Apostazja, czyli jak rzucić Kościół - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Czy wpisałabyś się z KK?
Tak 304 52,87%
Nie 209 36,35%
Nie wiem 62 10,78%
Głosujący: 575. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-05, 11:16   #181
velika
Winter is coming

Dot.: Apostazja, czyli jak rzucić Kościół

Wiecie, co jest w tym wszystkim najgorsze? Naciski ze strony rodziny, nawet niepraktykującej i olewającej zasady, którymi kieruje się kościół. Jako osoba niewierząca, ale mająca oczywiście wszystkie sakramenty, bo jako gówniara musiałam się podporządkować woli rodziców, zamierzam któregoś pięknego dnia dokonać apostazji. Problem z tym nie leży we mnie, ale w mojej rodzinie. Zwisa mi ślub kościelny, a święta są dla mnie spotkaniem z rodziną. Równie dobrze mogłoby ich nie być, aczkolwiek święta Bożego Narodzenia są miłą tradycją i jako tradycję je traktuję. Nie ma u mnie żadnego czytania Biblii czy śpiewania kolęd, więc traktuję to jak normalne rodzinne spotkanie, różniące się od innych specyficznym jadłospisem, choinką i prezentami Z rodziną jest taki problem, że o ile moim rodzicom religia zwisa i powiewa, to nie wiem jak zareagowałaby na moją apostazję moja babcia. Może nigdy by się nie dowiedziała, ale gdyby jednak? Miałabym potworne wyrzuty sumienia, gdyby sprawiłoby jej to przykrość-a sprawiłoby na pewno. Ona jest jedynym powodem, dla którego ciągle się na to nie odważyłam. Dochodzi do tego jeszcze wierząca i katolicka rodzina mojego chłopaka, którym nie mieści się w głowie jak można być niewierzącym. Moja przyszła teściowa prawie spadła z krzesła, jak jej powiedziałam, ze jesli będziemy mieli dzieci, to ich nie ochrzczę. Przyznam, ze na razie nie mam dość odwagi, zeby się im wszystkim przeciwstawić. Mam jednak nadzieję, że w końcu zbiorę się w sobie Możecie się za mnie pomodlić w tej intencji hehe;P
velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 13:19   #182
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Dlaczego podstawowe Wyznanie Wiary, odmawiane podczas każdej mszy wzbudza tak wiele negatywnych uwag wśród potencjalnych agnostyków, czego się boją? Słów? Przesłania? Wiary?

Mam prawo wyrazić moje stanowisko i uważam, że cytując Wyznanie Wiary dałam temu pełny wyraz.

Nie na miejscu są uwagi skierowane do mnie, że mogłam poprzestać li tylko na stwierdzeniu, że nie złożyłabym aktu apostazji, bo to nie to samo.

Wiara to dar i ludzie nim prawdziwie obdarowani są naprawdę szczęśliwi.

Nie mówię tutaj o fanatykach religijnych, czy też o osobach uważających się za wierzące, a sprowadzające swoją wiarę tylko do niedzielnej mszy, czy też Swiąt, bo to tak miło ubrać choinkę.... to nie o choinki chodzi w Święta i nie o zakupy i prezenty, ale o prawdziwą radość przeżywania narodzin Jezusa....

Pseudokatolicki dom, stoi przystrojony, świecący i grający... po co? Nie lepiej na wczasy pojechać, np. na Kubę niż tracić te pieniądze na bezmyślne zakupy świąteczne? Skoro głównym punktem programu ma być wyjście w nowym płaszczu na Pasterkę, to po co to wszystko? Dla oczu sąsiadów?

Dlatego, też napisałam, że prawdziwa wiara to dar, dar Ducha Świętego i taka osoba, nie popchnie Cię na ulicy, nie okradnie, nie oszuka, taka osoba pomodli się za każdego nawet za terrorystę, który właśnie zamierza ściąć jej głowę.

To jest prawdziwa wiara a nie "wyprany mózg".
dobrze ,dalas dowod swojej wiary ,ok ,mnie nie odpowiada forma tego ale mam do tego prawo tak samo jak ty do wyrazanai swoich uczuc w ten czy inny sposob.

Swieta we wszytskich domach jaki znam sa traktowane bardziej jako spotkanie rodzinne niz jako swieto katolickie z przeslaniem itp ,oczywiscie msza jest zaliczona ,oplatek ale nie wiem czy ktos faktycznie wciela w zycie jakies katolickie postanowienia ?watpie.
czy ktos zastanawia sie co to wlasciwie za swieto ?

ja traktuje to jako okazje do spotkanie sie z rodzina i skosztowanie potraw ktorych w ciagu roku nie jemy i tylko tyle. sa prezenty ale nie wyciagamy watku religijnego.
na swieta zawsze jestesmy u moich lub TŻ rodzicow ,gdy ich zabraknie watpie abysmy swietowali w taki wystawny sposb moze faktycznie pojedzimey wtedy na Kube ,juz od kilku lat zastanawiam sie czy nie wyjechac w tym czasie ale nie potrafi sobie odmowic jedzenia :-D

Nie mam nic przeciwko wierze -czasami mysle ze tacy luzie maja jednak latwiej w zyciu bo ida wytyczona sciezka -robia tak bo tak trzeba i juz bez zastanawiania sie.
ale mam wiele przeciwko ludziom z wiara na pokaz a jednoczescie pluja na KK,zamiast probowac go zreformowac i to mnie drazni.
drazni mnie tez stosunek KK do ludzi z ktorych KK jest utrzymywany do tego przepychu ,KK tworza ludzie i tylko oni moga go zmienic i otworzyc na innych.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 14:18   #183
shonya
Raczkowanie

Ja nie uważam tego za dar. Nie zostałam nim widocznie obdarzona, ale wcale nie jest nieszczęśliwa.
Nie można mówić, że ktoś z wiarą czy bez jest gorszy, mniej szczęśliwy czy mniej wartościowy.

Ktoś na poprzedniej stronie napisał, że uważa KK za sektę, chyba Ponura, ale nie jestem pewna - więc jakby co, to przepraszam

Jest to ciężkie słowo, ale ja też tak uważam. Zapraszam wszystkich na mszę, ale nie włączając się w modlitwy, śpiew i ogólnie itd.
Kiedy patrzy się na kościół pełen ludzi, którzy jak jeden mąż, monotonnym głosem wyklepują jakąś formułkę, kiedy widzi się na raz klękające osoby, wykonujące jakieś gesty - można odnieść takie wrażenie. Pewnie są sekty, które mają swoje obrzędy, nie znam się więc nie przytoczę konkretnego przykładu, ale pewnie też składają pokłon swojemu bóstwo, odmawiają swoje modlitwy czy jak to tam nazywają.
I to katolików [uogólniam, ale znam tylko katolików lub ateistów, nie spotkałam nikogo innej wiary, tak jakoś wyszło] drażni; mówią o tym z pogardą, mówią o zabobonach, 'piekielnych obrzędach' itd.
A w kościele na spotkaniu ze swoim bogiem robią dokładnie to samo - tylko, że w większej ilości.
Taka msza, kiedy stoi się z tyłu i obserwuje, daje naprawdę wiele do myślenia. Dlatego nie ma się co obrażać i denerwować, jeśli ktoś o mszy mówi jak o spotkaniu sekty.
Jeśli ktoś chce wierzyć, niech wierzy. Ale nie chcę żyć w państwie, który 'z zasady' jest wyznaniowe, a jak ktoś jest ateistą, tzn. że się wyłamał. Wiara jak i wybrana religia powinna być dobrowolna. Nie powinno być nacisku na młodych wątpiących ludzi, jak i odrzucenia dzieci, które nie zostały ochrzczone.
To jest nie fair. Nikt z niewierzących pewnie nie twierdzi, że wierzący są gorsi. Ale wielu z nas denerwuje tak wielka ingerencja religii, w naszym wypadku katolicyzmu, w życie codziennie.
Szczerze wierzę, że kiedyś się to zmieni. Że chrzest dzieci będzie sprawą normalną. Że te osoby będą mogły z podniesionym czołem przystąpić do sakramentów kiedy będą dorosłe i pewne swoich decyzji.
I wszystkim będzie się żyło lepiej, bez takich kłótni jak te.
Wierzący proszą o większą tolerancję dla swojej wiary. Ja jako ateistka, apeluję o wyrozumiałość dla moich osobistych wyborów. A także o to, żeby każdy z was, wierzących, uczył tolerancji dla odmiennej wiary czy też ateizmu, swoje dzieci.
shonya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 17:58   #184
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ponura Pokaż wiadomość
I znów się powtórzę: nie wiem, czy to wyznanie wiary czy cokowliek innego
Moze warto sie dowiedziec o czym sie wypowiadasz, zanim bedziesz wydawac jakies sady?

Cytat:
Wiem natomiast, że ma to potwornie natchnioną formę i wywołane 'od czapy' na forum publicznym trąci fanatyzmem Przynajmniej mi.
Dla mnie Ty masz natchniona antyreligijna forme, a jednak nie zmienia to faktu, ze prowadze normalna dyskusje z Toba bez kierowania pod Twoim adresem jakichkolwiek epitetow.

Cytat:
A tolerancji mam wiele. Jednak moja tolerancja nie zabrania mi prowadzić dyskusji, kłócić się, czy co innego z ludźmi o innych poglądach. Tolerancja nie jest zgodą, tylko (uwaga uwaga) tolerowaniem. Nie biegam z nożem i nie dźgam katolików. Nawet werbalnie na nich nie naskakuję. Chyba, że prowadzimy dyskusję dot. jakby nie patrzeć katolicyzmu.
Tolerancja nie jest dyskusja polegajaca na stwierdzeniu, ze adwersarz to fanatyczka, ktora jest grozna, ma sprany mozg itd. Wg mnie jestes bardzo nietolernancyjna w stosunku do osob wierzacych.

Cytat:
Napisane przez 1stLaDy Pokaż wiadomość
a armia tzw "mocherowych beretow" ? co to ich radio zrobilo im z glowa?
No co im zrobilo takiego strasznego ??

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 09:54   #185
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Po drugie, jak porownasz cenzure, tajna policje, obozy koncentracyjne itd. do gloszenia kazan? Troche nie przesadzilas z tym porownaniem?
a święta inkwizycja? a wojny krzyżowe? kościół katolicki to organizacja o przeszłości zbrodniczej i w związku z tym powinna zostać zdelegalizowana dawno temu.

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
ja bym się chętnie wypisała z kościoła - po prostu nie wierzę w boga i tyle...., tylko dlaczego mam pisać jakieś podania, udowadniać coś, tracić czas, żeby się wypisać z kościoła - do którego przecież nigdy dobrowolnie się nie zapisywałam, wg mnie powinni np. ma mszach sprawdzać obecność - i automatycznie wykreślać po 3 nieobecnościach (tak jak mnie kiedyś skreślili z kółka plastycznego), albo wykreślać tych co nie przyjmują kolendy
liczebność członków spadła by wówczas drastycznie

ale starczyło by wprowadzenie podatku kościelnego. to wywołałoby lawinę apostazji (kasa to silna motywacja).

Cytat:
... No właśnie? To się idzie tam, gdzie mnie chrzczono, czy jak?
Cytat:
Stąd pytanie: w jaki sposób dokonuje się tejże apostazji (normalnie jak cesarz Julian będę!)? Się idzie tam gdzie mnie chrzczono i mówi: "Już nie chcę!"?
apostazji dokonuję się w parafii właściwej miejscu zameldowania (tam gdzie się należy). w obecności dwóch świadków składa się pisemny wniosek proboszczowi (zarówno apostata jak i świadkowie muszą być pełnoletni).

więcej informacji na stronach: www.apostazja.info, www.apostazja.pl
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 10:08   #186
Foka29
Zadomowienie

Taaaa, też jestem za wprowadzeniem podatku na kosciół.
Bardzo jestem ciekawa jaki mamy prawdziwy odsetek katlików w Polsce.

Znalazłam świadków: sprawę załatwię w grudniu
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 14:48   #187
Justa30_1990
Raczkowanie

ja tez jestem wierzaca nie jestem dewotka, jestem normalna osoba chodze do kosciola, nie rozumiem tylko po co te osoby ktore nie wierza tak sie kloca zeby aby tlyko ich bylo na wierzchu. Chcecie sie wypisac to na co czekacie juz sie wypisujcie i to szybko mi tam nie zalzey i pewnei wiekszosci tez nie. Nie bedziecie mieli swiat mi tam nie zalezy i uwazam ze nikt nie ma prawa wtracac sie w czyjes poglady ani wy w moje ani ja w wasze. Ale teskt o wypraniu mozgu <----- obrazilwe i przedstawia bark tolerancji. A mowi sie ze to katolicy nie sa tolerancyjni hehehe ktos tu sie myli :P
Stary 2008-10-06, 15:27   #188
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
a święta inkwizycja?
No co z nia ? Kilkuprocentowy odsetek wyrokow smierci (Encyklopedia PWN pisze o 5%), wprowadzenie instytucji lawy przysieglych i do tego czarna legenda majaca sredni zwiazek z faktami.

Prawda o Inkwizycji jest nastepujaca: w sredniowieczu i czasach pozniejszych atakowanie kosciola bylo sposobem na atakowanie wladzy krolewskiej; tak sie sklada, ze Albigensi czy Katarowie byli zagrozeniem dla owczesnego porzadku spolecznego jak i dla kosciola (zagrozeniem fizycznym, zeby nie bylo nieporozumien). Nie wspominajac juz o tym, ze punktem odniesienia jest protestancka Europa Pln, gdzie na stosach spalono za czary kilkaset tysiecy kobiet, swiadectwa historyczne swiadcza raczej o tym, ze inkwizycja, wbrew czarnej legendzie, byla instytucja bardzo lagodna jak na swoje czasy.

Cytat:
a wojny krzyżowe?
No co z nimi? Wywolane przez muzulmanow. Dopoki Palestyna rzadzili Arabowie, ktorzy byli tolerancyjni, problemu nie bylo, przejecie Ziemi Swietej przez Turkow Seldzuckich doprowadzilo do przesladow pielgrzymow, ktore wywolaly wyprawy krzyzowe.

Cytat:
kościół katolicki to organizacja o przeszłości zbrodniczej i w związku z tym powinna zostać zdelegalizowana dawno temu.
To co piszesz, jest po prostu nieprawda

Zacznij postpowanie o zdelegalizowanie wladz Hiszpanii, bo tam przez kilka wiekow Inkwizycja zajmowala sie "normalnymi" procesami karnymi.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-10-06, 16:28   #189
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
No co z nimi? Wywolane przez muzulmanow. Dopoki Palestyna rzadzili Arabowie, ktorzy byli tolerancyjni, problemu nie bylo, przejecie Ziemi Swietej przez Turkow Seldzuckich doprowadzilo do przesladow pielgrzymow, ktore wywolaly wyprawy krzyzowe.
Brawo, nareszcie ktoś czytał historię ze zrozumieniem.

Szkoda, że na Forum wypowiadają się często osoby nie posiadającę pełnej wiedzy w tematach, które są dla nich po prostu za trudne.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 16:34   #190
BillieJean
Rozeznanie

O matko, to co się dzieje w tym związku to jakaś masakra.
Jestem katoliczką - nie jakąś zdewociałą, wierzę w Boga, ale nie jest moją pasją.
Moi rodzice są katolikami, ale nie dlatego chodzę do kościoła, chociaż wiadomo, że to oni we mnie to zaszczepili.
Wierzę w Boga po pierwsze, bo czuję jego istnienie.
Po drugie wiele jest dowodów na to że istnieje
A po trzecie po prostu widziałam jego działanie, widziałam egzorcyzmy, dary Ducha Świętego i mam świadomość, że takie rzeczy dzieją się ciągle, na okrągło, nawet teraz.
Nie chcę was tu nawracać, wiem, że i tak nie przyniosłoby to żadnych skutków, generalnie z tego co widzę, to same się wzajemnie coraz bardziej nakręcacie przeciwko kościołowi, to właśnie to co moim zdaniem jest tragiczne w tym wątku.

Widziałyście film "Duchy Goi"?
To zobaczcie.
Tematem głównym jest właśnie wielka inkwizycja.
To była jakaś tragedia, każdy to widzi. Ginęli niewinni ludzie praktycznie bez powodu, "kościół" miał wtedy największą władzę, mogli robić bezkarnie co chcieli.
Trzeba się tylko zastanowić jaka jest religia chrześcijańska, i czy ci ludzie byli naprawdę chrześcijanami, przestrzegali 10 przykazań i wierzyli w Boga, bo moim zdaniem nie trzeba być geniuszem żeby zobaczyć że cała ta "akcja" była czymś przeciwnym do wyznań chrześcijańskich. Przeciez gołym okiem widać, że nad tym wszystkim czuwał szatan, nie Bóg, a cała "wiara" i "pobożność" była pozorowana, zakłamana i zbeszczeszczona, żeby uzyskać większą władzę i autorytet.

Mamy XXI wiek. Sprawa kościołów się uformowała.

Napisane przez effcia82
kościół katolicki to organizacja o przeszłości zbrodniczej i w związku z tym powinna zostać zdelegalizowana dawno temu.

Podłożem katolicyzmu nie są zbrodnie, chyba nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Podłożem katolicyzmu jest Jezus, który umarł na krzyżu, Bóg, miłość.
To bardzo stara religia, nic więc dziwnego, że jej historia jest długa, momentami zaskakująca. Nie swszystkim jednak kieruje tu Bóg, Bóg jest w niebie, my na ziemii, Bóg nie szczela piorunami w księdza który źle czyni, bo nie taka jego rola. To że pewien ksiądz źle czyni nie oznacza, że jego religia jest zła, tylko to, że to on jest jej złym wyznawcą.

Co powiesz w takim razie o Islamie?
Czemu nie został zdelegalizowany: przecież morderstwa tam są na porządku dziennym?
Jakie jest rozwiązanie twoim zdaniem?
Wybić wszystkich islamistów?

Chcecie się wypisać z kościoła - wypiszcie się, jeśli jesteście takimi chrześcijanami, to znacznie lepiej będzie dla tego kościoła, bo przede wszystkim składa się z ludzi.
Pamiętajcie tylko, że to nie jest organizacja jak kółko młodych poetów.
Spróbowałabym go lepiej poznać, przed apostazją.
Bo taka jest prawda, nie znacie tej religii.

pozdrawiam.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post21878958
BillieJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 16:45   #191
BillieJean
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Dlaczego sądzisz że ma wyprany mózg? Dzieczyna przytoczyła zwykłą modlitwę, zwykłe wyznanie wiary, takie jak co niedzielę mówi się w kościele. Nie spodobało mi się takie określenie bo ja tez jestem wierząca, też wyznaję wiarę w ten sposób a nikogo nie obrażam wypranym mózgiem. Po co wogóle takie słowa?! Zachowaj umiar w swoich wypowiedziach, nawet jeśli jest to forum publiczne. To świadczy o poziomie twojej klasy i inteligencji.
Zgadzam się.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post21878958
BillieJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 16:47   #192
201706190936
Konto usunięte

Cytat:

Szkoda, że na Forum wypowiadają się często osoby nie posiadającę pełnej wiedzy w tematach, które są dla nich po prostu za trudne.

201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 19:13   #193
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justa30_1990 Pokaż wiadomość
ja tez jestem wierzaca nie jestem dewotka, jestem normalna osoba chodze do kosciola, nie rozumiem tylko po co te osoby ktore nie wierza tak sie kloca zeby aby tlyko ich bylo na wierzchu. Chcecie sie wypisac to na co czekacie juz sie wypisujcie i to szybko mi tam nie zalzey i pewnei wiekszosci tez nie. Nie bedziecie mieli swiat mi tam nie zalezy i uwazam ze nikt nie ma prawa wtracac sie w czyjes poglady ani wy w moje ani ja w wasze. Ale teskt o wypraniu mozgu <----- obrazilwe i przedstawia bark tolerancji. A mowi sie ze to katolicy nie sa tolerancyjni hehehe ktos tu sie myli :P

oto prawdziwy katolik dla ktorego Kk to swieta lub ich brak .

wyobraz sobie ze obchodze swieta ale jako tradycje przodkow wierzacych i mam prezenty i jedzenie.

Cytat:
Napisane przez BillieJean Pokaż wiadomość
Chcecie się wypisać z kościoła - wypiszcie się, jeśli jesteście takimi chrześcijanami, to znacznie lepiej będzie dla tego kościoła, bo przede wszystkim składa się z ludzi.
Pamiętajcie tylko, że to nie jest organizacja jak kółko młodych poetów.
Spróbowałabym go lepiej poznać, przed apostazją.
Bo taka jest prawda, nie znacie tej religii.

pozdrawiam.
osobiscie chce sie wypisac poniewaz a-nie zgadzam siez stanem obecnego KK i pogladow b-nie wierze w zasadzie nic konkretnego i tylko albo az tyle.
msle ze to wystarczajace powody aby nie zasilac listy "katolikow"

Stary 2008-10-06, 20:10   #194
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Moze warto sie dowiedziec o czym sie wypowiadasz, zanim bedziesz wydawac jakies sady? ??
A czego więcej mi potrzeba do wydania sądu na temat tego, czy podoba mi się, czy nie ton danej formułki religijnej?

Cytat:
Dla mnie Ty masz natchniona antyreligijna forme, a jednak nie zmienia to faktu, ze prowadze normalna dyskusje z Toba bez kierowania pod Twoim adresem jakichkolwiek epitetow.
Chociażby to, że mam "natchnioną antyreligijną formę" (jakolwiek dziwnie to brzmi po Polsku) mogłoby być uznane przeze mnie za epitet. Co mi jednak nie przeszkadza. Zadziwia mnie jednak Twoja gorliwość w doprowadzaniu mnie do 'kulturalnego pionu' Czyżbyś miał wychowawcze ambicje?

Cytat:
Tolerancja nie jest dyskusja polegajaca na stwierdzeniu, ze adwersarz to fanatyczka, ktora jest grozna, ma sprany mozg itd. Wg mnie jestes bardzo nietolernancyjna w stosunku do osob wierzacych.
Dobrze, niech Ci będzie. Skoro ma Ci to poprawić humor.

Cytat:

Cóż teraz Ty obraziłaś wiele osób. Ja się nie rzucam - na początku to ja obraziłam Ciebie, ale inni pewnie się przyczepią.

Swoją drogą, jakim autorytetem jesteś, by stwierdzać czy ktoś czytał historię ze zrozumieniem? Ja np swoją wiedzę historyczną uważam za dość satysfakcjonującą, podręczniki także przeczytałam ze zrozumieniem (i to te akademickie, jeśli to coś zmienia), a KK nadal nie lubię, lubić nie będę i uważam za sektę.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-06, 20:33   #195
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A czego więcej mi potrzeba do wydania sądu na temat tego, czy podoba mi się, czy nie ton danej formułki religijnej?
No przydaloby sie rozumiec znaczenie tego co dana osoba pisze.

Cytat:
Zadziwia mnie jednak Twoja gorliwość w doprowadzaniu mnie do 'kulturalnego pionu' Czyżbyś miał wychowawcze ambicje?
Gorliwosc? Doprowadzac do pionu? Spokojnie, mi sie tylko nie podoba ton ktory odbieram jako fanatyczny, komentuje to i tyle.

Stary 2008-10-06, 20:56   #196
dzustam
Zakorzenienie

Każdy ma kawałek swojego miejsca na forum, ja np. wykorzystuję teraz swój, mogę napisać tu wyznanie wiary, kompletne banialuki, coś sensownego lub zabawnego... Czytelncy osądzą

Jestem katoliczką, ale nie przychodzi mi do głowy pomysł, żeby delegalizować protestantyzm, prawosławie, islam, dźinizm czy cokolwiek innego... moja tolerancja opiera się na tym, że dana religia i jej czonkowie będą sądzeni przez kogoś innego niż ja, o wiele potężniejszego.

(Oczywiście przedstawiciel każdej religii świata podlega prawu danego kraju, w którym żyje, więc odpowiednie osoby mogą mu wymierzyć karę w tym świecie doczesnym )

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-07, 07:09   #197
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:

Cóż teraz Ty obraziłaś wiele osób. Ja się nie rzucam - na początku to ja obraziłam Ciebie, ale inni pewnie się przyczepią.

Swoją drogą, jakim autorytetem jesteś, by stwierdzać czy ktoś czytał historię ze zrozumieniem? Ja np swoją wiedzę historyczną uważam za dość satysfakcjonującą, podręczniki także przeczytałam ze zrozumieniem (i to te akademickie, jeśli to coś zmienia), a KK nadal nie lubię, lubić nie będę i uważam za sektę.
Cóż, uderz w stół a nożyczki się odezwą....

Napisałam tylko

Cytat:

...i czytając wypowiedzi niektórych osób, muszę z przykrością stwierdzić, że wypowiadają się na tematy, o których tak naprawdę nie mają pełnej i rzetelnej wiedzy.

Można krytykować wiarę w Boga, jak robi to, np. Richard Dawkins w swojej książce "BÓG UROJONY", ale też można jego tezy w prosty sposób obalić jak Alister McGrath w "BÓG NIE JEST UROJENIEM".

Można wierzyć, że na fresku wykonanym przez Leonarda da Vinci w Mediolanie obok Jezusa zasiada kobieta a nie św. Jan, ale trzeba pamiętać, że malowidło przedstawia wizję artysty w prawie 1450 lat po śmierci Jezusa i nie mógł wiedzieć jak wyglądały naprawdę osoby, które przedstawił.

Można też powtarzać bezmyślnie ataki na Chrześcijaństwo, zachłystując się swoją rzekomą wiedzą na temat Wojen Krzyżowych, Inkwizycji, podboju Ameryki.... ale można też zgłębić swoją wiedzę o prawdziwą przyczynę Wojen Krzyżowych, o rzeczywisty dramatyzm Inkwizycji i dlaczego właśnie chrześcijaństwo w Ameryce.
Nie wystarczy znać kilka faktów z historii trzeba próbować szczerze zrozumieć tamte czasy.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-07, 08:10   #198
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
No co z nia ? Kilkuprocentowy odsetek wyrokow smierci (Encyklopedia PWN pisze o 5%), wprowadzenie instytucji lawy przysieglych i do tego czarna legenda majaca sredni zwiazek z faktami.

Prawda o Inkwizycji jest nastepujaca: w sredniowieczu i czasach pozniejszych atakowanie kosciola bylo sposobem na atakowanie wladzy krolewskiej; tak sie sklada, ze Albigensi czy Katarowie byli zagrozeniem dla owczesnego porzadku spolecznego jak i dla kosciola (zagrozeniem fizycznym, zeby nie bylo nieporozumien). Nie wspominajac juz o tym, ze punktem odniesienia jest protestancka Europa Pln, gdzie na stosach spalono za czary kilkaset tysiecy kobiet, swiadectwa historyczne swiadcza raczej o tym, ze inkwizycja, wbrew czarnej legendzie, byla instytucja bardzo lagodna jak na swoje czasy.

To co piszesz, jest po prostu nieprawda

Zacznij postpowanie o zdelegalizowanie wladz Hiszpanii, bo tam przez kilka wiekow Inkwizycja zajmowala sie "normalnymi" procesami karnymi.
no cóż, holokaust też jest negowany przez co poniektórych..

Cytat:
Napisane przez BillieJean Pokaż wiadomość
[/I][/I]Podłożem katolicyzmu nie są zbrodnie, chyba nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Podłożem katolicyzmu jest Jezus, który umarł na krzyżu, Bóg, miłość.
To bardzo stara religia, nic więc dziwnego, że jej historia jest długa, momentami zaskakująca. Nie swszystkim jednak kieruje tu Bóg, Bóg jest w niebie, my na ziemii, Bóg nie szczela piorunami w księdza który źle czyni, bo nie taka jego rola. To że pewien ksiądz źle czyni nie oznacza, że jego religia jest zła, tylko to, że to on jest jej złym wyznawcą.

Co powiesz w takim razie o Islamie?
Czemu nie został zdelegalizowany: przecież morderstwa tam są na porządku dziennym?
Jakie jest rozwiązanie twoim zdaniem?
Wybić wszystkich islamistów?

pozdrawiam.
co do zbrodni kk zdania nie zmienię a o islamie się nie wypowiadałam bo wątek zszedł w kierunku katolicyzmu. generalnie uważam, że zinstycjonowane religie są szkodliwe społecznie.

a propos - delegalizacja kościoła (instytucji) nie polega na wybiciu jego członków
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-07, 08:44   #199
taka taka
Zakorzenienie

Cytat:

a propos - delegalizacja kościoła (instytucji) nie polega na wybiciu jego członków
ulżyło mi

nie mogłam się powstrzymać , żeby nie skomentować tego ostatniego zdania .... bo pierwszego wolę nie komentować
taka taka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-07, 12:31   #200
Justa30_1990
Raczkowanie

[quote=paula78;9258242]oto prawdziwy katolik dla ktorego Kk to swieta lub ich brak .

wyobraz sobie ze obchodze swieta ale jako tradycje przodkow wierzacych i mam prezenty i jedzenie.

no to nie wiem jak mozna obchodzi swieta w nie wiedzac po co sie je obchodzi jak nie wierzysz ze Jezus sie narodzil to po co obchodzis jego narodizny nazywasz sobie to inaczej ale to ochodzisz a ajk nie wierzysz ze zmartwychwstal i ze my moze kiedys tez to po co to swietujesz jezlei w to nei wierzysz. To jest wlasnei zaklamanie ja rozumiem ajk ktos naprawde nie wierzy albo jak ktos naprawde wierzy a takie cos posrednie to jest wlasnie najgorsze bo sie reklamuja ze nie nie ja nei wierze ale ze swiat dla wierzacych nei rezygnuja hehehe smieszne bardzo

ale juz przeciez to napsialam raz wypsizcie na co czekacie naprawde jakos szczegolnie nie zalezy zbeyscie byli w KK droga wolna ale nie obrazajcie tych co wierza
Stary 2008-10-07, 13:55   #201
Foka29
Zadomowienie

Przyczepie się do drobiazgu...
Chyba nie ma ludzi, którzy nie wierzą, że Jezus się narodził
Można tylko dykutować na temat tego kim był.
Filozof, Bóg, czy schizofrenik.
Stary 2008-10-07, 14:17   #202
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justa30_1990 Pokaż wiadomość

no to nie wiem jak mozna obchodzi swieta w nie wiedzac po co sie je obchodzi jak nie wierzysz ze Jezus sie narodzil to po co obchodzis jego narodizny nazywasz sobie to inaczej ale to ochodzisz a ajk nie wierzysz ze zmartwychwstal i ze my moze kiedys tez to po co to swietujesz jezlei w to nei wierzysz. To jest wlasnei zaklamanie ja rozumiem ajk ktos naprawde nie wierzy albo jak ktos naprawde wierzy a takie cos posrednie to jest wlasnie najgorsze bo sie reklamuja ze nie nie ja nei wierze ale ze swiat dla wierzacych nei rezygnuja hehehe smieszne bardzo

ale juz przeciez to napsialam raz wypsizcie na co czekacie naprawde jakos szczegolnie nie zalezy zbeyscie byli w KK droga wolna ale nie obrazajcie tych co wierza
a kto powiedzial ze ja swietuje narodziny Jezusa ?
ja swietuje spotkanie z rodzina i tyle.

nikt mi nie zabroni swietowac "swiat dla wierzacych " tak samo jak nikt mi nie zabroni miec 2 razy w roku Nowy rok ,prawda?

nie udaje wierzacego i nie lece do kosciola w swieta ,nie spowiadam sie tylko przed swietami ,nie spiewam kolęd wte dzien spotykam sie z rodzina z okazji jej posiadania.

gdy zabraknie juz moich rodzicow ktorzy organizuja te dni z pewnoscia swieta beda wygladaly inaczej ,byc moze pod palmą ,dopki zyja moi rodzice wykorzystuje te dni na spotkania z nimi nie z jezusem.

Stary 2008-10-07, 15:24   #203
Queen Of The Damned
Zadomowienie

To i ja dorzucę swoje pięć groszy. Jak najbardziej jestem za wypisaniem się z KK.
Wierzę w Boga i muszę przyznać, że od niedawna moja wiara umocniła się jeszcze bardziej. Ale napewną nie za sprawą KK. Z przykrością muszę stwierdzić, że chodzenie na msze święte nie zbliżało mnie do Boga. Po sakramencie Bierzmowania w ogóle zaprzestałam chodzić do Kościoła (zraziłam się, bo co tydzień trzeba było być na mszy i zbierać podpisy, do tego zaliczać modlitwy, które klepało się na pamięc i tak naprawdę nie zastanawiało się nad ich sensem).
Teraz poznaję Pismo Święte ze Świadkami Jehowy. Nie powiem bo już spotkałam się ze słowami krytyki zarówno pod ich jak i moim adresem. Ale nie zraziłam się, gdyż wiem, że jest to TO czego szukałam do tej pory, a KK nie dał mi tego. Co do Świadków Jehowy, kiedyś też miała złe zdanie o nich, ale to wynikało z niewiedzy. Bo oceniałam ludzi, których na dobrą sprawę nie znałam, jak i nie miałam pojęcia o ich religii.
Dodam, że rodzina jest niezadowolona z mojej decyzji, tata to prawie, że i ateistą jest. Ale babcia twierdzi, że w jakiej wierze się wychowałam w takiej powinnam pozostać ...

09.05.2003 - cukrzyca t.1
26.06.2012 - sarkoidoza
172cm- 53 kg
Queen Of The Damned jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-07, 15:38   #204
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
no cóż, holokaust też jest negowany przez co poniektórych..
Opinie historykow sa rozne od czarnej legendy ikwizycji i tyle.

Tak to niestety wyglada - ktos nie lubi kosciola, siega po slogany typu "wyprawy krzyzowe, inkwizycja", mniejsza o prawde historyczna... Ziew.

Stary 2008-10-07, 16:00   #205
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba nie ma ludzi, którzy nie wierzą, że Jezus się narodził
Hmn, a ja znam kilka! Wymienić ich z imienia i nazwiska?

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-07, 16:38   #206
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
To maja problem ze znajomoscia historii Bo Jezus z Nazaretu, to postac historyczna. Oczywiscie, nie determinuje to boskosci itd. ale to nie zmienia faktu, ze narodzil sie, nauczal itd.

Stary 2008-10-07, 18:35   #207
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Cóż, uderz w stół a nożyczki się odezwą....

Napisałam tylko

...i czytając wypowiedzi niektórych osób, muszę z przykrością stwierdzić, że wypowiadają się na tematy, o których tak naprawdę nie mają pełnej i rzetelnej wiedzy.

Można krytykować wiarę w Boga, jak robi to, np. Richard Dawkins w swojej książce "BÓG UROJONY", ale też można jego tezy w prosty sposób obalić jak Alister McGrath w "BÓG NIE JEST UROJENIEM".

Można wierzyć, że na fresku wykonanym przez Leonarda da Vinci w Mediolanie obok Jezusa zasiada kobieta a nie św. Jan, ale trzeba pamiętać, że malowidło przedstawia wizję artysty w prawie 1450 lat po śmierci Jezusa i nie mógł wiedzieć jak wyglądały naprawdę osoby, które przedstawił.

Można też powtarzać bezmyślnie ataki na Chrześcijaństwo, zachłystując się swoją rzekomą wiedzą na temat Wojen Krzyżowych, Inkwizycji, podboju Ameryki.... ale można też zgłębić swoją wiedzę o prawdziwą przyczynę Wojen Krzyżowych, o rzeczywisty dramatyzm Inkwizycji i dlaczego właśnie chrześcijaństwo w Ameryce.
Nie wystarczy znać kilka faktów z historii trzeba próbować szczerze zrozumieć tamte czasy.

Widzę, że nie zrozumiałaś mnie (znowu). Pytam, jakie masz kwalifikacje, żeby oceniać czy ktoś czytał historię ze zrozumieniem. Bo zarzucić coś takiego na forum internetowym to nie problem. Też mogę coś takiego komuś zarzucić. Tylko jak przekonać do swoich racji? Bo mnie Twoje nie przekonują nic a nic...

I doprawdy, nie wiem jak się ma do tego Da Vinci... Mam tylko cichą nadzieję, że na Danie Brownie się nie skończy

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-07, 18:57   #208
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
No, to dorzucam
W swoim środowisku nigdy nie spotkałam się z takim poglądem
Spotkałam sie jeszcze z jedną teorią, o której nie napisałam: Syn Boży, ale nie Bóg (ŚJ)
Osobiście skłaniam się ku: wielki filozof.. hmmm, być może Syn Boży
Stary 2008-10-07, 21:07   #209
Pawełeczek
Rozeznanie

Nie wierze w to co czytam. Propozycja dla Eva ID: Załóż wątek pt. "pomodlmy sie" tam mozesz wkleic wszystkie modlitwy jakie tylko istnieją włącznie z litaniami. Dobry byłby tez wątek pt. "rachunek sumienia" w sumie spowiedz przez internet istnieje (lub istniała), wiec mysle ze przeprowadzanie rachunku sumienia w necie tez by przeszlo.

A teraz cos ode mnie na dobranoc.

Służalcy i Unia

Unia brukselska, śmiercionośna, wielka,
Nierządnica europejska, niby sfora wilków szczeka,
Wyszczerzając kły, omamiając błyskotkami,
Złotym cielcem - monetami.
Nie ujawni planów ciemnych, jak zabije Polskę - ludzi biednych
Oszukując, zagrabiając, niszcząc dobre obyczaje,
Zdegraduje cały naród i położy ciężką łapę
W samym sercu Europy - Unia Polskę rada zgnieść
By zaśpiewać znaną pieśń - "Nur fuhr Deutsche",
"Nur fuhr Deutsche", Nur fuhr Mason"! - Boga wróg
Zniszczyć chce maryjny lud, tak, by Polska nie istniała,
By się sama zatracała. Z mapy świata wymazała.
Otwórz Polsko oczy, dziś,
Na szatański Unii zmysł!

"Osoba z południa": Dziękuję

Ojciec prowadzący: Szczęść Boże
Stary 2008-10-07, 21:50   #210
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pawełeczek Pokaż wiadomość
Nie wierze w to co czytam. Propozycja dla Eva ID: Załóż wątek pt. "pomodlmy sie" tam mozesz wkleic wszystkie modlitwy jakie tylko istnieją włącznie z litaniami. Dobry byłby tez wątek pt. "rachunek sumienia" w sumie spowiedz przez internet istnieje (lub istniała), wiec mysle ze przeprowadzanie rachunku sumienia w necie tez by przeszlo.
Mozliwe ze nie rozumiesz znaczenia wyznania wiary (bo jedna osoba powyzej juz napisala, ze tak skomentowala je bez zastanawiania sie o co chodzi), ale chyba temat ktory sie obraca wobec wiary i jej braku jest chyba niezlym miejscem do umieszczenia tego?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości