Sprawa Karoliny Piaseckiej - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-04-24, 11:12   #181
Hitaxa
Przyczajenie

Dot.: Sprawa Karoliny Piaseckiej

Nie dałam rady przesłuchać całości. Miałam identyczny paraliż ciała i ucisk w klatce piersiowej jak wtedy, kiedy moi rodzice się kłócili i leciały momentami podobne teksty, mimo ze u nich było to bez przemocy fizycznej. To jest po prostu straszne.
A wszystkie mądre, które piszecie że nie rozumiecie - lepiej nic nie piszcie. Kto przeżył cokolwiek związanego z przemocą psychiczna czy fizyczna, ten wie jak to działa. A wy najpierw sie douczcie, zanim cokolwiek napiszecie. Brak słów. Po takich wpisach w ogóle sie nie dziwie, ze ofiary przemocy boją się cokolwiek zrobić, skoro społeczeństwo głosi takie mądrości i tak ocenia ofiary.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez Hitaxa
Czas edycji: 2017-04-24 o 11:13
Hitaxa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 11:14   #182
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
zabetonowanie mózgu to jest ''nie wolno rozmawiać, bo tabu''.

Trzeci raz powtarzam, że nie oceniam kobiety, nie byłam w jej sytuacji.
Oraz, że współczuję.
Jestem także w stanie zrozumieć to, że matka zastraszona tym, że dzieci jej się odbierze, szczególnie gdy facet ma pieniądze i wpływy, woli tkwić w takim bagnie, bo boi się utraty dzieci i tego, że mogłyby trafić pod ''opiekę'' ojca.

Niezależnie od tego zadałam może i niewygodne pytania bo sprawa dotyczy tez dzieci a ja uważam że dzieci są priorytetem. Mowa jednak stale, o wykształconej kobiecie z dostępem do wiedzy.

Zostawiając ten konkretny przypadek tej rodziny - co w sytuacji gdyby oprawca maltretując żonę maltretowałby fizycznie (np. seksualnie) przez 10 lat także dzieci? Na to nie raczyłyście odpowiedzieć. Przecież takie przypadki też się zdarzają. Albo dziecko widząc maltretowanie matki specjalnie prowokuje ojca by samemu przyjmować ciosy, aby matka była mniej bita?
Można tylko powiedzieć: kobieta miała zniszczoną psychikę, więc ''wyszło jak wyszło''; co tam, że dzieci są zrujnowane na całe życie? Serio to aż takie proste? Dla mnie nie, jak się ma dzieci to się jest odpowiedzialnym przede wszystkim za nie.
To są zupełnie inne sytuacje. Jeśli kobieta wspiera wykorzystywanie seksualne swojego własnego dziecka popełnia przestępstwo.

To w jakich okolicznościach do tego dochodzi to jest druga kwestia. Istnieje różnicą między matka zmuszając dziecko do seksu z partnerem, bo ten odejdzie a sytuacja gdy kobieta jest uwięziona razem z dzieckiem i jej możliwość działania jest ograniczona czy też mimo prób jest ona nieskuteczna.

To jest zupełnie odrębny temat i Myślę, że chcesz nim wywołać gno. burze.
Stary 2017-04-24, 11:39   #183
Hultaj
BAN stały

Nie chcę wywoływać gównoburzy.
Nie nie są, bo nie mówię o zmuszaniu dziecka tylko udawaniu, że problemu nie ma.

Serio Twoim zdaniem to jest taka rzadkość, że dzieciak podrasta i stara się przyjmować gniew ojca na siebie ? Jeśli patologia trwa 10-20 lat, matka jest bezwolna, co może zrobić dziecko? Zbuntować się i nienawidzić ojca. Ale co może zrobić fizycznie wobec kogoś kto jest w sile wieku i np. waży 80 kilo, podczas gdy nastolatek wiele już rozumie, ale wciąż jest za słaby by móc odpierać ataki ? Ani matka nie chce krzywdy dziecka ani dziecko matki.
Macie wklejony link do bloga. Co mogła zrobić ta córka z fioletowym plecakiem która 500metrowy odcinek pokonywała 25 minut i już na parterze słyszała co się dzieje na 4 piętrze? Retoryczne.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 11:45   #184
motyla
Zakorzenienie

Hultaju, nie do końca rozumiem, o co Ci dokładnie chodzi w tym wątku, jakbyś to pokrótce wyjaśniła, to byłabym wdzięczna, bo teraz mam wrażenie, że stoimy po tej samej stronie barykady, a jednak coś jest nie halo.
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 11:59   #185
Hultaj
BAN stały

Zbędnym oburzeniem uparcie wypieracie skupiając się wyłącznie na ekstremalnych przykładach (odp skierowana do Ajah), że dziecko wychowywane w jakiejkolwiek przemocy tego typu, bez poczucia bezpieczeństwa i w lęku, przechodzi koszmar.
Wrzasków nie lubi nikt normalny, także dorosły, co dopiero mówić o widoku ojca startującego do matki z łapami albo gnojącego matkę ile wlezie. Synonim względnie udanego dziecinstwa to nie jest.
I tego dotyczyły te wg Was rzekomo niewłaściwe pytania.
O problemach się rozmawia, a nie ignoruje.
Nie chodzi o to, aby szkalować jakąkolwiek kobietę. Gdy zło się już stało to się nie odstanie. Chodzi o to, by inne nie powielały pewnych zachowań.
Nikt nie mówi, że wyrwanie się z okowów strachu miałoby być łatwe. Gdyby wszystko było proste psychologia czy psychiatria byłyby zbędnymi dziedzinami.
Stary 2017-04-24, 12:02   #186
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Zbędnym oburzeniem uparcie wypieracie skupiając się wyłącznie na ekstremalnych przykładach (odp skierowana do Ajah), że dziecko wychowywane w jakiejkolwiek przemocy tego typu, bez poczucia bezpieczeństwa i w lęku, przechodzi koszmar.
Wrzasków nie lubi nikt normalny, także dorosły, co dopiero mówić o widoku ojca startującego do matki z łapami albo gnojącego matkę ile wlezie. Synonim względnie udanego dziecinstwa to nie jest.
Nie chodzi o to, aby szkalować jakąkolwiek kobietę. Gdy zło się już stało to się nie odstanie. Chodzi o to, by inne nie powielały pewnych zachowań.
Nikt nie mówi, że wyrwanie się z okowów strachu miałoby być łatwe. Gdyby wszystko było proste psychologia czy psychiatria byłyby zbędnymi dziedzinami.
Nie wypieram tego, że przemoc na dziecko wpływa i jak wysnuwasz takie wnioski.

Uważam, że jeżeli matka mimo wsparcia ze strony służb socjalnych itd. decyduje się na zostanie z przemocowy partnerem i naraża dzieci na krzywdę, to dzieci powinny być jej czasowo lub trwałe odebrane.

Edytowane przez ajah
Czas edycji: 2017-04-24 o 12:06
ajah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 12:19   #187
motyla
Zakorzenienie

nie mogę wypowiadać się za wszystkich, ale ja zaprotestowałam po przeczytaniu wypowiedzi typu: "w głowie mi się nie mieści, nie rozumiem, co ta kobieta ma w głowie, co to za matka" - duuh, oczywiście, że zdrowej osobie ciężko jest zrozumieć takie zachowanie, skoro nie zna z autopsji mechanizmów, które tej kobiecie pomagały znosić męczarnie przez 10 lat, oraz skoro nie dokształca się i nie czyta na ten temat nic. jasna sprawa, że nie będzie się to w głowie mieściło. a ocenianie jej jako matki - no niby można, choć ja uważam to za idiotyzm, bo żeby kogoś rzetelnie ocenić to trzeba jakąś głębszą wiedzę na jego temat posiadać. nie mając zaburzeń odżywiania też można wypisywać, że co ta anorektyczka ma w głowie, w ogóle jej nie rozumiem, ale w ten sposób pokazuje się brak empatii i zerową wiedzę na temat ludzkiej psychiki.

nie mam za specjalnie nic przeciwko neutralnym komentarzom w stylu szkoda, że nie odeszła wcześniej, przecież mogła skorzystać z pomocy oferowanej przez A, B czy C. nie mam nic przeciwko opowieściom, jak to ktoś pokonał strach i odszedł od oprawcy, które są wręcz potrzebne, bo dają czytającym ofiarom nadzieję. uważam, że o przemocy domowej należy rozmawiać jak najwięcej. ba, uważam też, że każdy powinien mieć wiedzę na temat mechanizmów, które z człowieka czynią oprawcę lub ofiarę, bo może uchroniłoby to choć kilka osób przed wejściem w związek z przemocowcem lub przemocowczynią. ale pisanie - co ona ma w głowie, co z niej za matka, w głowie mi się to nie mieści, bo ja to po pierwszym agresywnym tekście odeszłam i uczę/będę uczyć dzieci, że mają w takiej sytuacji uciekać - co ma na celu? podniesienie na duchu ofiary? ano nie, ktoś się chce po prostu wywyższyć kosztem innej osoby. i ja osobiście na to właśnie zareagowałam.
Stary 2017-04-24, 12:44   #188
Devon_rose
Zakorzenienie

I dobrze, że to upubliczniła.
Może inni wezmą z niej przykład i przerwą swoją gehennę.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 12:49   #189
chacaos
Zadomowienie

Cytat:
Chodzi o to, żeby ofiara przemocy nie była pozostawiona sama sobie. Bycie matką nie odbiera prawa do słabości, błędów. Myślę, że problemem, przez który kobiety latami siedzą w takim bagnie jest przeraźliwa samotność, gdy mężuś odcina je od osób, które mogłyby im pomóc, a nikt z otoczenia nie reaguje. W przypadku Karoliny dochodzą wpływy jej męża - miała prawo bać się policji, sądu, że zostanie wyśmiana albo odbiorą jej dzieci. Ofiarom potrzebne są najróżniejsze formy wsparcia i to plus odpowiednie kary dla takich ch*jków jak Piasecki powinno być podstawą walki z przemocą, a nie wskazywanie palcem i mówienie ,,uważaj, bo skończysz jak ona''.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 13:36   #190
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Hultaj, rozumiem o czym piszesz i dla mnie to jest jasne. Stawiając się w pozycji dziecka, oczywiście. Jednak do porównania z ojcem wykorzystującym czy bijącym dzieci się nie zgodzę. Oczywiście, że dzieciom dzieje się krzywda w sposób pośredni. Oczywiście, że słuchanie awantur, przekleństw, oglądanie szarpiących się rodziców, to dno i kilometr mułu dla tych dzieci. Jeżeli jednak w sposób bezpośredni nie ma przemocy skierowanej do dzieci, tatuś jest dla nich super tatusiem, zabiera na wycieczki, kupuje cukierki itd., może to potęgować rozdarcie tej kobiety i wpływać na jej myślenie: jeśli odejdę, zabiorę dzieciom ojca i to ja zniszczę rodzinę. Do tego dochodzą okresy kiedy jest dobrze i czynniki zewnętrzne, o których pisałam w poprzednim poscie, czyli zero pomocy i pogróżki. To wszystko sprawia, że ofiara jest w potrzasku.
I tak dobrze, że odeszła kiedy dzieci są stosunkowo małe.

Edytowane przez jaksy
Czas edycji: 2017-04-24 o 13:41
jaksy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 14:02   #191
motyla
Zakorzenienie

ktoś wcześniej wstawiał fragment chyba wypowiedzi p. Karoliny, że w jej przypadku akurat tatuś taki super z niego nie był, dzieciom też się dostawało.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-24, 14:11   #192
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Zostawiając ten konkretny przypadek tej rodziny - co w sytuacji gdyby oprawca maltretując żonę maltretowałby fizycznie (np. seksualnie) przez 10 lat także dzieci? Na to nie raczyłyście odpowiedzieć. Przecież takie przypadki też się zdarzają. Albo dziecko widząc maltretowanie matki specjalnie prowokuje ojca by samemu przyjmować ciosy, aby matka była mniej bita?
Można tylko powiedzieć: kobieta miała zniszczoną psychikę, więc ''wyszło jak wyszło''; co tam, że dzieci są zrujnowane na całe życie? Serio to aż takie proste? Dla mnie nie, jak się ma dzieci to się jest odpowiedzialnym przede wszystkim za nie.
Ja już o tym pisałam. Wtedy zero wyrozumiałości dla takiej kobiety, która pozwala (biernością, przymykaniem oczu) na maltretowanie dziecka, wykorzystywanie go seksualnie. Dla mnie chronienie dzieci przez tym, co piszesz, ma dużo wyższy priorytet, niż jej strach. Nieważne, jak bardzo matka się boi, ma chronić dzieci.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 14:26   #193
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
ktoś wcześniej wstawiał fragment chyba wypowiedzi p. Karoliny, że w jej przypadku akurat tatuś taki super z niego nie był, dzieciom też się dostawało.
Yhy, ja czytałam jej wypowiedzi na Onecie (choć na etapie jej wyprowadzki do Warszawy przestałam) i tam nie było nic na temat jego stosunku do dzieci.
Stary 2017-04-24, 14:37   #194
jag_na
Rozeznanie

Przy okazji tego wątku zapytam, jak to jest z REALNĄ pomocą państwa dla bitych kobiet? Jak to jest z domami samotnej matki, czy jak to się tam nazywa?

Pamiętam, że jakoś 1,5 roku temu czytałam wątek kobiety bitej przez męża / partnera. Nie pozwalał jej spać na łóżku, tylko na podłodze. Mieli chyba niespełna roczne dziecko. Dziecka nie bił. Uciekła do domu samotnej matki, ale po trzech miesiącach wróciła do oprawcy, bo uwaga!, w tym domu mogła przebywać tylko trzy miesiące, a przez ten czas znaleźć jaki sposób na siebie. Dziewczyna bała się, że jak będzie bezdomna, to jej dziecko odbiorą no i wróciła. Oczywiście dalej była bita.

Czy to prawda? Czy takie są zasady we wszystkich tego typu placówkach, czy ona na złych ludzi trafiła? Bo jeżeli państwo oferuje tylko taką 3-miesięczną przechowalnię, to tak naprawdę to żadna pomoc.
jag_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 14:50   #195
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez jag_na Pokaż wiadomość
Przy okazji tego wątku zapytam, jak to jest z REALNĄ pomocą państwa dla bitych kobiet? Jak to jest z domami samotnej matki, czy jak to się tam nazywa?

Pamiętam, że jakoś 1,5 roku temu czytałam wątek kobiety bitej przez męża / partnera. Nie pozwalał jej spać na łóżku, tylko na podłodze. Mieli chyba niespełna roczne dziecko. Dziecka nie bił. Uciekła do domu samotnej matki, ale po trzech miesiącach wróciła do oprawcy, bo uwaga!, w tym domu mogła przebywać tylko trzy miesiące, a przez ten czas znaleźć jaki sposób na siebie. Dziewczyna bała się, że jak będzie bezdomna, to jej dziecko odbiorą no i wróciła. Oczywiście dalej była bita.

Czy to prawda? Czy takie są zasady we wszystkich tego typu placówkach, czy ona na złych ludzi trafiła? Bo jeżeli państwo oferuje tylko taką 3-miesięczną przechowalnię, to tak naprawdę to żadna pomoc.
Hehe, pomoc dla ofiary przemocy w rodzinie, dobre, znasz jeszcze jakieś fajne żarty?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 14:58   #196
jaksy
Zasiedzenie

Najgorsze jest to, że to ofiara musi opuścić mieszkanie.
Stary 2017-04-24, 16:12   #197
curious82
Raczkowanie

Przed chwilą była reklama Interwencji na Polsacie. I w tym fragmencie był Pan Mąż i stwierdził, że żona mu czegoś do alkoholu dosypala!
curious82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 16:14   #198
201707171530
Konto usunięte

Właśnie w Polsat News była zapowiedź wieczornej "Interwencji", w której pan poseł Piasecki mówił ze prawdopodobnie byl pod wpływem środków odurzających, które żona dosypywala mu bez jego wiedzy do alkoholu.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Haha spóźniłam się

201707171530 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 16:15   #199
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez curious82 Pokaż wiadomość
Przed chwilą była reklama Interwencji na Polsacie. I w tym fragmencie był Pan Mąż i stwierdził, że żona mu czegoś do alkoholu dosypala!
Kolejne doniesienia potwierdzające, że jest psychofagiem. Klasyka gatunku.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-24, 16:31   #200
phobie
Raczkowanie

Lektura całego tego wątku to dla mnie szok i udowadnia w jak chorym społeczeństwie żyjemy; uczymy "nie daj się zgwałcić" zamiast "nie gwałć" i obwiniamy ofiarę przemocy, najcześciej kobietę, a nie sprawcę. Przypomina mi się niedawna sprawa amerykańskiego studenta, która zgwałcić pijaną koleżankę, a którego tatuś mówił dziennikarzom, że synek nie powinien mieć zmarnowanego życia "przez dwadzieścia minut akcji"

Dlaczego mówicie tu o tym, że ona powinna myśleć o dzieciach i o tym, że dzieje im się krzywda? Dlaczego nie ma dyskusji o tym, że to tatuś i mąż powinien się zastanowić nad tym do jakiego gówna doprowadza i jak krzywdzi swoją rodzinę?
To ta kobieta jest ofiarą i gromy powinny się sypać na tego kuta*a jej męża, nie na nią.
Stary 2017-04-24, 17:32   #201
lubiekielbase
Zadomowienie

Ja jeszcze dodałabym jedną rzecz.

Część z komentarzy brzmi mniej więcej 'aktorka', 'pewnie go prowokowala tygodniami', 'sprowokowała i chce kasę'. I teraz się zastanawiam. Czy u tych ludzi w domu to jest normalne? Takie kłotnie? 'Bo on jest zdenerwowany i to dlatego (...)'?Bo nawet jak się pokłócę z TŻetem, czy nawet jak się moi rodzice czasem kłócili to nigdy nie leciały takie słowa.
Stary 2017-04-24, 17:44   #202
ajah
wańka wstańka

Pan Rafał Piasecki chce utworzyć fundację Dobro za zło, i rozdawać co miesiąc 1000 chlebów świętego Antoniego.
Stary 2017-04-24, 17:50   #203
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Konto usunięte

Ja mam takie pytanie - czysto hipotetycznie i z ciekawosci - czy jakby dzieciom sie faktycznie cos stalo, to matka i to ze nie odeszla od niego tez byloby usprawiedliwiane?
Czy matki, ktore pozwalaja swoje dzieci molestowac, przypalac, w koncu zakatowac (bo i takie przypadki byly) itd. tez byscie usprawiedliwily madrymi terminami psychologicznymi, na ktorych sie nie znam?

Gdzie jest ta granica miedzy "to zrozumiale, ze tak dlugo nie odchodzila, wazne, ze teraz odeszla" a "pozwalala krzywdzic swoje dzieci, wyrodna matka:?

Nie chce nikogo prowokowac tym postem, po prostu zastanawiam sie, jak to wyglada.
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-04-24, 18:00   #204
voice_of_silence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez curious82 Pokaż wiadomość
A wydawałoby się ze już bardziej skompromitować się nie może.

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 18:00   #205
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Napisane przez phobie Pokaż wiadomość
Lektura całego tego wątku to dla mnie szok i udowadnia w jak chorym społeczeństwie żyjemy; uczymy "nie daj się zgwałcić" zamiast "nie gwałć" i obwiniamy ofiarę przemocy, najcześciej kobietę, a nie sprawcę. Przypomina mi się niedawna sprawa amerykańskiego studenta, która zgwałcić pijaną koleżankę, a którego tatuś mówił dziennikarzom, że synek nie powinien mieć zmarnowanego życia "przez dwadzieścia minut akcji"

Dlaczego mówicie tu o tym, że ona powinna myśleć o dzieciach i o tym, że dzieje im się krzywda? Dlaczego nie ma dyskusji o tym, że to tatuś i mąż powinien się zastanowić nad tym do jakiego gówna doprowadza i jak krzywdzi swoją rodzinę?
To ta kobieta jest ofiarą i gromy powinny się sypać na tego kuta*a jej męża, nie na nią.
jeśli ktoś jest psycholem i czyni zło to nawet i zwiększona świadomość tego, że czyni zło nie sprawi automatycznie, że nie będzie tego robił, tylko będzie dążył do tego by lepiej się ukrywać. czy ktoś pochwala sprawcę, serio?
jedyne co może natomiast robić tzw. normalny człowiek to próbować się chronić; temu służą przestrogi a nie obwinianie.
fajnie, że jesteś swiadoma tego , że masz takie a nie inne prawa, przyjmij jeszcze, jeszcze że możesz trafić na jednostkę która będzie to miała w pupie.
Stary 2017-04-24, 18:03   #206
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Hiiro Pokaż wiadomość
Ja mam takie pytanie - czysto hipotetycznie i z ciekawosci - czy jakby dzieciom sie faktycznie cos stalo, to matka i to ze nie odeszla od niego tez byloby usprawiedliwiane?
Czy matki, ktore pozwalaja swoje dzieci molestowac, przypalac, w koncu zakatowac (bo i takie przypadki byly) itd. tez byscie usprawiedliwily madrymi terminami psychologicznymi, na ktorych sie nie znam?

Gdzie jest ta granica miedzy "to zrozumiale, ze tak dlugo nie odchodzila, wazne, ze teraz odeszla" a "pozwalala krzywdzic swoje dzieci, wyrodna matka:?

Nie chce nikogo prowokowac tym postem, po prostu zastanawiam sie, jak to wyglada.
Pomijając to, że padły odpowiedzi na twoje pytania wcześniej (wystarczy doczytać) to istnieje zasadnicza różnica mdzy usprawiedliwianiem, a rozumieniem pewnych mechanizmów psychologicznych itd.
to jak bardzo rodzic byłby winny w tych sytuacjach jest kwestią indywidualną i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Dla przykładu sytuacja zabójstwa dziewczynki w Pile przez partnera matki, tu wg mnie matka jest współwinna tej sytuacji.
Inaczej sytuacja wygląda w przypadku np. kobieta mimo prób nie jest w stanie odejść, bo brakuje jej wsparcia. itd.
O takich kwestiach decydują sądy biorąc pod uwagę cały obraz sytuacji.

Znałam dzieciaki molestowane i krzywdzone przez rodziców i co było okrpne to znieczulica dorosłych nie tylko partnera oprawcy, ale również szkół, które wolały się koncentrować na tym jakie dziecko jest nie takie, zamiast na udzieleniu mu pomocy.

EDIT jeszcze jedna kwestia. Tak się składa, że obserwuję tendencję (to w UK, ale podejrzewam, ze nie tylko), że ojciec który już matki nie tłucze i zachowuje się w miarę przyzwoicie ma kontakt/ prawo do kontaktu ze swoimi dziećmi (mnóstwo szans dawanych prze sąd). Błyskotliwi wierzą w reahbilitację takich przemocowców.

Edytowane przez ajah
Czas edycji: 2017-04-24 o 18:07
ajah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-24, 18:03   #207
jag_na
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Pan Rafał Piasecki chce utworzyć fundację Dobro za zło, i rozdawać co miesiąc 1000 chlebów świętego Antoniego.

Matko, co za menda. Do końca będzie twierdził, że to nie jego ręka.
jag_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-04-24, 18:15   #208
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Chodzi o to, żeby ofiara przemocy nie była pozostawiona sama sobie. Bycie matką nie odbiera prawa do słabości, błędów. Myślę, że problemem, przez który kobiety latami siedzą w takim bagnie jest przeraźliwa samotność, gdy mężuś odcina je od osób, które mogłyby im pomóc, a nikt z otoczenia nie reaguje. W przypadku Karoliny dochodzą wpływy jej męża - miała prawo bać się policji, sądu, że zostanie wyśmiana albo odbiorą jej dzieci. Ofiarom potrzebne są najróżniejsze formy wsparcia i to plus odpowiednie kary dla takich ch*jków jak Piasecki powinno być podstawą walki z przemocą, a nie wskazywanie palcem i mówienie ,,uważaj, bo skończysz jak ona''.
czy ja komuś odmawiam współczucia i pozycji ofiary?

ten wątek może przeglądać dzisiaj beztroska 18letnia dziewczyna, która za 10 lat będzie matką 2latka i od 3 lat żoną jakiegoś gnojka.
I wg mnie dobrze by było by zyskała na przyszłość świadomość 2 rzeczy
a/ to, że nie ma wsparcia wśród najbliższych, bo matka powie ''masz się nie rozwodzić bo to grzech'', przyjaciółki ''o co ci chodzi on tak dobrze zarabia'', siostra ''co ty mówisz taki przystojny i mądry chłop'' - nie oznacza, że ci ludzie mają rację i nie powinna próbować szukać dalej. czasem pomocną dłoń wyciągnie przypadkowa osoba, a sam internet daje choćby możliwość poszukiwania grupy wsparcia.
b/ 10 lat w skali życia człowieka to dużo, dla dziecka to jeszcze więcej i z uwagi na dziecko powinno się dążyć do tego by nie tkwić w takiej patologii latami. Z uwagi na siebie również, ale dziecko przede wszystkim; Ty sobie męża wybierasz, i co by się nie dzialo wychodzisz za mąż jako dorosla myśląca osoba; dziecko rodziców już nie i nie poradzi sobie samo z patologią. A nie jedynie wygłaszać teorie o wyuczonej bezradności; i ''on był taki dobry przez 3 tyg w miesiącu więc nic dziwnego że usypiał czujność, przecież przynosił czekoladki w przeprosiny''.
Ja to jestem w stanie zrozumieć, mnie to się w głowie jeszcze pomieści, ale krzywda wyrządzona dziecku nią pozostaje.

temu służyć powinny pytania, dlaczego wykształcona pracująca i z dostępem do różnych narzędzi (technologii) kobieta przez 10 lat żyje w przemocowym fatalnym ''związku'' - co zrobić, by to się nie powtarzało, a nie temu, żeby sprawić komuś ''przykrość, więc najlepiej nie mówcie już o tym''. no ludzie.
Stary 2017-04-24, 18:38   #209
motyla
Zakorzenienie

Cytat:

temu służyć powinny pytania, dlaczego wykształcona pracująca i z dostępem do różnych narzędzi (technologii) kobieta przez 10 lat żyje w przemocowym fatalnym ''związku'' - co zrobić, by to się nie powtarzało, a nie temu, żeby sprawić komuś ''przykrość, więc najlepiej nie mówcie już o tym''. no ludzie.

jak to co zrobić - inaczej dzieci wychowywać. wprowadzić odpowiednią edukację do szkół. nie milczeć, tylko opowiadać swoje historie. nie likwidować ośrodków ani organizacji, które pomagają ofiarom przemocy. wprowadzić surowsze kary dla sprawców. itede itepe.

swoją drogą tak często zadajesz to pytanie, że nie wiem, co chcesz usłyszeć. no albo jest głupia i nie potrafi korzystać z neta, albo potrafi korzystać, ale z jakichś powodów tego nie robiła. a tych powodów mogą być setki. i dopóki na ten temat nie wypowie się sama p. Karolina, to sobie możemy tu tak gdybać. równie dobrze mogła sobie ubzdurać, że zielone ludziki zabroniły jej szukać pomocy.
Stary 2017-04-24, 18:59   #210
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Straszne, straszne bagno się zrobiło w tym wątku. po prostu głupie baby dają się tłuc i poniżac bo chcą. Bo mogłyby odejść ale nie odchodzą. bo wizazanka ma temperament to znaczy ze ofiary przemocy są głupie i tkwią w tym bo lubią.
Brak mi słów żeby napisać jak bardzo mnie przerażają niektóre wpisy.
no co mam Ci powiedzieć?
cokolwiek napiszę albo odniosę np do siebie to będzie traktowane jako atak. bo przecież nie wiem jak to jest być ofiarą.no nie wiem .mam za to przepraszać? wyobrażam sobie że takie osoby po iluś latach są 'zamulone'.mają zmienioną perspektywę na wiele spraw.ale ja nie ogarniam dlaczego nie włączy się im się czerwona lampka po paru msc,roku.Ty trwałaś w szambie 12 lat.fajnie że się wyrwałaś.no ale pytanie samo się nasuwa -dlaczego tak długo? wiele kobiet trwa' dla dzieci.Ciebie to nie tyczy.
tak naprawdę to nie musisz odp

dla wielu osób moje wpisy tutaj sa przerażające
a dla mnie niektóre zachowania.żyjemy tu i teraz a mentalnie niektóre przypominają kobiety w burkach
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości