Z kolei jak rozpuszczasz masło i dodajesz jajka, pamiętaj, aby masło było ostudzone, bo jajka mogą się ściąć.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-28, 16:36   #195
karolinka86
Zakorzenienie

Tzn.nie chodzilo mi o to, zeby maselko do rzocierania rozpuszczac tylkoi zebym w ogole go nie musiala ucierac i zamiast tego rozpuscic je calkowicie w rozdelku i dodac do niego potem(jak ostygnie) np.make, jajka etc.
Chodzilo mi o to czy to zrobi duza roznice?Bo np.mialam przepis na muffinki gdzie maslo wlasnie sie do postaci plynnej rozpuszczalo, a potem suche skladniki dodawalo...

Stary 2008-02-28, 16:58   #196
Taverney
Zakorzenienie

no pewnie różnicy nie ma... ważne, żeby się grudki nie robiły a cukier dobrze roztarł, chyba że dodajesz cukier-puder.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-07, 18:57   #197
karolinka86
Zakorzenienie

A mam jeszcze taki problem...Jak robie jakies ciasto lub muffinki, mimo ze rozprowadzam ciasto w formie rownomiernie, to ono rosnie mi jakos krzywo!! Tzn.od zewnetrznej strony formy powstaje zaglebienie szerokie na ok.pol cm!! Wiecie o co chodzi?? Co moze byc powodem?

I jeszcze jedno...ciasto nie wychodzi mi takie fajne puszyste, tylko troche twarde...A robie tak jak w przepisie jest...Co poradzicie?

Stary 2008-03-13, 16:31   #198
rowan berry
Raczkowanie

No to ja mam pytanie o sztuczkę z pogranicza kulinarnych
Jak usunąć z rąk zapach czosnku, cebuli itp po krojeniu tych rzeczy?
Lubię czosnek i często go dodaję do potraw, ale jak potem ręce mi nim pachną to nie jestem zadowolona
Stary 2008-03-13, 16:41   #199
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rowan berry Pokaż wiadomość
No to ja mam pytanie o sztuczkę z pogranicza kulinarnych
Jak usunąć z rąk zapach czosnku, cebuli itp po krojeniu tych rzeczy?
Lubię czosnek i często go dodaję do potraw, ale jak potem ręce mi nim pachną to nie jestem zadowolona
wetrzeć w ręce sok z cytryny
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-14, 13:40   #200
hanjah
Zakorzenienie

Aby makaron nie posklejał się w czasie gotowania, do wody dolewam trochę oleju.

Żeby gotujące się jajka nie popękały i wypłynęło z nich białko, dodaję szczyptę soli i odrobinę octu (nie można z nim przesadzić, bo gotujący się ocet strasznie... śmierdzi (sprawdziłam i nie polecam)
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-15, 17:11   #201
igusia13
Wtajemniczenie

Ciekawy wątek wprawdzie wszystkie znane mi sztuczki juz zostaly opisane ale przypomnialam sobie jeszcze coś..
- Aby śmietana nie zwazyla się kiedy dodamy ją do zupy, najpierw do malej miseczki wlewam śmietanę po czym zalewam ją kilkoma łyzkami zupy, dobrze mieszam i wtedy dopiero wlewam do garnka.
- Klusek makaronowych nie hartuję zimną wodą tak jak często się robi, poniewaz wtedy sie sklejają i nie mają zbyt ladnego wyglądu. Po prostu kluski przekladam do sitka i wtedy polewam je odrobiną oliwy .
- Zawsze dodaję szczyptę soli do bialek i do jajek rowniez
- Zamiast uzywac bulki tartej do posypania wczesniej posmarowanej maslem blachy, mozemy uzyc tez mąki.
- Kiedy zapalę już cos zapałką, zamaczam jej płonący koniec w wodzie. Wtedy nie rozchodzi się smród jak po zgaszeniu jej dmuchnięciem.
- Najpierw z mlynka np: do kawy wysypuję resztki a potem wycieram wilgotna sciereczką. Wtedy mozemy go ponownie uzyc do zmielenia czegos innego
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-16, 23:22   #202
abram
Raczkowanie

Moczyc nasiona straczkowe przed gotowaniem ok dnia w wodzie (po ugotowaniu mozna zamrozic na zas). Chodzi o to , ze nie tylko szybciej sie gotuja ale przede wszystkim, ze kilkatrotnie wzrasta w nich ilosc witamin.
Stary 2008-03-18, 11:04   #203
vanessa21
Raczkowanie

Wracajac do ucierania masla, dlaczego w przepisach raz jest ze maslo a raz ze margaryna??? Moja mama zawsze uzywa kasie i ja w sumie tez sie tak przyzwyczailam. Czy jest jakas roznica i czy jak jest napisane, ze dodac maslo to moge bezkarnie uzywac kasie??
vanessa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 18:02   #204
iszsza
Zadomowienie

super trick od teściowej dotyczący smażenia naleśników: obieramy i kroimy na pół surowego ziemniaka. na spodeczek wylewamy troszkę oleju, w ziemniaka wbijam nóż i zamaczam go w oleju (oczywiście płaską stroną). używam ziemniaka umoczonego w tłuszczu żeby nasmarować patelnie, tłuszcz sie równomiernie rozprowadza, nie użyjemy go za dużo więc i zdrowiej i mniej tucząco a naleśniczki są zawsze super - polecam!

iszsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 20:07   #205
igusia13
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vanessa21 Pokaż wiadomość
Wracajac do ucierania masla, dlaczego w przepisach raz jest ze maslo a raz ze margaryna??? Moja mama zawsze uzywa kasie i ja w sumie tez sie tak przyzwyczailam. Czy jest jakas roznica i czy jak jest napisane, ze dodac maslo to moge bezkarnie uzywac kasie??
Vanesso to zalezy od przepisu. Do niektorych ciast lub czegos innego nie nadaje się margaryna lub masło. Zreszto wiele osob nie rozroznia tych dwoch rzeczy a to bardzo wazne. No i mix smietankowy to tez nie maslo. Prawdziwego masla raczej juz nie mozna dostac ale czasami to nie robi roznicy a czasami robi ogromną
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 21:28   #206
Lanessa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Tzn.nie chodzilo mi o to, zeby maselko do rzocierania rozpuszczac tylkoi zebym w ogole go nie musiala ucierac i zamiast tego rozpuscic je calkowicie w rozdelku i dodac do niego potem(jak ostygnie) np.make, jajka etc.
Chodzilo mi o to czy to zrobi duza roznice?Bo np.mialam przepis na muffinki gdzie maslo wlasnie sie do postaci plynnej rozpuszczalo, a potem suche skladniki dodawalo...
Niestety, w kruchych tak się nie robi, szczególnie jak margaryna czy masło jest gorszej jakości-wychodzi po prostu niesmaczne.
Lanessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-11, 13:56   #207
siwkowa
Przyczajenie

Ja mam patent na inną pomidorówkę! Zanim do wywaru dodamy przecier podsmażmy go na patelni. Pomidorowa ma wtedy świetny smak!
siwkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-12, 12:45   #208
sotie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iszsza Pokaż wiadomość
super trick od teściowej dotyczący smażenia naleśników: obieramy i kroimy na pół surowego ziemniaka. na spodeczek wylewamy troszkę oleju, w ziemniaka wbijam nóż i zamaczam go w oleju (oczywiście płaską stroną). używam ziemniaka umoczonego w tłuszczu żeby nasmarować patelnie, tłuszcz sie równomiernie rozprowadza, nie użyjemy go za dużo więc i zdrowiej i mniej tucząco a naleśniczki są zawsze super - polecam!
patent mojej mamy, to odrobina oleju do ciasta i przecieranie patelni kawałeczkiem słoninki.
z pomysłu ziemniaczanego skorzystam, jest świetny

napełnij pustą miskę KLIK!
sotie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 23:46   #209
Hanka20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sotie Pokaż wiadomość
patent mojej mamy, to odrobina oleju do ciasta i przecieranie patelni kawałeczkiem słoninki.
z pomysłu ziemniaczanego skorzystam, jest świetny
a ja stosuje metodę najprostszą - kupilam pedzelek do ciasta i uzywam go równiez do rozprowadzania oleju cienka warstwa na patelni. Polecam kupno kosztuje pare zlotych a zawsze przyda sie w kuchni rowniez do innych celów.

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-20, 18:47   #210
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
a ja stosuje metodę najprostszą - kupilam pedzelek do ciasta i uzywam go równiez do rozprowadzania oleju cienka warstwa na patelni. Polecam kupno kosztuje pare zlotych a zawsze przyda sie w kuchni rowniez do innych celów.
Chyba że po paru użyciach zaczną wypadać włosy z niego Świetny wątek.
Żeby pomidory z puszki nie były kwaśne można dodać cukru lub/i startego ziemniaka. Żeby masło na patelni się nie przypaliło, należy je topić na oleju.
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości