Grażyna i Janusz choinki szukają i na kolejki w sklepach już narzekają - cz. 7 - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-11-27, 16:47   #181
NattiTt
Wtajemniczenie

Dot.: Grażyna i Janusz choinki szukają i na kolejki w sklepach już narzekają - cz. 7

Nie fair jak kasjerka weźmie torebkę pierwsza i o 7.02 już nie ma? A co jak pani Zosia przyjdzie o 7.01 i zwinie ci ją wcześniej? To jest już fair bo Zosia szybciej biega?

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 16:50   #182
Pani_Mada
BAN stały

Dot.: Grażyna i Janusz choinki szukają i na kolejki w sklepach już narzekają - cz. 7

Cytat:
Napisane przez neskarta Pokaż wiadomość
W Polsce dalej jest takie zasciankowe myslenie, ze bogacz ma wygladac na bogacza. W rzeczywistosci takim ludziom nie zalezy na wygladzie i potrafia isc w dresach po nowe Lambo. Ciagle spotykam sie z tym jak ekspedientka mowi "o, mam cos tam ale to drogie" - dziwi sie pozniej, ze ktos jednak kupil i nie plakal, ze drogo.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ja tam często, gdy pokazywałam asorytment, zaczynałam od średniej-niskiej półki cenowej. i szłam w górę, komunikując gdzieś przy okazji, że teraz mówię o droższych rzeczach. nie dlatego że po wyglądzie sugerowałam się zamożnością. tylko żeby się nie nagadać jak głupia bez potrzeby jeśli się potem okaże, że klient ma ustalony jakiś niewysoki limit cenowy gardło ma się jedno - klientów dziesiątki

Edytowane przez Pani_Mada
Czas edycji: 2017-11-27 o 16:51
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 17:10   #183
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
też tak uważam. tak samo powinno się obsługiwać osobę, która (kulturalnie) pyta o 5-pak skarpetek, jak osobę która (również kulturalnie) kupuje torebkę za 1000zł.
z resztą, z opowiadań koleżanek, które pracowały w droższych butikach, zazwyczaj okazuje się, że Ci co chcą wydać naprawdę kupę kasy, na pierwszy rzut oka wcale nie wyglądają na takich
Tutaj się zgodzę, pracuje w sklepie z artykułami do domu między innymi typu porcelana mały sprzet noze czy garnki i często jak wydaje mi się żeby tymi kilentowi zaproponować coś z tańszego asortymentu to oni najczęściej biorą te najdroższe. Ale każdego klienta obsługuje tak samo

anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 17:18   #184
neskarta
Raczkowanie

Cytat:
ja tam często, gdy pokazywałam asorytment, zaczynałam od średniej-niskiej półki cenowej. i szłam w górę, komunikując gdzieś przy okazji, że teraz mówię o droższych rzeczach. nie dlatego że po wyglądzie sugerowałam się zamożnością. tylko żeby się nie nagadać jak głupia bez potrzeby jeśli się potem okaże, że klient ma ustalony jakiś niewysoki limit cenowy gardło ma się jedno - klientów dziesiątki
W tym nie widzę nic złego. Jednak często obsługa mówi dosłownie "to jest drogie to nie pokazuje" albo "Pana na to nie stać". Co innego gdy ktoś powie, że ma droższe i czy chcesz zobaczyć albo po prostu w jakim przedziale cenowym szukasz. Grażynowaniem jest ocenianie czy kogoś na coś stać i tak wprost o tym mówić.
Stary 2017-11-27, 17:23   #185
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Cytat:
W tym nie widzę nic złego. Jednak często obsługa mówi dosłownie "to jest drogie to nie pokazuje" albo "Pana na to nie stać". Co innego gdy ktoś powie, że ma droższe i czy chcesz zobaczyć albo po prostu w jakim przedziale cenowym szukasz. Grażynowaniem jest ocenianie czy kogoś na coś stać i tak wprost o tym mówić.
O tak. Kilka razy usłyszałam, ze to kosztuje x, wiec nie pokazuje nawet. To ja wtedy dziękuję ładnie i mówię ze wprawdzie budżet mam wiekszy, ale skoto tak to idę do konkurencji.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
Liara_Tsoni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 17:25   #186
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
ja przez takie ocenianie (ale to może w mojej głowie siedzi tylko) zaprzestałam zakupów w Sephorze. za każdym razem jak wchodziłam czułam ten oceniający wzrok i wręcz słyszałam myśli "wystarczy Ci dziewczynko kieszonkowego? " wyglądam bardzo młodo i często nie jestem brana poważnie
Stary 2017-11-27, 17:33   #187
Ingel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
A co to za różnica za ile kupuje? Rozumiem, że jakby chciała kupić futro z norek za 20 tysięcy to wszyscy mają skakać, a jak za 50 zł to mogą ją mieć w dupie?
Pracownicy są od tego, żeby w miarę możliwości pomagać klientom. NIE od lizania im dupy, ale jeśli ktoś podchodzi i kulturalnie o coś prosi, to obowiązkiem pracownika jest pomoc klientowi. Nie mówię tu o grazach, które specjalnie męczą pracowników, ale o zwykłych, normalnych relacjach. Np. Jeśli widzę że na sklepie nie ma ruchu, to podchodzę i pytam o bluzkę z wystawy czy brakujący rozmiar. Grzecznie, miło, kulturalnie (czy mogłabym prosić o pokazanie tej bluzki?) a nie "pokaż bluzkę z wystawy bo ci za to płacą". I to, czy chcę kupić skarpety za 5 zł czy futro za 20 kafli nie powinno zmieniać stosunku obsługi do mnie jako klienta.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Oczywiscie, zgadzam sie, jak sama zauwazylas - w miare mozliwosci. Ja tam widze znaczna roznice miedzy kupowaniem bluzki za 5 dych w H&M, gdzie jest milion ludzi, 3 laski na sklep - a kupowaniem futra u Prady, gdzie tak, babeczki skacza wokol Ciebie - szacunek i pomoc klientowi oczywiscie, w obu (w kazdym) sklepie, ale standart obslugi jest inny. Wymaganie, aby obluga skakala wokol, zdejmowala cuchy z manekina, przetrzepywala magazyn, a najlepiej niech w tym czasie jeszcze sprzatala sklep i kasowala(mowie tu o duzych sieciowkach, nie malych butikach) - to dla mnie grazynizm.
Inny przyklad Grazyny na zakupach: Graza nie miala odliczonej kwoty na zakupy, chciala zaplacic w Reserved, z samwego rana po otwarciu sklepu. Kasjerka odmowila sprzedazy, argumentujac tym, iz nie ma kasy na wydanie reszty - co jest zgodne z prawem, gdyz to klient ma miec odliczona kwote. Grazyna zlozyla propozycje nie do odrzucenia - mianowicie kasjerka ma wyjsc ze sklepu i pochodzic po innych sklepach, na pewno ktos ma rozmienic Po kolejnej odmowie, Graza zamiescila wpis na fejsie, jakie to straszne, ze ja to osobiscie zabolalo, ze dla niej to jest nielogiczne, ze ona PLACI I WYMAGA, i Reserved STRACIL KLIENTA. Dla mnie to kwintesencja Grazyny
Ingel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 17:59   #188
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Byłam kiedyś w Pigmencie. Poprosiłam o pomoc Panią, mówię, że mama nauczycielka, używa dużo kredy, ciągle myje ręce, więc ma suche i szukam dobrego kremu do rąk, do 15 zł.
Pani wzięła pierwszy lepszy krem z półki, który był akurat na wyciągnięcie jej ręki, nawet się nie rozejrzała za innymi i zaczęła mi go zachwalać jako super hiper nowość, zahebistosc. Nawet się nie zasugerowala budżetem, bo od razu poleciała z kremem 2x droższym. I opis kremu "LEKKI krem ble ble ble", który ona mi zachwalała jako ciężki, mocno nawilżający.
Od tamtej pory za nic nie wierzę babeczkom w sklepie, jak chcę coś kupić to dowiaduję się sama i kupuję.

201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 18:02   #189
myszka197
BAN stały

ja kiedyś w Sephorze chciałam przetestować perumy o których przeczytałam
pytam " gdzie stoją perfumy marki x", na to ekspedientka " nie ma, nie prowadzimy tej marki " ja się też może niezbyt mądrze zapytałam "ale dlaczego" , ekspedientka na to "to jest bardzo droga marka, nikt by tego nie kupił" no to ja się pytam " a ile takie perfumy kosztują" na to Pani, " Bardzo durzo", ja dopytyję " to w jakim przedzile cenowym?" na co Pani mnie zmierzyła wzrokiem i mówi " Bardzo drogie, nie było by Pani stać "
Tego samego dnia byłam w aptece, miałam kupić balsam do ciała, upatrzony wcześniej Wchodzę i mówię " poproszę balsam x firmy Y. Na co Pani do mnie "Ale to bardzo drogie jest, a niewartę swojej ceny. Polecam, balsam a firmy B, o wiele lepszy, a 3 razy tańszy"
No serio załapałam doła, że wyglądam jak jakać bida... Od tej pory chodzę do galerii w pełnym makijaży, dobrze ubrana i a markową torebką

Kiwdyś usłyszałam w restauracji ( bardzo drogiej eleganckiej i jak myślałam - na poziomie ), pytanie klienta do kelnerki " ile kosztyje drink taki i taki ", Pani podała kwotę i pyta " podać?", na co klient " Nie dziękuję" Na co kelnerka " a co, za drogo/",...- no szczęka mi do podłogi opadła
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 18:07   #190
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez Ingel Pokaż wiadomość
Inny przyklad Grazyny na zakupach: Graza nie miala odliczonej kwoty na zakupy, chciala zaplacic w Reserved, z samwego rana po otwarciu sklepu. Kasjerka odmowila sprzedazy, argumentujac tym, iz nie ma kasy na wydanie reszty - co jest zgodne z prawem, gdyz to klient ma miec odliczona kwote. Grazyna zlozyla propozycje nie do odrzucenia - mianowicie kasjerka ma wyjsc ze sklepu i pochodzic po innych sklepach, na pewno ktos ma rozmienic Po kolejnej odmowie, Graza zamiescila wpis na fejsie, jakie to straszne, ze ja to osobiscie zabolalo, ze dla niej to jest nielogiczne, ze ona PLACI I WYMAGA, i Reserved STRACIL KLIENTA. Dla mnie to kwintesencja Grazyny
Wstyd się przyznać, ale ja właśnie tak robiłam, bo tak kazał szef. Że to ja mam mieć kasę, i ja mam wyjść rozmienic. No a szef mój Pan, to chodziłam. To była tylko kwiaciarnia, nie było za bardzo co ukraść.
A z jego strony januszyzmem było nie zapewnienie żadnej kasetki na pieniądze i kasę z utargu z np. Cały tydzień trzymaliśmy w lodówce w słoiku po drzemie. Kilka tysięcy w słoiku

201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 18:22   #191
ridja devojka
Zakorzenienie

Kultura osobista obowiązuje niezależnie od tego czy chodzi o kupno rzeczy za 5 zł czy za 50.000. Dotyczy to i sprzedawcy i klienta.

Stary 2017-11-27, 18:28   #192
Bossana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
ja kiedyś w Sephorze chciałam przetestować perumy o których przeczytałam

pytam " gdzie stoją perfumy marki x", na to ekspedientka " nie ma, nie prowadzimy tej marki " ja się też może niezbyt mądrze zapytałam "ale dlaczego" , ekspedientka na to "to jest bardzo droga marka, nikt by tego nie kupił" no to ja się pytam " a ile takie perfumy kosztują" na to Pani, " Bardzo durzo", ja dopytyję " to w jakim przedzile cenowym?" na co Pani mnie zmierzyła wzrokiem i mówi " Bardzo drogie, nie było by Pani stać "

Tego samego dnia byłam w aptece, miałam kupić balsam do ciała, upatrzony wcześniej Wchodzę i mówię " poproszę balsam x firmy Y. Na co Pani do mnie "Ale to bardzo drogie jest, a niewartę swojej ceny. Polecam, balsam a firmy B, o wiele lepszy, a 3 razy tańszy"

No serio załapałam doła, że wyglądam jak jakać bida... Od tej pory chodzę do galerii w pełnym makijaży, dobrze ubrana i a markową torebką

Kiwdyś usłyszałam w restauracji ( bardzo drogiej eleganckiej i jak myślałam - na poziomie ), pytanie klienta do kelnerki " ile kosztyje drink taki i taki ", Pani podała kwotę i pyta " podać?", na co klient " Nie dziękuję" Na co kelnerka " a co, za drogo/",...- no szczęka mi do podłogi opadła

A wypowiadałaś się w ten sam sposób jak piszesz?
Bossana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 18:39   #193
myszka197
BAN stały

no raczej tak...
sugerujesz, że za głupio pytałam i wzieli mnie za niedorozwinietą

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

przeczytałam raz jeszcze swój post - wiem, że jest dużo błędów orto, ale coś wcisnęłam, że zamieniło mi słownik na angielski - każde słowo podkreśla na czerwono jako błąd, że rzeczywiste błędy trudo wyłapać. Jak wróci TZ to mi naprawi
Stary 2017-11-27, 18:39   #194
Bossana
Zadomowienie

Cytat:
no raczej tak...

sugerujesz, że za głupio pytałam i wzieli mnie za niedorozwinietą

Ilość błędów /literówek oraz niechlujstwo językowe w twojej poprzedniej wypowiedzi przekracza wszelkie dopuszczalne normy.
Sama święta nie jestem i błędy popełniam, ale czytając ciebie oczy i zęby bolały.
Stary 2017-11-27, 18:52   #195
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ingel Pokaż wiadomość
Wymaganie, aby obluga skakala wokol, zdejmowala cuchy z manekina, przetrzepywala magazyn
Co jest nienormalnego w prośbie o przymierzenie bluzki z manekina (zakładając, że w sklepiej nie ma już tego rozmiaru rzecz jasna) czy w sprawdzeniu dla klienta czy danej rzeczy nie ma w magazynie?

Nie raz i nie dwa pracownicy nie tylko sprawdzali czy danej rzeczy nie ma na stanie w tym konkretnym sklepie, ale dzwonili też do innych w mieście, żebym nie musiała latać od sasa do lasa (inicjatywa miłych pań, nie na moją prośbę).
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 19:01   #196
Pani_Mada
BAN stały

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7920681 6]Co jest nienormalnego w prośbie o przymierzenie bluzki z manekina (zakładając, że w sklepiej nie ma już tego rozmiaru rzecz jasna) czy w sprawdzeniu dla klienta czy danej rzeczy nie ma w magazynie?

Nie raz i nie dwa pracownicy nie tylko sprawdzali czy danej rzeczy nie ma na stanie w tym konkretnym sklepie, ale dzwonili też do innych w mieście, żebym nie musiała latać od sasa do lasa (inicjatywa miłych pań, nie na moją prośbę).[/QUOTE]

w niektórych sklepach pracownicy nie mogą rozbierać wystaw. zdarzyło mi się widzieć w kilku informację na kartce (a w kilku panie informowały), że towar z wystawy dostępny będzie dopiero po zmianie aranżacji. odgórne zarządzenie, którego klienci często nie mogą pojąć.
Stary 2017-11-27, 19:04   #197
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
w niektórych sklepach pracownicy nie mogą rozbierać wystaw. zdarzyło mi się widzieć w kilku informację na kartce (a w kilku panie informowały), że towar z wystawy dostępny będzie dopiero po zmianie aranżacji. odgórne zarządzenie, którego klienci często nie mogą pojąć.
Też się z tym parę razy spotkałam.
Stary 2017-11-27, 19:06   #198
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja przyjęłabym to za super poradę, a nie za komentarz że "wyglądam jak bida". O wiele lepiej kupić coś lepszego a tańszego niż drogi badziew.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 19:07   #199
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Ja przyjęłabym to za super poradę, a nie za komentarz że "wyglądam jak bida". O wiele lepiej kupić coś lepszego a tańszego niż drogi badziew.
dokładnie. zastanowiłabym się bardziej gdyby zachwalanie szło w drugą stronę.
Stary 2017-11-27, 19:11   #200
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
To zupełnie osobna kwestia - absolutnie tego nie neguję.

Tyle, że w poście oburzonej wizażanki nie było ani słowa na ten temat. Można było wywnioskować, że taka prośba klienta to grażynizm sam w sobie, bo przychodzi taki po jakiś biedaciuch i oczekuje "bógwiczego".

Pomijając sytuację a której mówisz - co jest dla mnie oczywiste, natomiast jak najbardziej jestem w stanie uwierzyć w piekielnych klientów, których zrozumienie tego faktu przerasta - nie uważam, aby uprzejma prośba o zdjęcie ostatniej sztuki odzieży z manekina była nienormalna.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 19:13   #201
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 19:17   #202
Bossana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta

No cóż, ciemna masa ze mnie, że z takiej wypowiedzi sensu wyłapać nie mogłam.
Stary 2017-11-27, 19:22   #203
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bossana Pokaż wiadomość
No cóż, ciemna masa ze mnie, że z takiej wypowiedzi sensu wyłapać nie mogłam.
No już bez przesady.. nie sądze, aby ktokolwiek miał z tym problem

I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 19:25   #204
Bossana
Zadomowienie

Ja mam z tym problem, mogę być Grażyną.
Stary 2017-11-27, 19:31   #205
Pani_Mada
BAN stały

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7920738 6]To zupełnie osobna kwestia - absolutnie tego nie neguję.

Tyle, że w poście oburzonej wizażanki nie było ani słowa na ten temat. Można było wywnioskować, że taka prośba klienta to grażynizm sam w sobie, bo przychodzi taki po jakiś biedaciuch i oczekuje "bógwiczego".

Pomijając sytuację a której mówisz - co jest dla mnie oczywiste, natomiast jak najbardziej jestem w stanie uwierzyć w piekielnych klientów, których zrozumienie tego faktu przerasta - nie uważam, aby uprzejma prośba o zdjęcie ostatniej sztuki odzieży z manekina była nienormalna.[/QUOTE]

ja jestem w stanie zrozumieć to z prespektywy i klienta i sprzedawcy. bo o ile faktycznie zakazu rozbierania aranżacji nie ma, to sprzedawca ma obowiązek pokazać ubranie. ale rozumiem też frustrację sprzedawcy, jak jest zapierdziel, że nie wiadomo w co włożyć ręce, 4 klientów coś chce na raz, ktoś jeszcze pyta o rzecz z maekina, po czym weźmie do ręki i po 5 sekundach odda, bo to jednak nie ten kolor.
wiem, skrajne sytuacje. ale i tak lepsze niż jak klienci zaczynają sami rozbierać manekiny. takie akcje też widziałam
Stary 2017-11-27, 19:33   #206
myszka197
BAN stały

przepraszaam , postaram się uważniej pisać i nie robić błędów
Stary 2017-11-27, 20:02   #207
Jamajka007
Zakorzenienie

Kończąc temat wykuionych artykułów w Lidlach i innych Biedronkach: czy kierownik sklepu nie ma wpływu na to, ile sztuk przyjedzie? bo wiedząc, że pracownicy mają zamiar wziąć coś dla siebie mógłby po prostu zamówić czegoś więcej = wiekszy utarg dla sklepu

Nienawidzę Grażyn (bo faceta nie widziałam w takiej stytuacji), które rzucają "ja tu będę za panią/panem w kolejce" i idą do sąsiedniego stoiska po zakupy

"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.."

Jamajka007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 20:39   #208
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Klientem jest również pracownik. A promocję organizuje sklep, nie jego pracownicy. Czyli jeśli caluśki towar z promocji kupią pracownicy, to oznacza, że albo promocja była wyśmienita, albo że za mało towaru sklep na nią wypuścił. Tak czy siak, taką akcję należy uznać za udaną.
W ogólniejszej perspektywie widzę tutaj grę relacji między podmiotem organizującym promocję/sprzedawcą a klientem. I w rolę sprzedawcy wchodzi sklep razem z pracownikami, którzy w idealnym założeniu powinni identyfikować się z cały projektem sklepu, z całym biznesem. Tak rozumiem ogólną perspektywę.

Edytowane przez Dobranka
Czas edycji: 2017-11-27 o 20:40
Dobranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-27, 20:41   #209
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Dobranka Pokaż wiadomość
W ogólniejszej perspektywie widzę tutaj grę relacji między podmiotem organizującym promocję/sprzedawcą a klientem. I w rolę sprzedawcy wchodzi sklep razem z pracownikami, którzy w idealnym założeniu powinni identyfikować się z cały projektem sklepu, z całym biznesem. Tak rozumiem ogólną perspektywę.
A co ma do rzeczy identyfikowanie się z projektem sklepu do bycia konsumentem?
Stary 2017-11-27, 20:52   #210
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
A co ma do rzeczy identyfikowanie się z projektem sklepu do bycia konsumentem?
No po jednej stronie gry jest „sklep” (wraz z kierownictwem i pracownikami – bo to ogólniejsza perspektywa, sklep to skrót, którego też używasz) a po drugiej stronie konsument. Więc z tej perspektywy nielogiczne jest, aby sprzedawca sam sobie sprzedawał. Mówiąc prościej - bez sensu jest, aby ktoś zrobił promocję i ją sam od siebie wykupił. Dopiero schodząc z tej teorii wdajemy się w "życiowe" niuanse, że sprzedawca może być także klientem.
Dobranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości