![]() |
#181 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
![]() Co zaś się tyczy "Prywatnego życia..." to motorem do mojego prędkiego zakupu tej ksiązki była właśnie Twoja rekomendacja ![]() Poniżej zaś moje ostatnie skarby: od TŻta dwa pierwsze tomy serii o Thrusday Next + upolowany pierwszy tom Pelagii Akunina. A na mojej wish-list znajdują się: - dwa kolejne tomy Pelagii - 'Droga żelazna' Aharona Appelfelda - 'Hotel Paradise' Marthy Grimes - 'Czarna polewka' Małgorzaty Musierowicz - 'The fourth bear' Fforde'a - 'Klątwa światła' Giulio Leoni Ehh.. i skąd na to wszystko wziąć (nie licząc premier, które już mi poprzepadały? ![]() Buziaki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
a mnie ostatnio zaczęła nurtować pewna kwestia, co sprawia, że chcecie kupić książkę? czym się kierujecie, opinią znajomych, recenzjami czy popularnością jakiejś pozycji.
ja wiem oczywiście co mną kieruje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem recenzją, czasem opisem na okładce, ale w sumie to intuicją do z reguły po krótkim opisie wiem czy coś mnie zinteresuje, czy nie, dlatego wpadki raczej mi sie nie zdarzają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Codziennie zaglądam do nowości i zapowiedzi w trzech portalach: http://www.onet.pl/cb1 , http://ksiazki.wp.pl/ , http://www.merlin.com.pl/ . Przeglądam tytuły, a o interesujących czytam więcej nie tylko na stronach tych portali, ale też również w dziennikach/tygodnikach, czy w ogóle w internecie. Niebagatelne znaczenie mają dla mnie również opinie Wizażanek - szczególnie polecane tytuły sprawdzam w sieci. Po tych poszukiwaniach wyłania się pewna grupa pozycji, które w jakiś sposób mnie zainteresowały, a żeby żaden tytuł mi nie umknął wpisuję je do specjalnie przeznaczonego na ten cel notatnika. Z zewnątrz pewnikiem wygląda to śmiesznie, ale ja z natury jestem niesamowicie pedatyczna i perfekcjonistyczna, wobec czego metodycznie podchodzę również do swojego hobby ![]() Ponieważ lista liczy już kilkaset pozycji, mam poważny problem z wyborem wybierając się do księgarni. Najczęściej jednak wybieram jakąś premierę, bądź pozycje z listy znajdujące się aktualnie na promocji. Ot co ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) http://czytelnia.onet.pl/0,32869,0,5345,recenzje.html 2) http://czytelnia.onet.pl/0,28999,0,5345,recenzje.html A jak tylko zabiorę się do lektury, dam znać ![]() ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() (bo ja tak ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Raczkowanie
|
Ja podobnie jak Ana, podchodze do zakupu książek dosyć profesjonalnie. Przeglądam portale tematyczne,czytam recencje osób które już daną pozycję czytały.Często korzystam z tej stronki: http://www.biblionetka.pl/nk.asp
Czasem kieruję się intuicją, za to bardzo często znajomością autora i jego wcześniejszych dokonań. Czasem sugeruję się serią wydawniczą która już w pewien sposób mnie ukierunkowuje (np.Seria Salsa z Muzy-świetne książki dla miłośników literatury latynoskiej). No i nos.....Mój nos zawsze wyczuje co dla mnie dobre;-)Zwykle robię bardzo przemyślane zakupy książkowe, choć oczywiście zdarza mi się iść na żywioł.
#190 |
Wtajemniczenie
|
Shachownica, Anahstasia przywróciłyście mi równowagę psychiczną.
![]() ![]() Do książkowych zakupów przygotowuje się podobnie do Was. Posiłkuje się też opiniami z programu "Wydanie piąte poprawione". Kupuje też często to, co poleca mi mój promotor. Tworze na podstawie tego listę tego co chce mieć w swojej biblioteczce. Także mam na to odpowiednie miejsce w notesie (mam podobną liste kosmetyków kolorowych i pielęgnacyjnych). Kompletuje też serie wydawnicze. Ostatnio Archipelagi - przegląd współczesnej polskiej prozy, liryki z liściem oraz wspomnianą przez Olunias serię Salsa. Ciągle gromadzę też "kanon obowiązkowy" czyli największe dzieła których wstyd nie znać. Mam niestety problem - brak czasu na czytanie i okrojone fundusze na szaleństwa. Może kiedyś to się zmieni.
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#192 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
O, miło wiedzieć, że w tych swoich rytuałach nie jestem sama
![]() Wczoraj zaczęłam 'Cień Poe'go' i pierwsze odczucia: - źle mi się go czyta po książce tak magicznej jak 'J.S. i p. N', raz z powodu odmiennego języka i stylu prowadzenia narracji, dwa - jeśli w tekście pojawia się coś, co było i u Clarke, to wtedy moje myśli odpływają zupełnie gdzie indziej ![]() - 'Cień Poego' jest taką samą powieścią erudycyjną jak 'Klub Dantego' - nota bene te dwie powieści mają być elementem takiej erudycyjnej trylogii, w której w jakiś tam sposób mają się przewijać znani czytelnikom bohaterowie. Pearl mówi, że już zaczął pisać trzecią książkę. - trochę nie podoba mi się prezentacja akcji. Tj. w 'Klubie' coś się stało, później Longfellow i spółka rozwiązywali tajemnicę, znowu się coś działo, znowu trochę wywodów itd. Tu jest odwrotnie: coś się stało, ale o tym, że to się stało opowiada się w dzień po tym jak to miało miejsce (co za zdanie ![]() Pewnikiem jak skończę książkę moja opinia na jej temat się zmieni ![]() ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny-a która z Was czytała jakieś książki Murakamiego???Ostatnio zastanawiam się nad zakupem jakies jego książki, ale wolałabym poznać konkretne opinie.Do tej pory spotkałam się z dosyc rozbieżnymi recenzcjami i sama juz nie wiem.Zarzuca mu się, że pisze prostym językiem (taki Cohelo). Ale czytałam tez opinie osób które były nim zachwycone.Co Wy o tym sądzicie??
#195 |
Zakorzenienie
|
A ja znowu przytargałam do domu kolejne zdobycze, ale fatalne okoliczności zmusiły mnie do ich nabycia, więc nie bijcie
![]() - mój ukochany Gaude - "Śmierć króla Tsongora" - z ciekawości, przed wizytą w kinie - "Samotność w sieci" Wiśniewskiego - i również z ciekawości, tzw. odmóżdżacz - "Szminka w wielkim mieście" Bushnell. |
![]() ![]() |
![]() |
#196 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() ale podobno ekranizacja beznadziejna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Wtajemniczenie
|
Ana jestem bardzo ciekawa Twojej opinii o "Samotności w sieci". Swojej nie ujawnię nie chcę nic sugerować. Czekam na recenzje.
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Murakami pisze prostym językiem, ale pięknym stylem, jego słowa po prostu płyną. Pisze o osobach zagubionych w świecie, które mimo to starają się jakoś sobie radzić, pisze o uczuciach, ale nie ma w tym niepotrzebnego patosu, tylko właśnie szlachetna prostota. Niektóre jego książki są dość abstrakcyjne (Przygoda z owcą, Kronika Ptaka Nakręcacza). na początek poleciłabym Ci Norwegian Wood |
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
Nebraska-dziękuję Ci bardzo za ta opinię, bo wierz mi że stanęłam przed sporym dylematem co do twórczości tego autora. Miałam właśnie zamiar zacząć przygodę z Murakami od "Norwegian Wood" i Twoja opinia jeszcze mnie w tym utwierdziła. A Cohelo czytałam i sama porównam, ale po tym co napisałaś widze że faktycznie Cohelo się nawet nie umywa..;-))
#200 |
Zakorzenienie
|
ja się zakochałam w murakamim(?) po książkach "na południe od granicy, na zachód od słońca" i "sputnik sweetheart". pięknie pisze o samotności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo jestem ciekawa co powiesz, jak juz się zdecydujesz na "Norwegian..." daj znać! Ja sobie ściągnęłam czytając piosenkę Beatelsów, o tym tytule, która sie pzewija w książce i muszę powiedzić, że dobrze oddaje jej klimat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zaraz się za nią zabieram, tym bardziej, że przed chwilą skończyłam czytać 'Cień Poego'. I... Książka nie zrobiła na mnie piorunującego wrażenia. Momentami nieciekawa, przyciągnęła mnie do siebie nazwiskiem autora i moimi dobrymi wspomnieniami po 'Klubie Dantego'. Może zbyt wiele oczekiwałam, ponieważ sam 'K.D.' w czasie gdy się ukazał stanowił pewną odmianę od klasycznych thrillerów historycznych, słowem - był nowatorski w pewien sposób. 'Cień Poego' utrzymany jest w tym samym stylu, lecz tym razem język stylizowany na epokę męczy. Nie wiem czy to wina tłumacza, czy samego autora, ale naprawdę przeszarżowano z archaizacją językową (cytat z nowego 'TS' ![]() Drażni mnie główny bohater. Generalnie powieść by zyskała na jakości gdyby wątki z nim związane całkowicie wyciąć ![]() ![]() Podsumowując: Poe tak, Clark nie, minus 200 stron, więcej barwnych postaci (nawet niech będzie zatrzęsienie Francuzów ![]() ![]() Inna rzecz, że wciąż trapi mnie dziwne przekonanie, że gdybym po tę powieść sięgnęła w innym czasie i w innych okolicznościach, mogłabym ją odebrać odmiennie. Wciąż tkwię w zauroczeniu panią Clarke i z nią, jako pisarką, Pearl absolutnie nie może się równać ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
Ja skończyłam właśnie "Dolores Claiborne" Kinga. Teraz chyba poraz kolejny zabiorę się za "Bóg rzeczy małych" Arundhaty Roy - dla mnie to jest to. Naprawdę polecam.
Przy okazji jedno pytanie odbiegające nieco od literatury: wpadła mi kiedyś w ręce taka fajna książka - zbiór obrazków, na pozór zwykłe mazaje, ale po chwili intensywnego wpatrywania się w nie pojawiały się trójwymiarowe obrazy. Niestety było to jakiś czas temu i nie pamiętam juz nawet skąd to miałam. Dziewczyny może wiecie jak nazywają się takie grafiki i gdzie można je zdobyć? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Ja na szczęscie mam "bogatego" szwagra (pod względem ilości książek) i mam do dyspozycji całą mega szafę z horrorami, które uwielbiam....od Koontza, po Mastertona...zawsze moge się do niego zgłosić ...
![]()
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Średnio w miesiącu kupuję 2-3 książki. A z cenami to różnie bywa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Wtajemniczenie
|
A czy ktoras z was czytala "Nagle w glebi lasu" Amos Oz? Ma niezla recenzje w najnowszym Twoim Stylu (a raczej krotki opis): "Ujęta w forme poetyckiej basni, napisana jezykiem tak prostym, ze az wykwintnym. W znakomitym przekladzie". Mam zamiar ją kupic i ciekawa jestem waszych opini..
A jesli chodzi o kupowanie ksiazek, to od paru lat przyjelam system kupowania 1 na miesiac (ostatnio niestety troche odpuscilam) Czesto kupuje ksiazki dodatki do gazet, jak kiedys do Gazety Wyborczej (klasyka) I mam zboczenie na punkcie wlasnych ksiazek, czystych, pachnacych, moich.. Oraz mam fobie przed ksiazkami z biblioteki - brzydze sie ich dotkac, a wiec radosc z czytania zadna. Chetnie natomiast pozyczam moje ksiazki innym, tym, ktorzy zasluguja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jeszcze nie, ale planuje jej zakup. Czytalam fragmenty i przyznam, ze bardzo wciaga poprzez swoj urzekajaco odmienny charakter ![]() Btw Juz jestem po lekturze 'Samotnosci w sieci' ![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Anahstasia Czas edycji: 2006-11-10 o 10:20 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
Odnośnie metody wyboru książek do kupienia, to ponieważ z Lubym jesteśmy przede wszystkim nastawieni na fantastykę w każdej postaci, regularnie czytamy czasopisma fantastyczne, recenzje, czytamy strony wydawnictw i dzięki temu jesteśmy na bieżąco
![]() Cóż, ponieważ tyle kupujemy książek fantastycznych, mam już mniej czasu i kasy na książki z tzw literatury pięknej szeroko pojętej. Dlatego większości polecanych przez Was ksiażek po prostu nie znam ![]() A tak btw, to własnie czekam na kolejną książkową paczuszkę z merlina... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() "Samotnosc..." byla dla mnie milą odskocznią, bo chyba nigdy wczesniej nie czytalam literatury tego gatunku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Wtajemniczenie
|
ja niestety musze sie przyznac ze nie kupuje ksiazek
![]() ![]() pozycje o które poprosze tate na najbliższe kilka okazji to: Wyzania Gejszy (czytalam ale chce miec dla siebie) Duma i uprzedzenie Oskar i Pani Róża, Dziecko Noego (tez czytalam i chce miec dla siebie) Chcę żyć- dziennik radzieckiej uczennicy 1932-1937 Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz (czytałam) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.