![]() |
#181 |
hakuna matata
|
Dot.: Budżet domowy
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Konto usunięte
|
Z ciekawości: Jak macie oprocentowane te konta oszczędnościowe? Zwracacie na to uwagę, czy służą wam jedynie do tego,żeby nie ruszać pieniędzy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Wtajemniczenie
|
Oprocentowanie jest bardzo małe, ja właśnie trzymam tam pieniądze, żeby mnie nie kusiły. Jak już je tam przeleję, to jakby przestawały dla mnie istnieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8368444 1]Z ciekawości: Jak macie oprocentowane te konta oszczędnościowe? Zwracacie na to uwagę, czy służą wam jedynie do tego,żeby nie ruszać pieniędzy?[/QUOTE]
Standardowo ponizej inflacji dlatego główne oszczędności mam na różnych rzeczach w różnych bankach. Na oszczędnościowym tylko bieżące 1-3 miesięczne oszczednosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale wszystko zależy od tego ile ma się oszczędności. Przy kilku tysiącach zł praktycznie nie ma różnicy, bo odsetki są śmieszne. Mignęło mi, że Getin ma teraz promocję dla nowych klientów, do końca roku 3 % na oszczędnościowym. Ja się nie łapię, bo konto mam u nich już jakiś czas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Na jakich rzeczach w jakich bankach? Co polecasz? Na co zwrócić uwagę?
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8368444 1]Z ciekawości: Jak macie oprocentowane te konta oszczędnościowe? Zwracacie na to uwagę, czy służą wam jedynie do tego,żeby nie ruszać pieniędzy?[/QUOTE]
Staram sie utrzymywac 2.7% Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bezpiecznie to jak dziewczyny pisza, zonglujesz oszczędnościami między babkami na promocyjnych lokatach (2,7-3,5%). To masz objęte bankowym funduszem gwarancyjnym. A dla odważniejszych to w grę wchodzi giełda itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na razie jeszcze ciągle jestem na to za leniwa, poza tym nie chcę mieć zamrożonych pieniędzy, bo się buduję, więc za jakiś czas wszystko wyparuje na łazienkę i kuchnię itd., ale ciekawa jestem ile ludzie na tym zarabiają i ile czasu poświęcają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#191 |
Wtajemniczenie
|
najgorzej, że bardzo często te promocyjne lokaty z super oprocentowaniem mają limity, ile można wpłacać - zazwyczaj około 15 tysięcy chyba
![]() |
#192 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Powiedzmy że lokujemy 50 tyś. Średnio oprocentowanie standardowe to 0,6 (? jeśłi inne to mnie poprawcie) w 3 mce da nam to 61,25zł jak wrzucimy na taki sam okres na lokatę na 3,5 to już jest prawie 360zł. Rożnica naprawdę duża. A czy się opłaca w to bawić? Moim zdaniem się opłaca. Wystarczy wejść na stronę banku i poświęcić 2 min na sprawdzenie od kiedy do kiedy jest promocja i ustawić przypomnienie w komórce kiedy wycofać środki, żeby się załapać na promocję. Na blogach bankowych tez zawsze informują wcześniej o promocjach. Na pewno zabiera to mniej czasu niż wizaż. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8368682 6]To zależy od banku, teraz w Idei było 3,5 do chyba 100tyś.
Powiedzmy że lokujemy 50 tyś. Średnio oprocentowanie standardowe to 0,6 (? jeśłi inne to mnie poprawcie) w 3 mce da nam to 61,25zł jak wrzucimy na taki sam okres na lokatę na 3,5 to już jest prawie 360zł. Rożnica naprawdę duża. A czy się opłaca w to bawić? Moim zdaniem się opłaca. Wystarczy wejść na stronę banku i poświęcić 2 min na sprawdzenie od kiedy do kiedy jest promocja i ustawić przypomnienie w komórce kiedy wycofać środki, żeby się załapać na promocję. Na blogach bankowych tez zawsze informują wcześniej o promocjach. Na pewno zabiera to mniej czasu niż wizaż.[/QUOTE] Otóż to, jak mi się kończy lokata to patrzę na jakiś blog bankowy. Mi na takie przerzucanie kasy między bankami schodzi około 20 maks 40 min miesięcznie (zakładam czas z wyszukaniem oferty, otwarciem lokaty w nowym banku, ustawieniem sobie powiadomień, itp). Jak wiem, ze potrzebuje kasę szybko to wrzucam ma miesięczne lokaty. Jak moge sobie pozwolić ba dłuższe ulokowanie (np. 3m), to wiadomo, ze przez te 3m nie poświęcam w ogóle czasu. Mam tez konto rodzinne w Nest, to ustawiłam sobie w banku stałe zlecenie, żeby nie musieć robic przelewów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
A polecisz jakiś blog bankowy?
I czym jest konto rodzinne nest? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://bankobranie.blogspot.com/ https://livesmarter.pl/ A tu opis konta rodzinnego: https://livesmarter.pl/rusza-nest-ba...nt-na-lokacie/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
Oszczędnościowe służy mi tylko do oddzielenia miesięcznych oszczędności od pieniędzy na życie, trzymam też na nim mniejszą kwotę w razie większego wydatku, którego nie opłacimy z wypłaty. Poza tym mam też fundusz oszczędnościowy, na który wpłacam mniejsze kwoty co miesiąc - to fundusz małego ryzyka, oprocentowanie na poziomie między kontem oszczędnościowym a lokatą. Założyłam go korzystając z promocji - za wpłaty przez 3 miesiące dostałam dodatkowe 100 zł, korzystam z niego cały czas. Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast fakt, że idea ma często dobre oprocentowanie i często do nich wracam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#199 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo ktoś zna inne banki? W porównywarkach nie widzę nic z czego możnaby skorzystać, mieliśmy już w ING/Deutsche Bank/Idea/BGŻ/Alior/Meritum, wiec w oferty dla nowych klientów tam się nie łapiemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tegoco widze w Idei mam mozliwosc lokaty na 35 dni na 3, 2 % i 3% na 6 mcy. Pierwsza mozliwosc dobra na przeczekanie , moze cos lepszego sie pojawi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2018-05-20 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zasiedzenie
|
Tak, Idea wrzuca często lokaty, które są dostępne tylko z panelu logowania, czyli już dla swoich klientów. Oprocentowanie ich zwykle oscyluje między 3 a 4, ale trudno mi powiedzieć do jakiej kwoty (chociaż można też rozdzielić pieniądze i założyć tę samą lokatę np 5 razy, też już tak robiłam). Na i są to raczej lokaty krótkoterminowe, na jeden-trzy miesiące.
Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
![]() |
#202 |
Zadomowienie
|
Idea bank mi teraz pokazuje:
- 3,2% na 35 dni - 3% na 6 miesięcy - 2,9% na 105 dni - 2,8% na 12 miesięcy lub 75 dni - 2,75% na 36ms lub 5 lat - 2,7% na 9 miesięcy lub 4 lata Mam nadzieję, ze sie nie rąbnęłam przy przepisywaniu ![]() Wszystko z limitem 1 milion PLN, i nie są to oferty 'tylko dla nowych' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Wtajemniczenie
|
Super, dzięki. A macie tam konto czy lokaty tylko i przerzucacie kase?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Rozeznanie
|
[1=c794f3216fa96d344d93a9c 8b507d0f47f8f8180_61da25c 290477;83680401]Jaki bank ma kartę powiązaną z linią lotniczą?[/QUOTE]
Raiffeisen ma umowę z Wizzair. Z tego, co pamiętam płaci się za kartę chyba 4zł/mies, ale dostajesz za darmo wizzair discount club na 5 osób (aktualnie koszt to 60 euro na rok) + za każde wydane 5zł przysługuje 1 punkt, 10 punktów to 1zł do wydania na loty. Ja płacę wszędzie kartą i praktycznie "za darmo" dostaję kasę na loty ![]()
![]() |
#205 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Większość oszczędności przerzuciłam tam z Millennium gdzie miałam 2,7. 0,8 pp to moim zdaniem jest już coś. Gdyby było mniej to nie bawiłabym się w to. Idea ma tez lokatę happy na 4 % do 10 tyś, ale ja schrzaniłam bo powinnam najpierw ją założyć, a potem te inne lokaty. A ja najpierw otworzyłam konto i już się nie łapałam jako nowy klient. Wszystko przez pośpiech, bo myślałam, że oferta tych lokat zakończy sie szybciej i nie zdąże przelać środków. Do tej happy dają bon 200zł na fly.pl jeśli załozy się ją przez strone promocji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozwazam kartę podróżnicza w raiffesenie, ale nie do końca rozumiem ten punkt zasad: - wysoka prowizja za transakcje gotówkowe i przelewy z rachunku karty – 4% Czyli co? do każdego przelewu wykonanego z konta do którego podpięta jest karta, czy wypłaty z bankomatu dowala mi 4% prowizji ![]() Masz ta kartę podpięta pod konto z którego robisz przelewy (np. rachunki) i ewentualne wypłaty z bankomatu? Z tego czytam to opłata miesięczna za kartę raiffeisena jest 10 zł miesięcznie, ale zwalnia z niej wykonanie transakcji bezgotówkowych miesięcznych na 1500zł, to z palcem w nosie zrobię. Tylko co z tymi 4% od transakcji gotówkowych i przelewów z konta?
![]() |
![]() |
#207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To bardzo mała prowizja ( inne banki maja 10 %). Chodzi o to, że kredytówka jest głownie do transakcji bezgotówkowych ( za to nie ma prowizji) . Czyli płacisz sobie nią w sklepach, internecie itp. Natomiast transakcja gotówkowa jest wtedy jak tą kartą wypłacasz z bankomatu gotówkę, albo przelejesz sobie z limitu karty kasę na konto. Te 4 % dotyczy wszystkich transakcji w których pobierasz gotówkę z karty. Jak masz ROR w tym banku to normalnie możesz wypłacać z niego debetówką bez prowizji i robić przelewy. Czyli KK opłaca się płacić bezgotówkowo, jak spłacasz w terminie wszystko to nie ma żadnych kosztów ( chyba, że za obsługę karty) . Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2018-05-21 o 09:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Rozeznanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8370005 1]Jeżeli moge się wtrącić. To jest karta kredytowa tak?
To bardzo mała prowizja ( inne banki maja 10 %). Chodzi o to, że kredytówka jest głownie do transakcji bezgotówkowych ( za to nie ma prowizji) . Czyli płacisz sobie nią w sklepach, internecie itp. Natomiast transakcja gotówkowa jest wtedy jak tą kartą wypłacasz z bankomatu gotówkę, albo przelejesz sobie z limitu karty kasę na konto. Te 4 % dotyczy wszystkich transakcji w których pobierasz gotówkę z karty. Jak masz ROR w tym banku to normalnie możesz wypłacać z niego debetówką bez prowizji i robić przelewy. Czyli KK opłaca się płacić bezgotówkowo, jak spłacasz w terminie wszystko to nie ma żadnych kosztów ( chyba, że za obsługę karty) .[/QUOTE] Edyta_13 tak, to kredytowa i masz absolutną rację ![]() ![]() Możliwe, że opłata za kartę jest 10zł, mam tą kartę od ponad 2 lat i pewnie się zwiększyły opłaty, a ja tego nie monitoruję, przepraszam za wprowadzenie w błąd ![]() KK można też opłacać rachunki np. w Żabce, ja akurat robię przelew ze swojego konta po prostu, ale kolega chodzi do Żabki i tam płaci wszystkie rachunki właśnie tą kredytową (jest jakaś opłata dodatkowa, ale nalicza mu sporo punktów); za prąd w Tauronie można płacić KK, coraz więcej firm wprowadza taką możliwość. ![]()
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;8370005 1]Jeżeli moge się wtrącić. To jest karta kredytowa tak?
To bardzo mała prowizja ( inne banki maja 10 %). Chodzi o to, że kredytówka jest głownie do transakcji bezgotówkowych ( za to nie ma prowizji) . Czyli płacisz sobie nią w sklepach, internecie itp. Natomiast transakcja gotówkowa jest wtedy jak tą kartą wypłacasz z bankomatu gotówkę, albo przelejesz sobie z limitu karty kasę na konto. Te 4 % dotyczy wszystkich transakcji w których pobierasz gotówkę z karty. Jak masz ROR w tym banku to normalnie możesz wypłacać z niego debetówką bez prowizji i robić przelewy. Czyli KK opłaca się płacić bezgotówkowo, jak spłacasz w terminie wszystko to nie ma żadnych kosztów ( chyba, że za obsługę karty) .[/QUOTE] Oki. Rozumiem. ![]() bardzo Ci dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:59.